Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2014
Asocijacija Medija
No. 236
U OVOM BROJU
Primena medijskih zakona
Financial Times u Kuriru
Savet za štampu na društvenim mrežama
Media Nea kupila Pobjedu
Axel Springer Plug & Play
Lokalni nedeljnici imaju budućnost
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NINAMEDIA PROSLAVILA 12. ROĐENDAN

Ninamedia, naša najveća agencija za praćenje i analizu medijskih sadržaja, pre neku noć, u urbanom beogradskom klubu Beton Hall, proslavila je 12 godina uspešnog poslovanja. U razigranoj atmosferi uživali su brojni saradnici kompanije, ugledni političari i državni funkcioneri, neki od najuspešnijih biznismena u Srbiji, poznate ličnosti, kao i mnogi uticajni predstavnici sedme sile. Goste su u prvom delu večeri na noge podigle The Frajle, a zatim je Džej atmosferu doveo do usijanja koje je trajalo do sitnih jutarnjih sati. Ninamedia (pridruženi član Asocijacije medija) svoju dvanaestu poslovnu godinu zaokružuje kao apsolutni lider u domenu pres klipinga sa 70% tržišnog učešća u ovoj oblasti. Veliki tim 24 sata dnevno prati i obrađuje sadržaje iz nekoliko hilljada štampanih, elektronskih i veb medija i proizvede u proseku 20.000 priloga dnevno, koje dostave svako jutro na adrese preko 400 korisnika servisa. Kao logična dopuna ovim uslugama, razvili su se prevodilački sektor, sektor za Analizu medijskih sadržaja i Buzz monitoring koji pruža moćne alate za PR i praćenje društvenih mreža, Ninamedia Research sa najsavremenijim studijima za fokus grupe i tehnikama za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, a u poslednje vreme veliku ekspanziju doživljava i Produkcija koja svojim dopisništvima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Prištini pokriva skoro čitavu Srbiju. U planu je i preseljenje u novu poslovnu zgradu, koja se gradi po najsavremenijim standardima tako da može da podrži poslovanje jednog ozbiljnog, sveobuhvatnog medijskog centra u kakav je ideja o Ninamediji posle 12 godina izrasla.


PRIMENA MEDIJSKIH ZAKONA

U organizaciji OEBS, Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja, a na inicijativu novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, 28. novembra u Aranđelovcu je održano savetovanje o primeni medijskih zakona. Skup je otvoren pozdravnim govorima Šefa Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkharda, Šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta i Ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, dok su na pitanja učesnika odgovarali predstavnici nekoliko ministarstava, Agencije za privatizaciju, REM-a, RATEL-a i drugih. Oko 70 učesnika skupa je razgovaralo o izlasku države iz vlasničke strukture u medijima i transformacije medija u višenacionalnim sredinama, o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja i finansiranju javnih medijskih servisa, kao i o digitalizaciji. Skupu su prisustvovali i predstavnici Asocijacije medija koji su dobili odgovor na pitanje šta je zakonodavac mislio pod obavezom da mediji u Registar medija prijavljuju podatak o primljenim sredstvima od „organa javne vlasti“. Objašnjeno nam je da će mediji morati da prijave kako vrednost primljene državne pomoći (sredstva koja medij primi da ispuni javni interes), tako i sredstva koja su organi vlasti (a tu su i javna preduzeća) utrošili za oglašavanje i javna saopštenja. Od značaja za štampane medije bilo je i saznanje da „interpretativno saopštenje“ koje je objavio Regulator elektonskih medija (bivši RRA) nije pravno obavezujuće već ima tretman uputstva za elektronske medije kako da primenjuju zakon dok ne dobiju valjane odgovore u podzakonskim aktima. Asocijacija medija je istakla da ovaj dokument i dalje smatra diskriminišućim na štetu štampanih medija.


FINANCIAL TIMES U KURIRU

Adria Media Group i Financial Times potpisali su ugovor o saradnji, po kojem dnevni list Kurir stiče pravo da reizdaje članke svetski poznatog brenda specijalizovanog za globalnu ekonomiju i privredu. Od 1. decembra 2014. godine članci Financial Times-a biće svakog ponedeljka, na osam strana, pred čitaocima Kurira. Aleksandar Rodić, CEO Adria Media Group, rekao je da AMG, kao vodeća medijska kompanija zapadnog Balkana, nastavlja sa ostvarivanjem svog poslovnog razvoja. „Zadovoljstvo je što je renomirani svetski brend kao što je Financial Times u AMG prepoznao pouzdanog partnera za saradnju. Objavljivanjem članaka ovog prestižnog lista čitaoci u Srbiji biće u prilici da u isto vreme, kad i čitaoci u svetu, budu upoznati sa kretanjima na globalnom tržištu privrede i ekonomije“ - rekao je Rodić i naglasio da je ovo samo jedan u nizu projekata koji će biti ponuđeni medijskom tržištu u regionu.


SERTIFIKATI ZA POLAZNIKE DW SEMINARA

U saradnji sa DW Akademijom, tri medijske asocijacije: Asocijacija medija, ANEM i Local Press, organizovaće još pet seminara do kraja godine. Najviše pažnje je posvećeno obuci predstavnika medijskih kuća za izradu projekata sa kojima mogu da konkurišu za sufinansiranje medija kod Ministarstva kulture i informisanja, ali i drugih institucija. Kako bi što više medija prošlo obuku iz te oblasti, po dva seminara će biti održana u Beogradu i Kragujevcu (5. i 6. decembra i 12. i 13. decembra). Seminar na temu „Upotrebe fotografija za news web sajtove“ biće održan 16. i 17. decembra u Beogradu. Ovaj seminar će obuhvatiti pitanja autorskih prava, plaćene i besplatne izvore fotografija, šta je dobra fotografija, izrada, obrada i slanje fotografija, kao i praktične vežbe. Za ovaj seminar možete se prijaviti na mejl adresu info@asmedi.org. Karakteristika svih seminara organizovanih u okviru projekta saradnje sa DW akademijom, je da će polaznici seminara, koji uspešno završe obuku, dobiti sertifikate DW Akademije o stečenim znanjima.


URUČENI KLJUČEVI 10 KUĆA BLIC FONDACIJE I TV PRVA

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, Jelena Drakulić Petrović, upraviteljka "Blic fondacije" i Dragan Nenadović, direktor "TV Prva", uručili su, 16. novembra, ključeve za deset kuća porodicama čije su kuće stradale u poplavama u Obrenovcu. Ovom prilikom, Jelena Drakulić Petrović, istakla je da nije ništa važnije da se pored informisanja građana probudi solidarnost u svakome od nas. Kako je naznačila novi krovovi ovih kuća pokazuju da je zajednička solidarnost pobedila. Ona se zahvalila svima koji su pomogli Blic fondaciji da uputi pomoć ovoj i drugim opštinama i dodala da je pomoć stigla i iz drugih zemalja koje su deo grupe Ringier Axel Springer i precizirala da je odmah nakon poplava organizovanjem akcije “Pozovi pomozi” na TV Prva, prikupljeno 22 miliona dinara što je iskorišćeno za izgradnju 10 kuća u Obrenovcu.


LOCAL PRESS IMENOVAO NOVI UPRAVNI ODBOR

Local Press (asocijacija lokalnih i nezavisnih medija), na redovnoj skupštini održanoj u Čačku 24. oktobra, izabrao je novi Upravni odbor koji je na svojoj prvoj konstitutivnoj sednici izabrao predsednika Upravnog odbora. Novi upravni odbor ima mandat dve godine, a njegovi članovi su: Mileva Malešić, direktorka TV Forum iz Prijepolja, Stojan Marković, direktor i urednik Radio Ozona i Čačanskih novina, Dragan Đorđević direktor Sremskih novina iz Sremske Mitrovice, Zorica Višnjić urednica Lozničkih novosti iz Loznice i Andrijana Maksimović urednica Reči naroda iz Požarevca. Za predsednicu UO je izabrana Mileva Malešić, po osnovu najvećeg broja glasova pri izboru u članstvo UO.


SAVET ZA ŠTAMPU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Savet za štampu (samoregulatorno telo, čiji je jedan od osnivača Asocijacija medija) od nedavno ima profile na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Youtube. Savet će ubuduće i ovim putem obaveštavati građane o svim svojim aktivnostima, kao i o odlukama koje svakomg meseca donosi Komisija za žalbe. Cilj je da informacije o radu tog tela budu dostupne što većem broju građana i da se od njih dobiju povratne informacije o tome da li su i koliko upoznati sa svojim pravom da podnesu žalbu, ako smatraju da su oštećeni pisanjem štampanih ili onljan medija. Ovo je samo prvi korak u kampanji Saveta za štampu, u okviru koje će, narednih meseci, biti snimljeni i emitovani tv spotovi, radio džinglovi i postavljeni reklamni plakati. Sve to bi trebalo da dovede do veće vidljivosti i prepoznatljivosti Saveta u javnosti.


IDEJA O OSNIVANJU MEDIJSKOG FONDA

Povodom Studije izvodljivosti o potrebi formiranja novog Medijskog fonda koju je uradio Media reform centar iz Niša, uz podršku Instituta za održive zajednice i USAID Srbija, državni sekretar Saša Mirković kazao je da se izvedene preporuke i zaključci neverovatno podudaraju sa onim što je argumentovano zastupao godinama unazad - i kao predstavnik medijskog udruženja i sada kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja. Ta ideja zapravo potvrđuje ispravnost stava o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa koji je dobio potvrdu i kroz nedavno usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima. Za početak realizacije ove ideje (iza koje je ovoga puta prvi put stala država) potrebno je ispuniti određene preduslove poput izrade podzakonskih akata, okončanja privatizacije i edukacije republičkih, pokrajinskih i lokalnih vlasti o tome kako ubuduće valja raspoređivati novac poreskih obveznika u sferi javnog informisanja. Finansiranje sadržaja kojim se promoviše javni interes bio bi kvalitativan iskorak i znak da se stvari kreću u dobrom smeru. On bi ohrabrio i građane da podrže medijske fondove i to bi bio još jedan dokaz da je moguće napraviti praktične i vidljive promene nabolje. Mirković je kazao da je optimista i da veruje da se to može sprovesti u delo ako postoji iskrena politička volja i želja medija, poreskih obveznika i građana da stvari u medijskoj sferi menjaju nabolje.


OTVORENA KLINIKA ZA KARDIOHIRURGIJU U NIŠU

Nova klinika na kojoj će biti obavljane kardiohirurške i vaskularne intervencije kao i transplantacija organa otvorena je 24. novembra u Nišu. Uz državu i grad Niš, izgradnju klinike pomogli su i brojni donatori, među kojima i Telekom Srbije. Zahvaljujući donaciji kompanije Telekom Srbija nabavljena su četiri operaciona stola koja će omogućiti najbolje uslove za obavljanje neophodnih operacija. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je zahvaljujući donacijama obezbeđeno više od 400 hiljada evra. „Klinika će već od prekosutra početi da prima pacijente, više nećemo imati liste čekanja za interventne procedure u kardiologiji a liste čekanja za zračenja smanjićemo već do januara meseca," izjavio je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije. Izgradnja Klinike za kardiohirurgiju i transplantologiju, koja ima 2.500 kvadratnih metara počela je 2010. godine. Najviše angažovan na izgradnji i zaslužan za izgled klinike je direktor vaskularne klinike docent Dragan Milić, koji je okupio više od 100 donatora. Rad Klinike počinje odmah složenim vaskularnim intervencijama i transplantacijama bubrega, a ubrzo će se izvoditi i kardiohiruške intervencije zajedno s kolegama iz KC Srbije i KBC Dedinje.


BIRA SE „BLIC PREDUZETNIK“ ZA 2014. GODINU

Osmu godinu za redom, "Blic" bira najboljeg preduzetnika. Partner akcije Sosijete ženeral banka će sa 20.000 evra novčano nagraditi najboljeg. U procesu selekcije učestvuju članovi žirija čiji zadatak je da u narednom periodu izaberu 300 preduzeća u Srbiji koja su ostvarila dobre poslovne rezultate. U Blicu će biti predstavljeno tridesetak firmi koje će po proceni žirija biti svrstane u krug najuspešnijih. Kriterijumi za izbor najboljeg su: da ima do 50 zaposlenih, da ostvaruje godišnji promet do 2,5 miliona evra, da ima izvozni potencijal, tehnološke inovacije, orijentisanost ka zaštiti životne okoline i ostvaren doprinos razvoju lokalne zajednice. Veselin Simonović, glavni urednik integrisane redakcije, naglasio je da su dosadašnji pobednici dokaz da ova akcija ima smisla: „Oni pokazuju da su na pravom putu. Svi su uspešni i svi su još više razvili svoje biznise. Naš cilj nije samo da se dobije pobednik, nego da promovišemo preduzetništvo, da odaberemo 50 firmi koje su imale dobre ideje i hrabrosti i da predstavljajući njihove ideje ohrabrimo i druge.”


COLOR PRESS IZDANJA NAJČITANIJA

Prema podacima SMMRI Print Adexa agencije Ipsos za mesec oktobar 2014. od pet najčitanijih magazina u Srbiji, Color Press Grupa izdaje čak četiri. Redosled najčitanijih izdanja je ovakav: Blic žena (654.057 čitalaca), Pošalji recept (568.942), Lepota i zdravlje (408.737), Torte i kolači (226.525) i Bakina kujna (217.272). Prvi na listi izdaje Ringier Axel Springer, a kod ostala četiri izdavač je Color Press Grupa. Među 31 magazinom sa više od 100.000 čitalaca, u oktobru mesecu bilo je čak 14 magazina Color Press Grupe.


ZLATNO ZRNO „POLITIKINOM” „MAGAZINU”

Žiri međunarodnog festivala novinara „Selo-pres”, koji je nedavno održan u Laćarku kod Sremske Mitrovice, jednu od dve glavne nagrade „Zlatno zrno Srbije” dodelio je „Politikinom” dodatku „Magazin” za višegodišnje pisanje o tradiciji i običajima sela u Srbiji. „Zlatno zrno Srbije” dobio je i Ivan Babić, vlasnik i urednik lista „Vršačke vesti” i lokalne televizije Lav u Vršcu. Čedomiru Keci, uredniku novosadskog lista „Moje gazdinstvo”, uručena je nagrada za životno delo za više od 40 godina rada u novinarstvu, a specijalna godišnja nagrada pripala je ekipi dopisništva RTS-a u Šapcu, koja je pratila ovogodišnje majske poplave u Mačvi i Sremu. Ova svetkovina novinara je po sedmi put održana u okviru Festivala kukuruza u Srbiji, a u organizaciji Udruženja sela „Zavičaj” i Zavičajnog kluba novinara „Dimitrije Frušić” iz Sremske Mitrovice, pod pokroviteljstvom istoimenog grada i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.


DESETI ROĐENDAN „BLIC ŽENE“

Najtiražniji i najčitaniji magazin u regionu ove godine slavi deseti rođendan. Tim povodom redakcija „Blic žene“ otvorila je u Domu omladine izložbu „Umetnost je ženskog roda“. Na izložbi su predstavljeni radovi 37 umetnica i jednog umetničko-zanatskog udruženja, a o svima njima je „Blic žena“ pisala. Organizaciju izložbe autorski potpisuje Sofija Kuzmanović, modna urednica u „Blic ženi“ i sama akademska umetnica. „Od prvog broja „Blic žena“ je imala prisan i životan pristup svim temama, pa i umetničkim, bez mistifikacije i elitizma. Od početka smo mislili da se i velike ideje mogu objasniti na jednostavan način“ – rekla je Kuzmanovićeva na svečanom otvaranju. Tijana Bajović, zamenica generalne direktorke kompanije Ringier Axel Springer, osvrnula se na neprikosnoven uspeh „Blic žene“ na tržištu, a sve, kako je istakla, zahvaljujući radu posvećenih i odgovornih žena koje cene svoje čitateljke. Trud ženskog časopisa i izložbu u znaku ženskog roda pozdravila je citatom da su žene otpornije pred naletima sudbine koji muškarce lome, a žene povijaju.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

MEDIA NEA KUPILA POBJEDU

Ugovor o prodaji Novinsko-izdavačkog preduzeća Pobjeda kao stečajnog dužnika potpisali su stečajni upravnik Mladen Marković i direktor kompanije Media Nea, Boris Darmanović, koji će 1. decembra preuzeti tu novinsku kuću. Pobjeda je najstarija novinska kuća u Crnoj Gori i nedavno je obeležila 70 godina postojanja. Marković je objasnio da je ugovor potpisan nakon zakonom sprovedene procedure prodaje stečajnog dužnika. Media Nea je za Pobjedu ponudila 757 hiljada evra. Media Nea se, kako je ranije kazao Marković, u ponudi obavezala da će preuzeti deo zaposlenih te novinske kuće u kojoj je sada 197 radnika. Zaposleni koji budu tehnološki višak ili budu odlučili sami da napuste posao dobiće otpremninu prema ranijem dogovoru. Darmanović, koji je direktor Media Nea i glavni i odgovorni urednik Dnevnih novina kazao je da ta kompanija postaje najsnažniji medijski faktor u Crnoj Gori, kreiran sa željom podizanja profesionalizma i medijske etike i snaženja nezavisnosti medija i širenja pluralizma. “Svi mediji u našem vlasništvu, pa i Pobjeda, imaju različite i samostalne uređivačke politike. Uređivački tim Pobjede, koji će biti postavljen, misliće svojom glavom uz poštovanje svih etičkih principa i poštovanje održive poslovne politike kompanije. Pobjedi ćemo vratiti poziciju koja joj nakon 70 godina postojanja pripada. Ovo je vredan crnogorski brend i deo naše kulture i tradicije”, rekao je Darmanović Pobjedi.AXEL SPRINGER „PLUG AND PLAY“

Nemačka kompanija Axel Springer u saradnji sa „Plug and Play Tech Center“ (kompanija iz Silikonske doline, vodeći investitor u startup projekte), osnovala je Axel Springer Plug and Play, sa ciljem da promoviše biznis modele iz sfere medija koji imaju veliki tržišni potencijal i novu tehnologiju. Program uključuje finansiranje u iznosu 25.000 eura, mentorstvo, radionice i pristup međunarodnoj mreži oba partnera. Zauzvrat, kompanije koje se uključe u projekat daju pet procenata vlasništva svojim „akceleratorima“ – Axel Springeru i Plug and Play. Upravo je lansiran peti ciklus ovog projekta sa 12 novih startupova: Attensee, CarBeat, Coyno, CrossCloud, Dataspin, Foodscovery, LinkedAge, Omni Calculator, Passenger.Me, ReachHero, SatoshiPay and Sopreso. Oni već rade u zgradi posebno namenjenoj za starupove u Berlinu. Nedavno su im se pridružila i dva video umetnika Cristina Moreno Garcia (španska umetnica) i Jakub Simcik (švedski video umetnik). Oboje su predstavljeni od strane galerije Eigen+Art.


LOKALNI NEDELJNICI IMAJU BUDUĆNOST

Britanski izdavač Tindle Newspapers (Ser Ray Tindle) najavio je lansiranje četiri novine za područje Londona. Ova vest je došla nekoliko nedelja pošto je Trinity Mirror ugasio svojih sedam izdanja u jugoistočnoj Engleskoj među kojima poznata izdanja Reading Post, Harrow Observer i Surrey Herald. Novi naslov koji pokriva London nosi naziv The London Weekly News, dok su ostala tri ponovno lansiranje izdanja koja su nekada postojala: the Westminster i Pimlico News (prvi put objavljeni 1857. godine), the Kensington News (1869) i the Chelsea News (1857). Izdanja će proizvoditi postojeća redakcija Tindle u Londonu, ali će angažovati i nove novinare iz drugih uspešnih izdanja. Imaće kombinovanu besplatnu distribuciju dostave na kućne adrese i preuzimanja u prodavnici. Ideju je osmislio sam Ray Tindle i svom timu je dao samo četiri nedelje da ideju realizuje. Inače ovaj izdavač je tokom recesije koja traje već šest godina išao suprotnim smerom od onih koji su gasili izdanja. On je za to vreme lansirao 19 lokalnih nedeljnika i kupio drugih 20 lokalnih naslova, tako da je broj novih izdanja u ovoj kompaniji ukupno 43. Razlog ovakvih poteza Ser Tindle objašnjava potrebom da se gubitak na strani nacionalnih oglašivača nadomesti lokalnim prihodima. Po njegovim rečima nedeljnici imaju veliku budućnost ako se fokusiraju na objavu lokalnih sadržaja.


DO NOVIH ČITALACA SA BESPLATNIM „REMIND“ SADRŽAJEM

Časopis ReMIND je mesečno izdanje koje čitaoce informiše o popularnim tv programima, selebriti i sportskim ličnostima, proizvodima, muzici koji datiraju iz davnih vremena i to sve za nijansom nostalgije. Izdanje nudi i dodatni sadržaj slagalica, pitalica, stripova. Izdavač ovog čaopisa, NTVB Media, u svom portfoliju ima više popularnih tv vodiča koji se prodaju isključivo putem pretplate. Kako bi generisao nove čitaoce, ovaj izdavač je odlučio da u saradnji sa kompanijom King Features (kompanija u okviru Hearst holdinga koja snabdeva stripovima, kolumnama, slagalicama i igrama preko 5.000 novina širom sveta), ponudi svoj ReMIND sadržaj besplatno medijima za štampani i digitalni format, koji je ujedno odličan i za društvene mreže.


MLADE ŽENE VELIKI KONZUMENTI DIGITALNIH NOVINA

Publika koju su privukli novinski sadržaji u digitalnom obliku, u Americi je dostigla svoj maksimum u oktobru ove godine sa 166 miliona jedinstvenih posetilaca, što je rast od 17% u odnosu na isti mesec prošle godine. Iz rezultata medijskog merenja „comScore“, koje je analiziralo konzumaciju 300 američkih dnevnih novina, saznajemo da je 80% odraslih koji su tokom oktobra bili on-line koristilo čitalo upravo novinske sadržaje, da je najveća zastupljenost korisnika ovih sadržaja među ženama dobi 25-34 godine i da su za rast od 85% broja onih koji digitalne novine čitaju putem mobilnog ili tableta najviše zaslužne žene dobi 18-24 godine kod kojih je broj korisnika porastao za 173%.


THE LIST NAJAVLJUJE NOVE INVESTICIJE

The List, izdavač iz Edinburga poznat po izdavanju vodiča društvenih događaja, najavio je planove da postane besplatno izdanje u 2015. godini, što će ispratiti nove investicije postojećih akcionara kao i dva nova digitalna preduzetnika iz Londona. Na ovaj način doći će do ekspanzije u digitalnoj sferi što uključuje i pokretanje digitalnog vodiča uključivanjem postojećeg film.list.co.uk i drugih žanrova vodiča. Ove aktivnosti pratiće i širenje redakcije. Od trenutka kada postane besplatno izdanje, donekle će se promeniti i dinamika izlaženja, koja će biti dvomesečno sa posebnim nedeljnim izdanjima za vreme Edinburškog festivala. Naravno, neće izostati ni posebna izdanja za korisnike mobilnih uređaja, koji u određenim delovima dana čine i preko 80% cele publike ovog izdanja.


DOBITNICI IPA MEDIA OWNER NAGRADA

Twitter, Global Radio, Telegraph.co.uk i Microsoft, bili su neki od dobitnika ovogodišnjih IPA Media Owner nagrada (MOA) koje dobijaju najinovativnije i najefektnije institucije i pojedinci iz sveta online medija. Osam nagrada je dodeljivano na bazi prijavljenih projekata, dok je još osam dodeljeno na bazi IPA Online istraživanja. Kategorije u okviru kojih su dodeljene nagrade su interesantnih naziva: Komercijalni direktor godine, Zvezda godine, Prodavac godine, Heroj godine, Najbolja tehnologija, Najbolja online kampanja (za Microsoft), Najbolja cross medija kampanja (za Global radijo), Najbolji vlasnik medija (za AOL advertising), Najbolji partner (za Twiter), Najbolji u cross mediji (za Telegraph.co.uk)...


NEMAČKA IZDANJA BUZFEED I VICE MEĐU NAJPOPULARNIJIM

Prema objavljenim podacima broja lajkova (svidjanja) i šerova (deljenja) na Facebook-u, Twitter-u i Google+, nemačka izdanja Buzzfeed-a i Vice-a mogu da se pohvale odličnim početkom. Već u prvom mesecu Buzzfeed se pozicionirao na 30. - dok je Vice završio na 32. mestu. Najuspešniji tekst bio je “19 situacija u kojima Google prevodilac nije bio od pomoći” objavljen na Buzzfeed-u, koji je sam doneo 100.000 lajkova i šerova. Inače, prvo mesto ubedljivo drži Bild sa 3.393.204 interakcija na Facebook & Co. BuzzFeed je medijska kompanija internet vesti, osnovana 2006. godine u New Yorku kao viralna laboratorija, da bi narednih godina vrtoglavo narasla u globalnu medijsku i tehnološku kompaniju koja pruža sadržaj iz različitih oblasti. Vice je medijska mreža poznata po proizvodnji kratkih originalnih dokumentarno životnih video formi.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde