Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2015
Asocijacija Medija
No. 259
U OVOM BROJU
Seminars for media profesionals
Medijske reforme u interesu građana
Da li će Tanjug javljati za Pink?
20 godina Dnevnog avaza
Microsoft softver za prepoznavanje emocija
Još ukidanja novina u Rusiji
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

IZVRŠNI ODBOR ASOCIJACIJE MEDIJE

U skladu sa Statutom Asocijacije medija, Upravni odbor, na sednici održanoj 18. novembra 2015. godine, izabrao je još jednog člana Izvršnog odbora čime je ovo telo kompletirano i spremno za rad. Članovi Izvršnog odbora su: Nebojša Rosić (Adria Media group), Sreten Radović (Ringier Axel Springer), Radomir Diklić (Beta), Pavle Savović (Telegraf.rs) i Dalila Ljubičić (izvršni direktor i predsednik Izvršnog odbora).


NOVI ZAKON O OGLAŠAVANJU UŠAO U SKUPŠTINSKU PROCEDURU

Nacrt novog Zakona o oglašavanju, na čijoj izradi je radila radna grupa u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija još od septembra 2014. godine, odobren je na nedavno održanoj sednici Vlade RS i upućen u Skupštinu. Tekst nacrta je javno dostupan na sajtu www.parlament.rs u sekciji Zakoni u proceduri. Rasprava o ovom nacrtu, kao i o amandmanima koji budu podneti očekuje se krajem novembra.


SEMINAR „SUZBIJANJE NELEGALNE TRGOVINE DUVANOM“

U organizaciji Asocijacije medija i u saradnji sa kompanijom Japan Tobacco International iz Sente, organizovan je seminar za novinare za unapređenje izveštavanja na temu „Suzbijanje trgovine nelegalnim duvanom i proizvodima od duvana“. Seminar je održan 19. i 20. novembra u hotelu Izvor u Aranđelovcu. Novinari petnaest redakcija imali su prilike da na jednom mestu u kratkom roku, dobiju aktuelne informacije o aktivnostima i rezultatima pojedinačnih institucija i državnih organa u ovom veoma značajnom procesu suzbijanja nelegalne trgovine duvanom. Svoju ulogu i rezultate predstavili su predstavnici Službe za suzbijanje privrednog kriminala MUP-a Srbije, Poreske uprave, Uprave Carina, Osnovnog tužilaštva, Poljoprivrednog fakulteta, kao i predstavnci kompanije Japan Tobacco International. Predavači su bili vrlo otvoreni za diskusiju, a novinari zainteresovani da što više saznaju. Zajednički je konstatovano da Srbija ima potencijale za razvoj ove industrijske grane, da su veliki gubici u budžetu usled nelegalne trgovine, da je vidljiv napredak koordiniranog rada više službi, ali i da je regulativa zastarela, a prikupljanje podataka neažurno.


„SEMINARS FOR MEDIA PROFESIONALS“

Na isteku tekuće godine, 16. i 17. decembra biće održan poslednji ovogodišnji seminar iz serijala „Seminars for Media Profesionals“ koji realizuje Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom Medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. O zbivanjima u oblasti IT i telekomunikacija koji se obično navode kao potencijalni stubovi nove srpske privrede i kao idealna oblast za zapošljavanje visokoobrazovane ali relativno jeftine radne snage govoriće stručnjaci iz nadležnih ministarstava, sa univerziteta, PKS ali pre svega – preduzetnici iz ovih oblasti. Cilj seminara, između ostalih, je da se novinari na pravi način upoznaju sa menadžmentom „malih“ IT provajdera u Srbiji koji su postigli rezultate na međunarodnom planu i koji su obezbedili nova radna mesta ali kojima je neophodna pomoć medija u stvaranju što boljeg političkog, društvenog, zakonodavnog i obrazovnog okruženja za dalji razvoj ove oblasti. Učešće u radu seminara je besplatno, broj polaznika je ograničen, a prijave i detaljnije informacije vas očekuju na internet adresi: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.


MEDIJSKE REFORME SU U INTERESU GRAĐANA - SAOPŠTENJE MEDIJSKIH I NOVINARSKIH UDRUŽENJA

Novinarske i medijske asocijacije (NUNS, NDNV, Asocijacija medija, ANEM i Lokal pres) smatraju da je sprovođenje medijskih zakona u interesu građana Srbije i celokupne demokratizacije društva i napominju da se od njih nikako ne sme odustati, bez obzira na izvesne probleme koji prate njihovu primenu. Izlazak države iz vlasništva u medijima i konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja kroz nezavisne komisije – dve su ključne i neodvojive odredbe novih medijskih zakona za koje se država opredelila pre više od pet godina usvajanjem Medijske strategije, a to opredeljenje čvrsto potvrdila usvajanjem seta medijskih zakona u avgustu 2014. godine, za koje su glasali skoro aklamacijom poslanici Skupštine Srbije. Udruženja i asocijacije čvrsto podržavaju doslednu primenu medijskih zakona, zbog kojih je Srbija dobila pozitivne ocene iz Evrope i celog sveta, a koji treba da omoguće fer i ravnopravne uslove za sve učesnike medijske scene i značajno podstaknu i unaprede kvalitet medijskih sadržaja... (pročitajte ceo tekst saopštenja)


DA LI ĆE TANJUG JAVLJATI ZA PINK?

Deo zaposlenih u novinskoj agenciji Tanjug nastaviće da radi u okviru televizije Pink, objavila je Politika, na osnovu nezvaničnih saznanja. Prema informacijama do kojih je došla Politika, biće ugašena sva dopisništva agencije, osim novosadskog i onog u Kosovskoj Mitrovici. Od 188 zaposlenih, poslovnu priliku u Pinku trebalo bi da dobije njih četrdesetak. Prema rečima sagovornika Politike, u prilog ovom scenariju ide i podatak da je planirano da se zadrže gotovo svi snimatelji i ceo desk, dok je u drugim rubrikama ostao jedan ili dvoje novinara. Ova nezvanična informacija možda je i odgovor na pitanje zbog čega je kadrovska služba agencije u ponedeljak obavestila deo zaposlenih da više ne dolaze na posao, uprkos ranijim obećanjima da će Tanjug nastaviti sa radom do 1. decembra, piše Politika.


MAJKL DEVENPORT: SAMI PRONAĐITE MODEL

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Davenport izjavio je, a FoNet prenosi, da ne postoji evropski model finansiranja javnog servisa i da je bitno da svaka zemlja pronađe način koji odgovara njenim potrebama, ali je naglasio da je najvažnije da se osigura nezavisnost javnog servisa. Upitan o najavama Vlade Srbije da će taksa za javni servis iznositi 150 dinara, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz budžeta, Davenport je odgovorio da je najvažnije obezbediti nezavisnost javnog servisa i da je na svakoj zemlji ponaosob da pronađe model finansiranja. Osvrćući se na godišnji izveštaj EU o Srbiji, Davenport je ocenio da je taj izveštaj sveobuhvatan i izbalansiran u svim oblastima. "Što se tiče medijskog sektora, konstatovali smo, uopšteno govoreći, da nije došlo do značajnijeg napretka što se tiče slobode govora i izražavanja", dodao je Davenport. On je napomenuo da je u izveštaju istaknuto da su usvojeni medijski zakoni, da je njihova primena u toku i da je još rano da se kaže da li je ona uspešna i da li je u skladu sa ciljevima Medijske strategije. “Konstatovali smo i neke probleme u medijskom sektoru, poput curenja informacija iz zvaničnih istraga u medijsku sferu i problema sa još netransparentnim finansiranjem medija”, ukazao je Davenport. On je podsetio da je EU dala preporuke Vladi Srbije i medijskom sektoru za poboljšanje situacije.


SUDBINA DELA MEDIJA NEIZVESNA

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je pre nekoliko dana, a FoNet preneo, da je sudbina više od polovine medijskih kuća i dalje neizvesna, iako je 31. oktobra zvanično završena privatizacija medija. Od 73 medija koja je trebalo da budu privatizovana, prodato ih je 35, navodi UNS. Neprodato je ostalo 15, a za 23 medija nije oglašena prodaja. Od tih 23 njih 10 će moći da se privatizuje metodom prenosa kapitala bez naknade na zaposlene, dva su promenila svoju delatnost-Radio Ćićevac i Radio Paraćin - dok će 11 biti ugašeno. Mediji u kojima zaposleni imaju pravo i traže da budu vlasnici su RTV Vranje, Informativni centar Tutin, RTV Opštine Kovačica, Informativno javno preduzeće Preševo, RTV Vrnjačka Banja, Radio Zrenjanin, RTV Bor, Informativni centar Kikinda (Radio Kikinda), Televizija Smederevo i Radio Lazarevac. Još 15 medija koji nisu prodati imaju mogućnost da budu privatizovani prenosom kapitala bez naknade. To su Dnevnik AD Novi Sad, Radio Bujanovac, Radio Sečanj, Radio Subotica, Radio Bačka iz Bača, Radio Požarevac, Radio Pirot, Reč radnika iz Aleksinca, Tanjug, TV Ljig, RTV Mlava iz Petrovac na Mlavi, Naš glas iz Smedereva, Informativni centar Odžaci, Reč naroda Požarevac i RTV Bačka Palanka, navodi se u saopštenju.


NIN FOKUS – REGIONALNI INVESTICIONI SAMIT

Na nedavnom održanom NIN-ovom Regionalnom investicionom samitu u Aranđelovcu zaključeno je da nema spora oko dosadašnjeg uspeha fiskalne konsolidacije ali i da „posao“ nije ni približno gotov. Naprotiv svi učesnici samita mišljenja su da rast deficita budžeta u 2016. godini više je nego ozbiljna pretnja, jer je fiskalna konsolidacija tek na kraju prve od tri planirane godine, a mnogi problemi, u budžetu, ali još više u privredi, i dalje čekaju rešenja. Srbiji je neophodan privredni rast od četiri-pet a ne od 1,5 odsto. To podrazumeva veće investicije i sređivanje stanja u državnim sistemima, a u prioritete spada i racionalizacija javnog sektora pa će već u naredna dva meseca bez posla ostati oko 9.000 činovnika. Među učesnicima NIN Fokusa bili su Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke u Beogradu, Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, ambasador Italije Đuzepe Manco, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.


IZVANREDAN REZULTAT SAJTA KURIRA

Prema poslednjim zvaničnim podacima Gemiusa (podaci za septembar), sajt Kurira ostvario je najveći rast svih parametara među news portalima. Sa ukupno 1.471.053 korisnika (real users) u septembru, Kurir.rs ostvario je rast od 7,27% u broju korisnika i tako postao sajt sa navećim rastom posete u svojoj kategoriji, dok je broj poseta na sajtu rastao za čak 19,51%, a broj pregledanih strana za 15,61%. Na taj način, prema Gemiusovim podacima, sajt Kurira je ostvario najveći rast svih parametara među news portalima u Srbiji u septembru. Zabeležen je i rekordan rast mobilne verzije sajta, gde je sajt Kurira ostavio svoje konkurente daleko iza sebe sa rastom u broju korisnika od čak 19,37%. Broj poseta i pregledanih strana mobilne verzije sajta rasli su po još većoj stopi, pa je tako broj poseta porastao za 24,84%, a pregledanih strana za 24,95%. Digitalni portfolilo Adria Media Grupe u Srbiji ima ukupan reach od 53,57%, što znači da više od pola ljudi koji su na internetu posećuju neki od naših sajtova, pri čemu je Kurir.rs apsolutni lider među svim izdanjima.


KAMPANJA TELEKOM SRBIJE „BIRAŠ KAKO KOMUNICIRAŠ“

Kompanija Telekom Srbija, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, pokrenula je društveno odgovornu kampanju „Biraš kako komuniciraš“, u kojoj se korisnici mobilne telefonije savetuju na koji način da smanje izloženost elektromagnetnom zračenju. Za potrebe kampanje pokrenut je mikrosajt kakokomuniciras.rs na kojem se, pored saveta o pravilnoj upotrebi mobilnih uređaja, nalaze osnovne informacije o izvorima elektromagnetnog (EM) zračenja, načinu funkcionisanja mobilnih mreža i zakonskim okvirima u ovoj oblasti. U Srbiji ima više od 10 miliona korisnika mobilne telefonije i osnovna ideja kampanje jeste da se svi oni upoznaju sa time kako radi mobilna mreža i kako da smanje svoju izloženost EM zračenju kao neminovne posledice korišćenja mobilnih, ali i drugih uređaja na koje smo svakodnevno upućeni. Među osnovnim preporukama, obrazloženim na stranici kakokomuniciras.rs, nalaze se saveti korisniku da izbegava korišćenje telefona u uslovima slabog prijema, da udalji uređaj od sebe prilikom uspostave veze ili dok spava kao i da koristi SMS za kratke dogovore. Neophodnost pokretanja ovakve kampanje pokazali su i rezultati istraživanja koje je za Telekom Srbija ove godine sprovela agencija GfK, prema kojem je ubedljiva većina ispitanika, čak 92%, svesna zračenja različitih uređaja koji nas okružuju dok, istovremeno, mobilni telefon ne prepoznaju kao primarni izvor elektromagnetnog zračenja.


KONFERENCIJA “HR SRBIJA 2015”

U organizaciji Color Press Grupe 3. novembra održana je prva konferencija na temu ljudskih resursa u Srbiji pod nazivom “HR Srbija 2015”, koja je okupila veliki broj stručnjaka iz ove oblasti. Konferenciju je otvorila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a nakon nje su govorile Liselot Martynenko Agerild, zamenica šefa misije, Ambasade Švedske i Narinder Čauhan, ambasadorka Indije. Na konferenciji je jedan panel bio posvećen temi HR-a u IT industriji, gde su menadžeri ljudskih resursa iz vodećih IT kompanija govorili o temama razvoja IT stručnjaka i kako izabrati dobrog programera i lidera. Bilo je reči o brendiranju poslodavaca za zapošljavanje, gde su predstavnici kompanije Poslovi Infostud i njihove kolege iz profesije odnosa sa javnošću i ljudskih resursa govorili o tome kako izgraditi dobar brend za zapošljavanje, kako treba da izgleda oglas za posao, a jedan od zaključaka je bio i taj da proces regrutacije i selekcije kandidata nije samo proces odabira nego i kanal komunikacije sa potenijalnim zaposlenima. Zaključak konferencije HRSrbija2015 je da je i dalje aktuelan koncept kadrovske službe koja se isključivo bavi personalnom administracijom i da bi trebalo da primenimo novi koncept HR paradigmeu kojoj HR menadžeri poznaju sve procese kompanije u kojoj rade, a ne samo ljudske resurse.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

20 GODINA „DNEVNOG AVAZA“

Povodom 20 godina postojanja bosanskohercegovačkih najtiražnijih dnevnih novina “Dnevni avaz”, Paulina Janusz analizirala je razvoj i uticaj Dnevnog avaza i ostavštinu avazovštine. Tim povodom objavljen je serijal njenih tekstova, iz kojih prenosimo najznačajnije delove (preuzeto sa sajta www.media.ba). „Dnevni Avaz je u oktobru navršio 20 godina i ovu je godišnjicu novinska kuća obeležila upravo „avazovski“. I ne radi se ovde o prijemu u hotelu Radon plaza, dodeli nagrada i priznanja, među njima i onog posebnog: utemeljitelju lista Fahrudinu Radončiću. Puno „avazovskija“ je oktobarska revolucija u uređivačkoj politici lista, koji je još jednom okrenuo leđa svom dosadašnjem pulenu (Željku Komšiću) i pružio ruku ljutitom neprijatelju (Bakiru Izetbegoviću). Jer 20 godina postojanja Dnevnog avaza je istorija sklapanja i raskidanja prijateljstava i saveza. Političari su na stranicama lista prolazili put od „ličnost godine“ do ubica i vođa mafije. Kolege - od „klozetskih krpa“ do uglednih novinara. Štošta o avazovom načinu predstavljanja i komentarisanja stvarnosti govore osećanja čitalaca. Prema podacima Vijeća za štampu Dnevni avaz je neprikosnoveni šampion kad su u pitanju žalbe na njegove članke. Od 2009. godine Avaz prvo mesto po žalbama ustupio je samo 2013. godine magazinu SAFF, u čijem se ipak slučaju radilo uglavnom u žalbi na jedan te isti članak...“


HRVATSKA IMA 153 RADIO STANICE

Hrvatska ima 153 radio stanice, slušanost je veća nego ikad ali prihodi padaju. Iako većina radio stanica jedva pokriva troškove, gomila dugove i broj zaposlenih svodi na minimum, šansa za dobijanje koncesije za pokretanje novog radija u Zagrebu je veoma mala, piše redakcija sajta Advertiser Serbia. U ostatku Hrvatske je drukačije – prema podacima udruženja HURIN, koja okuplja većinu lokalnih radio stanica, od 2009. do danas ih je ugašeno 18, uglavnom privatnih, ali i nekoliko u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Hrvatska svejedno ima više radio stanica nego Nemačka ili neke druge mnogo veće i bogatije zemlje, čak 153, od čega 11 HRT- ovih (3 nacionalna programa i 8 lokalnih radio stanica) i 142 komercijalne od čega 73 imaju gradsku koncesiju, a 34 koncesiju za šire gradsko područje. Sedam ih je neprofitno, 38 ih je u većinskom vlasništvu lokalne samouprave, a 94 u većinskom privatnom vlasništvu. Broj nacionalnih koncesija je ograničen i uz HR 1, 2 i 3 su još samo tri koje imaju Otvoreni, Narodni i Katolički radio. U poređenju sa pretkriznom 2008. godinom, radio stanice od marketinga danas zarađuju dvostruko manje. Najveći deo kolača ide najslušanijim: Antena u Zagrebu i Narodni i Otvoreni u celoj Hrvatskoj. Sve ostale stanice dosta zavise od finansiranja iz drugih izvora, prvenstveno iz gradskog budžeta , što je posredno vid širenja političkog uticaja. Važan izvor finansiranja lokalnim stanica je Fond za podsticanje raznovrsnosti elektronskih medija u koji ide tri posto od RTV takse koju plaćaju građani. Agencija za elektronske medije objavljuje konkurs za programske sadržaje, a lokalne radio i TV stanice kao i neprofitni portali se prijavljuju sa svojim programskim sadržajima i, zavisno od kvaliteta, dodeljuju im se sredstva.


MICROSOFT PREDSTAVIO SOFTVER ZA PREPOZNAVANJE EMOCIJA

Kompanija Microsoft predstavila je novi algoritam koji ima sposobnost prepoznavanja emocija na licima ljudi. Algoritam analizom fotografije i različitim tehnikama mašinskog učenja pokušava da utvrdi koje su emocije izražene, a funkcioniše po sličnom principu kao alatka za prepoznavanje starosti ljudi, koju je Microsoft predstavio ranije ove godine. Algoritmu se može pristupiti putem specijalnog Microsoft-ovog sajta, na kojem su prikazani i neki od zastupljenih procesa. U praksi, naravno, ova alatka nije uvek precizna – najbolje prepoznaje najočiglednije facijalne ekspresije, poput velikog osmeha ili usta otvorenih u znaku čuđenja. Još uvek se ne zna kako i gde će kompanija tačno primeniti novu tehnologiju, ali će najverovatnije u pitanju biti različite mašine za pretragu ili oblast društvenih mreža.


U RUSIJI JOŠ UKIDANJA NOVINA

Poslednje nezavisne novine na engleskom jeziku u Rusiji “The Moscow Times” prestale su da štampaju dnevna izdanja i na tržištu su počele da se pojavljuju kao nedeljnik. Novi vlasnik tvrdi da će ovakav način pomoći da se izdanje ne ugasi u potpunosti ali mnogobrojni saradnici i dopisnici smatraju da je ovo samo početak kraja. Novine je 1992. godine pokrenuo holandski izdavač Derk Sauer. Distribuirane su u kafićima, restoranima, hotelima i avionima i mnogi smatraju da su se na stranama „The Moscow Times” pojavljivali tekstovi mnogo ozbiljnijeg sadržaja nego na stranicama drugih novina. Kada je 2014. godine donet zakon po kome strani investitori ne mogu biti vlasnici više od 20% u medijima finska izdavačka kuća Sanoma prodala je svoj udeo Demianu Kudriavcevu koji ne krije da je novine kupio isključivo kao deo šireg paketa koji je obuhvatao: Ruske poslovne novine „Vedomosti“, „Men’s Health“ i „National Geographic“. Uprkos glasinama o gašenju on tvrdi da će pokušati sve da novine reanimira.


BUSSINESS INSIDER GERMANY

Nemačko izdanje Business Insider (www.businessinsider.de) lansirano je 16. novembra 2015. godine. U prezentaciji i izboru tema Business Insider Germany će se orijentisati na uspešan model preuzet iz američkog izdanja, dodajući i akcenat na nemački kontekst. Imajući na raspolaganju i resurse izdanja "Economics & Financials", "Strategy & Career", "Tech" i "Science", redakcija će prirediti intervjue sa osobama iz biznisa, predstaviće galerija slika, ali i video sadržaje. Urednik izdanja, Christin Martens kazao je da izdanje kreće sa pozicije start-up-a i da žele da donesu novi način biznis izveštavanja u Nemačkoj. Ponudom izdanja će upravljati finanzen.net – nemački najveći finansijski portal u vlasništvu kompanije Axel Springer SE koja je najavila preuzimanje kompanije Business Insider USA u septembru, da bi u oktobru sve već bilo gotovo.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde