Novembar, 2007 No. 68


DODELJENE LOKALNE TV DOZVOLE

Republička radiodifuzna agencija objavila je spisak 88 televizijskih stanica koje su dobile dozvole za emitovanje programa na lokalnom nivou, a među njima je prvi put i jedan broj stanica civilnog sektora. Iako u etru postoji prostor za 147 TV kanala, broj odobrenih dozvola je manji, jer, prema objašnjenju iz RRA, za pojedina područja jednostavno nije bilo zainteresovanih emitera. U narednih osam godina, koliko važi izdata dozvola, u Radiodifuznoj oblasti 1 program će emitovati 21 lokalna TV stanica i to: TV „Alt” iz Aleksinca, TV „Blace” iz Blaca, TV Bosilegrad, TV Bujanovac, TV „4S” iz Bojnika, TV „Caribrod” iz Dimitrovgrada, TV „Klisura” iz Grdelice, TV „Most inf” iz Kuršumlije ,TV „Ideal time” iz Lebana, TV Leskovac, četiri stanice iz Niša – TV Banker, TV „Nišava”, TV 5 i Niška TV, zatim TV „Pi kanal” i TV „Tanuki ” iz Pirota, TV „Aldi” iz Preševa, „Most net TV” iz Prokuplja, TV „Laser” iz Svrljiga i TV „017” iz Vranja.
TV „Universa” iz Novog Pazara i TV Tutin dobili su dozvole za emitovanje u radiodifuiznoj zoni dva. U radiodifuznoj oblasti tri program će emitovati TV Sezam iz Bora, TV Kladovo, TV Knjaževac, TV „Zvižd” iz Kučeva, TV Kučevo iz Petrovca na Mlavi, TV Majdanpek, TV Krajina iz Negotina, TV „Soko” iz Sokobanje, TV „Stankom” iz Beograda, „Folk disk TV” i „TV F Kanal” iz Zaječara.
TV „Gem” iz Lazarevca, TV Mladenovac i TV „Mag” iz Obrenovca emitovaće program u oblasti četiri. Stanice TV „Diskos” iz Aleksandrovca, TV „Sunce” iz Aranđelovca, TV Brus, TV „Galaksija 32” iz Čačka, TV Gornji Milanovac, TV „K-21 ”iz Jagodine, TV Jagodina, TV Kragujevac, TV „In ”iz Kragujevca, TV „Melos” iz Kraljeva, TV „Jefimija” ,TV „Lastavica ”i TV Plus (svi iz Kruševca), TV Kanal M iz Paraćina, „Fur TV” iz Petrovca na Mlavi, TV „Duga iz Požarevca, TV „Jasenica” iz Smederevske Palanke, TV „Logos” iz Trstenika i Vrnjačka TV pokrivaće radiodifuznu oblast pet.
U šestoj oblasti TV emiteri su TV Požega, TV „Klik ”iz Arilja, TV „Prima” iz Bajine Bašte, TV „Golija” iz Ivanjice, TV „Pahuljica”sa Zlatibora, TV Priboj, TV „Forum” iz Prijepolja i TV „Alfa” iz Užica. U sedmoj zoni dozvole su dobili TV Ljubovija, TV „Hronik” i TV Valjevo, svi iz Valjeva. TV Pančevo, TV BK „Jet company” iz Kikinde, OK TV iz Kovačice. TV „Lav” iz Vršca i TV Panovizija, takođe iz Vršca, emitovaće program u oblasti osam. U radioduifuznoj oblasti devet lokalne dozvole pripale su stanicama TV „Petrovec ”iz Bačkog Petrovca, TV NS Plus iz Novog Sada, TV „Delta” i TV „Mozaik” dele istu frekvenciju, TV „Beseda”, TV „Kanal 9”, TV „Apolo” i TV „Hipo” (sve iz Novog Sada), TV „Kanal 25” iz Odžaka, TV „Spektar” iz Sombora, TV M iz Sremske Mitrovice, TV YUECO i TV„Pannon” iz Subotice (zajednički će koristiti frekvenciju) i TV Bačka iz Vrbasa.


TRAŽI SE PRIVATIZACIONI SAVETNIK ZA NIN

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za Društvo za novinsko-izdavačku delatnost NIN (član Asocijacije medija). Kako se navodi u oglasu, vrednost javne nabavke je četiri miliona dinara, plus tri odsto od ugovorene prodajne cene za dobro obavljen posao. Agencija za privatizaciju otkazala je aukcijsku prodaju NIN-a zakazanu za 27. septembar, po početnoj ceni od 13,2 miliona dinara i predložila da bude prodat putem tendera, na zahtev određenog broja akcionara.
Kao razlog za promenu oblika privatizacionog postupka navedeno je da je NIN jedan od najstarijih i najuglednijih političkih nedeljnika, koji ima značajan uticaj na javni i politički život Srbije. NIN je osnovan 1935. godine, a trenutno ima 35 zaposlenih.


KONKURS ZA FINANSIJSKU POMOĆ VOJVOĐANSKIM MEDIJIMA

Pokrajinski sekretarijat za informacije raspisao je konkurs za dodelu sredstava medijima sa teritorije Vojvodine, u ukupnom iznosu od 18 miliona dinara. Sredstva će biti dodeljena elektronskim medijima, internet izdanjima i novinama koje „objavljuju informacije, mišljenja i ideje o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna“.
Na konkurs se mogu prijaviti isključivo privredna društva, preduzetnici, ili udruženja građana koji su osnivači javnih glasila, i koji proizvode i emituju radijski i televizijski program, izdaju novine ili uređuju internet izdanje. Obrasci za konkurs dostupni su u Pokrajinskom sekretarijatu za informacije (Bulevar Mihaila Pupina 16, Novi Sad) i na internet adresi: www.vojvodina.sr.gov.yu.


NOVOSTI PREDSTAVILE SIMPSONOVE

Kompanija “Novosti” predstavila je polovinom novembra svoje prvo izdanje namenjeno najmlađoj čitalačkoj publici. Reč je o prvom broju stripa “Simpsonovi” koji će se na tržištu pojavljivati svakog 15. u mesecu. “Simpsonovi” su luksuzno štampani na 36 strana, a prodavaće se po ceni od 99 dinara. Domaće izdanje verno sledi američki original, koji je lansiran pre 14 godina, a prodaveće se, kako u Srbiji tako i na tržištu Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije. Početni tiraž “Simpsonovih” je 40.000 primeraka.


FEJMOVANJE!

Na srpskom tržištu štampanih medija pojavio se novi, luksuzni mesečnik  “Fame” koji po sadržaju spada u kategoriju tzv “lifestyle” i “celebrity” magazina. Izdavač magazina “Fame” je Press publishing Group, a glavna urednica je Duška Jovanić. Magazin je izuzetno kvalitetno štampan na 148 strana u subotičkoj štampariji Rotografika. Prodajna cena magazine “Fame” je 200 dinara i može se kupiti na svim bolje snabdevenim prodajnim mestima.  


“BLIC” UNAPREDIO SAJT

Posetioci internet izdanja “Blica” (član Asocijacije medija) od 19. novembra mogu da učestvuju na forumu i prate blogove zanimljivih ličnosti iz najrazličitijih oblasti javnog života Srbije. Na Blicovom forumu čitaoci će moći da komentarišu, diskutuju i pišu o svim zanimljivim životnim temama.
Forum kao i blogovi Blica mogu se pronaći na adresi www.blic.co.yu


“NAŠE” PRESTALE DA IZLAZE

Regionalni dnevni list „Naše”, sa sedištem u Nišu, čiji je osnivač „Spot AG” iz Beča, ugasio se posle 232 broja. Iako je bio planiran probni period od dve godine, „Naše” su ugašene već u prvoj godini izlaženja. Novine „Naše” prodavane su u svim gradovima na jugu Srbije po ceni od 10 dinara.


TELEKOM PIŠE NOVE ŽUTE STRANE

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) priprema nova štampana izdanja Žutih strana za 2008. godinu za celo područje Srbiju.
Kao ekskluzivan i moderan medij komunikacije, imenik i poslovni adresar Žute strane su se od nastanka pozicionirale kao izuzetno moćno sredstvo oglašavanja, pomoću koga oglašivači postaju dostupni svojim klijentima 365 dana godišnje.
Specijalna novembarska/decembarska ponuda Telekoma Žutim stranama pridodaje i specijalnu ponudu – Žuti paket, koji obuhvata poklon oglas i ADSL paket plus. Sto najbržih korisnika Žutog paketa uz kupovinu oglasnog prostora Žutih strana mogu kupiti ADSL priključak, besplatne lokalne pozive sa fiksnog telefona, pozive prema pet brojeva iz mt:s mreže 064 po izboru sa postojećeg fiksnog telefona po ceni od 4 dinara za minut i tri e-mail naloga, kao i notebook računar pod izuzetno povoljnim uslovima.
Sve korisnike zainteresovane za ovu i ostale usluge Žutih strana, Telekom poziva da kontaktiraju col centar «Žuta linija» na broj - 0800 100 800.


GODIŠNjICA AGENCIJE TANJUG

Novinska agencija TANJUG obeležila je 64. godišnjicu od kako je emitovana prva vest ove agencije. Nacionalna novinska agencija nekadašnje Jugoslavije, a danas državna agencija Srbije, prošla je burna vremena deleći sudbinu zemlje. Agencija TANJUG danas dnevno emituje oko 400 tekstova iz zemlje i sveta.


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU „ZORAN MAMULA“

RTV B92 raspisao je konkurs za dodelu novinarske nagrade „Zoran Mamula“. Nagrada se dodeljuje za radio novinarstvo i to u kategorijama: reportaža, izveštaj ili intervju. Rok za prijem radova ističe 7. decembra, a pravo učešća imaju svi zainteresovani novinari. Nagrada “Zoran Mamula” je prvi put dodeljena 2002. godine.


JUBILEJ DNEVNIKA

Novosadski list Dnevnik (član Asocijacije medija)  obeležio je 65 godina postojanja.  Svaki rođendan Dnevnika prilika je da se oda priznanje novinarima koji su obeležili njegove stranice, izazvali interesovanje čitalaca, kao i kolega iz drugih medija. Tim povodom, prva nagrada pripala je ove godine dopisniku lista iz Beograda i političkom komentatoru Draganu Milivojeviću, druga novinarki unutrašnjo-političke rubrike Vesni Cekić, dok su treću nagradu podelili novinar novosadske hronike Đorđe Borojev i fotoreporter Slobodan Šušnjević.


ŠOPING MAGAZIN ZA UREĐENJE DOMA

Novembar 2007. godine očigledno je bio pravi izazov za srpske izdavače štampanih medija. Pored tri dnevne novine i jednog mesečnika iz grupacije “lifestyle”na tržište je lansiran i “Besthome” – šoping magazin za uređenje domova. Reč je o mesečniku u izdanju Media Max d.o.o. iz Beograda, koji je štampala štamparija Politika d.o.o. na obimu od 164 stranice. Magazin “Besthome” na tržište distribuira “Futura plus” (pridruženi član Asocijacije medija), a cena magazina je 69 dinara.


POŠTA SRBIJE – LOGISTIČKA PODRŠKA POSLOVANJU

U Novom Sadu je početkom novembra održan drugi Međunarodni sajam investicija „Investexpo“, koji je okupio izlagače iz oblasti finansija, informatike, energetike, elektronike i telekomunikacija, logistike i transporta, preduzetništva i žičarstva. Među izlagačima na sajmu bilo je i Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija). Svojim brojnim uslugama iz oblasti informatike, finansija, elektronskog poslovanja, transporta i distribucije dokumenata i robe, Pošta Srbije pruža, u najširem smislu, logističku podršku poslovanju privrede, organizacija i lokalnih samouprava. Fokusirajući se na usluge Post ekspresa, Centra za elektronsko poslovanje, direktne pošte i personalizovane poštanske marke, Pošta je ukazala na tri segmenta svojih usluga koji pružaju podršku kada je u pitanju transportna logistika, elektronsko poslovanje i marketinški nastup na tržištu. Nastup na sajmu organizovala je Direkcija za strategiju, razvoj i marketing – Sektor za marketinške komunikacije, uz podršku RJ Novi Sad i Centra za elektronsko poslovanje Pošte


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

INSTRUKTORI BBC PODUČAVAJU ZAPOSLENE U RTS

Instruktori Svetskog servisa britanskog javnog servisa BBC u narednih 30 meseci će podučavati 250 zaposlenih u Radio-televiziji Srbije. To je sredstvima Evropske Unije obezbedila Evropska agencija za rekonstrukciju, donacijom od oko 900.000 evra. Predstavnik EAR Benoa Hambukers istakao je na konferenciji za novinare u RTS, da će kroz tu obuku prolaziti svi profili zaposlenih, da će biti osavremenjen deo opreme za rad i da je cilj unapređenje programa Javnog servisa Srbije. Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras je rekao da EAR očekuje od RTS da objasni građanima šta je Evropska unija. Direktor RTS Aleksandar Tijanić je obećao da će ta medijska kuća praviti program tako da štiti manjine, siromašne i sve druge koji su pod pritiskom nekog oblika moći


DESET GODINAMREŽE

Nezavisna produkcijska grupa “Mreža” proslavila je deset godina postojanja prijemom kome su pored kolega novinara prisustvovale i mnogobrojne javne ličnosti. Produkcijska grupa “Mreža”, koja je osnovana 1997. godine, bavi se proizvodnjom i distribucijom tv programa, medijskim konsaltingom i obukom za potrebe medija. Najpoznatiji programi “Mreže” su: Utisak Nedelje, Evronet i TV Mreža.


AQUA GALA UZ FUDBALERE SRBIJE

Mineralna voda “Aqua Gala” postala je zvanična voda “A” fudbalske selekcije Srbije i svih ostalih selekcija FSS. Dvoipogodišnji ugovor o sponzorstvu potpisali su Fudbalski savez Srbije, agencija “Plavi, Plavi” i fabrika vode Mioni, inače deo poslovnog sistema Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija).
Ugovor su potpisali Zvezdan Terzić, predsednik FSS i Robert Ferko, potpredsednik Delta Holdinga za prehrambenu proizvodnju.
„Potpisivanjem ugovora pojačali smo svoj tim, i ujedno pokazali da je fudbal magnet za velike kompanije. Za dobre rezultate, osim znanja i sportske sreće, potrebana nam je i kvalitetna voda“, rekao je Zvezdan Terzić.
“Kao jedna od vodećih kompanija u regionu, Delta veliku pažnju poklanja i ulaganju u sport. Ovaj projekat je samo početak” istakao je  Robert Ferko.
Sponzorski ugovor važi od 1. januara 2008. do 31. jula 2010. godine, uz mogućnost produženja. Ukupna vrednost sponzorstva iznosi 500.000 EUR. 


„SUTRA” NA KIOSCIMA

Posle neuobičajeno duge pripreme i upoznavanja tržišta „besplatnim primercima” pred čitaocima se pojavio još jedan tabloid – dnevni list „Sutra”. List sa dva „loga” štampa se na 24 strane „berliner” formata. „Sutra” se priprema u Beogradu, a štampa u Novom Sadu u štampariji „Forum”. Prodajna cena lista je 15 dinara.NOVO SEDIŠTE BILDA U BERLINU

Najtiražniji nemački dnevni list Bild i njegovo nedeljno izdanje Bild am Sontag preseliće se najkasnije u martu 2008. godine u Berlin. Najmanje 500 zaposlenih u uređivačkom i administrativnom delu Bilda, koji sada rade u redakciji u Hamburgu, preseliće se u nemačku prestonicu. Zaposlenima će biti ponuđena dodatna posebna pomoć za adaptaciju i životu u novoj sredini.


DESET NAJTIRAŽNIJIH AMERIČKIH NOVINA

Američki biro za oditovanje tiraža saopštio je preliminarnu listu deset najtiražnijih dnevnih novina (bez nedeljnih izdanja) u periodu april - septembar 2007. godine. Neprikosnoveno prvo mesto pripada US Today sa prosečnim tiražom od 2.293.137 primeraka. Na drugom mestu je The Wall Street Journal sa 2.011.882 primeraka, a treći je The New York Times sa 1.037.828 primeraka. Slede: Los Angeles Times – 779.682, Daily News – 681.415, New York Post – 667.119, The Washington Post 635.087, Chicago Tribune -  559.404, Houston Chronicle – 507.437 i deseti na rang listi News Day sa 387.503 primeraka.


INVESTICIONI BUM U INDIJSKIM MEDIJIMA

Investiranje u medijsku sferu u Indiji doživljava pravi bum. Prema prognozama već sledeće godine investicije u medije mogle bi da dostignu ukupni iznos od pet milijardi dolara, a suma bi do 2011. godine mogla da dosegne i fantastičnih 10 milijardi dolara. Podaci govore da ova vrsta investicija raste po godišnjoj stopi od 21 odsto u proseku, kao i to da Indija već sada u ukupnom svetskom investiranju u medije učestvuje sa oko črtiri procenta, što joj omogućava da se na ovom planu poredi sa Japanom, Kanadom i vodećim evropskim zemljama.


AUSTRALIJSKI IZDAVAČI REKLAMIRAJU – REKLAMIRANJE

Australijski novinski izdavači otpočeli su zajedničku kampanju “samoreklamiranja” u nastojanju da australijske oglašivače ubede da za reklamiranje u štampi izdvoje dodatnih 100 miliona dolara. Akciju su prihvatile sve nacionalne, “metropoliten” i regionalne dnevne novine okupljene oko asocijacije Newspaper Works. Kampanja, koju je kreirala sidnejska agencija BMF, treba da uveri oglašivače u prednosti oglašavanja u dnevnim novinama. Novinska industrija se nada da će na ovaj način bar za dva procenta uvećati svoje učešće u ukupnim prihodima od prodaje oglasnog prostora, koji se procenjuju na 10,7 milijardi dolara.


SAD: WEB I MEDIA KOMPANIJE ŠTITE AUTORSKA PRAVA

Budući razvoj onlajn biznisa i zaštita autorskih prava u ovoj oblasti našli su se u centru pažnje učesnika u razgovorima predstavnika nekih od vodećih američkih kompanija u ovoj oblasti. Među njima su CBS, NBC, Fox Entertainment, MySpace, Walt Disney i Microsoft. Ovi medijski džinovi postigli su dogovor o uvođenju tehnologija koje će  sprečavati neovlašćeno preuzuimanje video sadržaja i njihovo postavljanje na veb sajtove, kao i uklanjanje takvih sadržaja ukoliko se ipak neovlašćeno pojave. Dogovoreno je takođe i uklanjanje linkova čiji se sadržaj bazira na nedozvoljenom korišćenju materijala za koje emiteri ne poseduju prava eksploatacije.


TIRAŽNA EGZOTIKA

Po mnogo čemu, pa i po dostupnosti podataka o tiraživa dnevnih listova Novi Zeland spada, u odnosu na Srbiju, u egzotična područja. U ovom broju Newslettera predstavljamo vam tri najtiražnija novozelandska lista. Na neprikosnovenom prvom mestu je The New Zealand Herald sa prosečnom dnevnom prodajom od 194.706 primeraka. The Dominion Post je na drugom mestu sa 98.000 prodati primeraka, a treći je The Press koji ima tiraž od 89.000 primeraka. Najtiražnija nedeljna novina je The Herald on Sunday sa tiražom od 92.120 primeraka.


USA: PRIPREMA SE NACIONALNA ONLAJN NOVINSKA MREŽA

Neke od najmočnijih američkih novinskih kuća počele su dogovore o projektovanju zajedničke onlajn novinske mreže koja bi omogućila direktno takmičenje sa velikim pretraživačima poput Yahoo-a. Među inicijatorima su korporacije poput Gannett Co, Herst, Media News Group i Cox Newspapers. Inicijatori ove onlajn nacionalne ideje izjavili su da su dobro došli i svi ostali američki novinski izdavači jer, kako su saopštili, “što nas je više to je bolje”.


POČINJE MERENJE KOMBINOVANE ČITANOSTI

Američki biro za oditovanje tiraža (ABC), Scarborough Research i The Newspaper Associatio of America (NAA) ponudili su korisnicima početkom novembra mogućnost korišćenja novog servisa pod nazivom Audience-FAX. U ovom projektu učestvuje 206 novina čija čitanost će ubuduće biti saopštavana na bazi objedinjenih podataka koji se odnose na štampano izdanje, onlajn stranice i druge oblike predstavljanja na globalnoj mreži.  
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!