Novembar, 2010 No. 140


NACRT STRATEGIJE O MEDIJIMA 22. NOVEMBRA

Nacrt strategije o reformi medijskog sektora u Srbiji biće predstavljen na okruglom stolu 22. novembra, nakon čega će se pristupiti izradi konačnog dokumenta strategije, saopštila je Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije. Kako je ranije najavljeno, dokument strategije trebalo bi da se nađe pred Vladom Srbije početkom decembra.


NOVA ADRESA, NOVO IME I NOVI ORGANIZACIONI KONCEPT

Od 1. novembra kompanija Ringier d.o.o. (član Asocijacije medija) u Srbiji promenila je poslovno ime u Ringier Axel Springer d.o.o. Kompanija u Srbiji izdaje dnevne novine „Blic“ i „Alo“, besplatne dnevne novine „24 sata“, nedeljnike „Blic Žena“, „Puls“ i NIN i internet izdanja „Blic online“, „Žena online“, SuperOdmor.rs i NonStopShop.rs. Istovremeno sa promenom imena kompanija je promenila adresu i uselila se u nove, savremeno opremljene prostorije u ulici Žorža Klemansoa 19 u Beogradu. Uz novo ime i novu adresu usledila je i primena potpuno novog poslovnog koncepta u proizvodnji informativvnih sadržaja.

Kompanija Ringier Axel Springer Media AG pokrenula je prvu integrisanu redakciju u regionu. Integrisana redakcija nastala je spajanjem redakcijskih timova dnevnih novina „Blic“, besplatnih dnevnih novina „24 sata“ i internet izdanja „Blic online“ (Blic.rs) i „Žena online“ (Zena.rs). Integrisana redakcija, koja na ovim prostorima predstavlja apsolutnu novinu, uvedena je sa željom da se korisnicima pruži što kvalitetniji sadržaj i pravovremene informacije. “Ovako se u potpunosti iskorišćavaju potencijali pojedinačnih redakcija. Svi proizvodi dobijaju na kvalitetu, a bitna novina je da uporedo razvijamo štampana i internet izdanja, pa po brzini sada možemo da se takmičimo i sa svetskim TV kućama”, kaže Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik nove integrisane redakcije. Oko 200 urednika, novinara, korektora, redaktora, fotoreportera, dizajnera... radi u najbolje opremljenom medijskom centru u regionu. Zaposlenima su na raspolaganju najsavremeniji računari, a centralno mesto u novoj integrisanoj redakciji zauzimaju urednički desk i veliki video zid, sačinjen od 18 LCD ekrana dijagonala 116 centimetara, na kojem se prikazuju najvažnije informacije za rad zajedničke redakcije. Novinari i urednici rade u najmodernijem uredničkom sistemu “Woodwing”, koji ubrzava i olakšava rad u štampanim i internet izdanjima.


SVEČANO OTVORENA OBNOVLJENA BOSKA

U Banjaluci je  svečano otvorena renovirana robna kuća Boska, zajednički poslovni poduhvat konzorcijuma srpskih kompanija Zekstra i Delta (pridruženi član Asocijacije medija).
Otvaranjem Boske završena je još jedna značajna investicija kompanija iz Srbije na tržištu Republike Srpske i time napravljen novi korak u razvoju inače dobrih ekonomskih odnosa Republike Srbije i Republike Srpske. Početak rada obnovljene Boske svečano je označio predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik sa predsednikom Zekstra Grupe Draganom Đurićem, a u prisustvu predsednika Delta Holdinga Miroslava Miškovića.
Zekstra i Delta Holding, renomirane  svojim ulaganjem, renoviranjem i modernizacijom ovog prostora, učinili su da Boska zablista u novom sjaju i da ponovo postane atraktivno mesto u kojem će se sa uživanjem kupovati. Rekonstrukcija 11.500 m² poslovnog prostora BOSKE realizovana je u rekordnom roku – za svega četiri meseca! U rekonstrukciju je uloženo više od 3.000.000 EUR, a novi posao u Boski će pronaći 150 ljudi.
Nova Boska nudi građanima raznovrsnu kombinaciju više od 40 modnih i sportskih brendova za sve generacije.


UPRAVNI ODBOR „DNEVNIK HOLDINGA“ PRIHVATIO PONUDU VAC

Upravni odbor „Dnevnik holdinga“ prihvatio je odluku Vlade Vojvodine o načinu prihvatanja ponude VAC-a, kojom ta medijska grupacija poklanja svoj vlasnički udeo od 55 odsto zaposlenima u preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres“, odnosno listu „Dnevnik“ – saopšteno je posle sednice ovog odbora. Pokrajinska Vlada je pre nešto više od mesec dana odlučila da prihvati ponudu VAC-a na osnovu koje će ova kompanija preduzeću „DVP“ otpisati dug od 1,8 miliona evra, dok će ostatak od 1,4 miliona evra Novosađani vratiti posle pet godina počeka, bez kamate i na rate. Uslov nemačke kompanije bio je da „Dnevnik holding“ odustane od najavljenih tužbi i međusobnih potraživanja.
Vlada Vojvodine je prihvatanje ove ponude uslovila time da pokrajinska vlast preko „Dnevnik holdinga“, čiji je vlasnik, postavlja glavnog i odgovornog urednika lista „Dnevnik“ i zamenika generalnog direktora „Dnevnik Vojvodina presa“. Akcije koje je do sada imao VAC, a koje će sačinjavati 55 odsto od ukupnog udela pripašće zaposlenima u „DVP“, od kojih većinu čine zaposleni u listu „Dnevnik“.
Međutim, na osnovu odluke vojvođanske Vlade, oni ipak neće slobodno raspolagati „poklonjenim“ akcijama, jer je predlog da oni ne mogu da prodaju svoje akcije drugim privatnim ili fizičkim licima narednih deset godina. Vlada Vojvodine je ovo objasnila željom da budu stvoreni „stabilni uslovi za nesmetan rad i poslovanje tog preduzeća i onemogućene zloupotrebe


MAGAZIN „MOJA BEBA“ NA TRŽIŠTU BIH

Posle Srbije i Makedonije magazin "Moja beba" od ovog meseca biće dostupan i čitaocima u Bosni i Hercegovini. Magazin izdaje "Color Media BH", članica "Color Press Grupe" (član Asocijacije medija). Glavna urednica je Jelena Joksimović, dugogodišnja urednica BiH izdanja magazina "Ljepota i  zdravlje". "Moja beba" se prodaje po ceni od 1,50 KM (0,75 EVRA) a početni tiraž je 15.000 primeraka.


POŠTA SRBIJE UPUTILA PET MILIONA DINARA POMOĆI KRALJEVU

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) odlučilo je da, među prvima, uputi pomoć u iznosu od 5.000.000 dinara Opštini Kraljevo i njenim građanima postradalim u zemljotresu. Pošta Srbije, kao društveno odgovorno preduzeće, na ovaj način želi da doprinese da se što pre saniraju oštećenja nastala posle zemljotresa, koji je pogodio ovo područje i da sve vitalne funkcije u Gradu Kraljevu i okolnim mestima što pre profunkcionišu. Istovremeno je Upravni odbor JP PTT saobraćaja «Srbija» odlučio da se uplate pomoći za postradale u Kraljevu koje vrše fizička lica na šalterima PTT oslobađaju naplate provizije.


NA TRŽIŠTU „ELLE PREMIUM“

Izdavačka kuća Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) lansirala je na tržište novembarsko izdanje magazina „Elle“ na obimu od 250 stranica i u vrhunskoj štampi. Uređenju novembarskog broja posvećena je izuzetna pažnja, tolika da je broj dobio i dodatnu oznaku „Premium“. Da bi ovaj broj „Elle“ magazina opravdao ovu posebnu oznaku potrudio se i Dušan Reljin modni fotograf poreklom iz Srbije za koga kažu da je među deset najtraženijih na svetu. On je za ovu priliku doputovao specijalno iz Njujorka kako bi svojim autorskim pristiupom doprineo ukupnom izgledu „Elle Premijuma“.


TELEKOM SRBIJA POMAŽE KRALJEVČANIMA

Kompanija Telekom Srbija uputila je tri miliona dinara novčane pomoći opštini Kraljevo, kako bi se sanirale neke od posledica zemljotresa koji je zadesio taj kraj Srbije.
Ova sredstva uplaćuju se na namenski žiro račun opštine, sa ciljem da se pomogne ljudima, institucijama i objektima, koji su pretrpeli najveće štete. Pored novčane pomoći za najugroženije Kraljevčane, kompanija je pozvala svoje zaposlene da upute zahteve za solidarnu pomoć koja im sleduje od strane poslodavca u slučajevima elementarnih nepogoda. Interna komisija Telekoma Srbija za procenu stanja na objektima izaći će na teren i posle procene štete dodeliti finansijsku pomoć zaposlenima, kako bi obnovili svoje domove. Objekti i infrastruktura Telekoma Srbija u Kraljevu nisu pretrpeli značajniju štetu, a poslovnica u centru Kraljeva vrlo brzo je osposobljena za rad.


OTVOREN REGIONALNI CENTAR TANJUGA

Loznica je dobila Regionalni centar nacionalne Novinske agencije TANJUG (član Asocijacije medija). Sporazum o saradnji između Tanjuga i grada Loznica potpisali su direktorka Branka Đukić i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Tanjug je u Loznici i do sada imao stalnog dopisnika, ali sada je ekipa proširena, a obezbeđen je pristojan prostor i oprema.
- Ni Loznica ni Tanjug, kao što su godinama bili po strani, više ne stoje u mestu, zato što smo mi tako rešili i zato, razume se, što imamo odgovarajuću podršku - rekla je Branka Đukić, a gradonačelnik Petrović je podsetio da je Loznica otvoren grad, koji ima prepoznatljiv imidž u Srbiji, koji od juče je bogatiji za još jedan medij.


ADRIA MEDIA SRBIJA: SPECIJALNI DODATAK U SVIM IZDANJIMA

Adria Media Serbija (član Asocijacvije medija) pripremila je specijalni dodatak posvećen finansijama i osiguranju. Dotatak štampan na 32 strane biće tokom novembra distribuiran uz sva izdanja Adria Media Srbija. To znači da će potencijalni čitaoci zainteresovani za kvaltetne informacije iz ove oblasti moći da ga pronađu u Elle, Cosmopolitan, Men’s Health, National Geographic, Sensa i Story. Ukupan tiraž ovog specijalnog dodatka je 195.000 primeraka a sponzorisala ga je Alfa Banka. 

ZA NOVINE U NEMAČKOJ OSTAJE SNIŽENA STOPA PDV

Savezno udruženje nemačkih izdavača novina (BDZV) pozdravilo je opredeljenost države da nastavi sa primenom snižene stope PDV na novine, koje je na nedavno održanom kongresu distributera izneo nemački ministar kulture Bernd Nojman. Prema rečima ministra Nojmana Vlada se ponovo opredelila za 7% PDV-a za novine, što je značajno za izdavače koji još prolaze kroz krizni period, ali je ova mera značajna i za čitaoce, odnosno kupce štampe koji bi se u slučaju povećanja PDV, a time i cene novina, morali odreći ovog troška. U Nemačkoj inače za manji broj proizvoda kao što su novine, časopisi, knjige, ulaznice za kulturne manifestacije, mnoge umetničke predmete, zatim prehrambene proizvode važi stopa PDV od sedam odsto, dok za sve ostale robe i usluge PDV iznosi 19 procenata.


AMERIČKI IZDAVAČI SE BORE SVIM SREDSTVIMA

Predsednik i izvršni direktor Novinske asocijacije Amerike, Džon F. Sturm u specijalnoj izjavi namenjenoj javnosti saopštio je da su nedavno izneseni rezultati oditorskih kuća potvrdili ono što su u NAA već znali. Po njemu je potvrđena činjenica da su američki izdavači dnevnih novina mnogo žilaviji nego što se to moglo pomisliti na početku ekonomske krize. Da bi preživeli upustili su se u oštru borbu za povećanje ukupnog broja čitalaca i ukupnog prihoda - ne birajući sredstva. To znači da su još veću pažnju posvetili kako štampanim izdanjima tako i njihovoj onlajn i mobilnoj varijanti. Prema tome – novine u svim njihovim oblicima nastavljaju da budu jedan od osnovnih oblika informisanja odraslih u Americi. Ovo potkrepljuju podaci prema kojima je čak 71 odsto od 165,6 miliona ljudi čitalo novine u jednom od njihovih pojavnih oblika tokom sedmice. To potvrđuje i podatak da je tokom septembra 2010. godine bilo čak 102,8 miliona pojedinačnih poseta nekom od novinskih sajtova što znači da je obuhvaćeno čak 61 odsto odraslih korisnika Interneta u Americi.


COCA-COLA LANSIRA BOŽIĆNU KAMPANJU U 90 ZEMALJA

Kompanija Coca-Cola je u završnim pripremama za lansiranje božićne kampanje. Ovogodišnja kampanja će biti lansirana u 90 zemalja širom sveta. U okviru kampanje predviđeni su tv spotovi, outdorr reklame, bioskopi, digitalni mediji i “in-store” promocije. Kampanju vodi Coca-Cola Nenačka, a “krivac” za sve ostalo je McCann Erickson Madrid.


HOLANĐANI NAJČEŠĆI POSETIOCI INTERNETA

Nedavno su saopšteni podaci o učestalosti  i dužini poseta Internetu u evropskim zemljama. Podaci se odnose na ponašanje korisnika u Septembru 2010. godine i ukazuju da su Holanđani evropski šampioni po oba osnova. U septembru 2010. svaki ispitani Holanđanin je u proseku posetio Internet 78,2 puta, a na te posete je tokom mesec dana potrošio 31,9 sati. Na drugom mestu su Britanci sa 71,3 posetom, a treći su Francuzi sa 68,4 poseta. Evropski prosek za septembar je bio 58,9 poseta po jednom ispitaniku. Najviše vremena je provedeno u pretraživanju potrala, a najmanje za e-mail komunikaciju.


U AUSTRIJI «KRONEN-ZEITUNG» NA PRVOM MESTU

Prema nedavno saopštenim rezultatima oditovanja tiraža nacionalnih dnevnih listova u Austriji na superiornom prvom mestu je «Kronen-Zeitung». Vodeći austrijski dnevnik ostvario je radnim danima prosek od 817.549 prodatih primeraka, a nedeljom 1.341.209 primeraka. Na drugom mestu je «Kurir» sa prosekom od 161.996 radnim danima i 317.616 nedeljom. Na trećoj poziciji je najmlađi austrijski dnevnik «Oesterreich» koji inače kombinuje plaćenu i besplatnu varijantu. Sa onom plaćenom dostigao je cifru od 144.446 primeraka, a besplatno nedeljno izdanje ima triraž od 410.868 primeraka.


KANDIDATURA UKRAINE ZA WAN-IFRA KONGRES 2012

Ukrainski predsednik Viktor Juščenko izrazio je spremnost da Ukraina bude domaćin Svetskog novinskog kongresa 2012. godine koji tredicionalno organizuju Svetska asocijacija novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA). Juščenko je izjavio da bi to bio značajan doprinos razvoju medija u ovoj zemlji, a da bi najbolji termin za održavanje bio onaj koji se poklapa sa održavanjem Evropskog  šampionata u fudbalu. Predlog je iznet za vreme dvodnevne posete Ukraini Kristofera Raisa, izvršnog direktora WAN-IFRA.


UGANDA: PRESUDOM PROTIV OBJAVLJIVANJA IMENA HOMOSEKSUALACA

Visoki sud u Kampali (Uganda) po hitnom postupku je doneo presudu kojom se novom,  lokalnom magazinu “Rolling Stone” zabranjuje dalje objavljivanje homoseksualaca u ovoj zemlji. Magazin je prvobitnno uz “opasku” da se radi o homoseksualcima koje treba obesiti objavio listu sa sto imena. Nakon toga usledila su imena i fotografije 20 “generala” homoseksualnog pokreta u Ugandi. “Rolling Stone” je novoosnovani magazin u Ugandi sa tiražom od 2.000 primeraka. U avgustu ove godine lansirali su ga diplomci o Kampala Makerere University, koji je omiljena destinacija  hrišćanskih propovednika koji vode krstaški rat protiv homoseksualizma u Ugandi.


U AUSTRALIJI PORASTAO PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Ukupan prihod po osnovu onlajn oglašavanja u Australiji dostigao je tokom trećeg kvartala ove godine rekordan iznos od 571,75 miliona dolara. U odnosu na isti kvartal prethodne godine reč je o porastu prihoda od 105,5 miliona dolara, odnosno 23 odsto. Ono što raduje stručnjake za ovu oblast je činjenica da je porast zabeležen praktično u svim kategorijama onlajn oglašavanja.


JUŽNA AFRIKA: SUNDAY TIMES ŠTAMPA ZULU IZDANJE

Južnoafrički vodeći magazin „Sunday Times“ odlučio je da pokrene izdanje na zulu jeziku u nastojanju da dopre do nove čitalačke publike. U tiražu od 10.000 primeraka Zulu izdanje magazina odštampano je na 32 stranice. Sadržaj je namenjen selekciji najboljih tema iz svih segmenata osnovnog izdanja magazina „Sunnday Times“ na engleskom jeziku.


MARDOK STAVIO KARTE NA STO EVROPSKE KOMISIJE

Medijski mogul Rupert Mardok odlučio je da definitivno otvori karte i stavi ih na sto Evropske Komisije. Njegova kompanija News Corporation uprkos protestima u Velikoj Britaniji obavestila je Evropsku komisiju o nameri da kupi 61 procenat akcija satelitskog emitera BskyB koje još nisu u njenom vlasništvu čime bi Mardokova kompanija postala većinski vlasnik ove tv kompanije. Evropska komisija na čelu sa komesarom za zaštitu konkurencije Joakinom Almunjom ima, 25 radnih dana (rok teče od 4. novembra) da donese odluku o tome da li je potrebno dodatno istraživanje povodom ovog zahteva.  


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!