Novembar, 2009 No. 116


NOVINE PONOVO NA KIOSCIMA FUTURE PLUS

Članice Asocijacije medija – Kompanija Novosti, Ringier Srbija, Color Press Group, Politika novine i magazini, Press publishing group, Adria Media Srbija, Dnevnik-Vojvodinapress, Ekonomist i Vreme, VojvodinaInfo, NIN– odlučile su da, posle 55 dana, ponovo isporučuju  dnevne novine i magazine  distributivnoj mreži firme Futura Plus.
Odlukom da obnove isporuke dnevne i periodične štampe, koja je obustavljena zbog ogromnih dugovanja Future Plus, izdavačke kuće članice Asocijacije medija pružaju podršku nastojanjima stečajne uprave da spreči bankrot ove distributivne mreže i sačuva radna mesta 3.300 zaposlenih.


I USLUGE TELEKOMA SRBIJA NA KIOSCIMA FUTURE

Od nedavno, ponovo su dostupne usluge kompanije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) na prodajnim mestima preduzeća Futura Plus. Korisnici će tako imati priliku da, na prodajnim mestima ovog preduzeća, pronađu elektronske dopune, InoCall kartice i Halo kartice, kao i novi CD Željka Joksimovića koji je u ponudi uz mt::s pripeid karticu sa 200 dinara kredita. Telekom Srbija podseća korisnike da će CD popularnog pevača u naredna dva meseca ekskluzivno biti u prodaji, uz mt:s karticu, i u poslovnicama Telekoma Srbija.


BLIC PO TREĆI PUT BIRA PREDUZETNIKA GODINE

Dnevni list Blic (član Asocijacije medija) i Banka Intesa treću godinu za redom su pokrenuli akciju za izbor najboljeg „Blic preduzetnika 2009”. Izbor će biti održan održan početkom 2010, a pobedniku sledi nagrada od 30.000 evra, koju će, po utvrđenim pravilima konkursa, morati da iskoristi za unapređenje poslovanja.
Stručni žiri će se rukovoditi profitabilnošću, likvidnošću preduzeća, izvoznim rezultatom i potencijalima u 2009, brojem zaposlenih i novozaposlenih.... Vojislav Tufegdžić, urednik akcija dnevnog lista, izjavio je da će „Blic” predstaviti 50 najuspešnijih preduzeća, a da će do kraja akcije članovi žirija posetiti top 10 preduzeća.
- Osnovni cilj akcije je promocija sektora malih i srednjih preduzeća (MSP), u okviru kojeg radi skoro 70 odsto zaposlenih u Srbiji - rekao je Tufegdžić.
Akciju je otvorio i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, istakavši da su MSP okosnica srpske privrede.


 PJER 2009. – PROGLAŠENI NAJBOLJI KARIKATURISTI

Pobednik “Pjera”, najznačajnijeg nacionalnog konkursa za najbolju karikaturu, koji Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) tradicionalno organizuje 42. put, ove godine je Milanko Kaličanin iz Kraljeva. Prvonagrađenom autoru za njegovu karikaturu bez reči, pripašće Zlatna plaketa “Pjer”  i novčani iznos nagrade od 100.000 dinara. Drugoplasirani, Nikola Pejkov iz Crepaje, autor karikature pod naslovom “Maske”, dobiće Srebrnu plaketu i 50.000 dinara, a trećeplasiranom, Jovanu Prokopljeviću iz Zemuna, za karikaturu bez reči, “Novosti” će uručiti bronzanu plaketu i novčani iznos od 30.000 dinara. Za najbolju karikaturu portreta - novi laureat ove nagrade je Zoran Tovirac Toco iz Zemuna, za portret Ivana Tasovca, koji nosi naslov “Trilogija politička - sportska - kulturna”. Tovircu će kao nagrada pripasti Plaketa “Pjer” i 40.000 dinara. Ovogodišnjim laureatima nagrade “Novosti” i “Pjerovog” konkursa svečano će biti uručene 30. novembra u Galeriji “Progres”, kada će biti organizovana i izložba svih pobedničkih karikatura tokom 42 godine, koliko traje jedno od najrelevantnijih i najcenjenijih takmičenja za najbolju karikaturu na ovim prostorima.


NIN U NOVOM RUHU

Polovinom novembra na tržištu su se pojavile kompletno redizajnirane Nedeljne informativne novine – NIN (član Asocijacije medija). Najstariji nedeljnik u zemlji, NIN, osim što je promenio format u potpunosti je promenio i grafički izgled hvatajući priključak sa trendovima na evropskom i svetskom tžištu magazina. Uz nešto manji format od doskorašnjeg redakcija se opredelila i za štampu korica u punom koloru ali na mat papiru. Za novi izgled NIN-a odgovorna je agencija Orange Studio, za kvalitet štampe Politika AD a za sve ono između korica čitaocima je i dalje odgovorna redakcija NIN-a na čelu sa Srđanom Radulovićem glavnim urednikom. NIN se na kioscima širom Srbije pojavljuje nedeljno po ceni od 120 dinara.


DELTA HOLDING GRADI ZADUŽBINU ZA DECU SA INVALIDITETOM

Povodom obeležavanja dve godine uspešnog rada Delta Humanitarnog Fonda, kompanija Delta holding (pridruženi član Asocijacije medija) najavila je da će u Beogradu, na Bežanijskoj kosi, izgraditi svoju prvu zadužbinu kao poklon prestonici, a koja će biti namenjena dnevnom boravaku dece sa invaliditetom. To će biti prva zadužbina u Srbiji posle 70 godina, odnosno posle Drugog svetskog rata.
Objekat, veličine 3.000 kvadratnih metara sa 1.000 kvadrata zelene površine vredan dva miliona evra, biće namenjen dnevnom boravku i smeštaju oko 50 dece sa invaliditetom.
Delta humanitarni fond je tokom dve godine rada realizovao oko 70 humanitarnih akcija kroz koje je pomoć dobilo više od 27.000 građana Srbije.


PREDSTAVNICI COLOR PRESS GROUP NA SAJMU LICENCI U DUBAIJU

Međunarodni sajam licenci Worldwide Magazine Marketplace, u organizaciji  FIPP-a, održan je ove godine u hotelu "Jumeirah Beach" u Dubaiju. Color Press Grupu na WMM predstavljali su Robert Čoban i Miroslav Vajda, koji su u Dubaiju održali više sastanaka sa aktuelnim i budućim licencnim partnerima. Na većem broju predavanja panelisti su se složili da će 2010. godine medijska industrija u svetu početi da izlazi iz krize - ulaganja u oglašavanje u magazinima ponovo počinje da raste u Evropi i SAD gde je već više od godinu dana u padu. S druge strane, preovladava stav da po završetku krize medijska scena nikada više neće biti ista jer je agresivno širenje interneta na račun štampanih izdanja potpuno promenilo strukturu ove industrije.
Patrik Moro, predstavnik francuske kompanije "Figaro". skrenuo je pažnju učesnicima skupa rekavši: "Mi u štampanim medijima danas podsećamo na monahe u manastirima koji su ručno prepisivali knjige u momentu kada se pojavio Gutenberg. Oni su samo odmahnuli rukom i rekli da je to prolazna stvar. Gutenberg je svojom štamarskom mašinom vrlo brzo potpuno iskorenio ručno prepisivanje knjiga a monasi su, da bi preživeli, morali da se okrenu drugim delatnostima - da proizvode sir, vino, rakiju... Vreme je da počnemo da pravimo sir!”


GRAN PRI ZA MCCANN ERICKSON

Kompanija McCann Erickson (pridruženbi član Asocijacije medija) osvojila je u Parizu nagradu EFMA Gran pri 2009. za spot “Magični momenti” urađen za potrebe Rajfajzen banke. Nagradu, svake godine dodeljuje Evropska asocijacija za finansijski menadžment i marketing (EFMA) za najbolju oglasnu kampanju iz oblasti finansija i osiguranja na teritoriji cele Evrope.
Ovim povodom, Srđan Šaper, predsednik McCan Group, naglasio je da je McCann Erickson kreirao spot koji je doprineo da Rajfajzen banka u Srbiji bude prva banka koja je osvojila ovu prestižnu nagradu. Spot je pobedio u oštroj konkurenciji kampanja banaka i osiguravajućih kompanija iz čitave vrope među kojima su bili i: BNP Pariba, ABN AMRO i Dojče bank istakao je Srđan Šaper.


KOM TREID PROŠIRUJE PARTNERSTVO SA MAJKROSOFTOM

Microsoft korporacija je dodelila kompaniji ComTrade IT Solutions and Services (Spinnaker) status Microsoft Large Account Reseller - LAR. Ovo priznanje, uz status Microsoft zlatnog partnera, ComTrade-u daje prostor da proširi svoju ponudu rešenjima za licenciranje Microsoft proizvoda i uslugama zasnovanim na Microsoft tehnologijama. Na ovaj način, ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) unapređuje segment ponude namenjen prvenstveno velikim preduzećima.
LAR status omogućava pružanje dodatnih kompleksnih IT usluga u okviru Enterprise Agreement, Enterprise Subscription Agreement, Select i Select Plus programa licenciranja uz značajno povoljnije uslove i dodatne pogodnosti za srednja i velika preduzeća koji nisu dostupni kroz druge programe licenciranja.


NAJLEPŠE MAME NA NASLOVNIM STRANAMA „MAME“

Magazin „Mama“ iz izdavačke lepeze Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) održao je početkom novembra sedmi kasting za naslovnu stranu magazina. Od više od hiljadu pristiglih prijava u uži izbor ušlo je pedeset mama koje su sa svojom decom izašle pred žiri sastavljen od poznatih roditelja iz javnog života. Žiri se odlučio za dvanaest najlepših mama koje će sa svojom decom krasiti naslovne strane magazina Mama tokom sledećih godinu dana. Magazin Mama je na tržištu već dvanaest godina i svojim specijalizovanim sadržajem nudi informacije i savete vezane za odgajanje dece. Kasting koji je mnogim čitateljkama najzanimljiviji događaj godine, bio je prilika da se mnoge od njih upoznaju, druže i razmene roditeljska iskustva. Brojne poklone za sve učesnike, žiri i novinare obezbedile su kompanije Al star, Dexy co, Krka, Collistar, Beiersdorf, Oriflame, Impamil, PGP RTS i Enco book


BETA REDIZAJNIRALA SAJT

Novinska agencija Beta ima novu, redizajniranu internet prezentaciju na adresama www.beta.rs  i  www.beta.co.rs.  Nova stranica donosi najvažnije informacije iz Srbije, regiona i sveta, kao izbor iz informativnih servisa Bete. Korisnici će na novoj Betinoj stranici moći preglednije i brže da dođu do vesti, fotografija i video snimaka sa aktuelnih događaja iz Srbije, sveta, ekonomije, kulture, sporta i zabave. Sajt Bete usklađen je sa modernim svetskim rešenjima i, između ostalog, omogućava interaktivnost sa čitaocima.


REGISTRACIJA ZA ABC KATALOG 2010.

ABC Srbija i ove godine priprema Katalog štampanih medija, koji je 2009. godine raspolagao bazom od preko 400 naslova. Za 2010. godinu baza će biti znatno obogaćena daleko većim brojem informacija o svakom izdanju, tako da će posetioci sajta dobiti kompletnu informaciju o najvažnijim detaljima svakog pojedinog naslova i izdavača. Registracija je potpuno besplatna a svi podaci će biti na slobodnom raspolaganju izdavačima, agencijama, oglašivačima i drugim zainteresovanim organizacijama i pojedincima. Registracije se mogu popuniti na internet adresi: www.abcsrbija.com/katalog


PIRAEUS BANKA POMAŽE EKOLOŠKE PROJEKTE

U okviru nedelje Ujedinjenih nacija, u prepunom amfiteatru Singidunum Univerziteta,  održano je predavanje pod nazivom „Javni čas o klimatskim promenama“. Tom prilikom Piraeus Bank (pridruženi član Asocijacije medija), kao generalni sponzor ovog događaja, ekskluzivno je najavila projekat doniranja reciklažnih kontejnera koji je pokrenula zajedno sa Ministarstvom za životnu sredinu i prostorno planiranje i akcijom „Očistimo Srbiju“. „Shvatajući značaj očuvanja životne sredine u kojoj živimo i radimo, Piraeus Bank je odlučila da tokom ove i sledeće godine donira kontejnere za prikupljanje papira svim gradovima u kojima Banka posluje. Tom prilikom, Piraeus Bank će pozvati i sve građane, ali i ostale kompanije iz tih gradova da se priključe ovoj akciji, da podrže ovu inicijativu i da svojim ličnim odgovornim ponašanjem daju svoj doprinos očuvanju životne sredine“ – istakla je u svom izlaganju Miroslava Nešić Bikić, Direktor marketinga i komuniikacija Piraeus banke. Na skupu su o značaju zaštite čovekove sredine i klimatskim promenama govorili Božidar Đelić potpredsednik Vlade Srbije, Vilijam Infante stalni predstavnik UN u Srbiji, Ivica Radović državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu sredine i prostorno planiranje i profesor fakulteta za ekologiju Dragan Antonijević,


ADRIJA MEDIA SRBIJA: NOVI CEO OD 1. JANUARA

Od 1. januara 2010. Adria Media Serbia (član Asocijacije medija), jedan od najvećih izdavača magazina u regionu, predstaviće novog CEO-a. Vodeću ulogu u kompaniji preuzeće Dr. Alexander Teutsch (38), trenutno direktor strategije i razvoja kompanije  G+J International. Dosadašnji generalni direktor Adria Media Srbija Bernd Rademann (42) imenovan je za potpredsednika G+J Internacional i direktora operacija ove izdavačke kuće.
Adria Media Serbia d.o.o. je deo Adria Media Holding GmbH koja je aktivna u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Reč je o 50:50 odsto joint venture kompanija Sanoma Magazines International i Grüner+Jahre. AMH u regionu izdaje 41 magazin i zapošljava oko 380 ljudi. Adria Media Serbia d.o.o. je deo  Adria Media Holdinga GmbH (AMH). AMH je aktivan u tri zemlje: Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.


NA PLATNOM SPISKU RTS 900 IMENA MANJE

Generalni direktor Radiotelevizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanic saopštio je da će platni spisak javnog servisa od narednog meseca biti kraći za 900 imena. On je istakao da će saradnici Radiotelevizije Priština podeliti sudbinu drugih i da će iz RTP otići 276 saradnika. Tijanić je naglasio da će RTS ove godine uštedeti oko dva miliona evra, smanjenjivanjem honorara, reprezentacije, putavanja, ali da je osnovna ušteda na socijalnom programu.


STIGAO I JESENJI BROJ “CM”

Beogradski Fakultet političkih nauka i novosadska izdavačka kuća “Protokol” izdali su jesenje izdanje Časopisa za upravljanje komunikacijama “CM”. Između ostalih u najnovijem broju “CM” očekuju vas teme poput: Zablude o internetu bez granica, Tretman knjige u srpskim medijima, Tehnologija komuniciranja i umetnost, Preopterećenje informacijama – kako naći relevantne informacije, Kako američki mediji pišu o terorizmu i ratu u Iraku… U časopisu su i mnoge druge teme zanimljive za medijske profesionalce. O tome kako možete da dođete do svog primerka informacije vas očekuju na adresi: protocol12@nscable.net.








HAJDERABAD DOMAĆIN 62. SVETSKOG NOVINSKOG KONGRESA

Indijski grad Hajderabad biće od 30. novembra do 3.decembra domaćin 62. Svetskog novinskog kongresa i 16. Svetskog uredničkog foruma. Organizator skupa je najveća svetska novinska asocijacija WAN-IFRA a očekuje se da će na skupu u Indiji biti potučen prošlogodišnji rekord po broju učesnika kada se u Švedskoj u Geteborku okupilo 1800 novinskih profesionalaca iz 113 zemalja. U radu 16. Svetskog uredničkog foruma iz Srbije će učestvovati Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika “Vreme” i član UO Asocijacije medija. Prema najnovijim podacima Indija, zemlja domaćin, je drugo po veličini novinsko tržište na svetu sa skoro 99 miliona prodatih primeraka novina dnevno. U proteklih pet godina u Indiji je zabeležen rast tiraža od neverovatnih 36%, novine svakodnevno čita preko 200 miliona ljudi a čak 19 od sto najtiražnijih svetskih listova su listovi iz Indije. Opširnije informacije o predstojećem velikom susretu poslenika novinske industrije očekuju vas na internet adresi: www.wan-ifra.org


LONDON LITE: UGAŠEN SA TIRAŽOM OD 400.000

Petak, 13. novembar bio je koban za besplatne londonske novine London Lite. Izdavačka kuća Associated Newspapers, koja posluje u sastavu konglomerata Daily Mail&General Trust odlučila je da tog dana bude odštampan poslednji broj inače visokotiražne londonske popodnevne besplatne novine London Lite. Ni poslednji oditovani tiraži od 400.000 primeraka nisu bili dovoljni da London Lite spasu od gašenja zbog nerentabilnosti. Pre toga, u septembru takođe u Londonu, Mardokova kompanija News International ugasila je takođe visokotiražne besplatne novine “Thelondonpaper” a razlog je bio isti kao i kod konkurenata – nerentabilnost kao posledica ekonomske krize. Tako je glavni grad Velike Britanije za manje od tri meseca ostao bes skoro milion primeraka besplatnih novina.


RINGIER: NOVA ORGANIZACIONA ŠEMA

Vodeća švajcarska medijska kompanija Ringier posvetiće u narednom periodu značajnu pažnju unapređenju i razvoju digitalnog biznisa. U tom kontekstu u Izvršnom odboru kompanije otvorena su dva nova “radna mesta”. Reč je o izvršnom direktoru za kompanijske digitalne poslove i o izvršnom direktoru za ovu grupaciju poslaova, ali u regionu Centralne i Istočne Evrope. Ringier planira snažan rast ove vrste poslova u narednih pet godina i u skladu sa ovakvim predviđanjima blagovremeno prilagođava kompanijsku upravljačku šemu.


TRIBJUNOVA IZDANJA PROBNO BEZ SERVISA AGENCIJE AP

Kompanija Tribjun (Tribune Co), vlasnik listova Čikago Tribjun i Los Anđeles Tajms, od polovine novembra će pokušati da funkcioniše bez servisa vesti novinske agencije Asošiejted pres (AP), Kompanija koja zbog finansijskih teškoća smanjuje troškove i otpušta zaposlene, kaže da pokušava da utvrdi da li je izvodljivo da prekine saradnju sa novinskom agencijom AP što je prošle godine najavila kao mogućnost.
Televizijske stanice i internet izdanja novina koja pripadaju Tribjunu neće učestvovati u ovom eksperimentu. Tribjun je vlasnik 23 TV stanice, lista Baltimor San i drugih dnevnih listova.
Na godišnjem sastanku AP-a u aprilu rečeno je da je oko 180 dnevnih listova, ili 14 odsto američkih novina-korisnika AP-a, zapretilo da će otkazati servis. Iako su izneli razlićita objašnjenja, većina razloga navedenih za taj korak odnosila se na visoke troškove.
Upravni odbor AP-a je u aprilu najavio dodatno smanjenje cena servisa za 2010. godinu u ukupnnom iznosu od 35 miliona dolara, a smanjenje cena za 2009. godinu je bilo u vrednosti 30 miliona dolara.


HRVATSKA: TV NOVA OSTVARILA MANJE PRIHODE

Hrvatska Nova TV je za devet meseci ove godine ostvarila prihod od 31,2 miliona dolara (145 miliona kuna), što je pad od 19 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Central Juropian Media (Central European Media - CME), vlasnik hrvatske Nova TV, u prvih devet meseci ove godine ostvarila je prihode u visini od 461,9 miliona dolara, što je pad od 37 odsto u poređenju sa istim periodom lane, kada je ukupni prihod iznosio 728,4 miliona dolara, objavljeno je iz te kompanije, a prenose hrvatski poslovni sajtovi. Hrvatska podružnica CME je uprkos padu prihoda uspela da smanji gubitak s prošlogodišnjih 11,2 miliona dolara na 5,27 milona dolara. Što se tiče drugih podružnica, jer CME osim u Hrvatskoj ima još 21
televizijsku stanicu u Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji, Slovačkoj, Rumuniji i Češkoj, najbolji rezultat je ostvaren u Bugarskoj gde je CME tek stigao.


DRAMATIČNO U „TORONTO STARU“

Pogođen ekonomskom krizom „Toronto Star“, najtiražniji kanadski dnevni list moraće u značajnoj meri da smanji troškove poslovanja. Kao po običaju uštede počinju da se traže u broju zaposlenih pa će „Toronto Star“ u najskorije vreme, uz dobre otpremnine, zahvaliti na sardnji stotini zaposlenih u redakcijskom delu. Otkazi čekaju i grupu od 60 radnika u oglasnom delu kompanije.
Kompanija Star, deo grupacije Torstar Corp. zapošljava oko 1.300 radnika u svim divizijama uključujući i štamparske pogone, a u samoj redakciji zaposleno je oko 390 radnika. Toronto Star je nedavno proslavio 117 godina od izlaska iz štampe prvog broja i to u godinu u kojoj je kompanija u čijem je vlasništvu samo u drugom kvartalu zabeležila gubitak od 4,4 miliona dolara u poređenju sa profitom od 36,2 miliona dolara, ostvarenih godinu dana ranije.


GARDIAN I OBSERVER OTPUŠTAJU JOŠ 100 RADNIKA

Boreći se protiv gubitaka koji prema nekim računicama dnevno dostižu iznos od 100.000 funti čelnici kompanije GuardianNews&Media nameravaju da otpuste još 100 radnika i na taj način pokušaju da smanje gubitke. Zaposlanima Observeru i u Gardianu saopšteno je da će bez posla ostati zaposleni, kako u redakcijama tako i u komercijalnim delovima kompanije. Dobro obavešteni sumnjaju da će broj otkaza dostići cifru od 150, od čega će bez posla u redakcijskom delu ostati najmanje 70 ljudi.


METROPOLITEN HOME” – SMRT U DECEMBRU

Predsednik grupacije Hachette Filipacchi Media U.S. saopštio je da će decembarski broj magazina “Metropolitan Home Magazine” biti ujedno i poslednji kada je reč o ovom specijalizovanom magazinu namenjenom uređenju doma. Razlozi su u značajnom smanjenju broja oglasnih strana i potrebi da se u kriznom periodu sve aktivnosti usmere ka što boljem funkcionisanju magazina “Elle Decor” koji je lider po broju oglasnih sztrana, kada je reč o ovoj vrsti magazina na američkom tržištu.


TURSKA: UZ “SABAH” I “NYT INTERNATIONAL WEEKLY”

Predstavnici The New York Times saopštili su da je NYT International Weekly početkom novembra počeo da se štampa kao prilog turskog dnevnog lista “Sabah”. Na ovaj način se i Sabah pridružio globalnoj mreži dnevnih listova koji jednom nedeljno kao prilog objavljuju NYT International Weekly. Dnevni list Sabah pokrenut je 1985. godine, a deo je druge po veličini turske medijske grupacije Calik-Turkuvaz Media Group, koja poseduje četiri dnevne novine, jednu od najgledanijih tv, zatim radio stanice i veliku grupu magazina.



 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!