Novembar, 2005 No. 19


RAZGOVORI: ASOCIJACIJA MEDIJA – SINDIKAT NOVINARA SRBIJE

Polazeći od stava da međusobna prava i obaveze novinara i medijskih radnika, s jedne strane i poslodavaca u medijskoj sferi, s druge strane treba urediti i odredbama nacionalnog kolektivnog ugovora, Upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija na proširenoj sednici održanoj 26. oktobra, jednoglasno je doneo  odluku da pozove predstavnike Sindikata novinara Srbije na razgovore o otpočinjanju poslova vezanih za pripremu optimalnih uslova za početak pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru.
Upravni odbor Asocijacije medija doneo je ovakvu odluku rukovodeći se stavom da regulisanje odnosa zaposlenih i poslodavaca u medijskoj sferi u mnogome mogže uticati na dalji uspešan razvoj ove oblasti kao i činjenicom da je prirodno da inicijativa za razgovore potekne od najmlađe ali najbrojnije medijske asocijacije u zemlji.


UO ASOCIJACIJE MEDIJA:  ZAJEDNO SMO JAČI

U kontekstu odluke da na razgovore o regulisanju odnosa između zaposlenih i poslodavaca u medijskoj sferi, Upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija usvojio je tekst: Sporazuma o udruživanju radi ispunjavanja uslova reprezentativnosti i zajedničkog učestvovanja u pregovorima i zaključivanju kolektivnog ugovora. Sporazum će odmah biti ponuđen na potpis svim medijskim kućama koje do sada nisu pristupile članstvu Asocijacije medija.
Nezavisno od potpisivanja Sporazuma UO Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija pozvao je sve medijske kuće koje još uvek nisu pristupile članstvu Asocijacije medija da, rukovodeći se isključivo dosadašnjim aktivnostima ove najveće medijske asocijacije, razmotre mogućnost za pristupanje članstvu i na taj način uzmu aktivno učešće u razvoju i organizovanju medijske industrije u zemlji.


VREME – PETNAEST GODINA POSLE

Nedeljnik Vreme je u prisustvu velikog broja kolega, političara i lisčnosti iz kulturnog i javnog života obeležio petnaestu godišnjicu. Dragoljub Žarković, glavni urednik Vremena pozdravljajući prisutne istakao je da je  redakcija prvih petnaest godina nastojala da pravi nedeljnik tako da ih se jednog dana deca ne stide i da će nastaviti da i dalje rade na taj način, pozivajući prisutne a pre svega političare, da i oni svoje poslove rade na način - da ih se deca ne stide.
Žarković je najavio mogućnost pokretanja produkcije i dnevnih novina. Proslavi su  prisustvovali Boris Tadić, predsednik Srbije, Predsrag Marković, predsednik Skupštine Srbije i više stotina prijatelja lista.


U PRIPREMI MEDIJA AGENDA

Upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija, rukovodeći se stavom da javnos, poslovni partneri iz zemlje i sveta, odgovarajuće medijske asocijacije i svi ostali koji to žele moraju imati na jednom mestu kvalitetne informacije o medijima u SiCG zadužio je izvršni sektor Asocijacije medija da u što kraćem periodu ponudi odgovarajući projekat na ovu temu. Nakon što ga UO usvoji u definitivnom obliku  u periodu od tri do šest meseci biće priređena  Medija agendu koja će korisnicima ponuditi osnovne informacije o štampanim i elektronskim medijima u zemlji.
UO Asocijacije, svestan obimnosti posla doneo je odluku da realizacija bude sprovedena u dve faze – prva u kojoj će biti prikupljeni podaci o štampanim medijima i druga u okviru koje će adresar biti dopunjen podacima o elektronskim medijima. Elektronska verzija adresara biće redovno ažurirana.


VOJVODINA PRESS NOVI ČLAN ASOCIJACIJE

Novosadska novinsko izdavačka kuća «Vojvodina press» sa svojim dnevnim listom «Dnevnik» novi je član Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija. U radu Asocijacije medija Dnevnik i Vojvodinu press predstavljaće generalni direktor Dušan Vlaović i glavni i odgovorni urednik Petar Petrović.
«Vojvodina press» je uz Color press grupu i Građanski list  je treća novinska kuća iz Novog Sada koja će  aktivno učestvovati u radu Asocijacije medija.


ODRŽAN 50. BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA

Uz učešće preko 700 izlagača iz zemlje i sveta i više od 200.000 posetilaca u Beogradu je od 26. do 31. oktobra (uz jedan dan produžetka) održan jubilarni 50. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Na ovogodišnjem sajmu pored domaćih izdavača učestvovali su i izdavači iz Velike Britanije, Francuske, Kanade, Izraela, Belorusije, Portugala, Angole, Brazila, Japana, Hrvatske, Švajcarske, Grčke, Španije, SAD. Izmedju ostalog na sajmu se razgovaralo i o sve aktuelnijoj temi – pirateriji u izdavaštvu.


NOVI PRIDRUŽENI ČLAN: VINARIJA ISTENIČ

Vinarija ISTENIČ novi je pridruženi član Asocijacije medija. Vinarija je najveći privatni proizvođač šampanjca /penine/ u Sloveniji sa godišnjim prometom od oko 300.000 boca koje se plasiraju na tržište Slovenije, Hrvatske, Austrije, Belgije ali i u USA. Pod parolom «Šta čekaš – slavi nešto» Isteniči započinju prodor i na tržište Srbije znajući da to neće biti ni lak ni jednostavan posao ali uvereni da se Srbija neumitno približava Evropi pa da će se i ovde menjati ukusi kada je u pitanju konzumacija vina pogotovo penušavih. Imajući u vidu da tržištu nude i boce sa etiketama  poručioca (znak, logo...)  ljudi iz Vinarije Istenič plasman svog šampanjca za početak očekuju pre svega u okviru PR i propagandnih aktivnosti velikih kompanija.


NOVI WEB PORTAL TELEKOMA SRBIJE 

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) uvodi novi web portal kao jednu u nizu aktivnosti usmerenih ka razvoju internet servisa. Novi web portal namenjen je najširem spektru korisnika i obuhvatiće raznovrsne sadržaje: vesti, kulturne događaje, elektronske telefonske imenike, korisne - servisne informacije, kao i detaljne informacije o uslugama i proiizvodima Telekoma Srbije.
Ime novog web portala će biti odabrano putem nagradnog konkursa a kako u njemu učestvovati saznaćete na internet strani: www.dajmiime.com. Rok za davanje predloga ističe 06.11. 2005. u 24.00 časova a nakon toga će nezavisna komisija koju čine poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života odabrati tri pobednika koje očekuju novčane nagrade od po 200.000 dinara. Telekom Srbija vas poziva da posetite www.dajmiime.com i uverite se u kvalitet ponuđenog internet servisa.


NAGRADA ZA «INSAJDERA»

Brankica Stanković, novinar TV B92 i autor emisije «Insajder» dobitnik je ovogodišnje nagrade  za etiku i hrabrost   «Dušan Bogavac» koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.  Nagrada Stankovićevoj obrazložena je time da je svojim autorskim emisijama «Insajder» na TV B92 prezentirala izuzetan profesionalni pristup temama, analitički i istraživački dar kao i veliku ličnu hrabrost.


SAVETOVANJE O PRIVATIZACIJI MEDIJA

Sindikat novinara Srbije i Samostalni sindikat zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije, organizovali su do 1. do 3. novembra u Soko Banji savetovanje na temu «Privatizacija medija čiji su osnivači organi teritorijalne samouprav, kolektivni ugovori, socijalni programi». Pored predstavnika većeg broja lokalnih medija u
radu skupa su učestvovali i predstavnici Agencije za privatizaciju, predstavnici medijskih i novinarskih asocijacija, ministarstava za kulturu i rad vlade Srbije kao i stručnjaci za oblast kolektivnog ugovaranja i socijalnih programa.


TV FESTIVAL «BAR 2005»

U Baru je završen Internacionalni TV festival «Bar 2005» koji je okupio učesnike iz 20 zemalja. U konkurenciji 44 programa Gran pri festivala pripao je TV filmu: «Šper i Hitler – đavolji advokat» koji je producirao Bavarija film iz Nemačke.
Nagrada za kvalitet ukupne produkcije pripala je RAI.


START – JOŠ JEDNE DNEVNE NOVINE

Poslednjeg dana oktobra, na tržištu SiCG pojavio se još jedan dnevni list. START je dnevna novina koja će po ceni od 20 dinara, u formatu tabloida i na obimu od 32 strane pokušati da pronađe svoje mesto među ostalim dnevnim listovima igrajući pre svega na «kartu» - svakog dana 12 sportskih strana. Izdavač novog lista je izdavačka kuća «Glas-net» iz Beograda.


NOVI KONKURS

Mediacentar Sarajevo u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo iz Zagreba i E-Net Centrom iz Sarajeva objavio je konkurs za upis treće generacije polaznika Programa za istraživačko novinarstvo – priče na temu organizovanog kriminala. Rok za prijavljivanje zainteresovanih je 31.12.2005. a o svemu opširnije na: www.netnovinar.org/irŠTA ZNATE O AUSTRALISKIM TIRAŽIMA

Dnevne novine /ponedeljak – petak/

Region
Kategorija
Trend 2004/2005

Pročečni mesečni tiraž zaključno sa septembrom 2005

Herald Sun Viktorija/Melbourn
Opšti interes

557.000

Daily Telegraph
Novi južni Vels/Sidnej
Opšti interes

399.799

Courier Mail
Kvinslend/Brisbejn
Opšti interes

211.483

Sydney Morning Herald
Novi južni Vels/Sidnej
Opšti interes

211.337

West Australian
Zapadna Australija/Pert
Opšti interes

205.860

Adelaide Advertiser
Južna Australija/Adelaida
Opšti interes

198.780

The Age 
Victorija/Melbourn
Opšti interes

194.100

The Australian
Nacionalni
Opšti interes

136.917

Australian Financial Review
Nacionalni
Biznis/finansija

85.665

Hobart Mercury
Tasmanija/Hobart
Opšti interes

48.433

Listovi koji se distribuiaraiju nedeljom

Region
Kategorija
Trend 2004/2005

Pročečni mesečni tiraž zaključno sa septembrom 2005

Sunday Telegraph
 Novi južni Vels/Sidnej
Opšti interes

706.253

Sunday Herald Sun
Viktorija/Melburn
Opšti interes

621.000

The Sunday Mail
Kvinslend/Brizbejn
Opšti interes

616.448

The Sun-Herald
 Novi južni Vels/Sidnej
Opšti interes

514.948

Sunday Times
 Zapadna Australija/Pert
Opšti interes

349.500

Sunday Mail
 Južna Australija/Adelaida
Opšti interes

329.168

The Sunday Age
 Viktorija/Melburn
Opšti interes

201.000

Sunday Tasmanian
 Tasmanija/Hobart
Opšti interes

60.246

Sunday Examiner
 Tasmania/Hobart
Opšti interes

43.762

Canberra Times
Novi južni Vels/Kambera
Opšti interes

37.238
NOVI IFRA PREDSEDNIK

Dr. Horst Pirker izabran je za novog predsednika IFRA na godišnjem skupu ove organizacije održanom u Lajpcigu (Nemačka). Dr. Pirker je direktor i predsednik medijske grupe Stirija (Styria Medien a.g.) iz Graca, a na čelo IFRA dolazi posle tri godine aktivnog rada u UO asocijacije koja ima oko 3000 članova u 70 zemalja.


REKORDNA POSETA NYTIMES.COM

Kompanija Njujork Tajms (New York Times Company) saopštila je da je tokom septembra 2005. godine online izdanje NYTimes.com imalo rekordnih 21,3 miliona pojedinačnih pristupa korisnika širom sveta što je za 49% više nego istog meseca prošle godine. Najveći broj poseta belži sekcija nacionalnih vesti što se pripisuje učestalim vremenskim nepogodama.


NAJBOLJI NOVINSKI DIZAJN NA JEDNOM MESTU

Društvo za dizajn vesti (Society for News Design) - ranije Udruženje novinskog dizajna – objavilo je specijalnu 26. po redu ediciju posvećenu najbolje dizajniranim novinama u protekloj godini. Po odluci žirija pet najbolje dizajniranih novina u svetu protekle godine su: Der Tagesspiegel (Berlin, dnevni list, tiraž 150.000), Hartford Courant (Konektikat, dnevni list, tiraž 250.000), Die Zeit (Hamburg, nedeljnik, tiraž 450.000), Marca (Madrid, dnevni list, tiraž 386.000) i Svenska Dagbladet (Stokholm, dnevni list, tiraž 189.000) a specijalna edicija se bavi i nagrađenim u 20 takmičarskih kategorija.


BIL GEJTS: ŠTAMPA SE SELI NA INTERNET

Bil Gejts, suosnivač kompanije Majkrosoft i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno je izjavio da je uveren da će za 5 godina 40 do 50 procenata ljudi čitati štampu preko Interneta. Gejts je uveren da za ovako nešto više ne postoje fizičke prepreke tako da štampi sve više konkurišu «on line» mediji. On smatra da je za novine od ključnog značaja kvalitet njihovih internet sajtova i njihovo stalno  unapređivanje.


HORST PIRKER: PROŽIMANJE MEDIJA

Novoizabrani predsednik IFRA, Dr. Horst Pirker, u govoru koji je tim povodom održao je izjavio da nije siguran da ćemo u bliskoj budućnosti tako lako moći da pravimo razlike između radija, televizije i novina. Upozoravajući da je na današnjem stepenu IT razvoja nonsens postavljanje pitanja o dugovečnosti  novina i da će vrlo brzo biti govora o razlici između lap top računara i «inteligentnih komada papira» Pirker je istakao potrebu što bržeg prilagđavanja izdavačkih razvojnih strategija ovakvom procesu kao i potrebu brzog «naoružavanja» sebe i osoblja odgovarajućom infrastrukturom.


LE MOND U NOVOM RUHU

Širom sveta poznati i cenjeni francuski dnevnik Mond (Le Monde) pojaviće se 7. novembra na kioscima u – novom ruhu. Mond menja izgled i biće štampan u tri sekcije od kojih je prva posvećena aktuelnim vestima, druga – analitičkim tekstovima i člancima a treća je namenjena kulturi, zabavi, zdravlju i putovanjima.
Inače, španska izdavačka kuća Prisa, vlasnik El Paisa je sa 17,69% akcija najveći deoničar Monda.


CNN U INDIJI

Kompanija CNN odlučila je da u što kraćem vremenskom periodu pokrene 24-časovni program na engleskom jeziku u Indiji. Kanal će se zvati CNN – IBN a emitovaće lokalne vesti iz 20 biroa širom Indije.


BERLINER CAJTUNG: PRVE NEMAČKE NOVINE U VLASNIŠTVU STRANACA

Berliner Cajtung (Berliner Zeitung) postao je prvi nemački dnevnik u vlasništvu stranaca. Novi vlasnik je bivši šef briranskog Dejli Mirora (Daily Mirror) – Dejvid Montgomeri koji je do vlasništva došao uz pomoć investitorske grupe. Tiraž Berliner Cajtunga je oko 185.000 primeraka.


BBC: PRVA RUNDA ODPUŠTANJA

BBC je izdvojio oko 7 miliona funti za naknadu troškova vezanih za odpuštanje oko 100 zaposlenih iz sektora drame, zabave i dečjeg programa. Ovo je samo deo ukupnog programa generalnog direktora Marka Tompsona usmerenog ka dovođenju ukupnog broja zaposlenih na cifru od oko 4000 i ostvarivanju uštede na godišnjem nivou od oko 355 miliona funti.


MARDOK «PANIČNO» KUPUJE

Ser Martin Sorel (Martin Sorrell) prvi čovek WPP Grupe, u govoru održanom na konvenciji Internet oglasnog biroa, optužio je vlasnike «tradicionalnih» medija poput Ruperta Mardoka za «paničnu» kupovinu internet kompanija u kontekstu pokušaja da zaustave pad prihoda od oglasa. Sorel je izjavio da je samo u protekla 2 do 3 meseca Mardok i njegov Njus Korp (News Corp.) odlučio da za kupovinu internet vlasništva izdvoji oko 5 milijardi dolara.


«NEBESKE»  NOVINE I MAGAZINI

IB Universal, dnevne novine (ponedeljak – petak) koje su se do sada besplatno distribuirale na internacionalnim i nacionalnim letovima Iberia Air kao i u okviru vazdušnog mosta između Madrida i Barselone povećavaju štampani tiraž. Zahvaljujući «ulasku» i u avione Air Nostromo (Iberijini regionalni letovi) tiraž novine koja se štampa u punom koloru na obimu od 24 stranice i uz 25% oglasnog sadržaja povećava se na 80.000 primeraka.
Ovih dana aktuelan je i jedan «leteći» magazin. Predstavnici svetskih putničkih avio kompanija proglasili su «Gulf Air» magazin za najbolji zabavni vodič među magazinima koji su konkurisali za nagradu na godišnjem takmičenju u organizaciji World Airline Entertaiment Association (WAEA). Magazin priprema Emphasis Media Limited a kompanija Gulf Air je u vlasništvu Kraljevine Bahrein, Sultanata Oman i Emirata Abu Dabi.
Podsećamo da je JatAirways (pridruženi član Asocijacije medija) izdavač iuzetno kvalitetnog «inflight» magazina «Revija» (Review). 


ABC ODLOŽIO GODIŠNJU KONVENCIJU

Menadžment ABC-a (Audit Bureau of Citculations) obavestio je članove da je zbog razornih posledica harikena Vilma prinuđen da otkaže godišnju konvenciju koja je trebalo da se održi u Hotelu Šeraton Bal Harbur.  Konvencija će verovatno biti održana tokom decembra dok će sastanak direktora biti prema planu održan od 2. do 4. novembra.


METRO INTERNACIONAL(I): GUBITAK U AMERICI

Metro Internacional, širom sveta poznati izdavač besplatnih dnevnika saopštio je da je u trećem kvartalu u USA ostvaren gubitak od 10,2 miliona što je za oko 20% više nego u istom periodu prošle godine i ukupno dostiže cifru od oko 74 miliona. Ova izdavačka kuća u USA ima tri dnevnika: Metro Njujork, Metro Filadelfija i Metro Boston. Sa ukupnim tiražom od oko 700.000 primeraka Metro je u grupaciji dnevnika sa opštim temama na petoj poziciji na Iastočnoj obali odnosno na šestoj poziciji na nacionalnom nivou u USA.


METRO INTERNACIONAL (II): NOVO ŠPANSKO IZDANJE

Uprkos gubicima kada je reč o američkim izdanjima, Metro Internacional je polovinom oktobra lansirao svoje 59 po redu besplatno izdanje. Reč je o Španiji i besplatnom dnevniku koji će pokrivati osam španskih gradova među kojima su: Burgos, Salamanka, Valjadolid...Pokretanje novog španskog izdanja je posledica uspeha u Barseloni i promocije ovog gradskog izdanja u regionalno izdanje namenjeno Kataloniji. Inače Metro u Španiji ima ukupno 11 izdanja i pokriva oko 67% španske populacije.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!