Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2013
Asocijacija Medija
No. 209
U OVOM BROJU
Tasovac posetio Asocijaciju Medija
Promovisan Esquire Srbija
Kurir svakog dana na kioscima u Beču i širom Austrije!
Mnogo više od papira
Prognoziran rast oglasnih prihoda u istočnoj Evropi
Prestaje štampanje najstarijih novina na svetu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

TASOVAC POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i državna sekretarka za medije Gordana Predić posetili su Asocijaciju medija i sa direktorima i glavni urednicima medijskih kuća članica Asocijacije razgovarali o neophodnosti hitne reforme medijskog zakonodavstva, čije kašnjenje ozbiljno ugrožava medijsku industriju. U iscrpnom razgovoru ukazano je na potrebu što kvalitetnijih rešenja u novim medijskim zakonima, koja uvažavaju realne probleme i potrebe medijske industrije, o čemu je Asocijacija medija dostavila Ministarstvu konkretne primedbe i sugestije. Tema razgovora bila je i dinamika usvajanja novog Zakona o informisanju, kao i zakona o elektronskim medijima i javnim servisima, pri čemu je posebno  naglašena potreba da se, u predviđenom roku, počev od 1. januara 2014.godine, umesto budžetskog, uspostavi sistem projektnog finansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu. U razgovoru je posebno naglašena potreba da se, u saradnji  sa Ministarstvom pravde, što pre reguliše način vođenja sudskih sporova i postupaka u kojima su učesnici medijske kuće.  Ministar Tasovac je istakao da će Ministarstvo ubuduće raditi potpuno transparentno i biti otvoreno za sve kvalitetne inicijative iz oblasti kulture i informisanja. On je medijskim kućama članicama Asocijacije zahvalio na značajnom publicitetu njegovog izbora na ministarsku funkciju i izrazio nadu da će isti takav publicitet imati i aktivnosti koje će pokretati Ministarstvo. Tasovac je izrazio zadovoljstvo što je na jednom mestu,  u  sedištu Asocijacije medija, imao mogućnost da kvalitetno razgovara o velikom broju problema i pitanja vezanih za funkcionisanje medijske industrije.

 


PROMOVISAN ESQUIRE SRBIJA

Kompanija Attica Media SRB (član Asocijacije medija) pokrenula je Esquier, najprestižniji muški lifestyle magazin na svetu. Ovo najnovije, licencno, izdanje među magazinima koji se pojavljuju na srpskom tržištu lansirano je na sjajnom i izuzetno posećenom koktelu u beogradskom hotelu Mažestik. Organizaciju skupa je podržala i Alpha Bank Srbija. U godini u kojoj se navršava 80 godina od izlaska prvog broja američkog izdanja magazina Esquire, ovoj značajnoj godišnjici i njenom obeležavanju pridružilo se i srpsko izdanje. Kao najnoviji član porodice internacionalne mreže magazina Esquier, koja broji 24 izdanja, Esquire Srbija će na dnevnom nivou razmenjivati ideje sa timom Hearst Magazine International, licencorom magazina Esquier u Srbiji. Attica Media SRB i Milan Nikolić, glavni i odgovorni urednik izdanja, postavili su jasne ciljeve: Esquier Srbija biće najprestižniji, najinformativniji i najreprezentativniji muški lifestyle mesečnik. Prvi broj srpskog izdanja magazina Esquier biće u prodaji od 30. septembra, a tokom godine će biti 10 izdanja – dvobroji su jul/avgust i januar/februar.


NAGRADA UNICEF ZA  IZVEŠTAVANJE O DECI I DEČIJIM PRAVIMA

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji raspisala je konkurs za Godišnju nagradu za etičko i profesionalno medijsko izveštavanje o digitalnom nasilju nad i među decom. 8716Nagrade se dodeljuju za najbolji prilog objavljen na televiziji, radiju i u štampanim medijima (uključujući internet portale medijskih kuća) na teritoriji Republike Srbije od 1. januara do 31. oktobra 2013. godine. Rok za slanje prijava je1. novembar 2013. godine. Prijave treba slati na adresu:
Medija centar, Terazije 3/I, 11000 Beograd, sa naznakom „Za UNICEF konkurs“.


„KURIR“ SVAKOG DANA NA KIOSCIMA U BEČU I ŠIROM AUSTRIJE!

Izdavačka kuća Kurir-info (član Asocijacije medija)  i redakcija dnevnog lista „Kurir“ pokrenuli su 30. septembra specijalizovano izdanje za Austriju. List se štampa na obimu od 40 strana cena je 1,5 evra, a sadržaj je posvećen informacijama iz Srbije, Austrije i sveta. Redakcija u Beču će se svakodnevno baviti problemima naših ljudi koji žive i rade u Beču i drugim gradovima u Austriji, a list neće oskudevati ni u informacijama iz sporta  i kulture


USKORO O JAVNOM INFORMISANJU

Predlog zakona o javnom informisanju i medijima do kraja meseca će biti u skupštinskoj proceduri, pošto je u toku usklađivanje tog propisa sa komentarima pristiglim iz Brisela i srpskih institucija, rekla je juče državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić. Ona je rekla i da će nacrti zakona o javnim servisima i elektronskim medijima od sledeće nedelje biti na javnoj raspravi, a da bi do kraja godine trebalo da budu u skupštinskoj proceduri.


VUČIĆ ZA POMOĆ ŠTAMPANIM MEDIJIMA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je predstavnike Nacionalne asocijacije izdavača novina i magazina (NAI), koji su dali svoje predloge na izmene i dopune Zakona o oglašavanju. Inicijativa je sadržana u predlogu da se liberalizuju odredbe Zakona o oglašavanju u delu pojedinih vrsta akciznih roba i specifičnih usluga, što bi omogućilo svim novinarima u Srbiji da u uslovima ekonomske krize bolje i stabilnije posluju. "U vremenima kada od vlasti svi traže olakšice i oslobađanje od poreza, ovaj predlog je jedan od retkih od koga bi obe strane, (i država i izdavači) mogli da imaju koristi", rekao je Vučić i najavio da će Vlada Srbije razmotriti sve predloge i u najkraćem mogućem roku odgovoriti na njih.


TELEKOMOVA DONACIJA KLINICI ZA NEUROHIRURGIJU

Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) uručio je savremeni operacioni mikroskop Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Donirani mikroskop „Leica M525 F40“, koji poseduje video sistem i ima odlične mogućnosti uveličavanja biće od izuzetnog značaja u radu Klinike za neurohirugiju na zahtevnim operacijama, kojih se u ovoj ustanovi obavlja oko 2.500 godišnje.  Direktor Klinike za neurohirurgiju, prof. dr sc. med. Miodrag Rakić istakao je važnost koju donacija kompanije Telekom Srbija ima za ovu ustanovu: „Velika mi je čast i zadovoljstvo da se zahvalim kompaniji Telekom na donaciji našoj Klinici,  koja će u velikoj meri unaprediti rad naše ustanove i omogućiti da se pacijenti leče u boljim uslovima“. Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk istakao je da je obnavljanje i nabavka savremene opreme veoma važna stavka u unapređenju uslova, ali i rezultata lečenja: „Naš cilj je da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Kao društveno odgovorna kompanija, Telekom Srbija nastoji da sprovodi akcije koje pomažu zajednici u najširem smislu. Verujem da će ova naša donacija doprineti radu Klinike za neurohirurgiju, koja godišnje pregleda i do 15 hiljada pacijenata i hospitalizuje između pet i šest hiljada bolesnika.


NEUSTAVNO DA DRŽAVA OSNIVA POSEBNE MEDIJE NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA

Ustavni sud Srbije utvrdio je da je neustavna odredba Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koja predviđa da država „može da osniva i posebne radio i televizijske stanice koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina“. Član 17, stav 2 Zakona glasi: „Država će u programima radija i televizije javnog servisa obezbediti informativne, kulturne i obrazovne sadržaje na jeziku nacionalne manjine, a može da osniva i posebne radio i televizijske stanice, koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina. Ustavni sud je na 29. sednici održanoj 3. oktobra, kojom je predsedavao predsednik suda Dragiša B. Slijepčević, utvrdio da odredba člana 17. stav 2. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina („Službeni list SRJ“, broj 11/02 i „Službeni glasnik RS“, broj 72/09 - dr. zakon), u delu koji glasi: „a može da osniva i posebne radio i televizijske stanice koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina“ nije u saglasnosti sa Ustavom.


BESPLATNE WI-FI ZONE U 229 POŠTA ŠIROM SRBIJE

Sa ciljem da se savremeni način komunikacije i brza razmena informacija učine dostupnim svima – i tehnički i cenovno, integrisane usluge Pošta NET-a (KTV i internet) dostupne su sada na šalterima 229 pošta u 148 gradova širom Srbije. U ovim poštama uvedene su i Pošta NET Wi-Fi zone u kojima korisnici mogu besplatno da koriste internet, što je deo strateškog plana Pošte Srbije da se i na taj način svim građanima obezbedi dostupnost savremenih načina komunikacije. U toku su promotivne akcije „Pošta NET-a” u kojima korisnici dobijaju usluge Pošta NET paketa (KTV i internet) za jedan dinar tokom prvih 3 ili 6 meseci, kao i veću brzinu protoka, u zavisnosti od potpisanog akcijskog ugovora (na 12 ili 24 meseca).
Pošta NET paketi dostupni su u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Velikoj Plani, Smederevu, Sokobanji, Čantaviru i Ubu. JP PTT saobraćaja „Srbija“ je pridruženi član Asocijacije medija.


COMTRADE UZ EMIRA BEKRIĆA

U prostorijama Kompanije ComTrade-a potpisan je sponzorski ugovor sa Atletskim savezom Srbije, našim reprezentativcem Emirom Bekrićem i njegovim trenerom Mirjanom Stojanović kojim se u naredne tri godine obezbeđuje novac za njihov program priprema za Olimpijske igre Rio 2016. Raduje nas što je i nakon dugogodišnje podrške srpskoj atletici, Kompanija ComTrade ponovo u prilici da doprinese njenim novim uspesima. Ispred Atletskog saveza Srbije, ovom prilikom  se obratio generalni sekretar, Slobodan Branković: „Pre svega bih želeo da se zahvalim medijima koji nam zaista poslednjih nekoliko meseci poklanjaju veliku pažnju, kao i kompaniji ComTrade na dosadašnjoj pomoći, i na budućoj“. „Kompanija ComTrade stipendiraće atletskog reprezentativca Emira Bekrića i njegovog trenera Mirjanu Stojanović sa ukupno 2.300 evra u dinarskoj protivvrednosti svakog meseca u naredne tri godine. Ovim je naša kompanija postala još jedan član sponzorskog pula ASS-a za program priprema za Rio 2016.godine“, rekao je Ljubomir Ristić, direktor marketinga ComTrade-a.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

MNOGO VIŠE OD PAPIRA


 

Britansko Novinsko društvo (The Newspaper Society) pokrenulo je multimedijalnu kampanju kojom promoviše pre svega lokalne novine. Kampanja se realizuje pod motom „Novine nisu samo papir“ a da je ne bismo objašnjavali objavljujemo oglase koji će biti upotrebljeni u okviru kampanje.


AUSTRALIJA: LANSIRAN “ELLE”

Čak tri svetski poznate izdavačke kuće – Bauer Media Group, Hearst Magazines International i Lagardere Active udružile su se oko projekta izdavanja magazine “Elle” za tržište Australije. Prvi broj Elle Australia je lansiran 23 septembra . “Glavni” igrač u projektu je Bauer Media, joint venture partner je kompanija Hearst, a vlasnik licence je poznata francuska izdavačka kuća Lagardere.


DMG MEDIA – PAD PRIHODA

Kompanija DMG Media u čijem su vlasništvu Daily Mail i Mail on Sunday prijavila je pad prihoda od oglasa od 5 procenata u periodu od 11 meseci, koji je završen 13. avgusta. Reč je o padu oglasnih prihoda u štampanim izdanjima, dok je u istom periodu prihod od oglasa od onlajn izdanja (Mail Online) povećan za 45 odsto.


PROGNOZIRAN RAST OGLASNIH PRIHODA U ISTOČNOJ EVROPI

Specijalizovane agencije koje se bave prognozama kretanja na tržištu predvidele su da će ukupni prihodi od oglasa u centralnoj i istočnoj Evropi ove godine dostići iznods od 23 milijarde dolara. Rast će biti zabeležen, pre svega, zahvaljujući zbivanjima u Rusiji gde se planira ukupan rast oglasnih prihoda od 13 odsto, dok će rast u sferi digitalnog oglašavanja biti povećan za čak 44 procenta. U kontekstu ovog podatka zanimljivo je da u regionu u ovom trenutku ima oko 233 miliona internet korisnika, dok ih je pre pet godina bilo samo 142 miliona. Brewers dominate Latin American brands


TV KULT ZA NOSTALGIČARE

Nemačka izdavačka kuća iz Vaihingena izbacila je na tržište magazin TV kult. Reč je o televizijskom časopisu koji se pojavljuje dvonedeljno i orijentisan je na čitalačku populaciju između 30 i 80 godina starosti i to na predstavljanje filmova i emisija koje će biti emitovani na tv programima, a interesantni su ovoj starosnoj grupi. Početni tiraž ovog časopisa bio je 120.000 primeraka, a cena je 3.80 evra.


PRESTAJE ŠTAMPANJE  NAJSTARIJIH NOVINA NA SVETU

Najstarije novine na svetu „Lloyd’s list” prestaje da se štampa. Pokrenut davne 1734 godine „Lloyd’s list” je bez prekida informisao zainteresovane čitaoce o zbivanjima u oblasti prekomorskog transporta, brodogradnji i svemu ostalome vezanom za ove dve značajne privredne oblasti u Velikoj Britaniji i dobrom delu sveta. Kada se pojavio kačen je kao besplatni informator na zidove londonskih kafea. Izdavačka kuća Informa odlučila se za online verziju nakon što je anketa pokazala da čak 97 odsto čitalaca želi da ovu vrstu informacija dobija putem Interneta.


AXEL ŠPRINGER STARTUJE SA AUTO WOCHE

U prodaju na nemačkom tržištu Axel Springer AG će izbaciti novi naslov Auto Woche, koji će stajati jedan evro.  Ovaj izdavački projekat je zapravo reakcija na pojavu časopisa Super auto, koji je na tržište izbacila izdavačka kuća Bauer Media Group. Redakcijski će Auto Woche pomoći i nadzirati novinari Špringerovog Auto bilda.


APPLE ISPRED COCA-COLE

Posle punih 13 godina došlo je do promene na čelnoj poziciji Interbrandove liste najznačajnijih svetskih brendova. Coca-Cola nije više na prvom mestu na koje se ustoličila kompanija Apple. Doskorašnji neprikosnoveni lider među svetskim brenodovima Coca-Cola je pala „čak” na treće mesto jer se na nedavno objavljenoj listi Interbrand na drugu poziciju smestio Google. Među prvih deset svetski najvrednijih brendova su i: IBM, Microsoft, GE, McDonald's, Samsung, Intel i Toyota. Zanimljivo je da visok rast parametara na osnovu kojih se zauzima mesto na listi ne beleže samo Apple i Googl. Izuzetno visoke skokove u jednogodišnjem periodu imaju i kompanije Prada i Amazon.


U LOKALU VIŠE VOLE NOVINE OD INTERNETA

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno za potrebe britanskog regulatornog tela Ofcom pokazalo je da ljudi više vole da do lokalnih informacija dolaze iz štampanih medija nego  putem onlajna. Istraživanje sprovedenpo među 2.016 ispitanika pokazalo je da više od polovine ispitanih bar jednom nedeljno čitaju lokalne novine dok je samo 36 procenata izjavilo da tim povodom posećuje novinske websajtove.


PIVARI ISPRED ENERGETSKOG DŽINA

I Latinska Amerika ima svoju listu najvrednijih brendova. I na njoj je ove godine došlo do značajne promene. Lider više nije Petrobras, brazilski energetski džin već je na prvo mesto zaseo meksički proizvođač piva Corona. Na drugom mestu je takođe meksička firma Telecel, a zanimljivo je da se ove godine u grupu vodećih na deseto mesto probio i kolumbijski proizvođač piva Aguila. Vrednost Corona brenda u jednogodišnjem periodu prema ovoj listi  uvećana je za 29 procenata.


LONELY PLANET TRAVELLER ĆE IZLAZITI ČEŠĆE

Kada se 2012. godine na tržištu pojavio magazin Lonely Planet Traveller na nemačkom jeziku izdavačka kuća Life Magazin GmbH je rešila da izlazi svaka dva meseca, odnosno šest puta godišnje. Rezultati prodaje su bili pozitivni te je izdavač rešio da od sledeće godine poveća frekvenciju izlaženja na svakih mesec dana, s tim što će u leto i zimu izaći dva dvobroja. Cena ovog magazina ostaje 5 evra.


AXEL ŠPRINGER STARTUJE SA AUTO WOCHE

U prodaju na nemačkom tržištu Axel Springer AG će izbaciti novi naslov Auto Woche, koji će stajati jedan evro.  Ovaj izdavački projekat je zapravo reakcija na pojavu časopisa Super auto, koji je na tržište izbacila izdavačka kuća Bauer Media Group. Redakcijski će Auto Woche pomoći i nadzirati novinari Špringerovog Auto bilda.


CHEFKOCH-MAGAZIN STARTOVAO 10. OKTOBRA

Šefkoh je novi magazin iz oblasti prehrane a koji je izdaje izdavačka kuća kuća Grüner + Jahr. U svakom broju u ovom časopisu biće objavljeni najčitaniji i najpopularniji recepti objavljeni na sajtu Chefkoch.de, koje će pripremiti vrhunski profesionalci i zatim snimljeni. Časopis Chefkoch je startovao sa tiražom od 300.000 primeraka, a u sledećoj godini biće objavljeno 10 izdanja.


 

 

 

 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde