Novembar, 2010 No. 139


 "VREME“ PROSLAVILO 20 ROĐENDAN

Nedeljnik "Vreme" (član Asocijacije medija) 29. oktobra proslavio je – radno i svečano – svoj 20. rođendan. Koktelu u hotelu Kontinental u Beogradu prisustvovale su brojne zvanice, prijatelji redakcije i poslovni saradnici. Među njima su bili i predsednik Srbije Boris Tadić, ministri Vuk Jeremić i Nebojša Bradić, zaštitnik građana Saša Janković, gradonačenik Beograda Dragan Đilas, vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković, urednik "Blica" Veselin Simonović, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, direktor kompanije ComTrade Veselin Jevrosimović i brojne druge ličnosti iz javnog života zemlje.


NOVINSKE AGENCIJE PRED IZAZOVIMA MODERNOG DOBA

Generalnu Skupštinu Asocijacije agencija Balkana i Jugoistočne Evrope ABNA-SE održanu poslednjih dana oktobra u Beogradu, otvorio je  ministar kulture Nebojša Bradić porukom da su novinske agencije u svetu pred velikim izazovom i da su društvene promene dovele do toga da postanu konkurentne, izađu na tržište i odviknu se od državne podrške. Generalni sekretar Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) Erik Nilen rekao je da pojava novih tehnologija i razvoj interneta, može predstavljati opasnost, ali i šansu za razvoj novinskih agencija. Na otvaranju Skupštine, prisutnima se obratio i generalni sekretar ABNA Andreas Hristodulidis, podsetivši da je Tanjug (član  Asocijacije medija) jedna od najaktivnijih agencija u ovoj organizaciji i izrazio nadu da će skup u Beogradu označiti još bolju saradnju članica ABNE. Direktorka novinske agencije Tanjug Branka Đukić ukazala je da novinske agencije Balkana i Jugoistočne Evrope mogu značajno da doprinesu afirmaciji nove politike i novih vrednosti. Novinska agencija Tanjug je predsedavajući 19. Generalne skupštine Asocijacije novinskih agencija Balkana i Jugoistoične Evrope ABNA-SE, kao jedan od osnivača te asocijacije 1995. godine. Na Skupštini su učestvovali Agerpres (Rumunija), ANA-MPA (Grčka), Anadolu (Turska), BTA (Bugarska) CNA (Kipar), MIA (Makedonija), SRNA (Republika Srpska). Kao posmatrači prisustvovali su  i direktori i glavni i odgovorni urednici FENA (BiH), MOLDPRES (Moldavija) i STA (Slovenija), a kao gosti bili su predstavnici crnogorske novinske agencije MINA i urednik grčkog lista Katimerini.


ŠARIĆ PROTIV MEDIJA I DRŽAVE

Povodom tužbi koje su pravni zastupnici Darka Šarića podneli protiv dnevnih listova „Press“ (član Asocijacije medija) i „Pravde“ u organizaciji UNS-a održan je skup „Šarić protiv medija i države“. Gotovo svi učesnici u raspravi, a posebno prisutni urednici i predstavnici države složili su se da milionske tužbe imaju za cilj da zastraše medije. Tužba Darka Šarića jeste klasična mafijaška pretnja posle koje će uslediti i klasična mafijaška sačekuša u kojoj bi mogao da strada neko od novinara, ili državnih funkcionera, upozorio je Dragan J. Vučićević, glavni urednik Press-a. I državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen složio se da su tužbe Darka Šarića protiv Pressa, i „Pravde“ kojima traži čak 20 miliona dinara odštete klasično zastrašivanje. Zdenko Tomanović, advokat Darka Šarića, odbacio je optužbe da je „eksponent Šarićevih mafijaških pretnji" i okrivio državu da u ovom slučaju krši pretpostavku nevinosti. On je inače izjavio da bi tužbe bile podnete i protiv nekih drugih listova, ali da je advokatska kancelarija imala samo tri potpisana ovlašćenja. Asocijacija medija i ovom prilikom od nadležnih državnih organa očekuje da svim medijskim kućama obezbede nesmetane uslove za rad i sa posebnom pažnjom će pratiti ovaj sllučaj.


„NOVOSTI“ PROMOVISALE KNJIGU EMIRA KUSTURICE

Promocija prve knjige reditelja Emira Kusturice, svojevrsna autobiografija duše “Smrt je neprovjerena glasina”, u izdanju Kompanije “Novosti” (član Asocijacije edija), privukla je izuzetnu pažnju posetilaca na Sajma knjiga. Među prisutnima na promciji bili su i Dušan Kovačević, Gordan Mihić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, starešina Saborne crkve otac Petar Lukić, Slavko Štimac, Miodrag Krivokapić, šef BIA Aleksandar Vukadinović, predsednik DSS Vojislav Koštunica, novinari Slava Đukić, Olja Bećković... Među predstavnicima medija, bilo je i mnogo novinara iz regiona, koji su došli specijalno zbog ovog događaja. “Vodič” kroz predstavljanje životne sage našeg najslavnijeg reditelja bio je dr Nele Karajlić, a mnogobrojnim gostima obratili su se Manojlo Manjo Vukotić, generalni direktor i  glavni urednik Kompanije “Novosti”, književni kritičar Vladimir Kecmanović i akademik Matija Bećković.


PREMIJER SRBIJE POSETIO TELEKOMUNIKACIONI CENTAR PTT

Reforma državne uprave dugoročno će doneti velike koristi građanima i državi i njena suština je da građani mogu brže, efikasnije, jeftinije da dođu do raznih dokumenata i potvrda koje su im potrebne, rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković obilazeći Telekomunikacioni centar PTT-a (pridruženi član Asocijacije medija). Premijer je kao jedan od značajnijih rezultata reformi državne uprave naveo to što je izvod iz matične knjige rođenih postao trajni dokument za građane, koji se izdaje samo jednom i najavio da će do 2014. u sistemu elektronske uprave biti pohranjeni podaci svih građana Srbije. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković prezentovao je premijeru i saradnicima novi Centralni sistem za elektronsku obradu matičnih knjiga, Generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić najavio je da su pri kraju pripreme da se u poštama počne sa izdavanjem biometrijskih dokumenata građanima i potvrda o državljanstvu, u saradnji sa MUP-om Srbije i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.


POMOĆ „DNEVNIK HOLDINGU”

Vlada Vojvodine prihvatila je plan za pomoć novosadskom preduzeću “Dnevnik holding”, čiji je osnivač Pokrajina. Planom je obuhvaćeno vraćanje dela kredita uzetih od poslovnih banaka, vrednih 60 miliona dinara, zatim isplata zarada zaposlenima u iznosu od deset miliona dinara, kao i pet miliona dinara za obezbeđivanje repromaterijala i sirovina. Dodatnih 89 miliona dinara namenjeno je za mašine, opremu te izmeštanje štamparije i drugih delova Holdinga, kao i za finansiranje socijalnog programa i isplatu zaostalih doprinosa za zdravstveno osiguranje.


NAGRADA „DUŠAN BOGAVAC” PANČIĆU

Žiri novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost odlučio je da za 2010. godinu nagradu dodeli novinaru Teofilu Pančiću novinaru nedeljnika „Vreme“ (član Asocijacije medija). Pančić je kao novinar, kolumnista i kritičar svojim promišljenim, hrabrim i angažovanim tekstovima pokazao i dokazao da u srpskom novinarstvu postoje autori, ličnosti s profesionalnim integritetom, koji svojim stilom, erudicijom i traganjem za istinom čine ovu epohu i ovdašnje prostore boljim i podnošljivijim, kaže se u saopštenju NUNS-ovog žirija.


SRBIJA PALA ZA 23 MESTA NA LISTI SLOBODE MEDIJA

Prema najnovijem izveštaju o slobodi štampe Reportera bez granica (RSF), najviši stepen slobode uživaju novinari u Finskoj. A najniži, kako stoji u godišnjoj publikaciji ove međunarodne organizacije za zaštitu novinara – u Severnoj Koreji. Na rang-listi 178 zemalja sveta, Srbija se ove godine nalazi na 85. mestu, ali je u proteklih 12 meseci nazadovala za 23 pozicije. Nataša Vučić Lesendrić, pomoćnica ministra za kulturu zadužena za medije izjavila je da ne može da komentariše rezultate jer su nepoznati kriterijumi na osnovu kojih su vrednovane medijske slobode.
U izveštaju se navodi da balkanske zemlje i dalje izazivaju zabrinutost i dodaje se da najznačajniji pad beleže Crna Gora (-27), Makedonija (-34), Srbija (-23) i Kosovo (-17). Kosovo, koje je predstavljeno kao samostalna država, našlo se na 92, a Crna Gora na 104. mestu. Slovenija je najbolje rangirana od zemalja u regionu, na 46. mestu, odmah iza nje je BiH, a potom Hrvatska na 62. i Makedonija na 68. mestu.


ROĐENDAN „NARODNIH NOVINA“

Jedini dnevni list u unutrašnjosti Srbije južno od Beograda, niške „Narodne novine“, obeležile su  66. rođendan. Na prigodnoj svečanosti rečeno je da je ovaj dnevnik opstao zahvaljujući svojoj vernosti čitaocima i sloganu – „Gde god je narod – tu su i ‘Narodne’“! Niški dnevnik je i jedan od retkih dobrih primera uspešne privatizacije sprovedene oktobra 2006. godine, nakon čega je novi vlasnik pokazao da mu je cilj da novine traju i opstaju, a ne da ih je kupio pre svega zbog atraktivnog poslovnog prostora u centru grada. Glavni i odgovorni urednik Timošenko Milosavljević kaže da veruje da će „Narodne“ ostati kritičar vremena čiji su savremenici i da će biti „naročito posvećene malom čoveku koji je u velikim neprilikama.


IMENOVANI NOVI RUKOVODIOCI U RTS-U

Upravni odbor Radio-televizije Srbije imenovao je, na predlog generalnog direktora Aleksandra Tijanića, nove rukovodioce RTS-a. Direktor TV Beograd i dalje je Nikola Mirkov, direktor Radio Beograda Dušan Radulović, a glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović. Glavni i odgovorni urednik Kulturno-obrazovnog programa je Miodrag Zupanc, a glavni i odgovorni urednik Zabavnog programa je Dejan Gligorijević.
Đorđe Vlajić imenovan je za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda, Đorđe Malavrazić za glavnog i odgovornog urednika Drugog programa, a Predrag Šarčević za glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa. Glavni urednik Programa 202 je Darko Kocijan.  


FONET INTERNET TV

Novinska agencija Fonet (član Asocijacije medija), u formi internet televizije, startovala je sa produkcijom video vesti na portalu http://www.fonetnjeb.tv/ o najvažnijim događajima u zemlji, regionu i svetu koji se odnose na Srbiju. Posetioci mogu da biraju video vesti iz rubrika politika, ekonomija, društvo, kultura, sport i zabava. Posebnu pažnju trebalo bi da privuče rubrika „60 sekundi“, kao zbirni pregled najvažnijih vesti u Srbiji, u trajanju od jednog minuta sa više izdanja u toku dana.


ALO! PROSLAVIO ROĐENDAN!

Redakcija lista „Alo!“ proslavila je treći rođendan! Tim povodom redakcija ovog lista poručila je čitaocima da će im se za vernost i dalje oduživati najaktuelnim temama, ekskluzivnim pričama i ostalim atraktivnim novinskim sadržajima. Vlasnik lista je Ringier d.o.o. (član Asocijacije medija).


IZUZETNO USPEŠNA JUBILARNA GODINA APOTEKE „BEOGRAD“

Kao vodeća kompanija u oblasti apotekarstva Apoteka „Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) daje veliki značaj društvenoj odogovrnosti, posebno u oblasti zaštite životne sredine, zaštite i bezbednosti zaposlenih i u odnosima sa društvenom zajednicom, što potvrđuju i dobijeni SGS sertifikati integrisanog menadžment sistema u kome su integrisani SRPS ISO 9001:2008, SRPS ISO 14001:2005 i OHSAS 18001:2007. Primajući sertifikate Olivera Gordić, generalna direktorka Apoteke „Beograd“ istakla je da ova ustanova, osim stalne broge za unapređenje poslovanja, posebnu pažnju poklanja društveno korisnom poslovanju. Istovremeno Gordićka je istakla da Apoteke „Beograd“ jubilarnu 2010. godinu završavaju prenošenjem 120 miliona dinara zdravstvu grada Beograda za razvoj zdravstvene zaštite na teritoriji grada.


GRAĐANI PREPOZNAJU DRUŠTVENO KORISNE AKCIJE DELTE

Prema najnovijoj analizi međunarodne agencije za istraživanje tržišta Synovate, na temu „Društveno odgovorno poslovanje iz perspektive građana“, Delta Holding je kompanija koju je najveći broj ispitanika prepoznao kao društveno odgovornu. Anketirani građani kao najzapaženiju društveno odgovornu akciju Delta Holdinga istakli su kampanju Delta Maxija „1 dinar za...“ u okviru koje je od proizvoda marke Premia odvajan po jedan dinar za decu bez roditeljskog staranja, narodne kuhinje i za pomoć osobama sa invaliditetom. Ova poslednja akcija još je u toku i završiće se u decembru tekuće godine. Anketa agencija Synovate pokazala je da najveći broj građana uglavnom prepoznaje novčana izdvajanja za dobrobit zajednice kao CSR aktivnosti. Intenzivnijim izveštavanjem o svojim društveno odgovornim aktivnostima Delta Holding će nastojati da proširi svest građana o značenju i značaju CSR-a za razvoj zajednice i podizanja standarda društva u kojem živimo.


BOJANA LEKIĆ DIREKTORKA AVALE

Bojana Lekić je imenovana za generalnog direktora televizije Avala, što je njen povratak na televiziju posle četvorogodišnje pauze. Robert Nemeček kao glavni i odgovorni urednik i Lekić kao direktor televizije Avala činiće tandem koji će u narednom periodu gledaocima ponuditi ne samo nove sadržaje, već i potpuno izmenjenu programsku koncepciju - saopštila je Avala. Lekićeva je bila urednik na Studiju B, glavni i odgovorni urednik B92 i nekadašnje BK televizije, glavni urednik informativnog programa i zamenik direktora RTS-a.


”NOVOSTI” PROSLAVILE 57 ROĐENDAN

„Večernje novosti" napunile su 16. oktobra 57 godina. Tim povodom nagrađeni su najbolji u protekloj godini. Lauretima je nagrade uručio generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti Manojlo Manjo Vukotić. Nagradu za životno delo, koja nosi ime barda srpskog novinarstva i osnivača "Novosti" Slobodana Glumca, dobio je dugogodišnji reporter Vlastimir Popović. Za intervju sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedovim nagradu je dobio  dugogodišnji dopisnik "Novosti" iz Moskve Branko Vlahović. Za doprinos uspesima redakcije u protekloj godini nagrađeni su i Danijela Milinković, Sofija Babović, Gojko Zorić Za uspešan urednički rad nagrađen je odgovorni urednik "Tip Novosti" Miodrag Stojanović.
Dobitnik nagrade za izuzetan poslovni potez ove godine je direktor "Novosti presa" u Banjaljuci Marinko Kovačević


„AMICA“ STIGLA I U SRBIJU

U prodaji je prvi broj magazina Amica za Srbiju, rađen po licenci čuvenog modnog časopisa, koji u Italiji izlazi već šest decenija. Sadržaj magazina su vrhunski italijanski i domaći  modni editorijali, a savremena žena ovde će pronaći mnoštvo ideja, pre 
svega kada je reč o razvijanju sopstvenog stila i negovanju duha i tela. Osim toga, Amica objavljuje tekstove o najrazličitijim temama koje intrigiraju moderne pripadnice lepšeg pola. Uz slogan "Moda kao način života", ovaj prestižni magazin na srpsko tržište lansira izdavačka kuća Color Press Group (član Asocijacije medija). Amica će na kioscima biti svakog 25. u mesecu, a cena magazina je 99  dinara!


NOVI PROJEKAT HEMOFARMA U RUSIJI

Hemofarm inženjering koji posluje u sastavu Hemofarm koncerna (član Asocijacije medija) realizovaće još jedan značajan posao u Rusiji - projektovanje i izgradnju fabrike farmaceutskih preparata i proizvoda medicinske namene za rusku farmaceutsku i biohemijsku kompaniju Nearmedik plus.  Potpise na ugovor o izgradnji fabrike na oko 21.000 kvadrata u industrijskoj zoni grada Obninska, u Kaluškoj oblasti stavili su Vladimir Georgijevič Nesterenko, generalni direktor kompanije Nearmedik plus i Dragan Starović, direktor Hemofarm Inženjeringa  u Obninsku. Stručnjaci Hemofarm inženjeringa imaju obavezu da urade projektno-tehničku dokumentaciju fabrike za proizvodnju čvrstih i šumećih formi lekova. Pored proizvodnih pogona usklađenih sa GMP i najnovijim naučno-tehničkim dostignućima u oblasti proizvodnje lekova, projekat obuhvata i prateće objekte u okviru fabričkog kompleksa: skladište, administrativnu zgradu, laboratorije i infrastrukturalne objekte. Primopredaja izvedenih radova ove značajne green field investicije obavljaće se fazno. Osnova saradnje sa kompanijom Nearmedik plus leži u više od tri decenije uspešnog poslovanja Hemofarma u Rusiji koja je i najveće izvozno tržište vršačkog Koncerna sa preko 50 odsto učešća u prodaji. Od 2006. Hemofarm, osim dobavljuača lekova za veliko rusko tržište postaje i domaći proizvođač lekova, zahvaljujući fabrici u Obninsku, koja je proizvod sopstvenih tehnologija i znanja saradnika proizvodnje i Hemofarm Inženjeringa.


RATEL DOBIO NOVOG DIREKTORA

Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) jednoglasno je za direktora RATEL-a izabrao Milana Jankovića na period od pet godina. Kako je navedeno u saopštenju, izboru je prethodilo raspisivanje i sprovođenje javnog konkursa. Janković je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Katedri za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  Nakon 14 godina provedenih u telekomunikacionoj industriji, gde se bavio uvođenjem novih tehnologija, postao je vođa projekta u razvojnom odeljenju Zajednice jugoslovenskih PTT, gde se bavio razvojem i primenom mreža za pristup.  Učestvovao je u realizaciji tri projekta Evropskog instituta za istraživanje i strateške studije u oblasti telekomunikacija (EURESCOM). Janković je obavljao funkciju generalnog direktora Zajednice jugoslovenskih PTT od decembra 2002. do marta 2006, kada je izabran za izvršnog direktora Republičke agencije za telekomunikacije. 


DELTA GENERALI RAŠIRILA „JEDRO“

Kompanija Delta Generali Osiguranje otvorila je svoj dom zdravlja "Jedro", kao prva osiguravajuća kuća koja svojim osiguranicima, ali i drugim zainteresovanim građanima, nudi zdravstvene usluge u sopstvenoj ustanovi. Osnivajući medicinsku ustanovu koja je opremljena po najvišim evropskim standardima i spremna da organizaciono, tehnološki i kadrovski odgovori na sve potrebe svojih pacijenata. Dom zdravlja „Jedro“ početak rada obeležio je donacijom Sigurnoj kući, čijim štićenicima je obezbeđena besplatna medicinska pomoć. Tim povodom, direktor zdravstvenog centra Svetlana Vukajlović je sa Vesnom Stanojević, koordinatorom projekta Sigurna kuća, ispred zgrade „Jedra“ zasadila jabuku, simbol zdravlja i vitalnosti, a ujedno i simbol novootvorene zdravstvene ustanove. „Jedro” se nalazi na pristupačnoj lokaciji u poslovnoj zgradi u naselju Belvil na Novom Beogradu. 

FRANCUSKA: JOŠ 210.000 NOVIH PRETPLATA NA RAČUN VLADE

Francuska vlada ne posustaje u nastojanju da stanovnike ohrabri da kupuju novine i u kriznim vremenima. Očekuje se da će finansirati još 210.000 pretplata čitalaca na neke od 59 odabranih novina. Pretplate će biti namenjene čitaocima od 18 – 24 godine koji se budu odlučili da na ovaj način dolaze do svog primerka dnevnih novina.. Inače u prethodnom ciklusu završenom u oktobru za 200.000 pretplata finansiranih iz vladinih fondova prijavilo se više od 300.000 potencijalnih čitalaca. Očekuje se da će ova vrsta pomoći francuske vlade štampanim medijima u periodu od tri godine koštati oko 13 miliona funti.


NAJTIRAŽNIJI U NEMAČKOJ…

Prema nedavno saopštenim oditorskim podacima u Savetnoj Republici Nemačkoj i dalje je na više nego ubedljivom prvom mestu po prodatom tiražu među dnevnim listovima “Bild” sa prosečnom dnevnom prodajom od 3.129.994 tokom sedmice odnosno 2.937.054 primeraka nedeljom. Na drugom mestu je Süddeutsche Zeitung sa prosekom od 405.622 primeraka radnim danima (511.535), treći je  Frankfurter Allgemeine Zeitung  358.927 (380.306). Na četvrtom mestu po prodatom tiražu je Die Welt sa 254.785 (210.675) a na petom mestu u vodećoj grupi je privredni dnevnik Handelsblatt sa 136.612 prosečno dnevno prodatih primeraka


… I NAJTIRAŽNIJI U RUMUNIJI

Oditovani su tiraži dnevnih listova i u susednoj Rumuniji za isti period kao i oni u Nemačkoj. Na prvom mestu je Click sa prosečnom prodajom od 207.366 primeraka dnevno. Na drugoj poziciji je Ringierova “Libertatea” sa 148.407 primeraka. Treći je Adevarul sa prodatim tiražom od 116.682 primeraka, četvrto mesto pripada Journaul National sa 66.171 primerkom I peti u vodećoj grupaciji je Cancan 58.454. Najtiražniji rumunski dnevni list su besplatne dnevne novine Adevarul de Seara. Distribuiraju se u 510.000 primeraka dnevno, a reč je o tiražu koji izdaje 39 lokalnih izdavača pod istim imenom.


SOROS DONIRAO MILION DOLARA ZA BORBU PROTIV “FOX NEWS”

Neprofitni web sajt Media Matters među čijim aktivnostima je i monitoring američkih konzervativnih medija primio je donaciju od milion dolara od američkog milionera Džordža Sorosa. Organizacija je saopštila da će iznos upotrebiti na intenziviranje suprodstavljanju informativnom programu Fox News. U izjavi datoj tim povodom Soros je optuzio Fox News za “zapaljivu retoriku” koja je u suprotnosti sa vrednostima demokratskog društva. Inače Fox-ov vlasnik medijski mogul Rupert Mardok nedavno je u dva maha donirao američkim republikancima po milion dolara


ZENITH OPTIMEDIA  I SANOFI-AVENTIS I DALJE ZAJEDNO

Francuski i svetski farmaceutski džin, kompanija Sanofi-Aventis odlučila je da i u narednoj godini nastavi saradnju sa oglasnom agencijom ZenitOptimedia, koja će voditi računa o 285 miliona funti namenjanih oglašavanju u medijima širom sveta. Zna se da se ZenithOptimedia za ovaj posao nadmetala sa najmanje dve neimenovane agencije. Skoro polovina pomenutog iznosa biće namenjena reklamiranju na američkom tržištu. Sanofi-Aventis je četvrta po veličini farmaceutska industrija u svetu.


DOBRE VESTI IZ KANADE

Kada je reč o štampanim medijima iz Kanade stižu dobre vesti, a još bolje kada je reč o štampanim medijima i njihovim onlajn izdanjima. Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja broj čitalaca onlajn i štampanih medija od 2005. godine porastao je za 500.000. Istraživanje je utvrdilo da na ovaj kombinovani način novine stižu do 75-80 odsto populacije odraslih. U Torontu, najznačajnijem kanadskom tržištu kada su u pitanju štampani mediji kombinacijom štampenih izdanja i onlajna novine svakodnevno stižu do čak 76 procenata populacije starije od 18 godina.


STARBUCKS STARTUJE SA WI-FI PONUDOM U AMERIČKIM KAFEIMA

Poznati američki lanac kafea Starbucks uskoro će posetiocima svojih kafea širom amerike ponuditi i besplatnu WI-FI konekciju. U saradnji sa Yahoo posetiocima ovog lanca biće ponuđeni besplatni internet sadržaji u 6.800 kafea širom Amerike. Servis koji će ponuditi imaće šest kanala: vesti, zabavu, zdrav život, biznis i mogućnost zapošljavanja, susedi i kanal za ličnu komunikaciju Starbucks musterija.


I ČLANICE EU PADAJU NA LESTVICI SLOBODE ŠTAMPE

Prema nedavno saopštenim podacima organizacije „Reporteri bez granica“ koji se odnose na stepen medijskih sloboda u pojedinim zemljama i pojedine zemlje članice EU imaju vrlo nizak rejting. Italija je u 2010. godini uspela da se plasira tek na 47 mesto, Rumunija je 52. a Grčka i Bugarska su na neslavnom 70 mestu. Za razliku od njih najbolje plasirane evropske zemlje na ovogodišnjoj listi su Finska, Island, Holandija, Norveška, Švedska i Švajcarska.


BRITANIJA: NA TRŽIŠTE LANSIRAN “I” PO CENI OD 20 PENIJA

Posle skoro 25 godina na britansko tržište štampe lansirane su nove dnevne novine u kategoriji tzv “quality” listova. Reč je o dnevniku sa izuzetno kratkim imenom “I” koji će se na tržištu prodavati po ceni od 20 penija, a izdavač je “The Indipendent”. Planirano je da list dostigne tiraž od 400.000 primeraka a u promotivnoj fazi svakodnevno će biti deljeno po 100.000 primeraka tokom prve dve nedelje. Liste će imati obim od 56 strana. List će pripremati ista ekipa koja priprema i “The Independent”. Vlasnik kompanije je ruski milijarder Aleksandar Lebedev koji je do vlasništva došao kupovinom vrednom samo jednu  funtu.


BAUER MEDIA LANSIRALA “GAZ7ETTA”

Izdavačka kuća Bauer Media odlučila je da lansira pilot broj magazina za muškarce “Gaz7etta” kao prilog magazina Grazia koji se na tržištu pojavio krajem oktobra. Izdavač će novi magazin na čijoj naslovnoj strani je Roberto Manćini trener fudbalskog kluba Mmančester Siti u tiražu od preko 500.000 primeraka pokloniti čitaocima uz magazin Grazia, preko pultova u Harrods, Reiss, Top Man ali i kao prilog besplatnim dnevnim novinama City AM. Pilot broj magazina “Gaz7etta” podržali su svojim oglasima BMW, Moschino, Harrods, Calvin Klein, Tag Heuer and Galliano. Magazin će biti namenjen čitaocima tridesetih godina, a sadržaj bi trebalo da bude u proporciji 50:50 procenata vesti i zanimljivih priča o životu i stilu. Uveren u uspeh novog magazina izdavvač je već pripremio i web sajt na adresi www.gaz7etta.co.uk


DEJLI MIROR ODLUČIO DA NAPLAĆUJE ONLAJN SADRŽAJ

Britanski dnevni list “Daily Mirror” postaće poslednje dnevne novine na nacionalnom nivou koje će početi da primenjuju naplaćivanje poseta svojoj onlajn verziji. Pre toga ovu odluku su već počeli da primenjuju mardokovi The Times i News of the World. Do kraja godine, menadžment Dejli Mirora će doneti definitivnu odluku o tome za koje sadržaje će biti važiti naplata na adresama mirror.co.uk i sundaymirror.co.uk. Inače u prošlosti izdavačka kuća Trinity Mirror je aktivno pokušavala da zaštiti sadržaj svojih dnevnih novina od agregatora kao što je naprimer NewsNow.


BILD.DE NAJPOSEĆENIJI INFORMATIVNI SAJT

Informativni medijski portal Bild.de zauzeo je u septembru ubedljivo prvo mesto među nemačkim medijskim portalima sa ukupno 146,9 miliona poseta. Prema podacima specijalizovane firme IVW-onlajn, koja registruje posećenost internet adresama, Portal Špigel-onlajn se nalazi na drugom mestu i u ovom mesecu zabeležio je mali pad poseta. Slede web sajtovi sa najvećom posećenošću: Welt Online, Sueddeutsche.de, Focus Online, n-tv.de i FAZ.NET.


 

 

 

 

 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!