Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2014
Asocijacija Medija
No. 235
U OVOM BROJU
Ojačana Asocijacija medija
Adria Media Group partnerstvo sa Styrijom
ABC novi portal
ENPA dobila novog predsednika
HURA donela novi Kodeks oglašavanja
CNN prestaje sa emitovanjem u Rusiji
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

OJAČANA ASOCIJACIJA MEDIJA

Asocijcija medija, kao poslovno udruženje "novinskih izdavača na svim platformama“, danas zastupa interese oko 85 odsto štampanih i on-line izdanja u Srbiji. Tome su, nedavnim reaktivirajnjem članstva u Asocijaciji, doprinele i izdavačke kuće Politika novine i magazini, Dnevnik Vojvodina Press i Color Press Group. S ponosom ističemo da su ove godine članice Asocijacije postale i medijske kuće na jezicima nacionalnih manjina: Magyar Szo i Het Nap na mađarskom, Hlas ludu na slovačkom i Ruske slovo na rusinskom jeziku. Asocijacija medija sada ima 25 članica, sa više od 170 štampanih i elektronskih izdanja, i predstavlja reprezentativno poslovno udruženje novinskih izdavača Srbije.


ADRIA MEDIA GROUP PARTNERSTVO SA STYRIJOM

Potpisivanjem ugovora Adria Media Group, vodeća medijska kompanija zapadnog Balkana, postala je partner s kompanijom Styria Media Group na tržištu Hrvatske. Ove dve kompanije su sada suvlasnici izdavačke kuće Adria Media Zagreb, u čijem portfoliju se nalaze najuspešniji magazini: Story, Cosmopolitan, Elle, National Geographic, Sensa i mnogi drugi. Ovim poslovnim partnerstvom stvara se vodeća regionalna medijska kompanija, lider na tržištu magazina i web komunikacija. Styria Media Group je dugogodišnjim ulaganjima ostvarila dominantnu poziciju na hrvatskom tržištu dnevnih novina i web portala, pre svega kroz izuzetan uspeh glavnih listova: 24 sata, Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i Njuškala. Adria Media Zagreb već godinama ima jasnu poziciju tržišnog lidera u segmentu glossy magazina u Hrvatskoj. "Sigurni smo da je budućnost zdravog poslovanja u povezanosti regije, jačanju regionalnog poslovanja i stvaranju regionalnih partnerstava", tim povodom, između ostalog, kazao je Aleksandar Rodić, CEO Adria Media Group.


NOVI SEMINAR: DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE I MEDIJI

Kompanija Media News&Consulting i Asocijacija medija nastavljaju seriju seminara posvećenih dopunskoj edukaciji novinara uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Ovi seminari su namenjeni novinarima za izveštavanje o pojedinim – specifičnim temama od posebnog interesa za uređivačku politiku medijskih kuća i njihove čitaoce, gledaoce i slušaoce. U sedištu Asocijacije medija, u Beogradu, 3. i 4. decembra biće organizovan seminar posvećen unapređenju izveštavanja o medijima i društveno odgovornom poslovanju. O pojedinim aspektima ove teme govoriće čelni ljudi vodećih srpskih kompanija i marketinških agencija, zatim predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, državne uprave i lokalne samouprave, sporta, medija... Seminar je besplatan, a s obzirom da je broj mesta ograničen za učešće u radu se treba što pre prijaviti. Kontakt: info@asmedi.org i zoranpapic@mncbgd.com.


KAKO POVEĆATI SAOBRAĆAJ NA NEWS WEB-SAJTU

O ovoj nadasve interesatnoj i korisnoj temi govorilo se na seminaru koji je u organizaciji Asocijacije medija, a uz podršku Deutsche Welle Akademije, održan 12. i 13. novembra u Beogradu. Ovo je ujedno bio prvi u nizu projekata koji će novoosnovani Centar za razvoj medija (CeRM), čiji su osnivači Asocijacija medija, ANEM, Lokal Pres i DW Akademija, realizovati tokom 2014. i 2015. godine, sa ciljem da se pomogne dalji razvoj privatnih, lokalnih medija u Srbiji. Na seminaru pod naslovom „Kako povećati saobraćaj na news web-sajtu“, 15 predstavnika medija širom Srbije, upoznali su se sa razlikom između novinskog i web-novinarstva, kako funkcionišu naslovi na sajtu, saznali šta donosi dobru posetu, kako se poseta meri i kojim alatima dodatno generiše. O svemu ovome, svoja znanja, su im preneli Marko Stjepanović, izvršni urednik najposećenijeg news sajta u Srbiji - Blic.rs i Pavle Savović, direktor sajta sa najbržim rastom posete poslednjih godina – Telegraf.rs.


I-PHONE TELEFONI U PONUDI TELEKOM SRBIJE

Specijalni svetlosni efekti i nastup „Beogradskog Džez Kvinteta“ unutar staklene kocke ispred poslovnice Telekoma Srbija na Terazijama, označili su početak prodaje iPhone uređaja u Srbiji. Tako su najstrastveniji ljubitelji iPhone uređaja u svečanoj atmosferi, u prvim minutima nakon ponoći, mogli da odaberu željeni iPhone 6 ili iPhone 6 Plus model uz mt:s tarifne profile. Svi iPhone uređaji u ponudi mt:s biće dostupni po ceni već od jedan dinar uz odgovarajući postpejd tarifni profil. Prvi kupac iPhone 6 Plus modela u zvaničnoj prodaji u Srbiji bio je Ismar Gluhalić iz Beograda, koji se prvi našao ispred poslovnice Telekoma Srbija na Terazijama, gde su se te večeri okupili mnogobrojni poklonici ovog prestižnog uređaja. Telekom Srbija je potpisao direktan ugovor sa kompanijom Apple u martu 2014. godine, čime je obezbedio da iPhone uređaji mt:s korisnicima budu ponuđeni po najpovoljnijim cenama na tržištu. Sami modeli iPhone 6 i iPhone 6 Plus predstavljaju, prema navodima iz kompanije Apple, najveće unapređenje iPhone uređaja od kada su se pojavili na tržištu. Istovremeno, iOS 8 u toj kompaniji opisuju kao najnapredniji mobilni operativni sistem koji je prilagođen većem displeju uređaja. iPhone uređaji takođe poseduju i identifikaciju na otisak prsta (Touch ID), čime se osigurava veća bezbednost podataka koji se na njima čuvaju.


ABC NOVI PORTAL

Počeo je sa radom novi portal ABC Srbije (Auditing Bureau of Circulation), preko kog su članovima ABC-a dostupni podaci o prodatim tiražima štampanih izdanja, ali sada i o broju prodatih digitalnih izdanja. Portal je vrlo „user frinedly“, nudi dosta grafike, prikazuje trendove, omogućava izvoz podataka na nekoliko načina. Lansiranjem novog portala, ABC Srbija je realizovala još jedan u nizu zahtevnih zadataka koje je sebi postavila u razvojnom planu. Posle pokretanja web-odita, lansiranja Multiplatform sertifikata, merenja web-socio-demografije i pokretanja novog portala, najavljen je još jedan projekat, a to je merenje efikasnosti oglašavanja, o čemu će biti reči na narednoj sednici Borda ABC srbija, koji će se održati 19.novembra. Ostaje još da se tržište štampanih medija osvesti i masovnije prihvati činjenicu da je tržišno poslovanje moguće jedino uz postojanje podataka o prodatim tiražima, verifikovanih po međunarodno usvojenim standardima.


ZA 55 MEDIJA ČAK 128 KUPACA

Za 55 od ukupno 84 državne medijske kuće, koje su na spisku za prodaju Agencije za privatizaciju, stiglo je 128 pisama o zainteresovanosti. Agencija za privatizaciju raspisala je oglas za privatizaciju 84 državna medija među kojima su Studio B, Politika, novosadski Dnevnik, Radio Zrenjanin, Radio Leskovac, Prosveta a.d., Zavod za udžbenike… Vlada je pre nekoliko meseci usvojila i tri medijska zakona kojima se predviđa privatizacija medija u državnom vlasništvu do sredine naredne godine. Zakonom o privatizaciji je predviđeno da se privatizacija društvenih preduzeća završi do kraja 2015. godine. Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će narednih dana obelodaniti koja su to preduzeća koja će biti privatizovana, ali i broj onih koja će ići u stečaj.


TRADICIJA NOVOSADSKOG DNEVNIKA

Dana, 15. novembra 1942. godine, u jeku velikih stradanja u Vojvodini i u samom Novom Sadu, svetlo dana ugledao je prvi broj “Slobodne Vojvodine”, preteče današnjeg lista “Dnevnik”. Ideja je potekla od njenog prvog glavnog urednika Svetozara Markovića Toze, čija bronzana bista i danas na ulasku u zgradu “Dnevnik” podseća na tradiciju koju su sve potonje generacije nastavile. Jedini, a ujedno i najstariji dnevni list na srpskom jeziku, današnji naziv dobio je 1. januara 1953, jer su čitaoci tako odlučili. Od tog dana “Dnevnik” se štampa s plavim zaglavljem. Kako su se menjala vremena, tako su se menjali i “Dnevnikovi” titulari. Kada je propao Socijalistički savez radnog naroda, list je pao pod nadležnost Skupštine Vojvodine. Onda su došla još teža vremena pa je odlučeno da se spas potraži u privatizaciji. Od 1. januara 2004, list izdaje preduzeće “Dnevnik Vojvodina pres”. U protekle 72 godine dnevni list na srpskom jeziku izašao je u oko 25.000 brojeva. Štampan je uvek ćirilicom, samo nakratko i latinicom u tiražu namenjenom severnoj Bačkoj. U listu je radilo, ili još radi, 16 književnika, među njima i petorica akademika. Po sedmorici su nazvane ulice u Novom Sadu, kao i drugim gradovima i naseljima. Mnoge novinarske nagrade i danas nose imena novinara “Dnevnika” koji su u proteklih više od sedam decenija i u drugim medijima, kao i u matičnoj kući, ostavili pečat za sva vremena.


SUNĐER BOB POZNATIJI OD KRALJEVIĆA MARKA

Prema analizi programa televizija sa nacionalnom frekvencijom, koju su sproveli UNS i UNICEF, TV mreže s nacionalnom frekvencijom deci najviše nude strane crtane filmove, i to, posebno na komercijalnim televizijama, vikendom u višesatnim blokovima. Analiza je pokazala i da najviše emisija s učešćem dece imaju javni servisi Srbije i Vojvodine, ali i da je takvih emisija nedovoljno i da na nekim televizijama s nacionalnom frekvencijom u dečjem programu uopšte nema dece. Dečiji programi na našim televizijama su nedovoljno inkluzivni i u njima ima veoma malo „drugih i drugačijih", odnosno pripadnika društveno marginalizovanih grupa. Dečji programi ne mogu se pohvaliti ni interaktivnim karakterom pa desetogodišnjacima nedostaju programi na maternjem jeziku, kvizovi i savremeniji sadržaji. Najviše programa na malim ekranima ima za decu uzrasta od sedam do deset godina, a nedostaje onog za mališane do šest. Najčešće teme dečjih emisija su magija, transformacija i čudovišta, zatim nasilje i borba protiv zla, a najmanje ima programa koji se bavi higijenom, zdravljem i ishranom. Istraživanje je pokazalo i da su Diznijevi junaci, na kojima su odrastale generacije malih TV gledalaca, izgubili primat i da je današnjim klincima jedan od najpopularnijih crtanih junaka Sunđer Bob Kockalone. Pomenuta analiza je pokazala da u Srbiji i regionu treba značajno unaprediti dečije TV programe, pre svega ih osavremeniti, učiniti interaktivnijim i s većim učešćem domaće produkcije koja bi odslikavala i sopstveni socioekonomski i kulturni kontekst.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

ENPA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA

Ove nedelje ENPA (Evropska asocijacija novinskih izdavača) objavila je imenovanje novog predsednika asocijacije - Lord Black of Brentwood (Guy Black), Executive Director Telegraph Media Group (UK), koji je izabran na generalnoj skupštini asocijacije, 6-7. novembra u Oslu, Norveška. Lord Black je poznata ličnost u izdavačkom sektoru, sa 20 godina rada na slobodi medija. Bio je direktor Komisije za žalbe više godina i predsedavajući Press Standar Board-a, koji je predvodio proces osnivanja samo-regulatornih mehanizama u Velikoj Britaniji. On je i direktor Advertising Standars Board-a, što je telo koje je osnovalo samo-regulatorno telo Advertising Standards Authority. Novi predsednik je nasledio gospodina Ivar Rusdal-a, Norveškog izdvača i predsednika Nordsjo Media AS, koji je ispunio maksimalni mandat od 4 godine. Međutim, u trenutku pripreme ovog izdanja newslettera, stigla je vest da Nemačka asocijacija novinskih izdavača želi da napusti ENPA-a jer su nezadovoljni izborom novog predsednika, a pozivaju se na neregularnosti u proceduri izbora. Da li je ovo slika međusobnih odnosa u EU zajednici, ostaje da se vidi.


HURA DONELA NOVI KODEKS OGLAŠAVANJA

Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA) objavilo je novu verziju Kodeksa oglašavanja i tržišnog komuniciranja, s ciljem njegovog usklađivanja sa promenama u praksi tržišta komunikacija. Ključne promene odnose se prvenstveno na digitalno tržišno komuniciranje i područje zaštite okoline. Kodeks oglašavanja HURA-e služi kao skup normi i preporuka stručnjacima koji učestvuju u tržišnom komuniciranju, a prihvatanjem Kodeksa HURA svojim članicama i drugim tržišnim subjektima preporučuje primenu njegovih opštih pravila te regulisanje prakse i minimalnih standarda. Novi kodeks, kojim se revidira i nadopunjuje kodeks oglašavanja HURA-e, koji je u Hrvatskoj u upotrebi od 2010. godine, po prvi put u segmentu digitalnog tržišta komuniciranja poziva na odgovornost kad je u pitanju ciljano praćenje internet ponašanja korisnika pri slanju oglasa. Novine u području digitalnog komuniciranja implementirane su i na teme identifikacije oglašivača, neželjene poruke, oglašavanje i deca. Prilikom izrade kodeksa HURA je koristila smernice Konsolidovanog kodeksa ICC-a (Međunarodne trgovačke komore) prilagođavajući ga lokalnim potrebama te hrvatskoj oglašivačkoj i praksi tržišnog komuniciranja. Kodeks oglašavanja i tržišnog komuniciranja dostupan je na sljedećem linku: http://hura.hr/publikacije/kodeks-oglasavanja-hura-e/.


CNN PREKIDA EMITOVANJE U RUSIJI

CNN će prestati sa emitovanjem u Rusiji pre 31. decembra, navedeno je u pismu koje je uputio menadžment te kompanije ruskim kablovskim operaterima. U pismu koje je uputio Turner Broadcasting System Europe, a koje je objavio Tass i list Vedomosti, nisu navedeni razlozi ove odluke. Generalni direktor Turner Broadcasting System Rusija Tatjana Kalita odbila je da prokomentariše ovu odluku, javlja Tass. Međutim, predstavnici kompanije su objasnili da ova odluka dolazi zbog nedavnih izmena u ruskom zakonu o masovnim medijima. "Zbog toga, mi ćemo završiti sa našim sadašnjim ugovorima za emitovanje. Nadamo se da ćemo se vratiti na rusko tržište i informisaćemo naše partnere o budućim planovima“, rekli su predstavnici Tarnera za Tass, prenosi Raša tudej. Naglašeno je da ovom odlukom neće biti pogođene aktivnosti CNN-ovog studija u Moskvi. U međuvremenu, ruska federalna agencija za monitoring medija Roskomnadzor negirala je da ima bilo kakve veze sa planovima CNN International da prestane sa emitovanjem u Rusiji. Ova ruska agencija je navela i izjavu izvora bliskog ovoj mreži u Rusiji, koji je rekao da su razlozi povlačenja ipak komercijalni. CNN je osnovao Ted Tarner u SAD 1980. godine, i bio je to prvi kanal koji je emitovao program 24 časa, sedam dana u nedelji. CNN International je pokrenut 1985. i nakon kolapsa SSSR počeo je sa emitovanjem u Rusiji, početkom devedesetih.


NOVINE SU NAJVAŽNIJE U SEZONI PRAZNIKA

Tokom naredna dva meseca prodavci i oglašivači imaju samo jedno pitanje: kako da dođu do potrošača ? Odgovor je, kao i svake godine u ovo vreme, putem novinskih izdanja, ili sada još aktuelnije kombinacijom print i digital novinskog oglašavanja. Dokaz je u brojkama. Istraživanja pokazuju da 79 posto odraslih preduzima neku akciju kao rezultat čitanja oglasa u štampanim izdanjjima, a više od 50 posto ih i realizuje kupovinu. Dodatno, 69 posto odraslih koristi novine kao izvor kupona, što novine čini vodećim medijem za ovu namenu. Ovi podaci su još značajniji kada se uzmu u obzir izjave udruženja maloprodajnih lanaca koji najavljuju rast prodaje posle dužeg vremena stagnacije.


SEMPLE 2014 - ZNAČAJ MEDIJSKIH STRATEGIJA

Na 16. konferenciji medijskih trendova SEMPL, po dvanaesti put će biti dodeljene nagrade Sempler za najbolje medijske strategije. Ovaj se put za njih takmiči 65 radova 35 različitih oglašivača i robnih marki iz regije. Najviše su radova prijavile agencije i oglašivači iz Slovenije, zatim iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Bugarske. Prijavljene medijske strategije će se za nagrade Sempler takmičiti u šest kategorija. I ove je godine najviše prijava (15) stiglo u kategoriji Inovativna upotreba komunikacijskih kanala. Među oglašivačima – prijavljeni su radovi 35 različitih oglašivača – najviše medijskih strategija su prijavili Si.mobil (7 radova) i Nova KBM (5 radova), slede Abanka, Atlantic Grupa, Renault Nissan Slovenija i Triglav osiguranje sa po tri prijavljena rada. Među kreativnim i medijskim agencijama sa najviše radova nalaze se agencija Pristop, OMD Slovenija, ZenithOptiMedia, Formitas BBDO, PHD Media iz Hrvatske i agencija za digitalni marketing Sonce.net. Žiri ove godine vodi Vesna Beganović, osnivač i direktor agencije Via Media iz Bosne in Hercegovine, a među ostalih osam članova žirija su i predstavnici iz Srbije, Aleksandar Poznanić, direktor marketinga u kompaniji Jaffa Crvenka i Ivan Stanković, vlasnik i direktor oglašivačke agencije Communis DDB. Svi pobednici bit će poznati po završetku prvog konferencijskog dana Sempla, 27. novembra 2014.


AXEL SPRINGER KUPIO VEĆINSKI PAKET SAJTA @LEISURE

Axel Springer kupio je većinski paket od 51 odsto u firmi @Leisure, vodećem evropskom operatoru online portala za turističke aranžmane. Direkcija kompanije je u Amsterdamu, i upravlja portalima Belvilla.com i Casamundo.com (vodeći portali u Nemačkoj, Belgiji i Holandiji). @Leisure je osnovan 1980. godine i ima oko 190 zaposlenih. Postojeći vlasnici će zadržati preostalih 49 posto. Dr Andreas Wiele, predsednik marketing i classiified ad (mali oglasi) divizija u Axel Springeru, kazao je: “@Leisure je visoko profitabilna kompanija koju ćemo još više razviti. To je ujedno odličan dodatak na naš digital classified ad model, dok je Maarten Esser, predsednik @Leisure izjavio da Axel Springer pruža marketing pristup milionima korisnika sa jakim afinitetom za putovanja. Dodatno, to je izdavač koji ima veliko iskustvo u digitalizaciji biznis modela, a kako se u Evropi tržište putovanja još uvek dosta obavlja off-line, Axel Springer nam donosi i taj izvor. Axel Springer već ima aktivnosti u ovoj oblasti sa sajtovima Travelbook.de, flug.idealo.de i vacances.com.


BANERI SU KORISNI, IAKO IH MNOGI NE VOLE

The New York Times je prošle nedelje objavio tekst: “Pad banerskog oglašavanja” povodom dvadesete godišnjice ovog omraženog formata oglašavanja. Tekst je napisao Farhad Manjoo, a banersko oglašavanje je nazvao jednom od “najvećih zabluda i najdestruktivnijih tehnologija u doba interneta”. Ne treba raspravljati o estetskom stavu autora, koji je zabrinut zbog “nereda” koji stvaraju baneri na stranama. Onaj ko objavljuje i uređuje web sajt odlučuje o jednostavnosti i generalnom izgledu strane i o tome gde će baner biti prikazan. Niko se nije probudio jednog jutra i pomislio “kada su ovi oglasi preuzeli moju stranu.” Pomoću kompleksnih analiza možemo znati kada je neka osoba prvi put videla oglas; kada su i da li su uopšte kasnije odlučili da potraže taj isti sadržaj i kada su, napokon, došli do te određene web stranice. Kada razgovarate sa ljudima oni će vam reći da ne vole banere, da ih ignorišu i da su potpuno beskorisni. Međutim, analize pokazuju da je potpuno drugačija situacija. Baneri i te kako utiču na ljude. Baneri, kao i bilo koji drugi vid oglašavanja, mogu biti dobri ili loši. Baner je živ i koristan, dok god nam analize i podaci ne dokažu suprotno.


YAHOO KUPUJE OGLAŠIVAČKI SERVIS BRIGHTROLL

Tehnološki div Yahoo objavio je nedavno da će kupiti digitalni video oglašivački servis BrightRoll za 700 miliona dolara, pa će njegova platforma za video oglašavanje biti najveća u SAD-u. BrightRoll omogućava automatsko online video oglašavanje za neke od najvećih svetskih brendova, a čisti prihodi te kompanije mogli bi ove godine dosstići 100 miliona dolara. Porast video oglašavanja pomogao bi Yahoou da ubrza svoj rast i poveća prihode od oglašavanja. "Yahoo smatra da video pruža najveće mogućnosti za rast, a BrightRoll se strateški i finansijski odlično uklapa u naše poslovanje video oglašavanja", poručila je u saopštenju Marissa Mayer, izvršna direktorka Yahooa. Prošloga je meseca Yahoo objavio da su njegovi prihodi od oglašavanja u trećem kvartalu bili za 5 posto manji nego prošle godine, dok je njegov najveći konkurent Google zabeležio rast prihoda od oglašavanja u trećem kvartalu za 17 posto na godišnjem nivou.


ENPA OBJAVILA IZVEŠTAJ O JAVNIM SERVISIMA

U proleće 2014. godine ENPA (Evropska asocijacija novinskih izdavača) organizovala je konferenciju pod nazivom „Pravi balans između javnih servisa i nezavisne štampe“. Na konferenciji su govornici iz nezavisnih izdavačkih kuća i iz sektora javnih servisa širom Evrope, istakli su jasnu poruku da zemlje članice EU treba da sprovedu istraživanje o aktivnistima i značaju javnih servisa (Public Service Broadcaster – PSB). Sledeći zaključke konferencije ENPA je ažurirala svoj prethodni izveštaj – izdanje na ovu temu i objavila novu knjigu koja daje jasan preged aktivnosti PSB-a širom Evrope, kako bi EU građani imali kompletan benefit medijskog pluralizma.


NEW YORK TIMES LANSIRA DIGITALNU PRETPLATU U ŠKOLAMA

The New York Times je najavio pokretanje NYTimes.com In-School Access, nove digitalne pretplate koja će biti ponuđena K-12 institucijama. Pretplata omogućava pun pristup sajtu Nytimes.com, na bilo kom uređaju u okviru školskog IP ranga, bez potrebe za logovanjem (prijavljivanjem). Već se mnogo škola prijavilo za učešće u ovom programu, a NYTimes sada radi na razvoju programa za škole širom sveta. „Učitelji i učenicu su do sada koristili u učionicama novine NYT, a sada će im naš sadržaj biti dostupan u digitalnoj formi po prihvatljivoj ceni, a škola će moći da koristi još više sadržaja i analiza iz NYTimes-a, i dodatno da pristupa konkursima za najbolji video, fotografiju i infografiku, dostupnim samo na NYTimes.com“, rekla je Yasmin Namini, senior vice president u NYT.


AXEL SPRINGER NAGRADA ZA NOVINARE

U okviru programa nagrađivanja mladih novinara, Axel Springer Akademija je objavila konkurs za nagradu od 10.000 eura za najbolji rad na temu „1914 – 2014. Šta (ni)smo naučili iz istorije“. Prijave mogu da se podnose na adresu www.axel-springer-preis.de/1914., a konkurs se zatvara 15. januara 2015. godine. Konkurs je namenjen mladim novinrima i publicitima ne starijim od 33 godine, koji su dali doprinos tokom 2014.godine pišuči o Prvom svetskom ratu i njegovom uticaju na istoriju Evrope. Pobednika će izabrati nezavisni žiri od četiri člana, kojim predsedava istoričar i publicista Prof. Dr. Arnulf Baring. Nagrada će biti uručena na ceremoniji u Berlinu, 29. aprila 2015. godine. Prijava može da se podnese u formi bilo kog medija: print, TV, radio i internet. Inače, Axel Springer nagrada za mlade novinre osnovana je 1991. godine, od strane Axel Springer SE, i od tada se svake godine dodeljuje na ili oko rođendana osnivača kompanije.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde