Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2018
Asocijacija Medija
No. 328
U OVOM BROJU
Prodati TV Prva i O2 TV
Nacrt medijske strategije do kraja godine
Nedopustivo ignorisanje pravila
„Dezinformacija“ reč 2018. godine
CNN tuži Trampa
Diskriminacija loša za posao
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PRODATI TV PRVA I O2 TV

Vest o prodaji televizija Prva i O2, kao i Play radija i portala B92.net, počela je od tvita predsedavajućeg Saveza za Srbiju (SzS) Dragana Đilasa, koji je tvrdio na svom tviter nalogu da je Telekom kupio televizije 02 i Prvu, a da je formalni kupac Kopernikus. Na sreću nismo dugo čekali da dobijemo i zvanično saopštenje Antena grupe u kome se navodi sledeće: “Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play Radio, šest kablovskih kanala i portali prva.rs, o2tv.rs i b92.net, postigla je dogovor sa Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto osnivačkih prava Antena grupe u Srbiji i Crnoj Gori, a vrednost akvizicije iznosi 180 miliona evra. Postupak izdavanja dozvole od strane regulatornih tela je u toku, naveli su u saopštenju. U vreme kupovine Fox televizije u Srbiji 2009. godine, stanica je imala svega 4 odsto udela tržišta, a danas medijska kuća ima čak 45 odsto udela u tržištu. Srđan Milovanović je doskorašnji suvlasnik Kopernikus technology, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, kojeg je Telekom Srbija nedavno kupio za oko 190 miliona evra.


ODRŽAN SEMINAR O TEHNOLOŠKIM PROMENAMA U MEDIJIMA

U Beogradu je 21. i 22. novembra održan poslednji seminar iz ovogodišnjeg edukativnog serijala „Seminars for Media Professionals“. I ovaj je, kao i svi prethodni, bio posvećen dopunskoj edukaciji novinara za bolje razumevanje pojedinih tema od interesa za širu javnost. Tema seminara „Tehnološke promene u medijima – kako preživeti“ okupila je polaznike iz 21 medijske kuće širom Srbije. O ekonomskoj održivosti pre svega štampanih medija i potrebi da štampani medeiji prihvate i primene tehnološke promene govorili su: Zoran Sekulić – Agencija Fonet, Veselin Simonović – direktor „Blic-a“, Dragoljub Žarković – glavni urednik nedeljnika „Vreme“, Vanda Kučera – podpredsednica McCann Beograd, Biljana Stepanović – „Nova ekonomija“, Zorica Višnjić – predsednica UO Lokal pres, Miljana Nešković iz magazina „Lepota i zdravlje“, Lidija Tomić – DW Akademija i Dalila Ljubičić – izvršna direktorka Asocijacije medija. Seminar je organizovala kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.


TELEKOM ĆE KUPOVATI JOŠ OPERATERA

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je da će se u vlasništvu te kompanije uskoro naći još neki kablovski operateri, da to preduzeće očekuju neto dobit od 14,5 milijardi dinara i da će uskoro biti raspisan konkurs za 1.000 dobrovoljnih odlazaka iz firme. On je u intervjuu za list Blic od nedelje, 2. decembar, rekao da ne može da navede o kojim operaterima se radi, kao i da se to sprovodi u sklopu njihove razvojne strategije pod nazivom „Milion plus“, koja podrazumeva postizanje milion korisnika televizije i interneta u predstojećem periodu. „Pored akvizicija ‘kablovaca’, značajna sredstva ulažemo u optičku pristupnu infrastrukturu… Trenutno smo fokusirani na ulaganja u TV sadržaj, koji nam je jedan od oslonaca zbog razvoja multimedijalnih usluga u budućnosti” kazao je Ćulibrk. Za najavljeni program dobrovoljnih odlazaka iz komapnije, prema njegovim rečima, najzainteresovaniji su stariji zaposleni, kojima se nudi 900 evra po godini staža. Ćulibrk je takođe naveo da je Telekom povećao svoju ukupnu vrednost, da u prva tri kvartala ove imaju veći prihod nego u istom periodu 2017. godine i da su, u odnosu na prošlu godinu, operativna i neto dobit kompanije uvećane.


NACRT MEDIJSKE STRATEGIJE DO KRAJA GODINE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za Istinomer da očekuje da do kraja godine bude završen prvi nacrt medijske strategije, koji će biti poslat na javnu raspravu. Radna grupa koja radi na izradi Nacrta od juna ove godine, imaće priliku da stručnim i zainteresovanim stranama predstavi Nacrt već sredinom decembra na profesionalnom skupu koji organizuje Misija OEBS, koja sve vreme rada pruža tehničku i ekspertsku podršku Radnoj grupi. Istovremeno Tim za dijalog pokušava da reši hitna medijska pitanja putem saradnje sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije. Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže da je set od sedam konkretnih problema koji zahtevaju urgentnu intervenciju uručen Koordinacionom telu Vlade i da je rok za njihovo rešavanje kraj godine, te da će to biti test političke volje Vlade Srbije da reši probleme na medijskoj sceni. Suzana Vasiljević, članica Koordinacione grupe i savetnica za medije Aleksandra Vučića, podsetila je da je 2011. godini u radnoj grupi za izradu medijske strategije bio samo jedan predstavnik medijske zajednice, a da ih sada ima devetoro. Ona smatra da je to dovoljno.


NEDOPUSTIVO IGNORISANJE PRAVILA

Savet za štampu izrazio je 21. novembra protest zbog odluke Komisije za ocenu projekata iz oblasti javnog informisanja u Beogradu da budžetski novac dodeli novinama koje kontinuirano krše Kodeks novinara Srbije. Savet je u saopštenju upozorio da je "drastično ignorisanje propisanih pravila i nagrađivanje medija koji ne poštuju etičke standarde profesije apsolutno nedopustivo" i da bi i Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja morali da reaguju kako bi se sa takvom praksom prestalo. "Suprotno Pravilniku za sufunansiranje projekata, kojim je propisano da se prilikom odlučivanja posebno uzima u obzir da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, Komisija je ovaj uslov potpuno ignorisala", navodi se u saopštenju Upravnog odbora Saveta za štampu. "Greškom ili ne, Informer, kome su u poslednjih godinu dana izrečene četiri javne opomene zbog kršenja Kodeksa, nije ni bio na spisku medija koji je dostavljen Savetu za štampu", navodi se u saopštenju. UNS i Politika su se odrekli sredstava koja su im dodeljena na ovom konkursu, u znak protesta što su najviše novca dobili mediji rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije.


SERIJA „BESA“ NA SUPERSTAR TV MTS TELEVIZIJE

Od 16. decembra počinje sa emitovanjem nova serija „Besa“ u 12 epizoda, svake nedelje od 21h na SuperStar TV-u (kanal 103 mts TV-a). Proslavljeni britanski scenarista Toni Džordan (poznat po TV serijama Hustle, Life on Mars...) zajedno sa timom pisaca iz našeg regiona, scenaristom Mladenom Matičevićem i sa rediteljem Dušanom Lazarevićem, kreirao je prvi domaći serijal koji prati sve standarde poznatih britanskih dramskih serija. Tim povodom, Vladimir Lučić koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe, izjavio je „Budućnost telekomunikacionog biznisa sve više je vezana za multimedijalne usluge, pre svega televiziju. Svako ko želi da bude lider u tom poslu mora svojim korisnicima da pruži najbolji sadržaj, prvenstveno u domenu zabavnog i sportskog programa. Pokretanjem SuperStar TV-a mi smo upravo to i imali za cilj, a početkom emitovanja serije `Besa` jasno potvrđujemo svoju rešenost da najkvalitetniji domaći serijski program bude okosnica naše ponude“. Serija je snimljena u međunarodnoj koprodukciji Antenna Group Studios, Adrenalin produkcije i Red Planet pictures, a ekskluzivna prava na premijerno emitovanje ima mts televizija.


TAKSA NA SRPSKU ŠTAMPU NA KOSOVU

Sa činjenicom da srpska štampa, koja se redovno distribuira na Kosovu, podleže novoj taksi na maloprodajnu cenu od 100 posto, prvi se susreo upravo distributer firma KiM Beokolp. „Sinoć smo bili spremni čak i da platimo taksu na maloprodajnu cenu novina od 100 odsto, kako bi srpski narod pošto-poto dobio štampu, ali su carinici zahtevali da pored toga, na fakturi robe koja ide za Severnu Mitrovicu, umesto ’Kosovo’ stoji ’Republika Kosovo’“, rekao je 23. novembra Udruženju novinara Srbije (UNS) Zvezdan Mihajlović iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na KiM. Kako ističe, Beokolp nije bio spreman na ovakav ustupak i novine su ponovo vraćene u Beograd. To je bio već treći dan kako je Priština onemogućila distribuciju srpske štampe na Kosovo i Metohiju, i pored činjenice da se tamo ne štampa nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku. U jučerašnjoj izjavi američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skata saznajemo da su “ SAD i EU ujedinjene u uverenju da tarife treba ukinuti”.


BAZA PODATAKA O MEDIJSKIM EKSPERTIMA

BIRN Srbija je predstavio jedinstvenu bazu podataka u kojoj se nalaze informacije o medijskim ekspertima u Srbiji, koji su kao članovi komisija, ocenjivali projekte na javnim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja u javnom interesu. Bazu „Medijski eksperti u Srbiji“ možete pogledati na OVOM linku. U bazi možete naći profesionalne biografije medijskih stručnjaka, kao i informacije koliko puta su određeni pojedinci bili članovi komisija i koja medijska udruženja su imala najviše članova u komisijama, koje su dodeljivale novac medijima. Podaci se odnose na medijske konkurse, koji su sprovedeni u toku tri i po godine (2015-2017 i prva polovina 2018. godine zaključno sa konkursima koji su raspisani do 30.06.) u 170 lokalnih samouprava na teritoriji Srbije (bez Kosova).


13 JEZIKA ZA .RS DOMENE

Od ponedeljka, 10. decembra, .RS će „govoriti“ 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, koja između ostalog, više neće morati da se pišu „ošišanom latinicom“ , piše sajt Advertiser-Serbia. Registrantima postojećih .RS domena će od tog datuma biti omogućena registracija novog naziva .RS domena, koji na određenim pozicijama umesto „ošišanih“ slova ima odgovarajuća slova koja ranije nisu bila na raspolaganju (npr. „č“ ili „ć“ umesto „c“, „š“ umesto „s“ itd), navedeno je u saopštenju. RNIDS ističe da je činjenica da svaki narod teži da na internetu koristi svoje nacionalno pismo, i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena. Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. godine omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru domena .SRB, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina.


RTV OBELEŽIO 69. ROĐENDAN

Radio-televizija Vojvodine obeležila je svoj 69. rođendan. Dan republike 1949. godine je i dan kada se prvi put oglasio Radio Novi Sad. A televizijski program iz zgrade na Mišeluku počeo je da se emituje 26. novembra 1975. godine. Bez svoje zgrade RTV je ostao 1999. godine, ali je ove godine konačno počela gradnja nove zgrade na mestu stare, porušene u NATO bombardovanju. Radio-televizija Vojvodine danas emituje program na sedam platformi i 14 jezika i po tome je retkost u Evropi, kao javni servis koji ima veliku zastupljenost programa na jezicima nacionalnih manjina. Od samog početka, TV Novi Sad je emitovala program na pet jezika: srpskom, mađarskom, rumunskom, slovačkom i rusinskom.


MONITORING MEDIJSKOG PLURALIZMA U SRBIJI

Srbija ima solidan pravni okvir u medijskoj oblasti, ali najveći problem je primena propisa, ocenjeno je u najnovijem izveštaju Centra za medijski pluralizam i medijske slobode iz Firence, u kojem se domaće institucije pozivaju da hitno primene regulatorni okvir, prenosi novinska agencija FoNet. Izveštaj o Monitoringu Medijskog Pluralizma za Srbiju u 2017. godini urađen je u okviru istraživanja stanja u 28 članica Evropske unije, ali i zemalja kandidata: Srbije, Turske i Makedonije. U delu o Osnovnoj zaštiti ističe se da bi Srbija trebalo efikasnije da primeni medijske zakone kako bi odgovorni za napade na novinare bili kažnjeni i kako bi se pojačala prevencija. Regulatorno telo za elektronske medije trebalo bi da postane efikasnije i transparentnije u radu, a podaci o pluralizmu na tržištu medija da se redovno sakupljaju i stavljaju na uvid javnosti. Nadležne institucije trebalo bi da reaguju na slučajeve povećane horizontalne koncentracije vlasništva u medijima, dok bi državno kofinansiranje medija moralo da bude transparentno i po jasnim kriterijumima, utvrđeno je u zaključcima izveštaja. Autorka izveštaja za Srbiju je profesorka Jelena Surčulija Milojević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.


KRAJNOVIĆ DIREKTOR RADIJA 021

Novi generalni direktor radiodifuznog preduzeća "021" iz Novog Sada je dosadašnji glavni urednik te medijske kuće Slobodan Krajnović (45). Kako je potvrđeno FoNetu 22. novembra, on je na tu funkciju imenovan glasovima članova Skupštine preduzeća. Krajnović je najavio da će uskoro biti odabrani novi odgovorni urednici portala i radija. Kao glavne ciljeve, označio je očuvanje pozicije vodećeg novosadskog informativnog medija i jedinstvenog radijskog programa. Takođe je najavio ulaganja u digitalne tehnologije i razvoj novih medijskih platformi, kao put ka održivosti i očuvanju nezavisnosti. Krajnović je tokom 19 godina rada na "021" prošao sve faze voditeljskog, novinarskog, uredničkog i menadžerskog posla. Od 2002. godine je obavljao funkciju šefa deska, da bi 2005. godine stupio na dužnost glavnog i odgovornog urednika na kojoj je do danas. Pod njegovim vođstvom razvijen je portal "021", danas najuticajniji informativni medij u Novom Sadu. Mreža asocijacija privatnih elektronskih medija SEENAPB proglasila ga je 2008. godine za najboljeg radijskog urednika informativnih radio stanica jugoistočne Evrope.


PROTOKOL IZMEĐU RTS I TELEKOMA

Protokol o saradnji između RTS-a i „Telekoma Srbija“, koji predviđa zajedničku produkciju naučnog i serijskog programa najvišeg kvaliteta, potpisan je u prostorijama Radio-Televizije Srbije. Sporazum su potpisali generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk. Novi sadržaji neće biti emitovani samo na RTS kanalima, već i u Telekomovim distributivnim mrežama. Rezultat zajedničkog rada gledaocima će biti dostupan na TV ekranima tokom 2019. godine, kada će prva sa emitovanjem početi serija „Pet“, jedna od šest domaćih serija koje će biti realizovane u sklopu ovog partnerskog poduhvata. Ostale serije će se emitovati kako na kanalima Radio-televizije Srbije tako i u Telekomovim distributivnim mrežama. Ljubitelji nauke imaće priliku da na novom kanalu „RTS Nauka“ uživaju u satima novog i kvalitetnog naučnog, školskog i obrazovnog sadržaja pre svega domaće produkcije, ali i u najboljem inostranom programu. Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević kaže da je ovaj protokol čekao tri i po godine i da zato misli da jedino što je normalno i prirodno jeste da RTS i MTS sarađuju i da rade zajednički na projektima.


NEVEROVATAN RAST POSETE SAJTA DDL.RS

Na najnovijoj Gemius listi, koja prati posetu sajtova u Srbiji, portal DDL.rs (skraćenica od „dnevna doza lepog“) je nastavio rapidno da raste i za samo 10 meseci od osnivanja uspeo da prestigne portale najvećih medijskih kuća kao što su RTS, N1, Pink, Prva i mnogi drugi. Portal DDL.rs je u oktobru ostvario preko 7,5 miliona otvorenih strana i 800.000 jedinstvenih korisnika što je dosadašnji rekord. Sa navedenim podacima, DDL.rs koji je u vlasništvu agencije ORA Digital, je najbrže rastući portal u Srbiji i regionu. Do sada nije zabeleženo da jedan sajt za ovako kratko vreme ostvari ovakav uspeh i to bez tabloidnih tema, rijalitija, crne hronike, politike i senzacionalističkih naslova. Fejsbuk stranica Dnevna doza lepog je tadođe prošlog meseca zvanično proglašena za najposećeniju u Srbiji.


SAJAM TURIZMA U FEBRUARU

Pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“ na Beogradskom sajmu će od 21. do 24. februara 2019. godine biti održan 41. Međunarodni beogradski sajam turizma. U halama Beogradskog sajma predstaviće se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur operatori, i posetiocima ponuditi aranžmane za predstojeću turističku sezonu. Najatraktivnije su first minute ponude za letovanja, ali i last minut ponude za zimovanja. Najbolja ponuda za uživanje na snegu biće predstavljena na Sajmu Expozim, od 29. novembra do 2. decembra 2018. godine u hali 4 Beogradskog sajma. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Bugarska. Kao novina na Sajmu turizma uvodi se poslovnoi B2B portal namenjen registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca i njihovom međusobnom umrežavanju. Usluga zakazivanja B2B sastanaka za sve registrovane učesnike biće besplatna. Uz Sajam turizma istovremeno odvijaju još tri manifestacije koje rastu svake godine po obimu i broju učesnika: 10. Međunarodni sajam vina, 15. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, HORECA-OPREMA i 15. Sajam suvenira “Posetite Srbiju“.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

„DEZINFORMACIJA“ REČ 2018. GODINE

„Post-istina“ bila je reč 2016. godine, a 2017. godine „lažne vijesti“. Misinformation - reč koja definiše netačne informacije koje se šire, bez obzira na nameru, u vreme u kojem sve veću ulogu u širenju lažnog sadržaja u online prostoru imaju tehnološke platforme, reč je godine po izboru sajta Dictionary.com. „Prepoznavanje dezinformacije kao reči 2018. godine... otkriva još jednom perspektivu koju možemo dobiti razmišljajući o rečima našeg vremena“, rekla je Liz McMillan, direktorka Dictionary.com u saopštenju koje prenosi Poynter. „Sama nužnost leksikona da definiše dezinformacije dovoljno govori“. Lingvistkinja Dictionary.com-a Jane Solomon kaže da se reč dezinformacija sve češće koristi zbog njihovog sve češćeg širenja poslednjih nekoliko godina. U saopštenju tog sajta navodi se da su izabrali „misinformation“ umesto „disinformation“ jer poslednja ima nameru da širi dezinformacije, a ranije spomenuta nema nameru, ali ih i dalje širi. Dodaju kako mnogi ljudi koji šire dezinformacije na internetu zapravo i nemaju tu nameru nego veruju da dele istinit sadžaj.


CNN TUŽI TRAMPA

CNN je objavio 13. novembra da podiže tužbu protiv američkog predsednika Donalda Trampa zbog oduzimanja akreditacije novinaru te TV mreže Džimu Akosti. Tada su izjavili da će CNN tužiti još petoro istaknutih Trampovih saradnika u Beloj kući, šefa kabineta Džona Kelija, portparolku Bele kuće Sarau Sanders, njenog zamenika Bila Šejna, šefa tajne službe Džozefa Klensija i službenika koji je Akcosti oduzeo akreditaciju, a čiji se identitet još ne zna. Zvaničnici Bele kuće objavili su na Tviteru da su oduzeli novinarsku akreditaciju novinaru CNN Džimu Akosti koji je učestvovao u prepirci s predsednikom SAD Donaldom Trumpom na konferencije za medije. Tramp se na konferenciji za novinare povodom rezultata izbora za Kongres i Senat, na grub način poneo prema novinaru CNN kada je postavljao pitanja u vezi s migracijama. U međuvremenu novinaru Džimu Akosti privremeno je vraćena akreditacija.


DISKRIMINACIJA LOŠA ZA POSAO

Jedan australijski magazin specijalizovan za venčanja stavio je katanac na vrata jer, iako su pre godinu dana legalizovani gej brakovi, nije hteo da objavljuje članke o istopolnim parovima, te je ostao bez prihoda od reklama. Osnivači časopisa „White“, Luk i Karla Barel, objasnili su da su izbegavali istopolne brakove jer „ne žele da izazovu društveni, politički ili pravni rat“. U oproštajnom „blog postu“, objavljenom u subotu, naspisali su da su zbog svog stava bili pod napadom aktivista i prisiljeni da „izaberu stranu“, te ih je napustilo nekoliko oglašivača i časopis „više nije ekonomski održiv“.


FACEBOOK GUBI PAŽNJU TINEJDŽERA

Facebook sve više gubi popularnost među mlađim generacijama zbog čega su predstavnici ove društvene mreže odlučili da pokrenu novu aplikaciju naziva Lasso kojom žele da povrate pažnju tinejdžera. Lasso je aplikacija slična popularnoj kineskoj platformi Tik Tok koja beleži veliki rast broja korisnika. Tik Tok je društvena mreža i platforma na kojoj korisnici dele muzičke videozapise, odnosno kratke video sadržaje uz posebne efekte. Slične mogućnosti korisnicima sada pruža i Facebook-ova nova aplikacija. „Lasso omogućava korisnicima da kreiraju i podele kratke video snimke sa zabavnim filterima i efektima. Pratite kreatore, pretražujte hashtagove, otkrijte popularne i viralne snimke te ih delite s prijateljima„, navodi se u opisu Lasso aplikacije. Ovo nije prvi pokušaj Facebook-a da okupira pažnju mlađe populacije, ali dosadašnji potezi kompanije i društvene mreže Marka Zuckerberga nisu ostvarili očekivani uspeh. Prema nedavnim istraživanjima tek polovina tinejdžera koristi Facebook ove godine, za razliku od 2014. godine kada ih je više od 70 posto izjavilo da im je Facebook primarna društvena mreža.


GOOGLE OŠTRIJI ZA OGLAŠAVANJE U EU

Kako se približavaju izbori u EU, američke tehnološke kompanije su pod sve većim pritiskom da učine više da se suprotstave spoljnim kampanjama za vršenje uticaja posle navoda da su onlajn platforme korišćene za mešanje u izbore u SAD i drugim zemljama. Google će tražiti da se za svaku političku reklamu navede ko je plaća, a pojačaće i proces provere identiteta kupaca reklama. Google će takođe objaviti izveštaj o transparentnosti reklama za izbore u EU i imati registar političkih reklama gde svako može da se obavesti detaljnije o naručiocima reklama, njihovoj ciljanoj publici i kako se novac troši. To je proširenje sistema koji je Google uveo ove godine za američke političke oglase. Facebook je uveo sličan sistem za SAD, Brazil i Veliku Britaniju ranije ove godine. Google je bio među tehnološkim kompanijama koje su u septembru potpisale kodeks ponašanja EU čiji cilj je borba protiv širenja dezinformacija preko interneta.


TIKTOK KINESKA DRUŠTVENA MREŽA

Čini se kako se trenutni poredak među društvenim mrežama neće tako skoro promeniti – usprkos sve većim problemima Facebook je i dalje nedodirljiv, broj korisnika Instagrama sve je veći, popularnost Snapchat-a je u padu, dok je važnost Twitter-a puno veća od samog broja njegovih korisnika. U poslednje vreme sve je popularnija i društvena mreža, odnosno aplikacija za objavu video zapisa TikTok koja je do sada preuzeta više od 800 miliona puta, ne računajući korisnike Androida u Kini. Brojne poznate osobe, brendovi i influenseri žele da iskoriste potencijal ove mreže pa su profile na njoj otvorili Jimmy Fallon, Tony Hawk i Jake Paul, a sve veći broj korisnika uticao je i na povećanje prihoda koji su se u poslednjih godinu dana više nego utrostručili. TikTok podseća na Vine koji je jedno vreme bio jako popularan, no nije uspeo da preživi na tržištu kojim je zavladao Instagram – na ovoj se mreži objavljuju kratki video zapisi koji se mogu uređivati, usporavati i ubrzavati, mogu im se dodati različiti filteri i slično, dok ih drugi korisnici mogu komentaristi i lajkovati pa čak i prenositi na druge platforme poput Instagram-a i Twitter-a.


RAST PRIHODA TELEVIZIJA U HRVATSKOJ

Prošla je godina bila najbolja u poslednjih deset godina za preduzeća u oblasti emitovanja televizijskog programa u Hrvatskoj, koji su u 2017. godini poslovali s konsolidovanom neto dobiti od 133 miliona kuna, što je za čak 133 posto više nego godinu dana ranije, objavila je Finansijska agencija (FINA) povodom Svetskog dana televizije 21. novembra. Prošle godine je u toj delatnosti poslovalo 51 preduzeće, s ukupno 3.781 zaposlenim, što je 0,4 posto više u odnosu na 2016. godinu. Ukupni prihodi tih preduzeća iznosili su prošle godine 2,27 milijardi kuna ili 0,3 posto više nego u 2016. godini, dok su ukupni rashodi smanjeni za 2,9 posto i iznosili su 2,14 milijardu kuna. Po podacima Fine, prosečna mesečna neto plata zaposlenih u oblasti emitovanja televizijskog programa u 2017. godini je iznosila 7.416 kuna, što je 1,5 posto više nego u 2016. godini te 38 posto više u odnosu na prosečnu mesečnu platu u Hrvatskoj, koja iznosi 5.372 kune. Lider u toj delatnosti je Hrvatska televizija (HTV) s ostvarenim ukupnim prihodima od gotovo 1,4 milijarde kuna, što je udeo od 60,9 posto. Nova TV je na drugom mestu prema broju zaposlenih (324), ostvarenim ukupnim prihodima (391,4 miliona kuna) i dobit (26,5 miliona kuna). Na trećem mestu je RTL Hrvatska, s 261 zaposlenim i ukupnim prihodima od 303,9 miliona kuna, dok je prema kriterijumu dobiti na četvrtom mestu s 4,5 miliona kuna.


UKINUTO GEOBLOKIRANJE U EU

Odredba o ukidanju geoblokiranja u EU stupila je na snagu što će značajno unaprediti digitalnu trgovinu. Građani Evropske Unije sada će bez ikakvih ograničenja i diskriminacije moći da kupuju i koriste proizvode te usluge na čitavom području EU pod jednakim uslovima. Odredba 30/2018 dakle ukida takozvano geoblokiranje, moći će se slobodno birati internet stranica s koje se želi kupovati bez ikakvih ograničenja i potencijalnih automatskih preusmeravanja na lokalne linkove iste stranice. Takođe, zabranjena je diskriminacija klijenata na bazi metode plaćanja te više nije moguće nuditi drugačije načine plaćanje na bazi nečijeg državljanstva ili prebivališta. Diskriminacija je zabranjena pri prodaji proizvoda koji ne iziskuju fizičku dostavu, usluga koje se dostavljaju elektronskim putem (npr. cloud usluge, hosting i skladištenje podataka), kao i u slučaju usluga koje se nude i ostvarive su samo u određenim fizičkim lokacijama (npr. hotelski smeštaj i iznajmljivanje automobila u inostranstvu). Iz nove odredbe izuzete su finansijske institucije, servisi za prevoz, zdravstvene institucije te svi servisi koji sadrže neki vlasnički sadržaj (servisi za striming audio i video sadržaja te servisi koji nude elektronske knjige).


NATIVE ADVERTISING STUDIO “24SATA”

Žiri Native Advertising Instituta početkom novembra je u Berlinu dodelio čak 12 nagrada za 24sata (Zagreb) te nagradu za brand godine klijentu LELO, čime je native studio 24sata nadmašio svetske gigante poput CNN-a, New York Timesa, Washington Posta i Boston Globea. Berba medalja na prestižnom svetskom takmičenju nova je potvrda da 24sata ima najbolji studio za native oglašavanje na svetu. Uz hrvatske projekte, ovde su se za nagrade borili i iz SAD-a, Nemačke, Perua, Švedske, Australije, Rusije te niza drugih zemalja. Osim 12 nagrada za 24sata, posebnu nagradu osvojio je i klijent 24sata, LELO, za ukupno najnagrađivaniju kampanju ove godine (Let’s talk about sex), kojom su uspeli da pobede i veliki video servis Netflix te poznati lanac MediaMarkt. U stručnom žiriju sedili su najbolji svetski eksperti za marketing i native oglašavanje. Lista svih dobitnika: nativeadvertisinginstitute.com/awards/2018-winners/


STORY RADIO LANSIRAN U HRVATSKOJ

Prva radio stanica Adria Media Group, Story radio, lansirana je početkom novembra na desktop verziji sajta story.hr. Tokom posete desktop verziji portala u bilo kom trenutku možete da uživate u muzici na radiju ovog sajta, uz koju dolazi i dnevna doza vesti iz sveta slavnih, mode i glamura.Portal Story.hr postao je jedan od prvih veb-portala s tekstualnim i audio-programom zahvaljujući Story radiju.


U KINI PREDSTAVLJEN ROBOTSKI TV VODITELJ

Državna kineska novinska agencija Xinhua predstavila je početkom novembra najnovijeg člana redakcije: robota veštačke inteligencije (AI) koji „neumorno“ prezentira vesti svakog dana iz svih krajeva zemlje, piše sajt Media.ba. Novi voditelj je digitalna verzija Qiua Haoa, stvarnog voditelja Xinhue, i oponaša ljudske pokrete poput klimanja glavom kada treba da naglasi nešto, treptanja i podizanja obrva tokom govora. „Ne samo da sam s vama 24 sata dnevno, nego i 365 dana u godini“, rekao je Hao. Njegova robotska kopija funkcioniše na osnovu unosa koji su mu zadani u obliku teksta. Xinhua je predstavila i AI voditelja koji govori engleski koji je napravljen po uzoru na drugog stvarnog voditelja koji kaže da razvoj medijske industrije zahteva konstantne inovacije i duboku integraciju sa naprednim tehnologijama, te da se raduje novim iskustvima. Robotski voditelji su razvijeni da simuliraju glas, pokrete lica i gestikulaciju pravih voditelja. Novi voditelji su predstavljeni prvi put tokom godišnje kineske konferencije o internetu. Guardian piše kako su neki korisnici društvenih mreža iz Kine reagovali da su uplašeni robotskim TV voditeljima.


ZABRANA REKLAMA NEZDRAVE HRANE

Britanska prestonica, London, je najavila zabranu oglašavanja nezdrave hrane u javnom prevozu, ističući kako tim potezom žele da pomognu u borbi protiv gojaznosti kod dece. Usled zabrane koja stupa na snagu u februaru iduće godine proizvođačima hrane i pića biće dopušteno samo oglašavanje zdravijih proizvoda, umesto pukog oglašavanja brendova, objavili su londonska kompanija za javni prevoz TfL i gradonačelnik Sadiq Khan. “S obzirom na 30 miliona putovanja dnevno u TfL-u, njegov oglašivački prostor nudi ključnu priliku za promovisanje kvalitetne hrane i zdravog stila života među decom i članovima njihove porodice odnosno starateljima”, objavili su u zajedničkom saopštenju. Istraživanje je pokazalo da 82 posto stanovnika Londona podržava zabranu. “Zabrana oglašavanja nezdrave hrane u javnom prevozu deo je paketa mera koje uvodim”, objavio je gradonačelnik Khan na Twitter-u. Iz londonske kompanije za javni prevoz ističu sve više dokaza da izloženost dece oglašavanju manje zdrave hrane povećava rizik od prekomerne težine.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde