Oktobar, 2010 No. 138


U NOVOM SADU ODRŽANA SEDNICA UO ASOCIJACIJE MEDIJA

Prva jesenja sednica Uravnog odbora Asocijacije medija održana je početkom oktobra u Novom Sadu. Upravni odbor Asocijacije je razmatrao plan aktivnosti u periodu do kraja 2010. godine. Posebna pažnja bila je posvećena temi unapređenja prodaje dnevnih listova i magazina, a snažno su podržane sve aktivnosti Upravnog odbora Saveta za štampu usmerene ka što hitnijem početku rada Komisije za žalbe. Na sednici je detaljno razgovarano o nastupu predstavnika Asocijacije medija na Media Press Summit 2010. koji je održan 13. oktobra u Beogradu. Domaćini sednice UO Asocijacije medija bili su Dušan Vlaović i Robert Čoban u ime članica Dnevnik Vojvodinapress i Color Press Group.


ODRŽAN PRVI “MEDIA PRESS SUMIT”

U organizaciji ABC Srbija i uz podršku Asocijacije medija u beogradskom Hotelu Continental održan je prvi Media Press Summit. Skup je okupio predstavnike vodećih štampanih medija iz Slovenije, BiH, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije kao i iz evropskih zemalja. Skup je otvorio minister kulture Nebojša Bradić, a prisutne je u ime Asocijacije medija pozdravio Veselin Simonović predsednik Upravnog odbora. Učesnici u celodnevnoj raspravi iskoristili su da razmene iskustva usmerena na unapređenje poslovanja štampanih medija u kriznim vremenima. U radu skupa učestvovalo je dvadesetak panelista sa diapazonom izuzetno zanimljivih tema iz sveta štampanih medija, a skup je pratio i veliki broj akreditovanih učesnika. Dogovoreno je da Beograd i naredne ghodine bude domaćin predstavnika štampanih medija iz regiona.


KOKTEL ASOCIJACIJE MEDIJA  ZA GOSTE IZ REGIONA

Povodom početka rada prvog Media Press Summit u sedištu Asocijacije medija priređen je koktel za učesnike ove medijske manifestacije. Prisutni su bili menadžeri vodećih medija iz regiona, izlagači na skupu, čanovi Izvršnog odbora ABC Srbije koja je organizovala skup kao i članovi Uravnog odbora Asocijacije medija. Druženju u sedištu Asocijacije medija su prisustvovale i ličnosti iz javnog i kulturnog života i predstavnici pridružeih članova Asocijacije medija.


RRA DOMAĆIN SKUPA REGULATORNIH TELA

Drugi ovogodišnji sastanak regulatornih tela iz više od 50 zemalja, članica Evropske platforme regulatornih tela EPRA, održan je od 6. do 9. oktobra u Beogradu. U radu skupa je učestvovalo 150 stručnjaka. Reč je o sastancima konsultativnog karaktera, koji se održavaju dva puta godišnje. Na ovim skupovima se razmenjuju radna iskustva regulatornih tela članica EPRA i razmatraju aktuelne teme i trendovi, s tim što zaključci nemaju obavezujući karakter. Teme 32. sastanka EPRA u Beogradu odnosile su se na digitalizaciju, oglašavanje u medijima i pravnu regulativu Evropske unije u oblasti radiodifuzije. Skup EPRA su otvorili ministar za kulturu Nebojša Bradić i predsednik Saveta RRA episkop jegarski Porfirije, vikar Eparhije bačke.


DELTA HOLDING NAJVEĆA KOMPANIJA U SRBIJI

Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) zvanično je najveća kompanija u Srbiji mereno po visini prihoda u 2009. godini. To je potvrđeno na prezentaciji specijalne edicije Top 300 najvećih preduzeća koju tradicionalno izdaje Ekonomeast media group (član Asocijacije medija). Delta Holding je prva privatna kompanija koja se našla na vodećoj poziciji u srpskom biznisu. Poslednjih godina na vrhu liste Top 300 bila je Naftna industrija Srbije.
Ukupan prihod Delta Holdinga u 2009. godini iznosio je 160,7 milijardi dinara. Na drugom mestu je Elektroprivreda Srbije (EPS) sa ostvarenim prihodom od 154,2 milijarde dinara.
"Izuzetno je značajno da je kompanija u godini krize zabeležila rast ukupnog prihoda, jer smo, uprkos teškim uslovima privređivanja, uspeli da ostvarimo rezultat, održivim poslovanjem i dobrim upravljanjem", rekla je Jelena Krstović, direktor korporativnih komunikacija Delta Holdinga


PRESS PROSLAVIO USELJENJE U NOVE PROSTORIJE

Press Publishing Group (član Asocijacije medija) i redakcija dnevnog lista Press obeležili su prigodnim koktelom preseljenje u nove prostorije. Naselju je, uz najbolje želje, prisustvovao veliki broj gostiju iz sveta politike, privrede, kulture, estrade. Nova, savremeno opremljena redakcija dnevnog lista Press je na adresi Hajduk Veljkova 4-6.


SLAVKO ĆURUVIJA DOBIO ULICU NA DEDINJU

Drugi deo Ulice Baje Pivljanina na Dedinju od nedavno nosi ime Slavka Ćuruvije. Porodica, kolege i prijatelji ubijenog novinara podsetili su da jedanaest i po godina od njegovog ubistva još nisu pronađene ubice i nalogodavci ubistva. Na otvaranju Ulice Slavka Ćuruvije, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, rekao je da se Ćuruvija čitav život borio za slobodu pisane reči i da je zbog te borbe mučki ubijen. On je istakao da žali što posle toliko vremena Srbija nije uspela da otkrije ubice i nalogodavce ubistva.


PETI ROĐENDAN MAGAZINA «STORY»

Izdavačka kuća Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) glamuroznom žurkom je obeležila peti rođendan magazina «Story». Celebrity veče organizovano u Hotelu Continental okupilo je više stotina zvezda srpske estradne scene. Proslava je bila tematska pa su gosti uživali u ambijentu tropskog ostrva. Na meniju su bili osvežavajući kokteli i voće, a svi su se dobro zabavljali uz živu muziku. Redakcija Story je peti rođendan obeležila i specijalnom akcijom za čitaoce tako što je jubilarni broj štampan sa pet različitih naslovnih strana.


NAGRAĐENE NAJBOLJE REPORTAŽE

Na Festivalu reportaža održanom u Somboru Gran pri „Laza Kostić“ i novčana nagrada od 70.000 dinara pripala je Sanji Blagojević, studentkinji novinarstva iz Novog Sada. Ona je nagrađena za reportažu „Noć kad je Partizan igrao“ emitovanu na Radiju O21. Najbolju TV reportažu imao je Dejan Radulović, TV Avala. Druga nagrada pripala je Branku Stankoviću, TV Beograd, a treća Sandri Mandić, TV B92. Dopisnik Dnevnika iz Sombora Milić Miljenović osvojio je zlatnu povelju INTERFER-a za novinsku reportažu, drugi je Dragan Batinić, Ilustrovana politika, a treća Jovanka Simić iz Večernjih novosti. Mandica Knežević, Radio Novi Sad, imala je najbolju radijsku reportažu, a srebrna i bronzana povelja pripale su Ljubici Ćetković i Nataši Krsmanović, Radio Beograd. Dodeljene su i novčane nagrade od 30.000 dinara, uz srebrnu 20.000, a uz bronzanu 15.000 dinara. Nagrada za životno delo uručena je Vasku Radusinoviću, novinaru podgoričke Pobjede.


TELEKOM NAJPROFITABILNIJA KOMPANIJA U SRBIJI

Prema ediciji Top 300 kompanija koju tradicionalno objavljuje Ekonomist Media Group (član  Asocijacije medija), Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) proglašen je za kompaniju sa najvećim ostvarenim profitom u 2009. godini. Generalni direktor Telekoma Srbija a.d. Branko Radujko izjavio je na svečanosti uručenja plaketa da ovo priznanje pripada pre svega zaposlenima i akcionarima kompanije, korisnicima i poslovnim partnerima. On je rekao da je u proteklom periodu sektor telekomunikacija takođe u značajnoj meri zahvatila kriza i da će obim tržišta definitivno biti manji nego prethodnih godina. „Pred nama je jako puno onoga što treba da uradimo do kraja godine i u narednoj godini. Međutim, bez obzira na krizu, već sada mogu da kažem da će neto dobit Telekoma Srbija biti na nivou prošlogodišnjeg, a tome će svakako doprineti stabilnost domaće valute“, izjavio je Branko Radujko.


NEBOJŠA SPAIĆ NOVI GLAVNI UREDNIK NIN-a

Kompanija Ringier Srbija (član Asocijacije medija) imenovala je Nebojšu Spaića za novog glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN. „Naš zadatak je da NIN, koji je vodeći nedeljnik u Srbiji, bude vodeći u regionu“, izjavio je Spaić tim povodom, naglašavajući da uz očuvanje ozbiljnosti, analitičnost i pouzdanost NIN mora da se modernizuje, ubrza i donekle podmladi čitalačku publiku. Spaić je rođen 1961. godine. Nakon studija opšte književnosti i
teorije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, novinarstvom je profesionalno počeo da se bavi 1986. godine na Radio Beogradu. Bio je saradnik, osnivač i urednik u više novina i radija..


«MOE BEBE» STIGLE U MAKEDONIJU

Početkom oktobra Makedonija je dobila svoj prvi magazin iz Mother&Baby segmenta. Reč je o mesečniku "Moe Bebe" koji izdaje "Color Media", članica "Color Press Grupe" (član Asocijacije medija). Glavna urednica magazina "Moe Bebe" je Vera Andrejčin, dugogodišnja urednica magazina "Ubavina i zdravje". Magazin je štampan u tiražu od 15.000 primeraka i prodaje se po ceni od 40 denara.


PREMINUO DRAGAN SAKAN

U Beogradu je, u 60-toj godini, iznenada preminuo Dragan Sakan. Bio je jedan od pionira i osnivača advertajzing scene u bivšoj Jugoslaviji i jedan od začetnika kreativnih procesa i razmišljanja u oblasti marketinga u Srbiji i zemljama u okruženju. Po vokaciji psiholog, Sakan je tokom svoje 35 godina duge karijere bio je autor velikog broja reklamnih kampanja, četiri knjige iz oblasti kreativnog mišljenja i bavio se sa 33 oblasti kreativnog mišljenja, osnivač je i BeogrAD festivala. Jubilarnih 35 godina karijere obeležio je pre mesec dana izdavanjem svoje nove knjige “New Idea Woman”, čija je promocija bila planirana za početak ovog meseca.


”NOVOSTI” LANSIRALE “ZLATNE FRANCUZE”

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) lansirala je novu ediciju knjiga “Zlatni Francuzi”. Reč je o delima 10 velikana francuske književnosti koja će do kraja 2010. godine biti objavljena u 12 knjiga. Ediciju “Zlatni Francuzi” čine dela Dime, Balzaka, Stendala, Flobera, Zole, Mopasana, Voltera, Prusta, Igoa i Merimea, a biće štampana u tiražu od 400.000 primeraka. Prvi tom popularnog dela Aleksandra Dime “Grof Monte Kristo” štampan je u 100.000 primeraka i prodavan je po simboličnoj ceni od 30 dinara.


ADRIA MEDIJA OBELEŽILA KOMPANIJSKI DAN

Adria Media Serbia d.o.o. (član Asocijacije medija) je po drugi put proslavila svoj kompanijski dan u sedištu Asocijacije Medija. Tema ovogodišnjeg jesenjeg roštiljanja je bila Maskenbal – Karaoke Party u kojem je predstavljeno  18 zemalja sveta. Zaposleni su na zabavan način u kratkim performansima predstavili svoju izbornu zemlju i spremili njihova nacionalna jela. Uz roštilj, odlične performanse, dobru muziku i karaoke bilo je mesta i da se ugoste mališani AMS na kojima svet ostaje.


NAŠ ADRESNI KOD PRIMER ZA POŠTE DRUGIH ZEMALJA

Projekat Poštanskog adresnog koda koji je primenila Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) jedan je od najnaprednijih u Evropi, ističe se u čestitkama koje je tim povodom generalnom direktoru Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” Goranu Ćiriću uputio generalni direktor Svetskog poštanskog saveza Eduard Dajan. Poštanski adresni kod (PAK), koji su idejno osmislili i razvili stručnjaci Pošte Srbije, uvršten je u Universal Post Code data bazu Svetskog poštanskog saveza kao primer drugim zemljama kako da primenom adresnog koda poboljšaju kvalitet prenosa poštanskih pošiljki u domaćem i međunarodnom saobraćaju. Na taj način Pošta Srbije je značajno doprinela unapređenju kvaliteta poštanskog saobraćaja na globalnom nivou, ocenio je Dajan.


SLIKAJ AKO SMEŠ

Izložba fotografija pod nazivom "Predrag Mitić: Slikaj ako smeš" održana je u beogradskoj Galeriji 73 od 8. do 14. oktobra. Predrag Mitić je fotoreporter koji je svoju karijeru započeo 1974. godine u redakciji "Večernjih novosti“, gde radi i danas. U međuvremenu je radio u "Borbi", "Našoj borbi", "Dnevnom telegrafu" i "Danasu". Na izložbi su prikazane fotografije koje je Mitić snimio u protekle dve burne decenije. 

HRT OTPUŠTA 389 LJUDI

Hrvatska radio-televizija palanira da do 2014. otpusti 389 ljudi, predviđeno je okvirnim strateškim planom za restrukturisanje te medijske kuće koji je predat Hrvatskoj vladi. Početak i dinamika sprovođenja programa zavisiće od toga kada će biti donet novi Zakon o HRT-u, odnosno o tome da li će biti smanjena visina pretplate, broj minuta marketinga u najgledanijim terminima, ali i o tome da li će u decembru biti izabrani rukovodioci te kuće.
Otpuštanjem 389 radnika HRT bi uštedeo 54 miliona kuna (7,4 miliona evra) pri čemu bi se na otpremnine potrošilo 23 miliona kuna (3,15 miliona evra).Najveći broj otpuštanja trebao bi da bude u sektoru opštih i zajedničkih poslova, a onda i u ostalim sektorima, a rezultati tog poslovnog poteza bili bi vidljivi u roku od tri godine. Paralelno s otkazima, u HRT-u se planira i pokretanje dva specijalizovana kanala, ali nije definisana njihova namena.


ODRŽAN IFRA EXPO 2010

Uz učešće više od 340 izlagača i posetu oko 10.000 novinskih stručnjaka iz celog sveta u Hamburgu je od 4. do 6. oktobra održan najveći sajam posvećen novinskoj industriji – IFRA EXPO 2010. Već je odlučeno da će IFRA EXPO 2011 kao i 63. Svetski novinski kongres i 18. Urednički forum biti održani naredne godine od 10. do 15. oktobra u Beču. Domaćin skupova će biti Austrijska novinska asocijacija. Opširnije informacije o ovome očekuju vas na internet adresi: www.wan-ifra.org/vienna2011


CITY AM IZIŠAO NA ZELENU GRANU

Prvi londonski biznis besplatni list City AM pet godina posle izlaska iz štampe prvog broja najzad je uplovio u zonu pozitivnog poslovanja. Gubitaš od kako je osnovan 2005. godine City AM je po prvi put iskazao profit nakon prvih šest meseci ove godine. Menadžment je saopštio da je pre oporezivanja ostvaren profit od čak 423.000 funti. Značajan pomak nabolje ako se ima u vidu da je 2009. godina završena sa gubitkom od 419.000 funti. List se svakodnevno distribuira u tiražu od 100.000 primeraka.


NEWS CORP: U PRIPREMI  ZAJEDNIČKA DIGITALNA PLATFORMA

Dobro obavešteni o zbivanjima na medijskoj sceni Velike Britanije tvrde da će News International britanski ogranak medijske imperije Ruperta Mardoka najkasnije do kraja godine lansirati zajedničku digitalnu platformu za sva izdanja ove kuće. Na jednom mestu, uz prethodno plaćanje, čitaoci će moći da pronađu onlajn izdanja The Sun, The Times i News of the World. Digitalna platforma koja bi trebalo da bude aktivirana tokom novembra, biće ponuđena i drugim izdavačima iz Velike Britanije i SAD, a već je ponuđena i saradnja svim najvećim oglasnim agencijama.


 “INDIPENDENTOV” I “STANDARDOV” GAZDA POSTAO BRITANAC

Predsednik Upravnog odbora “Indipendenta” i “Evening Standard” Jevgenij Lebedev, sin ruskog milijardera Aleksandra Lebedeva najzad je postao britanski državljanin. Tim povodom novopečeni Britanac priredio je slavlje za oko 130 zvanica na kome je domaćin bio Ser Elton Džon, a među zvanicama je viđen i gradonačelnik Londona Boris Džonson. Jevgenij Lebedev živi u Londonu od svoje osme godine.


NE PRODAJU NEGO RASPRODAJU

Britanska izdavačka kuća IPC nikako da se dohvati bezbedne finansijske zone i pozitivnog poslovanja. Da bi do toga došla kompanija je odlučila da proda još četiri magazina. Na red za prodaju su došli: Aeroplane, MiniWorld, Ships Monthly i Park and Holiday Caravan. Magazine je kupila izdavačka kuća Keslay Publishing, koja je samo nedelju dana pre ove transakcije kupila još jedno IPC-ovo izdanje – magazin Cage and Aviary Bird. Da bi kompanija nekako opstala na tržištu IPC-ovi menadžeri su u kratkom roku pored pobrojanih prodali još pet magazina iz svoje izdavačke palete.


SVI KRITIKUJU NOVI GAP LOGO

Poznata američka konfekcijska kuća GAP odlučila je da redizajnira i skoro kriomice na websajt postavi novi kompanijski logo. A onda je nastala nezapamćena bura. Svi bez izuzetka  se slažu da novi kompanijski loga nije adekvatan. Protiv njega su dizajneri, stručne publikacije, a što je najvažnije – i mnogobrojni korisnici interneta. Nije poznato da li je ovo bio samo kompanijski pokušaj testiranja javnosti, ali je sasvim sigurno da svi traaže povratak dosadašnjeg, lako prepoznatljivog GAP vizuelnog obeležja.


NATIONAL GEOGRAPHIC LANSIRA BRITANSKO IZDANJE “TREVELER MAGAZINE”

“National Geographic” će do kraja godine lansirati britansko izdanje poznatog “Treveller magazine”. Po cenni od 3,85 funti tržištu će u decembru biti ponđeno izdanje za januar – februar 2011. godine. Predviđeno je da magazin izlazi kao dvomesečnik. Izdavač će biti Absolute Publishing. “Travell magazine” se inače u svetu štampa na 15 jezika.


“GLOB&MAIL” U NOVOM RUHU

Jedan od vodećih kanadskih dnevnih listova “Glob&Mail” u nastojanju da ojača poziciju na uzdrmanom kanadskom tržištu štampanih medija odlučio se za drastične promene. Od početka oktobra na tržište stiže praktično novi, potpuno redizajniran, “Glob&Mail”. Promene su sveobuhvatne i podrazumevaju prelaz na format od 11 inča, kvalitetniju štampu, novi grafički izgled, nove rubrike. Promene štampanog izdanja pratile su i odrovarajuće promene onlajn varijante ovog poznatog lista.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!