Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2011
Asocijacija Medija
No.162
U OVOM BROJU
Uskoro start kampanje "Dobro je oglašavati se u štampanim medijima"
Drugi Press Media Samit 16. Novembra
Svetski trendovi
Veran čitalac i nakon smrti
U Ukraini 2012. svtski novinski kongres
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

BOJAN PAJTIĆ GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Predsednik vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić posetio je Asocijaciju medija, gde je bio gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko vodeće medijske asocijacije u Srbiji. U živom razgovoru, koji je značajno premašio protokolom planirano vreme, glavne teme su bile: informisanje nacionalnih manjina, potreba za permanentnim unapređivanjem medijske pismenosti, način distribucije finansijske pomoći medijima čija su sedišta na teritoriji AP Vojvodine, dodatno obrazovanje novinara za pisanje o ekonomskim temama. Posebno je diskutovano o mogućnostima unapređenja saradnje sa izdavačima novina, koji listove iz svojih izdavačkih paleta distribuiraju na nacionalnom i regionalnom nivou. Nisu mimoiđene ni teme vezane za predstojeće izbore, Zakon o restituciji, vojvođanski iskorak u Evropu otvaranjem kancelarije u Briselu... Dogovoreno je da će tokom novembra zajedničkim snagama biti organizovan skup u Novom Sadu na kome će štampani mediji stručnoj i poslovnoj javnosti predstaviti mogućnosti za saradnju u narednom periodu.


USKORO START KAMPANJE „DOBRO JE OGLAŠAVATI U ŠTAMPANIM MEDIJIMA“

Upravni odbor Asocijacije medija na nedavno održanoj sednici usvojio je idejna rešenja promotivne kampanje kojom će štampani mediji predstaviti širokoj i poslovnoj javnosti prednosti oglašavanja na stranicama dnevnih novina i magazina. Seriju kreativnih rešenja, kao i mogući oblik kampanje, predstavili su glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća, okupljenih oko Asocijacije, stručnjaci Agencije McCann Erickson. Sva oglasna rešenja zasnivaju se na rezultatima nedavno sprovedenog reprezentativnog istraživanja na temu „Efektivnosti i efikasnosti oglašavanja u štampanim medijima“, a McCann Erickson agencija ih je pripremila u okviru svojih društveno korisnih aktivnosti. Tokom novembra rezultati istraživanja, kao i delovi promotivne kampanje biće predstavljeni najpre zaposlenima u marketinškim službama medijskih kuća, okupljenih oko Asocijacije, zatim marketing menadžerima kompanija, koje su pridruženi članovi, a specijalne prezentacije biće priređene za stručnjake zaposlene u agencijama, kao i marketing menadžere iz kompanija koje spadaju u grupu 100 najvećih oglašivača u Srbiji. Nakon ovih aktivnosti sva oglasna rešenja, kao i rezultati istraživanja biće postavljeni na sajt Asocijacije za besplatno korišćenje. Inače, realizaciju istraživanja finansijski su podržali Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i Misija OEBS u Srbiji.

 


„VEČERNJE NOVOSTI“ PROSLAVILE 58. ROĐENDAN

Kompanija Novosti (član Asocijacije medija) proslavila je 58. rođendan svog vodećeg izdanja – dnevnog lista „Večernje novosti“. Rođendan „Novosti“  po tradiciji je proslavljen dodelom priznanja novinarima i saradnicima koji su istakli svojim radom. Nagrade je laureatima uručio generalni direktor i glavni urednik kompanije „Novosti“ Manojlo Manjo Vukotić. Nagradu za životno delo, koja nosi ime osnivača „Novosti“ Slobodana Glumca dobio je dopisnik iz Kraljeva Dušan Stojić. Nagrada za jednogodišnji novinarski rad pripala je novinarki političke rubrike Biljani Stjelji. „Život plus“, nedeljni dodatak,  doneo je Jeleni Jovović nagradu za urednički rad. Priznanje za ekskluzivni prilog ove godine, nažalost, dodeljeno je posthumno novinarki iz Vranja Slađani Veljković. Nagradu za mladog i talentovanog novinara „Mihajlo Rašić“ ove godine „Novosti“ su dodelile  Radetu Dragoviću, a za honorarca godine proglašen je Adam Štulić. Za izuzetan humani rad, ljudsku brigu o deci bez roditeljskog staranja, porodicama koje žive na rubu egzistencije, nagrađena je Divna Čančarević, direktor Fonda humanosti „Večernjih novosti“.


DRUGI PRESS MEDIA SAMIT 16. NOVEMBRA

Posle velikog uspeha, koje je imalo prošlogodišnje okupljanje regionalnih lidera novinsko-izdavačke industrije, ABC Srbija, Asocijacija Medija Srbije i Business Dialogue ove godine organizuju 2. Press Media Summit, koji će biti održan 16. novembra u beogradskom hotelu Continental. Cilj ovogodišnjeg okupljanja regionalnih lidera je razmena mišljenja, stavova i iskustva o najbitnijim aspektima aktuelne situacije u štampanim medijima, potreba za unapređenjem saradnje i međusobnog informisanja, efikasnost poslovanja i sagledavanje  neposredne budućnosti unutar industrije. Očekuje se da će na skupu učestvovati više od 200 gostiju. Domaćin 2. Press Media Summit-a je Veselin Simonović, predsednik Asocijacije medija Srbije, a svoje učešće su potvrdili Vinsent Dežer, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Francine Cunningham, izvršni direktor Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA); Dragana Milićević Milutinović, državni sekretar za medije, Ministarstvo kulture Republike Srbije... Broj mesta je ograničen, a sve dodatne informacije i mogućnost registracije možete obaviti na adresi:

http://www.abcsrbija.com/dogadjaji/najave-dogadjaja.html

BLIC: SVAKI DAN NOVI NASLOV NA LED EKRANIMA

Dnevni list “Blic” (član Asocijacije medija) započelo je kampanju promovisanja dnevnog sadržaja na svim lokacijama širom Beograda. Ova kampanja predstavlja inovativan pristup korišćenja LED ekrana u cilju dnevne promocije proizvoda. Na svim LED ekranima širom Beograda od 12. oktobra čitaoci dnevnih novena “Blic” imaju priliku da saznaju najaktuelnije naslove. Kao podrška ovoj kampanji, kompanija Ringier Axel Springer, takođe, je isti princip iskoristila i za promociju sadržaja na nacionalnim televizijama. U skladu sa tim, svakodnevno se menja sadržaj spota televizijske kampanje, što omogućava čitaocima i da putem ovog medija saznaju relevantne informacije o izdanju “Blica” koji je datog dana na prodajnim mestima.


SAVET ZA ŠTAMPU DOBIO VIZUELNI IDENTITET OD COMMUNIS-A

Savet za štampu, prvo samoregulatorno telo na medijskoj sceni Srbije dobio je polovinom oktobra i grafička obeležja. Kreativni tim Agencije Communis na čelu sa prvim čovekom kompanije Ivanom Stankovićem osmislio je grafički znak, logo kao i seriju oglasa kojima će se Savet za štampu narednih dana predstaviti čitaocima štampanih medija u pokušaju da im objasni šta i koliko može da učini za njih. Upravni odbor Saveta za štampu zahvalio je Agenciji Communis na angažmanu i dobro realizovanom poslu, koji je obavljen u okviru kompanijskog društveno odgovornog rada.


OPTUŽNICA PROTIV NOVINARA "GRAĐANSKOG (NI) JE POVUČENA

Udruženje novinara Srbije pozvalo je državnog tužioca Zagorku Dolovac da saopšti da li je protiv novinara novosadskog lista "Nacionalni građanski" koji su objavili podatke iz poverljivog izveštaja, obustavljen krivični postupak ili ne.
Zagorka Dolovac je prethodno obavestila poverenika Rodoljuba Šabića da država odustaje od krivičnog progona tih novinara, ali njen portparol Tomo Zorić tvrdi da optužnica nije povučena i najavljuje njeno proširenje posle istrage.

Novinarka Jelena Spasić i urednik Milorad Bojović optuženi su da su naneli štetu bezbednosti Srbije novinskim tekstom u kojem je ocena da su državni organi nespremni za rat. Tekst je objavljen na osnovu poverljivog izveštaja.

"UNS protestuje protiv pravne neizvesnosti u kojoj se drže novinari posle protivrečnih izjava Republičkog tužilaštva i zahteva ukidanje optužnica" protiv koje se potpisivanjem peticije izjasnio veliki broj novinara, javnih radnika i nevladinih organizacija


SKUPŠTINA „POSTEVROPE 2012“ U BEOGRADU

Na plenarnom zasedanju skupštine PostEvrope (asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope) održanom u Istambulu,  doneta  je odluka da se Beograd izabere za domaćina narednog plenarnog zasedanja skupštine ove organizacije, koje je zakazano za 25. i 26. april 2012. godine. Skupština Postevrope usvojila je i odluku da domaćin skupa u 2013. godini bude Brisel, čime je i simbolično uspostavljena poštanska transferzala Istanbul – Beograd, na putu za Brisel. Goran Ćirić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i Žan Pol – Forseril, predsednik borda menadžera PostEvrope potpisali su protokol o održavanju ove međunarodne manifestacije u Beogradu, koja je od izuzetnog značaja i za Poštu Srbije i za naš glavni grad.  Na plenarnoj skupštini u Beogradu biće usvojena platforma o strategiji PostEvrope za kongres u Dohi, koji će biti održan u septembru 2012. godine, kao i niz konkretnih odluka od važnosti za unapređenje poštanskih servisa u međunarodnom poštanskom saobraćaju.


ROBERT ČOBAN NA SVETSKOM KONGRESU IZDAVAČA MAGAZINA

Glavni grad Indije Nju Delhi bio je od 10. do 12. oktobra mesto okupljanja izdavača magazina iz celog sveta. 38. magazine World Congress bio je u znaku različitih inovacija, koje su izdavaci magazina proteklih godina, od kada traje ekonomska kriza i ekspanzija interneta, preduzimali da sačuvaju i unaprede svoje kompanije. Izdavače magazina iz Srbije na kongresu je predstavljao predsednik Color Press Grupe i član UO Asocijacije medija -  Robert Čoban. Kongres je otvoren spektakularnim partijem u hotelu Taj Palace, a o svom odnosu sa magazinima govorio je i najpoznatiji bolivudski glumac Shahrukh Khan. Zvanično otvaranje kongresa obeležio je govor indijske ministarke informacija Ambika Soni, koji je, pored ostalog, rekla da je njena zemlja proteklih 10 godina prešla ogroman put u liberalizaciji medijske scene. U Indiji danas posluje više desetina inostranih medijskih kompanija, a lokalni izdavači izdaju na stotine domaćih i licencnih magazina, što nije bio slučaj do liberalizacije medijskih zakona 2002. godine. Sledeći Magazine World Congress biće održan u Rimu u septembru 2013. godine.


MT:S BEOGRADU POKLONIO „STRAWBERRY DRVO“

MT:S i „Strawberry energy“, firma čiji su osnivači studenti Univerziteta u Beogradu, predala je gradu Beogradu javni solarni punjač „Strawberry drvo“, koji će ubuduće služiti građanima da pune baterije svojih prenosivih uređaja koristeći solarnu energiju. mt:s je „Strawberry drvo“, koje je postavljeno na platou ispred Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, na Zvezdari, poklonio gradu u želji da se ukaže na značaj korišćenja obnovljivih izvora energije. Ukazujući na inovativnost i talenat tima studenata, generalni direktor Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), Branko Radujko, povezao je nastanak čuvene svetske kompanije „Epl“ (Apple) pre 35 godina i njen naziv sa nadarenim srpskim inovatorima, koji su za simbol uzeli voće jagode i njihovim dosadašnjim uspesima. Javni solarni punjač ima 16 priključaka koji odgovaraju svim modelima telefona i biće dostupan svim građanima. Za punjenje baterija mobilnih telefona, muzičkih plejera, tablet računara, ili digitalnih fotoaparata, energijom sakupljenom od Sunca potrebno je 15 minuta, a za to vreme posetioci solarnog punjača mogu se družiti sa ostalim korisnicima ovog zelenog sistema uz besplatan internet Telekoma Srbija. 


PETRIČIĆEV TORONTO

Pod nazivom „My Toronto“,  poznati karikaturista i ilustrator Dušan Petričić,  3. novembra otvara samostalnu izložbu ilustracija  i karikatura u Campbell House Museum u Torontu. Pod istim naslovom „My Toronto“ biće promovisana i knjiga sa ilustracijama i karikaturama koje je Petričić godinama objavljivao u vodećem kanadskom dnevnom listu „Toronto Star“ u okviru rubrike „Dušan’s World”. Izložba posvećena Petričićevom vidjenju Toronta i života u njemu biće otvorena dve nedelje.  Petričić inače svake nedelje objavljuje karikaturu na prvoj strani dnevnog lista „Politika“ (član Asocijacije medija)


NOVI WEB SAJT „ADRIA MEDIA SERBIA“ – STVAR UKUSA

Adria Media Serbia (član Asocijacije medija)  pokrenula je novi onlajn  projekat pod nazivom Stvar ukusa, koji će obradovati sve gastronome i ljubitelje dobrih recepata. Ovo onlajn izdanje donosi kombinaciju internacionalnih kuhinja i lokalnih aroma vodeći posetioce ka neponovljivim kulinarskim užicima.  Kako kažu u Adria Media Serbia,  StvarUkusa.rs je nastao iz želje da se izađe van okvira uobičajnih kulinarskih iskustava i prevaziđenih tradicionalnih recepata.  StvarUkusa.rs podstiče posetioce da eksperimentišu i prošire svoje kulinarske horizonte. Oni će moći da podele svoja iskustva s ostalim članovima zajednice i na sajt postavljaju i svoje recepte i kulinarska dostignuća. Kada poželite da osetite zadovoljstvo kuvanja posetite www.stvarukusa.rs


PROMOVISANI „OSNOVI KAKODALOGIJE“

Izdavačka kuća Clio promovisala je novu knjigu autora Ivana Stankovića „Osnovi Kakodalogije“. Autor za priču o životu i uspehu u njemu koristi kao okvir priču o fenomenu uspona i pada prve multinacionalne advertajzing kompanije Saatchi and Saatchi na prostorima bivše SFRJ. Društveni fenomen, koji je ova kultna agencija svakako postala, kao centar potpuno nove paradigme mišljenja, samo je paralela za jednu dublju životnu poruku o istrajnosti, veri u sopstvene snage i sposobnosti da se uči na ličnim greškama. Inače Ivan Stanković je na čelu sopstvene komunikacijske grupe, koju čine medijska agencija (Media S) i reklamna agencija (Communis). Od 2010 – posle sklapanja partnerstva sa jednom od najvećih komunikacionih grupa DDB – agencija posluje kao Communis DDB.


MAGAZIN „ELLE“ PREDSTAVIO DOMAĆE INTERNET IZDANJE

Srpsko izdanje najprodavanijeg svetskog modnog magazina  predstavilo je polovinom oktobra  sajt ELLE.rs – savršenu internet lokaciju za sve koje interesuje moda. Iz izdavačke kuće Adria Media Serbija (član Asocijacije medija) poručuju da, kao i štampano izdanje, ELLE.rs ima misiju da savremene žene inspiriše, razume, savetuje i vodi ka njihovom ličnom stilu. Uz prepoznatljive tekstove i modu posetiteljke sajta ELLE.rs imaju priliku ne samo da grade svoj modni stil, već i da svakodnevno dobijaju novu dozu autentične pozitivne energije. Već tradicionalni ELLE brend među prvima odgovara na zahteve tržišta, kao i na promene u ekonomiji i izdavaštvu. Internet platforma i multimedijalni sadržaji, koji su prilagođeni savremenim internet korisnicima omogućiće i oglašivačima magazina ELLE da do svojih potencijalnih klijenata dođu putem novih, kreativnih i efikasnih načina.


„MILOVAN ĐILAS“ U IZDANJU „NOVOSTI“

Na kioske širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske stigla je nova knjiga u izdanju Kompanije Novosti (član Asocijacije medija). Naziv je kratak „Milovan Đilas“, a autor je Borislav Lalić. Cena knjige je 450 dinara u Srbiji, 4,5 evra u Crnoj gori i 9 KM u Republici Srpskoj. Knjiga se može nabaviti na svim kioscima koji prodaju dnevni list „Večernje novosti“, a istovremeno može se nabaviti i u „Kutku Novosti“ u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Smederevu...


UGAŠEN „NACIONALNI GRAĐANSKI LIST”

Novosadski dnevni list „Nacionalni građanski“ ugašen je zbog gubitaka. Umesto dnevnih novina, ubuduće će izlaziti nedeljnik „NS reporter“ koji će biti isključivo lokalnog karaktera. Vlasnik i glavni urednik ostaće isti, dok će se broj novinara smanjiti. „Moramo smanjiti broj novinara kako bismo nadoknadili gubitke, ali isto tako i zaposliti stručnjake kako bismo podigli čitanost“ objašnjava Srđan Vučurević, vlasnik „Nacionalnog građanskog“. „Nacionalni građanski“ bio je pored lista „Dnevnik“ jedini dnevni list na srpskom jeziku u Novom Sadu.


NOVA VIZIJA „SRBIJAGASA“

Prilikom obeležavanja šest godina od osnivanja kompanije „Srbijagas“ generalni direktor kompanije Dušan Bajatović iskoristio je priliku da upozna goste sa novom vizijom menadžmenta kompanije „Srbijagas“ kao nukleusa jedne nove naftne, gasne i elektroprivredne kompanije u Srbiji. On je najavio izgradnju dva do četiri gasna centra, početak izgradnje magistralnog gasovoda „Južni tok“ i izgradnju još jednog skladišta gasa. Bajatović je istakao da je „Srbijagas“ svojim aktivnostima stabilizovao proizvodnju i očuvao radna mesta u firmama kao što su Azotara Pančevo, Srpska fabrika stakla u Paraćinu MSK Kikinda i drugih.


U TOKU KONKURS „PJER 2011“

Kompanija Novosti (član Asocijacije medija) podseća da 27. oktobra ističe rok za prijem radova za konkurs „Pjer 2011“ . Tema konkursa je – slobodna, broj radova – neograničen, a adresa na koju se šalju je: „Večernje novosti“, Konkurs karikatura „Pjer 2011“, Trg Nikole Pašića, 11000 Beograd. Svi radovi konkurišu za zlatnog, srebrnog i bronzanog „Pjera“ koga prate i novčane nagrade od 100.000, 50.000 i 30.000 dinara. Biće dodeljena i nagrada za portretnu karikaturu, koja uz plaketu Pjer podrazumeva i novčanu nagradu u iznosu od 40.000 dinara.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

SVETSKI TRENDOVI

Na nedavno održanom samitu u Beču predsednik WAN-IFRA asocijacije novinskih izdavača Kristof Ries osvrnuo se na svetske trendove kada je u pitanju novinsko izdavaštvo. Tim povodom on je rekao da „tiraž kao sunce nastavlja da raste na istoku i pada na zapadu“ želeći da ukaže na pad štampanih tiraža na klasičnim evropskim tržištima, uz istovremeni značajan porast tiraža štampanih izdanja u Aziji. On je istakao da je došlo do konsolidacije kada je reč o broju štampanih naslova, a da su najveći udar pretrpele nekada vrlo tiražne besplatne novine. Predsednik WAN-IFRA je izneo još neke zanimljive podatke među kojima je i onaj koji govori da su novine mnogo više vremena efektivan i efikasan medij za oglašivače nego ostali mediji. Takođe skrenuo je pažnju da bilo kog dana u godini novine dosežu do populacije širom sveta koja je za 20 odsto veća od one do koje doseže internet. U svetske trendove spada i povećanje ukupne čitanosti vesti (blagi pad čitanosti u štampanim medijima, ali zato značajan rast čitanosti njihovih onlajn izdanja). Zabeležen je i značajan rast prihoda od oglasa u odnosu na situaciju na početku svetske ekonomske krize, ali je izneta i tvrdnja da prihod od internet oglašavanja i dalje ne nadomešta ono što se izgubilo padom prihoda od uglasa u štampanim medijima.


VERAN ČITALAC I NAKON SMRTI

Kao što među novinama ima najrazličitijih isto tako su različiti i čitaoci. Ipak, uvek su najbolji oni – verni. Ali da ima onih koji svojim novinama ostaju verni i posle smrti pokazao je britanac Džimi Piket, koji je preminuo u 72. godini. Kao veran čitalac najtiražnijih dnevnih novina u Velikoj Britaniji “The Sun” obavezao je porodicu da na njegovom grobu ugraviraju logo lista. Prvi primetak Sun-a kupio je daleke 1969. godine kada je list prešao na tabloidni format i po rečima njegove unuke, od tada je svako jutro odlazio da kupi svoje novine, a “ostatak dana je provodio u prepričavanju onoga što je pročitao”. Da mu se oduži porodica svakog dana – do večeri stavlja na grob po jedan “svež” primerak novina “The Sun”.


U UKRAINI 2012. SVETSKI NOVINSKI KONGRES

Svetska asocijacija novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA) pozvala je predstavnike štampe iz celog sveta da učestvuju na 64. Svetskom novinskom Kkongresu i 19. uredničkom forumu, koji će naredne godine biti organizovani u Kijevu (Ukraina) od 2. do 5. septembra. Odluka je doneta na upravo završenom kongresu, koji je ove godine održan u Beču.


LORD HUNT NOVI PREDSEDNIK BRITANSKOG SAVETA ZA ŠTAMPU

Lord David Hunt izabran je za novog predsednika britanskog Saveta za štampu (Pres Complaints Commission – PCC). Prvobitno se očekivalo da će novi predsednik na položaju zameniti baronesu Boskomb tek nakon Nove godine, ali novi predsednik je preuzeo dužnost već 17. oktobra. Očigledno je da je bilo neophodno što pre krenuti sa sređivanjem problema u PCC, posebno nagomilanih u kontekstu afere prisluškivanja telefonskih razgovora.


WALL STREET JOURNAL OPTUŽEN ZA MUĆKE SA TIRAŽOM

Jedan od čelnih ljudi u evropskom izdanju “Wall Street Journala” Ruperta Mardoka podneo je ostavku nakon što je britanski dnevnik “The Guardian” najavio da raspolaže dokazima kako je menadžment varao čitaoce i oglašivače kada je reč o stvarno prodatom tiražu. Izgleda da je, da bi se došlo do što boljih podataka za oglašivače, tiraž uvećavan tako što su sponzorisane kompanije dobijale novac iz Amerike da bi njime kupovale velike količine novina iz remitende po besmislenoj ceni od jednog centa. Ovaj tiraž je nakon toga predstavljan kao redovno prodat tiraž, a na osnovu ovako friziranih podataka, formirane su, kako se navodi, cene oglasnog prostora.


IPSOS OKONČAO PREUZIMANJE SYNOVATE

Kompanija Ipsos najzad je okončala preuzimanje takođe istraživačke agencije Synovate u okviru transakcije vredne 723 miliona dolara. Nakon ove transakcije Ipsos je postao treća po veličini na svetu agencija za istraživanje tržišta.


MRAČNE GODINE ZA REGIONALNU ŠTAMPU U BRITANIJI

Medijski analitičari tvrde da je u proteklih pet godina britanska regionalna štampa ostala bez 40 odsto zaposlenih. Kaže se da je  regionalna štampa bila najteže pogođena padom prihoda od oglasa, ali i preorijentacijom čitalaca na internet i onlajn izdanja. Za razliku od regionalne štampe izdavači nacionalnih listova zatvorili su u istom periodu samo 10 odsto radnih mesta. Prema ovim podacima jedino je FT Group (Financial Times) uspela da uveća prihode u pomenutom periodu i to za 21 procenat.


GARDIAN STARTOVAO SA NAPLATOM IPAD IZDANJA

Nakon tri meseca od kako je uz sponzorstvo Channel 4 pokrenuo iPed izdanje I čitaocima omogućio besplatan pristup britanski “The Guardian” je promenio ćud. Doneta je odluka da čitaoci za iPad varijantu ubuduće treba da plate mesečnu pretplatu od 9,9 funti. Pristup će biti besplatan za sve one koji se pretplate na štampano izdanje za koje treba izdvojiti 27,38 funti za jednomesečni period.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde