Novembar, 2006 No. 44


NOVOSADSKI SAJAM GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Menadžment Novosadskog sajma (novi pridruženi član Asocijacije medija) predvođen generalnim direktorom Aleksandrom Andrejevićem bio je 15. novembra, gost Asocijacije medija. Predstavnici Novosadskog sajma i članovi Upravnog odbora Asocijacije medija su tokom ovog radnog susreta posebnu pažnju posvetili Sajmu medija i mogućnostima da se zajedničkim angažovanjem izdavača i organizatora ova sajamske manifestacije u značajnoj meri revitalizuje. U tom cilju dogovoreno je da se u najkraćem roku, a na bazi inicijalnog materijala koji će prirediti stručni tim Novosadskog sajma, formira zajednički organizacioni odbor Sajma medija sa osnovnim ciljem da se ova medijska manifestacija organizaciono i sadržajno unapredi.
Aleksandar Andrejević, generalni direktor Novosadskog sajma, upoznao je predstavnike Asocijacije medija i sa dinamikom poslova vezanih za predstojeću privatizaciju Novosadskog sajma.


POSLE KODEKSA – SAVET ZA ŠTAMPU

Posle usvajanja jedinstvenog kodeksa novinara u Srbiji, treba formirati savet za štampu koji bi brinuo o poštovanju osnovnih novinarskih standarda, ocenjeno je na sastanku sa glavnim i odgovornim urednicima nekih srpskih pisanih medija. Na skupu, koji su organizovali Asocijacija medija, OEBS i novinarska udruženja naglašeno je da bi predstavnici novinara, vlasnika medija i javnosti činili savet za štampu koji bi rešavao žalbe i primedbe na rad medija.
Gost skupa, profesor Francuskoginstituta za štampu Univerziteta u Parizu Klod-Žan Bertan istakao je da je savet za štampu, kakav postoji u oko 100 zemalja sveta, “najbolji instrument koji usmerava medije da bolje služe interesima javnosti”. Bertran je predložio da bi najbolje rešenje bilo da formiranje tog tela podrži i Vlada Srbije.


ZASEDAO UO ASOCIJACIJE MEDIJA

Na novembarskoj sednici Upravnog odbora Asocijacije medija, koja je održana u proširenom sastavu, definitivno je utvrđen termin održavanja seminara o oditovanju tiraža, koji Asocijacija medija realizuje uz organizacionu i finansijsku pomoć Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Zajedno sa gostima iz Nemačke o kvalitetnoj verifikaciji  tiraža u Srbiji razgovaraće se 17. i 18. januara 2007.
Istovremeno, UO Asocijacije medija je odlučio da uputi poziv oditorskoj kući ABC Srbija da početkom decembra bude gost Asocijacije medija i tom prilikom upozna novinsko izdavačke kuće, okupljene oko Asocijacije medija, sa načinom i metodologijom rada.
Na sednici UO Asocijacije medija zaključeno je da bi o razlozima, načinu i modalitetima za formiranje Saveta za štampu trebalo još jednom i u što kompletnijem sastavu razgovarati sa novinarskim udruženjima, predstavnicima OEBS-a i predstavnicima Ministarstva za kulturu.
Članovi Upravnog odbora Asocijacije medija doneli su odluku da se tradicionalni novogodišnji koktel za glavne urednike i direktore medijskih kuća i predstavnike pridruženih članova Asocijacije medija održi 21. decembra 2006. godine.


EKONOMIST PROMOVISAO «TOP 300»

Ekonomist magazin (član Asocijacije medija) promovisao je već tradicionalnu ediciju «TOP 300» u okviru koje je rangirano 300 najuspešnijih srpskih kompanija prema ostvarenim poslovnim rezultatima u 2005. godini.
Kriterijum za rangiranje najuspešnijih u 2005. godini bio je ostvareni poslovni prihod. I ove godine na prva dva mesta rang liste, kao što se i očekivalo,  našle su se državne kompanije  NIS i EPS.
Asocijacija medija sa ponosom ističe da su pozicije od 3 do 5 mesta, na bazi izuzetnih rezultata ostvarenih tokom 2005. godine, pripale njenim pridruženim članovima - kompanijama: Delta Holding, Telekom Srbija i U.S.Steel Serbia. Čestitamo!
O tome kako možete doći do vašeg primerka edicije «TOP 300» opširnije na adresi: office@ekonomist.co.yu


FPN I OEBS UNAPREĐUJU KVALITET POLITIČKOG IZVEŠTAVANJA

Predstavnici Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu i Misije OEBS-a potpisali su  Sporazum o unapređenju kvaliteta političkog izveštavanja u Srbiji. Reč je o projektu koji treba da omogući obrazovanje i profesionalno usavršavanje studenata FPN i da podstakne razvoj istraživačkog novinarstva u Srbiji. Projektom je predviđeno stvaranje obimne dokumentacije video-zapisa o političkoj komunikaciji u Srbiji tokom devedesetih, koja bi bila dostupna i široj javnosti. FPN će, u okviru projekta, sklopiti sporazume sa medijskim kućama u Srbiji o praksi studenata.


RRA UPOZORAVA TV EMITERE

Republička radiodifuzna agencija (RRA) serijom oglasa objavljenih u štampanim medijima obavestila je, kako široku, tako i stručnu javnost da tv emiteri masovno krše odredabe Zakona o oglašavanju. Stručne službe RRA ustanovile su da je šest kontrolisanih emitera sa nacionalnom licencom, u periodu od 21. do 27. avgusta Zakon prekršilo čak 1.224 puta.
U javnom oglasu RRA navodi je reč o učestalom, drastičnom kršenju programske discipline koje se ne može pravdati nikakvim izgovorom jer je Zakon o oglašavanju stupio na snagu u septembru 2005. U pomenutom periodu  analizirani su programi Prvog i Drugog programa Radio-televizije Srbije (RTS), TV Pink, B92, Košave i Hepi televizije. Najčešće je kršeno pravilo o obaveznom dvadesetminutnom razmaku između reklamnih blokova.

emiteri
Član zakona
17/6
15/3
16/2
18/1
19/2
94/2
57
15/5
16/3
RTS 1 150 - 48 - 77 70 - - 6
RTS 2 94 - 12 1 77 45 5 - -
Pink 92 40 - - 14 7 - - -
B92 64 14 - - 56 36 - 2 -
Hepi 6 - - - 15 - 5 - -
Košava 56 10 - - 124 15 - - -

RRA je naglasio da se ovoga puta ne radi o izricanju mere javne opomene, ali je pozvao sve emitere da «svoje uređivačke i poslovne politike usaglase sa Zakonom o oglašavanju i Zakonom o radiodifuziji jer će u suprotnom biti primenjene sve kaznene odredbe iz pomenutih zakona».
Prihvatajući analizu stručnih službi RRA, emiteri su istakli potrebu da se Zakon o oglašavanju hitno izmeni i dopuni, jer je deo prekršaja na koje ukazuje RRA nastao i zbog nedovoljno jasnih odredbi.


I MUZIKA JE NADLANU.COM

Portal www.nadlanu.com  Telekoma Srbija (pridruženi  član Asocijacije medija) bio je generalni  pokrovitelj Aleksandre Kovač, pevačice, kompozitora, aranžera i producenta, koja je u ovogodišnjoj dodeli evropske muzičke nagrade na European Music Awards 2006 osvojila nagradu u kategoriji Adriatic Act.
 Manifestacija na European Music Awards 2006 održana je u Kopenhagenu  početkom novembra, a Aleksandra Kovač je odnela pobedu  glasanjem preko interneta  u kategoriji u kojoj su se našli Edo Maajka, Let3, Neisha i Siddharta. Na opštu radost, Aleksadra se tom prilikom našla među zvezdama rok i pop muzike koje su ovogodišnji dobitnici MTV Awards - Depeche Mode, Red Hot Chili Peppers, Justin Timberlake, Christina Aguilera itd.
Više o ovom, i drugim događajima iz domena muzike, kulture, filma itd  - na portalu www.nadlanu.com , koji u decembru slavi svoj prvi rođendan, a ima lidersku poziciju i po posećenosti zauzima mesto na samom vrhu liste najposećenijih srpskih Interntet sajtova.


UTVRĐENE CENE ZA REGIONALNO EMITOVANJE

Neposredno pred raspisivanje konkursa za dodelu regionalnih dozvola za emitovanje radio i televizijskih programa RRA je utvrdio visinu godišnjih naknada za emitovanje ovih programa.
Predviđeno je da će u osam radiodufuznih oblasti moći da radi 28 regionalnih televizija. Naknade za godišnje emitovanje programa kreću se u rasponu jedan prema deset. Najskuplje godišnje dozvole su 9,11 miliona dinara, a najjeftinije 789.540 dinara. Najveće naknade će plaćati emiteri koji će svojim signalom "pokriti" opštine južno i severno od Niša, kao i za oblast Subotice, Kule, Novog Sada i Sombora. Najniže naknade predviđene su za emitere u zoni na području opštinna Priboj-Prijepolje-Nova Varoš i na potezu Arilje-Kosjerić-Ivanjica.
Radio-stanice plaćaju petinu televizijske naknade, a predviđeno je da u osam radiodifuznih oblasti egzistiraju 24 radijske mreže. Konkurs će biti raspisan za Centralnu, Novosadsku, Južnu, Banatsku, Mačvansku, Istočnu, Zapadnu i Rašku Oblast, dok su frekvencije za Beograd već dodeljene. Strategijom razvoja radiodifuzije predviđeno je da regionalne RTV stanice svojom frekvencijom "pokriju" najmanje dve opštine, odnosno 60 odsto stanovništva tog regaona.


KABLOVSKIM EMITERIMA NEOPHODNE DOZVOLE ZA RAD

Kablovski distributeri moraće u narednih mesec dana da se prijave Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) kako bi konkurisali za dodelu petogodišnjih dozvola za rad, propisano je pravilnikom Agencije za telekomunikacije, koji je objavljen u "Službenom glasniku".
Pravilnik o uslovima za pružanje usluge distribucije radio i televizijskih programa preko kablovske distributivne mreže propisuje tehničke uslove koji su definisani preporukama više međunarodnih organizacija i domaćim i evropskim standardima. Kablovski distributeri su dužni da RATEL-u podnosu izveštaj o svom poslovanju svakih šest meseci.
Dozvole za emitovanje pojedinih TV programa putem kablovske mreže izdavaće RRA.


RASPLET NA SUDU

Reagujući na izjavu predsednice UO Televizije Studio B Ljiljane Čolić o «dubokom nezadovoljstvu antisrpskim opredeljenjem» te televizije, Dragana Milićević glavni i odgovorni urednik Studija B najavila je sudsku tužbu kojom će zahtevati da predsednica UO svoje tvrdnje potkrepi dokazima, ili odgovara za iznošenje «neistina, kleveta i uvreda». Dragana Milićević je za rad i uređivačku politiku Studija B dobila podršku ostalih članova UO, kolegijuma kuće, novinarskih i medijskih udruženja, koji su listom osudila pokušaj podele na Srbe i anti-Srbe.


DELTA HOLDING U AKCIJI ZA SIGURNU KUĆU

Kompanija Delta Holding (Pridruženi član Asocijacije medija) priključila se kampanji „Za našu decu“ koju vodi medijska kuća B92. Ugovorom, koji je ispred Delte potpisala potpredsednik Milka Forcan, ova kompanija je postala donator akcije „Izgradimo sigurnu kuću“ u kojoj će biti sagrađeno sklonište za decu i žene – žrtve porodičnog zlostavljanja. Akcija B92 ima za cilj ne samo da skrene pažnju javnosti na sve aspekte porodičnog nasilja, koje najčešće ostaje iza zatvorenih vrata, već i da pokrene konkretne mehanizme za zaštitu osoba izloženih različitim oblicima torture. Zahvaljujući donatorima, među kojima je i Delta Holding, na proleće 2007. biće izgrađena kuća površine 220 kvadratnih metara, u kojoj će biti trajno smešteno prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja. U narednoj fazi planirana je i gradnja drugog smeštajnog objekta, tako da će Sigurna kuća moći da primi ukupno do 50 dece i žena.


MAGAZIN “SVET” UDVOSTRUČIO TIRAŽ U SRBIJI!

Izdavačka kuća Color Press Group obavestila je javnost da je u periodu od maja do oktobra ove godine magazin “Svet”  udvostručio prodati tiraž u Srbiji. Prosečan štampani tiraž “Sveta” u Srbiji je trenutno 100.000 primeraka, a prodati između 75.000 i 80.000 primeraka. Kada se tome dodaju tiraži ostalih regionalnih izdanja “Sveta” (BiH, RS, Makedonija, Crna Gora i Slovenija) ukupni tiraž ovog nedeljnika je 200.000 primeraka, što ga čini  najtiražnijim magazinom koji se prodaje na prostorima bivše Jugoslavije.
Predstavnici medijske grupacije iz Novog Sada smatraju da je takvom  povećanju tiraža “Sveta” u Srbiji  pored spuštanja cene sa 50 na 39 dinara i poboljšanja opreme lista (novi format, kvalitetnija hartija) doprinelo i redovno praćenje “Velikog brata”, trenutno najpopularnijeg reality show-a u zemlji.
Color Press Group je saopštila da je  prva u Srbiji  potpisala ugovor o oditovanju tiraža sa britanskom oditorskom kućom ABC (filijala - ABC Srbija, www.abcsrbija.com),   što znači da će od prvog januara 2007. godine poslovni partneri, oglašivači ali i cela javnost imati uvid u tačan i verifikovan broj prodatih primeraka magazina Color Press Group.


“INITIATIVE” U BEOGRADU

Jedna od vodećih kompanija za strateško planiranje i zakup oglasnog prostora u medijima, kompanija Initiative otvorila je beogradsku kancelariju koja će se ovim poslovima baviti u Srbiji. “Initijative” na globalnom nivou planira I zakupljuje medijski prostor za više od 70 multinacionalnih kompanija među kojima su Johnson&Johnson, Unilever, Burger King, Tesco, Body shop, Timberland, Patek Philippe, Samsonite, BayerRoche, Ricoh, Elektrolux…


STIGAO “NAJTIRAŽNIJI” NEDELJNIK

Srpsko tržižte štampe najzad je dočekalo da se na njemu pojavi nedeljnik koji je u zaglavlju prvog broja odštampao da je “najtiražniji nedeljnik u Srbiji”
Reč je o magazinu “Stop” čiji prvi broj se pojavi na tržištu 9. novembra u izdanju firme “StopPress”. U formatu tabloida i na 48 stranica, štampan je u štampariji “APM Print”, a prodaje se po ceni od 28,50 dinara po primerku. Kako je navedeno u prvom broju, magazin je štampan u 100.000 primeraka.
Možda je upravo pojava ovog magazina, kome kao i svima drugima želimo uspeh na tržištu, pravi trenutak da čitaoce Newslettera podsetimo da je Srbija jedna od samo nekoliko evropskih zemalja u kojoj se umesto o podacima o prodatim tiražu, operiše  brojkama o štampanim primercima. Možda je to i pravi trenutak da svi novinski izdavači razmisle o priključivanju sistemu oditovanja tiraža tokom 2007. godine.


Nastavljamo sa objavljivanjem, u originalu, pojedinih delova studije o televizijskom tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope, koju je priredila kompanija Roland Berger Strategy Consultants na bazi podataka prikupljenih u prvoj polovini 2006. godine.

Kliknite za vecu sliku:

 


PAD TIRAŽA AMERIČKIH NOVINA

U šestomesečnom periodu između 1. aprila i 30. septembra, prema informaciji koju je saopštila Američka asocijacija dnevnih novina (NAA) a na bazi podataka dobijenih od ABC US, svi vodeći američki dnevni listovi beleže pad tiraža.
Najtiražniji USA Today (2.269.509 primeraka) zabeležio je pad tiraža od 1,3 odsto, drugoplasirani The Wall Street Journal (2.043.235) izgubio je 1,9procenta, trećeplasirani The New York Times (1.086.798) beleži pad od 3,5 odsto.
Na listi 20 najtiražnijih američkih dnevnika najveći pad tiraža u pomenutom periodu zabeležili su Los Angeles Times (775.766) 8 procenata, The Philadelphia Inquirer (330.622) 7,6 procenata i The Oregonian (310.803) 6,8 procenata.


RASTE SLUŠANOST DIGITALNOG RADIJA U BRITANIJI

Prema poslednjim podacima koje je objavio britanski RAJAR (Radio Joint Audience Research) digitalne radio stanice su zabeležile lagani porast slušanosti u trećem kvartalu 2006. godine. Broj slušalaca dosegao je cifru od 4,79 miliona nedeljno što je za oko 14 odsto više u odnosu na celu prethodnu godinu, ili za oko tri procenta u odnosu na isti kvartal prethodne godine.
Inače ukupan nedeljni broj sati slušanja radija dostigao je cifru od 27,923 miliona što je 3,4 odsto više u odnosu na isti kvartal prethodne godine.


KORIERE DELA SERA LANSIRA BESPLATNE NOVINE

Ni italijanski dnevnik Corriera della Sera nije odoleo izazovu lansiranja besplatnih novina. Startovao je «Corriere della Sera Anteprima» koja će se pojavljivati pet puta nedeljno (ponedeljak – petak) do 31. decembra 2006. godine.
«Anteprima» će biti besplatno distribuirana zajedno sa «Corriere della Sera» u tiražu od 100.000 primeraka od 16.00 do 20.00 časova i to samo u jednom delu Milana i na aerodromu Linate.


AKSEL ŠPRINGER LANSIRAO RUSKI OK!

Nemački medijski gigant, kompanija Axel Springer lansirala je početkom novembra rusko izdanje britanskog magazina OK!
Magazin OK! je peto izdanje nemačke kompanije u Rusiji. Magazin je startovao sa 135.000 štampanih primeraka i biće distribuiran na više od 18.000 prodajnih mesta po ceni od 25 rubalja za primerak.


SANOMA WSOY RAZVIJA VLASTITI ONLAIN BIZNIS

Finska medijska grupacija Sanoma WSOY odlučila je da osnuje vlastitu kompaniju čiji zadatak će biti razvoj onlain biznisa za račun osnivača.
Nova kompanija, Sanoma Digital startovaće sa radom 1. januara 2007. godine i biće fokusirana na razvoj onlain poslova u Finskoj i baltičkim zemljama. Osnivači su Sanoma, Sanoma Magazines Finland i Swelcom, s tim što je Sanoma većinski vlasnik.


«METRO» NAJVEĆE GLOBALNE NOVINE

Kompanija Metro International saopštila je da je njena perjanica besplatni dnevni list Metro  proglašen za najveće dnevne novine na svetu i to od takvog autoriteta za rekorde kao što je Guinness World Records.
Prema podacima kompanije, Metro su najveće novine sa najbržim razvojem na svetu. Sedamdeset Metroovih dnevnih izdanja štampa se u 100 vodećih gradova u 21 zemlji sveta i na 19 jezika.
Prve Metro novine pokrenute su u Stokholmu 1995. godine, a danas, samo u Evropi izlazi 58 izdanja ovog lista.
Rekordersko priznanje «Najvećim globalnim novinama» uručeno je na proslavi Svetskog dana rekordera.


NEWSCORP OBJAVLJUJE RAT PIRATERIJI U KINI

Mardokova kompanija NewsCorporation namerava da objavi rat DVD pirateriji u Kini. Plan je da se kupcima ponude izuzetno jeftine legalne kopije filmova proizvedenih u studiju Twentieth Century Fox.
Kompanija se nada da će snažnom propagandnom kampanjom uspeti da animira kupce da kupuju legalne DVD sa Fox filmovima po ceni od 20 do 25 juana, umesto onih od 10 juana na crnom tržištu.


BRITANCI KUPILI BESPLATNE NOVINE U DUBAIU

Kompanija Associated Newspapers, nacionalna novinska divizija grupacije Daily Mail & General Thrust objavila je da je preuzela 60 odsto vlasništva u kompaniji Catchpole Communications FZ LLC po ceni od 7,2 miliona dolara zadržavajući pravo da investiciju i vlasništvo uvećaju u naredne tri godine.
Catchpole je kompanija iz Dubaia  koja servisira sve poslove vezane za izdavanje dnevnih novina 7Days.
Reč je o besplatnim dnevnim novinama na engleskom jeziku poput Associatteovog Metroa. Iako je pokrenut decembra 2004. godine 7Days već posluje sa profitom.


FINANCIAL TIMES LANSIRAO FT ALPHAVILLE

The Financial Times lansirala je pod nazivom FT Alphaville servis digitalnih vesti i komentara namenjenih profesionalcima zaposlenim u hedž fondovima, bankama i privatnim fondovima. Novi servis vesti funkcionisaće kao sub-sait na adresi:  www.FT.com


 

 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!