Novembar, 2007 No. 67


ODBRANA NOVINARSTVA

Povodom, "Evropskog dana odbrane novinarstva" koji je obeležen 5. novembra u svim evropskim gradovima, u Beogradu je organizovan okrugli sto na temu: Novinari između profesionalne dužnosti i radno-socijalne nesigurnosti. Skup su organizovali Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat novinara Srbije i Samostalni sindikat – Odbor za grafičku delatnost. Na okruglom stolu se razgovaralo o radnoj sigurnosti novinara, socijalnom dijalogu sa poslodavcima, medijskom zakonodavstvu u Evropskoj uniji i radnoj zaštiti novinara. Dogovoreno je da se predstavnici sindikata, udruženja novinara, Asocijacije medija što pre sastanu   sastanu i nastave razgovore o zaštiti radnih i profesionalnih prava novinara i medijskih radnika u Srbiji što bi trebalo da dovede do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora..


“VEČERNJE NOVOSTI” PROSLAVILE 54. RODJENDAN

Polovinom oktobra u Kompaniji “Novosti” (član Ascijacije medija) obeležen je 54. rođendan matičnog izdanja – dnevnog lista “Večernje novosti”. Glavni i odgovorni urednik i direktor kompanije, Manojlo Vukotić istakao je tom prilikom da je kompanija prethodnih 12 meseci uspešno radila pod lupom privatnih vlasnika, da je za devet meseci čitaocima ponuđeno više od 80 miliona primeraka novina, a da su prihodi od marketinga u istom periodu veći za preko 3,5 miliona evra u poređenju sa prvih devet meseci prethodne godine. Povodom godišnjice «Večernjih novosti» uručene su i nagrade zaposlenima. Za životno delo nagrađena je Mirjana Popović Golumbovski, a godišnje nagrade su primili: Jovan Sekulić, Biljana Radivojević, Aleksa Stanković, Marina Mrđen Petrović, Zoran Kešelj i Milan Babović, kome je pripala nagrada iz Fonda “Mihajlo Rašić”. Na rođendanskoj proslavi Kompaniji “Novosti” uručena je i nagrada “Zlatni beočug” koju je “Novostima” dodelila Kulturno prosvetna zajednica Beograda za oblast izdavaštva.


NAGRAĐENI “BETON” I “EKONOMIST”

Nagrada „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara pripala je redakciji kulturnog dodatka „Beton“ u dnevnom listu „Danas“ i redakciji časopisa „Ekonomist“ (ČLAN Asocijacije medija), koji su ravnopravni dobitnici nagrade za ovu godinu. Predstavnik NUNS Filip Mladenović najavio je da će to udruženje ove godine formirati fondaciju „Dušan Bogavac“.


OTVOREN ŠOPING-MOL DELTA CITY

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) otvorila je prvi pravi šoping-mol u Srbiji, Delta City.
Na ukupnoj površini od 85.000 kvadratnih metara smešteno je 130 lokala, a trećinu njih čine svetski brendovi koji se prvi put pojavljuju na srpskom tržištu. U sastavu Delta Sitija su, pored ostalog, i prvi hipermarket Supermaxi, sinepleks bioskop, bowling, igraonica za decu, kafeterije i restorani brze hrane.
Na svečanom otvaranju Delta Sitija predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković najavio je da je ovo samo prvi u nizu sličnih objekata koje Delta planira da izgradi u narednom periodu. Beograd će dobiti još dva, daleko veća šoping-mola, Novi Sad i Niš po jedan, a ambicije Delte prostiru se i na tržišta Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Ukrajine...
Čast da svečano otvori Delta Siti pripala je potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću, a svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz sveta biznisa, politike, javnog i kulturnog života Srbije.


“COLOR PRESU” LICENCA ZA “MOJE DETE”

Kompanija “Color Press Group” (član Asocijacije medija) preuzela je od “Burde” licencu za magazin “Moje dete”. Reč je o mesečniku, a priprema prvog broja je u toku. Na početku magazin će se prodavati na tržištu Srbije po promotivnoj ceni od 35 dinara. Sadržaj magazina obuhvata teme vaspitanja i odgajanja dece uzrasta od 2 do 5 godina. Inače u oktobru se navršilo sedam gadina uspešnog poslovanja magazina CPG “Moja beba” kaji je namenjen trudnicama i majkama dece do dve godine.


NOVA STRANICA LISTA „POLITIKA”

Osnivači kompanije „Politika novine i magazini” (član Asocijacije medija), predstavnici Politike a. d. i VAC-a , potpisali su novi Ugovor o osnivanju Društva i novi Ugovor članova Društva. Potpisivanjem pomenutih ugovora konstituisana je Skupština PNM. U novoformiranu skupštinu Politika a. d. imenovala je dr Milana Parivodića, dr Predraga Mihajlovića i profesora Emira Kusturicu. VAC je imenovao dr Andreasa Rudaša, profesora dr Srđana Kerima i Marka Mikaša.
Za predsednika Skupštine izabran je dr Andreas Rudaš, direktor privrednog društva Ost holding iz Beča, a za zamenika predsednika izabran je dr Milan Parivodić.
Odmah po konstituisanju Skupštine PNM, održana je i prva redovna sednica Skupštine PNM, koja je donela više važnih odluka.
Uz usvojene godišnje finansijske izveštaje o poslovanju PNM, Politika Magazina d.o.o. i Politika Štamparija d.o.o. za minulu 2006. godinu, data su i ovlašćenja poslovodstvu PNM za donošenje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i Pravilnika o sistematizaciji u PNM i Politika Štamparija, kao i ovlašćenja za utvrđivanje viška zaposlenih i donošenja Programa rešavanja viška zaposlenih. Članovi Skupštine dali su saglasnost poslovodstvu PNM i za zaključivanje ugovora o nabavci nove računarske opreme.
Posebno je važna odluka o prodaji zavisnog preduzeća Politika Magazini jednom od osnivača, Politici a. d. Magazin „Auto Bild”, koji je Politika Magazini izdavala od januara 2006. godine kao licencno izdanje, preuzeće VAC.
Na kraju sednice članovi Skupštine saglasili su se da PNM istupi iz Fonda „Vladislav Ribnikar”, nakon informacije poslovodstva o teškoćama nastalim u odnosima PNM-a sa ovim fondom.
Osnivačkoj sednici Skupštine PNM i potom prvoj redovnoj sednici Skupštine, pored članova Skupštine i drugih učesnika, prisustvovali su i generalni direktor PNM-a Srđan Janićijević, zamenik generalnog direktora PNM-a Verner Herić i generalni direktor Politika a.d. Zoran Vacić.


POSETA SRPSKIH MEDIJA KOMPANIJI NORDCUKER

Novinari i urednici najuticajnijih srpskih redakcija boravili su na poziv rukovodstva kompanije Nordzucker u Braunšvajgu, u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija.  Kompanija Nordzucker je većinski vlasnik srpskog preduzeća Sunoko (pridruženi član Asocijacije medija) koje u svom sastavu ima četiri šećerane u Vojvodini: Pećinci, Kovačica, Bač i Vrbas. Novinare iz Srbije pozdravili su Hajnrih Ajnfeld, Verner Kuster i Timo Miler, članovi menadžmenta kompanije. Oni su izneli uverenje da će u šećeranama u Srbiji za 4 do 5 godina ostvariti proizvonju koja postoji u Nemačkoj. Udeo kompanije Sunoko u tržištu šećera u Srbiji je 49 odsto, a Nordzucker, u čijem sastavu Sunoko posluje, je drugi po veličini evropski proizvodjač sa godišnjom produkcijom od 1,7 miliona tona šećera.


“HELLO! NA KONFERENCIJI U MADRIDU

Predstavnici Color Pres Group (član Asocijacije medija) sa uspehom su učestvovali na prvoj izdavačkoj konferenciji “Hello!” magazina koju su osnivači španskog magazina “Hola!” organizovali polovinom oktobra u Madridu.
Danas najprestižniji celebrity magazin na svetu počeo je da izlazi u Španiji 1944. godine, a 44 godine kasnije pokrenuto je i prvo licencno izdanje - magazin “Hello!” u Velikoj Britaniji. Danas, “Hello!”, pored Španije i Velike Britanije, izlazi i u Turskoj, Indiji, Maleziji, Grčkoj, Meksiku, Kanadi, Rusiji, Tajlandu, Dubaiju (izdanje za Bliski Istok). Od jula ove  godine kompanija “Color Press Group” preuzela je licencu za srpsko tržište. Ovo je ujedno i zemlja sa najmanjim brojem stanovnika, koja je dobila licencu za “Hello!”.


TELEKOM ADSL PAKET PLUS

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) od oktobra u svojoj ponudi ima novu uslugu – «ADSL PAKET +». Reč je o inovativnom paketu usluga iz svih domena poslovanja Telekoma, koji korisnicima primarno nudi ADSL priključak brzine 0,5 Mb i 1Mb bez merenja protoka. Osim najkvalitetnije Internet veze, vlasnici paketa «3+» i «SUPER 3+» imaće besplatne lokalne pozive sa fiksnog telefona (u okviru svoje mrežne grupe, za Beograd 011), pozive prema pet brojeva iz mt:s mreže 064 po izboru sa postojećeg fiksnog telefona po ceni od 4 dinara za minut i tri e-mail naloga.
Dvesta najbržih kupaca ovog paketa moći će da nabave i notebook računar pod izuzetno povoljnim uslovima.
Za sve detaljnije informacije u vezi ove i ostalih usluga, Telekom poziva svoje korisnike da pozovu Kontakt centar 9813, ili da posete sajt: www.telekomcentar.com


PRIVATIZACIJA OBAVEZNA

Rok za privatizaciju medija ističe 31. decembra i neće biti ponovo produžavan, saopštili su predstavnici Ministarstva kulture. Mediji koji do kraja godine ne budu privatizovani biće ugašeni, u skladu sa zakonom.


AUTOMATIZOVANA LINIJA ZA PROIZVODNJU COMTREID RAČUNARA

Kompanija ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) pustila je u rad automatizovanu liniju za proizvodnju ComTrade računara, prvu i jedinstvenu u našoj zemlji i najsavremeniju u regionu. Veselin Javrosimović, predsednik kompanije istakao je da uvođenjem ovakvog načina rada i proizvodnjom po najsavremenijim principuma ComTrade želi da doprinese daljoj izgradnji povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji.
Proizvodna traka predstavlja investiciju ComTrade Group vrednu više od milion evra, a kapacitet joj je tri stotine hiljada računara godišnje. Ovom instalacijom znatno će biti ubrzana proizvodnja izuzetno pouzdanih ComTrade računara.


KONFERENCIJA O TRENDOVIMA I PERSPEKTIVAMA FARMACIJE

Polovinom okrobra održana je prva regionalna godišnja konferencija: „Farmacija i zdravstvo – trendovi i perspektive“ u organizaciji Ekonomist media group (član Asocijacije medija). Prof. Dragomir Marisavljević, potpredsednik „Hemofarma“ (pridruženi član Asocijacije medija) u ime Saveta proizvođača, veledrogerija i uvoznika lekova i medicinskih sredstava Privedne komore Srbije apelovao je na otklanjanje dispariteta cena lekova, zatim na potrebu donošenja nedostajućih zakona i akata, kao i na  sankcionisanje i striktno poštovanje svih odredbi zakona o lekovima, izmene i dopune  zakona o lekovima u skladu sa direktivama EU, kreditne i druge mere podsticaja izvoza i  sankcionisanje nelojalne konkurencije. Konferenciju su činila tri panela: Farmaceutska regulativa – domaća regulativa i evropski standard, Farmacija i biznis i poslednji panel Trendovi i standardi u farmaceutskoj industriji.  Među učesnicima u panelima bili su i Svetlana Vukajlović direktorka Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu, Miodrag Babić, predsednik „Hemofarma“ i Aleksandar Pravdić, generalni direktor „Galenike“ (svi pridruženi članovi Asocijacije medija).


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

„GAZETA“ DVADESETI DNEVNI LIST U SRBIJI

Tabloid „Gazeta“ lansiran je nedavno na tržište štampanih medija u Srbiji kao dvadeseti  dnevni list. Izdavač je Media News Group,  a list se štampa u štampariji „Grafoprodukt“  u formatu tabloida i na obimu od 24 strane. Prodajna cena je 10 dinara a „Gazeti“ na tržište distribuira ESC Company.


POŠTA SRBIJE SE PRIDRUŽILA VLADINOM PROJEKTU

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) uključilo se u projekat Vlade Srbije, čiji je cilj formiranje baze podataka dobre prakse društveno odgovornog poslovanja preduzeća u Srbiji. Pošta je vladinom timu za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva dostavila podatke koji treba da doprinesu promovisanju ovakvih aktivnosti i preduzeća koja ih primenjuju, uključivši se tako u razvoj koncepta društveno odgovornog poslovanja u našoj zemlji.
„Pošta Srbije, kao preduzeće koje mnogo pažnje poklanja društveno odgovornom poslovanju, sa zadovoljstvom se priključila ovom projektu. U sledećoj fazi očekujemo intenzivnije kontakte sa Vladom Srbije, s obzirom na to da je koncept društveno odgovornog poslovanja prepoznat kao način uključivanja poslovne zajednice u implementaciju vladine strategije za smanjenje siromaštva, a nadamo se da će naš primer podstaći i druge kompanije na veće angažovanje u ovoj oblasti”, istakla je Milica Srećković, direktorka Sektora za marketinške komunikacije.SVI NA INTERNETU

Nedavno je po četrdesetpeti put publikovan Nordijski statistički godišnjak koji sadrži najrazličitije statističke podatke o pet Nordijskih zemalja – Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Islandu ali i o Farskim i Alanskim ostrvima i Grenlandu. U ovoj publikaciji je izuzetno dobro obrađena medijska sfera. Primera radi, navodimo podatak da su skoro sve kompanije nordijskih zemalja priključene na Internet. U Norveškoj 93 odsto kompanija ima pristup internetu, a u Finskoj čak 99 procenata od ukupnog broja kompanija koristi ovu globalnu mrežu.. Zanimljivo je da više od 80 odsto svih nordijskih kompanija ima svoje web prezentacije.


TURSKI TV GIGANT PRODAJE ČETVRTINU AKCIJA

Najveća turska komercijalna tv kompanija koja naplaćuje program, “Digiturk” odlučila je da proda 25 odsto od ukupnog broja akcija po ceni od oko 390 miliona evra. „Digiturk“ poseduje više od 150 tv, radio, interaktivnih i muzičkih kanala. Inače podaci govore da su turske kompanije tokom prošle godine za oglašavanje potrošile 3,7 milijardi lira što je za  23 odsto više nego u 2005. godini.


EL PAIS U NOVOM RUHU

Najprodavaniji španski dnevni list EL Pais promenio je izgled poslednjih dana oktobra. Promena imidža rezultat je devetomesečnog rada ne samo na grafičkom već i na sadržajnom planu. Mnoge stalne rubrike promenile su mesta, mnogima je dat veći značaj od onoga koji su do sada imale a uvedene su i neke nove poput one posvećene internetu i novim tehnologijama.
EL Pais je osnovan 1976 godine i danas dnevno prodaje oko 430.000 primeraka od čega oko 10 odsto u Latinskoj Americi.


TORONTO STAR SA PETRIČIĆEM U OUTDOOR KAMPANJI

Kanadski dnevnik Toronto Star i marketinška agencija zadužena za promovisanje novog lika i sadržaja najtiražnijeg kanadskog dnevnog lista nastavljaju saradnju sa poznatim ilustratorom i karikaturistom Dušanom Petričićem. Ovoga puta Petričić je autor portreta najpoznatijih novinara Toronto Stara čiji su likovi, ali i citati iz tekstova, deo velike outdoor kampanje na ulicama Toronta. Petričić, koji je vodeći karikaturista i ilustrator Toronto stara, dva puta mesečno objavljuje i karikature na naslovnoj strani beogradskih „Večernjih novosti“.


EU DA PRIPAZI NA GOOGLE, MICROSOFT, WPP...

Svetska federacija oglašivača obratila se Evropskoj komisiji zahtevom da se bliže ispitaju detalji planiranog i 3,1 milijardi evra vrednog Guglovog preuzimanja DoubleClick kompanije. Svetska federacija oglašivača sa sedištem u Briselu zastupa interese preko 55 nacionalnih oglašivačkih asocijacija sa pet kontinenata koje reprezentuju 40 od 100 najvećih svetskih tržišta. Procenjujući da ovakva povezivanja guše konkurenciju u sferi oglašavanja, Svetska federacija oglašivača zatražila je i ispitivanje ugovora o preuzimanju između Microsofta i aQuantive, kao i WPP Group's i RealMedia.


STO MILIONA FUNTI ZA OGLAŠAVANJE NA AUTOBUSIMA

Britanska transportna kompanija Arriva prihvatila je 100 miliona funti vredan aranžman  kompanije CBS Outdoor po kome ova kompanija dobija pravo da u narednih pet godina prodaje oglasni proctor na autobusima Arrive u Velikoj Britaniji. CBS Outdoor sa Arriva kompanijom već ima ugovor koji se odnosi na prodaju oglasnog prostora u vozovima ove kompanije na linijama u Velsu.


BBC U POTRAZI ZA DODATNIM PRIHODIMA

Komercijalni ogranak briranskog Bi Bi Si-ja, BBC Worldwide, odlučio je da počev od narednog aprila u periodu od dve godine lansira širom sveta još 30 kanala  i jedan servis “na zahtev” u SAD. Novi kanali biće bazirani na već dobro poznatim BBC brendovima iz programa BBC Entertainment, BBC Knowledge, BBC Lifestyle i CBeebies. Računa se da će na ovaj način, u narednih pet godina biti ostvaren prihod od oko 220 miliona funti, koji će, naravno, biti reinvestiran u razvoj BBC


ENGLEZI DNEVNO ČITAJU NOVINE VIŠE OD 60 MINUTA

Britainski biro National Readership Survey, koji decenijama komitente snabdeva podacima o čitanosti novena i magazina realizovao je u periodu januar – jun 2007. godine istraživanje i nedavno prezentirao podatke o vremenu koje čitaoci provedu u čitanju  svakog pojedinačnog izdanja koje je obuhvaćeno ovim ispitivanjem. Istraživači su, pored ostalog, došli i do podatka da 61 odsto čitalaca magazina utroši dnevno na čitanje 30 ili više minuta, a 34 procenta na ovaj način troši čitav sat pa i više. Subotnje novine se čitaju oko 60 minuta, ali čak 42 odsto čitalaca za to odvaja i više od jednog sata. Nedelja je kao i uvek pravi dan za čitanje jer većina čitalaca novine čita 70 minuta, a dobar deo njih i znatno duže.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!