Oktobar, 2010 No. 137


NOVINE „24 SATA” U 16 GRADOVA OD 7. OKTOBRA

Beograđani već četiri godine imaju besplatne dnevne novine „24 sata”, a krajem novembra redakcija će proslaviti i treći rođendan novosadskog izdanja. Od početka avgusta «24 sata» čitaju i u Surčinu, a od 7. oktobra svakog četvrtka će i stanovnici još 14 gradova u Vojvodini moći da se informišu o dešavanjima u njihovom gradu iz besplatnog dnevnog lista «24 sata». Prema podacima redakcije «24 sata» list dnevno čita 264.961 čitalaca a najveća čitanost je bila 9. jula kada je prema rezultatima istraživanja list pročitalo čak 506.991 čitalac. Redakcija sa čitaocima komunicira i preko Fejsbuka, Tvitera, a pokrenut je i projekat «e-24 sata» koji čitaocima omogućava da list čitaju na internetu.


„MEDIJA PRESS SUMMIT“ 13. OKTOBRA U BEOGRADU

Pod nazivom „Media Press Summit 2010“ u Beogradu će 13. oktobra biti održan prvi regionalni samit posvećen štampanim medijima. Organizuje ga ABC Srbija uz podršku Asocijacije medija, a na jednom mestu će biti okupljeni top menadžeri domaćih i inostranih novinsko-izdavačkih kompanija, agencija i oglašivača koji posluju u regionu. Biće to idealna prilika da razmene stavove i mišljenja o ključnim poslovnim pitanjima, unapređujući regionalnu saradnju i razvoj štampanih medija.
Skupu će se obratiti ministar kulture Nebojša Bradić izlaganjem na temu „Strategija razvoja medija u Srbiji – koliko država treba da sudeluje u radu štampanih medija“. Na skupu će govoriti i: Veselin Simonović, Predsednik UO Asocijacije medija Srbije sa temom: „Strategija razvoja štampanih medija i izazovi nove regulative: šta treba menjati“. Rüdiger Oppers,  WAZ (glavni urednik Neue Ruhr Zeitung, Nemačka): „Strateške mogućnosti lokalnog regionalnog izdavaštva – trenutne pretnje i buduća rešenja“. Medju izlagačima će biti i:  Milka Forcan, potpredsednik ABC Srbija, Ninoslav Pavić, direktor Europa Press Holding, Hrvatska, Lidija Korać, direktor Oslobođenje, BIH, Miodrag Ivanović, direktor, Pobjeda, Crna Gora, Jurij Giacomelli, predsednik uprave, Delo, Slovenija.
U okviru druge sesije skupa izlaganja će imati: Jelena Drakulić, direktor, Ringier Axel Springer, Marek Slacik, direktor marketinga i prodaje, Telenor, Robert Čoban, predsednik, Color Press GroupJelena Krstović, direktor za korporativne komunikacije, Delta Holding: Dalila Ljubičić, direktor marketinga, Novosti, Marija Matić, direktor medija planiranja, Direct Media i predstavnik kompanije, Corner Shop. Mediator skupa je Ivan Stanković, director Communis
Kotizacija za učešće na skupu je 80 evra u dinarskoj protivvrednosti  (iznos kotizacije za članove ABC Srbija je 50 evra). Formular za učešće možete preuzeti na internet adresi: http://www.abcsrbija.com/pdf/mps2010regsrp.pdf a za sve dodatne informacije možete pozvati: + 381 (0)11/26 44 700.


„PRESS“ NA NOVOJ ADRESI

Kompanija Presspublishing i redakcija dnevne novine „Press“ (član Asocijacije medija) od nedavno su na novoj adresi. Nove moderno opremljene prostorije koje redakciji obezbeđuju optimalne uslove za kvalitetan i efikasan rad su na adresi: Hajduk Veljkov Venac 4-6/6 sprat. Telefon redakcije je 011 333 5 000.


VLADA VOJVODINE USLOVILA PRIHVATANJE PONUDE VAC-A

Vlada Vojvodine  je prihvatila ponudu nemačke medijske grupacije VAC da pokloni svoj udeo od 55 odsto zaposlenima u „Dnevnik – Vojvodina presu” pod uslovom da se novim ugovorom između „Dnevnik – Holdinga” i novih većinskih vlasnika, zaposlenih u „Dnevnik – Vojvodina presu” preciznije urede odnosi. Po predlogu pokrajinske vlade „Dnevnik – Vojvodina pres” preuzela bi obavezu da „Dnevnik – Holding” i ubuduće predlaže glavnog i odgovornog urednika lista „Dnevnik” i zamenika generalnog direktora „Dnevnik – Vojvodina presa”. Traži se i da novi vlasnici ne mogu da prodaju svoj udeo u „Dnevnik – Vojvodina presu” drugim privatnim, ili fizičkim licima narednih 10 godina, kako bi se stvorili stabilni uslovi za nesmetan rad i poslovanje ovog preduzeća i onemogućile zloupotrebe. Prilikom prodaje udela, zaposleni u „Dnevnik – Vojvodina presu” su dužni da ih, u skladu sa zakonom prvo ponude „Dnevnik – Holdingu”, kao manjinskom vlasniku, po tržišnim cenama. U tom slučaju, Vlada AP Vojvodine će pružati neophodnu finansijsku pomoć listu „Dnevnik” u mesečnom iznosu od pet miliona dinara, u periodu od 2011. do 2013. godine, jer smatra da je neophodno da građani Vojvodine budu potpunije informisani o radu pokrajinskih organa putem ovog lista, kao i da pomogne njegovom bržem finansijskom oporavku.


VAC POZDRAVLJA ODLUKU VLADE VOJVODINE

Medijska grupacija VAC izrazila je zadovoljstvo jer je Vlada AP Vojvodine prihvatila njihov predlog da pokloni udeo od 55 odsto u zajedničkom društvu „Dnevnik Vojvodina pres” (DVP) zaposlenima u tom preduzeću. Peter Lange, član uprave Medijske grupacije VAC i njen predstavnik u Srbiji, u saopštenju upućenom medijima izrazio je zadovoljstvo što je „odlukom Vlade Vojvodine grupacija VAC načinila još jedan odlučujući korak u cilju obezbeđenja budućnosti zaposlenih u DVP-u”. – Nadamo se da će „Dnevnik holding” i zaposleni u DVP-u vrlo brzo postići dogovor i zaključiti ugovor – kazao je Lange. U saopštenju VAC-a naglašeno je da će se ponuda o poklanjanju udela u DVP-u realizovati samo pod uslovom da „Dnevnik holding” odustane od svih potraživanja prema ovoj nemačkoj medijskoj grupaciji. Predstavnici zaposlenih DVP-a još 10. septembra u Novom Sadu prihvatili su ponudu/poklon medijske grupacije VAC. Da bi u ekonomsko teškim vremenima „Dnevniku” i njegovim zaposlenima dala značajnu pomoć za novi početak, medijska grupacija VAC želi u okviru svog poklona da se odrekne i 55 procenata, odnosno 1,8 miliona evra zajma koji je kao član društva stavila na raspolaganje DVP-u. Zahtev za povraćaj preostalih kredita Medijska grupacija VAC odložila bi za period od pet godina i u tom periodu bi se odrekla pripadajućih kamata – rečeno je u saopštenju dostavljenom medijima.


STARTOVAO “PINK SI” U SLOVENIJI

Tačno u ponoć 29. septembra u Sloveniji je startovao signal televizije "Pink Si", uz veliki vatromet na Prešernovom trgu u Ljubljani, gde je pred nekoliko hiljada ljudi upriličen muzički program, u kojem su učestvovali Željko Joksimović, Nina Badrić, Lepa Brena, Manjifiko i grupa "Perpetum jazzile"
Vlasnik "ružicaste imperije“ Željko Mitrović izrazio je zadovoljstvo što je "Pink medija grup“ pokrenuo poslovanje i na teritoriji EU pred više od trista zvanica na koktelu u gradskoj kući. "Jako sam ponosan što smo ovaj projekat završili za samo 27 dana, iako se to obično radi u proseku od osam do 16 meseci", rekao je Mitrović na svečanom otvaranju, kojem su prisustvovali gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, potpredsednik srpske vlade Božidar Ðelić i veliki broj poznatih ličnosti.


„AL DŽAZIRA“ I NA BALKANU

Kako je nedavno saopšteno, katarska televizijska mreža „Al Džazira“ kupila je sarajevski televizijski kanal NTV 99 za 1,2 miliona evra i planira da ga uskoro transformiše u regionalnu televiziju. Nova regionalna TV mreža nosiće naziv „Al Džazira Balkan“ i u nju će do kraja godine biti investirano oko deset miliona evra. Televizija „Al Džazira“ je objavila oglas za izbor generalnog direktora u njenoj balkanskoj redakciji. Dolazak „Al Džazire“ na Balkan odmah je otvorio i pitanje koliko će biti imuna na političke uticaje, odnosno koliko će i kako uticati na formiranje javnog mnjenja u regionu.


TELEKOM POMAŽE MLADIM TALENTIMA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i Matematička gimnazija u Beogradu nastavili su dugogodišnju saradnju potpisivanjem Protokola o saradnji u cilju dalje podrške najtalentovanijim i najuspešnijim učenicima ove gimnazije. Tom prilikom uručeni su i pokloni šestorici učenika najuspešnije generacije đaka ove gimnazije, koji odlaze na studije na Univerzitet Kembridž. Telekom Srbija će i ubuduće pružati novim talentima neophodnu materijalnu podršku za odlazak na takmičenja, nagrađivati uspehe i učestvovati u različitim vidovima edukacije kroz radionice i predavanja. Novina je inicijativa Telekoma Srbija za pokretanje posebnih sekcija u okviru škole, koje će se baviti razvojem mobilnih aplikacija. Time će Telekom Srbija dati podstrek praktičnoj nastavi u Srbiji i mogućnost mladim stručnjacima da njihova nova rešenja budu primenjena u mobilnoj telefoniji. Podrška Matematičkoj gimnaziji u Beogradu istovremeno predstavlja i podršku posebnim odeljenjima u desetak gradova u zemlji, koji rade prema nastavnom programu ove gimnazije. 


ODRŽAN SEMINAR “INTERNET I EVOLUCIJA VESTI”

U organizaciji Audit Bureaux of Circulations Srbija (ABC Srbija), uz podršku USAID i IREX, krajem septembra je u beogradskom hotelu Kontinental održan seminar na temu „Internet i evolucija vesti“. Pored Stiva Hermana, direktora BBC Online News, koji je bio ključni predavač, prezentacije na teme vezane za pokretanje i funkcionisanje informativnih portala održalo je još sedam renomiranih delatnika srpske web scene. Najviše pažnje preko 200 prisutnih slušalaca privuklo je Hermanovo predavanje na temu „Onlajn vesti: Šta funcioniše?” . Tokom jednosatnog izlaganja, Herman je izneo osnovne podatke o načinu na koji funkcioniše BBC News websajt, sistem koji preuzima i upravlja informacijama dobijenim od 2000 novinara, kreirajući 500 web stranica dnevno. Kao ključne odlike koje čine jedan informativni portal uspešnim Herman je naveo brzinu, jednostavnost, vizuelnu dopadljivost, relevantnost sadržaja i lakoću pretrage, uz ključni princip „Dajte ljudima informacije koje su im potrebne da bi vodili svoje živote“.
U nastavku događaja, Milan Kovačević, izvršni direktor ABC Srbija, je govorio o mogućnostima i benefitima web članstva u ovoj asocijaciji.
Prezentacije su održali i Dejan Restak, direktor poslovnog razvoja kompanije Wireless Media, Jasna Milošević, direktor medijskih istraživanja Ipsos Strategic Marketing. Potom je Jovan Protić, direktor Ringier online i izdavač 24 sata, prisutnima dao preporuke kako da privuku potencijalne investitore. Predavanja o obezbeđivanju održivosti projekta i stabilnih prihoda web sajtova održali Vladimir Aranđelović, Digital Account Manager u agenciji Direct Media i Bojan Rendulić, direktor agencije Fastbridge.


SRBIJA NA WMM SKUPU U SAO PAULU.

World Magazine Marketplace, sajam magazinskih licenci u godini postepenog izlaska iz recesije koja je teško pogodila izdavačku industriju – održan je u Sao Paulu. Izdavači iz celog sveta okupili su se da razmene iskustva o tome šta im se sve dešavalo u proteklih godinu dana. Opšti utisak je da je sve više novih poslova koji su isključivo u onlajn sferi, sve manje se priča o klasičnim „hard copi“ magazinima, a navike se teško menjaju. Boje Srbije na ovom skupu zastupali su Robert Čoban i Miroslav Vajda iz Color Press Group (član Asocijacije medija). Uz konstataciju da su bili jedini iz cele Istočne Evrope Čoban i Vajda su mogli i na licu mesta da se uvere da su izdavači magazina u ovom delu Evrope u vlasništvu nemačkih, holandskih, austrijskih i švajcarskih kompanija i da se odluke o pokretanju novih magazina ne donose na lokalnom tržištu već u sedištu kompanija. Predstavnici Color Press Group WMM u Sao Paulu iskoristili su za promociju nove platforme onlajn prodaje izdanja "SMS E Kiosk"  koju je  kompanija razvila i koja omogućava čitaocima iz 80 zemalja sveta da jednostavnim slanjem SMS prouke lokalnom telefonskom operateru - kupe novo izdanje svog omiljenog magazina, što se pokazalo kao izuzetno povoljno za sve magazine na jezicima koji se koriste u velikom broju zemalja i tržišta. Sajam magazinskih licenci, svake godine se održava u drugoj državi (London, Singapur, Moskva, Dubai...), a sledeći će biti održan u maju 2012. godine u Londonu.


EDUKATIVNA AKCIJA «JABUKA ILI LIMUN» TREĆI PUT U SRBIJI

Treću godinu zaredom Delta Generali Osiguranje organizovalo je akciju „Jabuka ili limun“ sa željom da edukuje učenike osnovnih škola o pravilnom ponašanju u saobraćaju i poveća svest vozača o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa kao prevencije saobraćajnih nesreća. Edukativna akcija održana u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i osnovnim školama, ove godine je proširena na 56 osnovnih škola iz 50 gradova širom Srbije i obuhvatila je oko 6.500 učenika.
Za mališane iz osnovnih škola - učesnika u projektu, predstavnici saobraćajne policije održali su predavanje na temu bezbednosti u saobraćaju, posle čega su grupe đaka u njihovoj pratnji izlazile na teren i „regulisale" saobraćaj. Vozači koji poštuju saobraćajne propise nagrađeni su jabukom i plaketom zahvalnosti, a nesavesni su kao opomenu dobili limun i plaketu sa molbom da poštuju saobraćajna pravila.


PARLAMENT DUGUJE RTS-U 3,3 MILIONA EVRA

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je da će javni servis, ukoliko Parlament ne izmiri dugovanja za direktne prenose skupštinskih zasedanja, biti prinuđen da „prekine trošenje narodnih para“ na televizijske prenose skupštinskih zasedanja.
„Ne postoji nikakav spor između parlamenta i Javnog servisa. Parlament mora da poštuje zakone koje donosi, da poštuje nezavisnost RTS-a i da plaća dugove. Budući da dve godine nije plaćao, dugovi su narasli na 3,3 miliona evra i mi tražimo da od Parlamenta i Vlade dobijemo neku vrstu pisanog dokumenta koji govori da priznaju dug i da će ga platiti u određenom roku“, izjavio je Tijanić.


REKORDAN TIRAŽ MESEČNIKA «POŠALJI RECEPT»

Avgustovski broj magazina "Pošalji recept" u izdanju "Color Press Grupe" (član Asocijacije medija) kako saopštava redakcija prodat je u 128.638 primeraka (na teritoriji Srbije - 115.516). Na taj način mesečnik je oborio sve dosadašnje sopstvene rekorde. Magazin "Pošalji recept", u čijem nastajanju učestvuju čitaoci koji šalju svoje priloge, "Color Press Grupa" pokrenula je u novembru prošle godine i za manje od godinu dana postao je najtiražniji mesečnik u Srbiji. Moja kosa" i u Hrvatskoj!
Istovremeno iz Color Press Group su saopštili da je magazin "Moja kosa", koji CPG po licenci "My Hair" kompanije Origin Publishing uspešno izdaje u Srbiji i Sloveniji, dobio  i svoje hrvatsko izdanje. "Moja kosa" u Hrvatskoj izlazi šest puta godišnje u  tiražu od 15.000 primeraka i prodaje se po ceni od 12 kuna (1,63 EUR).


HRVATSKI POŠTARI U PRVOJ ZVANIČNOJ POSETI POŠTI SRBIJE

Na poziv generalnog direktora Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” ) pridruženi član Asocijacije medija) Gorana Ćirića, u Beogradu je u kraćoj radnoj poseti, boravila višečlana delegacija Pošte Hrvatske, predvođena Robertom Jukićem, predsednikom Uprave. Generalni direktor Ćirić je, upoznajući kolege sa organizacionim i strukturnim statusom i aktuelnim poslovnim poduhvatima Preduzeća, istakao da je pred Poštom Srbije period intenzivnih poslovnih aktivnosti i statusnih izazova budući da se, u periodu kada sledi konačno izdvajanje Telekoma, uz pomoć Ministarstva finansija i donacije Svetske banke, paralelno radi i na projektu restrukturiranja i transformacije Pošte u akcionarsko društvo. Osim toga, istakao je Ćirić, u toku je i realizacija projekta izgradnje i adaptacije glavnih poštanskih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a priprema se i zajednički poduhvat sa Železnicama Srbije na izgradnji nove telekomunikacione infrastrukturne mreže na teritoriji Republike.
Predsednik uprave HP Jukić predstavio je poslovne aktivnosti, organizacionu strukturu, aktuelne projekte i trenutno stanje u Poštama Hrvatske. Predstavnici poštanskih uprava Srbije i Hrvatske razgovarali su i o međunarodnim projektima u službi razvoja kvaliteta poštanskog saobraćaja, specijalizovanim IT poštanskim rešenjima koja su implementirana u Pošti Srbije kao što su Postnet, Post ekspres, PostTis, SAP, zatim o metodologiji obračuna po troškovnom principu, franšizama i upravljanju kompanijskom flotom. Gosti iz Hrvatske pokazali su veliko interesovanje i za projekat Poštanskog adresnog koda i njegovu primenu, a dve delegacije razmenile su iskustva u vezi sa transferom novca preko „Vestern juniona”.


NOVI VRANJSKI NEDELJNIK

Na kioscima u Vranju osvanuo je novi nedeljnik „Nova slobodna reč“, koji su čitaoci dobili besplatno. Prvi broj nedeljnih informativnih novina ima 24 strane i štampan je u tiražu od četiri hiljade primeraka. Direktor i glavni i odgovorni urednik „Nove slobodne reči“ je Aleksandar Davinić iz Leskovca, doskorašnji dopisnik „Politike“ iz Vranja, a njegov zamenik novinar Saša Stojiljković. Do decembra 2008. godine izlazio je nedeljnik „Slobodna reč“, ali je posle 64 godine ugašen. U uvodniku je naglašeno da je reč o pravim gradskim novinama. Od 8. decembra 1994. godine u Vranju izlazi i privatni nedeljnik „Vranjske“. 

“DIE ZEIT” IMA NAJVIŠE ČITALACA

Prema najnovijem istraživanju o čitalačkoj populaciji među nedeljnim novinama i nedeljnim izdanjima dnevnih novina u Nemačkoj vodeću poziciju zauzima čitalačka grupacija nedeljnih novina Die Zeit, koja broji 681.000 čitalaca. Na drugom mestu su čitaoci Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung (377.000 čitalaca), a zatim sledi Süddeutschen Zeitung (372.000 čitalaca) i Welt am Sonntag koji ima 343.000 čitalaca.


LOKALNI MEDIJI U BRITANIJI BEZ VLASNIČKIH OGRANIČENJA

Britanski državni sekretar za kulturu, medije i sport Džeremi Hant potvrdio je u nedavnom istupanju na tv da će vlada Velike Britanije uskoro ukinuti sva ograničenja u pogledu tzv “cross-media” vlasništva na lokalnom odnosno regionalnom nivou. To praktično znači da će ubuduće lokalne i regionalne medijske kompanije moći istovremeno da budu vlasnici novena, radio i tv stanica na lokalnom nivou. Prema Hantovoj izjavi ovakva odluka mogla bi da doprinese bržoj ekonomskoj stabilizaciji medijskih kuća u Velikoj Britaniji.


PLEJBOJ PRODUŽIO LICENCU ZA NEMAČKU

Firma Die Playboy Deutschland Publishing GmbH potpisala je ugovor sa američkom firmom Playboy Enterprises International i Playboy.com, kao davaocem licence, o desetogodišnjem produženju izdavačkih prava za nemačko govorno područje. Ovim ugovorom regulisana su prava za štampano, onlajn i mobilno izdanje Plejboja na nemačkom jeziku u narednih deset godina.


CHATTER OBUSTAVLJEN POSLE TEST FAZE

Izdavačka kuća Burda povukla je sa tržišta svoj nedeljni magazin Chatter. Ovaj magazin startovao je početkom jula sa tržišnom projekcijom da će biti prodavano 500.000 primeraka po broju uz prodajnu cenu od 0,50 evra. U proteklom periodu ostvaren je prodati tiraž u proseku od 220.000 primeraka i uz cenu od 0,70 evra, a u istom periodu promenjen je i glavni urednik. Ovo očigledno nisu bili rezultati koji bi menadžment ubedili u dolazak boljih dana za magazin.


MAGAZIN ZA OBUKU POLITIČARA

Izdavačka kuća Public Metters prihvatila se pionirskog projekta. Odlučila je da pokrene mesečnik “Elekted” (“Izabrani”) koji će biti namenjen edukaciji svih političara na nacionalnom, lokalnom niovu kao i njihovim savetnicima. Prva tri broja magazina biće poslati na adrese 650 političara u parlamentu i vladi, na adrese 22.000 lokalnih savetnika kao i svim članovima škotskog i Velškog parlamenta i članovima Londonske skupštine. Nakon ovog promotivnog perioda izdavači očekuju da magazine prodaju putem pretplate. Pokretačka ideja bila je želja da političari na svim nivoima budu što bolje informisani o načinu kvalitetnog obavljanja javnih poslova.


NEMAČKA: ŠPIGEL MOBIL NAJBOLJI IZDAVAČKI PORTAL

Udruženje za onlajn istraživanja u Nemačkoj prvi put je saopštilo rezultate studije „Mobil fakti“ iz koje proističe da je portal „Špigel mobil“ najposečeniji među portalima izdavača u Nemačkoj. Na ovoj adresi registrovano je 1,2 miliona posetilaca, dok je na drugom mestu Bild mobil sa milion posetilaca u istom vremenskom periodu.


BRITANIJA: SPUTAVANJE IZDAVAČKIH AMBICIJA LOKALNIH VLASTI

Britanski državni sekretar za gradsku i lokalnu vlast Erik Pikles najavio je seriju predloga čiji cilj će biti sputavanja sve prisutnijih ambicija lokalnih vlasti da se bave novinsko-izdavačkom delatnošću i na taj način konkurišu listovima u privatnom vlasništvu. Sve agresivniju praksu izdavanja besplatnih listova, koji nelojalno konkurišu listovima medijskih kompanija Pikles misli da zauzda uvođenjem strogih pravila. Prema njima ovakva vrsta listova u izdanju lokalnih vlasti mogla bi da se pojavi najviše četiri puta tokom godine, sadržaj bi morao da se bazira isključivo na aktivnostima i dokumentima lokalnih vlasti a na novinama ove vrste morala bi da stoji jasna i vidljiva naznaka ko ih izdaje. Ove mere trebalo bi na efikasan način da zaštite lokalne medije u privatnom vlasništvu koji su najžešće pogođeni posledicama ekonomske krize.


RINGIER SUPERIORAN U SLOVAČKOJ

Prema nedavno saopštenim podacima o prodatim tiražima dnevnih novena u Republici Slovačkoj medijska kuća “Ringier” je superiorno na prvom mestu zahvaljujući prodatom tiražu svog dnevnog lista “Novy Cas”. List je prema podacima ABC ostvario dnevni prosek od 142.049 prodatih primeraka i praktično je bez ozbiljnije konkurencije. Na drugom mestu po prodatom tiražu je sportski dnevnik “Sport” sa 80.000 primeraka, a na trećoj poziciji je dnevni list Plus Jeden Den koji dnevno prodaje 60.089 primeraka. Najtiražnija regionalna novena “Korzar” ima 23.262 prodata primerka


“LOOK MAGAZIN” PRODAJE CIPELE

Igru je započeo londonski “Sun” koji je lansirajući novi TV vodič istovremeno lansirao i istoimeni “Buzz” parfem koji se prodaje u robnoj kući Harrods. Igru je odmah prihvatio šoping magazin “Look” s tim što je ovoga puta ponuda mnogo “kabastija”. Magazin “Look”, koji izdaje IPC Media odlučio je da podrži prodaju ženskih cipela. Jedan par u crvenoj, crnoj ili boji bronze tržištu je u okviru London Fasion Week ponuđen po ceni od 88 funti.


WILKINSON SWORD: 20 MILIONA FUNTI ZA REKLAMU NOVOG BRIJAČA

Svetski poznati proizvođač pribora za brijanje kompanija Wilkinson Sword odlučila je da u reklamiranje svog novog brijača uloži do sada najveći iznos. Za reklamiranje brijača “Hidro” izdvojen je iznos od 20 miliona funti, koji samo u Velikoj Britaniji treba da pokrije troškove tv, print i digitalnog oglašavanja. Proizvođači brijača tvrde da će predstaviti novu “revolucionarnu” tehnologiju koja podrazumeva rezervoar za gel koji omogućava hidrataciju kože za vreme brijanja. Brijač će se pojaviti u kombinaciji sa tri ili pet rezervnih nožića po ceni od 5,99 do 7,99 funti.


”ASDA” OBUSTAVILA PRODAJU “THE SUNDAY TIMES”

Britanski lanac supermarketa “Asda“ doneo je odluku da obustavi prodaju „The Sunday Times“ u 260 svojih objekata. Odluka je usledila nakon što je izdavač ovog dnevnog lista -  News International (NI) doneo odluku o povećanju prodajne cene za 20 penija, čime je prodajna cena dostigla nivo od 2,20 funti. Do odluke je došlo kada su čelnici „Asda“ odbili da od povećanja izdavaču pripadne 18,3 penija, a da se marža prodavca poveća za 1,7 penija. „Asda“ je očekivala povećanje zarade po ovom osnovu za najmanje pet penija po primerku. Ostali lanci supermarketa poput Waitrose, Sainsbury’s i Tesco, uprkos nezadovoljstvu odlukom NI, zadržali su “The Sunday Times” u prodaji imajući u vidu da se prodaje u tiražu od milion primeraka.


NEMAČKI MAGAZINI UTVRDILI CENE OGLASA ZA 2011.

Nemačka Asocijacija izdavača upravo je saopštila da su izdavači magazina iz tzv. grupacije “consumers magazines” utvrdili osnovne cene oglasnog prostora za 2011. godinu. U osnovi agencije i oglašivači mogu računati sa cenama iz tabele koju objavljujemo kao ilustraciju

   Naziv Magazina Vrsta 1/1 page FC bleed 2011 (Euro) 1/1 page BW bleed 2011 (Euro)
Adac Motorwelt Cars 111,040 80,960
TV 14 TV guide 42,309 42,309
TV Spielfilm Plus TV guide 60,500 60,500
TV Digital TV guide 50'117 50,117
TV Movie TV guide 54'944 54,944
Hörzu TV guide 48,158 48,158
Auf einen Blick TV guide 35,908 35,908
Bild der Frau Women 44'890 44,890
Der Spiegel News 58,973 58,973
Stern News 57,825 57,825

PETICIJE PROTIV MARDOKA

Više od 30.000 ljudi potpisalo je elektronsku peticiju upućenu britanskom državnom sekretaru za privredu kojom se zahteva da se onemogući da Mardokova News Corporation postane većinski vlasnik BskyB. Uz elektronsku peticiju više od 18.000 ljudi je potpisalo otvoreno pismo državnom sekretaru kojim se zahteva da se spreči ovo preuzimanje. Inače, ranije ove godine, nezavisni direktori BskyB su izjavili da neće preporučiti prodaju akcija po pojedinačnoj ceni od 700 funti međutim kako je ponuda dospela do 800 funti počela su kolebanja. Mardokov News Corporation je inače najveći akcionar BskyB  i već poseduje  686,021,700 akcija što mu obezbeđuje učešće u vlasništvu od 39.1 procenata.


TESCO NA TAPETU ZBOG IMENA MAGAZINA

“Food” magazin koji je osmišljen za ekskluzivnu prodaju u lancu “Tesco” supermarketa po ceni od 1,99 funti iznenada je zapao u formalno pravne neprilike. Protiv izdavačke kuće CatMags Communications podneta je tužba zbog neovlašćenog korišćenja imena. Tužbu je podnela izdavačka kuća Salt Media koja već sedam godina izdaje istoimeni besplatni magazin  u tiražu od 50.000 primeraka. Rasplet tek predstoji.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!