Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Novembar 2011
Asocijacija Medija
No.163
U OVOM BROJU
Mirko Cvetković posetio Asocijaciju Medija
USA: Štampani mediji u ofanzivi
Britanija: Dobro je oglašavati se i u lokalnim medijima
Mardokovi preživeli "nervozne" deoničare
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

MIRKO CVETKOVIĆ POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, sa saradnicima, posetio je sedište Asocijacije medija. Domaćini su bili glavni i odgovorni urednici medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, a razgovor o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ali i problemima medijske industrije potrajao je znatno duže od protokolom predviđenog vremena. Tokom razgovora, premijer Cvetković precizno je odgovorio na niz pitanja u vezi sa budžetom, stepenom zaduženosti, saradnjom sa MMF-om, finansiranjem infrastukturnih objekata, položajem javnih preduzeća... Nisu zaobiđene ni teme posvećene pitanju Kosova, priključivanju EU, izborima. Značajan deo razgovora bio je posvećen mogućim oblicima pomoći medijskim kućama, koje u dugom periodu trpe posledice ekonomske krize posebno na planu smanjenja prihoda od marketinških aktivnosti privrede. Upitan na kraju razgovora da li lično ima šta da pita, ili poruči predstavnicima medija Cvetković je istakao da on ne očekuje pohvale na račun vlade onda kada pohvalama nema mesta, ali da bi, objektivnosti radi, trebalo izbegavati senzacionalizam i kritizerstvo, koje je samo sebi svrha.


BEOGRAD DOMAĆIN MEDIA PRESS SAMITA

U Beogradu će 16. novembra biti održan Drugi Press Media Samit, koji okuplja regionalne lidere novinsko-izdavačke industrije. Očekujemo se da će skup, za koji vlada izuzetno interesovanje od trenutka kada je najavljen,  doneti bitne smernice, koje će biti od koristi svim učesnicima. Domaćin skupa je Veselin Simonović, predsednik Asocijacije medija Srbije, moderator diskusija je Ivan Stanković, direktor Communis-a, dok će drugi panel otvoriti ambasador Vinsent Dežer, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji. Učešće su potvrdili mnogobrojni govornici iz Evrope, regiona i Srbije među kojima su – Francine Cunningham, izvršni direktor Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), Dragana Milićević Milutinović, državni sekretar za informisanje i medije, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika Vreme, Jelena Drakulić Petrović, generalni direktor, Ringier Axel Springer, Jurij Giacomelli, predsednik uprave Delo, Tomislav Wruss, član Uprave Europa Press Holdinga zadužen za medije, Erl Murati, glavni urednik Gazeta Shqiptare, Goran Ćirić, direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija", Vanda Kučera, McCann Grupa, Zoran Sekulić, direktor i glavni urednik novinske agencije Fonet, Robert Čoban, predsednik Color Press Group, Juergen Bernkopf, viši savetnik za istraživanje, GfK Austria, Nemanja Popov, generalni direktor, Centroproizvod (Štampa sistem – Futura) i Milica Stefanović, predsednik Grupacije oglašivača - Privredna komora Srbije.  Broj mesta je ograničen na 200 učesnika, a sve dodatne informacije i formular za registraciju možete pronaći na web sajtu www.abcsrbija.com.


„NOVOSTI“ PROMOVISALE KNJIGU „ŠTA JE PESNIK HTEO DA KAŽE“

Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) je krajem oktobra objavila novo hit izdanje, "Šta je pesnik hteo da kaže" autora Bore Đorđevića. Cena knjige je 490 dinara. Uz knjigu se dobija i DVD na poklon sa 32 numere Riblje čorbe. Knjiga se može kupiti na svim bolje snabdevenim kioscima.  
Promocija knjige je organizovana na 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjige, a promociji je prisustvovao veliki broj Borinih prijatelja i kolega, kao i verni obožavaoci i poštovaoci Đorđevićevog muzičkog, pesničkog i spisateljskog rada. Konferenciju je otvorio Hor Pozorišta na Terazijama ,pod vođsvom Vojkana Borisavljevića, izvanrednom izvedbom pesme "Anđele" kojoj čak ni sam Bora nije mogao da odoli pa se i on pridružio. Na konferenciji su govorili: Bilja Krstić, muzički urednik Radio Beograda, akademik Matija Bećković, novinar Peca Popović, Miša Aleksić muzičar, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić i autor knjige Bora Đorđević.


„PRESS“ NAGRAĐEN ZA DOPRINOS REPORTAŽI

Dnevne novine Press (član Asocijacije medija) dobitnik su priznanja za poseban doprinos reportaži kao izvornom novinarskom žanru i najbolji izbor reportaža u protekloj godini, na 16. internacionalnom festivalu reportaže INTERFER, koji je nedavno održan u Apatinu, a  novinar Pressaa Veljko Miladinović osvojio je prvu nagradu i zlatnu statuu u kategoriji novinska reportaža, za tekst „Dugo putovanje u Bruksel“, objavljen u Pressu 13. marta ove godine. Prvu nagradu sa njim je podelio Nirmanusan Balasundaram iz Šri Lanke, za reportažu „Šri Lanka na raskršću...“ o kršenju ljudskih prava i osvajanju slobode. U istoj kategoriji drugo mesto su podelili novinari NIN-a Momčilo Petrović i Boris Vuković, a treću Milena Marković („Večernje novosti“) i Ranko Pivljanin („Blic“). U ostalim kategorijama nagrade su osvojili: Branislava Džunov (dugogodišnja TV kritičarka „Politike“, a sada „Blica“) - za životno delo, Miroslav Lazanski („Politika“) - gran pri, Ana Manojlović (RTS) - TV reportaža, Momčilo Stojkov (Radio Zrenjanin), Ivan Radulović („Večernje novosti“) - foto-reportaža, Nebojša Petrović (nezavisna produkcija) - komercijalna reportaža i Prva televizija za zapaženi ciklus emisija „Eksploziv“. Specijalna priznanja dobili su Akademija umetnosti iz Beograda i Radio Novi Sad.


TELEKOM SRBIJA NAJUSPEŠNIJA KOMPANIJA PO PROFITU

Telekom Srbija je najuspešnija srpska kompanija po ostvarenom profitu u 2010. godini i četvrta u regionu, sa ostvarenih 165 miliona evra neto dobiti, navodi se u izveštaju revizorsko-kosultantske kompanije Dilojt (Deloitte)  pod nazivom „Adrija Top 100 lista“. Kako se navodi u izvešaju, Telekom Srbija je jedina telekomunikaciona kompanija u Adrija regionu, koja je u 2010. godini ostvarila rast profita i to od 28 odsto.  Lista Adria Top 100 obuhvatila je najveće kompanije iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Kompanije su rangirane po osnovu prihoda od prodaje i korišćeni su podaci iz njihovih konsolidovanih finasijskih izveštaja za 2010. godinu.


„ĐOKO VJEŠTICA“ DRAGOLJUBU JANOJLIĆU

Prvi dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, koju je ustanovilo Udruženje novinara Srbije, je Dragoljub Janojlić, novinar „Nezavisnih novina palanačkih“ iz Smederevske Palanke. Jednoglasnu odluku žiri je doneo vrednujući autorove tekstove objavljene tokom ove godine o porodicama otetih i nestalih na Kosovu i Metohiji i naporima da se jednom teško obolelom dečaku obezbedi medicinska pomoć u inostranstvu


PREDSEDNIK CPG U POSETI SEDIŠTU „COCA COLE“

Pred kraj oktobra u svetskom sedištu "Coca Cola Company" u Atlanti su bili regionalni menadžeri ove korporacije iz Srbije, Austrije i Švajcarske kao i njihovi gosti - advokati, nutricionisti i ljudi iz sveta biznisa i medija. Sa Milicom Stefanović direktorkom za komunikacije "Coca Cole" za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, bio je predsednik Color Press Grupe (član Asocijacije medija) Robert Čoban. Gosti su u Atlanti imali razgovore sa čelnicima "Coca Cola Company" među kojima su bili i: Clyde Tuggle, SVP, Global Public Affairs & Communication, Phil Mooney, VP, Head of corporate Archive, Peter Franklin, Group Dir, Global Worldwide Sports&Events Management i Rhona Applebaum, VP, Chief Scientific & Regulatory Officer.


NAGRAĐENI NOVINARI

Autori najboljih medijskih priloga u oblasti lokalne samouprave nagrađeni su studijskim putovanjem u Strazbur i Pariz, gde će od 14. do 18. novembra posetiti medijske kuće Francuske kao i institucije EU. Nagrade su dobili Ivana Pavlović (Ekonomist magazin), Nenad Kovačević (Novi magazin), Slađane Gluščević (Dnevnik), Aleksandar Bjelogrlić (Zrenjanin), Jelena Aleksić i Sandra Mandić (B92) i Olivera Sašek-Radulović (Niška televizija).


„SVET“ U NOVOM RUHU

Nakon 18 godina postojanja izdanje “Svet”, magazin o poznatim ličnostima sa najdužom tradicijom u našoj regiji doživeo je značajne promene. Naime, od 24. oktobra na kioscima je u prodaji u potpunosti redizajnirani magazin sa novim pristupom temama, aktuelnostima i događajima u regionalnom show business svetu. Na dvadeset strana više i uz korice, osim domaćih, obrađene su i teme iz svetskog džet seta, dok su u modnom dodatku Svet style, rubrici na osam strana, zastupljene aktuelnosti vezane za život svake žene. Magazin „Svet“ izdaje novosadska izdavačka kuća Color Press Group (član Asocijacije medija)


DONACIJA SRPSKIM SVETINJAMA

Generalni director JP “Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dušan Bajatović krajem oktobra je posetio  obnovljenu Prizrensku bogosloviju kao i manastir Visoki Dečani. Tom prilikom Bajatović je uručio donaciju za opremanje Prizrenske bogoslovije u cilju poboljšanja uslova života i rada u ovoj srpskoj svetinji na Kosovu. Tom prilikom Episkop raško prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i prvi čovek „Srbijagasa“ razgovarali su o nastavku i mogućim oblicima pomoći srpskim svetinjama na Kosov.


HEMOFARMOVI  STIPENDISTI MEĐU NAJBROJNIJIM

U Rektoratu beogradskog Univerziteta organizovan je prvi sajam stipendiranja. Svoju prezentaciju na ovom Sajmu imala je i Fondacija Hemofarm. Zainteresovane studente o uslovima dobijanja stipendije Fondacije upoznala je direktorka, Snežana Radočaj. Fondacija Hemofarm svake godine dodeljuje tri vrste stipendija, koju dobijaju studenti, deca uposlenih, koja upišu drugu godinu fakulteta; talentovani srednjoškolci južno-banatske oblasti, te studenti iz cele Srbije, koji upišu treću godinu fakulteta. Svake godine se dodeljuje po 20 novih stipendija. Samo tokom poslednjih pet godina 162 srednjoškolca su primala stipendije, dok je 986 studenata, čiji roditelj radi u Hemofarmu, imao je privilegiju da prima stipendiju. Upravo je raspisan konkurs za dodelu 20 novih stipendija za školsku 2011/2012 godinu. Fondacija Hemofarm, osnovana 1993. dugi niz godina na razne načine pomaže i same instutucije obrazovanja, a stipendiranje je jedan od prioriteta koji podržava i njen osnivač Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) i sama STADA Group u čijem okrilju ugledna farmaceutska Kompanija posluje tokom poslednjih pet godina.


USKORO „SENSA YOGA“

Sensa Yoga Terapija je nova print ekstenzija magazina Sensa, koja će biti ponuđena na kioscima nezavisno od magazina. Nakon uspeha prvog naslova iz Sensa kolekcije (Sensa Kristali), novo izdanje iz ove kolekcije će se na kioscima pojaviti u drugoj polovini novembra i u njemu će biti predstavljene joga tehnike, koje poboljšavaju opšte zdravlje i doprinose vitalnosti organizma. Kombinacija različitih joga tehnika će čitateljkama omogućiti i da upoznaju mnoge blagotvorne uticaje koje joga ima i na telo i na duh. Izdanje Sensa Yoga Terapija će biti štampano u tiražu od 15.000 primeraka, formata 190 x 235 mm, na 48+4 strane po ceni od 99 dinara. Izdavač je kompanija Adria Media Serbija (članica Asocijacije medija).


OTVORENA RENOVIRANA POŠTA U PIROTU

U Pirotu je svečano otvarana renovirana zgrada Glavne pošte Pirot 1. U renoviranje je JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) uložilo više od 20 miliona dinara. U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, svojih saradnika, zaposlenih u Pošti, predstavnika medija, građana Pirota i najmlađih osnovaca, početak rada renovirane i adaptirane pošte označio je Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbijе: „Ova pošta koju danas zvanično otvaramo je mali doprinos PTT-a Pirotu. I do sada smo radili kao pravi partneri, a partnerstvo jeste ovde ključna reč, polazeći od svih onih generacija koje su gradile poštu za poslednjih 171 godinu. I uspeh ovog sistema zavisi upravo od spremnosti svih generacija da nastave sve ono što je dobro u ovom sistemu i da unaprede i dodaju nove vrednosti iz dana u dan, iz godine u godinu. rekao je, između ostalog, Ćirić i otvorio poštu na već tradicionalan način, slanjem pisma resornom ministru.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

USA: ŠTAMPANI MEDIJI U OFANZIVI

Američki novinski izdavači okupljeni oko Novinske Asocijacije Amerike (Newspapers Association of America, NAA) ponovo su u ofanzivi. Krajem oktobra lansirana je nova oglasna kampanja sa ciljem da izdavačima uveća prihode od oglašavanja. Serija oglasa propraćenih podacima koji potencijalne poslovne partnere informišu o razlozima za oglašavanje u štampanim medijima, kao i prednostima ovakvog oglašavanja postavljena je na sajt NAA. Možete je pogledati na internet adresi: http://www.naa.org/smart-is-the-new-sexy.aspx. Podsećamo vas da će uskoro startovati slična kampanja, koje su po prvi put u istoriji srpskog novinskog izdavaštva pripremile medijske kuće okupljene uoko Asocijacije medija.


FT DIGITAL POVEĆAO PRETPLATU ZA 30 ODSTO

Izdavačka kuća Pearson saopštila je da je broj digitalnih pretplatnika Fajnenšel tajmsa porastao za 30 procenata u prvih devet meseci 2011. godine. U ovom trenutku FT ima preko 250.000 digitalnih pretplatnika. Od ukupnog broja čak 20 odsto poseta internet adresi FT.com stiže sa mobilnih telefona, čiji vlasnici inače čine grupaciju od 15 odsto pretplatnika u zbiru digitalnih pretplatnika na FT servise.


BRITANIJA: DOBRO JE OGLAŠAVATI  I U LOKALNIM MEDIJIMA

Predstavnici skoro svih vodećih brendova u Velikoj Britaniji među kojima su Coca-Cola, IKEA, Estee Lauder Companies, Sainsburys, kao i Marks and Spencer prijavili su učešće svojih predstavnika u workshop-u NS Brand Managers. Organizator radionice je britansko Novinsko društvo (Newspapers Soiety – NS) čiji stručnjaci će predstavnicima vodećih oglašivača prezentirati podatke zbog kojih je dobro oglašavati i u lokalnim medijima. Podaci su zasnovani na rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno pod devizom „Loving Local”.


U AUSTRIJI STARTUJE NOVI MAGAZIN

Medijska grupa Austrija u Beču izbaciće na tržište novi magazin Madonna Society. Za razliku od drugih, ovaj časopis nije nastao najpre kao dodatak u drugim novinama, već kao samostalan naslov. Sadržajno ovo izdanje će se baviti austrijskim i međunarodnim ličnostima. Cena jednog primerka biće oko 2,90 evra, a početni štampani tiraž planiran je na oko 70.000 primeraka.


“TRIBUNE” MAGAZIN SE IPAK NE GASI POSLE 75 GODINA

Levo orijentisani britanski nedeljnik “Tribune”, koji redovno izlazi proteklih 75 godina, sačuvan je u poslednjem trenutku od najavljenog gašenja. Vlasnik magazina je već najavio poslednji broj magazina ukoliko se ne pronađe kupac, odnosno novi vlasnik kada se pojavilo spasonosno rešenje. Kao potencijalni, novi vlasnici pojavilo se šestoro stalno zaposlenih u magazinu. Po svemu sudeći moguće je da će im dosadašnji vlasnik Tribune besplatno ustupiti pravo na štampanje magazina samo da se ne bi ugasio posle 75 godina od izlaska iz štampe prvog broja.


USA: BROJ POSETA NOVINSKIM SAJTOVIMA PORASTAO ZA 20 ODSTO

Američki novinski izdavači beleže dvocifren rast poseta novinskim sajtovima. Prema nedavno saopštenim podacima, prosečan broj poseta u periodu od godinu dana povećan je čak za 21 procenat. U trećem kvartalu tekuće godine broj poseta je veći za 20 odsto u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine. Ovakav rast u trećem kvartalu znači da je ostvareno 110 miliona pojedinačnih poseta novinskim websajtovima. Istovremeno, kada je reč o godišnjim rezultatima, broj pregledanih stranica povećan je za 10 procenata, a vreme provedeno u pregledanju stranica poraslo je za 11 odsto.


MARDOKOVI “PREŽIVELI” NERVOZNE DEONIČARE 

Zvaničnici News Corporation potvrdili su, nakon kompanijskog godišnjeg skupa održanog u Los Andjelesu, da Rupert Murdoch i njegovi sinovi James i Lachlan ostaju na čelu ovog medijskog giganta. Zbog skandala u Velikoj Britaniji, gde je zbog afere prisluškivanja ugašen News of the World, veliki broj deoničara nije bio siguran da Mardokovi treba da ostanu na čelu medijske imperije. Skoro jedna trećina deoničara nije glasala za poverenje Mardokovim sinovima, a jedan od najvećih akcionara Kevin Holt, koji ima u vlasništvu čak 14 miliona tzv B News Corp deonica zatražio je da kompanija proda sve novinsko-izdvačke poslove. Saglasno pozitivnoj odluci deoničara Rupert Mardok i dalje ostaje na čelu kompanije kao predsednik Upravnog odbora i izvršni director. Zanimljivo je da porodica Mardok ima čak 40 odsto glasačkih deonica u kompaniji, ali u vlasništvu učestvuje samo sa 13 procenata.


DPA POKRENULA NOVI EU SERVIS

Nemačka agencija DPA startovala je u oktobru sa novim EU informativnim servisom. Servis  ima cilj da produbi i poboljša medijsko izveštavanje iz Evropske unije, njene politike i pozadine određenih aktivnosti, što je posebno značajno za donosioce odluka u biznisu, politici i društvu i to u cilju uštede vremena i što bolje orjentacije. Novi servis, koji će služiti i parlamentarcima na svim nivoima, interesnim grupama, kao što su npr. razma udruženja i lokalne vlasti, produkovaće novi tim u Briselu. Servis će biti u potpunosti u funkciji od januara sledeće godine.


NOVI IZGLED MAGAZINA “AMICA”

Pred kraj oktobra poznati italijanski ženski magazine “Amica” dobio je novu strukturu sadržaja, a osvežena je i naslovna strana. Nova struktura magazina podeljena je u četiri sekcije: priče, moda, lepota i putovanja. Svaka sekcija ima svoju naslovnicu. Redizajnirani magazin dostupan je na iPadu, a ima i svoju fejsbuk stranicu. U periodu avgust 2010. godine do jula ove godine magazin je imao prosečno prodati tiraž od 145.380 primeraka.


“SAINSBURY’S MAGAYINE” -  REKORDAN BROJ  OGLASA

Porast broja oglasa od čak 70 procenata naterao je izdavače Sainsbury's Magazine da štampaju najobimniji broj u 18 godina dugoj istoriji. Božićno izdanje ovog magazina imaće ukupno 276 strana, što je 88 strana više u odnosu na prosečan obim magazina. U ovom ukupnom obimu je 119 oglasnih strana kojih je inače u proseku 70 po broju. Inače septembra 2011. godine britansko izdanje magazina Grazia štampano je na 300 stranica, što je najveći obim ovoga magazina ikada štampan. Istovremeno u septembru, takođe u doba London Fasion Week, štampan je i najobimniji broj magazina Man’s Helath.


BILD AM ZONTAG SA ENIGMATSKIM DODATKOM

U nedelju 6. novembra u delu tiraža nedeljnog izdanja Bilda (Bild am Sonntag) ubačen je enigmatski dodatak. Ovo izdanje Bilda sa dodatkom koštalo je 2,90 evra. Već u sledećeg dana 7. novembra enigmatski dodatak se mogao kupiti na prodajnim mestima kao specijalizovani enigmatski list za 1,40 evra. Još nisu poznati rezultati prodaje ni nedeljnog bilda, ni samostalnog enigmatskog lista.


“WOMAN’S WEEKLY” SLAVI STOTU GODIŠNJICU

Izdavačka kuća IPC Media obeležava stotu godišnjicu magazina  Woman’s Weekly reprintom prvog broja koji će biti objavljen u okviru 132 strane slavljeničkog broja magazina. Prvi broj ovog ženskog nedeljnika štampan je 4. novembra 1911. godine i prodat je u tiražu od oko 500.000 primeraka, a cena mu je bila 1 “stari” peni. Najveće tiraže dostigao je pedesetih godina kada je prodavano i po dva miliona primeraka nedeljno. U prvih šest meseci ove godine “Woman’s weekly“ prosečno je prodavao 339.993 primerka po broju.


NIKAD VIŠE ČITALACA

Ako se zajedno posmatraju štampani i digitalni mediji onda u Nemačkoj nikada nije bilo više čitalaca, rekao je izvršni direktor Saveznog udruženja nemačkih novinskih izdavača Ditmar Volf. Ako se, naime, zna da 68,4 odsto (48 miliona) nemačke populacije starije od 14 godina svakodnevno čita štampu, a da je pored toga 52 odsto (26 miliona). korisnika interneta svakodnevno na sajtovima novina. Uz to treba napomenuti da i 39 procenata (oko 20 miliona) posetilaca dnevno se informišu na portalima regionalnih štampanih medija, onda je evidentno da čitalaca nije bilo nikada više, ali su nešto drugačije raspoređeni.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde