Oktobar, 2005 No. 18


ŠTAMPA: BORBA ZA KIOSKE U NOVOM SADU

Prodavci zaposleni u «Štampa komerc» (pridruženi član Asocijacije medija) protestvovali su u Novom Sadu ispred svojih radnih mesta zbog kako kažu nezakonitih odluka gradskih vlasti koje bi mogle da ostave bez posla 350 radnika «Štampe. Ova kompanija specijalizovana pre svega za prodaju dnevnih novina i magazina junskom odlukom gradskog veća  ostala je bez 101 prodajnog mesta. Prema rečima Nebojše Đokića, generalnog direktora «Štampe» Gradsko veće Novog Sada je na samo deset dana pre isteka regularnog roka zakupa a neposredno uoči raspisivanja novog konkursa za dodelu lokacija za privremeno postavljanje kiosaka, ukinulo rešenje o dodeli na privremeno korišćenje lokacija za 101 kiosk. Ovakvim rešenjem «Štampa komercu» je oduzeto pravo apsolutnog prvenstva za zakup lokacija koje već koristi pa su tako stvoreni uslovi da se licitiraju samo te lokacije. Đokić tvrdi da su na licitaciji, preduzeća koja su osnovana samo nekoliko dana pre licitacije nudila sume van svake tržišne logike da bi odmah po licitaciji odustajala i time otvarala put za firme sa treće ili četvrte pozicije da preuzmu lokacije. Radnici «Štampe» već su štrajkovali ispred svojih kiosaka a Đokić najavljuje da neće odustati od pomenutih lokacija i da će se braniti svim pravnim sredstvima.


NOVINARSKI FORUM 2005

U organizaciji Ministarstva inostranih poslova SiCG, Centralno evropske inicijative (CEI) i Medija centra u Beogradu je 6. i 7. oktobra organizovan CEI Novinarski forum 2005. Na skupu se razgovaralo o temama poput: SiCG blizu ili daleko od EU, Medijsko vlasništvo i profesionalna autonomija, Stvarni vlasnici medija, Novac, politika i uređivačka politika, Ko odlučuje o etici u novinarstvu, Medijska regulativa ili samoregulativa, Novinarske licence za i protiv.

Skupu su prisustvovali stručnjaci za medije iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Poljske, Belorusije, Mađarske, Italije, Moldavije, Češke, Slovačke i naravno predstavnici domaćina.


LJILJANA SMAJLOVIĆ GLAVNI UREDNIK POLITIKE

Upravni odbor Politika N&M (član Asocijacije medija) jednoglasnom odlukom je imenovao Ljiljanu Smajlović za novog glavnog i odgovornog urednika lista «Politika». Ljiljana Smajlović je prva žena koja dolazi na čelo ovog lista od njegovog osnivanja 1904. godine. Po završetku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu; Ljiljana Smajlović je radila u redakcijama Oslobodjenja, Vremena, Evropljanina i Nina. Profesionalno se usavršavala u SAD gde je bila i stipendista Međunarodnog centra «Vudro Vilson». Upravni odbor je odao priznanje dosadašnjem glavnom i odgovornom uredniku Milanu Mišiću.

Na istoj sednici UO Plitika N&M usvojene su osnove socijalnog programa kao elementa ukupne poslovne politike koja, u kratkom roku, treba da dovede do profitabilnosti Politika N&M.


NOVOSTI PROSLAVILE GODIŠNJICU

Kompanija NOVOSTI (član Asocijacije medija) obeležila je prigodnom svečanošću 52. rodjendan lista «Večernje novosti». Na svečanosti kojoj su osim novinara i saradnika Kompanije Novosti prisustvovali i kolege iz većeg broja medijskih kuća dodeljene su nagrade za životno delo «Slobodan Glumac» kao i tradicionalne godišnje nagrade za poseban doprinos. Nagrade za životno delo pripale su Tanji Tirnanić i Jelki Đurić a godišnje nagrade Kompanije Novosti dodeljene su: Gordani Bulatović, Slađani Janjić, Tatjani Jonić Ćopić, Miroslavu Stefanoviću i Miši Vukadinoviću


DELTA SE PREDSTAVILA MAKEDONSKIM MEDIJIMA

Predstavnici vodećih makedonskih elektronskih i pisanih medija posetili su sedište Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) kako bi se bolje upoznali sa strukturom i organizacijom kompanije koja ima velike ambicije na tržištima regiona.

Makedonske kolege iz šest novinskih i dve TV kuće najviše su se interesovale za planove koje Delta ima u njihovoj republici, pre svega u izgradnji mreže supermarketa Maxi i obnavljanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje. Makedonija je na samom evropskom dnu po prilivu direktnih stranih investicija, zbog čega se dolazak Delte na ovo tržište posmatra sa neskrivenim simpatijama i velikim očekivanjima.


FESTIVAL RADIO I TV STVARALAŠTVA

Udruženje radio i tv stanica Srbije (Član Asocijacije medija) po 24. put organizuje Festival posvećen radio i tv stvaralaštvu.

Kao i prethodnih godina, pravo učešća na Festivalu imaju sve radio i tv stanice koje žele da konkurišu za nagrade u četiri takmičarske kategorije u radisjkoj i tv produkciji: informativna emisija, reportaža, komentar i spikerska interpretacija.

Festival će biti održan u Hotelu Zvezda u Vrnjačkoj Banji od 29. novembra do 1. decembra.


U.S. STEEL ŠTITI POSLOVNE PARTNERE

U.S. Steel Srvija (pridruženi član Asocijacije medija) proteklih dana je pokazao da istrajava u sprovodjenju politike kvalitetne komunikacije sa poslovnim partnerima i javnošću.  Uz propratno pismo Mihaela Fedorenka (Michael Fedorenko) generalnog direktora U.S. Steel na adrese više stotina poslovnih partnera stiglo je obaveštenje o Opštim pravilima zaštite na radu i industrijskog zdravlja za posetioce ove kompanije. Na ovaj način je menadžment kompanije još jednom pokazao veštinu da od obaveštenja o načinu ulaska u pogone i preduzimanju mera zaštite napravi uspešnu PR kampanju ali da se i vrlo precizno i detaljno pozabavi oblašću kojoj mnogi ne pridaju dovoljno važnosti.


ETIKA JAVNE REČI

Skup posvećen sučeljavanju mišljenja na temu «Etika javne reči» održan je 13. i 14. oktobra u Beogradu. Organizatori skupa, Udruženje za grafičku industriju i izdavačku delatnost pri Privrednoj komori Srbije i Grupacija radio difuznih organizacija potrudili su se da se o ovoj temi čuju mišljenja novinara, pravnika, teoretičara medija, advokata... 


GALENIKA POMAŽE 

Farmaceutska kompanija «Galenika» (pridruženi član Asocijacije medija) povodom 60 godina postojanja pokloniće humanitarne pakete vredne ukupno tri miliona dinara ustanovama socijalne zaštite i stanovništvu područja stradalom u poplavama saopštio je Aleksandar pravdić, generalni direktor «Galenike» najavljujući medijima početak akcije «Svi imamo pravo da budemo zdravi».


INOVACIJE I MEDIJI – UPRAVLJANJE PROMENAMA

U Stokholmu će 11. i 12. novembra biti odrđan izuzetno zanimljiv medjunarodni skup na temu: «Inovacije i mediji – upravljanje promenama u tehnologiji, proizvodima i procesima».

Organizator skupa Jončeping Internešenal  Biznis Skul (Jonkoping International Business School) medju pozvane predavače iz celog sveta uvrstio je i Anu Anđelić, doktoranta na Nju Skul Universiti (New School University). Anđelićka, koja je završila studije na beogradskog Filosofskom fakultetu a magistraturu u Njujorku, će izlagati temu: Organizacione promene u medijskoj industriji – promena uloge marketinga u medijskim kompanijama.

Opširnije o skupu u Stokholmu na: http://www.ihh.hj.se/mmt/events_nov2005.htmlSMMRI: UKUPNA ČITANOST MAGAZINA I DO VIII 2005. KLIKNITE ZA VECU SLIKULAJPCIG  -  IFRA EXPO 2005

Ifra Expo 2005, najveći sajam opreme i softvera namenjen novinskim izdavačima i štamparskim kućama otvoren je 17. oktobra u Lajpcigu. Ifra se potrudila da preko 350 izlagača iz celog sveta prikaže sva najsavremenija dostignuća namenjna uspešnoj proizvodnji pre svega dnevnih novina. Uporedo sa sajmom biće organizovan i niz stručnih seminara i prezentacija. Sajam traje do 20. oktobra.


MOTOROLA ODPUŠTA RADNIKE

Svetski poznati proizvođač mobilnih telefona «Motorola» najavila je odpuštanje najmanje 1900 zaposlenih na ukupno 29 lokacija u U.S. i svetu a u kontekstu napora da se poveća rentabilnost poslovanja.


FORBSOVE LISTE

Forbs magazin u broju od 31. oktobra objavljuje listu «200 najuspešnijih američkih malih kompanija». Četiri nedelje kasnije, u broju od 28. novembra Forbs objavljuje listu najvećih privatnih kompanija.


FIGARO PROMOVIŠE NOVI FORMAT

Francuski dnevni list Figaro (Le Figaro) promovisao je početkom oktobra novi format dimenzija 470 x 290 mm. List koji se inače prodaje u prosečnom dnevnom tiražu od 326.000 primeraka ima tri sekcije od kojih je prva posvećena opštim vestima, druga finansijama, a treća kulturi, zabavi i modi.

 

 


LITVANIJA: AKSEL ŠPRINGER STARTOVAO SA AUTO BILDOM

Početkom oktobra, nemačka izdavačka kuća Aksel Špringer (Axel Springer) lansirao je na tržište Litvanije svoj magazin Auto Bild. Ovo je inače 25 izdanje poznatog auto magazina i treće u Baltičkim zemljama. Izdavač za Litvaniju je Videas Periodikal Pablišing (Videas Periodical Publishing) a cena magazina je 0,84 eura.

Kako Asocijacija medija saznaje Auto Bild se uskoro pojavljuje i na tržištu Srbije i Crne Gore.


ČUDA SE IPAK DEŠAVAJU

Volstrit Žurnal (Wall Street Journal) svetki poznat po mnogo čemu pa i po tome što spada u red najkonzervativnije dizajniranih novina doneo je odluku o promeni formata i prelasku na dimenzije tabloida. Za početak format se menja samo evropskom izdanju koje se prodaje u oko 86.000 primeraka dok ce americki, dvomilionski tiraž i dalje biti štampan na nepromenjenom formatu.

Istovremeno sa promenom formata evropskog izdanja u toku je i kampanja usmeravanja čitalaca i na online izdanje.

Kao što Asocijacija medija iz broja u broj Newsletera informiše – u toku je intenzivna kampanja usmerena ka smanjivanju formata listova, manjoj potrošnji papira i usmeravanja čitalaca na web stranice.


NAGRADE ZA ŠVEDSKI DAGBALDET

Prošle godine Švedski Dagbladet (Svenska Dagbladet) proglašen je od Udruženja švedskih medija za najbolje uređivanu novinu.

Ove godine, među 423 novine iz celog sveta Društvo novinskih dizajnera proglasilo je Dagbladet uz još četiri lista za najbolje dizajnirane novine. Odmah nakon ovoga Dagbladet je dobio i nagradu za najuspešnije marketinške aktivnosti u 2005. godini.DANSKA: ČITANOST LISTOVA I MAGAZINA I-VI 2005

Dnevni listovi

Trend 2004/2005
(weekdays)

Čitaoci 1/2005 (000)

Čitaoci 1/2004 (000)

Jyllands-Posten

562

669

Politiken

461

527

Ekstra Bladet

444

528

B.T.

443

505

Berlingske Tidende

384

429

Dagbladet Borsen

198

231

ErhvervsBladet

162

202

Information

101

115

Kristeligt Dagblad

101

96

Licitationen

18

27

Besplatni dnevni listovi

Trend 2004/2005
(weekdays)

Čitaoci 1/2005 (000)

Čitaoci 1/2004 (000)

MetroXpress

638

566

Urban

572

446

Nedeljnici

Trend 2004/2005

Čitaoci 1/2005 (000)

Čitaoci 1/2004 (000)

Se og Hor

918

921

Billed Bladet

761

789

Familie Journalen

650

686

Ude og Hjemme

641

663

Hjemmet

539

589

Anders And & Co.

436

416

Her & Nu

421

480

Alt for Damerne

401

414

Ugebladet Sondag

394

374

Femina

374

393

Mesecnici

Trend 2004/2005

Čitaoci 1/2005 (000)

Čitaoci 1/2004 (000)

Bo Bedre

683

688

Illustreret Videnskab

616

587

Bil magasinet

369

319

Mad & Bolig   

340

375

Gor det Selv

338

318

I Form

331

315

M!
306
259
Penge & Privatokonomi
292
279
Vi Unge
260
206
KONKURS ZA MEDIJE

Pokrajinski sekretarijat za informacije Vojvodine raspisao je konkurs za dodelu sredstava pisanim i elektronskim opštinskim i regionalnim medijima sa sedištem na teritoriji Pokrajine. Na konkursu, koji se odnosi na 2005. godinu, biće raspoređeno ukupno 25,2 miliona dinara. Rok za podnošenje prijava je 15 dana a adresa na koju seprijave mogu slati je: Pokrajinski sekretarijat za informacije, 21000 Novi Sad, Bulevar M. Pupina 16.


ODRŽANA SINERGIJA 2005

U Beogradu je od 12. do 14. oktobra održan najznačajniji IT skup jugoistočne Evrope – Sinergija 2005.

Na skupu su predstavljena najnovija dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija a održano je i 80 tehničkih predavanja podeljenih u deset oblasti. Majkrosoft (Microsoft) je na skupu predstavio SQL server 2005 a pokrovitelj skupa, kompanija Hjulit Pakard (Hewlet Packard) je obezbedila 125 računara za demonstraciju Majkrosoftovih proizvoda.


NA TRŽIŠTU NOVI REPORTER

Tržište magazina Srbije i Crne Gore bogatije je za još jedan nedeljnik. Posle duge pauze na tržištu se pojavio magazin Reporter (pod brojem 326). Glavni urednik magazina je Dragan Đoković, izdavač je Repreš d.o.o. a početni tiraži su oko 20.000 primeraka.

 
TBS U BROJKAMA

Jedna od najznačajnijih divizija medijskog sistema Tajm Vorner (Time Warner) kompanija Tarner Broadkasting Sistem (Turner Broadcasting Sistem) u ovoj godini beleži impresivne cifre: približno 90 miliona amedičkih domaćinstava gleda TBS a 89 istih tih domaćinstava i TNT. CNN pokriva više od 200 teritorija i zemalja a oko 2 milijarde ljudi širom sveta je u kontaktu sa nekim CNN servisom. CNN com. je rangiran na prvo mesto medju njus sajtovima kada je reč o pojedinačnim korisnicima.


VIACOM – STRUKTURA MEDIJSKOG GIGANTA

Među vodećim svetskim medijskim grupacijama svakako je i medijski džin Viacom. Svoju vodeću poziciju Viacom ostvaruje vlasništvom nad takvim medijskim brendovima kao što su: CBS televiyijska mreža, MTV netvork, BET tv, SNI Premium tv, UPN, Viacom Television Stationg Group (40 tv stanica).

U oblasti produkcije Viacom poseduje: Paramount Television, CBS Enterprises, CBS Paramount International Television, CBS Entertaiment.

Infinity Broadcasting je konglomerat 180 radio stanica a Viacom Outdoor ima u vlasništvu oglasne prostore kako u Evropi tako i u U.S.

U filmskoj industriji Viacom je preko Paramount Pictures i Paramount Home Entertainment a u muzičkoj preko kompanije Famous Music. U izdavačkoj delatnosti Viacom posluje preko izdavačke kuće Simon&Schuster a povrh svega Viacom je vlasnik i poznatih Paramount Parks. Reč je, inače, o maksimalno pojednostavljenoj strukturi ovog medijskog džina.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!