Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2018
Asocijacija Medija
No. 327
U OVOM BROJU
Saopštenje Upravnog odbora Asocijacije medija
Ostavka Suzane Vasiljević
Održan Forum Brave New Media
„Bild“ pokreće novi TV magazin
Poziv Zukerbergu da svedoči
ATV kažnjena zbog "Ćirilice"
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija izabrao je direktora nedeljnika Vreme Stevana Ristića za vršioca dužnosti predsednika UO do redovne Skupštine Asocijacije na proleće naredne godine, pošto se dosadašnji predsednik, direktor FoNeta Zoran Sekulić, na lični zahtev, povukao sa ove funkcije pre isteka drugog mandata. Sekulić će ostati član Upravnog odbora i nastaviće da predstavlja Asocijaciju medija u Timu za dijalog sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju s medijima. Upravni odbor je, pored predstavnice Color Press Grupe Ruže Ristanović, na drugo potpredsedničko mesto, kao vršioca dužnosti, izabrao direktora redakcije portala Telegraf.rs, Dejana Vukelića, posle odluke kompanije Ringier Axel Springer da na šest meseci zamrzne članstvo u Asocijaciji. Vanredna skupština Asocijacije prethodno je na to upražnjeno mesto u UO izabrala direktora novosadske Lokal Medije Srđana Vučurevića. Ceo tekst saopštenja pročitajte OVDE.


STALNA RADNA GRUPA ZA BEZBEDNOST NOVINARA

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je 2. novembra da je Stalna radna grupa za bezbednost novinara posle višemesečnog prekida nastavila rad. U saopštenju se navodi da su počele analize Krivičnog zakonika i stepena otvorenosti institucija. Članovi Stalne grupe povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, pozvali su sve aktere društvene i političke scene da se uzdrže od aktivnosti koje bi mogle da imaju posledice po bezbednost novinara. Članovi Stalne radne grupe ukazali su na orgoman društveni značaj bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika. Oni su se obavezali da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara bili efikasno i na zakonit način sankcionisani, "svesni da slobode medija ima samo u uslovima sigurnosti". Stalna grupa formirana je Sporazumom o saradnji i merama za unapređenje bezbednosti novinara koje su potpisali predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja među kojima je i Asocijacija medija koju u ovoj grupi predstavlja vd predsednika UO Stevan Ristić.


VUČIĆ: MOJA VLADA SE PRVA ODREKLA UČEŠĆA U MEDIJIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kritike da se u Srbiji guše medijske slobode i uspostavlja državni monopol nad medijima, ističući da je njegova vlada bila prva koja se, posle mnogo godina i mnogih reformi, odrekla svog učešća u medijima, prenosi tekst agencija Beta. U autorskom tekstu za EUobserver, Vučić je odgovorio na komentar italijanskog novinara Matea Trevisana i njegovu ocenu da se Srbija nije distancirala od ere državnih medija, i da je u medijskoj sferi partijski monopol uspostavila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) koja sistematski krši osnovne medijske slobode. "Kao predsednik Srbije retko sam reagovao na medijske napade na zemlju koju predvodim, pošto sam uvek, čini mi se, bio veoma svestan da svako drugačije mišljenje i kritika služe da se stvari u našoj zemlji brzo promene, da sami napredujemo, i da se obezbedi normalno funkcionisanje i puno poštovanje demokratskih normi i zakona", naveo je Vučić. Odbacujući optužbu da su mediji u Srbiji postali predmet remetilačkog državnog monopola, Vučić je naveo da je njegova vlada bila prva koja se odrekla učešća u medijima.


OSTAVKA SUZANE VASILJEVIĆ

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević podnela je 1. novembra ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, nakon reakcije javnosti na naslovnu stranu i tekst u "Ilustrovanoj politici" pod nazivom "Psi su pušteni". U pismu upućenom medijskim udruženjima Vasiljević je navela da ostavku podnosi zato što ne želi da svojim članstvom daje podršku ovakvoj uređivačkoj politici, na koju ne može da utiče. "Na isti način ne želim ni vama da dajem razlog za neosnovane napade na predsednika države", navela je Vasiljević. Reagujući na naslovnu stranu i tekst "Ilustrovane politike", kao i na saopštenje NUNS i NDNV u kojem je navedeno da država preko nje kao člana Nadzornog odbora upravlja tim listom i da je vlast naručila sporni tekst Đorđa Martića, Vasiljević je ocenila da je reč o "skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu". Ceo tekst pročitajte OVDE.


NOVI SAJT VLADE SRBIJE

Mediji prenose da je Vlada Srbije pokrenula novi sajt pod nazivom „U službi građana“, sa fokusom na tome da građani koji pišu Vladi i ministarstvima dobiju odgovor. Utisak je da je sajt pregledniji i funkcionalniji, lak za navigaciju i prilagođen različitim formatima uređaja, a ima i mobilnu verziju. Podeljen je na šest kategorija – Srbija, Građani, Posao, Mediji, Vlada, Kontakt, u vrhu strane, kao i na sedam opcija – Vesti, Prilike, Servisi, Dokumenta, Izdvajamo, Atrakcije i Kontakt, u levom meniju. Portal je dostupan svima, i slepim i slabovidim osobama, a odgovarajući softver uradili su domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija AlfaNum. Na sajtu se nalaze svi audio i video zapisi i elektronski dokumenti sa sednica vlade od 2004, kao i arhiva svih sajtova još od 1998. godine. Novu verziju portala premijerka Ana Brnabić predstavila je u Lisabonu na veb samitu, pred publikom od 15.000 učesnika. Pored ovog sajta, u planu je i redizajn sajta Kancelarije za IT i eUpravu u narednih mesec dana, a sajt Ministarstva zdravlja sledeći je koji će biti redizajniran po istom principu. Portal srpske vlade poslednji put je redizajniran 2004. godine.


ODRŽAN FORUM BRAVE NEW MEDIA

U organizaciji DW akademije i Misije OEBS u Srbiji, održan je drugi po redu Forum Brave New Media. Nesvakidašnji spoj organizacija mladih, medija, fakulteta, studenata, srednjoškolaca, medijskih organizacija još jednom je pokazao da je to prava formula da se medijima skrene pažnja na mlade, njihove potrebe, njihovo razmišljanje i da javnost vidi medijski sadržaj koji oni sami kreiraju. Publici su se predstavili medijski projekti mladih Youthvibes (Niš), Karike.ba (Sarajevo), Abraziv (Chisinau), Srednja.hr (Zagreb), RTV2 (Novi Sad), Hexatorm YouTubers (RTCG), Fakulteti.mk / Deca.mk (Macedonia)….. Ovoga puta se dosta pričalo o novinarskoj etici i koliko često su mladi žrtve tabloida. Poseban panel bio je posvećen youtuberima: Rens Polman, 3Lab, NTR and DrugLab (Amsterdam) , Darko Dex Radovac, Tubesday Tuesday (Novi Sad), Biljana Stojiljković, Bidžovan (Novi Sad), Milan Inić, Yasserstain (Novi Sad), koji su sa moderatorom Vladimirom Markovićem LoOney-ijem diskutovali o medijskim slobodama i odgovornosti. Pri kraju Foruma dodeljene su nagrade dobitnicima sa više konkursa koji su održani tokom godine u okviru projekta Mladi mediji, kao i na samom Forumu (za najbolju fotografiju, najbolji video itd.


NA TRŽIŠTU „MARIE CLAIRE“ – SRBIJA!

Marie Claire Group i izdavačka kuća Attica Media SRB lansirali su krajem oktobra na tržište prvi broj srpskog izdanje magazina „Marie Claire“. Reč je o mesečniku koji će se prodavati po ceni od 290 dinara. Danijela Jovanović, generalna direktorka Attica Media SRB izjavila je tim povodom da će 5% od ukupnih sredstava prikupljenih putem oglašavanja u prvom broju biti izdvojene za pomoć organizaciji Sigurna kuća koja se brine o ugroženim ženama. Glavna urednica „Marie Clair“ – Srbija biće Sanja Purić.


SEMINAR O TEHNOLOŠKIM PROMENAMA I ODRŽIVOSTI MEDIJA

Kompanija Media News&Consulting, u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD, 21. i 22. novembra organizuje poslednji skup iz ovogodišnjeg serijala „Seminars for Media Professionals“. Sve aktuelnija tema posvećena tehnološkim promenama u medijskoj industriji i održivosti štampanih medija okupiće polaznike iz 20 medijskih kuća širom Srbije. Među govornicima će biti veliki broj stručnjaka za najrazličitije oblasti medijske industrije koji će zajedno sa polaznicima pokušati da osvetle moguće pravce daljeg razvoja štampanih medija u Srbiji. Prijave slati na: info@mncbgd.com i info@asmedi.org. Broj polaznika je ograničen.


2. EVROPSKA KONFERENCIJA MANJINSKIH MEDIJA

Sada kada su završeni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji, manjinski i lokalni mediji mogu da se posvete pitanjima koja pred njih postavlja Druga Evropska konferencija manjinskih i loklanih medija koja će biti održana od 15. do 17. novembra u Novom Sadu. Pored pitanja održivosti manjinskih medija, govriće se i o samoregulaciji , slobodi u manjinskim medijima, ali i o multikulturalnosti i kulturnom nasleđu budući da je ova konferencija inkorporirana u širi projekat promocije grada Novog Sada. Biće govora i o tome kako manjinski mediji doprinose procesu evrointegracija, a predstaviće se i manjinski mediji iz drugih zemalja: Der Nordschleswiger iz Danske, Regió7, Katalonija iz Španije, Serbske nowiny iz Nemačke i Kurier Wilenski iz Litvanije. Program možete pogledati i registrovati se preko OVOG linka.


16. RADIO DANI RAB SRBIJA

Od 27. do 29. oktobra, održani su 16. Radio dani RAB Srbija. Jednom od najvećih medijskih skupova u Srbiji, u organizaciji Udruženja radio-stanica RAB Srbija, prisustvovali su brojni predavači, gosti iz okolnih zemalja i kolege, ukupno oko 300 učesnika. Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović, otvarajući Radio dane, podsetio je da je u Registru medija upisano 307 radio-stanica, kao i da od toga 275 ima lokalne i regionalne frekvencije. Član Saveta REM-a prof. Goran Peković naveo je da je učešće radija u ukupnom tržištu oglašavanja samo tri odsto, dok je u Evropi oko deset odsto. Predsednica RAB Srbija Maja Rakovic podsetila je na osnivačke principe RAB-a, a jedan od njih je i zajednička borba za RADIO. – Znam da smo uspeli jer je u RAB-u danas 157 radio-stanica. Ponosna sam što više od polovine svih radio-stanica u Srbiji jeste u našem udruženju i što su te radio-stanice svakim danom sve uspešnije. Predstoji samo da dokažemo ono što se u svetu već odavno zna – da je radio najjači medij – istakla je Maja Raković.


O PRETPLATI NA JAVNE SERVISE

Poslednjih godina, od kada se RTS finansira i iz budžeta, prihodi ove kuće niži su između 30 i 47 miliona evra godišnje u odnosu na poslednju godinu finansiranja iz pretplate. Istovremeno, dokle god javni servisi presudno zavise od budžeta, biće mnogo osetljiviji na pritiske i uticaje, piše sajt UNS-a. Po rečima državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića ako se i u naredne dve godine nastavi sa istim modelom finansiranja javnih medijskih servisa (JMS), ne može se očekivati bilo kakav napredak u ostvarivanju javnog interesa u informativnim programima ovih medija. Državni sekretar ne objašnjava šta je to što sprečava povećanje pretplate. Po svemu sudeći radi se o političkoj odluci, kao što je to bio slučaj i kada je ukinuta pretplata ili kada je uvedena neadekvatno niska taksa od 150 dinara. Da podsetimo, javni medijski servisi u Srbiji se već tri godine finansiraju u skladu sa Zakonom o privremenom načinu uređivanja naplate takse, a ne po Zakonu o javnim medijskim servisima koji predviđa da visina takse može iznositi do pet stotina dinara i da o njenom iznosu odlučuje Upravni odbor javnog medijskog servisa. Više od polovine evropskih javnih medijskih servisa dominantno se finansira iz pretplate, pokazuje istraživanje Evropske radio-difuzne unije (The European Broadcasting Union – EBU) „Licence Fee 2018“.


TELEKOM KUPIO KOPERNIKUS

Kompanija Telekom Srbija zvanično je postala vlasnik 100 odsto udela drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Kopernikus technology od dosadašnjih vlasnika: poljskog investicionog fonda Abris, koji je kao većinski vlasnik posedovao 51 odsto udela u kompaniji Kopernikus Technology preko svog povezanog pravnog lica, kao i kompanije Kopernikus Corporation LTD koja je kao manjinski vlasnik posedovala 49 odsto udela u kompaniji Kopernikus.. Realizovanom akvizicijom Telekom Srbija povećao je svoju televizijsku korisničku bazu za oko 30 odsto i time povećao svoje učešće na tržištu televizije za 7 odsto. Kako se navodi u saopštenju, od sada će i korisnici Kopernikusa imati pristup najnovijim tehnologijama i sadržajima koje pruža Telekom Srbija, a kao paket dobrodošlice dobiće 27 novih televizijskih kanala. Kopernikus Technology ima više od 200.000 televizijskih i internet-korisnika, posluje u 60 gradova širom Srbije i pruža usluge televizije, interneta i fiksne telefonije, sa kvalitetnom infrastrukturom koja omogućava pružanje najsavremenijih usluga u više od 300.000 domaćinstava. Jačanjem pozicija kompanije Telekom Srbija, kako navode, biće obezbedjena konkurentnost na tržištu distribucije televizije, gradjanima povoljnija i kvalitetnija usluga i mogućnost izbora provajdera televizijskih usluga.


NECTAR I NELT PARTNERI U SRBIJI

Kompanije Nectar i Nelt su uspostavile strateško partnerstvo u oblasti upravljanja logističkim procesima, kojim je planirano da Nelt bude logistički servis provajder u delu skladištenja i transporta. Nectar je ovim poslovnim potezom među prvima u Srbiji prešao na sistem korišćenja usluga specijalizovane kompanije u delu logistike. Ovo je jedan od aktuelnih globalnih trendova koji primenjuju različite industrije u cilju fokusa na poslovnu ekspertizu i efikasnije poslovanje. Ceo tekst pročitajte OVDE.


13. SAJAM ETNO HRANE I PIĆA

Od 21. do 24. novembra očekuje nas Regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način. Reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina, poručuju iz Beogradskog sajma. Ovaj sajam će imati 343 izlagača na prostoru od oko 4.500 kvadratnih metara i očekuje se oko 5.000 posetilaca. Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje. Cilj je utemeljenje robne marke etno proizvoda, odnosno brendiranje tradicionalnih proizvoda.


DIRECT MEDIA OSNIVA DATA SCIENCE

Prateći trendove razvoja marketinške i komunikacijske industrije, a na tragu inovativnih projekata i usluga koji nastaju upotrebom i tumačenjem velike količine podataka, Direct media, vodeća regionalna komunikacijska agencija, osniva Data Science odeljenje. Odeljenje će se baviti analizom podataka o oglašavanju, stvaranjem novih usluga vezanih za analizu podataka, kreiranjem novih platformi potrebnih za bolje razumevanje potrošača i komunikaciju sa njima.Novoformirana organizaciona jedinica imaće svoje uporište u misiji sistema koja glasi: „U svetu komunikacije koji se neprestano menja, iznova nalazimo optimalna rešenja i pomeramo granice izuzetnosti na dobrobit industrije i društva u celini. Mi doprinosimo rastu poslovanje naših partnera.“


SPORAZUM PORTALA STORYTELLER I ČASOPISA EKOLIST

Potpisivanjem sporazuma o saradnji Storytellera i Ekolista se formalizuje partnerstvo ovih medija u oblasti unapređenja i povećanja vidljivosti teme zaštite životne sredine i ekologije u oblasti medija i informisanja građana i zajedničko javno zagovaranje promene životnih navika građana i zakonske regulative, ukoliko se steknu uslovi za to. Sporazum o saradnji su potpisale Vladimira Dorčova Valtnerova i Jadranka Marčok, osnivačice ovih medija. Formalizacija partnerstva dva medija jeste rezultat medijskog projekta Eko dizajn naših života, koji realizuje portal Storyteller uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. U proejktu, pored Storytellera, učestvuje i Ekolist.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

„BILD“ POKREĆE NOVI TV MAGAZIN

Izdavačka kuća Axel Springer odlučila je da pokrene novi tv vodič koji će biti lansiran u nekoliko regionalnih izdanja „Bilda“. Reč je o dodatku TVTV koji će se na tržištu pojaviti 4. januara. U buduće će biti štampan u tiražu od 500.000 primeraka i biće distrubuiran uz pojedina regionalna izdanja. Dodatak se proizvodi u saradnji sa RTV koja se brine o sadržaju magazina i odgovara za tačnost objavljenih programa. U kompaniji Axel Springer inače smatraju da se ne treba lako odricati od prihoda koji obezbeđuju štampana izdanja ove kuće.


POZIV ZUKERBERGU DA SVEDOČI

Parlamentarni odbori u Kanadi i Velikoj Britaniji su 31. oktobra zatražili od direktora Fejsbuka Marka Zukerberga da svedoči na sednici posvećenoj istraživanju lažnih vesti i interneta. Predsedavajući Odbora za medije Britanskog parlamenta Demijen Kolins se udružio sa kanadskim kolegom Bobom Zimerom, kako bi izvršili pritisak na Zukerberga da lično učestvuje na sednici, kao što je već uradio u američkom Kongresu i Evropskom parlamentu. Kolins je izjavio da bi sastanak trebalo da bude održan 27. novembra, javlja AP. Jasno nam je da nije moguće da budete na raspoloaganju svim parlamentima, ali smatramo da je vašim korisnicima u drugim zemljama potrebna direktna linija odgovornosti sa vašom organizacijom, preko vas, naveli su Kolins i Zimer, obračajući se Zukerbergu.


ATV KAŽNJENA ZBOG "ĆIRILICE"

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je Alternativnoj televiziji (ATV) novčanu kaznu od 34 hiljade KM zbog emitovanja emisije "Ćirilica". Reč je o emisiji koja je emitovana 9. i 16. jula 2018. godine, a u kojoj je tema bila Srebrenica, dva dana pre obeležavanja godišnjice genocida u tom gradu. Urednik i voditelj ove emisije Milomir Marić kao goste je pozvao ratne zločince Vojislava Šešelja i Vinka Pandurevića, prenosi klix.ba. "Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici", rekao je Marić u diskusiji s Vojislavom Šešeljom. RAK je odluku o kažnjavanjun Alternativne TV doneo na osnovu žalbe koju je dobio od poslanika Parlamentarne skupštine BiH Sadika Ahmetovića. Rak je konstatovao da su u emisiji "Ćirilica" prekšeni osnovni principi, pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama.


PROSIEBEN KUPIO PLATFORMU ZA UPOZNAVANJE EHARMONY

Nemačka komercijalna televizija ProSiebenSat.1 Media krajem oktobra je izvestila o akviziciji američke online platforme za upoznavanje eharmony, kojom će obogatiti paletu sličnih usluga i povećati pristup američkom, kanadskom i australijskom tržištu, piše Reuters a prenosi sajt SeeBiz.eu. Američka platforma osnovana je 2000. u Los Angelesu i očekuje da će ove godine registrovati 2,8 miliona novih korisnika. Akvizicija eharmonyja biće dobra dopuna ProSiebenovoj franšizi za sklapanje poznanstava Parship, tržišnom lideru u Nemačkoj. "Udružujemo dva snažna brenda od kojih ćemo izgraditi jednu od vodećih platformi u svetu za povezivanje ljudi", kazao je u saopštenju izvršni direktor ProSiebena Max Conze. Pojedinosti transakcije nisu objavljene. Izvršni direktor Eharmonyja Grant Langston i dalje će voditi poslovanje, a u upravi će mu se pridružiti predstavnici tvrtke Parship. Američku platformu osnovao je klinički psiholog Neil Clark Warren, a bazira se na opsežnim online upitnicima putem kojih se utvrđuje kompatibilnost pojedinaca u potrazi za dugoročnom vezom.


ČEŠKI MILIJARDER POSTAO SUVLASNIK „LE MONDE“

Češki milijarder, Daniel Kretinski (43), koji se obogatio poslujući u sektoru energetike, postao je manjinski vlasnik „Le Monde“ - najuticajnijeg francuskog dnevnog lista. Do suvlasništva u „Le Monde“ došao je kupovinom 49% akcija u holding kompaniji u vlasništvu Matthieu Pigasse. Suvlasništvo u „Le Monde“ nije prvo prisustvo Kretinskog u francuskim medijima. On je već vlasnik nedeljnika „Marianne“ a vlasnik je i još nekoliko magazina kupljenih od francuskog izdavačkog džina kompanije Lagarder. Najpoznatiji naslov iz te grupacije je „Elle“. U Češkoj, Daniel Kretinski je vlasnik popularnog tabloida „Blesk“ (Blic) kupljenog od Ringier Axel Springer Media kao i fudbaslog kluba AC Sparta iz Praga. Ipak novac pre svega pristiže iz njegove kompanije Central European energy group EPH.


POLJSKI PREMIJER NAPAO POLJSKE MEDIJE U VLASNIŠTVU NEMACA

Dva dana pre posete nemačke kancelarke Varšavi poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je medije s nemačkim kapitalom da "utiču na unutrašnja poljska pitanja", pa čak i "napadaju aktuelnu vlast u zemlji"."Danas su mediji u rukama stranaca, uglavnom Nemaca. Ti nemački mediji su posebno aktivni tokom kampanje za lokalne izbore", rekao je predsednik poljske vlade za privatnu televiziju Republiku. Morawiecki je u tom smislu upro prstom u nemačko-švajcarsku grupaciju Ringier Axel Springel koja je vlasnik nedeljnika Newsweek Polska, visokotiražnog lista Fakt i informativnog portala Onet, koji su svi odreda kritični prema nacionalističkoj vladi. "U zemljama poput Francuske i Španije bilo bi nezamislivo da se strane zemlje indirektno, putem medija, otvoreno i snažno upliću u kampanju i napadaju aktuelnu domaću vlast", rekao je Morawiecki uoči drugog kruga lokalnih izbora koji su bili presudni za stranku Pravo i pravda (PiS).


BBC U OPASNOSTI

Digitalizacija ugrožava ideju i ulogu javnih servisa, tehnološke kompanije postaće monopolisti sadržaja ako se ne donesu nova zakonska rešenja, poručuje grupa britanskih poslanika sa različitih strana političkog spektra, a prenosi sajt Advertiser-Serbia. Zahvaljujući internetu i digitalizaciji najbolji filmovi i serije su nam na dohvat prsta, dovoljno je da pritisnemo jedno dugme na daljinskom upravljaču. Upravo to je najveća opasnost za britanske javne servise (BBC i Channel 4) koji su izloženi konkurenciji sa kojom ne mogu da se nose, poput Netflix-a, Amazon-a ili Sky-ja, poručila je u pismu britanskoj vladi grupa uticajnih poslanika. Oni primećuju da postojeća zakonska rešenja privileguju javne servise na kablovskim kanalima, gde se moraju naći na početnim pozcijama. Međutim, moderni televizori omogućuju pristup internetu i pritiskom na jedno dugme na daljinskom upravljaču moguće je „preskočiti“ zakonsku obavezu i preći na plaćene digitalne servise koji imaju daleko veće budžete i daleko manje obaveze od javnih servisa. Poslanici traže od regulatornog tela (OFKOM) da obaveze kakve postoje na kablu uvede i za emitovanje na internetu, odnosno da favorizuje javne servise zbog njihovog značaja za društvo i uloge koju su imali tokom 82 godine postojanja. Tehnološke kompanije oštro se protive ovoj inicijativi navodeći da njihov sistem pretplate na sadržaj ostavlja mogućnost gledaocima da sami odluče šta žele da gledaju. OFKOM ima razumevanja za pismo poslanika, ali smatra da se ovo pitanje mora zakonski urediti u parlamentu. Potpisnici inicijative traže da vlada postupi slično kao i po pitanju poreza, gde tehnološkim kompanijama novim propisima namerava da ograniči mogućnost izbegavanja plaćanja obaveza prema društvu, što je decenijama bila praksa.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde