Mart, 2009 No. 99


SEDAM DECENIJA „POLITIKINOG ZABAVNIKA“

"Politikin Zabavnik" proslavio je 70 godina postojanja. Slavlju organizovanom u Konaku Kneginje Ljubice prisustvovao je, pored mnogobrojnih zvanica iz javnog života, i predsednik Srbije Boris Tadić. Obrativši se prisutnima Tadić je rekao da je „Zabavnik“ generacije, koje su odrastele uz njega, činio ozbiljnijim kao i da je on bio jedan od onih koji su uz „Zabavnik“ naučili da čitaju i pišu.
Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Zabavnika“ Zeferino Grasi, pozdravljajući zvanice istakao je da „Zabavnik“ od osnivanja decu uči da čitaju i pišu, da budu znatiželjna i da im istovremeno otvara prozore u mnoge oblasti.
Na proslavi rođendana promovisana je i poštanska marka "Politikinog zabavnika", koju je PTT Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) pustila u redovan saobraćaj  28. februara na dan kada je 1939. godine izišao iz štampe prvi broj „Zabavnika“


PROMOVISAN „VODIČ KROZ RUSKE INVESTICIJE U SRBIJI“

Izdavačka kuća „Alliance International Media“ (član Asocijacije medija) u okviru svog programa B2B magazina promovisala je „Vodič kroz ruske investicije u Srbiji“. Ovaj specijalizovani vodiš pripremljen je u saradnji sa „Gazpromom“, „Gazpromnjeftom“ i Ambasadom Rusije u Beogradu. O ekonomskoj saradnji Rusije i Srbije, na promociji organizovanoj u sedištu Asocijacije medija, govorio je Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu. Mnogobrojne goste pozdravio je i Dmitrij Mališev, predsednik UO Naftne industrije Srbije. Mališev je prisutne obavestio da će „Gazpromnjeft“ uskoro u Beogradu otvoriti predstavništvo za Jugoistočnu Evropu.


BLAŽO POPOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA RTV

Upravni odbor Radiodifuzne ustanove Vojvodine - Radio-televizije Vojvodine izabrao je Blažu Popovića za novog generalnog direktora pokrajinskog javnog servisa. Na konkurs za generalnog direktora prijavilo se devet kandidata. Članovi Upravnog odbora RUV - RTV jednoglasno su izabrali Popovića, inače dosadašnjeg vršioca dužnosti ove funkcije. Po oceni članova UO RUV - RTV, on je ponudio najbolji i najkvalitetniji program rada Radio-televizije Vojvodine za naredne četiri godine.


PONAVLJANJE IZBORA KANDIDATA ZA RRA

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije usvojio je zaključak prema kojem se traži da se ponovi izbor kandidata za članove Saveta radiodifuzne agencije i da članovi Saveta RRA, kojima je istekao mandat, nastave da obavljaju tu dužnost do izbora novih članova. Odlučeno je, takođe, da Odbor obavesti predsednika Parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović, koja je jedina ovlaštena da uputi javni poziv za podnošenje predloga liste kandidata. Predloženo je i da se pokrene postupak izmene i dopune Zakona o RRA kako bi se preciznije regulisao postupak izbora kandidata, a u kojem bi učestvovali i predstavnici predlagača.
Odbor je usvojio i predlog da sadašnji članovi Saveta RRA ostanu na funkciji na kojoj su sada, dok se ne izaberu novi i da se zatraži autentično mišljenje Skupštine Srbije o članu 24. zakona o RRA kako bi se rešila dilema da li „obavezno dva kandidata“ znače dva, više od dva ili manje od dva kandidata.


MONDO I NA BLISKOM ISTOKU

Potpuno domaće softversko rešenje MAIP (Multi accses internet portal), koji su razvili Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i Wireless Media d.o.o, izabrano kao najbolje na međunarodnom tenderu u Omanu u okviru telekomunikacione kompanije Nawras izabrano kao najbolje. 
Razvoj MAIP-a započet je pre tri godine radi unapređenja MONDO portala, u februaru 2008. godine prvi put je predstavili globalnom tržištu na 3GSM konferenciji u Barseloni a od pre par dana MAIP  uspešno pokreće Nawras-ov portal pod imenom Bawabaty (što na arapskom  znači KAPIJA).
Stimulacija proizvodnje domaćih softvera od strane Telekom Srbija se na ovom poslu pokazala kao ispravna strategija, jer od ovakvog posla i naša zemlja ima višestruku korist.
Ovo je još jedna potvrda kvaliteta portala MONDO, kojeg su samostalno osmislili i pokrenuli 2004. godine stručnjaci Telekoma Srbija i Wireless Media-e. Danas je MONDO najposećeniji mobilni sajt u regionu, sa 2.5 miliona korisnika i preko milion otvorenih stranica dnevno, posebno popularan među mlađom populacijom. Pored MONDO web i mobilnog portala, dostupnog građanima Srbije i korisnicima mt:s mreže, MONDO je primenjen i kao rešenje za kompanije m:tel u Crnoj Gori i m:tel BiH, koje posluju u sastavu Telekoma Srbija Grupe.


STARTUJU SLOVENAČKA IZDANJA MAGAZINA BRAVO GIRL I MY HAIR

"Color Press Group" (ČLAN Asocijacije medija) u martu pokreće slovenačka izdanja magazina "Bravo Girl" (po licenci Heinrich Bauer Verlag iz Hamburga) i "My Hair"
(po licenci Origin Publishing iz Londona). Slovenačko izdanje "Bravo Girl" će izlaziti šest  puta godišnje, dok će se "Moja kosa" u početku na kioscima pojavljivati dva puta godišnje: u - novembru i maju..
Dva nova magazina, kao i ostala izdanja Color Press Group u Sloveniji ("Bravo", "L&Z", "BravaCasa", "Lepe princeze" i "Romansa"), izdavaće kompanija "Mediatop" iz
Maribora, JV Color Press Group, firma "Videotop".


PODRŠKA OBRAZOVANJU MLADIH

Kompanija Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) je, u sklopu akcije SPK Privrednik, obezbedila je četvrtu godinu zaredom deset stipendija za srednjoškolce i studente. Ove godine, na osnovu konkursa, izabrano je troje novih stipendista, a sa sedmoro je ugovor produžen. Hemofarm više od 20 godina investira u budućnost obezbeđujući kadrovske stipendije za najbolje studente različitih fakulteta.
Posle studija, stipendisti imaju šansu da karijeru započnu i nadograđuju upravo u vršačkom koncernu, najvećem izvozniku lekova iz Srbije i lideru na domaćem farmaceutskom tržištu. Fondacija Hemofarm  kroz brojne aktivnosti pomaže obrazovanje mladih, talentovanih ljudi. Jedna od najvažnijih aktivnosti Fondacije Hemofarm je stipendiranje 40 najboljih studenata i srednjoškolaca iz cele Srbije. Od 1994, Fondacija u te svrhe godišnje izdvaja oko pola miliona evra. Podržavajući i dodatno motivišući mlade ljude u daljem obrazovanju, Fondacija Hemofarm je za 15 godina dodelila 1.106  stipendija.


ZA POMOĆ MEDIJIMA U VOJVODINI 80 DO 100 MILIONA DINARA

Pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova izjavila je da je Sekretarijat u ovoj godini namenio između 80 i 100 miliona dinara za finansiranje projekata medija u Vojvodini. - U skladu sa novim statutom i omnibusom zakona, nama je prioritet da štitimo interese građana Vojvodine u medijskoj sferi, kako bismo oživeli medije - rekla je Makanova na raspravi u Skupštini Vojvodine. Najavila je da će konkursi biti raspisani u martu, a da će u aprilu početi raspodela sredstava.


POŠTA SRBIJE ZA VEĆU EFIKASNOST I TRANSPARENTNOST

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) je, prva među javnim preduzećima u Republici, prezentovala domaćim privrednicima i predstavnicima medija svoj godišnji plan javnih nabavki u Privrednoj komori Srbije.
Generalni direktor PTT-a Goran Ćirić istakao je u svom uvodnom izlaganju da je pružanje informacija u pravo vreme ključna reč i cilj prezentacije Pošte Srbije, uz želju da ovaj način rada ubuduće bude javni proces u kome će svi u isto vreme dobiti informacije o planovima nabavki. „Želeli smo da predstavimo domaćim privrednicima novi model upoznavanja sa planom nabavki, sa ciljem da dobijemo veći broj zainteresovanih ponuđača za naše nabavke”, kazao je Ćirić i izrazio očekivanje da će na taj način biti smanjeni troškovi poslovanja i skraćeni rokovi u nabavkama PTT-a, što će poboljšati efikasnost i transparentnost nabavki.
Direktor Ćirić je pozvao sve privrednike da se jave na tendere Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” i sistem nabavki učine što efikasnijim i jeftinijim, kao i da ta obostrana saradnja u budućnosti bude put za optimizaciju odnosa.


NOVI GLAVNI UREDNICI MAGAZINA ELLE I LISA

Kompanija Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) saopštila je da je na mesto glavne i odgovorne urednice jednog od vodećih magazina ove kuće „Lisa“ imenovana Božana Mirkov. Nova glavna urednica je diplomirala na Filosofskom fakultetu u Novom Sadu, a poslovima u izdavaštvu bavi se proteklih šest godina. Nešto ranije kompanija Adrija Media Serbia obavestila je javnost da je na mesto glavne i odgovorne urednice magazina „Elle“ imenovana Sonja Kovacs. Nova glavna urednica magazina „Elle“ je magistrirala istoriju u Beču, a široj javnosti je poznata kao dugogodišnji dopisnik nedeljnika Vreme, slovenačkog Dnevnika i kanadskog lista Maclean. Marina Kosanović – Stefanović je sa mesta glavne urednice „Elle“ magazina prešla na mesto direktora ženskih izdanja u okviru kompanije Adria Media Serbia.


SBB POVEĆAO CENE PRETPLATE

Kablovski operater SBB od 1. marta je povećao mesečnu pretplatu za kablovsku televiziju u Srbiji u rasponu od 4,2 do 33,85 odsto. Nova cena iznosiće 745 dinara sa porezom na dodatu vrednost (PDV) u Beogradu, Novom Sadu, Vrbasu, Kuli, Požarevcu, Novom Pazaru, Trsteniku, Vrnjačkoj banji, Arilju, Ivanjici i Kragujevcu. Mesečno održavanje koštaće 609 dinara u filijalama SBB-a u Šapcu, Somboru, Užicu, Zrenjaninu, Vršcu, Kruševcu, Boru, Valjevu, Kikindi, Čačku, Kraljevu, Nišu, Pirotu i Leskovcu. Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) je SBB-u dala odobrenje da i u tim gradovima poveća cenu na 745 dinara od 1. novembra 2009. godine. Kriterijumi koji su uzeti u obzir prilikom odlučivanja o poskupljenju su troškovi SBB-a, stopa inflacije, zatim promena kursa dinara, bruto domaćeg proizvoda, kao i nivo kvaliteta programa i pregled prigovora korisnika, navode u Ratelu. Opravdanost cena se utvrđuje na osnovu Troškovnog modela utvrđivanja cena, koji se primenjuje od ove godine


 

NAGRAĐEN NAJBOLJI NOVINSKI DIZAJN

Na 30. godišnjem konkursu „Najbolji novinski dizajn“ žiri Društva za novinski dizajn proglasio je četiri novine iz Evrope i jedan meksički list za „Najbolje dizajnirane novine na svetu“. Nagrade su pripale moskovskom dvonedeljniku „Akzia“ (tiraž 200.000), atinskom dnevniku „Eleftheros Tipos“ (86.000), portugalskom nedeljniku „Expresso“ (120.000), jedinom mesičkom dnevniku na engleskom jeziku „The News“ (10.000) i berlinskom „Welt am Sonntag“ (400.000). 


REGIONALNI DNEVNICI U BRITANIJI - GUBITNICI

Britanski ABC saopštio je podatke o oditovanju tiraža britanskih regionalnih dnevnih listova u periodu decembar 2007. – decembar 2008. godine. Podaci se odnose na prodati tiraž ukupno 87 dnevnih regioanlnih listova od kojih su 67 sa područja Engleske, 6 iz Velsa, 8 iz Škotke, 3 iz Severne Irske i dva sa ostrva u Lamanšu. U periodu od godinu dana samo tri regionalna dnevna lista beleše rast tiraža, a čak 84 pad broja prodatih primeraka od 0,1 do 17 odsto u periodu od decembra 2007. do decembra 2008. godine. Oditovan je prosečan dnevni tiraž regionalsnih listova od 3.116.681 primeraka.


MARDOK SE RASTAJE SA NAJBLIŽIM SARADNIKOM

Medijski mogul Rupert Mardok rastaje se od Pitera Šernina (Peter Chernin) svoje „desne ruke“, koji je u News Corp Co. punih 20 godina od kojih je proteklih 12 proveo na mestu više nego uspešnog šefa Foxovog filmskog i tv studija i emiterskih poslova. Šerninovo doba u Foxu sigurno beleže filmovi poput Titanika, ili do najnovijeg mega oskarevca „Slumdog Milioner“, gde se Fox pojavljuje kao ekskluzivni distributer. Tokom prošle godine Šernin je ostvario platu od 29 miliona dolara zajedno sa bonusom. Do imenovanja novog direktora ove News Corp divizije poslovima će direktno rukovoditi Rupert Mardok. Dobri poznavaoci prilika tvrde da će po Šerninovom odlasku u julu ove godine njegovo mesto zauzeti Mardokov sin Džejms, koji trenutno rukovodi kompanijskim poslovima u Aziji.


MOGUĆE PREUZIMANJE “METRO INTERNATIONAL”

Švedska izdavačka kuća “Metro International” saopštila je da je dobila izuzetno ozbiljnu ponudu za kupovinu akcija, koje će biti izvedeno “ekspresno”. “Metro” se, štampajući besplatne novine širom planete, proteklih godina razvio do nivoa treće po veličini novinske kompanije na svetu, koja je štampala više od 100 dnevnika u 29 zemalja sveta. Ali razbiktavanjem ekonomske krize kompanija je, međutim, zapala u finansijske probleme, koji su obelodanjeni početkom februara. Metro Inrentional zabeležio je u poslednja tri meseca 2008. godine neto gubitak od 9,8 miliona evra, dok je u istom periodu 2007. godine beležio profit od 3,9 miliona. Kompanija je takođe saopštila da je prihod od oglasa u poslednjem kvartalu 2008. godine pao za 14 procenata na iznos od 83,5 miliona dolara. Početkom godine “Metro” je odustao od svih poslova koje je imao u Španiji. 


TRINITY MIRROR U GUBITKU 73 MILIONA FUNTI

Izdavačka kuća Trinity Mirror, čije su perjanice listovi Daily i Sunday Mirror saopštila je da je 2008. godinu završila sa gubitkom. Finansijski rezultati pokazuju gubitak od čak 73 miliona funti (pre plaćanja poreza) u odnosu na profit od 21 milion funti, koji je ostvaren tokom 2007. godine. Negativan trend poslovanja astavlja se i u 2009. gdini. Kompanijski menadžment saoptio je da je samo u prva dva meseca ove godine zabeležen pad prihoda od oglasa od 37 procenata kada su u pitanju regionalna izdanja ove kuće a da izdanja na nacionalnom nivou beleže pad oglasnih prihoda od 16 odsto. Prihod od prodatog tiraža u januaru i februaru 2009. godine opao je za samo 4 procenta.


FAJNENŠEL TAJMS NUDI ZAPOSLENIMA TRODNEVNU RADNU NEDELJU

U nastojanju da se što efikasnije izbori sa posledicama ekonomske krize i smanji troškove poslovanja, menadžment “Financial Times” ponudio je zaposlenima da tokom letnjeg perioda – rade manje. Ponuda obuhvata raspon od smanjenog broja radnih sati tokom dana do četvorodnevne ili čak i trodnevne radne nedelje. Ponudu je moguće realizovati u periodu jun – avgust 2009. godine, a menadžment se nada da će na ovaj način izbeći otpuštanje zaposlenih.


CBS POGOĐEN OGLASNOM OSEKOM

Kompanija CBS, američki medijski gigant, teško je pogođena oglasnom osekom izazvanom ekonomskom krizom, koja je pre svih pogodila američku ekonomiju. Ukupan prihod kompanije CBS u 2008. godini je 13,95 milijardi dolara, što je za oko 120 miliona dolara menje od prihoda ostvarenog tokom 2007. godine, koji je iznosio 14,07 milijardi dolara. Pad prihoda od oglasa beleže CBS tv, radio i outdoor poslovi.


IZVANREDAN USPEH KINESKOG PRETRAŽIVAČA

Najveći kineski internet pretraživač „Baidu“ zabeležio je tokom poslovne 2008. godine fantastičan porast profita od čak 66 odsto, koji je dostigao iznos od milijardu juana. Kineski pretraživač je u istom periodu zabeležio i fantastičan prihod od oglasa, koji je u poređenju sa 2007. godinom porastao za čak 83,5 odsto i dostgao ukupan iznos od 3,2 milijarde juana. Kineski korisnici interneta preferiraju korišćenje domaćih pretraživača poput aidu, QQ i Sina.


US: NOVINE DELE TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE

Pet vodećih novina iz Njudžersija i Njujorka saopštilo je da će ubuduće deliti dobar deo tekstova i fotografija nemenjenih za objavljivanje u novinama. Potreba za ekskluzivnošću ustuknula je pred sve jačim udarima ekonomske krize i potrebom za sve većom štednjom.  Konzorcijum, koji će iste novinske materijale prezentovati čitaocima na različite grafičke načine formirali su: The Daily News (New York); The Star-Ledger, (Newark); The Buffalo News i The Record, (Hackensack)  i The Times Union (Albany). Slične alijanse već su stvorene krajem prole godine u  Ohaju, Pensilvaniji, na Floridi i u Teksasu.


SKY: 15 MILIONA ZA KAMPANJU O SNIŽENJU CENA

Emiter BSkyB će obeležiti dvadeseti rođendan promotivnom kampanjom vrednom 15 miliona funti. Ova akcija će biti posvećena promovisanju nove cene od samo 49 funti za program SKY + High Definition box. Kampanju će biti vođena pod sloganom “Visoka rezolcija. Sada za svakoga!”, koju je osmislila agencija “Brothers and Sisters” i najveća je koju BskyB realizuje u poslednjih nekoliko godina. Kampanja se istovremeno realizuje u okviru vlastitih programa, ali i u programima vodećih komercijalnih emitera, u bioskopima, onlajn, u štampi i u okviru outdoor oglašavanja. Tv kampanja pod nazivom “Moments” koristi prepoznatljive inserte iz filmova i tv serija poput “Izgubljeni”, “National Geographic”, “Indiana Jones”…


EMAP SMANJUJE FORMATE SVOJIH IZDANJA

Jedna od vodećih B2B izdavačkih kuća “Emap” obavestila je poslovne partnere da, u cilju smanjena proizvodnih troškova, smanjuje veličinu svih svojih “business to business” izdanja na A4 format i menja datume štampe. Istovremeno promenjeni su i datumi štampanja pojedinih izdanja, koja će se od sada štampati isključivo utorkom i petkom i biće zajedno distribuirana, takođe radi smanjenja troškova. Kompanija Emap je najavila i standardizaciju papira uz tvrdnju da se to neće odraziti na kvalitet štampe. Emap je od decembra 2007. godine u vlasništvu Guardian Media Group i privatne firme Apax Partners. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!