Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2013
Asocijacija Medija
No. 210
U OVOM BROJU
Saopštenje upravnog odbora Asocijacije Medija
Dalila Ljubičić izvršni direktor Asocijacije Medija
ENPA se oprašta od Papića i želi dobrodošlicu Ljubičićevoj
Selaković: Medijske sporove rešavaće Viši sud u Beogradu
ATINA: ENPA Generalna skupština 7. i 8. novembra
US: U prvom polugođu 20 milijardi za internet oglašavanje
Gloria De Piero: Opozovite lov na toples fotografije
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE MEDIJA

Na nedavno održanoj sednici Upravni odbor Asocijacije medija izrazio je veliku zabrinutost zbog najavljenog povećanja posebne stope PDV, koje će ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom i finansijskom krizom. Asocijacija medija se zalaže za dodatno smanjivanje posebne stope PDV za štampane medije, što je rasprostranjena praksa u mnogobrojnim evropskim državama, koje na taj način pomažu medijskoj industriji da se izbori sa teškom krizom i održi korak sa novim produkcijskim, tehnološkim i komunikacionim izazovima. Prema izričitom stavu Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), čija je članica i Asocijacija medija, neophodno je potpuno ukidanje, ili drastično smanjenje stope PDV za štampane medije, uključujući i novinske agencije i digitalna izdanja. Imajući u vidu predstojeći početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, Asocijacija medija napominje da sistem PDV za štampane medije, upravo na inicijativu ENPA, trenutno prolazi kroz detaljnu evaluaciju u okviru Evropske komisije. Posle nedavnih  ekonomskih mera, koje Asocijacija medija u osnovi podržava, još je neizvesno da li je namera Vlade Srbije da posebnu stopu PDV za štampane medije poveća sa osam na 10 odsto, ili sa osam na 20 odsto. U uslovima pada tiraža dnevnih novina i reklamnih budžeta za najmanje 20 procenata u ovoj godini u odnosu na prethodnu, eventualno povećanje stope PDV sa osam na 20 odsto potpuno bi uništilo industriju štampanih medija u Srbiji. Upravni odbor Asocijacije medija zato predlaže hitan sastanak sa ministrom finansija Lazarom Krstićem na kojem bi se ovo pitanje detaljno razmotrilo i pronašla rešenja koja neće dodatno otežati ili ugroziti štampane medije, s obzirom na njihov, ne samo informativni, već i širi društveni značaj.


MINISTAR PRIVREDE  SAŠA RADULOVIĆ POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ministar privrede Saša Radulović,  sa saradnicima, posetio je Asocijaciju medija i sa direktorima i glavnim urednicima štampanih medija, portala i novinskih agencija, članica Asocijacije, razgovarao o ekonomskim merama, koje je pripremio njegov tim i za koje smatra da bi u roku od godinu dana mogle da daju  vidljive rezultate u pokretanju domaće privrede. Radulović je najavio da će se  pred Vladom Srbije naći nacrti zakona o privatizaciji, stečaju, zakona o radu i planiranju i izgradnji, i izrazio očekivanje da će u Skupštini Srbije biti usvojeni do kraja godine. On je ocenio da ekonomija koja se bazira samo na stranim investicijama i subvencijama ne može više da funkcioniše, i naglasio da bi trebalo razvijati domaću ekonomiju. Za Radulovića je otpor novim merama očekivan, a privredni oporavak moguć. Ministarstvo privrede je, u saradnji sa Ministarstvom kuloture i informisanja, uključeno u usaglašavanje odredbi Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima sa drugim zakonima i saglasno je sa stavom  Asocijacije medija da bi medijska preduzeća međusobno trebalo da imaju ravnopravan položaj na tržištu, ali i jednak tretman kao i ostali privredni subjekti.

 


AMBASADOR HOLANDIJE U ASOCIJACIJI MEDIJA

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Loren Stokvis posetio je sa saradnicima Asocijaciju medijima i sa direktorima i glavnim urednicima štampanih medija, članica Asocijacije, razgovarao o primeni Medijske strategije, potrebi hitnog usvajanja novih medijskih zakona, finansijskoj krizi novinsko-izdavačke industrijie, evropskim integracijama Srbije i bilateralnoj saradnji. Stokvis je ocenio da je donošenje novih zakona samo prvi korak u medijskoj reformi i napomenuo da je ključ uspeha njihova dosledna i pravovremena primena. Amasador Holandije je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnog godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.


PREMINUO ALEKSANDAR TIJANIĆ

U Beogradu je iznenada, u 64. godini, preminuo generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić. Tijanić je bio kolumnista, pisac, ministar, savetnik, generalni direktor. Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živeo je u Podujevu, Prištini i Beogradu. Studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je, kao najtalentovaniji student, pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru. Radio je u časopisu Intervju, bio je direktor i glavni urednik TV Politika. Sarađivao je sa Start-om i Danasom, pisao kolumne za Slobodnu Dalmaciju, uređivao Sportski žurnal. Tijanić je od 1994. godine bio ministar informisanja u Vladi Srbije. Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine, biran je u dva mandata. Pokrenuo je digitalni kanal kulture na RTS-u. RTS je u vreme Tijanićevog mandata snimio serije izuzetne gledanosti: "Selo gori, a baba se češlja", "Bela lađa", "Gorki plodovi", "Ranjeni orao", "Moj rođak sa sela", "Greh njene majke", "Ulica lipa" i mnoge druge.


„VEČERNJE NOVOSTI“ PROSLAVILE 60. ROĐENDAN

List Večernje novosti obeležio je 60 godina od izlaska prvog broja, a proslavi u beogradskom Domu vojske prisustvovali su visoki državni zvaničnici, ali i kolege iz drugih medijskih kuća i ličnosti iz javnog života. Prvi broj Večernjih novosti objavljen je 16. oktobra 1953. u tiražu od 14.700 primeraka, a tiraž ovogodišnjeg rođendanskog izdanja dostigao je 185.761 primerak. Najveći tiraž list je imao 5. maja 1980. godine, kada je objavljena vest o smrti Josipa Broza Tita. Glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović ocenio je da početak objavljivanja tog lista predstavlja najveću prekretnicu i inovaciju u novinarstvu na ovim prostorima. Dmitrović smatra da Novosti s pravom nose epitet narodnih novina. "Pišemo o tome šta rade oni u Briselu, ali pišemo i o Milici iz okoline Bajine Bašte, koja je preturila 100 godina", rekao je Dmitrović. Prema njegodim rečima, Novostisene plaše konkurencije elektronskih medija i internet izdanja, jer smatra da ništa ne može da pretekne i nadomesti pravu novinarsku reč. Proslavi jubileja Večernjih novosti prisustvovao je premijer Srbije Ivica Dačić, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, šef SPO-a Vuk Drašković, ali i ličnosti iz sveta kulture i zabave, poput rokera Momčila Bajagića Bajage i glumca Aleksandra Berčeka.


DALILA LJUBIČIĆ IZVRŠNA DIREKTORKA ASOCIJACIJE MEDIJA

Odlukom Upravnog odbora Asocijacije medija za izvršnu direktorku najveće i najznačajnije medijske asocijacije u Srbiji imenovana je Dalila Ljubičić. Ljubičićeva na mesto izvršne direktorke Asocijacije sa mandatom od 5 godina dolazi sa pozicije izvršne direktorke za marketing Kompanije Novosti. Značajno iskustvo u sferi marketinga i medija Dalila Ljubičić je pre toga akumilirala radeći na rukovodećim pozicijama u Direct Media, Ovation Advertising, Zepter International, Integra Advertising... Diplomirala je industrijsko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1995. godine, a specijalizovala se za oblasti marketinga i medija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 2005.godine. Ljubičićeva dužnost preuzima 1. novembra od dugogodišnjeg izvršnog direktora Asocijacije Zorana Papića.


ASOCIJACIJA MEDIJA – RASTANAK SA PAPIĆEM POSLE DESET GODINA

Na dan kada se navršilo 10 godina od kako je imenovan na mesto izvršnog direktora Asocijacija medija se rastala od idejnog tvorca i jednog od osnivača Asocijacije – Zorana Papića. Upravni odbor je ranije odao priznanje i izrazio zahvalnost Papiću na angažmanu u proteklom periodu, kojim je u značajnoj meri doprineo da Asocijacija medija postane prepoznatljiva, kako u zemlji, tako i u Evropi, kao efikasan zastupnik poslovnih interesa medijske industrije. Počev od 1. novembra Papić će biti na čelu kompanije Media News&Consulting, koja će se baviti poslovima od značaja za medijsku industriju a nastaviće i tesno da sarađuje sa Asocijacijom medija.


ENPA SE OPRAŠTA OD PAPIĆA I ŽELI DOBRODOŠLICU LJUBIČIĆEVOJ

Povodom promena na poziciji izvršnog direktora Asocijacije medija, Ivar Rusdal predsednik Evropske Asocijacije novinskih izdavača (ENPA) uputio je Asocijaciji medija pismo čuji prevod (u skraćenoj verziji) objavljujemo u nastavku: „Dragi prijatelji iz Srbije, sa žaljenjem sam primio vest o odlasku Zorana Papića sa mesta izvršnog direktora Asocijacije medija sa 1. novembrom 2013. godine. Papić je postao moj prijatelj za vreme mog prvog boravka u Srbiji 2005. godine kada smo raspravljali o izazovima i šansama koje pruža organizovanje u profesionalne medijske asocijacije. Tada započeto prijateljstbvo traje do danas, a intenzivirano je mojim izborom na mesto predsednika Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) 2013. godine. Lično smatram da je značajno doprineo boljem pozicioniranju medijske industrije u Srbiji, aktivno učestvovao u poslovima vezanim za medijsko zakonodavstvo pa samim tim i za ukupnu demokratizaciju zemlje. Zahvaljujući tome bili smo srećni da 2011. godine pozdravimo Asocijaciju medija kao našeg pridruženog člana. Zoran je od tada do danas postao poznata figura među predstavnicima evropskih novinskih asocijacija, a njegovim angažovanjem i u znak podrške Srpskoj asocijaciji u maju ove godine održali smo i generalnu skupštinu u Beogradu. Zadovoljan sam što njegov odlazak sa mesta izvršnog direktora Asocijacije ne znači i odlazak iz medijske industrije i želim mu uspeh na čelu Media News & Consulting kompanije. Želim da dodam da je dobra vest da srpska stolica u ENPA ne ostaje upražnjena. Pozdravljamo novu izvršnu direktorku Asocijacije medija g-dju Dalilu Ljubičić i radujemo se saradnji sa njom za dobrobit našeg zajedničkog cilja – zaštitu i promociju slobode  i radnih uslova novinskih izdavača, koji ćde nastaviti da budu kamen temeljac demokratskog društva“.


JAVNA RASPRAVA O MEDIJSKIM ZAKONIMA

Ministarstvo kulture je pokrenulo javnu raspravu o Nacrtu zakona o elektronskim medijima i Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima. Kako je najavljeno, prezentacije i rasprava o nacrtima zakona održana je 16. oktobra u Novom Sadu i 18. oktobra u Kragujevcu. U Beogradu je 21. oktobra  organizovana prezentacija Nacrta zakona o elektronskim medijima, a 23. oktobra Nacrta zakona o javnim medijskim servisima. Javna rasprava se završava 31. oktobra.


AMS OSIGURANJE – KASKO OSIGURANJE

Ugovaranjem kasko osiguranja u AMS Osiguranju (pridruženi član Asocijacije medija), dobijate maksimalnu zaštitu za Vaše vozilo. Kasko osiguranje je dobrovoljno osiguranje koje pokriva štete nastale na Vašem vozilu usled saobraćajne nezgode izazvane Vašom greškom kao i požara, pada ili udara nekog predmeta, udara groma, eksplozije, oluje, zlonamernih postupaka, ili obesti trećih lica, krađe delova, ili vozila u celosti, kao i drugih rizika. Kasko osiguranje pruža Vam mogućnost da sami birate obim pokrića i teritorijalnu pokrivenost (Srbija/Evropa). U AMS Osiguranju dobijate mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata, kao i  mogućnost da sami izaberete visinu učešća u šteti. Za plaćanje u celosti, odobrava se dodatni popust. Svaki osiguranik koji zaključi polisu kasko osiguranja u AMS Osiguranju, na poklon dobija članstvo u AMSS (Pomoć na drumu i uštede)! Zaključivanjem polise kasko osiguranja, AMS Osiguranje preuzima rizik za osiguranikovo vozilo, odnosno garantuje da će nadoknaditi štetu u skladu sa ugovorenim uslovima. Imajte na umu da su štete obično višestruko veće u odnosu na cenu polise i da je kasko osiguranje ekonomski veoma isplativ proizvod. AMS Osiguranje, Ruzveltova 16, Beograd, 011 3084900, 0800 009 009, info@ams.co.rs,


SAŠA MIRKOVIĆ POMOĆNIK MINISTRA  KULTURE

Vlada Republike Srbije imenovala je Sašu Mirkovića, jednog od osnivača Radio televizije B92 za pomoćnika ministra kulture i informisanja. Mirković je na toj dužnosti zamenio Dragana Kolarevića, koji je bio zadužen za medije i koji je odlukom Vlade razrešen dužnosti. Saša Mirković rođen je 1967. godine, a diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu. 9059 Jedan je od osnivača Radija B92 1989. godine, u kojem je radio kao muzički urednik, direktor programa i generalni menadžer Radio televizije B92. Bio je predsednik i član Upravnog odbora B92 od 2003. do 2007. godine. Saša Mirković je i jedan od osnivača Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), koja je osnovana 1993. godine, a predsednik te organizacije je od 2006.


POŠTA PODRŽAVA RAZVOJ ELEKTRONSKOG POSLOVANJA

Na Svetski dan pošte, 9. oktobra, Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) istakla je važnost unapređenja savremenih servisa i svoju ulogu u razvoju elektronskog poslovanja. Pošta je prepoznata kao najkvalitetniji izdavalac kvalifikovanih elektronskih sertifikata, i ubedljivo zauzima lidersku poziciju, budući da gotovo 60 odsto tržišta čine sertifikati (KES) Pošte Srbije. S obzirom da je posedovanje KES-a osnovni preduslov za poštovanje obaveze da se od 1. januara 2014. (u skladu sa usvojenom strategijom razvoja elektonskog poslovanja i e-Uprave u Republici Srbiji) razne vrste poreza i doprinosa prijavljuju isključivo elektronski, Pošta je o tome, preko direktne pošte, obavestila više od 100.000 poreskih obveznika. Pošta je krajem 2008. registrovana kao prvo sertifikaciono telo u Srbiji za izdavanje elektronskih sertifikata a od septembra 2009. je član Microsoft Windows Root Certificate programa, čime je njen KES priznat u celom svetu. U skladu sa najvišim domaćim i međunarodnim standardima, Pošta izdaje KES na USB smart tokenima, ili na smart karticama sa najvišim nivoom zaštite e-dokumenta (2.048 bita). Generalni direktor Pošte Srbije nagradio je najuspešnije kolektive iz pošta koji su ove godine učestvovale u tradicionalnoj akciji "Malo dobre volje, da nam bude bolje". Povodom Svetskog dana pošte, otvorena je i izložba "Počeci srpske Pošte - zakonski okvir i predfilatelistički period"


McCANN NAJUSPEŠNIJI NA GOLDEN DRUM FESTIVALU 

Na nedavno održanom festivalu “Golden Drum” u Portorožu, agencijska mreža McCann za centralnu i istočnu Evropu, u okviru koje posluje i agencija “McCann Beograd”, proglašena je za najuspešniji komunikacioni sistem u ovom delu Evrope, osvojivši dva Grand Prix priznanja, pet zlatnih i 11 srebrnih nagrada. Svojim učešćem na festivalu, beogradski McCann doprineo je osvajanju ovog značajnog priznanja. “McCann svoju reputaciju gradi više od sto godina. Usmerenost na kvalitet i krativnost koji doprinose  poslovnim rezultatima naših klijenata je način rada koji nas odlikuje“. izjavio je Ričard Boner Dejvis, direktor marketinške agencije McCann za centralnu i istočnu Evropu. Povodom ovog značajnog priznanja Srđan Šaper, osnivač “McCann Grupe” rekao je: “McCann je ponovo dokazao da je najuspešnija agencija zbog čega uživamo poverenje najvećih svetskih, regionalnih i lokalnih klijenata. Nagrada za najuspešniju agencijsku mrežu u centralnoj i istočnoj Evropi još je jedna potvrda McCann-ove vizije da bude najpoželjniji komunikacijski partner.” Festival “Golden Drum” u Portorožu jedan je od najvažnijih festivala oglašavanja u našem regionu na kome tradicionalno učestvuju najbolje svetske agencije. Ove godine održan je jubilarni dvadeseti put u organizaciji Slovenačke oglašivačke komore.


NAGRADA „ĐOKO VJEŠTICA“ TAMARI GRUJIĆ I BRANKU STANKOVIĆU

Voditeljka emisije „Radna akcija“ Tamara Grujić i autor emisije „Kvadratura kruga“ Branko Stanković, ovogodišnji su laureati nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, koju dodeljuju UNS.

U konkurenciji 23 predloga, žiri je odlučio da ove godine nagradu podele Tamara Grujić i Branko Stanković. Ukupni iznos nagrade iznosi 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Žiri je istakao da je ove godine na konkurs stigao veliki broj kvalitetnih radova, što dokazuje da je ova nagrada dobila na značaju i ugledu.


NATIONAL GEOGRAPHIC SLAVI 125. GODINA

Svojim oktrobarskim izdanjem, časopis National Geographic proslavlja 125 godina postojanja. Prvi broj časopisa National Geographic izašao je u oktobru 1888. godine kao zvanično glasilo Društva National Geographic, neprofitne organizacije posvećene nauci i naučnim istraživanjima, koja su imala za cilj da inspirišu čovečanstvo na brigu o planeti. Od tada, National Geographic postao je jedan od najprepoznatljivijih brendova u svetu i sinonim vrhunskog foto-žurnalizma. Časopis danas izlazi u 37 zemalja, a svakog meseca ga čita više od 60 miliona ljudi širom sveta. Prvi broj srpskog izdanja časopisa izašao je u novembru 2006. godine.


NOVA APLIKACIJA „TELEKOMA“

Kompanija Telekom Srbija, u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Novog Sada, predstavila je jedinstvenu aplikaciju za mobilne telefone – „Novi Sad priča“, koja nudi nesvakidašnji obilazak nekadašnje srpske kulturne prestonice uz pomoć specifične funkcionalnosti pametnih telefona - „proširene stvarnosti“. Jednostavnim pokretanjem mobilne aplikacije, posetioci ovog grada na lak i zabavan način mogu da se informišu i saznaju manje poznate istorijske podatke, ili anegdote o njegovim znamenitostima.  Zahvaljujući konceptu „proširene stvarnosti“, dovoljno je da posetilac pogleda kroz kameru telefona kako bi odredio smer kretanja i prepoznao željeni objekat ili lokaciju. Aplikacija je za sada dostupna na srpskom i engleskom jeziku. „Telekom Srbija kontinurano sarađuje sa lokalnim zajednicama i radi na unapređenju i modernizaciji njihovih kapaciteta. Aplikacija 'Novi Sad priča' je upravo rezultat naše težnje da podstaknemo korišćenje novih tehnologija i osavremenjivanje gradskih sadržaja, u ovom slučaju poboljšanja turističke ponude i promocije Novog Sada. Telekom je kompanija koja, kroz svoju osnovnu delatnost, radi na osmišljavanju i razvijanju inovativnih rešenja, koja unapređuju život građana, obogućuje njihovo iskustvo i podseća na pojedince i dela od značaja za naš narod i kulturu“, rekao je Bojan Svilanović, šef Službe za odnose sa javnošću Telekoma Srbija.


MILORAD TADIĆ - NOVI PREDSEDNIK ANEM

Upravni odbor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) izabrao je Miloradа Tadićа za novog predsednika ANEM-a. Milorad Tadić  rođen je 1966. godine u Požarevcu. Studirao je u Beogradu na Fakultetu dramskih umetnosti. Pokrenuo  je privatni Radio Boom93 u Požarevcu 1992. godine, i do danas je direktor i glavni i odgovorni urednik. Na funkciji predsednika ANEM-a, Miša Tadić zamenio je Sašu Mirkovića, koji je podneo ostavku zbog odlaska na mesto pomoćnika ministra kulture i informisanja zaduženog za medije. Tadić je četvrti predsednik Asocijacije od njenog osnivanja 1993. godine, nakon Verana Matića iz B92, Slobodana Stojšića iz novosadskog Radija 021 i Saše Mirkovića.


RRA RASPISALA KONKURS ZA DODELU NACIONALNE FREKVENCIJE

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) raspisao je novi konkurs za dodelu frekvencije bivše TV Avala. Prethodni konkurs poništen je 9. avgusta jer nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za dodelu nacionalne frekvencije. Savet RRA je u septembru odbio žalbe TV Nova i TV Kopernikus, koje su bile kandidati za dobijanje nacionalne frekvencije nekadašnje TV Avala. Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je 23. okotbra Pravilnik o utvđivanju plana raspodele frekvencija za analogne radio i televizijske stanice na teritoriji Srbije kojim treba da se ubrza proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji. Prema pravilniku, deo frekvencija koje su nekada pripadale TV Avala biće iskorišćen za proširenje Inicijalne mreže za digitalno televizijsko emitovanje programa, dok će se preostalim delom spektra raspolagati u skladu sa važećim zakonima.


SELAKOVIĆ: MEDIJSKE SPOROVE REŠAVAĆE VIŠI SUD U BEOGRADU

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da će se ubuduće sudski sporovi iz oblasti medija rešavati u Višem sudu u Beogradu. Selaković je rekao da su na sednici Vlade Srbije usvojene  izmene i dopune zakona i to o uređenju sudova, o sudijama i javnom tužilaštvu. "Napravili smo još jednu suštinsku izmenu - po prvi put u Srbiji koncentrisali smo sudsku nadležnost za sve slučajeve medijskog prava u nadležnost Višeg suda u Beogradu. Taj predlog će se uskoro naći pred poslanicima u Skupštini Srbije". On je naveo da su predstavnici Ministarstva o tome razgovarali i formalno i neformalno sa mediskim udruženjima, te da će i sudije morati dodatno da se obrazuju u oblasti medijskog prava.


IVANA MIKOVIĆ DIREKTOR B92

Direktorka Informativnog programa Prve srpske televizije Ivana Miković postaće od 15. novembra generalni direktor televizije B92. Nakon dve godine uspešnog rada na televiziji B92, Manja Grčić napušta mesto generalnog direktora ove televizije, a na njeno mesto doći će Ivana Miković, navodi se u saopštenju ove medijske kuće. U ime Odbora direktora TV B92 Stefanos Papadopulos zahvalio je Manji Grčić na dosadašnjem radu i dodao da su njeno „veliko iskustvo i angažman doprineli stabilnosti, koja je bila ključna tokom teškog perioda kroz koji je prolazila kuća B92“. Ivana Miković ima više od 15 godina iskustva u internacionalnim medijskim korporacijama, a karijeru je započela kao producent, u BBC njuz korporejšenu.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

ATINA: ENPA GENERALNA SKUPŠTINA 7. I  8. NOVEMBRA

U glavnom gradu Grčke – Atini 7. i 8. novembra će biti oržana Generalna skupština Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA). U radu skupštine učestvuju izvršni direktori zemalja članica EU kao i direktori nacionalnih novinskih asocijacija Norveške, Švajcarske i Srbije. Prethodna skupština ENPA održana je u Beogradu.


US: U PRVOM POLUGOĐU 20 MILIJARDI DOLARA ZA INTERNET OGLAŠAVANJE

Prema  podacima koje je nedavno objavio International Advertising Bureau prihodi od internet oglašavanja u SAD porasli su tokom prvog polugođa 2013. godine za 18 odsto i dostigli ukupan iznos od 20,1 milijardu dolara. U istom periodu prihodi od oglašavanja preko mobilnih telefona porasli su za čak 145 procenata i dostigli ukupan iznos od 3 milijarde dolara


REDIZAJN “ČIKAGO MAGAZINA”

Na kioscima se polovinom oktobra pojavio redizajnirani “Chicago magazine”. Redizajn najtiražnijeg gradskog magazina u SAD, starog 43 godine, bio je sveobuhvatan. Promenjen je izgled kako štampanog izdanja tako i web sajta pa čak i logo samog magazina. Uredništvo se nada da će ovako redizajnirani magazin još bolje ispuniti osnovnu namenu – da čitaocima pomogne da pronađu ono najbolje u Čikagu.


LEGO PLANIRA RAST U AZIJI 

Danski proizvođač igračaka, širom sveta poznata kompanija Lego razvija planove za ekspanziju u Azijsko Pacifičkom regionu uz korišćenje Kine kao novog proizvodnog i distributivnog centra.  Prema ovim planovima, drugi po veličini proizvođač igračaka na svetu, uspostaviće do 2017. godine novi proizvodno distributivni centar u Kini sposoban da zadovolji 80 odsto potreba regiona za ovom vrstom roba.


GLORIA DE PIERO: “OPOZOVITE LOV NA TOPLES FOTOGRAFIJE”

Članica britanske Laburističke partije i ministarka za jednakost u vladi u senci, Gloria De Piero morala je da se obrati medijima i da ih javno zamoli da odustanu od lova na njene toples fotografije iz mladosti. Zgodna ministarka u senci, nekadašnja politička novinarka i TV prezenterka izjavila je u jednom intervjuu da razume mlade devojke zašto poziraju nage i da je to i sama učinila kada je imala samo 15 godina. Od tog trenutka započeo je pravi medijski lov na njene nage slike iz mladosti koji je poprimio takve razmere da je De Piero javno morala da se obrati medijima sa molbom da to ne čine.


RAST PRIHODA OD OGLASA NA GLOBALNOM NIVOU

Prema podacima kompanije Nielsen nastavlja se trend porasta prihoda od oglasa na globalnom nivou. U drugom kvartalu 2013. godine zabeležen je porast prihoda od 3,5 odsto, a ako se upoređuje prvih šest meseci ove godine na istim, prošlogodišnjim periodom zabeležen je rast od 2,8 procenata na svetskom nivou. Najveći doprinos ovome daju zbivanja na Azijsko Pacifičkom tržištu, gde je zabeležen rast od čak 6,4 procenata.


FOKUS PRESELJAVA POLITIČKU I KULTURNU REDAKCIJU U BERLIN

Poslovodstvo informativnog magazina Fokus odlučilo je da deo svoje produkcije i praktično centralni deo redakcije, za resore politiku i kulturu preseli iz Minhena u Berlin. U okviru ovog poduhvata u glavni grad Nemačke biće preseljeno iz Minhena oko 25 urednika i redaktora. Prethodno je tokom protekle godine dupliran broj centralnog biroa u Berlinu sa 15 na 30 zaposlenih.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde