Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2015
Asocijacija Medija
No. 260
U OVOM BROJU
Novi seminar Asocijacije medija
Dodatni budžet za Tanjug
Ninamedia – istraživanje medijskog univerzuma
20 najboljih oglasa 21. veka
Novinska greška izazvala poremećaj na berzi
Redizajn najstarijih pozorišnih novina
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAOPŠTENJE ASOCIJACIJE MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija, poslovnog udruženja izdavača, novinskih agencija i informativnih portala osuđuje zastrašivanje novinara i optuživanje medija da organizuju državni udar. Upravni odbor je na sednici 2. decembra upozorio da prisustvo naoružanih pripadnika policije na konferencijama za medije državnih organa predstavlja zastrašivanje novinara i stvaranje atmosfere vanrednog stanja. Upravni odbor smatra neprihvatljivim pritiske na medije i novinare i izražava zabrinutost zbog kampanje protiv dnevnog lista Kurir u stvarima koje mogu biti u isključivoj nadležnosti pravne države. Upravni odbor protestuje i zbog nezakonitog iznošenja u javnost medicinske dokumentacije i podataka o zdravstvenom stanju ličnosti, kao i orkestriranih napada na novinare, zbog kritičkog mišljenja, kojima se poziva na progon i ugrožava njihova bezbednost. Upravni odbor očekuje zakonito postupanje državnih organa i njihovih predstavnika i insistira na efikasnom postupanju regulatornih i samoregulatornih tela u oblasti medija. Asocijacija medija poziva novinske izdavače i emitere televizijskih programa da se pridržavaju kodeksa i osnovnih standarda novinarske profesije, zasnovanih na zakonu.


NEOSNOVANE OPTUŽBE

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović odbacila je, kao neosnovane, optužbe predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i navela da ne može prihvatiti da pokretanje pitanja bezbednosti novinara predstavlja politizaciju. Lavrov je ranije u toku OEBS konferencije u Beogradu ocenio da je posao predstavnika za slobodu medija OEBS vrlo politizovan, dok je Vučić rekao da je prošle godine, u vreme poplava u Srbiji, usledio opšti orkestrirani napad neistinama na Vladu Srbije i da je u njemu učestvovala i Dunja Mijatović.


„TEHNOLOGIJE I PROIZVODI O KOJIMA SE NE ZNA DOVOLJNO“

Ovo je naziv još jednog medijskog treninga u organizaciji Asocijacije medija, koji će se održati u sredu 9. decembra 2015. godine u hotelu Crowne plaza, u Beogradu. Na ovoj specifičnoj i nadasve inspirativnoj obuci za novinare, svoja znanja će sa učesnicima podeliti predstavnici šest renomiranim kompanija koje su lideri po inovacijama i savremenim tehnologijama, svaka u svojoj oblasti poslovanja. Na jednom mestu i u jednom danu, novinari će dobiti pregršt novih informacija iz oblasti inovacija u sektoru finansijskih usluga, saznaće o istraživanju o duvanskim proizvodima sa smanjenim rizikom, o proizvodnji inovativnih lekova i razvoju biotehnologije, o novim softverskihm rešenjima korisnim kao alati za rad novinara, kao i o radu centra koji visokotehnološke ideje pretvara u poslovne projekte. Cilj ove obuke je da novinarima pruži potrebna znanja i smernice kako bi unapredili izveštavanje iz oblasti nauke, naprednih tehnologija, inovativnih proizvoda i usluga. Sa novinarima će svoje iskustvo u novinarskom i uredničkom radu na ovakvim temama podeliti i gost novinar koji će učesnike dodatno ohrabriti da se ovim temama bave još više u medijima u kojima rade.


VLADA ODOBRILA DODATNI BUDŽET ZA TANJUG

Kako se navodi u Službenom glasniku, Vlada je 28. novembra izdvojila 20.732.000 dinara za „obezbeđenje nedostajućih sredstava potrebnih za rešavanje pravnih posledica prestanka rada Javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug“. Za istu namenu, Vlada Srbije je 30. oktobra takođe iz budžetske rezerve za agenciju Tanjug izdvojila 17.458.000 miliona dinara. Vladinom odlukom agencija Tanjug prestala je da postoji 5. novembra, nakon dva bezuspešna pokušaja privatizacije. U Vladinoj odluci o pravnim posledicama prestanka rada agencije Tanjug, koju je potpisao premijer Aleksandar Vučić, navodi se da će Tanjug isplatiti sve neisplaćene zarade i druga primanja koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada u Tanjugu do dana prestanka radnog odnosa. U odluci se dodaje i da zaposleni ostvaruju pravo na otpremnine u skladu sa Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. godinu. Direktor Tanjuga, po isplati zarada, otpremnina i drugih obaveza, podneće Agenciji za privredne registre prijavu radi brisanja Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, navodi se u odluci i dodaje da će direktor Tanjuga za obavljanje poslova u vezi sa prestankom rada Tanjuga angažovati po ugovoru potreban broj izvršilaca. Po brisanju Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, Registrator medija će po službenoj dužnosti izbrisati medij čiji je Tanjug izdavač iz Registra medija, piše u Odluci. Na današnji dan u Registriu medija još uvek postoji sedam medija (medijskih servisa) čiji je izdavač Tanjug.


EDUKACIJA NOVINARA NA TEMU IT I TELEKOMUNIKACIJE

U sedištu Asocijacije medija 16. i 17. decembra biće održan poslednji ovogodišnji seminar iz serijala „Seminars for Media Profesionals“. Realizuje ga Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom Medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. O zbivanjima u oblasti IT i telekomunikacija koji se obično navode kao potencijalni stubovi nove srpske privrede i kao idealna oblast za zapošljavanje visokoobrazovane ali relativno jefrine radne snage govoriće stručnjaci iz nadležnih ministarstava, sa univerziteta, PKS ali pre svega – preduzetnici iz ovih oblasti. Cilj seminara, između ostalih, je da se novinari na pravi način upoznaju sa menadžmentom „malih“ IT provajdera u Srbiji koji su postigli rezultate na međunarodnom planu i koji su obezbedili nova radna mesta ali kojima je neophodna pomoć medija u stvaranju što boljeg političkog, društvenog, zakonodavnog i obrazovnog okruženja za dalji razvoj ove oblasti. Učešće u radu seminara je besplatno, broj polaznika je ograničen, a prijave (najkasnije do 10.12.) i detaljnije informacije zainteresovane očekuju na adresi: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.


U TOKU JE IZBOR ČLANOVA PROGRAMSKOG SAVETA RTS

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, kako se navodi na sajtu mncbgd.com, doneo je odluku o pokretanju postupka za izbor kandidata za članove Programskog saveta javne medijske ustanove RTS. To telo ima 19 članova, koji se biraju na tri godine i ne mogu ponovo biti imenovani. Njegova funkcija je ostvarivanje programske koncepcije Radiodifuzne ustanove Srbije, pa, u vezi sa tim, upućuje preporuke i sugestije generalnom direktoru i Upravnom odboru. Odbor je odlučio i da prihvati predlog svih 39 nevladinih organizacija koje se bave slobodom, izražavanjem i zaštitom dece, a koje su predložile osam kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Odlučeno je da se ta lista uputi ovlašćenim predlagačima da postignu dogovor i utvrde listu od dva kandidata o kojima će se parlament izjasniti.


IAB MASTERCLASS SEMINAR U ADRIA MEDIA GRUPI

U prostorijama medija centra Adria Media Grupe, 25. novembra, održan je drugi po redu IAB Masterclass seminar. Tema ovog seminara bila je: “Smart data & targeting” - Kako da podignete digitalno oglašavanje na viši nivo efikasnost. Tržište podataka se ubrzano razvija i nudi potpuno nove mogućnosti za kompanije, agencije i online izdavače. Seminar je za cilj imao predstavljanje tehnologija koje omogućavaju oglašavanje i targetiranje zasnovano na podacima (data-driven advertising). Specijalni gost predavač bio je Christoph Klemann, Director Content Solutions odeljenja u kompaniji nugg.ad. Izvršna direktorka IAB Srbije Gabrijela Stjepanović ovim povodom je izjavila da je cilj IAB Masterclass seminara upravo da potpomogne dalji razvoj i edukaciju tržišta i da je predstavljanje novih tehnologija samo deo tog programa. U želji da podrži dobru praksu, kao i razvoj digitalnog tržišta u Srbiji, Adria Media Group bila je domaćin i ovog seminara.


IMENOVAN GLAVNI UREDNIK NOVINA ALO!

Od 1. decembra 2015. godine, Duško Vukajlović (42) postaje glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Alo!, izdanje kompanije Ringier Axel Springer. On na tom mestu nasleđuje Ivana Čorbića (39), koji se vratio na položaj urednika u Blicu. Duško Vukajlović je deo tima kompanije Ringier Axel Springer od 1998. godine, radeći najpre kao politički urednik do 2006. U periodu od 2006. do 2007. godine bio je urednik dnevnog lista Kurir. U avgustu 2007. godine vratio se u Ringier Axel Springer, od kada se nalazi na poziciji izvršnog urednika dnevnog lista ALO!. Jelena Drakulić Petrović, generalni direktor Ringier Axel Springer: "Želim da se zahvalim Ivanu Čorbiću. Drago mi je da je ponovo zauzeo uredničku poziciju u Blicu. Dušku Vukajloviću, koji preuzima uređivačko vođstvo dnevnog lista Alo!, na poziciji glavnog i odgovornog urednika, želim sve najbolje. Duško ima veliko iskustvo kao novinar, posebno u oblasti politike. U poslednjih nekoliko godina on je uložio mnogo napora u daljem razvoju i pozicioniranju ALO! novina. Sigurna sam da će on, zajedno sa svojim timom, nastaviti da jača brend i radi na njegovoj digitalnoj transformaciji."


23. TELEKOMUNIKACIONI FORUM “TELFLOR 2015”

Telekomunikacioni forum “TELFOR 2015”, internacionalni godišnji skup stručnjaka iz oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija, otvoren je 24. novembra, u Sava Centru u Beogradu. Dvodnevni forum, koji je ovaj put okupio više od 1.500 učesnika iz više od 33 zemlje, tradicionalno podržava Telekom Srbija. Na forumu je prezentovano preko 300 radova iz oblasti telekomunikacija i tom prilikom su dodeljene nagrade za najbolje naučne i studentske radove. Otvaranju foruma prisustvovao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk, koji se obratio prisutnima i izneo niz interesantnih podataka o aktuelnim trendovima u telekomunikacijama sa posebnim osvrtom na pravce razvoja u narednom periodu. U tom kontekstu, Ćulibrk se posebno osvrnuo na uvođenje 4G, odnosno LTE mreže u Srbiji i naglasio da je to jedan od najvažnijih koraka, ne samo za razvoj mobilnog interneta, već i za razvoj širokopojasnog interneta. Predrag Ćulibrk naglasio je da su glavni izazovi za kompaniju u narednoj godini internet servisi. “Svesni smo gde idu telekomunikacije i da će M2M, ICT i Cloud servisi biti najvažniji u industriji. Da bismo to postigli očekuje nas dalja transformacija kompanije, ali i čitavog sektora, uključujući konkurente. Organizatori foruma „Telfor 2015“ su Društvo za telekomunikacije, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, IEEE Serbia i Montenegro COM CHAPTER.


COLOR PRESS UZ KAMPANJU „PRODUŽI ŽIVOT – SVIM SRCEM“

Novinari, urednici i direktori Color Press Grupe ugostili su u svojoj centrali predstavnike kampanje za doniranje organa i tako dali snažnu podršku nastavku akcije Ministarstva zdravlja i Hemofarm Fondacije „Produži život svim srcem“. O značaju potpisivanja donorskih kartica i transplantacije govorila je dr Jelica Alargić, koordinator kampanje za promociju transplantacije i član transplantacionog tima Kliničkog centra Vojvodine. Ona je naglasila da je transplantacija organa jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana. „Ni medicinski napredak, ni poboljšanje ekonomskog rasta, ni savršena tehnološka opremljenost, ni promene u zakonodavstvu, ne mogu doneti povećan broj transplantacije organa, bez visoke društvene odgovornosti i visokog stupnja građanske solidarnosti. Tajna uspeha je neprekidno, oprezno, dozirano ali iskreno informisanje javnosti“ - izjavila je dr Alargić. Direktorka Hemofarm Fondacije Suzana Đorđević je rekla da je cilj Hemofarm Fondacije da se, u saradnji sa medijskim kućama utiče na svest ljudi, informisanjem o značaju donorstva, kao i da se promene poražavajuće brojke, po kojima smo na začelju liste evropskih zemalja, u broju donorskih kartica.


NINAMEDIA – ISTRAŽIVANJE MEDIJSKOG UNIVERZUMA

Ninamedia, naša najveća agencija za media monitoring, proslavila je nedavno 14 godina uspešnog poslovanja u prepunom beogradskom klubu Promenada. Želeći da na jedinstven način dočaraju svojim gostima beskrajno putovanje medijskim univerzumom, domaćini su ovom prilikom od mesta proslave napravili matični brod Ninamedia14 sa različitim pripadajućim letelicama koje su predstavljale sektore Ninamedije – Medijski kliping, Analize medijskog sadržaja, Ispitivanje tržišta i istraživanje javnog mnjenja, Produkciju i Prevodioce. Goste su na ovom putovanju kroz prostor i vreme do duboko u noć zabavljali tribute bendovi Beatles, Queen i Rolling Stones, a na samom kraju atmosferu je do usijanja doveo Bane Mojićević. Neki od gostiju su se zabavljali igrajući na velikom platnu kompjutersku igricu koja je napravljena specijalno za Ninamedijin 14. rođendan, a u kojoj svaki sektor ove agencije ima svoj tim, specifičnu letelicu i posebne moći i sposobnosti kojima pomaže svom matičnom brodu. Svim prisutnima su na transparentan i duhovit način predstavljeni rezultati rada sektora sa kojima sarađuju, a koji ukratko glase: 5.115.376 obrađenih i isporučenih medijskih objava, 27.900 prevedenih strana, 105 istraživačkih projekata, 2.183 medijske analize i 105 produkcijskih projekata. Obrativši se gostima, osnivač Ninamedije i kapetan broda Dragan Radić, rekao je kako pre 14 godina niko nije sanjao da će njegov tim do ovde stići i ovoliko narasti. „Vi ste naše zvezde vodilje, vi ste nam pokazali put i hvala vam što verujete u nas“, rekao je prisutnima i poželeo im dobru zabavu.


DIRECT MEDIA OSVOJA ZLATNI SEMPLER

Na festivalu Sempl u Portorožu, medijski sistem Direct Media osvojio je prestižnu reginalnu nagradu zlatni Sempler 2015 za kampanju Telenor bankar. Ova kampanja predstavlja svojevrsnu inovaciju u oblasti oglašavanja budući da su u kreiranju mobilne aplikacije primenjene poslednje tehnologije poput virtuelne realnosti, dok je sam način promocije po prvi put upotrebljen na ovim prostorima. Projekat je podrazumevao višemesečni angažman tima ljudi koji je sastavljen od programera, dizajnera, scenarista, producenata, glumca – sveukupno desetina ljudi u određenim fazama projekta. Uz pomoć savremene tehnologije virtuelne stvarnosti kreirana je aplikacija Telenor banka Vodič, sa ciljem da se objasne sve postojeće usluge Telenor banke i kontakt sa korisnicima učini zanimljivim i presonalnim. U samoj kampanji korišteno je vise kanala komunikacije, ali je jedan od najzinimljivijih bilo gostovanje virtuelnog bankara u emisiji “veče sa Ivanom Ivanovićem”, što je prvi put primenjeno u regionu. Na ovogodišnjem Sempl festivalu dodeljeno je ukupno devet Golden Semplera, Grand Sempler i Top Sempl nagrada.


COMTRADE PARTNER SA CERN-OM

Komtrejd je potpisao partnerski ugovor sa Evropskim centrom za nuklearna istraživanja (CERN). U okviru CERN openlab-a, u kome se nalazi samo deset renomiranih svetskih ICT kompanija, Komtrejd će se baviti pitanjima lakšeg pristupa i efikasnijeg upravljanja sistema za skladištenje podataka koji se koristi u CERN-u. „Biti deo istorijskog tima, koji je u potrazi za "Božjom česticom" je najveći uspeh Komtrejda do sada! Mi smo izabrani da budemo jedna od samo deset IT kompanija u svetu s kojima Evropski centar za nuklearna istraživanja CERN sarađuje“ rekao je Veselin Jevrosimović, predsednik grupacije Komtrejd dodajući: „Važna istraživanja koja CERN omogućava širom sveta zavise od toga koliko brzo i lako naučnici mogu da pristupe ogromnoj količini podataka koji se svakodnevno kreiraju. Ponosni smo što smo članovi CERN opelab-a i nestrpljivi da kroz ekspertizu i iskustvo omogućimo istraživačima maksimalnu podršku i efikasniji pristup podacima sa LHC-a. Sa više od 1.000 softverskih inženjera, Komtrejd je jedan od najvećih evropskih provajdera IT rešenja i partner vodećih svetskih kompanija kao što su Microsoft, HP, Oracle i Citrix“.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

20 NAJBOLJIH OGLASA 21. VEKA

Zahvaljujući hiljadama glasača iz celog sveta, kako prenosi sajt Media marketing, koji su glasali za radove sa liste 30 kandidata uz mogućnost nominovanja drugih radova, The Gunn Report je kreirao Listu 20 Najboljih oglasa 21. veka do sada. Ova lista se nastavlja na veoma popularnu Gunn Report kolekciju 100 Najboljih oglasa 20. veka. Osvrćući se na Listu 20 Najboljih oglasa 21. veka do sada, Donald Gunn, osnivač The Gunn Report, je izjavio: „Oduševljeni smo velikim odzivom čiji rezultat je lista, odabrana od ljudi iz naše industrije, sa kultnim, voljenim oglasima koji postavljaju trendove, a koji su stvoreni u proteklih 15 godina. Ne samo da ovi oglasi odolevaju zubu vremena, oni su takođe uticali na promene u komunikaciji brendova. Kao takvi, nadamo se da će doneti inspiraciju i znanje koje će našu industriju uzdignuti do novih kreativnih visina.“ Pogledajte kompletnu listu fantastičnih 20 oglasa iz perioda 2000-2015. godina i njihovih autora na ovom linku.


NOVINSKA GREŠKA IZAZVALA POREMEĆAJ NA BERZI

Poznate novine Financial Times nenamerno su prouzrokovale poremećaj na berzi vredan milione dolara posle slučajne objave teksta sa neažuriranim podacima nekoliko minuta pre zvanične objave podataka o visini depozita Evropske centralne banke (ECB). U pitanju je bila objava unapred pripremljenih tekstova sa prognozama podataka ECB, koje je trebalo ažurirati sa novom izjavom. Šteta je postalo još veća kada je automatizovani sistem prenošenja objava Financial Times-a putem društvenih mreža postavio tweet koji je došao do ozbiljnih berzanskih igrača koji su odmah reagovali potezima na berzi. Izdavač je objavio izvinjenje zbog ovog propusta navodeći da je priča bila pogrešna i da nikada nije trebalo da bude objavljena i da duboko žale zbog ozbiljne greške i da će odmah preispitati svoj radni proces kako bi osigurali da se slične greške ne ponove. Izdavač se nada da oni koji su na gubitku ipak neće potraživati naknadu štete od izdavača.


PROGLAŠENE NAJBOLJE EVROPSKE NOVINE

Ovogodišnji dobitnici nagrada na „17. European Newspaper Award“ dolaze iz: Norveške, Španije, Belgije i Portugala. Na konkursu koji pre svega promoviše kvalitetan novinski dizajn i koncept, nagrade se dodeljuju u četiri kategorije. Na lokalnom nivou za najbolju novinu je proglašen „Kvinnheringen“ iz Husnes u Norveškoj. Najbolja regionalna novina „Ara“ stiže iz Barselone u Španiji. Na nacionalnom nivou za najbolju novinu je proglašen belgijski „De Morgen“ iz Brisela. Nagrada za najbolji dizajn i koncept u kategoriji nedeljnika pripala je „Expresso“ iz Lisabona – Portugalija.


REDIZAJN NAJSTARIJIH POZORIŠNIH NOVINA

Najstarije pozorišne novine na svetu The Stage redizajnirale su svoje štampano izdanje posle 135 godina postojanja i pomerile svoj fokus ka onlin-u. Zaglavlje novina koje je bilo crno belo redizajnirano je da se uklopi sa dizajnom websajta The Stage. Urednik izdanja je kazao da je godinama ovo izdanje pratilo savremene ukuse i menjalo se u skladu sa njima. Kako je websajt postao sve važniji za rastuću publiku namera izdavača je bila da uskladi dizajn štampanog i web izdanja kako bi čitaoci znali da sve vesti, mišljenja i analize mogu da nađu na oba mesta, bez obzira na koji način pristupaju sadržaju. Naziv je ostao isti budući da je on jedinstven i značajan za celu industriju. Websajt The Stage beleži 450.000 jedinstvenih posetilaca mesečno, dok broj čitalaca štampanog izdanja polako pada. Poslednji put kada je oditovano (ABC izveštaj od 2010. godine), štampano izdanje je imalo tiraž od 16.000 primeraka. The Stage koji objavljuje vise pozorišnih vesti od bilo kog drugog izdanja širom Velike Britanije, ima 10 ludi u redakciji i preko 50 frilensera širom zemlje.


RATOVI ZVEZDA

Globalna kampanja koja se sastoji od sedam TV spotova rezultat je partnerstva koje je kompanija Fiat Chrysler Automobiles sklopila sa kompanijama Disney i Lucasfilm, u svrhu zajedničke promocije filma „Star Wars: The Force Awakens“ („Ratovi zvezda: Sila se budi“), i počinje 18. decembra. Automobili ne igraju glavne uloge u dalekoj galaksiji, osim ako u njih ne računamo landspeedere. Fiat Chrysler ustvari pravi sopstveni spin na ovaj film, pa tako na primer u oglasu Dodge modeli Charger, Challenger i Durango igraju ulogu imperijalnih heroja, dok crni Dodge Viper igra ulogu Darth Vadera. Oglasna agencija koja je radila na spotovima je Doner, dok je firma Industrial Light & Magic uradila deo sadržaja za Jeep oglas. Ovaj proizvođač automobila je među sedam brendova koje je Lucasfilm u avgustu najavio kao partnere „skupe i istorijske promotivne kampanje“ koja će pratiti izlazak filma. Ostali partneri su Subway, CoverGirl & Max Factor, Duracell, General Mills, HP i Verizon.


JAPANSKI ASAHI SHIMBUN LANSIRAO SAJT NA KINESKOM

Vodeći novinski izdavač u Japanu, kompanija Asahi Shimbun, krajem novembra lansirala je novi websajt na kineskom jeziku, Japan Shopping Guide, kako bi ponudio informacije o šopingu i turizmu rastućem broju turista kineskog govornog područja. Novi websajt donosi informacije o festivalima i o raznim sezonskim događajima, kao i o turističkim destinacijama širom Japana i na pojednostavljenom i na tradicionalnom kineskom jeziku prilagođeno smart telefonima i PC uređajima. Sajt ima i pregršt podataka korisnih za šoping elektronike, kozmetike, garderobe i medicinskih proizvoda. U saradnji sa Ashai Report Service Co, koja upravlja djuti fri šopovima na aerodromu u Osaki, Japan Shopping Guide nudi i posebne popuste za kupovinu putem kupona. Websajt ima i poznati pretraživač hotelskih usluga japanican.com. Najnovije vesti biće distribuirane i putem društvenih mreža Facebook, WeChat i drugi za kinesko govorno područje.


AUSTRIJSKI „FORMAT“ I „TREND“ SE SPAJAJU U NOVI „TREND“

Austrijski izdavač VGN Verlagsgruppe News spojiće svoja dva biznis magazina Format i Trend u jedno novo izdanje pod nazivom Trend. Novi Trend će izlaziti svakog petka sa aktuelnim vestima o ekonomiji i politici, novcu i uslugama, biznisu i uspesima, dok će odeljak “look and feeli” biti naslednik sadašnjeg magazina Format. Svakog poslednjeg petka u mesecu biće objavljeno prošireno izdanje Trend Premium na 140 strana, sa ekonomskim ključnim temama, ali i sa lifestajlom i trendovima, u okviru kog će se “look and feel” razlikovati po boljem papiru. Prvi broj novog Trenda pojaviće se 22. januara 2016, dok će prvo premijum izdanje biti već 29. januara. Ove promene će pratiti i promene naziva websajta iz format.at u trend.at. Poslednji brojevi postojećih izdanja Format i Trend će biti objavljeni 21. decembra.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde