Novembar, 2006 No. 43


SEMINAR ZA KVALITETNIJE PISANJE O ZDRAVSTVU

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija) i Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija organizovali su seminar za novinare koji u medijskim kućama prate i izveštavaju o zbivanjima u zdravstvu i medicini.
U ime  Asocijacije Medija učesnike skupa pozdravili su Dragoljub Žarković član UO i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije, a o finansiranju zdravstvene zaštite i o socijalnom zdravstvenom osiguranju govorila je Svetlana Vukajlović direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Vukajlovićeva je istakla  potrebu što kvalitetnije svakodnevne saradnje na relaciji Fond – medijske kuće, kako bi korisnici zdravstvenih usluga bili na što bolji način informisani o svojim pravima, ali i o mogućnostima fonda. O zanimljivosti tema kojima se bavi seminar govori učešće novinara iz 15 medijskih kuća. 


GALENIKA – USPESI I PRIZNANJA

Galenika a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) na čelu sa generalnim direktorom Aleksandrom Pravdićem i njegovim najbližim saradnicima obeležila je u društvu glavnih urednika i direktora medijskih kuća, okupljenih oko Asocijacije medija, dobijanje laskavog priznanja «Najuspešnije preduzeće u 2005. godini» koje dodeljuje Republički zavod za razvoj.
Aleksandar Pravdić je prisutne informisao o načinu na koji je poznata farmaceutska kuća rešila probleme iz prošlosti, o trenutnom – izuzetno uspešnom poslovanju i o pripremama za realizaciju obimnog investicionog programa u narednoj godini.


NEMAČKI NOVINARI POSETILI ASOCIJACIJU MEDIJA

Grupa nemačkih novinara u organizaciji "Journalists Netework" i Fondacije Robert Boš posetila je od 16. do 18. oktobra Beograd. Novinari uticajnih nemačkih medija kao što su televizija ZDF, televizija n-tv, dnevnik Financial Times Deutschland, Sueddeutsche Zeitung, Die Welt i drugi u Beogradu je razgovarala sa predsednikom Tadićem, koordinatorom srpske delegacije za pregovore o statusu Kosova, Slobodanom Samardžićem, kao i sa predstavnicima domaćih i stranih nevladinih organizacija. Zajedno sa svojim kolegama, dopisnicima nemačkih medija u Srbiji, grupa novinara je bila gost i Asocijacije medija. Izvršni direktor Asocijacije medija, Zoran Papić, upoznao ih je detaljno sa radom vodeće medijske asocijacije u Srbiji. Novinari iz Nemačke su iz Beograda otputovali za Prištinu i Kosovsku Mitrovicu.


NATIONAL GEOGRAPHIC NA SRPSKOM

Krajem oktobra na tržište je lansirana srpska verzija jednog od najstarijih, najpoznatijih i najtiražnijih magazina na svetu - National Geography.
Magazin, koji čita oko 40 miliona čitalaca na 27 jezika u skoro svim zemljama sveta, u Srbiju stiže kao izdavački poduhvat medijske kuće Sanoma Magazines SMG.
Reč je o mesečniku, koji izuzetno kvalitetno štampa Radin Print Culture iz Zagreba. Distribucija je poverena kompaniji Poydor iz Beograda, a na kioscima će se prodavati po malo neobičnoj ceni od 209 dinara. 


MEDIJI RADE «GOTOVO POTPUNO SLOBODNO»

Stanje u medijima u Srbiji još nije u potpunosti dobro iako mediji rade  «gotovo potpuno slobodno» ocenio je u izjavi bečkom dnevniku «Prese» šef misije OEBS-a u Beogradu Hans Ola Urstad. Urstad je ocenio da se «otvoreni državni pritisak ne može ustanoviti ali da postoje i suptilnije metode za nametanje interesa» ukazujući da je i dalje uočljiva samocenzura i «određena uzdržanost» prema vlasnicima. On je upozorio da se najveća opasnost po nezavisno novinarstvo u Srbiji krije u medijskoj koncentraciji.


GAŠENJE RTV OD 28. OKTOBRA

Pravilnik o prinudnom izvršenju odluka Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), kojim se precizira postupak privremenog, ili trajnog oduzimanja dozvola za emitovanje programa i zabrana onima koji emituju bez dozvole, objavljen je u najnovijem broju „Službenog glasnika“.
Pravilnik je stupio na snagu 28. oktobra, a odluke postaju izvršne istekom roka za žalbu, ili dostavljanjem rešenja kojim se žalba odbacuje. Ukoliko emiter ne obustavi program, sledi prinudno izvršenje odluke..
Očekuje se da Savet RRA u najskorije vreme raspiše konkurs za dodelu licenci za emitovanje regionalnih tv i radio programa.


SVET – SPECIJAL: “VELIKI BRAT” br. 1

Prateći veliko interesovanje televizijskih gledalaca koje izaziva trenutno najgledaniji reality-show u zemlji, produkcijske kuće “Emotion” i “Color Press Group” (član Asocijacije medija) odlučile su da na tržište magazina lansiraju specijalno izdanje magazina “Svet” posvećeno “Velikom bratu”. “Svet – Specijal VELIKI BRAT” broj 1. u tiražu od 100.000 primeraka i po ceni od 50 dinara već je na tržištu štampe u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Makedonije i Slovenije.
Do kraja ovogodišnjeg ciklusa planirano je izdavanje još dva specijalca a po završetku ciklusa, u januaru 2007. i jedno izdanje koje će imati poklon DVD sa najzanimljivijim sekvencama iz VB-01.


HALO PLUS PRETPLATNA KARTICA ZA MEĐUNARODNE RAZGOVORE

Kompanija Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) od 1. novembra 2006. godine, nudi novu uslugu – Halo Plus pretplatne telefonske kartice za međunarodne razgovore. Korišćenje Halo Plus kartice obezbeđuje uštedu od 35% do 72% u odnosu na postojeće cene međunarodnih razgovora. Halo Plus pretplatne telefonske kartice za međunarodne razgovore mogu se nabaviti na svim kioscima za štampu širom Srbije.Kartice korisnicima  pružaju mogućnost pozivanja inostranih mreža sa fiksnih telefonskih priključaka sa tonskim biranjem po znatno nižim tarifama. Korisnicima će biti na raspolaganju 3 tipa Halo Plus kartice: katrice sa kojih će moći da se pozivaju brojevi fiksne telefonije u zemljama bivše Jugoslavije (jedna kartica omogućava 45 minuta razgovora), kartica koja omogućava pozivanje brojeva fiksne telefonije u evropskim zemljama (jedna kartica – 40 minuta razgovora) i kartica za pozivanje brojeva fiksne telefonije u SAD, Kanadi i Australiji.


OTVOREN ECDL TEST CENTAR JUGOIMPORT-SDPR

Jugoimport-SDPR (pridruženi član Asocijacije medija) postao je zvanični registrovani međunarodni ECDL test centar akreditovan za aktivnosti ECDL (Europe Computer Driving Licence) i testiranje za sertifikat ECDL Core CS.
Istovremeno Jugoimport-SDPR nudi obuku kandidata za ECDL testiranje nakon čega se stiče kompetentnost za korišćenje personalnih računara i osnovnih programskih aplikacija u svakodnevnom radu. Na ovaj način, samo pola meseca nakon usvajanja Strategije razvoja informacionog društva u Srbiji, Jugoimport-SDPR nastoji da da pun doprinos razvoju informatičkog obrazovanja u zemlji. Opširnije na internet adresi: fdsp@eunet.yu.


RTS I UNICEF PROMOVIŠU DEČJA PRAVA U SRBIJI

Predstavnici RTS i UNICEF-a u Beogradu potpisali su sporazum o partnerstvu i saradnji u promociji dečjih prava u Srbiji.
Prema ovom sporazumu Medijski javni servis Srbije obavezan je da, u saradnji sa UNICEF-om, producira dokumentrarni serijal «Srbija po meri dece», kao i da promoviše program «Škola bez nasilja» i pomogne kampanju za pospešenje prodaje UNICEF-ovih novogodišnjih čestitki. UNICEF, inače, ove godine slavi 60. godina od osnivanja.


 „LINK“ O LOKALNOM RADIJU

U najnovijem broju «Linka», časopisa za profesionalce u elektronskim medijima dodatak broja posvećen je temi: «Radio lokalne/regionalne zajednice». Iz dodatka, koji je pripremila dr. Dubravka Valić Nedeljković, izmedju ostalog se može saznati šta danas nedostaje programima lokalnih i regionalnih radio-stanica, šta ove radio-stanice neguju u svojim programima, koje su funkcije ovih radio-stanica....


SVI KRŠE ZAKON O OGLAŠAVANJU

Svi veći TV emiteri u Srbiji krše Zakon o oglašavanju - ocenjeno je na tribini organizovanoj u Privrednoj komori Srbije povodom prve godišnjice primene zakona.
Učesnici tribine potvrdili su činjenicu da se niko ne pridržava vremena propisanog za emitovanje tv-reklama, koje iznosi 12 minuta u jednom satu za komercijalne reklame i šest minuta u satu za reklame javnog servisa, odnosno sopstvenog programa.
Kao najdrastičniji primeri zloupotrebe oglašavanja naveden je veći broj tv-kvizova, gde se telefonski pozivi naplaćuju po posebnoj tarifi a gledaoci se o tome ne informišu na adekvatan način.


EKONOMIST NAJAVIO KONFERENCIJE

Izdavačka kuća Ekonomist medija group (član Asocijacije medija) najavila je stručne konferencije, koje će organizovati u periodu od novembra 2006. do juna 2007. godine. Prva je na  redu novembarska konferencija na temu: «Regionalno ekonomsko povezivanje na prostorima bivše Jugoslavije – neminovnost ili opcija». Druga godišnja konferencija na temu razvoja finansijskih servisa u jugoistočnoj Evropi biće održana 6. i 7. decembra.
Ekonomistov prvi skup u 2007. godini biće u januaru, a tema je «Tržište telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi». Mart je rezervisan za drugu godišnju konferenciju «Tržište nekretnina u Jugoistočnoj Evropi». Od 5. do 6. juna 2007. godine Ekonomist organizuje treću godišnju konferencijupod naslovom «Budućnost tržišta kapitala na Balkanu».
Opširnije informacije o Ekonomistovim konferencijama mogu se pročitati na internet adresi:
  www.ekonomist.co.yu/konferencije/index.html


IZABRANI DIREKTORI I GLAVNI UREDNICI RTS

Na predlog generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića Upravni odbor ove kuće imenovao je direktore i glavne urednike nacionalnog javnog servisa.
Direktor TV Beograd je Nikola Mirkov, dok će na mestu direktora Radio Beograda biti Slobodan Divjak.
Glavni urednici TV Beograd biće Nenad Lj. Stefanović – informativni program, Božidar Nikolić – kulturno obrazovni program i Sandra Šuša – zabavni program.
Glavni urednik Prvog programa Radio Beograda je Dušan Radulović, a glavni urednik Drugog programa ovog radija biće Đorđe Malavrazić. Predrag Šarčević je urednik Trećeg programa Radio Beograda.


„BOGAVAC" ZORANU JANIĆU

Nagrada za novinarsku etiku i hrabrost „Dušan Bogavac", koju dodeljuje NUNS, uručena je Zoranu Janiću, autoru knjige „Tišina u Aberdarevoj". Janiću je nagradu uručila prošlogodišnja dobitnica, novinarka televizije B92 Brankica Stanković. Ona je rekla da je knjiga „Tišina u Aberdarevoj" dokaz da je režim Slobodana Milošvića, prilikom NATO bombardovanja zgrade državne televizije u aprilu 1999. godine, žrtvovao 16 radnika RTS-a.


MEDIJI UJEDINJENI U BORBI PROTIV AIDS

GMAI (Global Media AIDS Initiative) je program, koji je na inicijativu generalnog sekretara UK Kofia Anana pokrenut 2004. godine sa ciljem da se preventivnim delovanjem uspori širenje AIDS. U realizaciju programa u svetu je već uključeno više od  190 medijskih kuća,  a saradnjom MTV Networks i Brand magazina GMAI inicijativa je ove godine pokrenuta i u Srbiji.
Ideja akcije je da se besplatnim ustupanjem oglasnog prostora doprinese realizaciji kampanje povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS.
Opširnije o svemu na adresi:
www.thegmai.org ili urednik@brandmagazin.com.


„JAMA“ PRED ČITAOCIMA

Pred stručnu, naučnu, a pre svega medicinsku javnost u Srbiji tokom novembra će stići  najnoviji broj magazina JAMA. Časopis JAMA (The Journal of the American Medical Association) je najpoznatiji i najtiražniji medicinski časopis na svetu. Izdaje ga, u kontinuitetu od 122 godine, Američko lekarsko udruženje, a pred čitaoce u Srbiji stiže zahvaljujući izdavačkoj aktivnosti kompanije TEMAT.
U srpskom izdanju magazina kompanija Temat objavljuje odabrane originalne stručne i naučne radove iz američkog izdanja, a oko 20 odsto obima lista posvećeno je domaćim temama i radovima.
JAMA se štampa u štampariji „Birograf“ na 110 strana u punom koloru na formatu A4. Časopis se distribuira isključivo putem pretplate. Kontakt radi pretplate i dodatnih informacija: temat@net.yu


Asocijacija medija  i u ovom broju nastavlja sa objavljivanjem, u originalu, pojedinih delova studije o televizijskom tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope, koju je priredila kompanija Roland Berger Strategy Consultants na bazi podataka prikupljenih u prvoj polovini 2006. godine.

Kliknite za vecu sliku:


VEĆA KONKURENCIJA NA TV TRŽIŠTU ITALIJE

Italijanska vlada odobrila je nacrt zakona koji bi trebalo da poveća konkurenciju na televizijskom tržištu kojim dominiraju Mediaset  Silvija Berluskonija i državni servis RAI. Prema nacrtu, dve kompanije, koje zajedno poseduju šest od sedam glavnih tv-stanica u Italiji, moraće da oslobode po jednu frekvenciju za dve nove televizije, a da svoja dva kanala prebace na digitalne. Istaknuto je da zakon nema nameru da kažnjava već da pospeši digitalizaciju televizije i da promeni situaciju u kojoj dva emitera drže 85 procenata reklamnog tržišta.


ZABRANJENI TELEFONSKI BROJEVI ZA TV KVIZOVE

Agencija za telekomunikacije Crne Gore zabranila je Telekomu Crne Gore upotrebu brojeva koje televizijske kuće koriste za organizovanje kvizova.
Odluka je doneta nakon prigovora korisnika na visinu iznosa na telefonskim računima, koji su ispostavljeni a naročito po osnovu poziva koji počinju negeografskim kodovima 044 i 045 koji se koriste za organizovanje tv-kvizova. Agencija je zabranila upotrebu ovih brojeva pri organizaciji kvizova na televizijama IN, Montena, MBC, Elmag kao i drugih brojeva koje koriste tv i druge kuće za organizaciju kvizova.


REUTERS SVE BOLJI

Centrala medijske i informativne grupe Reuters saopštila je da je prodaja u trećem kvartalu 2006. godine dostigla iznos od 631 funti (938 miliona evra) što je za 3,3 odsto  bolje u odnosu na isti period prošle godine.
Kompanija je ozbiljno reorganizovana 2005. godine kako bi se usmerila uslugama namenjenim elektronskoj trgovini, mobilnoj telefoniji ali i novim velikim tržištima poput Kine i Indije.


TOP 200 US OGLAŠIVAČA

Trošeći u medijima, čiji se prihodi od oglašavanja prate, dvesta vodećih američkih brendova  potrošilo je u prvom polugođu ove godine oko 24,7 milijardi dolara za oglašavanje.
Na prvom mestu po sredstvima izdvojenim za oglašavanje je IT gigant kompanija Verizon sa cifrom od 937,7 miliona dolara što je za 13,2 odsto više od izdvajanja ove kompanije u istom periodu prethodne godine. Na začelju tabele je firma AIG sa utroškom od 49,2 miliona dolara.
Objavljujemo tabelu dvadeset najvećih US oglašivača u prvoj polovini 2006. godine:

Rang
Kompanija
u milionima dolara
1
Verizon
937,7
2
Cingular
628,6
3
Ford
540,3
4
AT&T
511,5
5
Sprint
496,0
6
Toyota
485,8
7
Chevrolet
443,0
8
McDonald's
379,5
9
Dell
336,4
10
Home Depot
306,9
11
Nissan
298,0
12
Honda
296,9
13
Vonage
293,2
14
T-Mobile
284,6
15
Target
279,1
16
Hyndai
268,2
17
Lowe's
243,7
18
Wal-Mart
233,5
19
American Express
229,6
20
Dodge
229,1

TEŠKA BORBA ZA VEĆE PRIHODE OD OGLASA

Prema najnovijim podatcima PIB (Publisher Information Bureau) američki magazini su u prvih šest meseci 2006. godine vodili zaista tešku borbu za uvećanje prihoda od oglasa kada se ima u vidu činjenica da je broj oglasnih stranica povećan za samo 0,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
PIB je saopštio da je ukupan prihod povećan za 4,3 procenta u odnosu na isti period 2005. godine ali da to treba prihvatiti sa značajnom rezervom pošto je procena rađena na bazi zvaničnih cenovnika, a ne na bazi stvarno dogovorenih cena oglasnih stranica sa oglašivačima.
Najveći broj oglasnih stranica (čak 13.507) angažovale su farmaceutske kuće, što predstavlja povećanje od 12,2 procenta.


NIELSEN NUDI REJTING VIDEO IGRICA

US provajder tv rejtinga Nielsen Media Research osnovala je novi odsek koji će se baviti monitoringom video igrica koje se igraju na tv.
Rezultati merenja ove vrste popularnosti biće, naravno, ponuđeni potencijalnim oglašivačima. Za ovu novu aktivnost agencija će koristiti modifikovanu verziju Nielsens People Meter uređaja.


TELEKOM ITALIJE PROŠIRUJE DELATNOST

Menadžment kompanije Telekom Italija potvrdio je vesti da ova kuća planira transformaciju u medijsku kuću koja će se ubuduće baviti poslovanjem u sektoru širokopojasnog pristupa internetu.


GUARDIAN PROMOVIŠE MUZIČKI VEBSAJT

Guardian Unlimited je lansirao muzički websajt čiji sadržaj su dnevne muzičke vesti, nedeljni pregledi i intervjui, koji pokrivaju sve oblasti muzike.
Sajt www.guardian.co.uk/music će uskoro ponuditi dnevne blogove, podcast i nedeljne e-mail izveštaje.

Prvih šest meseci sajt će sponzorisati Intel


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!