Novembar, 2009 No. 115


TRI MILIONA EVRA ZA MEDIJE

Delegacija Evropske komisije u Srbiji objavila je konkurs za finansiranje medijske produkcije za bolje razumevanje procesa evropskih integracija i Evropske unije, koji će biti otvoren do 11. decembra. Pomoć medijima u Srbiji namenjena je poboljšanju informisanosti javnosti u Srbiji o procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a za programe koji će se finansirati najviše dve godine, iz fonda Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) biće izdvojeno tri miliona evra. Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je EU za podršku medijima u Srbiji od 2000. godine izdvojila 17 miliona evra i ocenio da je Srbija ubrzala proces evropskih integracija i da će uloga medija u daljoj fazi biti još značajnija.
„Mediji imaju ključnu ulogu u informisanju građana o tome šta je EU. Ne želimo propagandu, već fer i objektivno informisanje građana o tome šta EU znači za svakodnevni život građana“, rekao je Dežer


EVROPSKA KOMISIJA HVALI RRA

Savet Republičke radiodifuzne agencije je saopštio da je Evropska komisija u Godišnjem izveštaju o napretku Srbije u 2009. konstatovala napredak u transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti RRA, jer „od 2008. sve odluke Agencije objavljuju na Internetu“, saopštava RRA, i podseća na to da će po završetku poslednjeg konkursa biti izdato ukupno 467 dozvola za emitovanje radio i TV programa. Evropska komisija je u izveštaju posebno naglasila da je Agencija otvorila novi ogranak svoje službe za nadzor i analizu u Novom Sadu, a planira se da takvi ogranci budu formirani i u Nišu i Kragujevcu, te da su kapaciteti RRA „ojačani novom opremom koja omogućava efikasniji nadzor nad radom emitera“.


JUBILEJ NARODNIH NOVINA

Polovinom oktobra obeleženo je 65 godina postojanja i izlaženja niških Narodnih novina, jedinog dnevnog lista jugoistočne Srbije. Prvi broj ovih novina štampan je u tek oslobođenom Nišu 18. oktobra 1944. godine, pod nazivom „Glas slobodnog Niša", a izdao ga je Okružni NOO. Posle 20-tak godina sedmičnog izlaženja, Narodne novine su prerasle u dnevni list, koji je danas privatizovan, ali je nastavio tradiciju osnovnog glasila.


NA TRŽIŠTU ČETIRI NOVA MAGAZINA:

Srpsko tržište štampe u periodu od mesec i po dana postalo je bogatije za četiri nova magazina. Beogradska izdavačka kuća  MediaMax na tržište je lansirala dva magazina. „Objektiv“ je nedeljnik „njusmagazinskog“ profila. Kvalitetno štampan u štampariji „Politika“ a.d. na tržište se plasira uz prodajnu cenu od 99 dinara. U izdanju MediaMax-a na tržištu se pojavio i mesečnik „Sport United“ koji takođe stiže iz „Politikine“ štamparije i prodaje se po istoj ceni. Novosadski izdavač Akter Media Group je na tržište lansirao nedeljnik političkog sadržaja „Akter“. Magazin „Akter“, standardno kvalitetno, štampa subotička „Rotografika“ (pridruženi član Asocijacije medija) a prodajna cena je 120 dinara. „Dilema“ je četvrti magazin koji se pojavio u proteklih mesec i po dana. Na tržište stiže kao novo izdanje izdavačke kuće Melon d.o.o., štampa ga štamparija Komazec d.o.o. a prodajna cena ovog izdanja je 50 dinara.


„BORBA“ PRESTALA DA IZLAZI

Dnevni list "Borba" , poslednjih dana oktobra prestao je da se štampa i da redovno stiže na kioske. Novinari, za koje dobro obavešteni tvrde da od jula nisu primili plate, dolaze na posao, pripremaju tekstove za onlajn izdanje, jer imaju obećanje da će "čim se reše problemi sa štamparijom" novine početi da izlaze.


RUŽICI ĐINĐIĆ I VERANU MATIĆU LEGIJA ČASTI

Orden Legije časti uručen je direktorki fonda „Dr Zoran Đionđić” Ružici Đinđić i direktoru i glavnom uredniku B92 Veranu Matiću. Francuski ambasador Fransoa Teral izjavio je, uručujući dobitnicima najviše francusko odlikovanje u ime predsednika Nikole Sarkozija, da Francuska ovim putem odaje priznanje borcima za demokratske vrednosti i toleranciju. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da orden pokazuje koji su se građani Srbije istakli u uspostavljanju demokratskih standarda, ali i jačanju večnog prijateljstva Francuske i Srbije. Prigodnoj svečanosti u ambasadi Francuske u Beogradu prisustvovale su brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Srbije.


SEMINAR O STANDARDIMA I BUDUĆNOSTI NOVIH MEDIJA

Jedan od vodećih svetskih autoriteta za standarde u oblasti onlajn i mobilnih medija, generalni direktor ABC electronic Velike Britanije i ugledni član Borda svetske ABC asocijacije IFABC, Ričard Fon, održaće u Beogradu 26. i 27. novembra seminar pod nazivom „Standardi i budućnost novih medija“. Organizator seminara je ABC Srbija uz podršku IREX-a i USAID  čime je omogućeno besplatno prisustvo za članove, partnere i goste ABC Srbija. Ričard Fon će, pored ostalog, govoriti o trenutnim i budućim trendovima na internetu, rastu važnosti onlajn advertajzinga i postavljanju industrijskih standarda za web merenja, gledano sa stanovišta globalnih ABC iskustava, i preneto u srpsko poslovno okruženje. Predviđeno je da prvi dan seminara bude namenjen širokom krugu pozvanih slušalaca, dok će drugi dan biti posvećen profesionalcima iz oblasti štampanog i onlajn izdavaštva. Tokom oba dana predviđene su sesije u kojima će prisutni biti u mogućnosti da postavljaju pitanja i uključe se u diskusiju sa gospodinom Fonom, u cilju razmene informacija i iskustava korisnih za razvoj poslovanja na internetu u Srbiji.


PTT „SRBIJA“ DARIVALA MONTAŽNU KUĆU

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) obezbedilo je 1,2 miliona dinara, a po 400.000 dinara donirali su „Naftna industrija Srbije” a. d. i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, da se porodici PTT radnika Jovici Nikoliću kupi montažna kuća u Rumenki kod Novog Sada. Na taj način, posle mnogo godina teškog života i borbe sa bolešću deteta, Jovica Nikolić i njegova porodica, dobili su normalne stambene uslove, kao i bolje uslove za oporavak malog Stefana koji je oboleo od suženja bubrežnih kanala, što je dovelo do odsustva bubrežnih funkcija u organizmu. Tročlana porodica Nikolić, izbegla 1999. iz Gnjilana, donedavno je živela u vlažnom i neuslovnom prostoru (preciznije u šupi), što je veoma loše uticalo na zdravlje teško obolelog sina Stefana, kome je u junu 2007. godine uspešno je izvršena transplatacija bubrega na Dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, a donator bubrega je bio upravo otac Jovica. Među prvim gostima u novom domu Nikolića bili su Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada, Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije i Dušan Petrović, član Upravnog odbora NIS-a.


PRIVEDENI RODIĆ I KAČAREVIĆ

Pokretač dnevnih listova „Kurir“ i „Glas javnosti“ Radisav – Raja Rodić priveden je 27. oktobra na informativni razgovor u MUP Srbije. Rodić je priveden po nalogu beogradskog Okružnog tužilaštva. Njemu je prethodno uručen poziv da se javi na informativni razgovor u prostorije MUP-a. Nije saopšteno zbog čega je Rodić priveden, ali se pretpostavlja da je to u vezi  sa prethodno podnesenom krivičnom prijavom za utaju poreza. Rodiću je izrečena mera zadržavanja od 48 sati u policijskom pritvoru. Dan nakon Rodićevog privođenja, pripadnici UBPOK-a priveli su i Slobodana Kačarevića nekadašnjeg glavnog urednika „Glasa javnosti“ i direktora štamparije „Glas“. I Kačareviću je određena mera policijskog zadržavanja u trajanju od 48 časova.  Nakon izricanja mere o policijskom zadržavanju obojici je određen pritvor od 30 dana. Povodom privođenja Rodića i Kačarevića redakcije „Kurira“ i „Glasa javnosti“ su saopštile da je „sasvim jasno da razlozi za privođenje nisu nikakve finansijske malverzacije, već isključivo kritičko pisanje ovih novina o korupciji pojedinaca iz vlasti“.


CITY MAGAZINE PROSLAVIO PRVI ROĐENDAN

Prvi besplatni dvonedeljnik u Srbiji «City Magazine» proslavio je prvu godišnjicu. Tiraž ovog besplatnog dvonedeljnika (60.000 primeraka) namenjen je čitaocima sa područja Beograda i Novog Sada. Izdavač je City Magazine Roularta d.o.o a magazin se štampa u Roularta media Group NV u Belgiji. Magazin se distribuira preko prigodnih «štendera» postavljenih u posećenim kafeima, šoping molovima i drugim frekventnim mestima.


TV PINK: ISPOVESTI ZA KASNE SATE

RTV PINK saopštila je da je, nakon razgovora ovlašćenih predstavnika RTV Pink sa predsednikom Saveta RRA vladikom Porfirijem i zamenikom predsednika Saveta RRA Goranom Karadžićem, uvažila sugestije i preporuke RRA koje se tiču emitovanja emisije “Trenutak istine” na TV Pink. Poštujući date sugestije RTV Pink je odlučila da promeni termin emitovanja emisije “Trenutak istine”, tako što će se ovaj sadržaj emitovati u kasnijem terminu u odnosu na dosadašnji, kao i da se emisija neće reprizirati u prepodnevnim terminima. Do izmena u programskoj šemi došlo je nakon burnih reakcija javnosti na emisiju emitovanu 7. oktobra.


NA AUKCIJI 12 LOKALNIH MEDIJA

 Na aukciji koju je Agencija za privatizaciju zakazala za 11. decembar među 21 preduzećem naćiće se čak 12 lokalnih medija sa ukupno 236 zaposlenih. Među medijskim kućama predviđenim za prodaju naćiče se, između ostalih, Radio Smederevo, TV Smederevo zatim Radio Čačak i TV Čačak kao i radio i tv Požega. Tu su i RTV Vrnjačka Banja, Radio Obrenovac, Radio Mladenovac, Radio Valjevo, Reguionalna televizija Valjevo i RTV Barajevo. Deo državnog kapitala, kako je precizirano u javnom pozivu, moraće da se plati odmah i u celini, dok za ostatak važe isti uslovi kao i kod svih drugih medija


NOVI VIZUELNI IDENTITET APOTEKE „BEOGRAD“

U želji da se što više približi potrebama korisnika i  jasno pozicionira na tržištu Apoteka „Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) predstavila je  novi vizuelni identitet i koncept apoteka.
 Namera u kreiranju novog znaka je bila jasna, da se projektuje jednostavan i prepoznatljiv logotip sa fontom koji je upečatljiv i raznovrstan, sa  tipom  slova razvijenim specijalno za  brend Apoteka „Beograd“. S obzirom da je osnivač Apoteke „Beograd” Skupština grada Beograda,  želja i namera bila  je da je  korisnici tako  i prepoznaju, odnosno da novi znak ima boje koje su izvedene iz grba grada Beograda i nacionalne trobojke. Ovako kreiran znak vodiće ka prepoznavanju i prihvatanju Apoteke „Beograd” kao brenda i simbola grada Beograda uveren je menadžment na čelu sa generalnom direktorkom Oliverom Gordić. Istovremeno U uslovima brzog širenja mreža privatnih apoteka, kao i stalnog proširivanja asortimana iz oblasti dijetetike, kozmetike i ostalih  preparata za koje nije neophodan recept, uvođenja novih usluga u apoteci, savremeniji koncept i izgled apoteke anglosaksonskog tipa, postaje neophodnost. Apoteka Beograd je zato otišla korak dalje i krenula u realizaciju  novog koncepta apoteka. Ovakav koncept već je  primenjen u apoteci „Mr Matej Ivanović“, a realizovaće se  i na 15 najfrekventnijih gradskih apoteka, dok će se u apotekma pri Domovima zdravlja  ukloniti  svi izloženi preparati sa recepturnog stakla kako bi se fokusirali na pacijenta, pružili najbolju uslugu i stekli poverenje pacijenta.


REKORDNA POSETA PORTALIMA SVET.RS I LEPOTA I ZDRAVLJE.RS

Kako saopštava novosadska izdavačka kuća Color Press Group (član Asocijacije medija) u nedelji, između 16. i 22. oktobra 2009. godine, ostvaren je apsolutni rekord i po broju poseta i po broju pregledanih stranica na showbiz portalu www.svet.rs.
Rekordni dan bio je utorak, 20. oktobar, kada je zabeleženo 37.567 poseta i 249.301 prikazana stranica. Sličnu tendenciju beleži i portal www.lepotaizdravlje.rs na kojem je 22. oktobra ostvarena do sada rekordna poseta - 7.908 posetilaca i 29.648 pregledanih stranica
ČETIRI DECENIJE INTERNETA

Poslednjih dana oktobra 1969. godine, nekoliko nedelja po prvom sletanju na Mesec, nekoliko dana posle Woodstoka i mesec dana pre početka prvog prikazivanja Monty Python’s Cisrcus dogodilo se - ČUDO! Tog 29. oktobra 1969. godine rođen je Internet. Prva internet konekcija uspostavljena je između računara postavljenog u kabinetu Leonarda Klinroka, profesora na UCLA (University of California in Los Angeles) i drugog, postavljenog na udaljenosti od nekoliko stotina milja na Stanford Research Institute. Prvu internet poruku poslao je postdiplomac Charley Kline.  Od tada do danas Internet je, očigledno, promenio svet.


BIZNISMENI NAJVIŠE VERUJU FAJANENŠL TAJMSU I EKONOMISTU

U nedavno sprovedenoj anketi među vodećim biznismenima u Evropi došlo se do podatka da evropski biznis lideri, kada su mediji u pitanju, najviše cene informacije koje pronalaze na stranicama Financial Times (14,7%). Kada je reč o nedeljnicima na prvom mestu je Economist sa 12,3%, a među mesečnicima biznis lideri daju prednost Harvard Business Review (9,4%). Kada je reč o web-u među biznis liderima najveći porast broja poseta beleži BBC (21,4%) a među televizijama na prvom mesty je Sky News.


AZIJSKO PACIFIČKI REGION BEZ OGLASNE KRIZE

Izdvajanja za oglašavanje na televiziji, novinama i u magazinima porasla su u Azijsko-Pacifičkom regionu tokom drugog kvartala 2009. godine za čak 11 procenata uprkos svetskoj ekonomskoj krizi. U ovom periodu dosegnut je iznos od 19,99 milijardi evra. Prema podacima koje je saopštila The Nielsen Company, najbrži rast na ovom planu beleži Indija sa povećanjem od 28 odsto, sledi Kina sa 17 procenata. Filipini su na trećem mestu sa poratom od 8 odsto a na četvrtom mestu je Indonezija sa rastom izdvajanja za oglase od 8 procenata. Istovremeno Južna Koreja beleži pad od 17 odsto, Singapur 12 odsto i Tajland 9 procenata.


ESTONSKA POP ZVEZDA LANSIRALA DNEVNE NOVINE U BRITANIJI

Estonska pop zvezda Hannah Ild odlučila je da žestokom marketinškom kampanjom pridobije nove fanove i osvoji britansko tržište. Sa takvom namerom u Londonu je lansirala svoje besplatne dnevne novine “Daily Hannah”. Osim što su većim delom posvećene aktivnostima estonske pevačice, novine propagiraju lepote Estonije. Tu su i oglasi estonskih kompanija, ali i sportske strane. “Daily Hannah” je distribuiran u tiražu od 50.000 primeraka.


NE PADA IM NA PAMET DA PLAĆAJU ZA ONLAJN VESTI

U kontekstu sve prisutnije ideje Ruperta Mardoka o početku naplate onlajn novinskih sadržaja kompanija Lightspeed Research je obavila istraživanje među 2.000 korisnika interneta. Dobijeni rezultati više nego ubedljivo govore protiv Mardokove ideje. Naime čak 91 odsto ispitanika nikada ne bi platilo za korišćenje onlajn vesti. Samo pet odsto je reklo da bi bilo zainteresovano za kupovinu pojedinih članaka a četiri procenta ispitanika se izjasnilo da bi moglo da razmotri ideju o pretplati na duži period. Među ispitanicima starosne dobi između 16 i 24 godine 86 odsto ispitanika je reklo da nikada ne bi platilo za onlajn vesti, dok se među starijom grupom ispitanika od 45  do 65 godina protiv plaćanja izjasnilo 96 odsto anketiranih.


AXEL SPRINGER VEĆINSKI VLASNIK STEPSTONE ASA

Nemačka medijska grupacija Axel Springer obaverstila je javnost da je postala vlasnik  83.61 procenata akcija norveške kompanije StepStone ASA. Imajući u vidu akcije koje je od ranije posedovala kompanija Axel Springer je kupovinom dopunskog paketa od 30,84 odsto postala većinski vlasnik jednog od vodećih evropskih portala za zapošljavanje.


“POST” POSTAJE NEDELJNIK

Jedan od najznačajnijih britanskih izdavača lokalnih i regionalnih novina, kompanija Trinitz Mirror odlučila je da realizuje nove mere u okviru nastojanja da se izbori sa posledicama ekonomske krize koja teško ugrožava egzistenciju, pre svega, lokalnih listova u Britaniji. U tom kontekstu, menadžment Trinitz Mirror odlučio je da dnevni list “Birmingham Post” počev od 12 novembra postane nedeljnik. Istovremeno sa ovom doneta je i odluka da se “Birmingham Mail” prebaci na noćno štampanje. Ovim odlukama posao će izgubiti 82 zaposlenih od kojih 40 radi u redakcijama.


AUSTRALIJA: GASI SE “TRAVEL + LEISURE”

Decembarsko izdanje magazina “Travel + Leisure Australije” biće ujedno i poslednji broj ovog magazina koji će na australijsko tržište magazina plasirati izdavačka kuća Fairfax Media. Magazin se na australiskom tržištu pojavio oktobra 2005. godine a prema ABC podacima prosečan registrovani tiraž mu je 90.323 primerka. Kao razlog za ukidanje magazina menadžment kompanije navodi odluku American Expres Australia da više ne distribuira “Travel + Laisure”


GIGANTI PODRŽAVAJU SPORAZUM  MICROSOFT – YAHOO!

Četiri najveće holding oglasne agencije na svetu: Omnicom Group, WPP Group, Interpublic Group i Publicis Groupe – obznanile su podršku ugovoru između kompanija Microsoft i Yahoo! Obrazloživši takav stav povećanjem konkurencije na online pretraživačkom tržištu.
Microsoft i Yahoo su ranije sklopili desetogodišnji globalni partnerski sporazum kao rezultat nastojanja da spreče apsolutno dominaciju kompanije Google na ovom tržištu. Dogovor predviđa da će Microsoft iskoristiti svoju “decision engine” Bing kako bi isporučivao sve rezultate pretraga obavljenih putem zahteva na Yahoo početnoj stranici.


U SVETU SE NASTAVIO PAD PRIHODA OD OGLASA

Prema prognozama koje su saopštili stručnjaci kompanije Zenith Optimedia, prihod od oglasa na globalnom nivou tokom 2009. godine opašće za 9.9 procenata. Ovime su nažalost javnosti saopštene još crnje prognoze od onih iznetih u julu, kada je predviđen pad oglasnih prihoda od «samo» 8,5 odsto. Za narednu, 2010. godinu na svetskom nivou predviđen je minimalni rast prihoda od oglasa od 0,5 procenata.


MALI, A VELIKI

Na nedavno održanom Wetminster Media Forumu posvećenom, pre svega, iznalaženju puteva za opstanak, a potom i dalji razvoj lokalnih medija u Velikoj Britaniji saopšteno je da se tokom godine u sektoru lokalnih media realizuje oglasni prihod od 2,5 milijarde funti. Istovremeno je saopšteno da sektor lokalnih medija zapošljava više od 11.000 novinara koji pripremaju informacije za više od 40 miliona čitalaca nedeljno odnosno za više od 37 miliona web korisnika mesečno. Sa velikim oprezom je saopšteno da se može govoriti o početku oporavka ovog mediskog sektora u Britaniji.


„BLIK“ PROSLAVIO 50 GODINA I PROMENIO IZGLED

Najtiražniji švajcarski dnevni list „Blik“ proslavio je polovinom oktobra svoj pedeseti rođendan. Proslava godišnjice bila je zgodan trenutak da menadžment sprovede odluku o promeni formata. Tako je „Blik“ sa tzv. „tabloid“ formata prešao na štampu  na većem - „broadshit“ formatu. Novi znatno veći format redakciji je omogućio da dve, posebne, sekcije u listu posvete sportu ali i realizaciji novih uređivačkih koncepata. Švajcarski dnevni list „Blick“ je u vlasništvu porodične kompanije Ringier, a prema ABC podacima ima prosečno prodati tiraž od 214.555 primeraka i 649.000 čitalaca 


BRITANIJA: JEDAN TEKST I 21.000 ŽALBI SAVETU ZA ŠTAMPU

Britanski savet za štampu (Press Complaint Commission) suočio se sa pravom lavinom žalbi koje su čitaoci uputili povodom teksta koji je najpre na website Daily Mail pod naslovom „Ima li ičeg normalnog  u smrti Stefana Getlija“ (Stephen Gately) a potom i na stranicama Daily Mail pod naslovom „Čudna, usamljena i mučna smrt“ objavila novinarka Jan Moir. Tekst je objavljen dan uoči Getlijeve sahrane, a bavi se detaljima njegove smrti na Majorci. Stefan Getli je bio pevač pop grupe „Boyzone“. Iz britanskog Saveta za štampu je saopšteno da je povodom teksta primljeno 21.000 žalbi. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!