Novembar, 2008 No. 91


„POLITIKA ZIP” MEĐU STUDENTIMA

Studenti Univerziteta u Beogradu dobili su priliku da čitaju novi dnevni list – „Politika zip”. Svoj primerak  mogu da besplatno  uzmu svakog radnog dana na oko 70 lokacija u okviru institucija Univerziteta, pre svega na fakultetima i u studentskim domovima. Realizacijom projekta „Politika – zvanične novine Univerziteta u Beogradu” kompanija „Politika novine i magazini” (član Asocijacije medija) podržala je obeležavanje 200 godina postojanja Univerziteta. Ovo izdanje se štampa u manjem formatu na 24 strane. – „Politika zip” će po formuli „Brže, kraće, mlađe” prenositi tekstove lista „Politika” u skraćenoj formi uz dodatne sadržaje, koji će biti prilagođeni čitaocima od 18 do 30 godina. Ugovor o saradnji preduzeća „Politika novine i magazini” i Univerziteta u Beogradu potpisan je u septembru.


OSAMNAEST GODINA «VREMENA»

Redakcija nedeljnika «Vreme» (član Asocijacije medija) obeležila je 18. rođendan prijemom održanim u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Prisutne su bile mnogobrojne ličnosti iz sveta kulture, biznisa, politike... a bila je to i dobra prilika da se prisutnima saopšti i odluka stručnog žirija koji je odabrao pet najuspešnijih naslovnih strana «Vremena» u proteklih 18 godina. Po mišljenju žirija u kome su bili dr. Snežane Milivojević, dr. Vojina Dimitrijevića i Aleksandra Rakezića Zografa to su bile naslovne strane koje objavljujemo uz ovu informaciju. Za najbolje naslovne strane «Vremena» glasali su i čitaoci koji se u odnosu na odluku žirija razlikuju u dva slučaja pa su, u njihovom, izboru među pet najboljih naslovnih strana naslovne strane brojeva 289 i 636 a noseći naslovi tih brojeva «Vremena» su: Majski grafiti i Ubijen Zoran Đinđić. Na početku svečanost prisutne je pozdravio Dragoljub Žarković, glavni urednik «Vemena».


TENDER ZA «NIN»

Agencija za privatizaciju Republike Srbije objavila je u dnevnom listu «Politika» 30. oktobra poziv za učešće zainteresovanih na javnom tenderu za prodaju 70% društvenog kapitala Društva za novinsko izdavačku delatnost «NIN» d.o.o. (član Asocijacije medija).
Ponuđeni društveni kapital čini 60,9% ukupno registrovanog kapitala NIN-a. Pravo na podnošenje ponuda imaju kompanije koje se bave izdavanjem novina ili časopisa u poslednjih deset godina, u kontinuitetu, s tim da je u 2007. godini ostvaren poslovni prihod od najmanje 30.000.000 evra. Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za kupovinu NIN-a ističe 12. decembra 2008. godine a tenderska dokumentacija biće dostupna eventualnim kupcima počev od 10. novembra.


„GEOPOETIKA“  NAJBOLJA PO OCENI NOVINARA

Prema već tradicionalnoj anketi izveštača sa 53. beogradskog Sajma knjiga, za najboljeg izdavača između dva sajma proglašena je izdavačka kuća "Geopoetika", koja je, prema glasovima novinara, imala i najprofesionalniji odnos prema medijima.
"Geopoetika" je prema glasovima 30 izveštača iz 14 redakcija pisanih i elektronskih medija iz Srbije, dobila ubedljivih 65 poena u konkurenciji za najboljeg izdavača, a 43 za najprofesionalniji odnos prema novinarima. Ove godine su, po oceni izveštača, najbolji izdavači bili i najljubazniji prema novinarima. Tako, drugo mesto među najboljima dele "Klio" i "Službeni glasnik" sa po 17 poena, dok je sa 14 poena na trećem mestu "Laguna".


KAZNE ZA TELEVIZIJE

Televizijske i radio-stanice koje su prenosile osnivački kongres Srpske napredne stranke (SNS) prekršile su Zakon o oglašavanju, koji zabranjuje prenošenje svih političkih skupova izuzev tokom izborne kampanje, poručili su iz Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA).
Goran Karadžić, potpredsednik Saveta RRA, rekao je da će monitoring pokazati o kojim je sve emiterima reč. Kongres SBS je prenosila TV Avala, a odloženi prenos i snimak emitovalo je više televizijskih stanica. Karadžić je rekao da je samo Avala tražila tumačenje od Saveta RRA, ali zahtev je kasno stigao, pa je tumačenje dato kada je prenos bio gotov. Emiteri koji krše zakon kažnjavaju se opomenama, javnim opomenama, privremenim, ili trajnim oduzimanjem dozvole.


PRVI SKUP PRIVREDNIKA SRBIJE U BRISELU

Skup vodećih srpskih privrednika i zvaničnika Evropske unije održan je u Briselu krajem oktobra. Domaćin skupa bio je Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) uz podršku Privredne komore Srbije. Događaj je otvorio evropski komesar za proširenje Oli Ren. Razgovori su bili posvećeni uticaju, koji će proces pristupanja Evropskoj uniji imati na srpsku ekonomiju, ulozi biznisa u unapređivanju regionalnih i evropskih integracija i izazovima i mogućnostima za strane investitore u Srbiji.  
Komesar Ren je pozdravio podršku srpske privredne zajednice  procesu evrointegracije i pohvalio inicijativu za održavanje ovog skupa u Briselu. Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković govorio je o značajnoj ulozi biznisa u regionalnim i evropskim integracijama i, pored ostalog, rekao: “Ono što se tokom proteklih 50 godina događalo u Evropskoj uniji treba da se danas događa na Zapadnom Balkanu. Biznis igra ključnu ulogu u uklanjanju granica i povezivanju naroda u regionu u njihovom nastojanju da ostvare bolje uslove života. Da bismo to postigli, mi pozdravljamo i podržavamo sve aktivnosti koje ubrzavaju proces regionalnih integracija, a posebno primenu sporazuma CEFTA i aktivnosti Saveta za regionalnu saradnju”. Na skupu su govorili i predsednik skupštine Privredne komore Srbije i generalni direktor firme Bambi-Banat a.d. Miroslav Miletić, predsednik Ekonomskog instituta Srbije Danko Đunić, predsednik UO Societe General Banke i član Saveta stranih investitora Goran Pitić.


FHM COLECTION NA BEOGRADSKOJ NEDELJI MODA

FHM magazin izdavačke kuće Color Press Group (član Asocijacije medija) je izuzetno uspešno  predstavio FHM Colection u okviru begradske Nedelje mode. FHM Colection ponudila je posetiocima «Wake up» revije najpoznatije svetske modne brendove namenjene modernim muškarcima.  Novosadska izdavačka kuća Color Press Group lansirala je 2007. godine u Srbiji FHM magazin pod sloganom «Najveći muški magazin». Reč je o mesečniku namenjenom muškoj čitalačkoj publici koji se štampa na obimu od 100 strana i ima prosečni tiraž od 30.000 primeraka.


2009 WORLD PRESS KONKURS

Organizacija World Press Photo iz Amsterdama, kao i svake godine,  ponovo organizuje najveće i najprestižnije takmičenje u oblasti novinarske fotografije. Iako je za takmičenje 2008. godine broj učesnika iz Srbije porastao za 11 procenata u odnosu na prethodne godine želja organizatora je da ohrabri što više fotografa sa ovih prostora da uzmu učešće u ovom svetski poznatom foto konkursu. Uz napomenu da rok za prijavljivanje na konkurs ističe 15. januara 2009. godine potencijalne učesnike podsećamo da sve detalje oko učešća mogu pronaći na internet adresi: http://www.worldpressphoto.org/contest. Pojedinačne fotografije ili serije mogu se prijaviti za takmičenje u okviru deset kategorija.


“PJER” OD 1. DECEMBRA U GALERIJI “PROGRES”

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) okončala je 1. novembra prijem radova za učešće na 41. konkursu za najbolju karikaturu PJER 2008. Svi radovi, koji tokom narednih mesec dana prođu selekciju specijalne konkursne komisije, imaće priliku da konkurišu za zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu PJER 2008. koje podrazumevaju i novčane nagrade od 50.000 do 150.000 dinara. Biće dodeljena i plaketa za najbolju portretnu karikaturu, koja dobitniku obezbeđuje novčanu nagradu od 30.000 dinara. Najbolje karikature biće izložene u Galeriji “Progres” od 1. decembra 2008. godine.


POŠTARI U ŠANGAJU I MOSKVI

Na prestižnom festivalu folklora Baošan, koji je krajem oktobra održan u Šangaju, sa zapaženim uspehom predstavljena je Srbija, ali i Javno preduzeđe PTT Saobraćaja “Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija). Našu zemlju i renomiranu kompaniju na ovom festivalu predstavljao je ansambl „Pavlović”, kao jedan od retkih ansambala iz Evrope koji je imao čast da upozna publiku i ostale učesnike sa nacionalnim igrama i pesmom iz naših krajeva. Bila je to ujedno i prilika da se predstavi uspeh i dostignuća našeg PTT sistema kao dela velike svetske poštanske familije.
Pri povratku iz Šangaja, članovi ansambla „Pavlović” su boravili u Moskvi, gde su izveli prikladni muzičko-igrački program u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Moskvi.


NOVO IZDANJE «TV KUVARICA»

U okviru obeležavanja pedeset godina postojanja Televizije Beograd – Radio Televizija Srbije je u okviru svoje izdavačke delatnosti na nedavno završenom Beogradskom sajmu knjiga predstavila i knjigu u kojoj su sabrane čuvene «TV Kuvarice» autora Duška Radovića i Dušana Petričića. Radović i Petrićić su ovo svoje viđenje tv-programa godinama objavljivali na stranicama magazina «TV Novosti». Mnogi posetioci sajma, koji su imali priliku da pogledaju ovo najnovije izdanje «TV Kuvarica» smatraju da, uprkos proteklom vremenu, većina Radovićevih i Petričićevih pisanih i crtanih opaski na račun tv-programa – važi i danas.


BESPLATNI GRADSKI VODIČ

Beograd je dobio licencno izdanje besplatnog „City Magazine“, koji je u vlasništvu najvećeg belgijskog izdavača „Rularta media grup“, a prvi broj  se pojavio krajem oktobra. Kako je  saopštio izdavač, beogradsko izdanje je  39. po redu u svetu, a koncipirano je kao moderna kombinacija gradskog vodiča i lajfstajl magazina, originalno dizajnirano i sa formatom koji je za 50 odsto veći od drugih magazina. Naredna dva broja  pojaviće se 19. novembra i 17. decembra, a od sledeće godine magazin ulazi u svoj redovan, dvonedeljni ritam.


«JANSSEN-CILAG» USPEŠAN ORGANIZATOR

Krajem oktobra u kongresnom centru „Sava“ u Beogradu održani su  XIII kongres Udruženja psihijatara Srbije i XI centralnoevropski kongres neuropsihofarmakologije (11th CENP) u okviru kojih je kompanija Janssen-Cilag (pridruženi član Asocijacije medija), organizovala stručni sastanak sa temom «Shizofrenija kao stalni izazov – da li smo blizu rešenja».
Predavači na skupu bili su uvaženi psihijatri sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta u Kragujevcu – prof. dr Miroslava Jašović-Gašić, doc. dr Aleksandar Damjanović i prof. dr Slavica Đukić-Dejanović. Na simpozijumu je istaknut značaj adekvatne i blagovremene terapije ovog oboljenja, kao i činjenica da se trošak lečenja ne može procenjivati samo na osnovu cene leka, već se moraju uzeti u obzir svi direktni i indirektni medicinski i nemedicinski troškovi - troškovi bolničkog lečenja, odsustvovanja s posla obolelih i članova porodice.


OPEN IPTV NA PROBU

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) prva je kompanija u Srbiji koja je pokrenula širom sveta popularnu Open IPTV uslugu. U okviru promotivnog perioda usluga je ponuđena Telekomovim ADSL korisnicima na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, a do kraja naredne godine usluga bi trebalo da bude dostupna na teritoriji cele Republike Srbije. Telekom Srbije, korisnicima koji ovu vrstu usluge naruče u periodu do 30. novembra poklanja mogućnost «probe» do kraja godine sa mogućnošću zadržavanja usluge i u narednoj godini. Opširnije informacije o usluzi Open IPTV saznaćete ukoliko pozovete korisnički servis na 9813.
 


PREMREŽENA EVROPA

Kako je nedavno objavljeno na sajtu Evropskog centra za novinarstvo (European Journalism Center, EJC), više od 6.500 televizijskih kanala trenutno je dostupno gledaocima u zemljama Evropske unije, uključujući i dve zemlje kandidata za članstvo - Hrvatsku i Tursku, podaci su Evropske audiovizuele observatorije (EAO).  Britanci su na prvom mestu sa 883 dostupna programa, iza njih su Nemci (300), Italijani (284), Francuzi (252) i Španci (199) dok je Turska na 11. mestu sa 132 televizijska kanala, iza Švedske gde je moguće gledati 136 programa. Na kraju liste su Estonija i Litvanija sa po 15 kanala. EAO koja je formirana prošle godine sa sedištem u Strazburu i svojim aktivnostima pokriva 29 evropskih zemalja.


U KANADI TRI ČETVRTINE ODRASLIH ČITA NOVINE

Prema istraživanju koje je kompanija NADbank.Inc (Newspaper Audience Databank) sprovela na šest vodećih kanadskih tržišta: Toronto, Otava, Monteral, Kalgari, Edmonton i Vankuver novine su, bilo u štampanoj, bilo u onlajn vverziji, i dalje izuzetno značajan izvor informisanja odraslih Kanađana. Ovo istraživanje je pokazalo da više od 75 odsto odraslih Kanađana redovno čita dnevne novine svake sedmice. Istraživanje je takođe pokazalo da je čitanost onlajn izdanja dnevnih listova u stalnom porastu pa se, prema iznetim podacima, u Otavi, primera radi, na ovaj način stalno informiše 24 odsto ispitanika, Torontu 22 i Kalgariju 18 odsto.


“SARAJEVO PR OPEN” 18. NOVEMBRA

Prva jednodnevna konferencija „Sarajevo PR Open“, koja će se održati 18. novembra u glavnom gradu BiH, okupiće stručnjake iz oblasti odnosa s javnošću iz Bosne i Hercegovine i regije, i ugostit neke od najznačajnijih regionalnih i domaćih predavača, koji će govoriti o trendovima u PR-u.
Stručnjaci iz regije će preneti svoja iskustva o regionalnim trendovima u PR-u, i novim izazovima sa kojima se PR profesionalci svakodnevno susreću.
„Sarajevo PR Open“, u organizaciji agencije Prime Communications, će postati tradicionalna konferencija, koja će okupljati PR profesionalce i omogućiti svim zainsteresovanim dodatnu edukaciju, uspostavljanje kontakata i sradanju.


G+J LANSIRA TRANSNACIONALNI ONLAJN PROJEKAT

Nemački medijski džin, kompanija Grüner+Jahre osniva novu međunarodnu internet porodičnu mrežu baziranu na nemačkom ELTERN.de veb sajtu. Ovo je prvi transnacionalni projekat kompanije G+J u okviru kojeg bi do kraja 2008. godine trebalo da profunkcionišu odgovarajući veb sajtovi u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Rusiji i Španiji. Osnovna verzija hrvatskog sajta već je lansirana i funkcioniše na adresi: www.roditelji.hr


U GRČKOJ NAJČITANIJE BESPLATNE NOVINE


Prema nedavno objavljenim podacima za period mart – septembar 2008. godine najveću čitanost na grčkom tržištu štampe imaju besplatne novine: City Press, Metro i Metropolis. Vodi City Press sa prosekom od 295.000 čitalaca po broju i porastom od 14 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Drugi je Metro sa 280.000, a treći Metropolis sa 183.000 čitalaca. Tek na četvrtom mestu je Nea sa 183.000 čitalaca a slede je Ethnos, Elefterotypia i Elefteros.


POSKUPLJUJE “US TODAY”

Najtiražniji američki dnevni list “US Today” najavio je povećanje cene za primerke u slobodnoj prodaji zbog značajnog povećanja proizvodnih troškova. Povećanje će iznositi 25 centi po primerku čime će prodajna cena pojedinačnih primeraka dostići jedan dolar. Ovo povećanje cena od 33 procenta moglo bi da se značajnije negativno odrazi na tiraž “US Today” u kontekstu činjenice da ovaj dnevnik ostvaruje mnogo veći tiraž po osnovu pojedinačne prodaje nego što je to slučaj sa direktnim konkurentima The New York Times i The Wall Street Journal.


MNOGA DOMAĆINSTVA U SAD NESPREMNA ZA DIGITALNU TV

Skoro 20 odsto američkih domaćinstava sa tv prijemnicima još nije spremno za prelazak na digitalnu tv u februaru 2009. godine. Prema istraživanjima oko 9 miliona domaćinstava nema tv aparat kompatibilan prijemu novog dihitalnog tv signala a skoro 12 miliona domaćinstava ima bar jedan nekompatibilan tv aparat. Inače vodeći američki emiteri trebalo bi da prestanu sa emitovanjem analognog tv signala 17. februara 2009. godine. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da četvoro od 10 ispitanika smatra da svi tv prijamnici moraju da imaju odgovarajuće konvertorske kutije a po jedan ispitanik od četvoro smatra da digitalni tv signal podrazumeva i obavezu pretplate na neki od kanala koji se plaćaju.


SVE VEĆI INTERES ZA INTERNET U KINI

Interesovanje koju Kinezi sve više iskazuju za internet razlog je što stručnjaci procenjuju da će se prihodi od internet oglašavanja u narednoj godini povećati čak za 40 procenata i dostići iznos od 5,2 milijarde dolara. Inače kinesko oglasno tržište zabeležilo je ukupan rast od 22 odsto tokom ove godine, a za narednu je planiran porast od 19,5 procenata. Do kraja naredne godine kinesko oglasno tržište trebalo bi da dostigne vrednost od oko 37,8 milijardi dolara.


NAJTIRAŽNIJI DNEVNI LISTOVI U SAD

Tokom šestonmesečnog perioda koji je završen septembra 2008. godine najtiražniji dnevni list na tržištu amerike bio je “US Today” sa prosekom od 2.293.310 prodatih primeraka. Drugo mesto sa 2.011.999 prodatih primeraka pripalo je “The Wall Street Journal”, a na trećoj poziciji je “The New York Times” sa prosečno prodavanih 1.000.665 primeraka. Na začelju, nedavno saopštene liste deset najtiražnijih listova je “Newsday” sa dnevnim prosekom od 377.517. prodatih primeraka.


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!