Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2016
Asocijacija Medija
No. 282
U OVOM BROJU
Da li razumeš medije?
Politika ad u stečaju
Vodič na sajtu Nunsa
HRT izgubio radni spor zbog vere
Novi zakon u UK mediji na udaru
Rezolucija protiv ruskih medija
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

DA LI RAZUMEŠ MEDIJE?

Projekat „Da li razumeš medije?“, kojim Asocijacija medija doprinosi razvoju medijske pismenosti, ušao je u svoju treću fazu. Nakon ankete i održanih predavanja, deca šest osnovnih škola su predala svoje radove za prvi nagradni konkurs. Krajem novembra, učenicima sedmih razreda OŠ Posavski Partizani iz Obrenovca dodeljene su i prve nagrade. Tom prilikom učenici su odslušali predavanje na temu „Dobre i loše reklame“ i prošli kroz više primera, a potom su proglašeni dobitnici nagrada. Prvu nagradu, tablet, dobila je Rajna Vidaković, za idejno rešenje reklame „Griz sa ukusom čokolade“. Drugu nagradu, smart mobilni telefon, dobila je Anastasija Novaković za novinski Izveštaj. Treću nagradu, smart mobilni telefon, dobila je Iva Vreljanski takođe za novinski Izveštaj. Četvrtu nagradu, godišnju pretplatu na omiljeni časopis, dobila je Dragana Jovanović za tekst „Koncert folklora u Obrenovcu“. Petu nagradu, godišnju pretplatu na časopis Nacionalna geografija, dobio je Mihailo Nikolić za tekst „Novi domaći film“. U drugim gradovima nagrade će biti sukcesivno dodeljivane tokom decembra. Tokom januara i februara biće održane medijske radionice u lokalnim televizijama u svih 6 gradova, a zatim sledi nagradno takmičenje gradova za najbolju tv produkciju lokalne vesti.


MEDIJSKI FORUM ZA JUGOISTOČNU EVROPU

21. i 22. novembra u Beogradu, održan je Forum medija Jugoistočne Evrope u organizaciji Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO) iz Beča, nemačke Fondacije "Konrad Adenauer" i Centralnoevropskom inicijativom (CEI) iz Trsta. Na desetom po redu forumu pod nazivom "Mediji u Evropi: Spremni za izveštavanje o kriznim situacijama" prisutnima se obratio premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i bivši ministar spoljnih poslova Italije i nekadašnji potpredsednik Evropske komisije Frank Fratini, koji je sada predsednik Italijanskog društva za medunarodnu organizaciju (SIOI). Prvi dan konferencije obeležilo je i to što je tokom govora premijera Srbije, desetak novinara iz nekoliko redakcija (Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS, Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, KRIK-a, Balkanske istraživačke mreže, BIRN…) napustilo je konferenciju u znak protesta. Drugog dana foruma teme panela su bile: "Izbeglička kriza kao test profesionalnog novinarstva", "Novinari u zonama sukoba - trendovi u izveštavanju o ratu i kriznim situacijama", "Obrazovanje - raskorak između studija i aktuelnih izazova" i "Dijalog suprotstavljenih namera - reporteri i portparoli".


POLITIKA AD U STEČAJU

Rešenjem Privrednog suda u Beogradu, nad Politikom ad otvoren je stečajni postupak 8. novembra, objavio je APR. Sudskim rešenjem zabranjeno je sprovođenje izvršenja na imovini Politike ad, uključujuči i "zabranu koja se odnosi na ostvarivanje prava razlučnih poverilaca", kao i sprovođenje naloga za blokadu i prinudnu naplatu sa računa ove firme. Otvaranje stečajnog postupka dovodi u pitanje budućnost lista, obzirom da ga izdaje kompanija Politika novine i magazini, koja se nalazi u vlasništvu Politike ad i firme Ist medija grup iz Moskve. Kompanija Politika ad je u većinskom vlasništvu države, koja direktno raspolaže sa 31 odsto akcija, dok ostatak upravljačkih prava ostvaruje preko PIO fonda, Akcionarskog fonda, Elektroprivrede Srbije i drugih preduzeća. Ova novonastala situacija može da dovede do promene vlašništva najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, za čiju kupovinu je već postojala zainteresovanost vlasnika Adria Medija Grupe. Politika se sada nalazi u potpuno vanrednoj pravnoj situaciji. Jedan vlasnik je u stečaju. Drugi vlasnik praktično ne postoji (Ist medija je izbrisana iz registra pravnih lica u Moskvi). Jednoj direktorki je istekao mandat, a druga radi bez ugovora. Uprkos svemu tome, Politika i dalje izlazi.


ALO MOŽETE GLEDATI I NA PINKU

Verni čitaoci novina Alo već mesec dana mogu svoj Alo da gledaju na televiziji Pink ! Naime, Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik Alo! novina, od početka oktobra na televiziji "Pink" uređuje i vodi emisiju "Pravac". Emisija se bavi temama koje su prethodne nedelje bile udarne na naslovnim stranama "Alo!" novina. "Pravac" se uživo emituje iz studija Pink info kanala, svakog petka od 20 sati, i u repriznim terminima - petkom od 23.45 i subotom u 7 i u 15 časova.


SASTANAK KOMISIJE ZA MEDIJSKU POLITIKU

U Beogradu održan je sastanak Komisije za medijsku politiku, u čijoj organizaciji je učestvovala kompanija Adria Medija Grupa i magazin Newsweek Srbija. U okviru sastanka, novinaru Erolu Onderogluu, predstavniku organizacije Reporteri bez granica u Turskoj, dodeljena je nagrada “Dr Erhard Busek” za bolje razumevanje u Jugoistočnoj Evropi Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO). Pokrovitelj nagrade dr Erhard Busek, bivši vicekancelar Austrije je ovogodišenjem dobitniku poručio da svojim radom nastavi da se bori za slobodu medija i da je ovo priznanje samo mali doprinos njegovom radu i podršci medijske slobode. Nagrada se dodeljuje svake godine i dostupna je novinarima, urednicima, menadžerima, medijskim stručnjacima, piscima ili trenerima koji se bave obučavanjem novinara, a koji promovišu bolje razumevanje među ljudima u regionu i doprinose rešavanju problema manjina, etničkih podela, rasizma, ksenofobije, rodne diskriminacije, homofobije. Među dosadašnjim dobitnicima nagrada su Radomir Ličina, Brankica Stanković, Denis Latin, Kemal Kurspahić, Boris Bergant i mnogi drugi.


VODIČ NA SAJTU NUNSA

"Vodič za pokretanje upravnih sporova u oblasti sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju" je u elektronskom obliku dostupan na sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) od 21 novembra. Svrha Vodiča je da pomogne medijima i organizacijama civilnog društva prilikom pokretanja upravnih sporova zbog nepravilnosti koje se javljaju u praksi konkursnog sufinansiranja projekata. Obzirom da Zakonom o javnom informisanju i medijima kao ni Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije predviđena žalba kao pravni lek protiv odluke organa koji sprovodi konkurs, jedino pravno sredstvo koje je previđeno Zakonom i podzakonskim propisima je pokretanje upravnog spora protiv rešenja o raspodeli za sufinansiranje projekata, piše u saopštenju. Polazeći od zakonskih rešenja i procedura, Vodič ukazuje na potencijalne nepravilnosti u vezi sa raspisivanjem konkursa, pravom konkurisanja, imenovanjem i radom stručne komisije za ocenu projekata, kao i sa nepravilnostima u vezi sa konačnom odlukom o raspodeli sredstava, navodi NUNS.


KURIR ROBOT NA USLUZI

Adrija Medija Grupa nastavlja da prati svetske tendencije u okviru komunikacije i interakcije sa svojim čitaocima, pa je tako jedna od prvih u svetu koja je lansirala dva Viber javna naloga sa “robotima” uz pomoć kojih je moguće dobiti sve informacije u datom trenutku. Nakon povezivanja sa Kurirovim javnim nalogom, potrebno je poslati poruku Kurirovom “robotu”, a zatim odabrati kategoriju vesti (vesti, hronika, zabava, stars, sport, planeta, region, komentar dana) koju želite i dobijate sve informacije u samo dva klika. Kao da četujete sa prijateljem. Kurirov robot će vam poslati link vesti na koju samo kliknete i u brauzeru koji koristite će vam se otvoriti vest. Veoma jednostavno i lako za korišćenje. Ako želite da pročitate vest iz druge rubrike, dovoljno je da kliknete na taster “nazad” i robot će vas odvesti u glavni meni. Kurir je jedini medij u Srbiji koji je u saradnji sa Vajberom lansirao pravog “robota” koji maksimalno olakšava komunikaciju i brži pristup svim vestima. Pored Kurir-a, pokrenut je i Kurir sport pomoću kog je za samo nekoliko sekundi moguće saznati koji je rezultat utakmice, ili da li je Novak Đoković pobedio svog protivnika.


OTVOREN PRVI MTS PREMIUM BIZNIS CENTAR

Prva poslovnica u Srbiji namenjena isključivo malim preduzećima, mts Premium Biznis Centar, otvorena je u Bulevaru umetnosti 16 u Beogradu. Prvi mts Premium Biznis Centar predstavlja novi koncept pružanja usluga prilagođenih potrebama malih preduzeća, sa ciljem da dodatno unaprede svoje poslovanje. Ovaj koncept razvijen je u skladu sa najsavremenijim standardima za opremanje prodajnih centara i podeljen je u nekoliko zona. Pored savetnika za mala preduzeća u delu za sastanke i zone sa najnovijim modelima uređaja neophodnim za savremeno poslovanje, u prezentacionoj zoni se korisnicima na interaktivan način preko digitalnih ekrana predstavljaju poslovna rešenja, dok lounge zona nudi mogućnost upoznavanja sa uslugama pomoću posebno razvijenih animacija. Kako je malim preduzećima vreme veoma dragoceno, u ovom jedinstvenom multimedijalnom centru korisnici mogu sve svoje obaveze da završe na jednom mestu, bez čekanja, a obezbeđena je i mogućnost zakazivanja termina putem mts internet stranice.


NOIZZ.RS PROSLAVIO POČETAK RADA

Žurkom u Mikser Hausu, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica, proslavljeno je lansiranje sajta Noizz.rs. Goste su za DJ pultom zabavljali Braća Burazeri, DJ kolektiv Vatra i DJ Evox, a atmosferu je do usijanja doveo nastup hora Viva Vox. Među dobro raspoloženim zvanicama bili su i ambasadori novog brenda koji se obraća mladoj čitalačkoj publici - Karlo Zagorac, frizer i umetnik koji je postao poznat nakon učešća u Velikom bratu, Instagram zvezda Sandra Silađev, poznatija kao Dinja i Nemanja Tricky Blažić, virtuoz sa košarkaškom loptom. Ringier Axel Springer Srbija pokrenuo je brend NOIZZ, namenjen milenijalcima, generaciji koja je odrastala u digitalno povezanom svetu, konzumira informacije i zabavne sadržaje prvenstveno na mobilnim uređajima i aktivna je na društvenim mrežama. NOIZZ nudi sadržaje iz raznih oblasti: zabava, životni stil, poznate ličnosti, noćni život, kultura, društvo, sport, ishrana, putovanje i nauka, a distribuirće ih prvenstveno posredstvom društvenih mreža. Uredništvo uglavnom čine milenijalci, ukupno njih 11. Glavni urednik srpskog izdanja je Boris Trivan, direktor programa i jedan od osnivača Instituta za digitalne komunikacije.


DAN RADIO REPUBLIKE

Nakon što im krajem septembra, Radio-televizija Vojvodine nije produžila ugovor o saradnji, popularni radijski voditelji Draško i Mlađa su uz pomoć slušalaca počeli emitovanje nezavisnog radijskog programa. 29. novembra u sedam sati emitovana je emisija Alarm pod nazivom "Dan radio republike – Povratak Daška i Mlađe" posvećena Danu Republike, nekadašnjem najvećem prazniku u bivšoj SFR Jugoslaviji. "Ovo ne bi bilo moguće da nema vas koji nas podržavate. Zapravo, ne bi bilo moguće bez nas, ali i vi ste jako važni! Trudićemo se da svako jutro učinimo manje groznim a onima koji nas prate na podkastu, jer imaju bolji život, bez jutarnjeg ustajanja, da ulepšamo dan ili noć. Bez cenzure, bez ičijih pritisaka. Odgovaramo samo sopstvenoj savesti, ukusu i vama. Radio kakav smo oduvek želeli", naveli su Daško i Mlađa na svom sajtu.


ZIMSKA AKCIJA KNJIGA

Kompanija Moj kiosk u periodu od 28.11.2016. do 8.1.2017. godine sprovodi zimsku akciju knjiga. Tokom ove akcije 26 naslova izdavačke kuće Vulkan biće dostupno na svim prodajnim mestima lanca Moj kiosk. Cena knjiga će biti od 299 dinara za jednu knjigu do 499 dinara za dve knjige. Lovac na duše, Noć mladog meseca, Prevari me ako smeš su samo neki od naslova koji čitaoci mogu da kupe po ovim promotivnim cenama.


TELFLOR 2016

22. i 23. novembra u Sava Centru održan je 24. po redu Telekomunikacioni forum u Srbiji Telfor 2016. Ovogodišnji forum otvorio je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk, koji je, osim što se osvrnuo se na ono što nas očekuje u bliskoj budućnosti, dao i presek trenutnog stanja u kojem se nalazi naše informaciono društvo. „Rezultat tehnoloških inovacija ilustruje se fenomenima kao što su 3D štampanje, pametni gradovi, mašinsko učenje, pametne kuće, veštačka inteligencija, Big Data, elektronska uprava, Internet of Things i 4. industrijska revolucija“, rekao je Predrag Ćulibrk otvarajući Telfor 2016 i nastavio: „Postoji dilema da li je pred nama više mogućnosti ili pretnji, jesmo li u stanju da kontrolišemo veštačku inteligenciju i da držimo pod kontrolom sajber pretnje? Hoćemo li generisati sajber društvu u kojem ćemo služiti tehnologiji ili ćemo stvoriti sistem u kojem ćemo mi kontrolisati tehnologiju“… (pročitajte OVDE nastavak saopštenja)


COLOR PRESS GRUPA - „DAN ITALIJE U BEOGRADU“

U subotu 26. novembra, u okviru Nedelje italijanske kuhinje u svetu, u Šoping centru Ušće održan je Dan Italije u Beogradu – Mini sajam italijanskih ukusa, turističke ponude i koncert italijanskog umetnika Matije Zanate uz gitarsku pratnju Slobodana Bijelića. Događaj je realizovala Color Press Grupa u saradnji sa Ambasadom Italije, Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji – Konfindustrija, Italijansko-srpskom privrednom komorom i Italijanskim kulturnim centrom u Beogradu. Dan Italije posetili su i počasni gosti: Serđo Monti, Zamenik Ambasadora Italije u Beogradu koji se i obratio prisutnima, Fabricio Kosimi, Trgovinski ataše Ambasade Italije, Marija Savić, ispred Italijansko-srpske privredne komore i Irena Brajović, Direktor Konfindustrije – Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji.


COMTRADE - PRVA BANKARSKA APLIKACIJA ZA VIBER

Comtrade Digital Services kreirao je softver za digitalno bankarstvo na novoj Viber platformi. Inovativnim rešenjem Comtrade Digital Services omogućio je korisnicima bezbedne novčane transakcije, putem Viber „messaging“ platforme. Automatizovana bankarska platforma omogućuje njenim korisnicima da bezbedno prebacuju novac sa jednog na drugi račun, provere stanje na bankovnom računu, vrše konverziju novca, šalju novac i pristupe drugim bankarskim uslugama i to samo klikom na dugme na svom mobilnom telefonu. “Samo rešenje će omogućiti i bankama brži i kvalitetniji odnos sa velikim brojem korisnika, a korisnicima banke obavljanje osnovnih transakcija koristeći popularnu Viber public account platform”, izjavio je Haris Čečo, potpredsednik i generalni direktor Comtrade Digital Services za FinTech. Nova Viber poslovna platforma „Javni nalozi“ nudi paket rešenja kompanijama da stupe u kontakt sa svojim aktuelnim i budućim korisnicima putem razmene poruka i bogatog interfejsa, koji se mogu prilagoditi najrazličitijim potrebama bilo koje kompanije.


DEVETI ROĐENDAN NOVINA “ALO”

Dnevne novine Alo, izdanje kompanije Ringier Axel Springer, proslavile su deveti rođendan. U sjajnoj atmosferi i žurke koja je trajala do ranih jutarnjih časova uživali su brojni gosti, među kojima su se našle mnoge javne ličnosti. Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik lista ALO! u društvu poznate pevačice Rade Manojlović, presekao je rođendansku tortu. Među prvima, srećan rođendan novinama poželeli su ministri Nebojša Stefanović, Zoran Đorđević, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Milan Krkobabić kao i mnogi drugi političari, predstavnici vlasti i opozicije. Slavlje su uveličale i estradne zvezde Svetlana Ceca Ražnatović, Seka Aleksić, Rada Manojlović…. ali i sportisti Nataša Kovačević, Nikola Rađen, Miroslav Muta Nikolić...


LAUREAT VRLINE ZA 2016

Mokrogorska škola menadžmenta dodelila je predsedniku Izvršnog odbora Banca Intesa Draginji Đurić priznanje „Laureat vrline“ za 2016. godinu za doprinos ženskom liderstvu u Srbiji i regionu. Nagrada, koja se dodeljuje sedmu godinu zaredom, uručena je Draginji Đurić u okviru Vivaldi liderskog foruma Mokrogorske škole menadžmenta pod nazivom „Žensko liderstvo“. Draginja Đurić se od 2005. godine nalazi na čelu Banca Intesa, vodeće banke na tržištu Srbije po svim ključnim pokazateljima uspešnosti bankarskog poslovanja – ukupnoj aktivi, kreditima i depozitima. Pod njenim vođstvom Banca Intesa osvojila je brojne nagrade za banku godine u Srbiji koje su joj dodelili najugledniji međunarodni finansijski magazini, uključujući časopise The Banker, Euromoney i Global Finance. Draginja Đurić dobitnica je brojnih internacionalnih i domaćih priznanja. Renomiarane inostrane finansijske publikacije sedam puta su je proglašavale bankarom godine u Srbiji, a ukazano joj je i priznanje „Bankar decenije“ Kluba privrednih novinara Srbije. Doprinos promociji i unapređenju odnosa Srbije i Italije doneo joj je Orden za zasluge Republike Italije, a podrška društvu Orden Svete Carice Milice - Prepodobne Evgenije Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.


DONACIJE ZA SVRATIŠTE U BEOGRADU I NOVOM SADU

Zaposleni kompanija članica MK Group sistema uručili su donacije za Svratišta za decu u Novom Sadu i Beogradu. U akciji za mališane koji žive i rade na ulici, a koriste pomoć centra Svratišta za decu i mlade u Novom Sadu, prve su se priključile kompanije Carnex i Žito Bačka sa svojim proizvodima, a potom su usledile i donacije u vidu odeće, obuće i sredstava za higijenu koje su prikupljali zaposleni i iz ostalih kompanija članica MK Group. „Donacije i podrška od strane kompanije kao što je MK Group veoma su nam značajne, kako zbog odgovora na potrebe koje postoje u Svratištu za decu, ali isto tako i zbog prepoznavanja da je ono što radimo važno. Zahvaljujemo se se svima koji su uzeli učešće u akciji i doprineli da nam zimski dani budu prijatniji i topliji", kazala je Jasna Bratičević, koordinatorka Svratišta za decu sa ulice Beograd.


VRHUNSKI KREATIVNI STRUČNJACI U BEOGRADU

Menadžeri i kreativci agencija iz Nordijskog regiona koji su deo I&F McCann Grupe, posetili su sedište kompanije u Beogradu da bi razgovarali o daljim planovima razvoja, zajedničkim projektima i razmenili iskustva. Osnivač kompanije Srđan Šaper kaže da je ovo prva poseta od kada je I&F McCann Grupa preuzela agencije u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj i Finskoj. „Ovim sastankom Beograd je postao važna tačka na mapi kreativne Evrope. Na nama je da taj veliki potencijal iskoristimo za naše zemlje, za industriju koju predstavljamo, za sve zaposlene, i naravno, za naše poslovne partnere. Sinergija severa i juga daće dodatni kvalitet I&F McCann Grupi koja posluje skoro 20 godina“, rekao je Šaper. Prvi čovek jedne od vodećih dizajnerskih kompanija Scandinavian Design Group koja posluje u okviru I&F McCann grupe, Hans Martin Megard, ovim povodom izjavio je: „Srđan Šaper je sa svojim timom izgradio snažan sistem u jugoistočnoj Evropi, i to je za nas inspiracija i cilj da isto uradimo i sa agencijama u Nordijskom regionu, i time zajedno postanemo još uspešniji u svetskim okvirima“. I&F McCann Grupa posluje skoro dvadeset godina, pokriva 12 tržišta jugoistočne i severne Evrope sa 58 miliona stanovnika i zapošljava više od 600 talentovanih profesionalaca.


MEDIA IMPACT U FINALU SEMPLA 2016

Media Impact Srbija (specijalizovana agencija u okviru Ringier Axel Springer kompanije) ušao je u finale izbora za nagradu na festivalu SEMPL 2016 u Portorožu, u kategoriji Innovative Use of Communication Channel sa projektom "BLIC 20 godina rođendansko izdanje". Media Impact Srbija broji 32 visoko motivisanih ljudi različitih profila koji su uvek spremni da prihvate i primene kreativnost, ideje i znanja u cilju potpunog zadovoljstva klijenata. Ovo je prvi put da Media Impact Srbija učestvuje na jednom ovakvom festivalu, u konkurenciji sa vodećim medijskim i kreativnim agencijima iz 5 regiona i da je tim odmah postigao zapažen uspeh. Ocenom žirija, Media Impact je ušao u finale u kategoriji za koju je prijavljeno ujedno i najviše radova, koje možete pogledati ovde.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

HRT IZGUBIO RADNI SPOR ZBOG VERE

Prema presudi suda u Zagrebu Hrvatska radiotelevizija (HRT) treba da isplati radniku I.H. 420.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog neisplaćenih plata punih deset godina, kao i 38.000 kuna za regrese uvećanih za zatezne kamate i 40.000 kuna na ime sudskih troškova. I.H. je 2003. godine nezakonito dobio otkaz, a 2013. godine je sudskom odlukom vraćen na posao. Prema informacijama do kojih je došao Index predmet spora je bio rad subotom koji se kosio sa verom zaposlenog. Sud je procenio da je HRT ovim otkazom zaposlenom narušio prava na slobodu veroispovesti i vere, jer mu je kao adventisti bilo neprihvatljivo da radi u subotnjim smenama. Sud je takođe odbacio prigovore HRT-a.


BANIM REKLAME I U PODGORICI

U skladu sa kontinuiranim proširenjem poslovanja u delatnosti proizvodnje reklamnog materijala, kompanija Banim Reklame, članica Nelt Grupe, otvorila je ovog meseca predstavništvo u Crnoj Gori – Banim Montenegro. U novoj, savremeno opremljenoj proizvodnoj jedinici, koja se nalazi u Podgorici, u prostorijama distributivne kompanije Neregelia, takođe članice Nelt Grupe, vršiće se usluge proizvodnje elemenata od plastike i metala i usluge grafičke pripreme za štampu. Na ovaj način, Banim Reklame će unaprediti kvalitet usluge za klijente u Crnoj Gori. U proteklom periodu kompanija je ostvarila uspešnu saradnju sa crnogorskim Merkatorom, a u planu je uspostavljanje saradnje sa novim klijentima na ovoj teritoriji.


ANGELA MERKEL U STRAHU OD MEDIJA

Nemački kancelar Angela Merkel je upozorila da bi ishod nemačke izborne kampanje, sledeće godine, mogao da bude pod uticajem lažnih vesti i botova, ukoliko se ne izvrši regulacija. Merkelova je izrazila svoju zabrinutost zbog ove pojave, nakon što je ona odigrala ključnu ulogu u dolasku Donalda Trampa u Belu kuću. U svom prvom govoru nakon što je objavila svoj plan za četvrti mandat, pozvala je svoje kolege i tehnološke kompanije da se bore protiv ove pandemije. „Kako bi došli do ljudi i inspirisali ih, potrebno je da se bavimo ovim fenomenom i da ga regulišemo“ izjavila je Merkelova. Breitbert News sajt koji je postao ključna platforma alt-desnog pokreta u SAD, otkrio je da planira da se pojavi na Nemačkoj i Francuskoj, u kojima će se takođe održati predsednički izbori sledeće godine.


NOVI ZAKON U UK MEDIJI NA UDARU

Eksperti upozoravaju da usvajanje novog zakona u UK ugrožava digitalnu sigurnost novinara obzirom da organima vlasti omogućava presretanje komunikacija, prikupljanje digitalnih podataka o korisnicima i njihovo zadržavanja do godinu dana. Zakon je izazvao burne kritike, a organizacije za zaštitu medijskih sloboda upozoravaju novinare da bi nove mere mogle ozbiljno da ugroze poverljivost novinarskih izvora, kao i sigurnost svakodnevnih digitalnih komunikacija. Konkretno, dozvoljava se pristup digitalnim beleškama, video snimcima, fotografijama, e-mailovima, porukama i drugim podacima koji se nalaze na telefonu, a mikrofon telefona se može koristiti kao prisluškivač. “Ova mera bezbednosnim agencijama omogućava da nadziru opremu za komunikacije koju koriste novinari, bez sudskog nadzora, uz odobrenje ministra za unutrašnje poslove", kaže se u upozorenju novinarima koje je tim povodom objavila Dunja Mijatović, OSCE-ova predstavnica za slobodu medija. Sami novinari i njihove medijske kuće neće biti obavešteni o zahtevima za njihovim privatnim podacima, niti ih mogu osporiti.


REZOLUCIJA PROTIV RUSKIH MEDIJA

Evropski parlament je sa 304 glasa usvojio rezoluciju „Strateške komunikacije EU kao suprotstavljanje propagandi trećih strana” o informacionoj borbi protiv ruskih medija, protiv je bilo 179, a 208 je bilo uzdržanih. U tekstu rezolucije se navodi da je Rusija pružala finansijsku podršku opozicionim političkim partijama i organizacijama u zemljama članicama Evropske unije (EU), kao i da je koristila faktor bilateralnih odnosa kako bi unosila razdor unutar evropskog društva. Sputnjik i televizija Russia Today (RT) označeni su kao najopasniji mediji. Pravnici Sputnjika i RT-a proučavaju mogućnost da se obrate Evropskom sudu zbog rezolucije koja narušava normative EU u sferi ljudskih prava i slobode štampe, izjavila je glavna urednica agencije i televizijskog kanala Margarita Simonjan. „Računam da će pobediti zdrav razum i da neće biti nikakvih realnih ograničenja kada je reč o radu ruskih medija”, istakao je Putin, koji je čestitao novinarima Sputnjika i RT na efikasnom radu.


CHARLIE HEBDO NA NEMAČKOM

Od 1. decembra satirični francuski nedeljnik Charlie Hebdo pokrenuće nemačko izdanje. Pored tekstova i crteža prevedenih sa francuskog jezika, u listu će se objavljivati dela i nemačkih satiričara. Do ovakve odluke je došlo zbog snažne podrške nemačkih građana nedeljniku nakon terorističkog napada na sedište lista 2015. godine u Parizu. Nemačko izdanje na 16 strana izlaziće svakog četvrtka i prodavaće se po ceni od 4€. Prvi broj će biti odštampan u 200.000 primeraka i nagađa se da će se na naslovnoj strani naći Angela Merkel. Dvanestočlani tim koji će raditi ovo izdanje predvodi mlaa urednica koja piše pod pseudonimom Minka Schneider. U nemačkoj već izlaze dva satirična magazina Titanic i Eulenspiegel, ali njihov humor se razlikuje od Charlie Hebdo.


GAŠENJE 7DAYS-A

Dnevne novine 7Days koje izlaze u Dubajiu najavile su da će, nakon trinaest godina izveštavanja ugasiti štampano i online izdanje. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i u ostatku sveta, došlo je do smanjenja prihoda od oglašavanja u štampanim izdanjima, bez obzira što su sajtovi nastavili sa privlačenjem vernih sledbenika. Obrazlažući svoju odluku da odustane Mark Riks je izjavio: "Trenutno poslovno okruženje i buduće globalne perspektive za oglašavanje u štampanim izdanjima predstavljaju ozbiljan izazov. Iako je naša namera bila da se ponovo fokusiramo i restrukturiramo poslovanje za 2017. godinu i dalje, pokazalo se da nije moguće stvoriti prihvatljivu bazu troškova koja bi mogla da obezbedi održivo poslovanje. Zbog toga sa velikim žaljenjem objavljujemo da će se jedinstven 7Days news brend zatvoriti i na taj način, prestati da informiše i zabavlja UAE na svoj osvežavajući i neponovljiv način." Sajt i štampano izdanje prestaju sa radom 22. decembra.


VEĆI I LUKSUZNIJI GLAMUR

Magazin Glamur napravio je suštinske promene u svom štampanom izdanju povećanjem dimenzija, obima i kvaliteta papira u spoznaji da magazini koji staju u tašnu nisu obavezni od kako je došlo do rasta mobilnog poslovanja. Umesto toga, iskustvo koje pružaju štampani primerci se smatra luksuznijim i za konzumiranje kod kuće, za razliku od 2001. godine kad je magazin sadašnje forme pokrenut. Džo Elvin, glavni urednik Glamura, izjavio je: „Glamur je bio inovativan, zvezda koja je rođena i kao favorit na tržištu pružao je ženama editorijal kakav su želele. Prihvatanjem digitala od prvog dana, domet brenda je rastao. Glamur nikada nije dolazio do većeg broja ljudi nego danas. Kako se kontekst promenio pravi je trenutak da se prilagodimo novom načinu života i potrebama naših čitaoca“. Pored toga pušten je u rad i novi mobilni sajt kako bi više odgovarao potrebama čitaoca u pokretu, pa je prihvatljivo da štampano izdanje bude manje prenosivo. Nova strategija će biti razvijena u januaru 2017. godine za izdanjem za februar 2017. godine koje će se naći u prodaji od 5. januara.


ROBOT NOVI MEDIJSKI TREND

Time Inc., Sky News i Nikkei Asian Review su poslednji izdavači koji su pokrenuli robota za ćaskanje kako bi se približile potrebama svojih čitaoca. Najnoviji robot za ćaskanje je proizvod kompanije Outbrain, koja je pre šest meseci napravila CNN-ovog robota za ćaskanje. Nakon toga su Guardian, Channel 4, Washington Post i New York Times lansirali robota za ćaskanje kako bi promovisali svoje sadržaje, ažuriranje izbora i priča relevantnih za pojedinačnog čitaoca. Iz People magazina su izjavili: "Kao izdavač digitalnog sadržaja, zainteresovani smo za postizanje kontakta sa našom publikom, bez obzira gde se nalaze. Obzirom da korisnici sve više koriste Messenger aplikaciju za razmenu poruka, mi ovo vidimo kao priliku da ih uključimo na personalizovaniji, intimniji način i Facebook Messenger nam daje jedinstvenu priliku da to učinimo." Roboti za ćaskanje su sledeći korak u evoluciji izdavača i medijskih kuća da gledaju izvan svojih sajtova i izgrrade sadržaj na drugim platformama.


ONLINE STATISTIKA CRNOG PETKA

Adob je objavio statističke podatke za online šoping za Crni petak i Dan zahvalnosti. Prema ovim podacima na online kupovinu potrošeno je 5,27 milijardi i porast od 17,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najviše novca, oko 1,2 milijarde je potrošeno na mobilne uređaje, dok su najbolje prodavani proizvodi Apple iPads, Samsung 4K TV i Lego kreator set. Crni petak je postavio novi rekord prešavši granicu od tri milijarde, sa ukupnom online potrošnjom od 3,34 milijarde dolara; dok je preostalih 1,93 milijarde potrošeno za Dan zahvalnosti. Trgovci su došli do povećanja prodaje preko sajtova za pomoć pri kupovini, kao što su RetailMeNot i Cnet (16,5% od prodaje), mail-a (17,8%), displeja (1,2%) i socijalnih mreža (0,9%). Tamara Gafni, glavni analitičar i direktor Adobe Digital Insights izjavila je: „Sa ukupnim dnevnim prometom od 3.34 milijarde dolara, Crni petak je skinuo sa trona Sajber Ponedeljak, kao najveći online šoping dan u godini.“ Adob izveštaj se zasniva na prikupljenim anonimnim podacima od 22,6 milijarde poseta maloprodajnim sajtovima.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde