Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2013
Asocijacija Medija
No. 212
U OVOM BROJU
Večernje Novosti: Aca Blatnik laureat 46. Zlatnog Pjera
Jačati ulogu Saveta za štampu
Pobednici konkursa Drugačiji od drugih
Dodeljene Evropske novinske nagrade
BT Sport porazio Sky i ITV
KANADA: Lokalne novine zabeležile rast prihoda od oglasa
LONDON: Metro lansirao večernje tablet izdanje
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

VEČERNJE NOVOSTI: ACA BLATNIK LAUREAT 46. „ZLATNOG PJERA“Poznati niški karikaturista Aleksandar Blatnik laureat je ovogodišnje prestižne nagrade “Zlatni Pjer”. Njegovoj karikaturi “Bez reči” pripalo je priznanje za najduhovitiju, najbritkiju, najuspešniju karikaturu 2013. Konkurs „Zlatni Pjer“ tradicionalno organizuju “Večernje novosti” (član Asocijacije medija). O idejama i likovnim vrednostima u radovima koji našu stvarnost posmatraju iz specifičnog, “iskrivljenog” ugla, odlučivali su i Nedeljko Ubović, prošlogodišnji dobitnik „Zlatnog Pjera“, Ranko Guzina, doajen srpske karikature i prošlogodišnji dobitnik „Pjera“ za najbolju portret karikaturu, Tomislav Suhecki, slikar, Nele Karajlić, rok muzičar, i Ratko Dmitrović, v. d. generalnog direktora i glavnog urednika Kompanije “Novosti”. Prema njihovim glasovima, dobitnik „Srebrnog Pjera“ je Goran Milenković za karikaturu "Jezičke razmirice", a „Bronzanog Pjera“ Tošo Borković za "Vrpcu". Priznanje za najbolji portret pripalo je karikaturisti Miloradu H. Jevtiću, za portret glumca Đuze Stojiljkovića. Na ovogodišnji 46. konkurs za najbolju novinsku karikaturu pristiglo je 606 radova od 134 autora iz Srbije, a za tradicionalni katalog i izložbu koja će biti otvorena 2. decembra u beogradskoj galeriji “Progres”, odabrana su 122 rada od 73 autora.


KONKURS ZA DIREKTORA RTS POSLE DONOŠENJA ZAKONA

Imajući u vidu odmaklu fazu pripreme zakona o javnim medijskim servisima, Upravni odbor RTS doneo je odluku da sačeka da novi zakon bude usvojen, a da zatim uskladi usklađivanje potrebnih akata sa novim zakonom i potom da bude raspisan konkurs za izbor generalnog direktora, saopštio je UO RTS nakon održane sednice. Podsetimo, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog servisa do izbora novog je Nikola Mirkov.


EPS UZ ASOCIJACIJU MEDIJA

Na putu ka profitabilnoj i uspešnoj kompaniji, sa zadatkom da postane jedan od vodećih faktora na tržištu električne energije, „Elektroprivreda Srbije“ konstantno unapređuje poslovanje u svim bitnim segmentima svoje delatnosti. Jedna od tih delatnosti jeste i informisanje javnosti. O suštinskim i bitnim promenama koje su pred EPS-om želimo da otvoreno, transparentno i istinito obaveštavamo naše kupce, stručnu javnost, poslovne partnere, naše zaposlene, kao i najširu društvenu zajednicu. Pridruživanjem Asocijaciji medija, EPS želi da poboljša i unapredi komunikaciju i da izgradi što kvalitetnije i bolje odnose sa zainteresovanom javnoću. „Elektroprivreda Srbije“ i ovim potvrđuje svoje nastojanje da primeni evropske vrednosti kroz transparentnost poslovanja.


JAČATI ULOGU SAVETA ZA ŠTAMPU

Predstavnici novinarskih udruženja istakli su na skupu održanom u Beogradu neophodnost veće samoregulacije u medijima i poštovanja odluka Saveta za štampu, kao tela uz čiju pomoć sama struka nastoji da osigura etičnost izveštavanja i pronađe balans između prava na privatnost i prava javnosti da zna. Na javnoj diskusiji "Odgovorno novinarstvo kroz samoregulaciju" predstavljeni su rezultati rada tog tela i na konkretnim primerima predočeni problemi i dileme sa kojima se njegovi članovi suočavaju postupajući po žalbama građana. Savet za štampu je, naime, u protekle dve godine primio stotinak žalbi i doneo oko pedeset odluka, od kojih polovina ukazuje na nedvosmisleno kršenje novinarskog kodeksa, a najčešće je reč o slučajevima neistinitog informisanja. Osnivači Saveta za štampu su Asocijacija medija, Lokal press, UNS i NUNS.


USAID PREŠAO NA DIREKTNO FINANSIRANJE U SRBIJI

Američka  agencija za međunarodni razvoj  (USAID) predstavila je početkom novembra novi oblik finansiranja u  Srbiji -  direktno finansiranje, dodeljujući bespovratna sredstva za  pet  organizacija čime je upravljanje projektima u potpunosti  stavljeno u  njihove ruke. Prema rečima ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija i direktorke USAID-a  Suzan Fric, cilj prelaska na direktno finansiranje je jačanje kapaciteta organizacija u Srbiji, efikasnije korisćenje sredstava  USAID i znak je poverenja u organizacije civilnog društva i državne  institucije. Pet organizacija dobilo je ukupno više od million američkih dolara direktnih finansija, a to su Građanske inicijative,  Dostignuća mladih  Srbije, Medijska koalicija, Regionalna razvojna agencija  Sandžaka i  fondacija Trag.


SIGNAL DIGITALNE TV ZA VEĆI DEO SRBIJE

Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić pustio je u rad signal proširene inicijalne mreže procesa digitalizacije na Avalskom tornju u Beogradu.  "75 odsto populacije će biti pokriveno digitalnim signalom i ovom dinamikom rada proces digitalizacije će biti završen do kraja iduće godine" izjavio je Ljajić nakon puštanja signala. "Ovaj projekat je bio u velikoj krizi, ali smo uspeli, uz pomoć EU, da savladamo sve prepreke", kazao je Ljajić i dodao da 43 odsto građana Srbije prima signal isključivo preko antene i da će od sada imati bolju i kvalitetniju sliku. Prema njegovim rečima, nakon završetka celog procesa, biće otvorena mogućnost da Srbija ostvari prihod od 70 do 100 miliona evra. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je rekao da ovaj događaj predstavlja veliki korak u procesu digitalizacije u Srbiji i podsetio da je 17. jun 2015. godine poslednji rok za prelazak Srbije sa analogne na digitalnu televiziju. "Digitalna televizija otvara svet novih uslova i kanala i omogućava osobama sa oštećenjem sluha i vida da dobiju novu dimenziju" naveo je Devenport i dodao da ovaj događaj ima veliki značaj za srpsku ekonomiju.


POBEDNICI KONKURSA „DRUGAČIJI OD DRUGIH“

Osam novinara je nagrađeno za najbolje priloge u oblasti lokalne samuprave na konkursu „Drugačiji od drugih“ koji je po treći put organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Na konkurs je pristiglo 55 priloga, a najbolje je birao žiri predvođen glavnim i odgovornim urednikom lista „Blic“ Veselinom Simonovićem, a koji su činili i urednici i novinari: Zoran Sekulić (Fonet), Ivan Cvejić (Beta), Zoran Panović (Danas), Nada Gogić (RTS), Zoran Baranac (Prva) i Suzana Trninić (TV B92). Radijski prilog novinarke Radija Novi Sad Irine Samopjanove proglašen je za najbolji u kategoriji „Evropske integracije na lokalnom nivou“. Prvo mesto u kategoriji „Zaštita životne sredine na lokalnom nivou“ dele tri autora: novinarka Ruža Helić za serijal „Zelena patrola“, novinar Televizije „Prva“ Nemanja Stanković za reportažu o reci Rzav i Vladimir Đoković sa Televizije Pančevo za prilog „Buka usud ili ugrožavanje života“. U kategoriji „Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou“ pobedio je tekst novinara lista „Blic“ Momčila Petrovića „Blago Bujanovcu sa Fazilom“ i televizijski prilog „Devojčica kapiten muškog tima“ autora Predraga Stojkovića sa Televizije B92. Dva su najbolja priloga i u kategoriji „Unapređivanje poslovnog okruženja na lokalnom nivou“, jedan televizijski novinarke Milice Milojević sa TV „Belle Amie“ - „Problemi sa kojima se suočavaju gluvonemi, gluvi i nagluvi“ i radijski autorke Mirjane Damjanović Vučković sa Radija Novi Sad o Kancelariji za brze odgovore u Zrenjaninu.


„ILUSTROVANA POLITIKA“ PROSLAVILA 55. ROĐENDAN

Prigodnim koktelom priređenim za brojne zvanice, redakcija „Ilustrovane politike“ je polovinom novembra proslavila 55. rođendan. Prvi broj „Ilustrovane Politike” pojavio se na kioscima pre 55 godina, u utorak, 11. novembra 1958. u tiražu od 86.000 primeraka. Čitav tiraž je razgrabljen, čim se pojavio.  Na proslavi je otkrivena i mala tajna – redakcija je tek pre desetak godina ušla u trag licu na naslovne strane prvog broja. To je bila učesnica omladinske radne akcije iz Stokholma – prodavačica cveća Ula Anderson.


SPORTISTI PROMOVIŠU ODGOVORNU UPOTREBU TELEFONA U SAOBRAĆAJU

Društveno odgovorna kampanja kompanije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) „Kada voziš, parkiraj telefon!“ nastavljena je promotivnim aktivnostima na ulicama Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša uz učešće naših poznatih sportista, predstavnika Uprave saobraćajne policije i Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. Time su promotivne aktivnosti prenete na prirodno okruženje kampanje, tj. realne saobraćajne situacije. Sportisti su ukazali da u slučajevima kada vozač mora da upotrebi telefon tokom vožnje, to može da učini putem zakonom dozvoljenih uređaja, hands-free uređaja koji omogućavaju bezbednu vožnju. Emir Bekrić, osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Moskvi, u Beogradu je iznenadio brojne vozače poklanjajući im hands-free uređaje, i apelovao da se odgovorno ponašaju u saobraćaju. Kampanju „Kada voziš, parkiraj telefon!“, pokrenuo je Telekom Srbija, u saradnji sa Upravom Saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja kako bi se promenio stav i podigla svest vozača o opasnostima upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, kao i povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja na putevima. Pored Emira, sa vozačima su razgovarali naši proslavljeni sportisti – u Novom Sadu Ivana Španović, osvajačica bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Moskvi, u Kragujevcu Filip Filipović, vaterpolista VK "Radnički", u Nišu Aleksandar Jovanović, fudbaler kluba "Radnički" iz Niša, koji su takođe poklanjali sugrađanima hands-free uređaje.


SEDAMDESETJEDNA GODINA „DNEVNIKA“

„Dnevnik“, jedini dnevni list na srpskom jeziku u Vojvodini, proslavio je svoj 71. rođendan. U  72. godinu života i rada novine su ušle sa novim laureatima, dobitnicima priznanja za najbolje novinare i fotoreportere u godini za nama. Prvu nagradu dobila je Snežana Kovačević, drugu Ljubinka Malešević, dok je treća nagrada pripala fotoreporteru Radivoju Hadžiću. Nagrada za najboljeg honorarnog saradnika dodeljena je novinarki Nataši Radman. Nagrade im je uručio vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika „Dnevnika“ Miroljub Mijušković. Takođe, nagrade za vernost redakciji dobili su i zaposleni koji su u „Dnevniku“ proveli 10 i 25 godina. Jedini vojvođanski dnevni list na srpskom jeziku u proteklih sedam decenija izašao je u više od 24.000 brojeva.


POŠTA SRBIJE: SREDNJOŠKOLCIMA AUTO NA DAR

U duhu društveno-odgovorne poslovne prakse, Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) nedavno je poklonila jedno rashodovano vozilo za praktičnu nastavu Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla” iz Zrenjanina. „Dar vam poklanjamo sa punom svešću da vam je potreban i da služi svrsi. Ovo je za Poštu sitnica, ali je namera najbolja”, rekao je Rajko Baralić, zamenik generalnog direktora Preduzeća, izrazivši nadu da će budući autoelektričari uz ovo nastavno sredstvo imati kvalitetniju obuku za sticanje novih znanja i veština. „Svaka donacija nam dobro dođe. Veoma ste nas obradovali”, kazala je direktorka škole Sonja Molkuc kada joj je Božidar Spasojević, direktor Direkcije za poštansku mrežu, uručio ključeve automobila. Ona je zahvalila na dobročinstvu u ime škole, koju pohađa oko 700 učenika na srpskom i mađarskom jeziku, istakavši da je ovo dobar primer saradnje privrede i obrazovanja.


UNICEF NAGRADIO NOVINARE ZA PISANJE O DEČJIM PRAVIMA

UNICEF je i ove godine, na Svetski dan deteta i godišnjicu usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, dodelio godišnja priznanja predstavnicima štampanih i elektronskih medija za profesionalno i etično izveštavanje o deci i dečijim pravima. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je prevencija digitalnog nasilja nad i među decom. Stručni žiri, koji su činili ugledni novinari Olja Bećković, Branka Otašević, Gorica Nešović, Veselin Simonović, i savetnica za odnose sa javnošću UNICEF-a Jadranka Milanović, doneo je odluku da nagrade pripadnu novinaru Borisu Vukoviću za tekst „Na Fejsbuku se javilo 300 đaka da ubije druga“ objavljenom u dnevnom listu Blic, novinarki Jovani Jovančić za televizijski prilog u emisiji „Oko magazin“ Radio televizije Srbije i Tamari Vučenović, novinarki Radio Beograda 2 za emisiju iz ciklusa „Digitalne ikone“. Nagrade su uručili Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, i Sanja Rajačić, specijalista za društvenu odgovornost kompanije Telenor.


POKLON UZ KASKO POLISU U AMS OSIGURANJU

Ugovaranjem kasko polise u AMS Osiguranju pridruženi član Asocijacije medija), dobijate maksimalnu zaštitu za vozilo. Kasko osiguranje je dobrovoljno osiguranje koje pokriva štete nastale na  vozilu usled saobraćajne nezgode izazvane vašom greškom i drugih rizika obuhvaćenih uslovima osiguranja.Ukoliko zaključite kasko polisu u AMS Osiguranju dobijate mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata, kao i mogućnost da sami izaberete visinu učešća u šteti. Za plaćanje u celosti, odobrava se dodatni popust. Svaki osiguranik koji zaključi kasko polisu na poklon dobija članstvo u AMSS, koje podrazumeva pomoć na putu i uštede. Više informacija na preko 250 prodajnih mesta  AMS Osiguranja širom Srbije. AMS Osiguranje, Ruzveltova 16, Beograd, www.ams.co.rs,www.ams.co.rs, 0800009009, 0113084900
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

DODELJENE EVROPSKE NOVINSKE NAGRADE
Žiri 15. Evropskog konkursa za dodelu novinskih nagrada  doneo je odluku o najbolje grafički oblikovanim novinama u 2013. godini. U kategoriji lokalnih novina najbolji je norveški dnevnik „Hallingdolen“. Najbolje oblikovan regionalni list „Leeuwarder Courant“ stiži iz Holandije. U kategoriji novina sa nacionalnom distribucijom, žiri se odlučio za holandski  „de Voldskrant“ a najbolje grafički oblikovano nedeljno izdanje je nemački „Welt am Sontag“.


BT SPORT PORAZIO SKY I ITV

BT Sport kompanija u sastavu BT Group, porazila je Sky i ITV direktne konkurent u trci za dobijanje prava za prenos utakmica Lige šampiona i Evropske lige. Pravo da u periodu od 2015 do 2018. godine prenosi sve utakmice Lige šampiona BT Sport će platiti UEFA fantastičnih 1,075,981,484.31 evra


AUSTRALIJA: STABILIZUJE SE TRŽIŠTE MAGAZINA

Prema nedavno saopštenim podacima EMM Australija tržište magazina u ovoj zemlji se stabilizuje. Čitanost je povećana za 0,3 procenta u periodu jun - septembar. U istom periodu prodat je 20,2 miliona kopija različitih naslova za šta su australijski čitaoci izdvojili iznos od 82,3 miliona dolara. Inače u jednogodišnjem periodu koji je završen u junu 2013. godine stanovnici Australije su potrošili 789 miliona dolara za kupovinu preko 150 miliona primeraka različitih magazina. Prema podacima EMMA čak četiri australijska magazina po svakom broju imaju više od po dva miliona čitalaca: Reč je o Australian Women’s Weekly (2.26 miliona), Better Homes & Gardens (2.33), Woman’s Day (2.075) i New Idea (2.032).


RAST OGLASNIH PRIHODA NA PODRUČJU BLISKOG ISTOKA I AFRIKE

Prema prognozama saopštenim u Londonu očekuje se da izdvajanja za oglašavanje u regionu Bliskog istoka i Afrike u narednih pet godina dostignu ukupan iznos od oko 10 milijardi dolara. Prognoza je data na bazi podataka za 2012. godinu, koji govore da je ostvaren ukupan prihod od 5,9 milijardi kao i prognoze da će 2013. godina biti završena sa ukupnim prihodom od 6,3 milijarde dolara. Prognozeri za period od 2013. do 2018. predviđaju rast od 10,2 odsto.


KANADA: LOKALNE NOVINE ZABELEŽILE RAST PRIHODA OD OGLASA

Prema nedavno saopštenim podacima lokalne dnevne novine u Kanadi zabeležile su tokom 2012. godine prihod od oglasa na nivou od 1.288.823.000 milijardi dolara. U poređenju sa 2011. godinom reč je o porastu prihoda od čak 6,4 procenta. Kanadska Novinska asocijacija saopštila je da je izuzetno značajno da je u istom periodu zabeležen i lagani rast prihoda od prodatih tiraža, koji je u poređenju sa 2011. godinom veći za 1,5 posto.


„CALGARY HERALD“ – NOVI FORMAT I NOVI GRAFIČKI IZGLED

U ponedeljak, 18. novembra dnevni list „Calgary Herald“ predstavljen je čitaocima u novom ruhu. Dimenzije lista skraćene su i po visini i po širini čime su ostvarene značajne uštede u potrošnji papira. Promenu formata prati i promena grafičkog izgleda ali i sadržaja. Težište je stavljeno na plasman lokalnih vesti, kao i promenama u sekcijama posvećenim hrani, zabavi i umetnosti.


MAGAZIN “FORBS” POKREĆE IZDANJE ZA JERMENIJU

Izdavačka kuća „Forbes” objavila je da je startovala sa najnovijim izdanjem poznatog magazina na lokalnom jeziku. Na red je došla Jermenija, a „Forbs” će biti promovisan kao prvi internacionalni biznis magazin u Jermeniji. Projekat se realizuje u saradnji sa lokalnim partnerom, medijskom kućom Media Partners.


NESCAFE OSVEŽAVA “DOLCE GUSTO” BREND

Proslavljajući 75. godišnjicu poslovanja kompanija „Nescafe” koja posluje u sastavu svetskog giganta u oblasti proizvodnje hrane „Nestle” imala je čime da se pohvali. To je podatak da se u svetu svake sekunde popije više od 4.500 šaljica njihove kafe. Za jubilej su rešili da osveže svoj brend „Dolce Gusto”. To podrazumeva osvežavanje vizuelnog identiteta brenda, kao i novi slogan „Živi sa ukusom” (Live With Gusto”). Aparati za pojedinačnu pripremu ove kafe sada se prodaju u više od 60 zemalja, a u kampanju koja podrazumeva štampane i onlajn  oglase biće uloženo više miliona dolara. 


„DENTSU“ NAJAVIO RAST OGLASNIH PRIHODA U JAPANU

Svetski marketinški gigant, japanska kompanija „Dentsu“ najavila je značajan rast oglasnih prihoda u ovoj zemlji. Prema podacima koje su nedavno saopštili u oktobru 2013. godine zabeležen je rast oglasnih prihoda od 8,8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. U ovom periodu zabeležen je značajan rast prihoda po osnovu oglašavanja u novinama od čak 17,5 procenata. Prognoze govore da se na nivou godine očekuje ukupan porast od 1,5 odsto, a planirani rast za 2014. godinu je dva procenta.


U SAD PRODAT MILION PRIMERAKA SONY PS4 ZA JEDAN DAN

Najnovija igračka za decu i odrasle kompanije Sony – Play Station 4 prodata je u Sjedinjenim Američkim Državama u milion primeraka za samo 24 sata. Početak prodaje na tržištima Evrope najavljen je za 29. novembar.


LONDON: „METRO“ LANSIRAO VEČERNJE TABLET IZDANJE

Britanska izdavačka kuća DMG Media izdavač besplatnog dnevnog lista „Metro“ odlučila je da lansira večernje tablet izdanje ovog lista, koje će čitaocima biti dostupno svakog dana od 17.00 časova. Potez je povučen u žaru konkurentske borbe sa takmacom The London Evening Standard. Vreme će pokazati koliko je ovakva odluka doprinela povećanju čitanosti.


AXEL SPRINGER RUSSIA LANSIRAO PORTAL FINANZ.RU

Ruski ogranak moćne nemačke medijske kuće Axel Springer lansirao je, u saradnji sa finanzen.de, najvećim nemačkim finansijskim portalom, novi portal namenjen ruskom medijskom tržištu. Reč je o portalu finanz.ru namenjenom privatnim investitorima u Rusiji. To je prvi finansijski portal u Rusiji, koji će podatke sa moskovske berze kombinovati sa podacima sa još 90 berzi u svetu.


CAJT I MOND IZDALI ZAJEDNIČKI MAGAZIN

Od polovine novembra na tržištu Nemačke i Francuske pojavio se zajednički magazin koji su pripremile redakcije Le Monda i Die Zeita. Magazin M će se naći pred čitaocima sa svim tekstovima na nemačkom i francuskom jeziku, a namenjen je probirljivim čitaocima koje zanimaju visoko profesionalno obrađene teme iz oblasti politike i mode.


 

 

 

 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2013.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.;NID Akter 2020 d.o.o.; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde