Oktobar, 2009 No. 113


ASOCIJACIJA MEDIJA: NEOPHODAN NOVI ZAKON O OGLAŠAVANJU

Nakon razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, a potom i ministrom Slobodanom Milosavljevićem, predstavnici Asocjacije medija su i zvanično obavestili Ministarstvo trgovine i usluga o stavu medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije o potrebi da se hitno pristupi izradi novog Zakona o oglašavanju. O ovome je detaljno razgovarano na sastanku kome je u ime Ministarstva trgovine i usluga prisustvovao Saša Gmijović, pomoćnik ministra sa saradnicima, a u ime Upravnog odbora Asocijacije Branislav Novčić, Branko Miljuš i izvršni direktor Asocijacije Zoran Papić. Na sastanku je ponuđena pomoć Asocijacije kako bi se što pre došlo do novog Zakona o oglašavanju.


O CSR I MEDIJI 14. OKTOBRA U ASOCIJACIJI MEDIJA

Kao što smo vas obavestili u prethodnom broju Newslettera Asocijacija medija će 14. oktobra biti domaćin učesnicima okruglog stola na temu CSR & Mediji - Uloga medija u izveštavanju o društveno odgovornom poslovanju. Skup će biti održan u sedištu Asocijacije medija u Beogradu, otvoriće ga Veselin Simonović, predsednik UO Asocijacije medija i glavni urednik dnevnog lista „Blic“. Moderator skupa će biti Dragoljub Žarković, član UO Asocijacije i glavni urednik nedeljnika „Vreme“. Asocijacija medija se potrudila da specijalno za ovu priliku obezbedi i učešće gosta iz Velike Britanije. To će biti Jogeš Čoen (Yogesh Chauhan) koji je  glavni savetnik za odgovorno poslovanje kompanije BBC. Učesnicima skupa obratiće se i predstavnici menadžmenta kompanija Telekom, Jelena Krstović, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Delta Holding, Bora Miljanović, director Agencije McCann Erickson PR kao i predstavnici nevladinog sektora. Skup je namenjen novinarima, koji se ovom temom bave u listovima koje izdaju članice Asocijacije medija, ali je moguće i prisustvo ostalih zainteresovanih.


GODIŠNJICA RADIO BEOGRADA

Prenosom prigodne svečanosti obeležena je 85. godišnjica od početka rada Radio Beograda. Time se čuva sećanje na 1. oktobar 1924. godine, kada je iz Knez-Mihailove 42 počela da emituje program prva beogradska radio-stanica, koja je imala predajnik u Rakovici.
Na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda govorio je direktor kuće Slobodan Divjak, a zatim su studentima  uručene nagrade „Neda Depolo” za najbolja radiofonska ostvarenja. Dobitnici su Jovana Papović za rad „7 sekundi – in God we trust”, Slobodan Mihajlović za rad „Ti čudni zvuci samoće” i Ivan Branisavljević za „C est la vie”.


TADIĆ I TURK POSETILI COMTREID KOMPANJU „HERMES“

Predstavnici ComTrade kompanije (pridruženi član Asocijacije medija) predstavili su u poslovnim prostorijama HERMES SoftLaba predsedniku Republike Slovenije, Danilu Türku, i visokoj srpskoj političkoj delegaciji na čelu sa predsednikom Republike Srbije, Borisom Tadićem, razvojna dostignuća i rad najveće regionalne IT grupacije.  Gostima su predstavljena rešenja za javnu upravu, e-zdravstvo, rešenja za telekomunikaciona preduzeća i finansijske institucije, kao i rešenja za igre na sreću putem Interneta.
Sa ciljem razvoja novih usluga u oblasti informacionih tehnologija i proširenja poslovanja na svetskom tržištu, HERMES SoftLab je prošle godine postao član grupe ComTrade koja je kao jedna od najvećih IT kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi sa više od 1.600 zaposlenih i poslovno prisutna u 20 zemalja sveta.
Prilikom predstavljanja projekata, predstavnici HERMES SoftLaba i grupe ComTrade posebno su istakli nove elektronske usluge u oblasti zdravstva i javne uprave koje pružaju rešenja za digitalizaciju poslovanja. „Povećanje korišćenja usluga informacionih tehnologija u zdravstvenom i javnom sektoru omogućava poboljšanje kvaliteta usluga koje se pružaju građanima, kao i veću efikasnost u radu i optimizaciju troškova“, naglasio je Veselin Jevrosimović, predsednik i većinski vlasnik grupe ComTrade.


STORY PROSLAVIO ČETVRTI ROĐENDAN

Perjanica izdavačke kuće Adria Media Srbija celebrity magazine Story proslavio je svoj četvrti rođendan velikim, gala prijemom koji je okupio poznate zvanice iz sveta muzike, filma, sporta, mode, televizije i javnog života u dosad neviđenom ambijentu novobeogradskog Airport City-ja. Prisutne je pozdravila glavna i odgovorna urednica Beba Dragić, zahvalivši se svima na prisustvu i saradnji tokom prethodne, najuspešnije, Story godine. Glavna urednica je, inače, označila i početak onlajn glasanja za najstilizovaniju zvanicu na crvenom tepihu, koji se nadovezao na prvi live prenos Storyjeve žurke.


PHARMA SWISS GRADI FABRIKU

Kompanija Pharma Swiss (pridruženi član Asocijacije medija) je saopštila, na za tu priliku specijalno organizovanoj konferenciji za štampu, da započinje novu grinfild investiciju u Srbiji. Prisutnima su o novoj investiciji govorili  Henry B. Meier, osnivač HBM BioVentures Ag, najveće evropske investicione kompanije u oblastima humane medicine, biotehnologije i medicinske tehnologije koja je ujedno i jedan od suvlasnika Pharma Swiss, Petr Nemec, član Upravnog odbora i Goran Stojanović, director sekrora razvoja i proizvodnje. Petr Nemec je istakao da je, uprkos ekonomskoj krizi, reč o investiciji od 20 miliona evra. On je prisutne obavestio da će 2012. godina, kada bude završena, nova fabrika lekova na ukupno 7.000 m² zaposliti 200 radnika i omogućiti četiri do pet puta veći proizvodnju nego što je to sada slučaj. Nemec je istakao da je kompanija Pharma Swiss tokom protekle godine imala promet od 220 miliona evra, od čega je jedna trećina ostvarena na tržištu Srbije. On je istakao da kompanija Pharma Swiss u ovom trenutku pokriva oko 12 odsto srpskog tržišta lekova.


NAJBOLJE IZ POLITIKINE ŠTAMPARIJE

Politika AD osvojila je četiri priznanja na nedavno održanom 31. Međunarodnom sajmu grafičke i papirne industrije „Grafima“. Politiki AD je pripao „Srebrni pečat“ za ukupan kvalitet i „Zlatni pečat“ u tri robne kategorije: časopisi i revije, knjige i reklamna grafika. Nagrađena je knjiga „Ko je ko u srpskim finasijama“, časopis „The Men“ i katalog „Importer“. Nagrade su na Beogradskom sajmu u ime kompanije primili Milorag Gušavac, generalni direktor, Željko Korica, direktor štamparije i Mile Pleskić, direktor prodaje.


MT:S – INTERNET I RAČUNAR PO PROMOTIVNOJ CENI

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija)  je obradovala sve ljubitelje mobilnog interneta, koji se opredele za neki od promotivnih mt:s SURF paketa. Naime, na prodajnim mestima ovlašćenih distributera Telekoma Srbija, svi oni mogu da kupe laptop računar po izuzetno povoljnoj ceni. U ponudi su dva modela laptop računara:ASUS 1005HA i LENOVO S10.
Da bi postao vlasnik laptop računara, interesentu je dovoljno da tokom nove promocije  odabere Surf Easy, Surf Classic ili Surf Pro paket i uz sklopljeni ugovor za ovu uslugu na 24 meseca postaje vlasnik laptop računara po ceni od samo 9.999,00 dinara, bez PDV-a. Pored toga, trostruko je veća količina GB za prenos podataka, a uz istu mesečnu pretplatu, tako da su sada u ponudi Surf Easy sa 6 GB, Surf Classic sa 15 GB i Surf Pro Paket sa čak 30 GB za prenos podataka. Tokom trajanja ove promocije kompanija Telekom Srbija nudi još pogodnosti kao što su: modem i data kartica po ceni od samo jedan dinar (ako se potpiše ugovor na 12 meseci) i pored toga još i prve tri pretplate za odabrani Surf paket  po ceni od  samo  dinar (ako se sklopi ugovor na 24 meseca). Porezi su uračunati u cenu.


RADIO-TELEVIZIJA SRBIJE POČELA HD EMITOVANJE

Radio-televizija Srbije je počela eksperimentalno emitovanje programa u visokoj rezoluciji (HDTV) čime je postala prva televizija u Srbiji koja „šalje” sliku u ovom formatu. Karakteristike ove televizije su kristalno jasna slika i odličan ton. Kanal RTS HD je dostupan u digitalnom multipleksu RTS-a koji emituje posredstvom predajnika Avala na 27 kanalu UHF gde se emituje DVB-T paket koji čine RTS 1, RTS 2, i RTS Digital. Prvi prenos na HD kanalu je bila utakmica Srbija – Francuska. Za prijem signala potrebna je klasična UHF sobna ili krovna antena i digitalni zemaljski prijemnik (ili televizor sa ugrađenim DVB-T tjunerom) koji je sposoban da prima programe u visokoj rezoluciji. Za potpuni doživljaj umesto standardnih televizora poželjno je da gledaoci imaju LCD, plazma ili OLED prijemnike koji podržavaju rezoluciju 1080i. RTS za sada ne planira redovan program u ovom formatu već samo povremeno emitovanje sadržaja na HD kanalu.


NIN: NOVI UREDNIK EKONOMSKE RUBRIKE

U kompaniji Ringier d.o.o (ČLAN Asocjacije medija)  došlo je do promena u okviru uredničke strukture. Mijat Lakićević, dosadašnji urednik nedeljnog ekonomskog dodatka „Blic Novac“, prešao je na poziciju urednika ekonomske rubrike u političkom magazinu „NIN“.
Ringier Srbija predstavlja izdavačku kuću u sastavu švajcarske medijske kuće Ringier AG, čiji je ukupan broj čitalaca, do kojih nedeljno dopiru sva izdanja „Ringiera” u Srbiji, prelazi 2,5 miliona. Ringier Srbija predstavlja vodeću izdavačku kuću u Srbiji i to sa tri dnevne novine (Blic, Alo i 24 sata), tri magazina (Blic žena, Puls i Nin) i kroz online izdanja www.blic.rs ; www.alo.rs ; www.24sata.rs ; www.blicpuls.com ; i portale: e24.24sata.rs ; zena.blic.rs.


ŠABIĆ: PRIZNANJE ZA REZULTATE U DAVANJU INFORMACIJA

Povodom „Međunarodnog prava javnosti da zna” Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti, uručio je pet nagrada organima vlasti za afirmaciju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Predsednici Petog opštinskog suda u Beogradu, Milici Popović - Đuričković, poverenik je uručio priznanje za poseban doprinos ostvarivanju slobode pristupa informacijama, a predstavnicima Skupštine Srbije, Privredne komore Srbije, opštini Valjevo i Pokrajinskom Sekretarijatu za socijalnu politiku i demografiju dodelio je priznanja za doprinos ostvarivanju slobode pristupa informacijama..
Slavica Đukić-Dejanović, predsednica skupštine, istakla je da je priznanje obavezujuće, jer zahteva da i u daljem radu Parlament, ne samo kroz informator i saradnju sa medijima, već i kroz veću dostupnost upozna javnost sa svim što skupština radi. Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je da je sve više ljudi koji razumeju potrebu za postojanjem i nesmetanim radom nezavisnih institucija, kakva je poverenik.
IVNING STANDARD POSTAJE BESPLATNA NOVINA

Ruski milijarder Aleksandar Lebedev odlučio je da počev od 12. oktobra londoski Evening Standard nakon skoro 200 godina neprekidnog prisustva na britanskom tržištu štampe pretvori u – besplatne novine. Time će Evening Standard, u svetu, postati jedna od prvih besplatnih novina iz kategorije tzv “quality newspaper”. Očekuje se da će konverzija novina koje se u ovom trenutku prodaju po ceni od 50 penija umesto dosadašnjeg tiraža od 250.000 primeraka doneti tiraž od oko 600.000 besplatnih primeraka.
Lebedev od januara 2009. godine kontroliše 75 odsto akcija lista dok je prethodni vlasnik kompanija Associated Newspapers, koja posluje u sastavu medijskog giganta Daily Mail&General Trust zadržala 25 odsto deonica.


RINGIER PREUZIMA FESTIVAL ROSE D’OR

Švajcarska medijska grupacija Ringier stekla je pravo na brend festivala Rose d'Or Festival i time proširuje svoju delatnost u području zabave. Ringier preuzima ovaj festival od kompanije „Freddy Burger Management“. Rose d'Or spada među najprestižnije festivale TV zabave na svetu. Posle Montreja, gde je festival Rose d'Or prvi put održan 1961. godine (pa sve do 2003.), ovaj televizijski festival se od 2004. godine održava u Lucernu. Glavni deo festivala je i dalje međunarodno takmičenje svetskih programa TV zabave.
Nagrade Zlatna ruža (Rose d'Or Awards) spadaju među najprestižnije televizijske nagrade. Festival Rose d’Or 2010. godine obeležava svoju 50. godišnjicu. Festival koji je posvećen aktuelnim trendovima i razvoju televizijskog stvaralaštva, biće povodom svoje 50. godišnjice proširen programom posvećenom retrospektivi, odnosno sećanjima na proteklih pedeset godina festivala. Kao novi termin održavanja festivala odabrana je jesen, i to od 18. do 22. septembra u Kulturnom i kongresnom centru (KKL) u Lucernu.


SANOKRENUO LEĐA LABURISTIMA

Perjanica britanskog dela medijske imperije Ruperta Mardoka, dnevni list “The Sun” okrenuo je leđa laburističkoj partiji premijera Gordona Brauna i pozvao svoje čitaoce da ne glasaju za laburiste. Samo dan pošto je premijer Braun pokušao da mobiliše demoralisane laburiste na stranačkoj konvenciji “San” je čak na pet stranica u prednjem delu lista objasnio razloge zbog čega misli da će Britancima biti bolje bez labursta. Urednici Sana su otišli i dalje pa su sve to objasnili i na dodatnih osam strana u formatu postera gde su razlozi bili više nego ubedljivo grafički predstavljeni. “San” je najtiražniji britaski devni list koji se svakodnevno prodaje u 3,1 milion primeraka i koji prema ABCpodacima u proseku, dnevno, čita 7,8 miliona čitalaca.


BRITANIJA: ORANGE DILUJE iPHONE

Treći po veličini britanski mobilni operater kompanija Orange poedik je u trci za eskluzvno pravo distribucije iPhone mobilnih telefona na tržištu Velike Britanije. Informacija o potpisivanju ugovora sa kompanijom Apple saopštena je nedavno a u Orange se nadaju da će distribuciju iPhona započeti već narednog meseca i time uhvatiti narastajući talas kupovine pred božićne praznike.
Kompanija Orange je u vlasništvu France Telekom koji očekuje da Orange uskoro postane najveći britanski mobilni operater zahvaljujući spajanju sa kompanijom T-Mobile UK


FORBES: TIGER WOODS PRVI MILIJARDER MEĐU SPORTISTIMA

Prema podacima poznatog američkog magazina Forbes, golf igrač Tiger Woods (33) prvi je sportista u istoriji koji je zaradio milijardu dolara. Woods se profesionalno bavi golfom od 1996. godine, u karijeri je osvojio 14 "Grand Slam" turnira, a od 2002. godine stalno je na vrhu lestvice najbolje plaćenih sportaša sveta.
Samo u 2009. godini Woods je zaradio više od 100 miliona dolara od svojih aktivnosti (reklame, nagrade na turnirima, garancije za nastup...). Najizdašniji Woodsov sponzor je američka firma za proizvodnju sportske opreme "Nike" koja mu plaća više od 30 miliona dolara godišnje.


NEWS CORPORATION: SVE BLIŽA NAPLATA ONLAJN SADRŽAJA

Mardokovo medijsko carstvo ujedinjeno u News Corporation sve je bliže definitivnoj odluci o početku naplate za korišćenje novinskih sadržaja na Internetu. Stručjaci zaključiju da je News Corporation na ovom planu ušla u “novu, drugu fazu” nakon pisma koje je kompanijski čelnik za digitalne poslove uputio saradnicima na svim nivoima pozivajući ih da iz faze istraživanja što pre pređu u fazu konretnog predlaganja mogućih rešenja. Ranije ove godine Rupert Mardok je najavio skori prelazak na sistem naplate za sve internet novinske sadržaje u vlasništvu ove kompanije među kojima su sajtovi The Sun, News of the World, Times, Sunday Times…


 “ESSEN+TRINKEN”: NOVO IZGLED I SADRŽAJ

Prvi oktobarski broj poznatog nemačkog specijalizovanog magazina “Essen+Trinen” (Hrana+Piće) pojaviće se u novom ruhu. Logo lista je redizajniran, a korične strane će ubuduće biti štampane na kvalitetnom mat papiru. Sadržaj lista biće podeljen u četiri sekcije: Sada, Dom, Zabava i Servisi.
Prema ABC podacima magazin se prodaje u prosečnom tiražu od 165.109 primeraka, a redvno ga čita u proseku 1.040.000 čitalaca 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!