Oktobar, 2005 No. 17

 
ALEKSANDAR PRAVDIĆ

Aleksandar Pravdić, generalni direktor “Galenike” (pridruženi član Asocijacije medija) susreo se, u sedištu Asocijacije medija, u okviru obeležavanja 60 godina rada kompanije, sa većim brojem glavnih urednika i direktora medijskih kuća i sa članovima upravnog odbora Asocijacije. Pravdić je iskoristio priliku da predstavnike vodećih medija upozna se trenutnim poslovnim aktivnostima ali i strateškim planovima poznate farmaceutske kuće istovremeno razgovarano je i o mogućnostima za proširivanje saradnje sa medijima okupljenim oko Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija.LISA I PRIJATELJI U ASOCIJACIJI MEDIJA

Redakcija “Lise”,  jednog od  vodećih magazina izdavačke kuće “Burda” d.o.o (član Asocijacije medija)  priredila je u sedištu Asocijacije medije- Lisino veče sa prijateljima.

Ovoga puta, u izuzetno prijatnoj atmosferi, deo “Lisinih” prijatelja se takmičio u pripremanju palačinki pema najrazličitijim “tajnim” receptima dok se mnogo veći deo prisutnih takmičio u brzom jedenju rezultata takmičenja – ukusnih palačinki. Pokrovitelji večeri bili su Tefal I Nektar a goste koji su uživali u dobrom druženju je pozdravio Bernd Morhut generalni director “Burda” d.o.o.


STRATEGIJA RADIODIFUZIJE NA JAVNOJ RASPRAVI

Skupom kome su pored predstavnika saveta Republičke radiodifuzne agencije prisustvovali, predstavnici pedesetak medijskih kuća, novinarskih udruženja i medijskih asocijacija u Privrednoj komori Srbije, otpočela je javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja radiodifuzije u Republici Srbiji do 2013. godine.

Izvršni direktor Asocijacije medija, Zoran Papić, preneo je sugestiju sa letošnjeg seminara održanog na temu zaštite intelektualne svojine u medijima (organizator Asocijacija medija i IFA Institut) da ispunjavanje finansijskih obaveza u pogledu autorskih prrava mora da bude jedan od kriterijuma prilimom odlučivanja o dodeljivanju dozvola za emitovanje radio i tv programa.


RTS BEZ PRETPLATE ZA OKTOBAR

Zahvaljujući nesporazumima sa Elektroprivredom Srbije oko mogućih načina naplate tv pretplate i različitih tumačenja odredbi Zakona o radiodifuziji Srbije, RTS će ostati bez planiranog prihoda po ovom osnovu za oktobar. Nesporazumi su nastali oko insistiranja Elektroprivrede Srbije da se tv pretplata naplaćuje putem posebnog računa koji bi bio samo distribuiran uz račune za utrošenu električnu energiju dok RTS insistira da tv pretplata bude na jedinstvenom računu.


SMS HEMOFARM

Farmaceutski koncern iz Vršca – “Hemofarm” (pridruženi član Asocijacije medija) omogućio je  pacijentima  u Srbiji koji koriste neki od njegovih proizvoda da SMS porukama budu obaveštavani o vremenu kada treba uzeti lek.

Povodom uvođenja nove usluge “SMS Hemofarm – mnogo zdrava poruka” koncern iz Vršca poručuje da svaki lek mora da se uzima u propisanoj dozi, u pravilnim vremenskim intervalima i dovoljno dugo 


RASPLAMSAVA SE RAT SA KABLOVSKIM OPERATERIMA

Nakon letošnjeg zajedničkog apela RTS, RTV B92, TV Pink, BK Telekoma... upućenog nadležnim organima sa zahtevom da se stane na put neovlašćenom emitovanju programa čime se uporno bave pojedini operateri kablovske televizije – u septembru se rat na ovom planu zaoštrava.

