Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2012
Asocijacija Medija
No.188
U OVOM BROJU
Beograd domaćin ENPA skupstine 23. i 24. Maja 2013. godine
"Dnevnik" proslavio sedam decenija rada
Miškovic se povukao iz vlasništva - PRESS prestao da izlazi
Frankfurter Rundšau u stečaju
Financial Times nije na prodaju
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAOPŠTENJE UO ASOCIJACIJE MEDIJA

Asocijacija medija prihvata poziv Ministarstva za kulturu i informisanje da aktivno učestvuje u izradi medijskih zakona koji će biti u razumnom roku doneti na osnovu Medisjke strategije u čijoj izradi je Asocijacija medija takođe učestvovala. Asocijacija medija smatra da se funkcionisanje u okvirima medijske scene Srbije može unapređivati isključivo istrajnim i na iskustvu i činjenicama zasnovanim aktivnostima u okvirima Medijske strategije i njene primene kroz odgovarajuće zakone, na čemu je, uz podršku Evropske unije i OEBS, već započeta aktivnost u Ministarstvu kulture i informisanja. Na sednici Upravnog odbora AM  jednoglasno je ponovljena spremnost da se Asocijacija aktivno uključi u ovaj proces, u skladu sa zajedničkim stavovima medijske zajednice dostavljenim Ministarstvu kulture i informisanja. Reč je o prepoznavanju minimuma zajedničkih interesa medija i pokušaju da se oni unaprede, kroz različite  aktivnosti, uvek sa željom da se sistemskim rešenjima poboljša položaj svih medija, a ne samo članica Asocijacije. U skladu sa najvišim standardima evropske i svetske medijske industrije, kao i izazovima digitalne ere, Upravni odbor je utvrdio strateška opredeljenja za izradu novog Statuta, definišući Asocijaciju medija kao neprofitnu organizaciju koja zastupa poslovne interese novinskih izdavača, novinskih agencija i  portala. Polazeći od temeljnih principa Medijske strategije i ciljeva reforme medijskog zakonodavstva, kao uslovi za članstvo u Asocijaciji medija novim Statutom će biti propisani transparentnost vlasništva, transparentnost i oditovanje tiraža, transparentnost izvora finansiranja, redovna isplata svih finansijskih obaveza prema državi i zaposlenima, prihvatanje i poštovanje novinarskog kodeksa i odluka Saveta za štampu. Dodatna aktivnost Asocijacije u narednom periodu biće još više usmerena na edukaciju zaposlenih u medijskim kućama, saradnju sa drugim medijskim i novinarskim udruženjima i održavanje medjunarodnih kontakata sa sličnim organizacijama iz Evrope i sveta. Ovakvo opredeljenje i aktivnosti Asocijacije uticali su na stalni porast broja njenih članica  u proteklih devet godina i sve značajnije prihvatanje Asocijacije  kao partnera, kako u zemlji, tako i u EU. Zbog ovakvog načina rada, Asocijacija medija je prijemljena u Evropsku asocijaciju novinskih izdavača (ENPA) i određena za domaćina Generalne skupštine ENPA u maju 2013. godine.


POČEO SEMINAR POSVEĆEN UNAPREĐENJU PISANJA O POLJOPRIVREDI

U sedištu Asocijacije medija, počeo je još jedan seminar posvećen dodatnoj edukaciji novinara iz medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Ovoga puta reč je o unapređenju izveštavanja o temama iz oblasti poljoprivrede. Učesnici na seminaru su novinari iz 13 medijskih kuća, a 18 predavača iz zemlje i inostranstva pokušaće da osvetle sve značajne aspekte ove, za Srbiju, izuzetno značajne privredne oblasti. Seminar će bitirealizovan u dva ciklusa od po tri dana u Beogradu, a završni deo podrazumeva višednevno  studijsko putovanje u Dansku iupoznavanje sa funkcionisanjem poljoprivrednog sistema  visoko razvijene zemlje članice Evropske unije. Ovaj seminar, kao i prethodne, zajednički organizuju Asocijacija medija, OEBS, IREX-USAID uz podršku Ambasade Danske u Beogradu i Srpske privredne fondacije.


BEOGRAD DOMAĆIN ENPA SKUPŠTINE 23. I  24. MAJA 2013. GODINE

Asocijacija medija, Beograd i Srbija biće domaćini Generalne skupštine Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA)  koja će biti održana 23. i 24. maja 2013. godine. Odluka je jednoglasno potvrđena u Dablinu na nedavno održanom zasedanju najvišeg tela ENPA. Na sednici u Dablinu bilo je reči o potrebi prepoznavanja i vrednovanja individualno proizvedenih novinskih sadržaja i zaštiti autorskih prava u digitalnom okruženju.
Na kraju rasprave usvojena je Dablinska rezolucija ENPA koja je upućena na sve relevantne adrese u EU. Završni deo ENPA Generalne skupštine bio je posvećen izboru pojedinih članova borda, kao i reizboru predsednika i potpredsednika ENPA. Na mesto predsednika ENPA reizabran je Norvežanin Ivar Rusdal, a zanimljivo je da nije izabran glasanjem već gromoglasnim aplauzom prisutnih, navedeno je u saopštenju. U radu ENPA učestvuju predstavnici nacionalnih asocijacija 23 zemlje EU, kao i predstavnici asocijacija Norveške, Švajcarske i Srbije.


„DNEVNIK“ PROSLAVIO SEDAM DECENIJA RADA

Novosadski „Dnevnik“ (član Asocijacije medija), posle „Politike“ najstariji dnevni list u Srbiji, proslavio je jubilej – 70. godišnjicu postojanja i rada. Prvi broj lista izašao je 15. novembra 1942. godine, u ilegalnoj štampariji u Novom Sadu, u srcu porobljene Evrope, pod nazivom „Slobodna Vojvodina“, a od 1952. godine nosi današnje ime „Dnevnik“.
Redakcija je za rođendan novina pripremila i dodatak „Dnevnik – prvih sedamdeset godina: od ilegalne štamparije do interneta“ u kojem se evociraju uspomene na burna prošla vremena (promenjeno je čak pet država) i iznose sećanja nekih od najznačajnijih novinara i urednika.
– Ponosni smo na desetine nespornih uglednika novinarske profesije, koji su ovde proveli svoj radni vek, na 16 književnika i petoricu akademika, na osam novinara po kojima nose imena novosadske ulice – rekao je na prigodnoj svečanosti u hotelu „Park“ direktor kuće Dušan Vlaović, koji je istakao da „Dnevnik“ danas ima 142 zaposlena i da u narednoj godini planira da osetno podmladi redakciju. Na prigodnoj svečanosti su uručene tradicionalne godišnje nagrade najuspešnijim novinarima "Dnevnika", a laureati su Dragan Milivojević, Ranka Dautović, Branislav Punoševac i Vlastimir Jankov.


MIŠKOVIĆ SE POVUKAO IZ VLASNIŠTVA -  „PRESS“ PRESTAO DA IZLAZI

Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković saopštio je da se povlači iz dnevnih novina "Press", kao najveći pojedinačni vlasnik tog lista. "Kao najveći pojedinačni vlasnik lista Press doneo sam odluku da se povučem iz vlasništva i prestanem sa pružanjem dalje finansijske podrške ovom beogradskom dnevniku", naveo je Mišković u saopštenju medijima. Prema njegovim rečima, to je njegov "lični doprinos nastojanjima Vlade Srbije da kroz transparentne odnose u medijima i prestanak prikrivenog finansiranja i vlasništva uspostavi potpunu slobodu medija i odgovorno novinarstvo".
Mišković je takođe zahvalio čitaocima "Pressa" na poverenju, a posebno novinarima koji su tom listu doneli ugled i identitet. "Moj vlasnički udeo im nudim besplatno, uz obavezu da izmirim izdate bankovne garancije", zakoljučio je Mišković u saopštenju. Samo četiri dana nakon što je Mišković saopštio svoju odluku stigla je i vest da list „Press“  prestaje da izlaze u štampanom izdanju. Menadžment kompanije „Pres pablišing grup“ kao razlog za ovakav potez  naveo je tešku finansijsku situacija, koja u ovom trenutku ne dozvoljava dalje poslovanje. Kako se navodi u saopštenju, nastaviće da radi elektronsko izdanje „Pressa“.


„PJER“: MAJSTORSKA SLIKA GORČINE

Žiri 45. konkursa za karikaturu "Pjer" koji tradicionalno organizuje Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) bio je na "slatkim mukama" da od 610 radova 138 karikaturista izdvoji one najbritkije, najduhovitije i najpromućurnije. „Zlatni Pjer“ za karikaturu "Vođa" pripala je Nedeljku Uboviću. Priznanje "Srebrni Pjer" otišlo je u ruke Zoranu Petroviću za "Trofeje", dok je "Bronzanog Pjera" dobio Slobodan Srdić za rad "Sloboda". Nagrada za portret dodeljena je dugogodišnjem karikaturisti "Večernjih novosti" Ranku Guzini za karikaturu na kojoj su predstavljene četiri dame sa naše javne scene - Sonja Biserko, Sonja Liht, Borka Pavićević i Vesna Pešić. Izložba karikatura prispelih na konkurs „Pjer“ biće otvorena 10. decembra u galeriji "Progres", a posle Beograda karavan najboljih karikatura kreće u posetu gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

  


NEMAČKI AMBASADOR POSTETIO KOMPANIU ADRIA MEDIA SERBIA

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm (Heinz Wilhelm) posetio je kompaniju Adria Media Serbia (član Asocijacije medija). Tom prilikom generalni direktor dr Alexander Teutsch predstavio je mbasadoru portfolio kompanije i upoznao ga sa trenutnom situacijom na medijskom tržištu u Srbiji. Poseban deo posete bio je odvojen za upoznavanje sa urednicima i članovima redakcija svih izdanja Adria Medie. Adria Media Serbia je deo Adria Media Holdinga čiji je jedan od osnivača nemačka kompanija Gruner und Jahr.


PRIHODI OD REKLAMA U 2012. NA PROŠLOGODIŠNJEM NIVOU

Prihod medija od oglašavanja u ovoj godini biće na nivou 2011, kada su mediji od reklama prikupili 172 miliona evra, ocenio je izvršni direktor agencije Nilsen odians menadžer Darko Broćić. Na skupu u Beogradu, posvećenom petnaestogišnjici rada nezavisnih medija, Broćić je kazao da se na tržištu oglašavanja ne očekuju „dramatične promene“ iako „kriza traje, a para je sve manje“. Prema njegovim rečima, na stabilnost prihoda od reklama u ovoj godini uticale su izborna kampanja i nekoliko velikih sportskih događaja. Direktor Nilsena je podsetio da je 2008. godina sa 206 miliona evra bila rekordna po nivou prihoda, koje su mediji ostvarili od prodaje oglasnog prostora, da bi od 2009. do 2011. godine usledila stagnacija. Najveći oglašivači prošle godine bili su Prokter i Gembl, Telekom Srbija, Beohemija, Henkel, Vip mobajl, Loreal, Nivea, Telenor, Koka-kola i Apatinska pivara, dodao je Broćić. Učesnici skupa, koji su organizovale Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i nevladina organizacija IREX izrazili su očekivanje da će mediji sledeće godine živeti gore i da će „biti dobro ako ostane isto kao u 2012“. Predstavnici marketinških agencija Dajrekt medija i Univerzal medija, koje drže više od 50 odsto tržišta oglašavanja u Srbiji, naveli su da 85 odsto klijenata čine strane kompanije.


IVICA DAČIĆ POSETIO "KOMTREJD" TEHNOLOŠKI CENTAR U SLOVENIJI

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, u okviru dvodnevne zvanične posete Sloveniji, obišao je  novi centar za razvoj softvera kompanije “ComTrade” (pridruženi član Asocijacije medija) u Ljubljani. U društvu predsednika ove kompanije Veselina Jevrosimovića, ambasadora Srbije u Sloveniji Aleksandra Radovanovića, slovenačkog ambasadora u Srbiji Franca Buta i delegacije srpskih zvaničnika, Dačiću su predstavljena najuspešnija IT rešenja, koja su razvili stručnjaci u glavnom razvojnom centru ove kompanije za Sloveniju. Premijer je imao samo reči hvale za poslovne operacije “ComTrade”. - Zaista sam zadovoljan što vidim da je ekonomska saradnja svake godine sve bolja, a posebno mi je zadovoljstvo što je jedan Srbin kupio firmu u Sloveniji, koja se bavi visokom tehnologijom. To pokazuje da i mi na Balkanu imamo svoje vrednosti i prednosti u odnosu na neke druge – rekao je Dačić, i dodao: - Posle onoga što sam video – šta rade, za koga rade i razvijaju softver, sigurno je da je ovde reč o visokoj tehnologiji, koja je uspela da nađe put do krajnjeg kupca u uslovima konkurencije s najjačim i najvećim svetskim kompanijama, koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama. Izvanredan je podatak da je njihov izvoz dostigao gotovo pola milijarde dolara - naglasio je Dačić. Veselin Jevrosimović, Predsednik ComTrade grupacije, prokomentarisao je posetu zvanične delegacije iz Srbije: „Postaje sve očiglednije da je regionalna saradnja jedini put do održivog rasta ključnih finansijskih parametara u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi. Drago mi je da vidim da su i politički lideri iz regiona došli do sličnog zaključka i da pružaju podršku prekograničnim poslovnim poduhvatima poput ovog koji je ComTrade sproveo u praksu.“


NOVINARI NEOSETLJIVI  NA  PROBLEME „OBIČNIH GRAĐANA“

Tokom poslednjih godinu dana, koliko radi Komisija za žalbe Saveta za štampu, podneto je ukupno 38 žalbi zbog sumnje da je narušen Kodeks novinara Srbije. Komisija se izjašnjavala o 24 žalbe i u devet slučajeva doneta je odluka da je novinarski kodeks prekršen. Dnevni list „Press” je to učinio pet puta, „Večernje novosti” dva, a „Blic” i „Politika” po jednom. Ovo su samo neki od rezultata Komisije za žalbe koji su predstavljeni na okruglom stolu za urednike i novinare štampanih medija, koji je, uz finansijsku podršku IREX-a, održan 7. novembra u Pres centru UNS-a. Predsedavajući Komisije za žalbe Filip Švarm istakao je da se novinari daleko više ogrešuju o „obične ljude“, pri izveštavanju o nesrećama i ličnim tragedijama, kao i o marginalizovane grupe i manjine, nego o javne ličnosti. Član Komisije za žalbe, bivši sudija Zoran Ivošević, istakao je da  se u prvoj godini rada u Komisiji odomaćio stav da dokaze o kršenju Kodeksa pruža isključivo žalilac i da teret dokazivanja ne prelazi na Komisiju, a njegov kolega advokat Božo Prelević napomenuo je da je jedan od najznačajnijih rezultata činjenica da je za one koji su se žalili, odluka Komisije bila dovoljna satisfakcija i da se nisu obraćali i sudu.


ZAMRZNULI ČLANSTVO U ASOCIJACIJI MEDIJA

Izdavač Kolor Pres Grupa zamrznuo je članstvo u Asocijaciji medija, jer ne želi da učestvuje u sukobima i obračunima koji nedeljama potresaju medijsku scenu Srbije, a u koje je uvučena i Asocijacija medija, čiji je Kolor pres jedan od osnivača, saopštio je predsednik Kolor pres grupe Robert Čoban. Članstvo je zamrznula i agencija Tanjug, sa sličnim obrazloženjem.


DESET GODINA KOMPANIJE „NINA MEDIJA“

Kompanija "Ninamedia" uz čiji pres kliping preko 400 klijenata započinje svaki radni dan obeležila je deseti rođendan. Punu deceniju "Ninamedia" prisutna je na tržištu Srbije i regiona i danas je najveća kompanija za praćenje i analizu medija u Srbiji. Desetogodišnjica poslovanja obeležena je uvođenjem novih i unapređenjem već postojećih usluga, a isto tako rođendan je obeležen u krugu klijenata i prijatelja sa već poznatom dobrom zabavom koju je predvodio legandarni rok sastav "Parni valjak". Ističući da je "Ninamedia" i u kriznim vremenima jedna od retkih kompanija, koja beleži konstantan rast i proširuje svoje usluge, generalni direktor te kompanije Dragan Radić naglasio je da je "Ninamedia" na obeležavanju jubileja potvrdila da je lider u oblasti monitoringa. - Mi nismo deset godina stari, mi smo deset godina mladi zahvaljujući emociji koju od početka nosimo u sebi sa ciljem da budemo najbolji. Uz sve što smo do sada postigli, konstantno izbacujemo nove usluge i proizvode, a revolucionarni bazni monitoring dokaz je da možemo da odgovorimo i na najsavremenije oblike komunikacije. Za deset godina ostaćemo ovako mladi i sa istom emocijom - obećava generalni direktor "Ninamedije" Dragan Radić.


NELT Co. USPEŠNO IMPLEMENTIRAO SAP

Kompanija NELT Co. (pridruženi član Asocijacije medija) u saradnji sa S&T Srbija uspešno je privela kraju implementaciju SAP rešenja. Sa obe strane je istaknuto da je reč o jednoj od najkompleksnijih implementacija sa posebnim specifičnostima koje pre realizacije ovog projekta nisu bile izvedene u Srbiji i regionu. Izvedena implementacija programa kompaniji NELT Co. znači snažnu podršku u uspostavljanju vrhunskih standarda u delatnostima kojima se bavi. „U godinama koje dolaze SAP sistemom ćemo zaokružiti i konsolidovati poslovanje u svim kompanijama koje pripadaju Nelt grupi u regionu Zapadnog Balkana“, rekao je povodom početka primene SAP rešenja u Neltu generalni direktor ove kompanije Miloš Jelić. Kompanija NELT Co. Upravo obeležava 20 godina uspešnog rada.


ABC SRBIJA: SEPTEMBARSKI PRIMAT CPG MAGAZINA

Novosadaska izdavačka kuća Color Press Gropu prema nedavno saopštenim rezultatima ABC Srbija beleži dobre rezultate i u septembru inače tradicionalno lošem mesecu ša štampane medije u Srbiji. Iz CPG saopštavaju da je najtiražniji magazin u Srbiji i dalje „Pošalji recept” sa 230.648 prodatih primeraka. Magazin „Blic žena” potisnuo je u septembru na trece mesto CPG-ovo izdanje „Torte i kolači” (151.112). Još jedno izdanje kompanije CPG plasiralo se u septembru u grupaciju najtiražnijih magazina. Reč je o magazinu „Lekovito bilje” (25.376). Inače na listi 20 po tiražu prvoplasiranih magazina tokom septembra CPG prema izveštaju ABC Srbija ima 15 svojih izdanja.


NA TRŽIŠTU „SENSA PSIHOLOGIJA”

Adria Media Serbia je lansirala novo specijalno izdanje magazina Sensa – Psihologija. Ovo izdanje je deo Snesa kolekcije, serijala specijala kroz koje se detaljno obrađuju najatraktivnije teme kojima se magazin bavi. U prepoznatljivom Sensa duhu, na 132 stranice i u formatu magazina Sensa, Psihologija je teme specijala posvetila uspehu na poslu, ishrani, vežbanju, ljubavnim i porodičnim odnosima. „Psihologija“ se na tržištu pojavila 21. novembra po ceni od 199 dinara, i biće u prodaji dva meseca.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

FRANFURTER RUNDŠAU U STEČAJU

Izdavačka kuća i štamparija „Frankfurter Rundschau GmbH“ podnela je privrednom sudu 13. novembra zahtev za pokretanje stečajnog postupka. Kao razlog za pokretanje stečaja, poslovodstvo navodi značajne gubitke u prihodovanju od oglasa, kao i u poslovanju štamparije u prvoj polovini ove godine. Kao glavni cilj poslovodstvo ističe nameru da se nastavi poslovanje ove kuće, ali ni dobri poznavaoci situacije ne mogu dati sigurnije prognoze o perspektivi ove firme i dnevnog lista.


“FINANCIAL TIMES” NIJE NA PRODAJU

Izdavačka kuća Pearson morala je snažno da demantuje vesti o namerama da proda perjanicu svog izdavačkog programa, širom sveta poznati “Financial Times”. Kompanija je snažno demantovala špekulacije potekle iz Bloomberga koja bi u stvari mogla da bude jedan od najozbiljnijih potencijalnih kupaca FT ukoliko bi zaista došlo do odluke o prodaji. FT posluje u sastavu FT Group koja je jedna od divizija kopmanije Pearsons i koja takođe poseduje 50 odsto The Economist magazina.


NA POMOLU KNJIŽARSKI IZDAVAČKI GOLIJAT

Kompanija Pearson – vlasnik izdavačke kuće Penguin i medijski gigant Bertelsmann u čijem posedu je izdavačka kuća Rendom House najavile su mogućnost stvaranja najveće svetske knjižarske izdavačke kuće. U tom smislu upućena su odgovarajuća pitanja i zahtevi nadležnim komisijama za zaštitu konkurencije.


ČASOPIS „PRINC“ PRESTAJE DA IZLAZI

Izdavačka kuća Jahreszeiten Verlag iz Hamburga obustaviće do kraja ove godine izdavanje štampanog izdanja časopisa  „Prinz“. U dosadašnjem mesečniku, čiji će poslednji broj izaći u decembru, objavljivani su kalendari svih značajnijih događaja, skupova i svi drugi termini, zanimljivi čitalačkoj publici. Izdavač namerava da povećava i proširuje onlajn aktivnosti.


NOVI BAUEROV ČASOPIS O ISHRANI

Bauer Media Group je izašao u prodajnu mrežu sa novim časopisom o ishrani „1,2,3…gotovo“. U svakom broju ovog časopisa čitaocima će biti ponuđena po 84 brza i jednostavna kulinarska recepta za svaki dan. Sadržaj je orijentisan na čitalačku populaciju u starosnoj grupi između 25 i 40 godina, koji imaju potrebu za jednostavnim idejama za pripremu jela. Ovu nameru je potvrdila i glavna urednica, koja će i sama pripremati,  osmišljavati i testirati nove recepte. Časopis će izlaziti mesečno, a tiraž prvog broja koji se pojavio 13. novembra bio je 150.000 primeraka i sa cenom od 2,90 evra.


NOVI BURDIN AUTOMAGAZIN „GRIP“

Početkom mesecana na tržištu Nemačke pojavilo se test izdanje automagazina “Grip“. U sledećoj 2013. godini ovaj časopis će se dvomesečno pojavljivati. Časopis nosi ime po istoimenoj TV-emisiji na RTL II, koja je usmerena prema ljubiteljima dobrih motora. Početni tiraž časopisa je 150.000 primeraka, a cena je 3,50 evra.


EU MEDIJSKA SCENA U BROJKAMA

Digitalizacija pospešuje prodaju knjiga u svetu. Prihodi od prodaje elektronskih knjiga praktično su duplirani svake godine u periodu od 2006. do 2010. godine. Ipak, uprkos takvom rastu oni još predstavljaju samo tri procenta od globalne prodaje knjiga. Prognoze predviđaju da će u periodu 2008. do 2014. godina prihodi od prodaje e-kinjiga na pet najvećih tržišta EU porasti od jednog do skoro 9 odsto.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde