Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2012
Asocijacija Medija
No.185
U OVOM BROJU
Počinje novi ciklus edukacija za novinare
Veliki interes za učešće na Press Media Samitu
Novosti poklanjaju kratki pravopis srpskog jezika
Umanjiti PDV za
e-novine
Kanada: Rast oglasnih prihoda lokalnih novina
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

POLAZNICI SEMINARA PUTUJU U AMERIKU

Polaznici seminara posvećenog unapređenju pisanja o ekonomskim temama otputovaće  6. oktobra na studijsko putovanje u Sjedinjene Američke Države. Seminar koji su polovinom godine zajednički organizovali Asocijacija medija, OEBS i IREX pohađali su novinari medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, a predavači su bili vrsni poznavaoci ekonomskih zbivanja iz zemlje i sveta. Za vreme višednevnog boravka u Njujorku i Vašingtonu novinari će posetiti: New York Stock Exchange, Thomson/Reuters,  New York Times, Bloomberg, Citibank, World Bank, U.S. Securities and Exchange Commission, Overseas Private Investment Corporation, Federal Reserve Board of Governors,     U.S. Department of the Treasury, Office of the U.S. Trade Representative, IMF, Ambasadu Republike Srbije, Foreign Press Center  i  Washington Post .


POČINJE NOVI CIKLUS EDUKACIJA ZA NOVINARE

Predstavnici OEBS-a, IREX-a, USAID-a i Asocijacije medija, podstaknuti izvanrednim rezultatima prvog zajednički organizovanog seminara posvećenog unapređenju znanja novinara medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, odlučili su da do kraja godine realizuju još dva projekta. Seminar posvećen unapređenju informisanja o temama iz oblasti energetike biće realizovan u dva trodnevna ciklusa od 22. do. 24. i od 29. do 31. oktobra. Za edukaciju o unapređenju pisanja o temama iz oblasti poljoprivrede rezervisani su termini u novembru i to: od 12. do 14. i od 19. do 21. novembra 2012. godine. Predavači će biti vodeći strušnjaci iz obe oblasti.


SAVET ZA ŠTAMPU OBELEŽIO PRVU GODIŠNJICU

Savet za štampu, nezavisno samoregulatorno telo, osnovano da prati poštovanje Kodeksa novinara u štampanim medijima, obeležio je godišnjicu rada. Svečanosti, koja je, tim povodom, održana u sedištu Asocijacije medija, jednog od osnivača Saveta, prisustvovali su predstavnici vodećih medija u Srbiji, međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija, javne ličnosti. Obraćajući se gostima, predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu Dragan Bujošević istakao je da je Komisija za žalbe Saveta u proteklih godinu dana rešila 30 žalbi i u šest slučajeva odlučila da je određeni medij prekršio kodeks.  On je ocenio da to pokazuje da se novinari ne pridržavaju u dovoljnoj meri osnovnih pravila profesije, što nije dobro ni za novinarstvo, ni za društvo u celini. Osnivači saveta za štampu su Asocijacija medija, Lokal Press, Nezavisno udruženje novinara Srboje i Udruženje novinara Srbije.

 


VELIKI INTERES ZA UČEŠĆE NA PRESS MEDIA SAMITU

Regionalni Press media samit biće i ove godine održan u Beogradu, 31. oktobra u hotelu Metropol Palace u organiyaciji ABC Srbija i Asocijacije medija. Program samita, za koji inače vlada veliko interesovanje, dostupan je na internet adresi: http://www.abcsrbija.com/pdf/Press.pdf . Samit će po običaju okupiti vodeće medijske stručnjake iz regiona i sveta koji će razmatrati pitanja vezana za regionalno informisanje, regionalnu saradnju medija, regionalnu konsolidaciju oglašavanja, kao i regionalnu distribuciju štrampanih medija.


TELEKOM SRBIJA: PREDRAG ĆULIBRK V.D. GENERALNOG DIREKTORA

Nadzorni odbor kompanije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) imenovao je Predraga Ćulibrka za v.d. generalnog direktora kompanije, čime je usvojen predlog Vlade Republike Srbije. Predrag Ćulibrk je od juna 2007. godine bio na mestu generalnog direktora Telekoma Srpske a.d. Banja Luka, gde je predvodio tim koji je zabeležio izuzetno uspešne poslovne rezultate. Predrag Ćulibrk rođen je 1968. godine u Rumi Po završetku studija, profesionalnu karijeru započinje u Direkciji za razvoj i investicije Telekoma Srbija, tadašnjem javnom preduzeću PTT Srbija. Veliki doprinos  za razvoj Telekoma Srbija ostvario je na projektu digitalizacije komutacione mreže, uvođenja IN servisa i implementacije mreže sledeće generacije (NGN). U kompaniji Telekom Srbija, od početka 2005. godine, Predrag Ćulibrk obavljao je funkciju direktora Sektora za strateško planiranje, a iste godine postavljen je i za direktora Sektora za strategiju i razvoj. Bio je odgovoran za primenu brojnih novina iz oblasti telekomunikacija i sprovođenje velikog broja projekata iz različitih segmenata poslovanja Telekoma Srbija.


PROMOVISAN NOVI ROMAN VUKA DRAŠKOVIĆA U IZDANJU „NOVOSTI“

Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija), koja se već dokazala kao najtiražniji srpski izdavač, prvo izdanje  provokativnog romana Vuka Draškovića „Via Romana“ štampala je u tiražu od 30.000 primeraka, a već posle nekoliko dana knjiga je postala bestseler u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Da prodavci već traže novih 20.000 primeraka, na promociji je otkrio prvi čovek Kompanije "Novosti", Manojlo Manjo Vukotić, koji je istakao da je petogodišnja saradnja sa Vukom Draškovićem veoma uspešna, jer je "Meta" prodata u 50.000  a "Noć generala" u 20.000 primeraka. - Andrić je jednom rekao da dobar pisac iznenadi čitaoca nečim što je već poznato. Bio bih izuzetno srećan kao pisac ako čitaoci budu iznenađeni onim što je u knjizi, a već im je poznato - rekao je Vuk Drašković na prošlonedeljnoj promociji svoje nove knjige "Via Romana", u velikoj sali beogradskog Narodnog pozorišta.


STARTUJE PROJEKAT „BIZNIS PLUS“

Glavni urednici listova Finance (Slovenija), Business.hr (Hrvatska), Oslobođenje (BiH), Novi Magazin (Srbija), Vijesti (Crna Gora), Kapital (Makedonija) potpisali su na Weekend Media Festivalu ugovor o saradnji i lansiranju medijskog projekta Biznis Plus.
Ovih šest poslovnih časopisa integrisaće na jednu platformu sve poslovne informacije iz zemalja regije i tako pomoći ekonomske tekovine u ovom delu Evrope, naglašeno je na prezentaciji. Na višejezičnoj internet stranici www.biznis-plus.com čitaoci će svakodnevno moći da čitaju novine i ekskluzivne poslovne informacije s lokalnim pristupom, a pretplatnici će ih, putem elektronske pošte svakodnevno dobijati na svoju adresu.


DOSTUPNI REZULTATI ODITA ZA AVGUST

Avgust, tradicionalno dobar mesec za prodaju dnevne štampe i magazina - nije doneo veće promene kada je o poredku magazina u vrhu tabele reč. Sa druge strane kod dnevnih novina je bilo značajnijih promena: "Novosti" su sa prosečno prodatih 119.225 primeraka u ovom mesecu pretekle "Alo! i postale ponovo - najtiražniji dnevni list u Srbiji. Ovog meseca prvi put na ABC oditu pojavio se dnevni list "Informer" . Kada je reč o magazinima - prva dva mesta i dalje drže kulinarski mesečnici CPG - "Pošalji recept" sa 233.991 i "Torte i kolači" (166.845). I ovog meseca od 20 najprodavanijih magazina u Srbiji čak 15 izdavala je Color Press Grupa (član Asocijacije medija). Najveći rast među magazinima zabeležio je"Scandal" koji je u avgustu imao prosečnu prodaju 112.161 primeraka, tačno tri puta više u odnosu na februar (37.319).


MILAN KRKOBABIĆ  GENERALNI DIREKTOR POŠTA SRBIJE

Zamenik predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić preuzeo je  funkciju generalnog direktora Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) od dosadašnjeg vršioca dužnosti Gorana Ćirića. Nakon preuzimanja dužnosti Krkobabić je kazao da Pošta ne može da se svede samo na slanje pisama i da se u prvi plan stavi finansijski aspekt, već je ona jedan od stubova države koji štiti njene interese.
On je kazao i da će doprineti da Pošta ostane stub, bitna institucija sa kojom ne može da se igra kako kome padne na pamet. Kada su u pitanju radna mesta, Krkobabić je istakao da će se za sada i dalje držati devize da ima manjka poslova, a ne viška ljudi. Kada je reč o oceni prethodnog rada, on je kazao da su rezultati više nego dobri, ali mogu biti i bolji, što zavisi od zaposlenih.


„NOVOSTI“ POKLANJAJU KRATKI PRAVOPIS SRPSKOG JEZIKA

U želji da doprinese podizanju nivoa jezičke kulture, Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) i naša najstarija naučnokulturna institucija, Matica srpska, zajedno su osmislile "Kratki pravopis srpskog jezika". Ukupno pet specijalnih dodataka čitaoci "Večernjih novosti" će dobijati na poklon subotom, pocevši od 29. septembra. Svaki od dodataka obiluje najupečatljivijim primerima pravopisnih nedoumica kao što su: upotreba velikog i malog slova, znakovi interpunkcije, spojeno i odvojeno pisanje reči, skraćenice, ekavski i ijekavski izgovor, glasovne promene i odnosi glasova. Kratki pravopis srpskog jezika pomoćiće svima da pravilnije govore i pišu, a ujedno predstavlja i odlično rešenje za sve jezičke i pismene dileme.


DELTA HOLDINGU PRIZNANJE „MOJ IZBOR“

Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je priznanja „Moj izbor“, kao društveno odgovorna kompanija, koja pruža podršku osobama sa invaliditetom u cilju trajnog unapređenja kvaliteta njihovog života. Nagradu su dodelili Udruženje Moja Srbija i Privredna komora Beograda na svečanosti u Beogradskom dramskom pozorištu, a u ime kompanije statuu "Moj izbor" primila je Tijana Koprivica, menadžer za društvenu odgovornost. Na svečanosti je prikazan i film o izgradnji Zadužbine Delta Holdinga na Bežanijskoj kosi, odnosno Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom „Sunce“. Ovaj Centar prvi put je otvoren za javnost 24. septembra u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, koja ove godine ima za temu „Darivanje i zadužbinarstvo“.


USPEŠAN NASTUP „McCANN ERICKSON“ U ROVINJU:

Na nedavno održanom  Weekend Media Festivalu u Rovinju, agencija McCann Erickson  Beograd (pridruženi član Asocijacije medija) jedina iz Srbije predstavila je tri rada u okviru programa  »BalCannes« među 25. najboljih kampanja iz šest zemalja jugoistočne Evrope. Ovim je još jednom potvrđen visok  kreativni i profesionalni rad agencije. Među više od sto prijavljenih radova 52 agencije iz regiona, stučni žiri izabrao je 25 najuspešnijih, koji po oceni žirija, predstavljaju »najbolji presek regionalne marketinške produkcije i najbolje oglašivačke prakse«. Agencija McCann Erickson Beograd predstavila je tri različite kampanje, koje su ne samo izraz talenta i posvećenosti mladog kreativnog tima, već  su klijentima pružila značajnu vidljivost u javnosti, što je doprinelo i njihovim boljim poslovnim rezultatima.
»Drago mi je da su na osnovu kriterijuma originalna kreativna ideja, kvalitet izrade i uspeh na tržištu, tri projekta iz naše kreativne radionice izabrana među najbolje. Ovo je značajan uspeh za nas jer je jedinstven na tržištu Srbije, a među 25 najboljih u regionu“ izjavila je Zdenka Milanović, direktorka agencije McCann Erickson Beograd i dodala da ovaj uspeh odražava poziciju agencije podržanu dobrom saradnjom sa klijentima iz koje, na obostrano zadovoljstvo,  proizilaze i uspešni projekti. Weekend Media Festival ove godine održan je po peti put u Rovinju i predstavlja najznačajniji festival iz oblasti komunikacija u jugoistočnoj Evropi. Prvi put na festivalu je održana revija regionalne marketinške produkcije i najbolje oglašivačke prakse pod nazivom »BalCannes«. Na festivalu je bilo više od 4.000 gostiju, više od 500 učesnika u panel raspravama i oko 500 novinara koji su izveštavali sa festivala.


... KAO NEKADA

Omotnica ispred prve i poslednje strane „Večernih novosti“ (član Asocijacije medija) objavljena u broju od 28. septembra 2012. godine, na trenutak je podsetile na sada već davnu 2007. godinu kada oglasi preko celih prvih i poslednjih stranica dnevnih listova ili ovojnice ispred prve i poslednje strane nisu bili retkost i obezbeđivali su značajne prihode štampanim medijima. Za one koji se više ne sećaju perioda koji je počeo 2006. godine a završio se s proleća 2008. godine bilo je to vreme borbe za pozicioniranje na tržištu Srbije koje su medju sobom vodili mobilni operateri, banke, osiguravajuća društva... A onda je i u Srbiju stigla ekonomska kriza koja i u ovom trenutku dramatično pogađa novinske izdavače dovodeći mnoge od njih na ivicu rentabilnosti.


REGIONALNA KONFERENCIJA „PRISUTNI, VIDLJIVI I ZAJEDNO SNAŽNI“

Koncept I regionalne konferencije “Prisutni, vidljivi i zajedno snažni” ima za cilj da ukaže na značaj i snagu manjinskih i lokalnih medija za strategije oglašavanja domaćih i međunarodnih brendova. Organizator konferencije je Doo Magyar Szó Kft (član Asocijacije medija) i Vojvodina media pont kao pool medija. Pokrovitelj konferencije je Vlada Vojvodine. Ova konferencija treba da obezbedi informisanje tržišnih aktera o potencijalu manjinskih i lokalnih medija kada se radi o oglasnom prostoru, kao i ozbiljnije učešće manjinskih i lokalnih medija u media planovima medijskih i marketinških agencija za 2013. godinu. U okviru konferencije, Vojvodina media pont će promovisati svoj know how organizovane prodaje oglasnog prostora manjinskih i lokalnih medija kao i svoju celokupnu agendu kojom se bavi. Konferencija će se održati 8. i 9. novembra u Novom Sadu, u prostorijama medijske kuće “Magyar Szó”.


ODRŽANA „FABRIKA ZNANJA” U PODGORICI

Na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, održana je edukativna IT manifestacija “Fabrika znanja”, koja se po drugi put održava u ovom gradu u okviru “Otvorenih dana nauke” u Crnoj Gori. Manifestacija Fabrika znanja nastala je 2009. godine kao pionirski projekat kompanije ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija), a u protekle četiri godine razvila se u tradicionalni regionalni događaj posvećen obrazovanju na polju informacionih tehnologija. Ovogodišnju „Fabriku znanja“ zvanično je otvorio potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović. “Crna Gora je prepoznala značajne mogućnosti Informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i uticaj ovog sektora na dinamiku razvoja savremene privrede, zbog čega posebnu pažnju u svojim strategijama i politikama posvećujemo upravo ovoj oblasti u svim segmentima. Predsednik kompanije ComTrade Veselin Jevrosimović rekao je da upravo u regionalnoj saradnji na polju tehnologije leži naša najveća šansa za ekonomski oporavak, ali da bi to postala realnost neophodno je da proizvedemo generaciju koja je bogata znanjem.


VLADINA KOMISIJA ISTRAŽUJE UBISTVA NOVINARA

Vlada Srbije donela je odluku da formira međunarodnu komisiju za istragu ubistava novinara u Srbiji, izjavio je  direktor Televizije B92 Veran Matić. Na skupu OEBS-a, o izazovima sa kojima se suočavaju mediji u Jugoistočnoj Evropi, Matić je kazao da je inicijativu za osnivanje te komisije, u koju će ući međunarodni istražitelji, pokrenula organizacija „Balkan fridom medija netvork“, a Vlada Srbije je usvojila i donela odluku o njenom formiranju. „Međunarodna komisija će analizirati dosadašnje istrage ubistava Milojka Pantića, Radoslave Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije i utvrditi gde su napravljeni propusti.


KAKO LOKALNE SAMOUPRAVE FINANSIRAJU MEDIJE

Balkanska novinarska istraživačka mreža (BIRN) sprovela je u prethodna tri meseca opsežno istraživanje o finansiranju lokalnih medija iz budžeta lokalnih samouprava uz podršku IREX-a, programa za podršku medijima koji finansira USAID. Cilj istraživanja bio je da se mapiraju glavni model i mehanizmi potrošnje lokalnih budžetskih sredstava na lokalne i regionalne štampane i elektronske medije u 2011. godini. Istraživanje je zasnovano na uzorku koji je obuhvatio 33 lokalne samouprave. Izveštaj pokazuje da, sredstva koja su dodeljena medijima iznose nešto manje od 850 miliona dinara, ali da je 70 odsto tog novca otišlo javnim preduzećima, najčešće elektronskim medijima za praćenje aktivnosti tih samouprava. Istraživanje je pokazalo da najviše novca za medije izdvajaju Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Subotica i Niš, a najmanje Valjevo, Užice, Petrovac na Mlavi i Prijepolje. Sredstva se u najvećem broju slučajeva izdvajaju kroz subvencije, a da se sredstva koriste uglavnom za plate, dok se za medijsku produkciju izdvaja izuzetno malo novca. Korisnici ovih budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od skoro 850 miliona dinara su 151 štampani i elektronski medij i to: 101 elektronski medij, 43 štampana, 4 internet portala, 8 produkcijskih kuća i tri novinske agencije. Rezultati istraživanja ukazuju na nepostojanje jedinstvene prakse, kao i na alarmantan nedostatak transparentnosti na kojoj bi trebalo dodatno raditi u budućnosti. Celokupan Izveštaj o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava možete preuzeti na sajtu: www.anem.rs


PRIZNANJE DUŠANU BAJATOVIĆU

Udruženje Krajišnika u Srbiji uručilo je generalnom direktoru JP „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dušanu Bajatoviću počasno priznanje „Barjaktara Krajiškog“, u znak zahvalnosti za veliku pomoć i podršku očuvanju tradicije, kulture i duhovnosti Srba sa krajiških prostora. Bajatović je zahvalio na počasnom priznanju i povelji koju je dobio i poručio svim Krajišnicima da treba da se ujedine, jer je to veoma potrebno ne samo njima, nego i Srbiji i Republici Srpskoj. „Duhovno jedinstvo, jasan nacionalni program i zdrave nacionalne ideje, uz jači ekonomski napredak, jeste nešto što nam je itekako potrebno“, kazao je Bajatović. Inače, titulu počasnog krajiškog barjaktara, pored direktora Bajatovića, ove godine je poneo i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kome će ovo priznanje biti naknadno uručeno.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

UMANJITI PDV ZA E-NOVINE

Istaknuti predstavnici novinskih izdavača i političari, koji su učestvovali na kongresu Saveznog udruženja novinskih izdavača Nemačke u Berlinu založili su se za predlog da se i za izdavače e-novina primenjuje umanjeni porez na dodatnu vrednost (merverštojer) od sedam odsto, koji važi za štampane novine. Naravno, ovakva mera morala bi prethodno detaljno da se zakonski precizira kako ne bi bilo zloupotreba i kako bi samo istinski elektronski izdavači mogli da budu obuhvaćeni ovakvom merom.


NORTHCLIFFE MEDIA:  ZA GODINU DANA OTPUŠTENO 300 ZAPOSLENIH

Britanska kompanija Northcliffe Media koja posluje u sastavu izdavačke kuće Daily Mail General Trust (DMGT) otpustila je, prema nedavno saopštenim podacima 298 zaposlenih u jednogodišnjem periodu. Time je ukupan broj zaposlenih u kompaniji smanjen za 12 procenata do cifre od 2.233. U pomenutom periodu Northcliffe Media je ostvarila 10 odsto manje ukupnog prihoda. Inače kompanija izdaje 84 regionalne i lokalne novine u Velikoj Britaniji i servisira skoro 200 lokalnih sajtova.


LITVANIJA: „VERSLO ZINIOS” LANSIRAO NOVI MAGAZIN

Litvanski poslovni dnevnik “Verslo Zinios” lansirao je novi mesečnik pod nazivom “Iliustruotoji Istorija”. Reč je o licenci kupljenoj od švedske izdavačke kuće Bonnier International Magazines a sadržaj se bazira na sadržaju danske versije istoimenog magazine.  Od kada je lansiran 2005. godine magazin “Historie” je postao vodeći skandinavski istorijski magazin, a ujedno je i jedan od bolje prodavanih magazina izdavačke kuće Bonnier.


FINSKA: “GLORIA” SA VIŠE MODNOG SADRŽAJA

Počev od 23. oktobra 2012. godine finsko izdanje modnog magazina “Glorija” doživeće značajne promene. Od ovog datuma moda će biti glavni sadržaj 25 odsto  stranica časopisa. Veliki modni tekstovi nastojaće da osvetle najznačajnije modne trendove i buduće modne pravce. Odmah iza ovih priča slede stranice i stranice posvecene isključivo modi.


NOVI BURDIN „PEOPL & FOOD-MAGAZIN TREAT“

Od 18. septembra u prodaji se prvi put pojavio „Peopl & food magazin Treat“, koji su osmislili i razvili učenici Burdine žurnalistčke škole. Sadržaj predstavlja kombinaciju tema o ishrani, poznatim ličnostima, muzici, modi i drugim oblastima koje interesuju ciljnu grupu mladih koji imaju afinitete za medije. Izdanje će se najpre pojaviti jednokratno u tiražu od oko 50.000 primeraka i po ceni od 3,90 evra.


NOVI ČASOPIS ZA DIZAJN

Izdavačka kuća Detail Verlag starttovaće u oktobru sa novim magazinom za dizajn „Grid“. Ima je nastalo od skraćenica GR za grafiku i ID  za industrijski dizajn. Časopis će povezivati kreativne oblasti kao što je umetnost, moda i arhitektura. „Grid“ će izlaziti dvomesečno sa tiražom od oko 10.000 primeraka i prodajnom cenom od 15,50 evra po primerku. Godišnja pretplata će iznositi 90 evra.


80 ODSTO NEMACA ČITA NOVINE

Ne tako davno važilo je pravilo da se informacije primaju isključivo iz štampanih medija. Situacija se, međutim, u Nemačkoj značajno promenila i multimedijalna slika je nadvladala tako da se danas, na osnovu medijske analize, može reći da ukupno 79,3 odsto građana (što predstavlja oko 55,7 miliona stanovnika ove zemlje) čita novine, ali je reč i o korisnicima štampanih i onlajn izdanja. U ovoj grupaciji jedna trećina koristi i štampane i elektronske medije, dok jedna petina (19 odsto) koristi samo digitalne medije. Naravno da su među ovim recipientima mladi čitaoci (u starosnoj grupi između 14 i 29 godina), kojih po ovoj analizi ima oko 11,1 miliona. 


KANADA: RAST OGLASNIH PRIHODA LOKALNIH NOVINA

Prema nedavno saopštenim podacima ukupni prihodi od oglasa u kanadskim lokalnim novinama dostigao je 2011. godine iznos od 1,2 milijarde dolara što je za 3,1 odsto više u odnosu na 2010. godinu. Prihod od oglašavanja u štampi predtavlja većinu ukupno ostvarenih prihoda sa iznosom od čak 1,1 milijardi dolara, dok prihod od onlajn oglašavanja na sajtovima lokalnih štampanih medija iznossi samo 43,7 miliona dolara. Pri tome je zanimljivo da su onlajn prihodi u odnosu na prethodnu godinu uvećani za 35,6 procenata.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde