Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2011
Asocijacija Medija
No.161
U OVOM BROJU
Usvojena medijska strategija
Zasedala komisija za žalbe saveta za štampu
Umro Stiv Džobs, osnivač kompanije "Apple"
BBC otpušta!
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

USVOJENA MEDIJSKA STRATEGIJA

Vlada Republike Srbije, na telefonskoj sednici održanoj 28. septembra, usvojila je, na predlog Ministarstva kulture, iformisanja i informacionog društva Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine. Državni sekretar u Ministarstvu kulture Dragana Milićević Milutinović izjavila je tim povodom da će realizacijom Medijske strategije biti zadovoljeni evropski standardi u tom sektoru i zaštićen javni interes građana. "Najvažniji elementi Medijske strategije jesu povlačenje države iz vlašništva u medijima, formiranje šest regionalnih javnih TV servisa i činjenica da su nacionalni saveti zadržali pravo da osnivaju medije na jezima nacionalnih manjina". Nacionalni saveti će, kako je naglasila državna sekretarka, biti obavezni da medijima, koje formiraju, garantuju najveću moguću autonomiju u skladu sa evropskim standardima u toj oblasti. Konačan tekst Medijske strategije formulisao je Sektor za medije Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva u saradnji sa vladinom komisijom u čijem su sastavu bili predstavnici nekoliko ministarstava ali i nezavisan ekspert Evropske komisije. Dragana Milićević Milutinović je istakla da je pomoć EU u procesu izrade strategije bila dragocena. "Sada predstoji donošenje niza zakona u veoma kratkim rokovima: o javnom informisanju, o radiodifuziji, o Tanjugu, o javnim servisima... Rok za donošenje zakona je dve godine, koliki je i rok da se država povuče iz medija čiji je trenutno vlasnik", rekla je državna sekretarka. 


PIRAEUS BANKA NASTAVLJA  SARADNJU SA ASOCIJACIJOM MEDIJA

Predsednik Izvršnog odbora Piraeus Bank (prudruženi član Asocijacije medija) Neoclis Neocleus sa saradnicima bio je, krajem septembra gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Zajedno sa Miroslavom Nešić Bikić, marketing i PR menadžerkom banke, Neocleus je sa domaćinima razgovarao o daljem unapređivanju višegodišnje uspešne saradnje. Posebna pažnja u razgovoru je bila posvećena poslovanju inostranih banaka u Srbiji u uslovima ekonomske krize, kreditnoj poltici kao i mogućem unapređenju finansijske saradnje sa medijskom industrijom. Predsednik IO Piraeus Bank Neoclis Neocleus detaljno je informisao glavne urednike i direktore medijskih kuća o poslovnoj politici banke do kraja ove godine.

 


DEO DOBITI DELTA HOLDINGA ZA POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) donela je odluku da 10 procenata dobiti donira za realizaciju značajnih društveno korisnih projekata u Srbiji. Odluka stupa na snagu od 2012. godine i primenjivaće se za tu fiskalnu godinu, a sredstva za realizaciju odobrenih projekata biće na raspolaganju na kraju prvog kvartala 2013. Delta Holding istovremeno inicira osnivanje nove humanitarne fondacije, koja će imati za cilj realizaciju nekih od strateških projekata za srpsko društvo, u najrazličitijim oblastima života. Delta će biti prvi finansijer nove fondacije, a očekuje se uključivanje i drugih kompanija iz Srbije, koje podržavaju ovakav način društveno odgovornog poslovanja. Nekoliko kompanija već je dalo svoj pristanak i učestvovaće u radu buduće institucije. Nova fondacija uključiće u svoj rad najširu javnost, predstavnike značajnih institucija Srbije i ugledne javne ličnosti. Javne ličnosti formiraće nezavisno telo koje će obezbediti neutralnost u radu fondacije, stručnost i razumevanje širih društvenih potreba i okolnosti.


ZASEDALA KOMISIJA ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu sastali su se u četvrtak, 29. septembra prvi put od osnivanja da bi razmotrili žalbe pristigle u poslednjih desetak dana od kada je Savet zvanično počeo da ih prima. Razmatrane su dve žalbe građana na pisanje dnevnih listova, od kojih je jedna odbačena jer se Komisija oglasila nenadležnom da novinama sugeriše da ne treba da objave tekst koji su najavile, što je dopisom traženo. U drugom slučaju, Komisija je odlučila da sačeka odgovor dnevnog lista na čiji tekst je podneta žalba zbog otkrivanja identiteta žrtve nasilja u porodici. Novine za odgovor imaju sedam dana, a članovi Komisije će se odmah potom izjasniti da li je objavljivanjem osporenog sadržaja prekršen Novinarski kodeks.
Komisija za žalbe i ubuduće će se redovno sastajati svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, a po potrebi i češće. Sve odluke ovog tela su javne i mogu se naći na sajtu Saveta za štampu na adresi: www.savetzastampu.rs. Članovi Komisije za žalbe su predstavnici osnivača Saveta:  Aleksandar Đivuljskij, Nebojša Spaić, Filip Švarm (Asocijacija medija), Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić (UNS), Tamara Skrozza, Slaviša Lekić (NUNS) i Stojan Marković (Lokal pres) i predstavnici javnosti Zoran Ivošević, Božo Prelević i Miljenko Dereta.„CRYO SAVE“ PROMOVIŠE MEDICINU BUDUĆNOSTI

Kompanija „Cryo Save“ je najveća evropska kompanija za prikupljanje i čuvanje matičnih ćelija. Od nedavno srpski ogranak ove kompanije je pridruženi član Asocijacije medija. Toim povodom menadžment kompanije na čelu sa dr. Mimom Fazlagić i Spasojem Sredanovićem bio je gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije. Povod je bio želja da se predstavnici medija pozovu da sa što više pažnje i razumevanja informišu javnost o predstojećem kongresu posvećenom lečenju uz pomoć matičnih ćelija. Na kongresu, čiji je domaćin Beograd, učestvovaće najpoznatiji stručnjaci, koji se u svetu bave ovom oblašću medicine i postižu značajne rezultate u lečennju najrazličitijih oboljenja. Posebna pažnja u razgovoru sa predstavnicima medijskih kuća bila je posvećena mogućnostima za formiranje javne banke matičnih ćelija u Srbiji.  


ODBAČENA TUŽBA VACA

Upravni sud Srbije saopštio je da je odbacio tužbu austrijske kompanije Ost holding na postupanje Komisije za zaštitu konkurencije u odlučivanju o zahtevu te firme da preuzme većinski paket akcija kompanije „Novosti“. U obrazloženju odluke Suda navedeno je da u tom slučaju, prema Zakonu o upravnim sporovima, nije dozvoljeno vođenje upravnog spora. Ost holding, koji je u vlasništvu nemačke medijske kompanije Vac (WAZ), zatražio je pre više od dve godine od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija „Novosti“, ali je komisija sredinom jula ove godine obustavila postupak dok Upravni sud ne donese odluku po tužbi te firme. Ost holding je tužio komisiju navodeći da dovodi u pitanje završetak postupka preuzimanja „Novosti“ u predviđenom roku. Nakon odluke Upravnog suda da odbaci tužbu Vaca, Komisija za zaštitu konkurencije može da nastavi postupak odlučivanja o zahtevu te firme za preuzme „Novosti“.


BEOGRAD – DIGITALNI CENTAR REGIONA

Konferencija „New Media Summit – Digitalna agenda“ održana je krajem septembra u organizaciji kompanija Business Dialogue i ABC Srbija, uz podršku Uprave za digitalnu agendu, USAID i IREX, u beogradskom hotelu Continental. Više od 200 učesnika iz Srbije, regiona i EU bilo je u prilici da razmotri teme vezane za razvoj informacionog društva u sferama medija i marketinga – od IT uticaja na ekonomije u razvoju, preko trendova na internet tržištima, do digitalizacije televzije u regionu i Evropi.  Pored izuzetnog interesovanja za izlaganje Stiva Hermana, glavnog urednika web sajta BBC News, puno pažnje je posvećeno poređenju srpskog interneta sa trendovima u drugim zemljama, koje je prezentovao Filip Pjećinski, potpredsednik Gemiusa, vodeće evropske kompanije za onlajn  istraživanja. Po završetku panel diskusije, održan je neformalni deo konferencije u Chillout Zone, gde su učesnici imali priliku da razmene iskustva, razmišljanja i ideje sa najpoznatijim srpskim blogerima, rukovodiocima digitalnih sektora medijskih agencija, internet preduzetnicima i ostalim ekspertima iz sfere onlajn poslovanja.

 


NAGRADE „NOVOSTI“ NIKOLI ĐURIČKU I NEBOJŠI ILIĆU

Muzej pozorišne umetnosti Srbije bio je scena na kojoj su predstavnici Kompanije Novosti (član Asocijacije medija) uručili početkom oktobra dve vredne nagrade za glumu. Nagrada „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru pripala je glumcu Nikoli Đuričku za uloge ostvarene u predstavi Metamorfoze. Priznanje za epizodnu ulogu, koju Kompanija Novosti dodeljuje od 1965. godine posle ovogodišnjeg 56. Sterijinog pozorja - pripalo je Nebojši Iliću za ulogu Žarkića u komadu Ace Popovića "Pazarni dan" (režija Egon Savin) na sceni Ateljea 212.


KONKURS ZA NOVINARSKU NAGRADU „ĐOKO VJEŠTICA“

Udruženje novinara Srbije raspisalo je konkurs za novinarsku nagradu “Đoko Vještica”.
Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima, koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost. Za nagradu mogu da konkurišu radovi objavljeni u periodu od 26. oktobra 2010. godine do 20. oktobra 2011. godine. Isečke, fotokopije tekstova, ili CD/DVD sa tv i radio prilozima i tekstovima objavljenim na vebu treba dostaviti na adresu Udruženja novinara Srbije, Resavska 28/I, 11000 Beograd, najkasnije do 23. oktobra. Sa naznakom "Za novinarsku nagradu Đoko Vještica“


CPM LANSIRAO NOVI PORTAL SRBIJA.SUPERODMOR.RS

Centar za profesionalizaciju medija u okviru kompanije “Ringier Axel Springer” (član Asocijacije medija)  pokrenuo je novi projekat, portal www.Srbija.SuperOdmor.rs. Projekat za cilj ima predstavljanje turističkih potencijalia Srbije. Ovo je najkompletniji onlajn vodič kroz Srbiju, koji će zasigurno svim posetiocima dati sve informacije koje su im neophodne za bilo koju turističku lokaciju u Srbiji. Novi portal na adresi www.srbija.superodmor.rs, donosi najsveobuhvatniju, najprecizniju i najbolju virtuelnu promociju naše zemlje. Novi onlajn vodič omogućiće svim posetiocima da provere ceo turistički potencijal Srbije i da do najsitnijeg detalja isplaniraju svoju posetu određenoj destinaciji. Virtuelna tura kroz Srbiju predstavljena je i uz pomoć mapa i legendi, tako da svako lako može da proveri sva mesta od interesa u okolini svakog većeg grada, ili napravi kroz mapu detaljan itinerarijum svoga puta kroz Srbiju.


SRBIJAGAS PROSLAVIO ŠESTI ROĐENDAN

Kompanija „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) proslavila je šesti rođendan. Pozdravljajući mnogobrojne goste, Dušan Bajatović, generalni direktor kompanije istakao je da je da je"Srbijagas"  predložio Vladi da započne projektovanje dve do četiri elektrane na gas, koje će proizvoditi struju i za izvoz. On je naveo da je "Srbijagas" podneo zahtev za proširenje delatnosti, koji će mu omogućiti da se bavi proizvodnjom struje. Bajatović je ocenio da će međunarodni gasovod za ruski gas, Južni tok, osigurati snabdevanje Srbije i rekao da očekuje da će "Srbijagas" početi da gradi deonicu kroz Srbiju godinu dana pre ostalih partnera u tom projektu. "Ako Srbijagas bude imao podršku Vlade postaće kompanija koja će investirati i neće samo čuvati radna mesta, već i otvarati nova", rekao je direktor "Srbijagasa". Bajatović je kazao da je njegova firma sa partnerima od 2008. godine do sada investirala oko 200 miliona evra u razvoj gasovoda, skladišta gasa i razvoj poslovanja.


DA LI SU DRUŠTVENE MREŽE NOVA KRITIČKA JAVNOST

Beogradski nedeljnik "Vreme" (član Asocijacije medija) i fondacija "Friedrich Ebert" uspešno su održali tribinu na temu “Da li su društvene mreže nova kritička javnost?“. U pokušaju da se dođe do što preciznijeg odgovora najviše pažnje posvećeno je diskusiji o temam kao što su
- Društvene mreže kao novi prostor za političku kampanju, zatim o ulozi društvenih mreža u građanskom samoorganizovanju, komentarima čitalaca, forumaša, blogera kao dela javnog govora i odgovornosti za izgovoreno, zatim da li društvene mreže kao novo polje za razmenu informacija i ideja ugrožavaju tradicionalne medije. Bilo je reći i o kritici, kritizerstvu i govoru mržnje i kako odrediti granice. Među učesnicima tribine bili su: Zoran Stanojević, RTS, Teofil Pančić, kolmunista nedeljnika Vreme, Miloš Đajić, Društvo Srbije za odnose sa javnošću, Veljko Popović, urednik socijalnih mreža na portalu mondo.rs


„MOJ SVET“ PRVA SRPSKA AGENCIJA GRAĐANSKOG NOVINARSTVA

Na internet stranici www.mojavest.com, građani će moći da izveštavaju i pišu o događajima, temama i ličnostima koje smatraju važnim, dok će novinska agencija Fonet od najboljih priloga građana praviti prave novinarske priče, rekao je Ivan Tadić iz organizacije „Interakcija SADA“ predstavljajući novu agenciju. On je istakao da će preko ove agencije građani Srbije i regiona moći da objavljuju svoje vesti, fotografije i video priloge. Tadić je naveo da je cilj  agencije promocija i unapređenje građanskog, participativnog i javnog novinarstva, kao i da tradicionalni mediji ne treba ovaj portal da gledaju kao konkurenciju već kao dopunu njihovom radu. Direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet (član Asocijacije medija) Zoran Sekulić rekao je da je građansko novinarstvo promenilo karakter novinarstva i da će građani umesto da, kao do sada, budu konzumenti vesti, biti i njihovi proizvođači i autori. On je dodao da se građani tako uvode kao akteri na medijsku scenu, kao i da će najbolji prilozi biti nagrađivani. Neće biti zabranjenih tema i ličnosti, ali ovaj portal, isto tako, neće služiti za distribuciju neprihvatljivih i nedozvoljenih sadržaja - istakao je Sekulić. Ova agencija predstavlja projekat, koji sprovodi organizacija Integracije SADA uz partnerstvo novinske agencije Fonet, a uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.


GLAMUROZNA PROMOCIJA MAGAZINA „GRACIJA“ U SARAJEVU

Kompanija Color Press Group (član Asocijacije medija) promovisala je krajem septembra u Bosamal City Centru u Sarajevu modni magazin Grazia, koji se prvi put pojavljuje na tržištu BiH. GRAZIA je talijanski ženski modni magazin s tradicijom dugom više od 70 godina, a prva Gracija štampana je daleke 1938. godine. Gracija brend prepoznale su i druge zemlje, pa se tako ovaj magazin izdaje već godinama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Kini, Portugalu, Japanu, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Indiji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Holandiji... Na predstavljanju magazina govorili su i Dragana Anđić - GRAZIA International Brand Manager za Europu iz kompanije "Mondadori" i Robert Čoban predsednik "Color Press Grupe", koja je izdavač magazina GRAZIA u regionu. Urednik magazina GRAZIA u BiH Dejan Ešpek najavio je magazin, koji će pratiti i kreirati modne trendove, kao i savete za uređenje doma, lifestyle teme i pregršt drugih zanimljivosti.


DNEVNI LIST „ALO!“ LANSIRAO DVA NOVA DODATKA

Dnevni list “Alo!” lansirao je dva nova dodatka, “Alo! Štediša” i “Alo! Zodijak”. Sa novim dodacima koji su se pojavili na tržištu 17. i 19. septembra, “Alo!” dnevne novine pet dana u nedelji pružaju svojim čitaocima raznolik sadržaj kroz poklon magazine. Nedeljni magazin “Štediša” izlazi svake subote kao dodatak “Alo!” dnevnim novinama, i ima za cilj da pruži čitaocima informacije o tome gde mogu pronaći sve potrebne proizvode po najnižim cenama. S druge strane, nedeljni magazin “Zodijak” izlazi svakog ponedeljka uz “Alo!” i pruža čitaocima nedeljne prognoze za posao, ljubav i zdravlje. Uzimajući u obzir i nova dva dodatka, u okviru poklon magazina čitaoci dnevnog lista “Alo!” svake srede dobijaju sportski dodatak “Sprint”, svakog petka “TV Magazin”, svake subote “Štedišu”, svake nedelje “Razbibrigu” i svakog ponedeljka “Zodijak”. “Alo!” dnevne novine predstavljaju jedno od izdanja kompanije Ringier Axel Springer (član Asocijacije medija), jedne od najvećih izdavački kuća u regionu. Prvi broj “Alo!” lansiran je u jesen 2007. godine.


REKONSTRUKCIJA I DOGRADNJA GPC „NOVI SAD”

Generalni direktor Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić i Bojan Pajtić, predsednik Vojvođanske vlade položili su na prigodnoj svečanosti kamen temeljac za rekonstrukciju i dogradnju Glavnog poštanskog centra u Novom Sadu. Govoreći o ovom investiciono-tehnološkom poduhvatu, generalni direktor Pošte Srbije je istakao da je reč o objektu površine 4.500 kvadratnih metara, koji se nalazi na izuzetnoj lokaciji i koji u sklopu planova Grada Novog Sada za podizanje privrednih kapaciteta predstavlja novu vrednost i za Poštu Srbije i za novosadsku i regionalnu privredu. „Naši ciljevi su da izgradimo kapacitete koji neće biti potrebni samo za ovaj trenutak“, rekao je Ćirić, „da razvijamo Poštu u infrastrukturni sistem, koji će predstavljati efikasan i kvalitetan logistički most za našu privredu. Zato je ovo pravo mesto da najavimo našu novu izvoznu uslugu „Post export“, koja predstavlja još jedan značajan projekat u razvoju elektronske uprave i logističke podrške privredi. Ova usluga će bitno pojednostaviti administrativnu proceduru za izvoznike, svodeći dosadašnijih sedam dokumenata na samo jedan, elektronski dokument“, objasnio je Ćirić. Predsednik Vlade AP Vojvodina Bojan Pajtić je ocenio da je Pošta Srbije u proteklih godinu dana izuzetno mnogo ulagala na teritoriji Vojvodine.


NONSTOPSHOP.RS IMAO ZAPAŽEN NASTUP NA SAJMU CE&HA

NonStopShop.rs online prodavnica u okviru kompanije Ringier Axel Springer (član Asocijacije medija) imala je zapažen nastup na  sajmu potrošačke elektronike i kuhinjskih aparata. Naime, kako je prethodni period poslovanja obeležila velika zainteresovanost kupaca za proizvod NERD naočare i sam nastup na sajmu ovaj brend je obeležio sa ovim proizvodom. Umesto lepih hostesa, na štandu NonStopShop.rs sve posetioce i klijente su sačekali ljubazni i fini momci obučeni kao štreberi, a najveće interesovanje posetilaca su, pored robota koji sami usisavaju, pobudile baš naočare koji su ovi momci nosili kao deo svoje uniforme. NonStopShop.rs je onlajn prodavnica koja je za nepunih godinu dana poslovanja dobila priznanje "E-trgovina AWARD 2011", za doprinos razvoju e-trgovine i e-poslovanja u Srbiji.   Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

UMRO STIV DŽOBS OSNIVAČ KOMPANIJE „APPLE“

Nakon duge borbe sa neizlečivom bolešću umro je u 56. godini Stiv Džobs (Steve Jobs) osnivač kompanije Apple, jedan od najvećih vizionara tehnološkog razvoja savremenog sveta. Iza njega ostaje jedna od najmoćnijih kompanija na svetu – „Apple“. O tome šta je sve radio i uradio razvijajući kompaniju i menjajući svet pisaće se na mnogo više prostora nego što je to kratka vest u Newsletteru. A možda je upravo kompanija „Apple“ sve to izrazila na najjednostavniji način objavljujući na svom sajtu sliku velikog maga uz godinu rođenja i godinu smrti. Umro je samo dan nakon što je Apple promovisao najnoviju verziju uređaja iPhon 5.


VELIKA BRITANIJA: SNAGA LOKALNIH MEDIJA

Prema najnovijim podacima objavljenim na sajtu Novinskog udruženja Velike Britanije (Newspapet Society) u ovoj zemlji, uprkos krizi, ima 1.200 regionalnih i lokalnih novina i 1.600 web sajtova povezanih sa novinama. Podaci kazuju da lokalne novine nedeljno imaju 33 miliona čitalaca kao i da njihovi sajtovi na mesečnom nivou beleže 42 miliona pojedinačnih poseta. Podaci kazuju da se u Velikoj Britaniji svakog minuta proda ili distribuira 6.100 primeraka lokalnih novina, a da ih čita čak 71 odsto odraslih osoba. Važan je i podatak da više od 60 odsto čitalaca reaguje na oglase objavljene u lokalnim novinama. U ovom trenutku lokalni mediji u Velikoj Britaniji zapošljavaju oko 30.000 saradnika među kojima je 10.000 novinara.


BALTIK BEZ BESPLATNIH DNEVNIH NOVINA

Sve tri baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija nisu se pokazale kao pogodno tlo za poslovni uspeh besplatnih dnevnih listova. Besplatni dnevni listovi pokretani su između 2005. i 2008. godine. Neki od njih su imali po nekoliko izdanja, a štampana su i u više jezičkih verzija. Dva besplatna lista su bila u vlasništvu norveške izdavačke kuće Schibsted, a jedan u vlasništvu Šveđana odnosno izdavačke kuće Bonnier. Međutim, očigledno da prihodi od marketinga nisu bili dovoljni da obezbede samoodrživost listova: “5min”, “15min” i Linnaleth tako da je Baltik u ovom trenutku bez besplatnih dnevnika.


BBC OTPUŠTA!

Prema izjavi prvog čoveka briranskog javnog servisa (BBC) Marka Tompsona Bi-Bi-Si će u priodu do 2017. godine otpustiti čak 2.000 zaposlenih iz različitih divizija ovog najvećeg javnog servisa na svetu. Otpuštanja su deo plana opšte štednje i, kako navodi generalni direktor, očekuje se smanjenje troškova poslovanja od čak 777 miliona evra na godišnjem nivou.


“AUSTRALIAN GEOGRAPHIC” POVEĆAVA BROJ IZDANJA

Čuveni australijski magazine “Australian Geographic” uprkos ekonomskoj krizi povećava broj izdanja. Umesto četiri magazina godišnje, ubuduće će izlaziti šest puta u toku godine. Reč je o legendarnom magazinu koji promoviše Australiju i jedan je od najomiljenijih magazina na ovom kontinentu. Paralelno sa odlukom o povećanju broja izdanja, menadžment je doneo i odluku o smanjenju cene. Umesto dosadašnjih 14,95  magazin će koštati 12,95 australijskih dolara. Magazin inače ima prosečno prodati tiraž od 102.645 primeraka i u proseku 441.000 čitalaca.


„NORTHCLIFFE MEDIA“: PAD PRIHODA OD OGLASA

Northcliffe Media deo britanske kompanije Daily Mail&Genetal Trust, čija je osnovna delatnost izdavanje više desetina regionalnih i lokalnih listova, beleži pad prihoda od oglasa za čitavih 10 procenata u poređenju sa oktobrom 2010. godine. Inače zbog posledica izazvanih ekonomskom krizom kompanija je čak četiri dnavna lista morala da pretvori u nedeljnike i tako ostvari neophodne uštede.


NEMAČKA: NEMA VIŠE „FREUNDINE WELLFIT“

Nemački kvartalni ženski magazine “Freundin Wellfit” prestao je da se samostalno pojavljuje na kioscima širom Nemačke. Magazin koji je pokrenut 2000. godine u trenutku kada je odlučeno da bude povučen sa tržišta imao je prosečnu prodaju od 191.000 primeraka po izdanju. Nažalost, ni ovakav tiraž nije mogao da obezbedi ekonomsku održivost - saopštili su menadžeri Burda Style Grupe. Sadržaj magazina ubuduće će biti inkorporiran u ženski magazin Frojndin (Freundine).


LONDON U OGRANIČENOM IZDANJU

Kompanija “London & Partners”, promoter britanske prestonice lansirala je devetomesečnu promotivnu kampanju “Limited Edition London”, posvećenu animiranju što većeg broja turista iz celog sveta da posete London u periodu do i za vreme Olimpijskih igara. Kampanja se sastoji od digtalnih i aktivnosti u print medijima, koje će biti lansirane kako na tržištu Velike Britanije tako i širom Evrope, Amerike i Australije. Sadržaj je posvećen informisanju o aktivnostima koje će posetioci moći da dožive isključivo u Londonu tokom narednih devet meseci.


U VOĐSTVU FUDBALSKI I FINANSIJSKI PORTALI

Prema podacima agencije za oditovanje elektronskih medija u Nemačkoj (IVW) portali koji se bave fudbalom i berzama beleže  tokom avgusta značajan porast poseta. Među prvih pet portala koji nude aktuelne vesti i informacije na prvom mestu je Bild.de, koji je u ovom mesecu registrovao 166 miliona posata. Sledi ga Spiegel Online (141 milion poseta), a zatim Focus Online (35 miliona poseta). Iza ovoga je portal TV stanice  n-tv, koji je zabeležio povećanje veće od 12 odsto u avgustu u odnosu na prethodni mesec sa gotovo 34 miliona posetilaca.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde