Oktobar, 2009 No. 114


ASOCIJACIJA MEDIJA: USAGLAŠEN STATUT SAVETA ZA ŠTAMPU

Predstavnici Asocijacije medija, Lokalpresa, NUNS-a i UNS-a usaglasili su tekst Statuta Saveta za štampu čime su, uz Osnivački akt, koji su predstavnici ovih organizacija ranije potpisali, stvoreni svi preduslovi za formiranje i početak rada Saveta za štampu kao jednog od najznačajnijih oblika samoregulacije u oblasti novinsko-izdavačke industrije.
Predstavnici Asocijacije medija, Lokalpresa, NUNS-a i UNS-a dogovorili su se da se, u najkraćem mogućem roku, završi  formalno pravna procedura na osnovu koje Savet za štampu može da otpočne sa radom.
Osnivači su kao osnovne ciljeve Saveta za štampu utvrdili praćenje poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavanje predstavki pojedinaca i institucija povodom konkretnih sadržaja štampanih medija, zatim medijaciju između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija i iznošenje javnih opomena u slučajevima kada je konstatovano kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije i edukacija za postupanje u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.


DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE I MEDIJI

U sedištu Asocijacije medija održan je prvi iz serije skupova posvećenih Društveno korisnom poslovanju i ulozi medija u infrmisanju o ovoj vrsti aktivnosti. Skup koji je okupio veliki broj učesnika otvorio je Veselin Simonović, predsednik Upravnog odbora, a izuzetno zanimljiv razgovor usmeravao je Dragoljub Žarković, član UO Asocijacije medija. Gost skupa bio je Jogeš Čoen (Yogesh Chauhan) glavni savetnik za odgovorno poslovanje kompanije BBC koji je govorio o britanskim i BBC iskustvima na ovu temu. Zapažena uvodna izaganja imali su  Jelena Krstović, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Delta Holding, Bora Miljanović, director Agencije McCann Erickson PR, Milica Amidžić, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija i Siniša Đurić iz Balkanskog fonda za lokalne inicijative. Nakon razgovora koji je trajao više od dva časa učesnici skupa su se razišli uz zaključak da društveno odgovorne kompanije i mediji treba zajednički da pokrenu inicijativu, a stvaranje zakonskih okvira koji će podsticati ovakvu vrstu korporativnog poslovanja, da ubuduće treba mnogo više zajedničkog planiranja na osmišljavanju i promociji ove vrste poslovanja, kao i da je neophodna permanentna edukacija novinara za pisanje o društveno odgovornom poslovanju. Predstavnici Delta Holdinga, Telekoma Srbija, McCann Ericsona i Asocijacije medija na licu mesta su dogovorili dalju saradnju na ovom planu, a dobrodošla je podrška i svih ostalih kompanija koje društveno odgovorno posluju.


ZA VANDALE NAJOŠTRIJE KAZNE

Asocijacija medija najoštrije je osudila vandalski bombaški napad na TV Pink. Upravni odbor Asocijacije medija od svih nadležnih državnih organa očekuje da brzo i efikasno obave svoj posao, da sprovedu istragu i krivce privedu pravdi. Istovremeno Upravni odbor Asocijacije medija za ovakve napade, kao i napade na novinare pri obavljanju redakcijskih zadataka očekuje od pravosudnih organa izricanje primerenih kazni. U međuvremenu, pripadnici MUP-a Srbije, u saradnji sa tužilaštvom, uhapsili su pet osoba koje se dovode u vezu sa bacanjem bombe na zgradu TV Pinka. Pri hapšenju, kod njih je pronadeno oružje u ilegalnom posedu.


„NOVOSTI“ OBELEŽILE JUBILEJ

Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) proslavila je 56.  rođendan. Pozdravljajući goste na prigodnoj svečanosti generalni direktor i glavni urednik Manojlo Vukotić istakao je da su “ U godini krize "Večernje novosti" uspele su da ostanu na vrhu čitanosti, sa prosečnim tiražom od 190.000 primeraka dnevno. Uprkos znatno smanjenim prihodima od oglašavanja, skupljoj proizvodnji novina i haosu u prodajnim mrežama, nijedan zaposleni nije dobio otkaz”.
Tradicionalno, na rođendan "Novosti" dodeljene su I godišnje nagrade: Priznanje "Slobodan Glumac" pripalo je Čedomiru Preleviću,  najbolje ekskluzivne priloge objavljivao je Goran Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza, za urednički doprinos nagrađen je Dragan Vićanović, glavni urednik revije "Treće oko". Predrag Vasiljević dobitnik je nagrade za jednogodišnji novinarski rad, nagrada za najboljeg mladog novinara,"Mihailo Rašić", pripala je Zlatici Rakić, najbolji honorarac u protekloj godini bila je  Julija Jevremović a nagradu  za izuzetan radni doprinos dobila je Nevenka Lukić.


 “SVET KOMPJUTERA” PROSLAVIO 25. ROĐENDAN

Najtiražniji i najstariji domaći kompjuterski časopis "Svet kompjutera"  obeležava 25 godina postojanja. Prvi broj ovog uglednog magazina, koji izdaje i štampa Politika AD, izašao je 10. oktobra 1984. godine. Od tada “Svet kompjutera” kao mesečnik, četvrt veka obrađuje  teme, kompjuterski opismenjuje ljude i prati najnovija dešavanja na kompjuterskoj sceni. Na kioscima je jubilarni broj, a detaljnije informacije očekuju vas  na www.sk.rs.


USTAVNI SUD ČEKA ODGOVOR PARLAMENTA O ZAKONU O INFORMISANJU

Posle razmatranja predloga i inicijativa kojima je osporena ustavnost, ali i saglasnost sa potvrdenim međunarodnim ugovorima nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, Ustavni sud Srbije  je zaključio da ove podneske dostavi Narodnoj skupštini na odgovor, odnosno mišljenje. Odgovor iz parlamenta trebalo bi da stigne u roku od 30 dana.
Kao sporna navodi se odredba po kojoj javno glasilo može osnovati domaće pravno lice.
Tu je i odredba kojom se propisuje obaveza upisa u registar javnih glasila, a što može „biti posredno ogranicenje slobode medija”. Pored toga, sporna je i odredba po kojoj „registar javnih glasila vodi organizacija nadležna za vodenje registara privrednih subjekata”, kao i odrednica da ministar nadležan za poslove javnog informisanja bliže ureduje način vodenja medijskog registra.
Kao ustavno problematična navodi se i odredba po kojoj „osnivač javnog glasila ne može preneti, niti na drugi način raspolagati pravom na javno glasilo, ili pravom izdavanja javnog glasila”, kao i da je ugovor o takvom prenosu ili raspolaganju ništavan. Na listi osporenih je i član zakona koji zabranjuje osnivanje glasila pod istim ili sličnim imenom kakvo je imalo glasilo izbrisano iz registra, ili na drugi način prestalo da postoji, i to u roku od godinu dana.


FUTURA PLUS: POKRENUT PREDSTEČAJNI POSTUPAK

Trgovinski sud u Beogradu pokrenuo je, na predlog Uprave javnih prihoda, predstečajni postupak protiv preduzeća za distribuciju štampe «Futura plus». Prema rečima predsednika Trgovinskog suda «Futura plus» je u blokadi zbog duga od 900 miliona dinara, a za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Budimir Mrdović. Podsećamo da su najveće novinske kuće okupljene oko Asocijacije medija od 15. septembra obustavile isporuku svojih izdanja «Futuri plus» zbog ogromnih dugovanja. Narasli dugovi su razlog što na 1.150 kiosaka ovog distributera nema izdanja: Novosti, Ringiera, Color Press Group, Adria Media, Politike, Dnevnika, Pressa, NIN-a, Vojvodina info...


DNEVNI LIST „ALO!“ NA NOVOM FORMATU

Uredništvo i menadžment dnevnog lista Alo! odlučili su da promene format najvećoj novini na tržištu Srbije. Alo! Na novom formatu i sa novim izgledom pojavio se prvi put na kioscima 12. oktobra 2009. godine. Promena formata iziskivala je potpuno drugačiji prelom strana, nove vizuelne elemente, organizaciju sadržaja i način razmišljanja. Dnevni list "Alo!"  pojavio se na tržištu Srbije 15. oktobra 2007. godine.


UPIS U REGISTAR – NOVA OBAVEZA ZA MEDIJE         

Saglasno odredbama nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informisanju od 14. oktobra stupila je obaveza upisa medija u jedinstveni  registar elektronskih i štampanih javnih glasila Srbije koji vodi Agencija za privredne registre. Medijski registar sadrži: naziv javnog glasila, godinu osnivanja, podatke o katalogizaciji štampanih medija, odnosno podatke iz dozvole za emitovanje kada je reč o elektronskim medijima, ili internet adresu kada je reč o internet javnim glasilima. Tu je i adresa glavne redakcije, datum i vreme registracije, datum i vreme registracije promene podataka, broj pod kojim se javno glasilo vodi u registru, naziv i matični broj svakog osnivača, podaci o novčanom delu osnovnog kapitala i pregled svih javnih glasila čiji je snivač. Registar sadrži i podatke o teritorijalnoj distribuciji i dinamici izdavanja odnosno emitovanja javnih glasila, podatke o internet, elektronskim i dugim formama javnog glasila i podatke o brisanju javnog glasila.  


POŠTANSKE MARKE SA LIKOVIMA „ZLATNIH" SPORTISTA

Pošta Srbije (pridruženi lan Asocijacije medija) promovisala je prigodne poštanske marke sa likovima naših proslavljenih sportista – Nađe Higl, Milorada Čavića i Vaterpolo reprezentacije Srbije.
„U vašu čast, Pošta Srbije, uz stručnu pomoć i tehničku realizaciju „Jugomarke”, objavljuje danas tri prigodne poštanske marke koje nose nominalne oznake od 46 i 50 dinara, što znači da su namenjene frankiranju pošiljaka za inostranstvo. Nadam se da će i njihov put po svetu doprineti povećanju ugleda i značaja, koje srpski vaterpolo i plivanje već imaju, te da će i marka, baš kao i naši plivači i vaterpolisti, biti dostojan reprezent države Srbije”, istakao je Goran Ćirić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija”, koji je marke svečano pustio u opticaj.
Umetnička obrada maraka bila je poverena Nadeždi Skočajić. Promociji su, osim naših „zlatnih” sportista, prisustvovali i čelnici Olimpijskog komiteta Srbije, Vaterpolo, Plivačkog, Košarkaškog, Gimnastičkog, Biciklističkog i Stonoteniskog saveza Srbije, Međunarodne biciklističke trke „Kroz Srbiju”, „Femili sporta” i Beogradskog maratona.


ŽENE KAKVIH NEMA!


Da je Srbija puna časnih, požrtvovanih, vrednih i humanih žena, dokazala je akcija „Žena kakve nema“ magazina „Blic žena“. Poslednja tri meseca čitateljke najtiražnijeg domaćeg magazina kandidovale su nekoliko stotina žena, a redakcija je odabrala 51 i iz broja u broj ih predstavljala Srbiji. Sve one su četrnaestog dana oktobra u Skupštini grada Beograda i dobile potvrdu za svoju posebnost. Ružica Mevorah, glavna i odgovorna „Blic žene“, dodelila im je povelje, zlatne priveske i poželela da i Srbiju dalje čine lepšom i boljom za sve nas.
– Sve smo mi žene kakvih nema – rekla je Ana Oros, oftalmolog Klinike za očne bolesti KC Vojvodine, koja je dobila najviše glasova čitateljki „Blic žene“. – Ovo je zaista sjajna akcija koja promoviše prave vrednosti i podstiče nas da budemo bolji i kvalitetniji ljudi.


POVELJA ZA DIREKTORKU RZZO

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija) Svetlana Vukajlović dobitnica je specijalne plakete za postignute rezultate u reformi finansiranja lekova koju dodeljuje Evropski zdravstveni forum.
Reformom u finansiranju je postignuto da Lista lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja po broju i vrsti lekova ne zaostaje u odnosu na druge evropske zemlje. Merama za formiranje nižih cena lekova, cene originalnih lekova i njihovih generičkih paralela su izjednačene i po tome je zdravstveni sistem Srbije jedinstven u Evropi. Reforma podrazumeva i sistem elektronskog praćenja propisanih i izdatih lekova što omogućava permanentnu kontrolu.


NOVO IZ TELEKOMA SRBIJA

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) prati savremene trendove u poslovanju, tako da je, pored postojećih Blackberry modela,  korisnicima od nedavno na raspolaganju i BlackBerry® Storm™ smartphone  - prvi 3G BlackBerry uređaj sa ekranom osetljivim na dodir.
Ovaj uređaj ima sve, od modernog dizajna do izuzetne funkcionalnosti. Najsavremenije multimedijalne opcije pružaju brojne mogućnosti, od upravljanja e-mail sandučetom, ažuriranja Facebook® stranice, četovanja, kratkih video snimaka, sve do uređivanja Microsoft® datoteke. Tu je i Instant messaging, ugrađen GPS, Media Player, Mobile streaming, Organizer, Browser, Corporate Data Access. mt:s rezidencijalni i biznis korisnici BlackBerry®Storm™ 9500 smartphone mogu kupiti uz odgovoraći tarifni profil. Biznet korisnicima je ovaj uređaj na raspolaganju uz sve biznet tarife. Za više informacija o BlackBerry Storm™ 9500 posetite sajt www.mts.telekom.rs


„UBAVINA I ZDRAVLJE“ I „SVET“ NAJČITANIJI MAGAZINI U MAKEDONIJI

Prema istraživanjima koja je u avgustu sprovela marketinška agencija “Strategic marketing & media research”, magazini “Svet” i “Ubavina i zdravlje” i dalje su najčitanija izdanja u Makedoniji. Tabloid “Svet”, koji prati show bizz scenu čitavog regiona, već šestu godinu zaredom beleži najveću čitanost u ovoj državi. Takođe, prema rezultatima ovog istraživanja, u konkurenciji svih makedonskih nedeljnika i mesečnika, na drugom mestu je još jedno izdanje kuće Color Press Group (član Asocijacije medija), ženski lifestyle magazin “Ubavina i zdravlje”. U odnosu na celu populaciju rejting najčitanijeg tabloida “Svet” iznosi 4,5 odsto, dok drugoplasirana “Ubavina i zdravlje” beleži ukupni rejting 3,15 odsto. Iza njih su magazini “Hrana i vino” sa 2,15 i “Fokus” sa 2,05 odsto.


MAGAZIN „MAMA“  NA DEČJEM SAJMU

Izdavačka kuća Adria Media Group (član Asocijacije medija) i ove godine je na Dečjem sajmu u Beogradu predstavila magazin MAMA i portal www.yumama.com Kao i prethodnih godina, tim magazina MAMA i portala www.yumama.com pripremio je niz zanimljivih sadržaja za decu i roditelje. Na živopisnom štandu deca su, pored mnoštva mogućnosti za igru i zabavu, imala priliku i da ponešto nauče. Prvog dana sajma gosti iz saobraćajne policije pričali su o pravilima ponašanja u saobraćaju, u subotu su mališani učestvovali u ekološkoj radionici, a poslednjeg dana sajma mogli su i da plešu uz instruktore škole „Korak napred“.
Magazin MAMA već trinaest godina predstavlja vodič za uspešno roditeljstvo i izvor je informacija kome roditelji prilaze sa neograničenim poverenjem.


COM TRADE: PRVA IMPLEMENTACIJA SIEBEL CRM U REGIONU

Razvojni tim kompanije ComTrade (Pridruženi član Asocijacije medija) izveo je kompletan projekat za uvođenje Oracle Siebel CRM-a (Customer Relationship Management ) za kompaniju Promonte (deo Telenor grupe) u Crnoj Gori. To je prva implementacija  Oracle Siebel SRM-a, vodećeg svetskog sistema u jadranskom regionu, a kompanija Promonte ga već koristi u svakodnevnom poslovanju.
ComTrade Business Solutions Centar razvojni tim realizovao je posao u rekordnom roku od 158 dana, kako je i bilo predviđeno Ugovorom.
 “Uspešna implementacija Siebel CRM sistema u Promonte-u predstavlja značajno dostignuće za našu kompaniju, jer smo u odličnoj saradnji sa klijentom uspeli da jedan veoma kompleksan sistem pustimo u produkciju u dogovorenom roku i bez dodatnih troškova”, kaže Darko Popović, izvršni direktor ComTrade kompanije u Crnoj  Gori.
CRM sistem omogućava kvalitetnije upravljanje, sinhronizaciju i koordiniranje podataka o klijentima, čime se postiže značajnija prednost nad konkurencijom. Implementacija CRM rešenja
Promonte-u daje mogućnost da unapredi postojeće i uvede nove načine interakcije sa krajnjim korisnicima, kao i da pruži podjednak nivo kvaliteta usluge kroz sve kanale prodaje.
BEČ: ODRŽAN IFRA EXPO 2009.

Glavni grad Austrije – Beč bio je od 12. do 15 oktobra domaćin najvećeg godišnjeg sajma namenjenog grafičkoj industriji IFRA EXPO 2009. Uprkos krizi ovaj, 39. po redu sajam, okupio je 285 izlagača iz 27 zemalja. Sajam je posetilo 6.700 novinskih stručnjaka iz čak 284 zemalja širom sveta, a najnovija dostignuća namenjena grafičkoj, odnosno novinskoj industriji izlagana su na prostoru od 11.000 m². Potpredsednik WAN-IFRA organzacije i predsednik austrijske Asocijacije novinskih izdavača Horst Pirker izjavio je da je ovogodišnji IFRA EXPO pravi znak ohrabrenja u trenucima dvostruke krize sa kojom se suočavaju novinski izdavači – teške ekonomske krize i strukturalnih promena koje novinske izdavače od štampe usmeravaju u multimedijalne biznise.


SAD: PAD PRIHODA OD OGLASA ZA 15 POSTO

Prema nedavno saopštetenim prognozama kompanije Magna, koja posluje u sastavu Interpublic Group, prihod od oglasa u SAD dožuveće tokom 2009. godine pad od oko 15,4 procenta, što znači da će po tom osnovu biti ostvaren ukupan prihod od 162,1 milijardi dolara. Nakon ovog, značajnog pada prihoda tokom 2010. godine biće zabeležen zaista simboličan porast prihoda od oglasa i to za 0,2 odsto. Najdramatičnije će biti pogođene dnevne novine kod kojih će pad prihoda do kraja godine dostći iznos od 22,7 odsto, slede magazini sa 19,2 procenata, a najmanji pad prihoda u ovoj godini zabeležiće tv sa 6,3 odsto.


BLOOMBERG KUPIO „ BUSINESS WEEK”

Amerčki medijski konglomerat, kompanija Bloomberg pobednik je aukcije za kupovinu poznatog finasijskog magazina “Business Week” koji je na američkom tržištu magazina prisutan punih 80 godina. Iznos ove transakcije nije poznat ali stručnjaci pretpostavljaju da je “Business Week” plaćen između dva i pet miliona dolara. Bloomberg je magazin kupio od kompanije McGraw Hill, a osim iznosa u kešu preuzeo je i sve obaveze po osnovu ranije primljenih pretplata.


BRITANIJA: PRIHOD OD ONLAJN OGLASA PRETEKAO TV

Mogunost da prihodi od onlajn oglašavanja preteknu prihode koje po istom osnovu ostvaruje tv mnogi poznavaoci tržišta u Britaniji nisu očekivali u skorije vreme. Ipak, prema nedavno saopštenim podacima prihodi od onlajn oglašavanja u prvom polugođu 2009. godine uvećani su za 4,6 odsto i dostigli su ukupan iznos od 1,75 milijardi funti i, prema podacima IAB, pretekli su istu vrstu prihoda koji su ostvareni na tv. Mnogi razloge za ovakav obrt vide u značajnom restruktuiranju oglasnih budžeta izazvanom ekonomskom krizom i potrebom da se oglasne poruke plasiraju preko jaftinijih medija.


CONDE NAST UKIDA ČETIRI MAGAZINA

Širom sveta poznati izdavač kultnih magazina kao što su “Vaity Fair” i “Vogue”, kompanija Conde Nast odlučila je da ukine četiri magazina. Nakon višemesečnih pokušaja da za njih nadje spas na nivou kompanijskih ušteda ipak je doneta definitivna odluka o gašenju magazina: Gourmet, Modern Bride, Elegant Bride i Cookie. Ranije ove godine kompanija Conde Nast obustavila je štampanje finansijskog magazina Portfolio i magazina posvećenog uređenju kuće Domino.


NOVI IZGLED LE FIGARO”

Poznati francuski dnevni slist “Le Figaro” već skoro mesec dana se ističe na prodajnim mestima u novom ruhu. Promenjen je format i list se sada štampa na zv “berliner formatu” a nove dimenzije su zahtevale i grafički redizajn. List se štampa u punom koloru uz primenu tzv “waterless” štampe. Za ovu priliku lansirana je i nova deviza “Le Figaro” koja glasi “Prestiž, Zabava i Edukacija”. Inače list ima dnevni tiraž od oko 315.000 primeraka, a prema ABC podacima dnevno ga čita oko 1.298.000 čitalaca.


KRAJ ZA LE MATIN BLEU”

Švajcarski besplatni dnevni list Le Matin Bleu” prestao je da izlazi iz štampe krajem septembra nakon odluke komanija Edipresse i Tamedia o spajanju njihovih besplatnih izdanja odnosno “Le Matin Bleu” i “20 Minutes”. Zadatak nove, jedinstvene redakcije je da odabere ono najbolje iz obe novine sve to obogati i novim sadržajima i na tržište, krajem novembra, ponovo lansira besplatnu novinu koja će zadržati naziv “20 Mintes” raćunajući da će na taj način zadržati oglašivače sa nemačkog govornog područja. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!