Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2017
Asocijacija Medija
No. 306
U OVOM BROJU
Hrabri novi mediji
Ljiljana Smajlović predsednica Suda časti UNS
Deklaracija o medijskoj pismenosti
Asocijacije udruženo za prava izdavača
New York Yimes ima sve više pretplatnika
Svetski dan televizije
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAOPŠTENJE (od 23.11.2017.)

Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija suspendovali su učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji 31. maja ove godine i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda. Predstavnici Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija u Stalnoj radnoj grupi neće učestvovati u njenom radu sve dok republički javni tužilac Zagorka Dolovac na sastanku sa svim članovima ne objasni razloge za takvu neprihvatljivu odluku i saopšti mere koje će preduzeti da ona bude poništena. Ova odluka dovodi u pitanje iskrene namere države da zaštiti novinare i pravo na javno informisanje u Srbiji, ukazuju AM i AOM i konstatuju da, posle formiranja Stalne radne grupe sa pripadnicima Tužilaštva i policije, nadležne institucije nisu učinile dovoljno na poboljšanju bezbednosne situacije za novinare u Srbiji... (OVDE pročitajte nastavak teksta).


SEDNICA KOMISIJE ZA ŽALBE ODRŽANA U SUBOTICI

Komisija za žalbe Saveta za štampu 30. novembra svoju redovnu javnu sednicu održala je na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Na sednici je razmatrano pet žalbi koje su se odnosile na kršenje standarda novinarske profesije u štampanim i onlajn medijima. Predstavnici Saveta za štampu razgovarali su sa prisutnim građanima i o drugim aktivnostima Saveta, pre svega o rezultatima monitoringa medija koji Savet radi već tri godine. Prisutni su, nakon sednice, imali prilike da sa članovima Komisije razgovaraju o tome ko i kako može da se obrati Savetu za štampu ukoliko smatra da je oštećen pisanjem medija, na koje medije mogu da se žale, da li mogu da podnesu žalbu na komentare čitalaca, kao i o tome kako mogu da utiču da mediji izvešavaju profesionalnije i objektivnije. Predstavnici Saveta za štampu su se, posle sednice Komisije za žalbe, sastali i sa novinarima medija na jezicima nacionalnih manjina.


HRABRI NOVI MEDIJI

Dojče Vele Akademija i Misija OEBS, organizovali su u Beogradu konferenciju "Hrabri novi mediji - mediji za decu i mlade". Na otvaranju konferencije učesnicima su se obratili Aleksandar Jung, zamenik ambasadora SR Nemačke, Andrea Orizio, ambasador misije OEBS, Aleksandar Gajović, državni sekretar ministartsva za kulturu i informisanje i Zoran Sekulić, predsednik Asocijacije medija koji je poručio “Hrabre nove medije praviće hrabre nove generacije, dok im sadašnje mogu biti od pomoći da ne propuste priliku da u novom vremenu razumeju da je uloga medija u društvu da rade u javnom interesu”. Konferencija je okupila predstavnike medija sa Zapadnog Balkana među kojima skoro sve javne servise iz regiona. Tokom konferencije dodeljene su nagrade učenicima koji su završili Letnju školu novinarstva, u organizaciji Asocijacije medija i DW Akademije. Jedan od interesantnijih panela bio je onaj sa nazivom “Ja sam Medij” na kome su učestvovali poznati Youtuberi iz Srbije i Nemačke, a diskutovalo se o odnosu novih i tradicionalnih medija. Posebno je bilo interesantna prezentacija istraživanja Krovne Organizacije Mladih Srbije o tome koliko i kako su mladi zastupljeni u srpskim medijima.


LJILJANA SMAJLOVIĆ PREDSEDNICA SUDA ČASTI UNS

Novinarka Ljiljana Smajlović nova je predsednica Suda časti UNS-a, odlučeno je 24. novembra na konstitutivnoj sednici ovog tela, saopštilo je UNS. Sud časti UNS-a, osim Ljiljane Smajlović, čine urednica zabavnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) Olivera Kovačević, slobodni novinar Muharem Bazdulj, šef dopisništva RTS-a u Kraljevu Kosta Garić i glavni i odgovorni urednik RTV KiM Goran Avramović. Osim redovnog rada, Sud časti UNS-a organizovaće javne rasprave o poštovanju etike u medijima, kaže se u saopštenju.


DEKLARACIJA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

“Zalaganja za medijsku pismenost su deklarativna, jer vladajućim garniturama nisu potrebni misleći ljudi, a stiče se utisak da su novinari medijski nepismeni onako kako su građani Srbije funkcionalno nepismeni, ocenjeno je na tribini "Medijska pismenost danas, Mediji i Novi optimizam: Deklaracija o medijskoj pismenosti", koju su organizovali Pokret Novi optimizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, 23. novembra u Novom Sadu. Deklaracijom o medijskoj pismenosti u deset tačaka istaknuti su zahtevi i preporuke nadležnim organima za jasnije i efikasnije određenje državne politike u domenu medijske pismenosti. Nezavisno društvo novinara Vojvodine, IP Clio i Pokret Novi optimizam bili su prvi potpisnici deklaracije, nakon čega su je podržala brojna medijska udruženja i medijske kuće među kojima su i NUNS, Beta, dnevni list Danas, UGS Nezavisnost... Deklaraciju o medijskoj pismenosti u celosti možete pročitati i potpisati na sajtu Novog optimizma.


SAVET ZA ŠTAMPU APLIKACIJA

Savet za štampu ima novu android aplikaciju posredstvom koje građani mogu da podnesu žalbu. Namenjena je svima koji veruju da su oštećeni pisanjem štampanih ili onlajn medija. Aplikaciju za mobilne telefone mogu da koriste i urednici, novinari i studenti novinarstva da bi uvek sa sobom imali Kodeks novinara Srbije i Smernice za primenu Kodeksa u onlajn okruženju. Sadrži i kratak test, kako bi korisnici mogli da provere znanje iz oblasti medijske etike. Aplikacija nudi i uputstva medijima koji žele da postanu članovi Saveta za štampu, kao i instrukcije lokalnim samoupravama kako da koriste podatke Saveta za štampu prilikom sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa. Android aplikaciju Savet za štampu možete naći na Google Play. Android aplikacija Savet za štampu je napravljena u okviru projekta “Izgradnja poverenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj”, koji finansiraju Evropska unija i Unesko #TrustinMediaSEE


AMG LANSIRALA MAGAZIN „GLOSSY“

Beogradska medijska kuća Adria Media Group lansirala je u sredu, 8. novembra magazin „Glossy“. Reč je o magazinu koji se bavi životima poznatih ličnosti i koji će se svake srede pojavljivati kao besplatan prilog dnevnom listu „Kurir“. Iz redakcije tvrde da je prvi broj „planuo“ u 130.000 primeraka i da su reakcije čitalaca izuzetno pozitivne pa se nadaju visokim tiražima „Kurira“ i narednih sreda.


UGAŠEN I PORTAL VRANJSKE

“Portal Vranjske od danas više ne radi”, objavio je 21. novembra vlasnik Vukašin Obradović, a preneo je FoNet. U saopštenju se kaže: "Zbog nemogućnosti da, kao vlasnik NIPD Vranjske.doo osiguram uslove za dalje funkcionisanje, i pre svega, obezbedim redovnu isplatu ličnih dohodaka za stalno zaposlene i honora za saradnike, prinuđen sam da donesem odluku o prestanku rada portala www.vranjske.co.rs." Portal Vranjske pokrenut je posle gašenja nedeljnika Vranjske polovinom septembra. Ova vrlo uticajna regionalna novina bila je duže vreme pod političkim i ekonomskim pritiskom vlasti. Posle gašenja nedeljnika usledio je jednonedeljni štrajk glađu vlasnika Vukašina Obradovića zbog pritiska na novinu, njega lično i njegovu porodicu. Zbog gašenja Vranjskih osnovana je Grupa za slobodu medija i pokrenut niz akcija "Stop medijskom mraku".


TINEJDŽERI U DOBA INTERNET REVOLUCIJE

Konferencija “Teen Talk 2017” pod pokroviteljstvom mts-a, održana je 23. novembra u beogradskom Domu omladine. Peta po redu konferencija okupila je veliki broj javnih ličnosti iz oblasti komunikacija, psihologije, medija i filma koje su razgovarale na temu “What digital native generation wants?”, ali i o brojnim pitanjima koja muče današnje tinejdžere. Konferenciju je otvorio ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić. Na panelu “Doba Internet revolucije” jedna od učesnica bila je Una Ratković, šef Službe za digitalni marketing i administraciju online sadržaja u Telekomu Srbija. „Mladi koriste sve usluge, ali pouzdan, super brzi internet im je definitivno na samom vrhu liste prioriteta” kazala je Una. Teen Talk konferencija postala je sinonim za manifestaciju koja na pravi način komunicira sa vrlo specifičnom ciljnom grupom – mladima uzrasta od 12 do 19 godina. Organizatori se trude da iz godine u godinu pokriju sve one teme koje su za njih važne, ali i sa čime se ova grupacija mora upoznati kako bi kroz proces odrastanja prošla što bezbolnije. Konferencija je uspešno održana i u Novom Sadu, Nišu i Podgorici i za sve ove godine ugostila je nekoliko hiljada posetilaca.


TRENDOVI DRUŠTVENIH MREŽA U 2018.

Ako ste propustili da pročitate tekst Une Kostandinović, menadžer društvenih mreža agencije Drive, o tome šta da očekujemo od društvenih mreža tokom sledeće godine, predlažemo da ga pročitate OVDE .

U kratkim tačkama, ovo je sedam trendova:
1) Sadržaj prilagođen načinu života korisnika
2) Facebook ne ide nikuda, jači je nego ikad
3) Četbotovi i dopisivanje preko poruka za veću lojalnost prema brendu
4) Autentične fotografije umesto stock baze
5) Kvalitet, a ne kvantitet sadržaja
6) Od želje za privlačenjem pažnje do brojanja konverzija
7) Insta Stories i Snaps umesto Feed postova


SREMSKE NOVINE – DODACI

Jedan od najuspešnijih lokalnih listova u Srbiji „Sremske novine“ već dve godine objavljuju pet dodataka namenjenih isključivo seoskom stanovništvu na području Sremske Mitrovice. Na svaka dva meseca, domaćinstva u 25 seoskih naselja besplatno dobijaju svoj primerak novina koje se bave isključivo temama iz nekoliko geografski povezanih sela. „Mačva“, „Graničar“, „Leget“, „Fruškogorac“ i „Laćarak“ izlaze u ukupnom tiražu od 16.000 primeraka i postali su omiljeno štivo seoskog stanovništva, ali i onih koji su u grad došli iz okolnih sela. - Nismo izmišljali ništa novo, samo smo u našim uslovima, primenili pozitivna iskustva i primere dobre prakse regionalnih medija u Sloveniji – kaže direktor „Sremskih novina“ Dragan Đorđević. On ističe da su za ovaj vid informisanja sve više zainteresovani i oglašivači jer im je to najsigurni i najsiplativiji način da „uđu“ u svako seosko domaćinstvo.


SPAJANJE SRPSKE I NORVEŠKE PRIVREDE

U okviru svoje posete Kraljevini Norveškoj, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom posetila je kompanije McCann Oslo i Scandinavian Design Group, koje posluju kao deo I&F McCann Grupe čije je sedište u Beogradu. Ulaganjem u Norvešku I&F McCann Grupa postala je jedna od retkih kompanija iz Srbije koja posluje na norveškom tržištu. Marko Čadež predsednik Privredne komore Srbije rekao je da je to najbolji primer sposobnosti i jačanja investicionih kapaciteta srpske kreativne industrije da uspešno posluje, investira i zapošljava inovativne i kreativne ljude ne samo u Srbiji i regionu, nego i na zahtevnom evropskom tržištu, kakvo je nordijsko. Hans Martin Megard direktor agencije Scandinavian Design Group koja posluje tri decenije, istakao je projekat rebrendiranja Norveške u domenu inovacija, investicija i turizma koji može da posluži kao uspešan primer brojnim zemljama.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

ASOCIJACIJE UDRUŽENO ZA PRAVA IZDAVAČA

U Kanadi, nekoliko asocijacija, uključujući News Media Canada, udružile su snage u okviru kampanje “Ja vrednujem kanadske priče”, sa ciljem da ubede federalnu vlast da ponovo vrati fer naknade za izdavače i kreatore sadržaja, koje su ugrožene poslednjim promenama zakona o autorskim pravima pre pola decenije. Tada su u zakon uvedeni pojmovi “obrazovanje” i “ “prikupljanje vesti”, koje je obrazovni sektor tumačio sebi u prilog, što im je davalo za pravo da besplatno koriste sadržaj izdavača. Federalne vlasti trenutno rade na reviziji ovog zakona, a asocijacije su pokrenule kampanju kojom apeluju na donosioce odluka da vrate u zakon dobar balans između potrebe za kompenzacijom rada izdavača i kreatora u slučaju kopiranja za potrebe obrazovanja i potrebe za promovisanjem pristupa kvalitetnom sadržaju.


NEW YORK TIMES IMA SVE VIŠE PRETPLATNIKA

New York Times je tokom 2017. godine doživeo veliki rast broja digitalnih pretplatnika (60 posto u septembru 2017 u odnosu na prethodnu godinu), stigavši do broja od 2,5 miliona pretplatnika. To je dokazalo da su čitaoci spremni da plate za kvalitetno novinarstvo. Do sada su oni koji nisu pretplatnici mogli besplatno da pročitaju samo deset tekstova mesečno, posle čega bi dobili upit da se pretplate. Osnovna Tajmsova pretplata je 15 dolara na svake četiri nedelje. Ohrabren ovim brojkama, Times je odlučio da napravi prvu promenu u svom pay wall modelu za poslednje četiri godine, tako što će smanjiti na pola broj besplatnih tekstova. Sada će svima biti dostupno samo pet tekstova. Budući da Facebbok i Google uzimaju lavovski deo od onlajn oglašavanja, tradicionalni izdavači, počevši od New York Timesa do Conde Nasta, pokušavaju da svoj digitalni biznis ne baziraju više na prodaji oglasa već na ubeđivanju čitalaca da plate za sadržaj.


UTICAJ ŠTAMPANIH MEDIJA NA CRNI PETAK

Crni petak je dan kada se najviše kupuje tokom cele godine. Na koji način oglašavanje u novinama utiče na odluke potrošača baš tog dana, istraživali su stručnjaci američke asocijacije dnevnih novina (News Media allinace). Zaključci su sažeti na ovoj slici.
SVETSKI DAN TELEVIZIJE

Rezolucijom 1996. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Danom televizije, piše sajt advertiser-serbia.com. Dan televizije je ustanovljen zbog činjenice da je televizija glavni instrument u informisanju i uticaju na javno mnjenje. Televizija olakšava društvenu i kulturnu komunikaciju i podstiče saradnju i partnerstvo u svetu. Neguje obrazovanje, kontinuirano poziva ljude da istražuju dalje iz svojih dnevnih soba, a danas i sa mobilnog telefona – bilo kad i bilo gde u svetu. Danas je televizija, kao preteča svih naknadnih usavršavanja elektronskih medija, i dalje važno sredstvo informacija o životu na planeti, onom iz prošlosti, iz sadašnjosti i s pogledom u budućnost. Ambasador je industrije zabave – otkriva talente i novu muziku, stimuliše muzičko nasleđe, podstiče spoj stilova i umetnika. Televizija je i humanitarna, velikodušna, podržava prikupljanje sredstava, prenosi i emituje sportske manifestacije i inspiriše ljude da idu izvan njihovih ličnih granica. Televizija je medij koji izaziva maštu i radoznalost, podstiče obrazovanje i okuplja milione oko zajedničkih interesa.


AXEL SPRINGER I PORŠE POKREĆU ZAJEDNIČI STARTUP

Aksel Springer Digital Ventures i Porsche Digital potpisali su ugovor o pokretanju digitalnog akceleratora, u kome će ove dve kompanije biti jednaki partneri. Cilj je da podrže poslovne ideje koje imaju visok tržišni potencijal i mogu da unaprede grane u kojima oni posluju. Start-up bi trebalo da počne sa radom u prolće 2018. godine i otvoren je za nove partnere. Aksel Springer Plug and Play Akselerator, zajedničko ulaganje između Aksel Springer Digital Ventures i Plug and Play Tech Centra koji je pokrenut u 2013. godini, fokusiraće se od 2018. godine na kontinuirani rast postojećih preko 100 portfolio kompanija i na pružanju podrške u novoj finansijskoj rundi."Naš cilj je da blisko sarađujemo sa osnivačima kompanija kako bismo digitalne inovacije ubrzali zajedno što je brže moguće. Da bismo to postigli, gradimo ekosistem širom grana industrije koji pomažu start-up u ranim fazama da razvijaju svoje ideje na način koji je orijentisan ka kupcima i fokusiran na uspeh ", objašnjava Thilo Koslovski, generalni direktor Porsche Digital.


FACEBOOK ISPRAVLJA GREŠKE

Pojedini korisnici društvene mreže Facebook ponovo su počeli da dobijaju objave stranica medija u News Feed-u, umesto u posebnom odeljku Explore Feed. Facebook je u oktobru u Srbiji, Slovačkoj, Kambodži, Šri Lanki, Boliviji i Gvatemali na primarnom News Feed-u ostavio samo objave prijatelja i plaćene reklame, a sa stranice za priliv vesti uklonjene su objave organizacija, medija i slavnih ličnosti. Sadržaji stranica postepeno se vraćaju i ne vide ih svi korisnici u Srbiji. Promena je u Srbiji i drugih pet zemalja nesumnjivo uticala na znatno smanjenje vidljivosti objava (reach) stranica.


KINESKI TENCENT PRETEKAO FACEBOOK NA BERZI

Berzanska vrednost kineskog internet giganta Tencent dostigla je rekordni nivo čime je pretekao američki Facebook i ušao u prvih pet najvećih svetskih grupa, piše portal adveriser-serbia.com. Tencent, operater video igrica i vrlo popularne aplikacije za instant poruke WeChat, porastao je na nivo svojih rivala iz Silikonske doline, i postao prva azijska tehnološka grupa valorizovana na više od 500 milijardi dolara. Vrednost akcija te kompanije na berzi u Hongkongu se ove godine duplirala. Objavljivanje dobrih tromesečnih rezultata prošle nedelje, kada je zabeležen najveći rast prodaje za sedam godina, podstakla je dalji raste cene akcija te firme. U utorak je, posle zatvaranja azijskih berzi, vrednost firme Tencent dostigla 4.080 milijardi hongkonških dolara (523 milijardi američkih dolara), čime je prešla Facebook valorizovan na 519 milijardi dolara. Američka društvena mreža zabranjena je u Kini i cenzurom blokirana na lokalnom internetu što je omogućilo WeChatu da prosperira u zemlji sa inovacijama koje su uzdrmale lokalnu tehnološku scenu.


US DIGITALNA GRUPA NINE MEDIA

Axel Springer, zajedno sa drugim investitorima Discovery Communications Inc. i Lerer Hippeau, učestvovao je u novoj rundi finansiranja grupe Nine Media, u vrednosti 40 miliona dolara. Ovo ulaganje biće upotrebljeno za širenje video sadržaja kroz sve platforme. Grupa Nine Media je potpuno digitalna kompanija za korisnike straosne grupe 18-34 godina. Kompanija je osnovana 2016. godine spajanjem platformi The Dodo, NowThis, Thrillist i Seeker of Discovery Communications Inc., Axel Springer i Lerer Hippeau. Ona je vodeća američka digitalna kompanija a povećala je tokom jedne godine broj video pregleda od 3,5 do 5 biliona (izvor podataka: Crowd platform specific analytics modules). Platforme ove grupe dosežu do 40 miliona ljudi (izvor: Nielsen) dnevno u Americi i imaju 120 miliona socijalnih interakcija svaki mesec (izvor: ListenFirst Media).


MEREDITH PREUZIMA TIME

Medijska kompanija Meredith objavila je da je postignut dogovor i da će kupiti izdavača magazina Time, kompaniju Time Inc. za 2,8 milijarde dolara, objavio je sajt seebiz.eu. Ovom akvizicijom Meredith će kontrolisati desetine drugih magazina, poput „People“, „Sports Illustrated“, „Fortune“ i „Entertainment Weekly“. Meredith već izdaje nekoliko vrhunskih magazina kao što su „Parents“, „Shape“ i „Better Homes & Gardens“. Izvršni direktor Timea, Stephen Lace, ocenio je ovaj posao kao "sjajnu transformacionu i finansijsku mogućost za rast" dva udružena magazinska diva. Dve kompanije imaju otprilike jedanaku vrednost na berzi. Kako bi finansirala ovaj ugovor, kompanija Meredith moraće da se zaduži, ali i da proda deo svog portfolia.


MAIL-ONLINE GLAVNI GENERATOR PRIHODA

Ukupan prihod od oglašavanja preko “Mail biznisa” porastao je za 7 miliona funti na ukupnih 248 miliona, od čega je 26 miliona rasta došlo preko MailOnlajna koji je tako nadomestio pad oglašavanja u štampanom izdanju, izvestio je izdavač. Ovaj websajt privlači u proseku 227 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno globalno. Ukupan prihod od oglašavanja u izdanjima Mail-a porastao je dva posto ove godine u odnosu na prošlu, čemu je doprinelo i poskupljenje oglasa na naslovnoj strani Daily Mail-a (u izdanjima ponedeljak-petak). Operativni profit Mail biznisa porastao je za 17 procenata na ukupnih 71 milion funti.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde