Novembar, 2008 No. 92


AMERIČKI AMBASADOR POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ambasador Sjedininjenih država u Beogradu, Kameron Manter (Cameron Munter) sa saradnicima posetio je polovinom novembra sedište Asocijacije medija. Reč je o prvoj poseti američkog ambasadora Asocijaciji pa je to bila prilika da se sa glavnim urednicima i menadžerima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija zadrži u dužem neformalnom razgovoru. Teme ovog razgovora bile su zaista raznovrsne: od pitanja u vezi sa Kosovom, Eulexom, Evroatlantskim integracijama, zatim o globalnoj ekonomskoj krizi, ekonomskoj saradnji dve zemlje i mnogimdrugim. Deo susreta bio je posvećen i razgovoru o aktivnostima koje bi dovele do promena imidža koji SAD trenutno imaju u Srbiji. Na kraju susreta sa Kameronom Manterom dogovoreno je da se u narednom, što kraćem periodu napravi pregled moguće saradnje ambasade i Asocijacije medija na planu unapređenja medijske scene Srbije.
NORVEŽANI POMAŽU FORMIRANJE SAVETA ZA ŠTAMPU

Mogući načini formiranja Saveta za štampu, delokrug rada, modaliteti finansiranja tela čiji bi osnovni zadatak bio praćenje pisanja u štampanim medijima u skladu sa novinarskim kodeksom bile su najvažnije teme dvodnevnog skupa organizovanog u Asocijaciji medija. Okupljeni na skupu, koji je otvorio Haakon Blankenborg ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu, a u ime Ministarstva za kulturu pozdravila državna sekretarka Nadica Momirov, razgovarali su o mogućim modelima organizovanja Saveta za štampu na bazi iskustava koje norveški mediji imaju sa sličnim samoregulatornim telom.
U ime Norveške press asocijacije, koja je „krovna“ organizacija formirana od skoro svih medijskih asocijacija u ovoj zemlji, skupu su prisustvovali Kjetil Haanes - predsednik odbora Norveške pres asocijacije (NP) i zamenik predsednika Norveške unije novinara (NJ), Arne Jensen - pomoćnik generalnog sekretara Norveškog udruženja urednika (NR) i Kjell Nyhuus - sekretar Norveške pres asocijacije (NP) koji je takođe zadužen i za Komisiju za žalbe (PCC) koji su prisutne detaljno upoznali sa funkcionisanjem ovog samoregulatornog tela u Norveškoj. Skupu su inače prisustvovali čelnici NUNS-a, UNS-a, Lokal Press-a i Asocijacije medija – organizacija koje su u načelu konstatovale potrebu formiranja saveta za štampu. Skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture i Ministarstva finansija. Na kraju skupa dogovorena je stalna saradnja sa medijskim organizacijama Norveške na polju realizacije projekta, a ustanovljena je i mogućnost finansiranja čitavog projekta sa strane Norveđke vlade.


RRA ODOBRILA „AVALI“ DA PRODA DEO KAPITALA RTL-U

Savet RRA je načelno dozvolio televiziji „Avala“ da deo kapitala ustupi novom strateškom partneru, luksemburškoj kompaniji RTL. Reč je o 49 odsto kapitala, ističu u Savetu RRA i podsećaju da stranci ne mogu posedovati veći udeo u vlasništvu nad elektronskim medijima.
Transfer će moći da se obavi kada „Avala“ dostavi ugovor iz koga se vidi da nema nedozvoljene medijske koncentracije. Televizija „Avala“ ima dozvolu za emitovanje programa na čitavoj teritoriji Srbije, takozvanu nacionalnu frekvenciju, koju RTL nije dobio na konkursu.
Zakonom o radiodifuziji predviđeno je da dozvolu za emitovanje programa, koja se odobrava na osam godina, može imati samo domaće pravno ili fizičko lice, a stranci kao fizička ili pravna lica mogu učestvovati u osnivačkom kapitalu emitera sa najviše 49 odsto ukupnog kapitala. Najveći udeo u vlasništvu TV „Avala“, prema podacima Agencije za privredne registre, ima Danko Đunić (45,65 odsto), a najmanji udeo ima vlasnik „Pinka“ Željko Mitrović (5,95 procenata).


BUJOŠEVIĆ GLAVNI UREDNIK „POLITIKE”

Novinar Dragan Bujošević imenovan je za glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Politika” (član Asocijacije medija). Bujošević je na taj položaj izabran kao jedan od četvorice kandidata koji su ušli u uži izbor od 16 kandidata koji su se prijavili na konkurs za mesto glavnog i odgovornog urednika “Politike”, među kojima su bili i Žarko Rakić, Milan Mišić i Rajko Đurić.
– Čast je biti izabran za glavnog i odgovornog urednika “Politike”, ali to je i velika obaveza, pogotovo sada kada preti globalna ekonomska kriza i kada su tiraži novina u celom svetu ugroženi – rekao je posle imenovanja Dragan Bujošević. Rođen je 1954. godine u Beogradu, gde je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Radio je u dnevnom listu “Politika” i u nedeljniku NIN, kao novinar i zamenik glavnog urednika od 1999. godine. Bio je i glavni urednik nedeljnika “Evropljanin”. Povremeno je radio kao komentator za “Glas Amerike” i program Bi-Bi-Sija na srpskom jeziku. Radio je i za “Vestgerman” iz Kelna kao i za mnoge radio i TV stanice u Srbiji. Od 2001. godine uređuje i vodi političku emisiju “Nije srpski ćutati”, prvo na BK televiziji, a potom na televiziji “Enter”.


RADIO SRBIJA EMITUJE VIDEO VESTI

Međunarodni radio Srbija (nekad Radio Jugoslavija) uveo je u program i video-vesti, nastojeći da što bolje i raznovrsnije informiše dijasporu, kao i inostranu i domaću javnost, saopštio je taj radio. Najvažnije događaje dana posetioci sajta www.glasrbije.org mogu gledati u video-izdanju na srpskom jeziku. Reč je o značajnom unapređenju programa tog radija, koji se svakodnevno emituje na srpskom i 11 stranih jezika preko kratkotalasnih predajnika, satelita i sve to predstavlja na svom sajtu.
Međunarodni radio Srbija planira i uvođenje video-vesti na stranim jezicima, koje će biti namenjene gledaocima iz sveta, kao i diplomatskim, kulturnim i privrednim predstavništvima i strancima što žive i rade u Srbiji.


OTVOREN NAJVEĆI BMW CENTAR NA BALKANU

Delta Motors, ekskluzivni uvoznik i distributer automobila BMW i MINI za Srbiju i Crnu Goru, otvorio je novi prodajno-servisni centar BMW i MINI vozila u Beogradu. Svečanom otvaranju prisustvovali su ambasador SR Nemačke u Srbiji Volfram Mas, Miroslav Mišković, predsednik Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija), dr Kaj Zegler, viši potpredsednik BMW Grupe za uvoznička tržišta, Rudolf Vališ, generalni direktor BMW-a za Istočnu Evropu, Afriku i Karibe, Miloš Petrović, generalni direktor Delta Auta, kao i brojni vodeći srpski privrednici i istaknute javne ličnosti.
BMW i MINI centar u Beogradu ima površinu od 7.500 kvadratnih metara, najveći je BMW-ov centar na Balkanu i drugi po veličini u Evropi. Izgrađen je po najstrožijim standardima BMW Grupe i poseduje najsavremeniju opremu u auto-industriji. Ukupna investicija Delta Motorsa u centar iznosi 12 miliona evra, a izgradnja je trajala manje od godinu dana. Na Svečanost je bila prilika za premijeru pred domaćom publikom novog modela BMW-a serije 7, koji svojim performansama predstavlja tehnološki najnapredniju limuzinu na svetu.


COLOR PRESS GROUP U NOVOJ POSLOVNOJ ZGRADI

Centrala kompanije „Color Press Group“ (član Asocijacije medija) uselila se u novu zgradu nakon 17 godina postojanja. Nova adresa u Novom Sadu je Temerinska 102, a od nedavno su se i sve e-mail adrese ove kompanije preselile na novi domen: color.rs
Novi poslovni prostor ima 1.600 kvadratnih metara i funkcionalno je uređen za potrebe dinamične kompanije, koja iz centrale u Novom Sadu koordinira rad svojih firmi u celom regionu: Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji kao i svojih dopisništava u zemljama Evropske unije – Ausriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj.
U novoj zgradi u Temerinskoj 102 trenutno radi 190 zaposlenih, dok je u ogranku kompanije u Beogradu – firmi „Color Media Universal“ zaposleno još 50 ljudi. U štampariji „Color Print“ u Novom Sadu radi još 80 zaposelnih a u kompanijama u regionu i EU još njih 45 pa ukupan broj ljudi koji rade u kompanijama CPG iznosi oko 365.


SARADNJA POŠTE I LUTRIJE

Korisnici usluga Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) koji gravitiraju ka pošti u Zmaj Jovinoj 17 u Beogradu, uz uobičajene uplate, isplate, slanje pošiljaka, na šalteru ove pošte pazare i – instant srećke Lutrije Srbije, te da uplate Loto i Bingo.
Naime, šalter ove pošte postao je novo uplatno mesto Lutrije Srbije, kao prvi u čitavom nizu ovakvih šaltera, koji će se, u perspektivi, otvoriti širom Republike. Ovaj poslovni potez  predstavlja početak saradnje dva velika poslovna sistema, koji su pronašli zajednički interes da svojim klijentima ponudu učine još raznovrsnijom, kvalitetnijom i dostupnijom.
Pošta je ustupila svoj prostor i radnu snagu, a Lutrija Srbije obezbedila je specijalizovani hardver za elektronsku obradu zahteva za učešće u igrama na sreću ove kuće.
„Nadamo se da će ovo uplatno mesto veoma skoro doneti sreću nekom od naših korisnika”, rekao je na pruigodnoj svečanosti upriličenoj povodom otvaranja ovog šaltera Vojislav Kecman, direktor Samostalnog sektora za korporativni marketing i velike korisnike Pošte Srbije.


ČASOPIS „MOJA LEPA BAŠTA“ DODELIO NAGRADE ZA NAJLEPŠE BAŠTE

Časopis „Moja lepa bašta“ – magazin iz palete izdavačke kuće Adria Media (član Asocijacije medija) dodelio je nagrade za najlepšte bašte u Srbiji. Predstavljeni su finalisti i proglašeni pobednici po izboru stručnog žirija i prema izboru čitalaca. Prvo mesto osvojila je Jasmina Dostanić iz Brankovine, koja je od TC Merkur kao nagradu dobila motornu kosilicu, a nakon proglašenja pobednika, sve zvanice uživale su u prigodnom koktelu. Časopis “Moja lepa bašta” već šest godina organizuje takmičenje za najlepšu baštu u Srbiji. Ove godine na konkurs se prijavilo više od 100 učesnika.


VELIKO PRIZNANJE ZA ABC SRBIJA

Na kongresu svetske asocijacije IFABC, koja okuplja sve ABC organizacije u svetu, ABC Srbija je jednoglasno, na predlog EMEA (evropske zone ABC) primljena u punopravano članstvo ove međunarodne organizacije i to posle dve godine statusa pridruženog člana. Pored Srbije u članstvo su primljene i ABC organizacije Kine i Tajlanda. Kompletna dokumentacija, koju je ABC Srbija podnela Kongresu, Bord IFABC je dostavio organizacijama Kine i Tajlanda, kako bi koristili iskustva ABC Srbije u daljem radu. Veliko interesovanje za rad i metodolotgiju naše ABC pokazale su i članice iz iberoameričkog i azijskog dela organizacije.
Takođe je potvrđeno da će Beograd u maju 2009. biti domaćin sastanka EMEA, evropskog dela IFABC. Već sada je jasno da će zbog ekonomske krize u svetu, glavna tema ovog skupa biti racionalnost, isplativost i rizici oglašavanja u medijima koji nisu oditovani. Na predlog američke ABC organizacije, koja odituje više od 5.000 naslova, prihvaćena je inicijativa da sve organizacije u svojim zemljama insistiraju kod agencija da ne potpisuju godiošnje ugovore o oglašavanju sa medijima koji nisu oditovani. Očekuje se da će time značajno biti zaštićeni budžeti klijenata, kao i da će efikasnost oglašavanja biti značajno povećana.
Skupština IFABC izabranla je i nove članove Borda IFABC, a među 25 prijavljenih kandidata izglasano je 13 novih članova. Novi predsednik svetske asocijacije je direktor ABC Španije Eusebio Serrano, koji će u naredne dve godine voditi organizaciju. Dosadašnem predsedniku Krisu Bojdu odato je priznanje za razvoj IFABC.


NAGRADA ZA POSLOVNU IZVRSNOST

Apoteka “Beograd” (pridruženi član Asocijacije medija) jedan je od ovogodišnjih dobitnika nagrade “Oskar kvaliteta 2008.” Nagrada se dodeljuje za vrhunke rezultate postignute na unapređenju i razvoju kvaliteta u Srbiji. Apoteka »Beograd« je učestvovala na konkursu za ovogodišnju nagradu u kategoriji velikih organizacija i osvojila priznanja za postignute rezultate u oblastima liderstvo, ljudski resursi i procesi. Direktorka Olivera Gordić, ističe da  Apoteka »Beograd«, iskustvo u okviru ovogodišnjeg konkursa za Oskar kvaliteta, doživljava kao snažan motivacioni faktor za dalji rad na putu ka poslovnoj izvrsnosti i naglašava da će Apoteka ”Beograd” istrajati u tome da pravi ljudi, na pravom mestu, pružaju kvalitetne usluge korisnicima – na obostrano zadovoljstvo i dobrobit korisnika usluga.


NOVINARI POMAŽU U BORBI PROTIV TEŠKE BOLESTI

Udruženje psihijatara Srbije uz podršku farmaceutske kompanije Janssen Cilag (pridruženi član Asocijacije medija)  organizovalo je polovinom novembra u Asocijaciji medija konferenciju za medije posvećenu shizofreniji. Na konferenciji koja je organizovana povodom osnivanja Udruženja pacijenata sa mentalnim oboljenjima i članova njihovih porodica «VIDEA», o shizofreniji, značaju redovnog uzimanja terapije i položaju pacijenata govorili su istaknuti stručnjaci iz oblasti psihijatrije: prof. dr Miroslava Jašović – Gašić doc. dr Aleksandar Damjanović i dr Jasminka Janković Gajić. Uz niz informacija koje su prezentirali prisutnima – stručnjaci su apelovali na novinare i redakcije iz kojih dolaze za pomoć u borbi protiv ove opake bolesti ističući pri tome izuzetan doprinos koji na ovom planu već pruža kompanija Janssen Cilag


COLOR PRESS NA FIPP SAJMU U MOSKVI

Međunarodna asocijacija izdavača magazina pred kraj svake godine organizuje World Magazine Marketplace, sajam licenci i sindikacija na kome se okupe najveći svetski izdavači da predstave svoje brendove i razmene iskustva. Pošto je protekle godine sajam održan u Singapuru, a ranijih godina je bio u Londonu, za 2008. u FIPP-u su odlučili da WMM u Moskvi.
Kao jedini izlagač iz Srbije Color Press Group (član Asocijacije medija) na WMM je predstavila internacionalni licencni paket za svoj magazin “Lepota i zdravlje” koji sa uspehom izdaje u pet zemalja u regionu (Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH i Makedonija).
Pored budućih izdavača “Lepote i zdravlja” iz zemalja istočne Evrope i bivšeg SSSR-a, Bojan Vulin, direktor produkcije, Miroslav Vajda, direktor razvoja i Robert Čoban, predsednik CPG razgovarali su o unapređenju saradnje sa partnerima iz Zapadne Evrope čije magazine sa uspehom izdaju u Srbiji i regionu (Hello!, Bravo, Brava Casa, JOY, CKM, L’Officiel, FHM…).


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU “ZORAN MAMULA”

Kompanija B92 raspisala je konkurs za godišnju nagradu za novinarstvo "Zoran Mamula". Nagrada se dodeljuje radio novinaru u jednoj od tri kategorije po izboru: reportaža, izveštaj ili intervju. Radovi mogu biti dužine do 15 minuta i moraju biti emitovani tokom 2008. godine.  Pravo učešća imaju svi zainteresovani, a konkurs je otvoren do 19. decembra 2008. godine. Radove treba slati na adresu RTV B92, Bulevar Zorana Đinđića 64, 11070 Novi Beograd sa naznakom: nagrada “Zoran Mamula”


UNS RASPISAO KONKURS ZA NOVINARSKE NAGRADE

Udruženje novinara Srbije raspisalo je konkurs za dodelu novinarskih nagrada za 2008. godinu. Pravo predlaganja i pravo učešća na konkursu imaju svi zainteresovani. Radovi moraju biti objavljeni, ili emitovani, najkasnije do 10. decembra 2008. godine a rok za prijem predloga ističe 15. decembra. Na ovogodišnjem konkursu biće dodeljenje: Nagrada za životno delo; Godišnja nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović“, Godišnja nagrada za novinarsko stvaralaštvo „Laza Kostić“, koja s? dodeljuje prema oblicima novinarskog izražavanja za: vest, izveštaj, komentar, reportažu, fotografiju, tv snimak, karikaturu... Specijalna nagrada „Žika M. Jovanović“ za doprinos istoriji štampe i novinarstva, za teorijske radove u novinarstvu i publicistička dela i Zlatna povelja za dugogodišnji rad u novinarstvu i razvoj novinarske organizacije


“BRAVACASA” PROSLAVILA TREĆI ROĐENDAN

Magazin "BRAVACASA" proslavio je tri godine uspešnog rada na srpskom  tržištu zajedno sa prijateljima i saradnicima, u beogradskom hotelu "ZIRA". Ovaj događaj  privukao je najuglednije arhitekte, dizajnere, enterijeriste, kao i brojne javne ličnosti. Srpsko izdanje ovog prestižnog magazina koji se bavi uređenjem enterijera pojavilo se na kioscima 2006. godine. Kao prvi licencni glossy časopis u našoj zemlji u Home & Garden oblasti. Tokom prošle godine "BRAVACASA" je pokrenuta u Hrvatskoj i Sloveniji, a planira se širenje i na tržišta Makedonije i Bosne i Hercegovine.


ZA GODIŠNJICU NOVA PROIZVODNA LINIJA

Otvaranjem nove proizvodne linije sirupa obeležene su 32 godine poslovanja šabačke fabrike Zorka Farm, koja od  2002. godine posluje pod okriljem Hemofarm Koncerna (pridruženi član Asocijacije medija). Nova linija namenjana je za proizvodnju Laktuloza sirupa, koji će biti plasiran u sve zemlje Evropske unije i predstavlja prvi proizvod nemačke Štada Grupe čija proizvodnja je kompleno prebačena u Hemofarmovu ćerku firmu. Predsednik Hemofarma Miodrag Babić je u okviru druženja sa predstavnicima mnogobrojnih medijskih kuća izrazio zadovoljstvo poslovanjem Zorka Farme i posebno istakao činjenicu da je otvaranjem nove proizvodne linije obezbeđen posao za još 26 radnika.


BBC MENADŽMENT SE ODRIČE PRAVA NA BONUSE U 2009.

Predsednik BBC Trust Ser Majkl Laions obavestio je javnost da su se čelnici ovog medijskog giganta dogovorili da se odreknu prava na bonuse tokom 2009. godine. BBC-ov menadžment smatra da kompanija ne može biti izvan ukupne ekonomske krize i da je u takvim uslovima neophodna štednja na svim planovima. Na ime bonusa za 2007/2008. godinu devetorici menadžera BBC-a isplaćeno je ukupno 318.000 funti.


NJUZVIK LANSIRAO TURSKU VERZIJU MAGAZINA

Američki magazin „Newsweek“ lansirao je svoje najnovije izdanje van engleskog govornog podrućja. Reč je o „Newsweek Turkey“, koji se štampa u Istambulu u saradnji sa lokalnim izdavačem kompanijom Ciner Gazete Dergi Basim Yayincilik San. veTic A.S., Očekuje se da će tiraž ovog izdanja biti oko 50.000 primeraka, a magazine će biti distribuiran širom ove zemlje koju menadžment Njuzvika ocenjuje kao izuzetno važnu i dinamičnu. Turski partner, kompanija The Ciner Media Group jedan je od vodećih izdavača u zemlji koji na tržište štampe plasira magazine poput: Marie Claire, Rolling Stone, GEO, FHM, Arena, OK! and Seventeen.


BRAVACASA STIŽE U DECEMBRU U UKRAINU

RCS MediaGroup, lansiraće krajem decembra 2008. godine na tržište Ukrajine magazin Bravacasa. Biće ovo deseta zemlja u kojoj se RCS pojavljuje sa poznatim magazinom. Pre Ukraine Beavacasa se pojavila na tržištima Turske, Grčke, Indonezije, Slovenije, Gruzije, Hrvatske, Srbije i Bugarske.
Novo izdanje magazina rezultat je saradnje sa ukrainskim koizdavačem, kompanijom Ukrainian Media Holding, koja posluje kao deo internacionalne multimedijske grupacije United Media Holding koja je vodeći izdavač na tržištu štampanih medija u Istočnoj Evropi sa 52 naslova i više od 237 miliona odštampanih primeraka magazina tokom 2007. godine.


ŠVEDSKI TV KANAL NA RUSKOM U SAD

Modern Times Group, najveći operater besplatnih i plaćenih TV programa u Skandinaviji i baltičkom regionu obavestila je javnost o nameri da lansira TV1000 Kino premijer kanal u SAD. Reč je o kanalu koji će emitovati filmove na ruskom jeziku namenjenom Amerikancima čiji je maternji jezik ruski i kojih, prema procenama u Americi ima između pet i sedam miliona.
TV1000 Russian Kino lansiran je oktobra 2005. godine i sada može da se gleda u Rusiji, Belorusiji, Moldaviji, Ukrajini, Gruziji, Kazahstanu, Estoniji, Latviji i Litvaniji.


RTL SVE USPEŠNIJI

Najveći evropski tv emiter RTL Group iskazala je rast operativnog profita od 1,6 odsto u prvih devet meseci 2008. godine dostigavši na taj način iznos od 577 miliona evra. U vlasništvu svetskog medijskog giganta, moćne kompanije Bertelsmann, RTL beleži i rast ukupnog prihoda od 1,4 procenta čime je dostignuta cifra od 4,09 milijardi evra u prvih devet meseci 2008. godine.
Najveće zasluge za ovakav uspeh RTL-a imala su tržišta Nemačke, Holandije i Velike Britanije, čime je kompenzovan pad prihoda na nekim manjim tržištima na kojima je prisutna RTL Group.


MAĐARSKI CKM PROSLAVIO DESETI ROĐENDAN

Mađarsko izdanje magazina CKM proslavilo je početkom novembra deseti rođendan. 
Rođendansko slavlje ovog magazina okupilo je mnogobrojne ličnosti iz javnog života Mađarske, a kao delegacija iz Srbije slavlju su prisustvovali Daško Milinović, glavni urednik srpskog izdanja CKM i Miroslav Vajda director razvoja Color Press Group izdavača CKM u Srbiji. Mađarsko izdanje CKM-a pokrenuto je nekoliko meseci nakon prvog, poljskog 
1998. godine. Na mađarskom tržištu CKM je apsolutni lider u kategoriji muških magazina od prvog momenta


EVROPSKA KOMISIJA MENJA PROPISE O TV EMITERIMA

Evropska komisija predložiće reviziju propisa koji su sprečavali komercijalne tv emitere da primaju sredstva iz javnih fondova i predložiće rešenje koje svakoj članici EU dozvoljava da pitanje emitera na svojoj teritoriji rešava vlastitim propisima. Inače javni servis u Evropskoj uniji prima preko 22 milijarde finansijske pomoći u najrazličitijim oblicima čime se svrstava na treće mesto odmah iza poljoprivrede i transporta. Predlog novih propisa biće predmet konsultacija među članicama nakon čega će biti pretočen u propis važeći u EU.


SANOMA POKRENULA MEDIJSKU AKADEMIJU U MAĐARSKOJ

Ovog novembra kompanija Sanoma Budapest startuje sa Sanoma Budapest Media Akademijom, odnosno sopstvenom školom žurnalizma. Sanoma Media Akademija baviće se edukacijon novih generacija proizvođača magazina trenirajući ih, pre svega, u skladu sa  potrebama ove kompanije i njenih izdanja u Mađarskoj. U prvi semester upisano je 37 polaznika, koji su primljeni nakon prethodnog testiranja. Inače Sanoma Budapest je deo kompanije Sanoma Magazines International i jedna je od najuspešnijih izdavačkih kuća u Mađarskoj, koja u svom portfoliju ima čak 42 poslovna i tzv. Consumer magazina.


BBC ODUSTAO OD LOKALNIH WEB SERVISA

Britanski javni servis BBC saopštio je, nakon sednice Upravnog odbora, da odustaje od projekta postavljanja lokalnih web servisa. Nakon višemesečnih burnih protesta, pre svega britanskih lokalnih medija, koji su smatrali da im javni servis na ovaj način direktno ugrožava posao. BBC je saopštio da potencijalni broj korisnika ove vrste servisa ne opravdava investiciju od 68 miliona funti, koju je trebalo realizovati u periodu od četiri godine.


 STORY.HR NOVI CELEBRITY SAJT U HRVATSKOJ      

Kompanija Adria Media Zagreb predstavila je nedavno novi portal Story.hr. Reč je o onlajn varijanti poznatog celebrity magazina koji posetiocima nudi video zapise, ekskluzivne izveštaje i fotografije iz sveta poznatih. Naravno tu su i blogovi i informacije o fan klubovima. Story.hr poed ovoga posetiocima sajta nudi i članke o modi, zbivanjima u svetu glamura i slične teme.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!