Najpre je RTV B92, koja ima ekskluzivno pravo prenosa Lige šampiona za Srbiju najavila pokretanje svih zakonom predvidjenih mera protiv operatera kablovske tv koji reemituju strane programe sa snimcima ovog takmičenja. Samo dan kasnije RTS je optužila Srpsku kablovsku mrežu (SBB) za neovlašćeno korišćenje eksperimentalnog digitalnog signala sa Avale i zatražila je zaštitu svojih interesa kod nadležnih organa. Posezanje za zakonom predvidjenim sankcijama najavila je i TV Pink.


SLOVENAČKI NOVINARI U POSETI DELTI

Na poziv Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) u Beogradu su od 22. do 24. septembra boravili novinari ekonomskih rubrika vosdećih slovenačkih štampanih medija.

Predstavnici dnevnih listova Delo, Dnevnik, Večer i Financ i specijalizovanog mesečnika Trgovina upoznali su se sa poslovanjem Delta Holdinga i ambicijama koje ova kompanija ima u zemljama regiona. Slovenački novinari sreli su se sa Vlajkom Senićem, zamenikom ministra trgovine, turizma i usluga u Vladi Srbije, koji ih je upoznao sa stanjem i merama koje Vlada Srbije preduzima u ovoj privrednoj grani.


LINK SA SPECIJALNIM DODATKOM 

Najnoviji broj «Linka» - časopisa za unapređenje elektronskih medija pojavio se sa zanimljivim dodatkom. Iza komplikovanog naslova: Metodološki vodič za pripremu analize o finansijskom potencijalu RTV stanica – krije se vodič za pripremu dela neophodne dokumentacije za konkurisanje za dodelu dozvola za emitovanje programa. Sve je u skladu sa Zakonom o radiodifuziji i detaljno je objašnjeno u porilogu od osam strana koje je «Link» objavio uz finansijsku podršku Švedskog Helsinškog komiteta za ljudska prava.


UBRZANA PRIVATIZACIJA ŠTAMPANIH MEDIJA

Agencija za privatizaciju u saradnji sa ministarstvima privrede, pravde i kulture organizovala je 26. septembra sastanak sa predstavnicima štampanih medija čiji osnivači su organi lokalne uprave. Pored predstavnika štampanih medija sastanku je prisustvovao i veći broj predsednika opština koje se pojavljuju kao osnivači pojedinih lokalnih štampanih medija. Predstavnici Agencije i vladinih ministarstava podsetili su prisutne da poslednji rok za privatizaciju ovih štampanih medija ističe u aprilu 2006. godine i da će mediji koji do tog datuma ne budu privatizovani biti ugašeni. Da bi se ubrzao proces ponuđena je stručna pomoć Agencije u pojedinačnim kontaktima sa svim medijima iz ove kategorije ali je i naglašeno da produžetka rokova nema.

I na ovom skupu blo je evidentno neraspoloženje opštinskih vlasti da se odreknu «vlasništva» ali i uticaja na ovu vrstu medija kao što je i medju predstavnicima štampanih medija bio prisutan strah od mogućeg gašenja listova nakon privatizacije, promene delatnosti i eventualnog ostajanja zaposlenih bez posla. U tom kontekstu predstavnici Agencije otvorili su mogućnost da ugovori o kupovini budu dopunjeni dodatnim klauzulama koje bi garantovale veću sigurnost.  


EKONOMIST O PRIVATIZACIJI NIS

Magazin «Ekonomist» (član Asocijacije medija) u saradnji sa Vladom Srbije – Ministarstvom za energetiku – organizovao je u Sava Centru izuzetno uspešan okrugli sto na temu «Naftna industrija Srbije – Izazovi privatizacije». Opširnije na www.ekonomist.co.yu


TELEKOM UVEO INTELIGENTNE SERVISE

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član  Asocijacije medija) je uveo novu uslugu, Inteligentne servise. Zahvaljujući modernoj digitalnoj tehnologiji, inteligentni servisi  su prilagođeni potrebama korisnika i značajno utiču na uspešnost poslovanja.

Inteligentni servisi  obuhvataju: Besplatni poziv (FreePhone-FPH), Univerzalni pristupni broj (Universal Access Number-UAN), Telefonska veza sa dodatnom cenom (Premium Rate-PRM), Telefonsko glasanje (Televoting-VOT). Mogu da se prepoznaju kroz nove negeografske kodove koji počinju sa 0800, 070x , 090x, 0900, 078x ,  ili 0780.

Preko ovih kodova će kompanije u Srbiji imati mogućnost da svojim klijentima pruže nove i moderne usluge.

Korisnici servisa, sa druge strane,  dobijaju korisne informacije o ponudi različitih kompanija, mogućnost iskazivanja mišljenja, glasanja putem telefona ili, jednostavno, zabavu.  


PRIRUČNIK ZA PRIVATIZACIJU MEDIJA 

IREX (International Research & Excxanges Board) je objvio Vodič za privatizaciju medija u Srbiji. Reč je o praktičnom priručniku koji ima za cilj da pomogne menadžerima lokalnih medija čiji su osnivači organi lokalne uprave u procesu priprema za privatizaciju. Ovaj posao inače, do aprila 2006. godine, očekuje sve lokalne štampane medije a do proleća 2007. godine i sve lokalne elektronske medije čiji su osnivči opštinske vlasti. Računa se da se ukopan broj ovakvih medija kreće oko brojke od 160. 


SINERGIJA 05

Peti po redu skup «Sinergija 05» biće održan u Sava centru od 12. do 14. oktobra. Reč je o najvećoj tehničkoj konferenciji u SiCG posvećenoj najnovijim dostignućima u oblasti informacionih tehnologija. Opširnije na www.mssinergija.net


BESPLATNE NOVINE U NOVOM SADU

Novosadske besplatne novine «Grad» ušle su u treći mesec postojanja. Štampane u offset roto tehnici na obimu od 24 strane novine sae besplatno dele dva puta nedeljno u Novom Sadu a mogu se i poručiti pouzećem po ceni od 990 dinara za period od godinu dana. Novine čiji je izdavač Grad press štampa beogradski Glas.


BEOGRAD DOMAĆIN «SEE BROADBAND»

Privredna komora Srbije najavila je da će aprila 2006. godine Beograd biti domaćin međunarodne konferencije i Sajma internet infrastrukture za zemlje jugoistočne Evrope (SEE Broadband)

Organizatori konferencije su američka kompanija Tehnolodži netvorking internešnal (Tehnology netvorking international) i Privredna komora Srbije.


SVEČANO OTVOREN MEDIJA CENTAR

Prigodnom svečanošću na kojoj se prisutnima obratio i predsednik Republike, Boris Tadić, Medija centar je i zvanično otvorio svoje nove, moderne prostorije u beogradskom Sava centru. U tri moderne sale i na znatno većem radnom prostoru Medija centar će nastaviti sa svojim dosadašnjim aktivnostima trudeći se da svojim poslovnim partnerima pruži što kvalitetnije usluge u oblasti informisanja.


SANOMA LANSIRALA STORI

Sanoma magazins (Sanoma Magazines SMG) izdavačka kuća koja je od nedavno prisutra na tržištu Srbijer i Crne Gore sa magazinom Ell je lansirala, poslednje nedelje septembra, još jedan magazin – Stori (Story).

Pod parolom «upoznajte poznate» Stori će se na tržištu Srbije i Crne Gore pojavljivati jednom nedeljno. Magazin štampa štamparija Radin a distribucija je poverena Global pressu (pridruženi član Asocijacije medija)


ZNAČAJ INFORMACIJA U BERZANSKOM POSLOVANJU

Od 2. do 4. novembra Beogradska berza je organizator i domaćin četvrte međunarodne konferencije na  kojoj  će  se ove godine razgovarati o «Očuvanju integriteta i efikasnosti tržišta kapitala». Za medije je možda posebno interesantna jedna od podgrupa skupa koja se realizuje pod nazivom «Značaj informacije u očuvanju integriteta tržišta kapitala». O ovome će između ostalih  govoriti Toni Tasel, zamenik urednika za finansijska tržišta u Fajnenšal tajmsu, Randolf Valerius, urednik korporativnih vesti u Dau Džons Njusvajers, Veran Matić, glavni urednik B92, Vili Moris urednik evropskog  poslovanja Blumberga... O kompletnom programu opširnije na www.belex.co.yu


ŠVAJCARSKA: PODACI O ČITAOCIMA

Vodeće dnevne novine na nemačkom govornom području/Total

Trend 2004/2005

Čitaoci 2005
'000

Blick

717

Tages-Anzeiger 

567

Berner Zeitung***

405

Mittelland Zeitung****

389

Neue Zürcher Zeitung*****

331

Neue Luzerner Zeitung/Total edition

292

St.Galler Tagblatt/Total edition 

229

Basler Zeitung

210

Vodeće besplatne dnevne novine na nemačkom govornom području

Trend 2004/2005

Čitaoci 2005

20 Minuten

948

Le Matin 

353

24 Heures

266

Tribune de Geneve

175

Le Temps

115

Nouvelliste

111

La Liberté

84

L'Express

64

Le Quotidien Jurassien

46

L'Impartial

35

Vodeće dnevne novine na italijanskom govornom području/Total

Trend 2004/2005

Čitaoci 2005

Corriere del Ticino

119

La Regione Ticino

111

Giornale del Popolo

57

NJUJORK TAJMS SMANJUJE BROJ ZAPOSLENIH

Kompanija Njujork Tajms (The New York Times Company) najavila je smanjenje ukupnog broja zaposlenih za oko 500 saradnika na najrazličitijim pozicijama u kompaniji. U ukupnu cifru uključeno je i odpuštanje 45 zaposlenih u Njujor Tajmsu i 35 u Boston globu.STIRIJA VEĆINSKI VLASNIK U ETM

Austrijska medijaka grupa Stirija (Styria Medien AG) konačno je preuzela ET Multimedija AG, postavši vlasnik 88% akcija druge po veličini austrijske izdavačke kuće kada je reč o magazinima. Konačni ugovor između Stirije i dosadašnjih vlasnika potpisan je početkom septembra a novi većinski vlasnik će nastaviti sa preuzimanjem i preostalog dela akcija.


NAJVIŠE EMI NAGRADA ZA HBO TV

HBO (Home Box Office) tv mreža dobitnik je najviše EMI nagrada na nedavno završenoj 57. dodeli ovog prestižnog priznanja. HBO televizija osvojila je 27 EMI nagrada dok je na drugom mestu ABC tv sa ukupno 16 0svojenih priznanja.


WAN I FIFA PREGOVARAJU

Predstavnici Svetske novinske asocijacije (WAN) i FIFA – Internacionalne fudbalske federacije otpočeli su pregovore oko novinskog «pokrivanja» Svetskog šampionata u fudbalu koje se 2006. godine održava u Nemačkoj.

Pregovori se pre svega odnose na mogućnost objavljivanja fotografija u okviru sadržaja novinskih web stranica. Insistiranje FIFA da se fotografije na web stranicama mogu objavljivati tek dva časa nakon završetka događaja i to samo pojedinačno a ne i sekvence, predstavnici WAN su neracionalnim i neprihvatljivim restrikcijama.
ITALIJA: PRODATI TIRAŽI 06/04-05/05

Dnevni listovi

Primarno tržište

/Trend 20/04/2005

Tiraž 06/04-05/05

Tiraž
06/03-05/04

Corriere della Sera

Lombardija

614.050

679.208

La Repubblica

Lacio

584.319

625.259

La Gazzetta dello Sport*

Lombardija

367.987

425.219

Il Sole 24 Ore

Lombardija

334.727

385.845

La Stampa

Piemont

318.977

355.785

Corriere Sport Stadio*

Lacio

237.763

259.713

Il Giornale

Lombardija

202.729

212.993

Tuttosport*

Piemont / Lombardija

117.300

126.545

Avvenire

Lombardija

95.605

98.007

Italia Oggi

Lombardija

65.543

79.858

L'Unita

E.Romanja /Lombard.

63.885

68.741

Opinione Nuove -Libero

Lombardija

62.855

60.408

Il Manifesto

Lombardija

32.339

32.899

Magazini

Primarno tržište

Trend 2004/2005

Tiraž 06/04-05/05

Tiraž
06/03-05/04

Sorrisi e Canzoni TV
/

1.245.774

1.331.009

Settimale di Piu
/

771.610

N/A

Famiglia Cristiana
/

684.108

721.723

Oggi 
/

662.136

663.546

Telesette
/

536.682

575.286

Gente
/

534.485

564.359

Chi
/

515.589

514.677

Panorama
/

489.821

506.424

Donna Moderna
/

466.970

538.228

L'Espresso
/

388.153

381.696

Focus
/

695.629

756.719

Al Volante
/

664.913

722.136

Messaggero di San Antonio
/

599.860

621.922

Cose di Casa
/

461.898

476.839

Quattroruote
/

441.612

465.301

Starbene
/

356.516

402.008

Silhouette Donna
/

348.910

363.332

Am Auto Mese 
/

308.977

337.066

Casa facile
/

305.868

321.600

Cucina Moderna
/

267.595

286.318

AOL BROJI U MILIJARDAMA

Amerika onlajn (America Online – AOL) jedna od najprofitabilnijih divizija medijskog giganta Tajm Vorner (Time Worner) Saopštila je neke od pokazatelja uspešnosti poslovanja u prvih devet meseci 2005. godine.

Iz AOL-a su poručili da imaju 26 miliona članova u U.S. i Evropi i da sa 110 miliona pojedinačnih poseta WEB stranicama i AOLovim servisima predstavljaju drugu po veličini onlajn mrežu.

Zanimljivi su i sledeći podaci: AOL-ovom mrežom (AIM i ICQ) prenese se dnevno oko 2,5 milijardi poruka a mreža istovremeno odbije da isporuči oko 1,5 milijardi zaraženih poruka.

Pored AOL-a u sklopu Tajm Vornera su i: Houm Boks Ofis (Home Box Office), Nju lajn sinema (New Line Cinema), Tajm Inc. (Time Inc.), Tajm Vorner Kejbl (Time Warner Cable),

Tarner broadkasting sistem (Turner Broadcasting Sistem), Varner Bros. Entertejnment (Warner Bros. Entertaiment), Tajm Vorner Investments (Time Warner Investments) i Global Marketing (Global Marketing). 


AS U NOVOM RUHU

Vodeći španski i jedan od najcenjenijih evropskih sportskih listova AS je, polovinom septembra, promenio format. Prihvatajući aktuelne svetske i evropske trendove koji promovišu manje formate AS je otpočeo da se štampa na formatu 248 x 349 mm.

Istovremeno ponuđena je i digitalna verzija lista za koju tvrde da je jedna od najboljih ponuda sportskih informacija na internetu.G+J PROMOVISAO «ZDRAV ŽIVOT» NA DŽEPNOM FORMATU

Nemačka medijska grupa Gguner + Jahr AG promovisala je 28. septembra novi mesečnik «Zdrav život». Mesečnik je namenjen ženskoj čitalačkoj publici i baviće se temama posvećenim zdravom življenju počev od ishrane preko kozmetike pa do rekreacije i putovanja.

Magazin je štampan na džepnom formatu u tira-u od 400.000 primeraka, prodaje se po ceni od 2,20 eura a do kraja 2005. godine oglašivačima se kolor oglasne strane nude po ceni od 9.990 eura.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!