Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2012
Asocijacija Medija
No.186
U OVOM BROJU
Usavršavali se i u Americi
Počeo seminar posvećen unapređenju pisanja o energetici
NEWSWEEK prestaje da se štampa od nove godine
IKEA se izvinila zbog brisanja žena iz saudijskog kataloga
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

MINISTAR KULTURE POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ministar kulture i informisanja  Bratislav Petković sa saradnicima - Draganom Kolarevićem pomoćnikom za medije, Gordanom Predić, državnom sekretarkom za medije i Miroslavom Jankovićem, posetio je Asocijaciju medija. Poseta je usledila na poziv Upravnog odbora Asocijacije, koja oko sebe okuplja 14 novinsko izdavačkih kuča i dve novinske agencije.
Ministar Petković, sa saradnicima, je proveo više od dva sata u razgovoru sa domaćinima, direktorima i glavnim urednicima vodećih medijskih kuća u zemlji. Razgovarano je o medijskoj strategiji, potrebi za delimičnim redefinisanjem ovog dokumenta, ali i o potrebi za izradom seta kvalitetnih medijskih zakona, koji će na podsticajan i razvojan način regulisati odnose u medijskoj sferi. Učesnici u razgovoru istakli su potrebu da predstavnici medija od prvog trenutka budu uključeni u izradu svih medijskih zakona i izrazili spremnost za pomoć u njihovoj izradi.


USAVRŠAVALI SE I U AMERICI

Grupa novinara iz medijskih kuca okupljenih oko Asocijacije medija boravila je od 6. do 13. oktobra u Njujorku i Vašingtonu, gde su posetili veći broj finansijskih institucija i medija specijalizovanih za izvestavanje o ekonomskim temama. Studijska poseta je, zapravo, bila završni deo obuke za izveštavanje o ekonomiji, koju su zajednički organizovali Asocijacija medija, USAID/IREX, Misija OEBS u Srbiji i Ambasada SAD u Beogradu. Novinari su tokom boravka posetili njujorsku berzu, Citibank, Thomson-Reuters, Bloomberg, State Department, Treasury Department, Svetsku banku, ekonomsku redakciju Vašington Posta, Federalnu agenciju za osiguranje depozita, Agenciju za osiguranje americkih investicija u inostranstvu, srpsku redakciju Glasa Amerike i sediste IREX-a. Grupu izveštaca iz Srbije primio je i Ambasador Srbije u Vašingtonu, gospodin Vladimir Petrović.


NEMAČKI AMBASADOR U ASOCIJACIJI MEDIJA

Nedavno imenovani ambasador Savezne Republike Nemačke - Hajnc Vilhelm, sa saradnicima posetio je Asocijaciju medija. Sa domaćinima, direktorima i glavnim urednicima 14 novinsko izdavačkih kuća i dve novinske agencije ambasador je proveo više od dva časa u srdačnom razgovoru. Veći deo ovog susreta bio je posvećen ekonomskom položaju medija, očekivanjima od medijske strategije, potrebi za usvajanjem kvalitetnih medijskih zakona, koji će omogućiti sistemska rešenja na medijskoj sceni, nemačkim iskustvima o odnosima vlasti, politike i medija. Gost Asocijacije medija, ambasador Vilhelm nije izbegao ni odgovore na aktuelna pitanja vezana za početak dijaloga Srbije i Kosova, nemačke poglede na rešavanje kosovskog pitanja, evropski put Srbije, dodatna uslovljavanja EU. Na kraju posete ambasador je predložio da susreti sa čelnim ljudima medijskih kuća, okupljenih oko Asocijacije medija, postanu deo redovne prakse.


POČEO SEMINAR POSVEĆEN UNAPREĐENJU PISANJA O ENERGETICI

Ministarka energetike, razvoja i zastite životne sredine - Zorana Mihajlović, otvorila je u sedištu Asocijacije medija seminar posvećen unapređenju izveštavanja o temama iz oblasti energetike. Ministarka Mihajlović je ujedno bila i prvi govornik - predavač detaljno informišući prisutne o energetskoj budućnosti Srbije i njenom uklapanju u energetski sistem regiona i Evrope. Mihajlovićeva je posebnu pažnju u svom izlaganju posvetila proizvodnji električne energijer korišćenjem obnovljivih izvora kao i investicijama u oblas energetike. U radu seminara, koji zajednički organizuju Asocijacija medija, OEBS i IREX, USAID učestvuju novinari iz medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Seminar će biti realizovan u dva trodnevna ciklusa a kao predaveče okupiće veliki broj stručnjaka iz oblasti energetike. Asocijacija medija okuplja 14 novinsko izdavačkih kuća i dve novinske agencije i najveća je medijska organizacija u Srbiji.


„VEČERNJE NOVOSTI“ PROSLAVILE 59. ROĐENDAN

U utorak, 16. oktobra, "Večernje novosti" (član Asocijacije medija) proslavile su 59 godina postojanja na medijskom nebu Srbije, ističući da su danas najprodavanije i najtiražnije dnevne novine u Srbiji. Na prigodnoj proslavi dodeljene su i tradicionalne nagrade "Novosti", koje je uručio  Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije. Nagrada za životno delo „Slobodan Glumac“ dodeljena je Dušanu Milovanoviću, odgovornom uredniku revije "Zov". Nagrada za ekskluzivni prilog uručena je Nebojši Mandrapi, novinaru sportske redakcije "Večernjih novosti", a nagrada za urednički rad Biljani Radivojević, urednici dodatka "Doktor u kući". Nagradu za izuzetan poslovni potez, ili izuzetan radni doprinos u sektoru nenovinarskih poslova dobila je Dušanka Dragaš, sekretarica dopisništva "Novosti" u Novom Sadu. Nagradu za jednogodišnji novinarski rad dobio je Milan Babović, novinar unutrašnjo-političke rubrike "Novosti", a za najboljeg honorarnog saradnika u protekloj godini proglašen je Marko Draganić, dopisnik iz Konjica. Nagradu „Mihajlo Rašić” za mladog i talentovanog novinara zaslužila je Ivana Mićević, novinar unutrašnjo-političke rubrike. Već 16 godina Kompanija „Novosti“ dodeljuje nagradu „Jovan Hadži Kostić“ najboljim autorima novinske satire. Ovogodišnji dobitnik ovog priznanja je Milan Beštić.


MIŠA BRKIĆ GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK PRESSA

Novinar Miomir Miša Brkić novi je glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Press (član Asocijacije medija).  Brkić ima 36 godina profesionalnog iskustva u novinarstvu, posebno u praćenju ekonomskih procesa i tranzicije u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i regionu jugoistočne Evrope. Bio je novinar i urednik u dnevnim novinama i magazinima „Večernje novosti“, „Borba“, „Glas javnosti“, „Vreme“, „Ekonomist“, „Politika“ i „Novi magazin,“ glavni i odgovorni urednik „Naše borbe“ i dopisnik „Glasa Amerike“ iz Beograda.


MIODRAG STOJANOVIĆ NA ČELU „SPORTA“

Dugogodišnji novinar i urednik u Kompaniji „Novosti“ (član Asocijacije medija) Miodrag Miša Stojanović, postavljen je za novog odgovornog urednika lista „Sport“. Dobitnik je „Zlatnog pera“ i nagrade za ekskluzivnu vest Udruženja sportskih novinara Beograda, kao i godišnje nagrade Kompanije „Novosti“ za novinarstvo i uređivački rad.  Odgovorni je urednik lista „Tip Novosti“. Bio je i dugogodišnji urednik sportske rubrike „Novosti“ i član mnogobrojnih sportskih organizacija, među kojima i Fudbalskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta. Dnevni list „Sport“ je istovremeno startovao i sa novim grafičkim izgledom i znatno unapređenim sadržajem lista.


MODERNIZOVANA MT:S MREŽA ZA CELU SRBIJU

MT:S je realizovao projekat modernizacije mobilne mreže u Srbiji, kojim je 3G mreža infrastrukturno i servisno unapređena u najsavremeniju tehnologiju dostupnu u Srbiji - HSPA+. Nova tehnologija je najnoviji korak u evoluciji ka narednoj 4G tehnologiji i donosi i do deset puta veću brzinu mobilnog interneta (preko 10 Mb za preuzimanje sa interneta, i preko 3 Mb za postavljanje na internet). mt:s je modernizacijom mreže obuhvatio 75 odsto stanovništva Srbije, što podrazumeva sve veće gradove, naseljena mesta i putne pravce. „Svesni smo da je brz i kvalitetan pristup internetu postao neophodnost za savremenog korisnika mobilne telefonije, nešto što se podrazumeva svuda i uvek, i upravo to želimo da ponudimo našim korisnicima. Mobilni internet je segment mobilne telefonije, koji svuda u svetu doživljava najveću ekspanziju, a Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija)  je uvek pratio trendove i trudio se da njegovi korisnici osete sve prednosti naprednih tehnologija“, izjavio je Filip Banković, izvršni direktor za mrežu Telekoma Srbija.


ODRŽAN  17. INTERFER

Najviše priznanje, Gran pri, na ovogodišnjem, 17. internacionalnom festivalu reportaže Interfer dobio je reporter Rojtersa Goran Tomašević, za fotografije iz Sirije.
Inače na ovogodišnji Interfer pristiglo je 280 reportaža iz zemlje i sveta, a stručni žiri odobrao je najbolje, koje su i nagrađene na svečanosti u Domu kulture u Apatinu. Nagradu za životno delo dobio je Manojlo – Manjo Vukotić generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“, godišnju nagradu za TV-reportažu Jasmina Nikitović-Stojčić, za emisije „Znanje–imanje“.  Za TV-reportažu „Makrena“ Zlatnu Niku je dobila Bojana Ranković, a za novinsku reportažu Mihajlo Medenica za priču o Aušvicu. Za najbolju radijsku reportažu je proglašena priča „Medalja“ Tomislava Santrača iz Radio Beograda. Prvu nagradu za foto-reportažu dobio je Jaroslav Pap fotoreporter Tanjuga, dok je za komercijalnu reportažu nagrađena TV B 92 za akciju „Bitka za bebe“. Uz zlatne, srebrne i bronzane Nike, na Interferu je dodeljeno i više diploma i priznanja. U galeriji Kulturnog centra „Meander“ je otvorena izložba najboljih fotografija pristiglih na konkurs


„NIN“ LANSIRAO DODATAK O KULTURI

Povodom izlaska prvog dodatka Kultura u NIN-u (član Asocijacije medija), održan je performans nazvan Kultura uživo, koji je koncipiran kao multimedijalni prikaz onoga što dodatak objavljuje. Vlada Džet, dugogodišnji novinar i rok muzičar, priznao je da ga je NIN, još pedesetih, upoznao s rokenrolom, što mu je odredilo čitav život. Mileta Prodanović se u formi video-eseja, čija je tekstualna verzija objavljena u ovom broju, dotakao prisutne tendencije vraćanja u devedesete, dok je Živojin Ivković započeo pisanje romana, čiji je prenos praćen preko interneta tokom čitavog dana. Mladi umetnici Tijana Trailović, Anisja Alurović, Hristina Šormaz, Magdalena Vlajić, Vladimir Matić Kuriljov i Darinka Mihajlović na promociji su izložili svoje makete i kostime. Bila je to svojevrsna trodimenzionalna prezentacija onoga što u broju 3224,  u dodatku Kultura, možete očekivati. Andrea Brbaklić, izvršna direktorka Erste banke, sponzora dodatka, izjavila je da je ulaganje u kulturu jedan od vidova njihovog učešća u oblikovanju današnjice i podsetila da je u toku novi konkurs, kojim Erste podržava projekte u kulturi.


NA KIOSCIMA "HELLO FASHION" IZDANJE JESEN-ZIMA 2012/13.

Za sve koji žele da budu u toku sa novim modnim tendencijama redakcija srpskog izdanja magazina "Hello!" pripremila je novi broj specijalizovanog, luksuzno opremljenog magazina, koje je u prodaji po ceni od 150 dinara. Najčitaniji svetski magazin o poznatima predstavlja drugi broj specijalnog izdanja  "Hello! Fashion". Reč je o jedinstvenom vodiču kroz "pret-a-porte" kolekcije za jesen/zimu 2012/13. Magazin „Hello!“ je u izdavačkoj paleti novosadske Color Press Group (član Asocijacije medija)


PTT "SRBIJA“ OBELEŽILA SVETSKI DAN POŠTA

Javno preduzeće PTT saobraćaj "Srbija'' (Pridruženi član Asocijacije medija) obeležilo je  Svetski dan pošte svečanošću na kojoj su uručene nagrade pobednicima u akciji uređenja pošta "Malo dobre volje, da nam bude bolje". Nagradu za najboljeg poštanskog domaćina je, drugu godinu za redom, dobio upravnik pošte u Kuršumlijskoj Banji i jedini zaposleni Filip Filipović. Drugu i treću nagradu su dobili upravnici pošta u Božici kod Vranja i Crnoj Bari kod Kikinde - Saško Stefanov i Jadranka Mičik. Specijalna priznanja su dobili zaposleni u radnim jedinicama Gakovo kod Sombora, Dragincu kod Šapca i Stopanji kod Kruševca. Generalni direktor Pošte Srbije Milan Krkobabić je na svečanosti kazao da je jedan sistem dobar onoliko koliko su dobri i uspesni ljudi, koji u njemu rade. Prema njegovim rečima, pošta se bazira na tim ljudima i ogroman broj ekspozitura su jedina mesta gde ljudi mogu da dobiju valjanu informaciju.


MAGAZIN „STORY“ PROSLAVIO SEDMI ROĐENDAN

Magazin „Story“ proslavio je 10. oktobra 2012. sedmi rođendan, velikom zabavom održanom u hotelu Metropol. Ovom događaju je prisustvovao veliki broj poznatih zvanica i prijatelja kuće, a uz svirku grupe Coolares, žurka je potrajala do kasno u noć. Magazin „Story“ je deo izdavačkog programa kompanije Adria Media Serbia (član Asocijacije medija).


MARKU SOMBORCU NAGRADA „DUŠAN BOGAVAC“

Karikaturista Marko Somborac ovogodišnji je dobitnik novinarske nagrade „Dušan Bogavac“, koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). „Već godinama karikaturista Marko Somborac svojim nadahnutim i veštim crtačkim perom odslikava moderno srpsko društvo, zaglibljeno u blato korupcije, dirigovanih medija i tajkunskih interesa, sa nerazvijenim demokratskim institucijama“, navodi se u obrazloženju žirija.


OTVORENA IZLOŽBA PRESS PHOTO SRBIJA 2012.

U Domu omladine u Beogradu, otvorena je izložba  najboljih fotografija sa ovogodišnjeg konkursa Press Photo Srbija. 2017 Glavnu nagradu „NS Plakat” u vrednosti od 1.000 evra žiri je jednoglasno dodelio Marku Risoviću za fotografiju „Istočno od raja“. Na ovogodišnji konkurs u organizaciji Centra za razvoj fotografije pristiglo je više od 1.500 radova, a žiri je izabrao najbolje u devet kategorija: glavna nagrada, blic vest, blic vest reportaža, ljudi reportaža, okolina reportaža, portret, portret reportaža, sport reportaža i art reportaža. Pored prve dodeljene su i nagrade po kategorijama: Blic vest - Oksana Krutenyuk, Blic vest reportaža - Miloš Bičanski, Ljudi reportaža - Nemanja Jovanović, Okolina reportaža - Saša Čolić, Portret - Marko Đurica, Portret reportaža - Nemanja Jovanović, Sport reportaža - Marko Risović, Art reportaža - Nebojša Marković.


RAZGOVORI S NOVIM SUVLASNIKOM POLITIKE

Direkcija preduzeća „Politika novine i magazini“ (PNM) saopštila je da su u toku razgovori Vlade Srbije i novog suvlasnika Politike koji treba da definišu sve buduće odnose u tom preduzeću, objavio je dnednik „Politika“. Prethodno je Udruženje novinara Srbije zatražilo  od Vlade da objasni kakve su promene nastale u upravljačkoj strukturi i da li država sada upravlja Politikom bez ograničenja, s obzirom da je od 15. oktobra direktorka PNM-a Mira Glišić Simić jedino ovlašćno lice za zastupanje kompanije u Agenciji za privredne registre. Prema pisanju Politike, Direkcija PNM-a navela je da je „Ost holding“, deo grupacije Vac, „brisao iz registra privrednih subjekata svog zakonskog zastupnika - zamenika generalnog direktora u preduzeću 'Politika novine i magazini' na osnovu njegove pismene ostavke“.


BAČEN MOLOTOVLJEV KOKTEL U DVORIŠTE DIREKTORA „INFORMERA“

U dvorište kuće direktora beogradskog dnevnog lista Informer Damira Dragića bačen je Molotovljev koktel. Na sreću niko nije povređen. ali je naneta znatna materijalna šteta. Dragić je izjavio da veruje da je motiv napada vezan za funkciju koju trenutno obavlja.  Zbog napada na Damira Dragića reagovala su i novinska udruženja. Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije zahtevali su od policije energičnu istragu, da pronađu i najstrože kazne nalogodavce i izvršioce napada. Asocijacija medija i ovom prilikom ističe potrebu da nadležni državni organi efikasno reaguju u pravcu otkrivanja  počinilaca ovakvih dela.


ODRŽAN SIMPOZIJUM O PERSONALIZOVANOJ MEDICINI

Beograd je početkom oktobra bio centar medicine budućnosti. O najnovijim istraživanjima u regenerativnoj i personalizovanoj medicini, odnosno o upotrebi matičnih ćelija u lečenju i značaju genetičkih analiza za blagovremeno otkrivanje bolesti, govorili su najpoznatiji svetski, ali i domaći stručnjaci u tim oblastima. Doktor Mima Fazlagić iz Nacionalne asocijacije za unapređenje regenerativne medicine, kaže da kada su stidljivo pre pet godina pričali o tome, nisu ni znali da će na petom simpozijumu biti ljudi koji su napravili organe od matičnih ćelija, nanotehnologijom, i da je ta regenerativna medicina već zaživela da su neki ljudi živi i zdravi zahvaljujući primeni ovih metoda. Inače, novinarima koji su pratili rad simpozijuma najinteresantniji je bio pofesor nanotehnologije i regenerativne medicine, Aleksander Seifalian, koji je prvi u svetu od matičnih ćelija napravio uvo, dušnik, koronarnu arteriju.


SOFTVER KOM TREJDA POKREĆE SVETSKE ONLAJN  KAZINO SAJTOVE

Kompanija ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) nedavno je saopštila da je potpisan ugovor o licenciranju sa kompanijom Genting Alderney, članicom Genting Grupe, koja je trenutno treći najveći kazino operater na svetu. Ovim potezom ComTrade učvršćuje svoju poziciju na međunarodnom tržištu softvera za igre na sreću i obezbeđuje plasman za svoja rešenja. Ugovor će omogućiti Gentingu da koristi ComTrade-ovu uspešnu eGaming platformu i tako pruži svojim korisnicima jedinstven pristup i objedinjeno plaćanje za sve svoje proizvode, uključujući igre na sreću, koje se igraju preko onlajn konekcije, mobilne telefonije ili socijalnih mreža. Ova platforma je softverski proizvod u vlasništvu ComTrade-a, koji se ustupa na korišćenje klijentima iz gaming industrije, a kompanija Genting će moći da je upotrebi da integriše sadržaje različitih proizvođača i ponudi lokalizovane igre u svakoj državi u kojoj je prisutan. Kada se uzme u obzir obim poslovnih operacija pod kontrolom kompanije Genting Alderley, jasno je da će ovaj ugovor doneti ogromnu korist za obe strane i da će ComTrade-u omogućiti dalji prodor na ekonomski snažna tržišta Zapadne Evrope i Severne Amerike. Više informacija moguće je dobiti na sledećoj adresi: http://www.comtrade.com/news/comtrade-announces-agreement-with-genting/


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

„NEWSWEEK“ PRESTAJE DA SE ŠTAMPA OD NOVE GODINE

Poslednji broj širom sveta poznatog američkog magazina „Newsweek“ pojaviće sa na kioscima 31. decembra 2012. godine. Nakon 80 godina duge istorije magazin „Newsweek“ prestaje da štampa magazin koji je postao deo istorije svetskog novinskog izdavaštva i zadržava samo njegovu internet verziju. Razlozi za prestanak štampanja magazina su isti oni koji već duže vreme pogađaju mnoge dnevne i periodične listove u svetu – pad tiraža i značajno smanjenje oglasnih prihoda. Magazin će se na internetu pojavljivati pod imenom „Newsweek Global“. Inače kao što smo vas informisali u prethodnim brojevima „Newslettera“ i menadžment britanskih listova „Guardian“ i „Observer“ je najavio da će i ove novine vrlo brzo preći iskljucivo na internet.


WORLD PUBLISHER EXPO U FRANKFURTU

Frankfurt će biti domaćin ovogodišnje manifestacije World Publishing Expo nekada poznate kao IFRA Expo&Conference. Manifestacija će biti ordržana od 29. do 31. oktobra, a učekuje se više od 8.000 posetilaca iz 90 zemalja sveta.


IKEA SE IZVINILA ZBOG BRISANJA ŽENA IZ SAUDIJSKOG KATALOGA

Kompanija Ikea, širom sveta poznati švedski proizvođač nameštaja, javno se izvinila zbog brisanja žena sa stranica kompanijskog kataloga namenjenog Saudijskoj Arabiji. Iako u ovoj zemlji Ikein nameštaj distribuira zasebna kompanija, koja ima franšizu Ikea Group, proizvodi kataloge za sva tržišta i jedina je koja može da da saglasnost za bilo kakve izmene sadržaja. Zvaničnici su saopštili da izostavljanje žena iz kataloga nije u skladu sa vrednostima koje kompanija gaji.


IZRAELSKI “MAARIV” PRED ZATVARANJEM

Jedan od vodećih izraelskih dnevnih listova “Maariv” je, po svemu sudeći, pred zatvaranjem - kako tvrde dobro obavešteni krugovi. Kao razlozi za skoro sigurno gašenje lista navode se značajno smanjenje prihoda od oglasa, ali i gubitak tržišne utakmice u borbi sa direktnim konkurentom tabloidom “Yediot Aharonot”. Stručnjaci tvrde da to nije kraj i da se vrlo brzo može očekivati i gašenje dnevnika “Haaretz”.


NEMAČKA NOVINSKA AGENCIJA NAJAVILA BANKROT

Druga po veličini nemačka novinska agencija, DAPD, najavila je bankrot u nemogućnosti da se izbori sa finansijskim nevoljama koje je prate od samog osnivanja. Agencija DAPD je osnovana 2010. godine spajanjem agencije DDP sa nemačkim servisom američke agencije AP. U ovom trenutku agencija ima šest suvlasnika i svi su najavili bankrot. Bez posla će ostati 299 zaposlenih.


TEMATSKI MAGAZIN F.A.Z.-a NA KIOSCIMA

Frankfurter Algemajne Cajtung (F.A.Z.) izašao je u prodaju sa novim magazinom „Frankfurter Allgemeine Thema“. Prva sveska ovog tematskog magazina baviće se sa dve teme: „Novac“ i „Digitalno razmišljanje“. Autori F.A.Z.-a pripremaće za ovaj magazin analize, istraživanja, pozadinu, intervjue i druge tekstove u okviru zadate teme. Arhiva F.A.Z., kao i njegovog nedeljnog izdanja takođe će pružiti podršku ovom novom časopisu, a tu su i grafike, kao i sadržaji sa internet stranica ovih medija. Tematski magazin, kako je planirano, pojaviće se u prodaji 22. novembra, a zatim bi trebalo da ide tematski magazin koji će biti posvećen „Perspektivama energetske revolucije“


STARTOVAO ČASOPIS „PICTURE“

Izdavačka kuća Burda Media startovala je krajem septembra sa magazinom „Picture“. U ovom izdanju, kako je najavljeno, objavljene su fotografije koje se nigde nisu mogle videti. Magazin ima 148 strana sa fotosima čiji su motivi iz oblasti prirode, ljudi, tehnologije i aktuelnih događaja. Ciljna grupa ovog časopisa je u starosnoj dobi između 20 i 50 godina. Najpre će se na tržištu pojaviti tri test-broja, a ukoliko rezultati prodaje budu zadovoljavajući, časopis „Picture“ će izlaziti mesečno u tiražu od oko 135.000 primeraka i po ceni od 3,50 evra.


„AUTO.DE“  MAGAZIN U ŠTAMPANOJ VERZIJI

Posle skoro godinu dana priprema sadržaji sa portala auto.de biće preneseni u print verziji. Izdavači su, naime, zaključili da će ovaj, treći po broju posetilaca, auto portal u Nemačkoj imati i sasvim zadovoljavajući broj čitalaca štampanog izdanja. U magazinu će se naći novosti iz automobilske oblasti, veštine vožnje, testiranja vozila, kao i interesantne studije iz oblasti automobilizma u najširem smislu. Časopis će biti štampan na visokokvalitetnom papiru na 84 strane, a u okviru sadržaja biće i jedan veći deo posvećen servisnim informacijama. Časopis će izlaziti mesečno sa početnim tiražom od oko 150.000 primeraka, a po ceni od 1,50 evra.


ZAVRŠENA TEST FAZA ZA ČASOPIS LAVIVA

Kelnski izdavač Rewe Verlag povukao je iz trgovina, posle jednogodišnjeg testiranja ženski časopis Lavivva. U toku jednogodišnjeg testiranja na odabranim kioscima i drugim prodajnim mestima u Kelnu, Berlinu i Hamburgu, časopis je prodavan za jedan evro. Ispostavilo se da su bolji rezultati ostvareni u prodavnicama u okviru trgovačkih lanaca Penny i Rewe. Zato će se časopis ubuduće nalaziti na ovim prodajnim mestima.


RAZLIČITOST BILD.DE I ŠTAMPANOG IZDANJA

Izdavačka kuća Aksel Špringer je značajno promenila vebsajt bild.de. Jedna od uočljivih promena je što su fotografije na sajtu znatno veće nego ranije. Pored toga, obim teksta u digitalnoj formi je značajno smanjen. Tako se sada štampano izdanje bulevarskog lista Bild razlikuje od sadržaja i izgleda sajta.


 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde