Mart, 2008 No. 76


TELEKOM I ASOCIJACIJA MEDIJA DOGOVORILI JOŠ BOLJU SARADNJU

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacija medija) i Asocijacija medija nastaviće u narednom periodu da unapređuju inače već vrlo dobru i uspešnu saradnju. U najkraćem ovo je zajednički zaključak susreta Branka Radujka, generalnog direktora Telekom Srbija a.d. i većeg broja glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Radujko je sedište Asocijacije medija posetio zajedno sa najbližim saradnicima Vladimirom Lučićem, direktorom Direkcije za mobilnu telefoniju, Igorom Jeclom, direktorom Direkcije za usluge i Ivanom Đurovićem, direktorom Sektora za spoljne odnose Telekoma Srbija. Radujko je zajedno sa saradnicima prisutne informisao o značajnom proširenju ponude Telekoma kako u oblasti fiksne tako i u oblasti mobilne telefonije, o razvojnim planovima kompanije kao i o mogućim pravcima saradnje sa medijskim kućama. Dogovoreno je da se što pre pripremi operativni plan moguće saradnje u narednom period. Prvi korak u kontekstu unapređenja saradnje biće organizacija jednodnevnog seminara u okviru kojeg će IT menadžerima medijskih kuća biti predstavljeni i praktično demonstrirani najnoviji programi MT:S-a. Takođe je dogovoreno da se u najskorije vreme razgovara i o mogućnostima formiranja zajedničke ponude usmerene ka potencijalnim korisnicima zainteresovanim za posebne informativne segmente. 


UNAPREĐENJE SARADNJE ŠTAMPANIH MEDIJA SA POŠTOM

Distribucija dnevnih listova i magazina do prodajnih mesta, ali i na adrese pretplatnika bila je osnovna tema radnog sastanka predstavnika Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija i menadžmenta Pošte Srbije, koji je održan 7. marta u Beogradu.
Predstavnici Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” upoznali su predstavnike medija sa uslugama poštanskog logističkog servisa: preuzimanje robe na naznačenoj adresi; skladištenje do otpreme po zahtevu korisnika; upravljanje zalihama; preuzimanje baze korisnika i priprema za adresovanje; komisioniranje;  pakovanje po zahtevu korisnika; personalizacija i uručenje na adresi primaoca. Istaknuto je da se za svakog poslovnog korisnika mogu projektovati i razvijati prilagođena rešenja poštanskih usluga.
Prezentacija mogućnosti saradnje Javnog preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” okupila je veliki broj predstavnika medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, a zaključeno je da je neophodno da se što pre formiraju konkretni predlozi na osnovu kojih bi menadžment Pošte Srbije bio u mogućnosti da sačini plan za dugoročnu poslovnu saradnju sa medijskim kućama.


PREDSTAVNICI MEDIJA KOD  BORISA TADIĆA

Državni organi moraju da obezbede uslove za bezbedan i nesmetan rad medija i novinara, složili su se predsednik Srbije Boris Tadić i predstavnici novinarskih udruženja i medijskih kuća. Tražeći zaštitu za branšu, novinari i urednici podsetili su Tadića na nedavne napade na kolege, tokom izveštavanja sa beogradskog protesta zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Oni su od predsednika tražili i rasvetljavanje i procesuiranje svih dosadašnjih slučajeva ubistava novinara.
Sagovornici su zajednički ocenili da "pojedine političke strukture pokušavaju da ponovo stvore atmosferu sličnu onoj iz devedesetih godina". Složili su se da je podela na takozvane patriote i izdajnike zloupotreba političke situacije kroz koju Srbija prolazi i da je takvo etiketiranje građana, predstavnika medija, javnih ličnosti, apsolutno neprihvatljivo.
Sastanku su prisustvovali predstavnici NUNS, UNS, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kao i glavni urednici "Bete", "Foneta", "Blica", "Danasa", "Ekonomista", "Nedeljnog telegrafa", "Republike", RTV B92, TV produkcija "Vin" i "Mreža"...


VELIKIĆU NAGRADA „MEŠA SELIMOVIĆ“

Piscu Draganu Velikiću je u Starom dvoru u Beogradu uručena nagrada "Meša Selimović", koju dodeljuju "Večernje novosti" (član Asocijacije medija), za roman "Ruski prozor" u izdanju "Stubova kulture". Velikić je nedavno za isti roman dobio i NIN-ovu nagradu za roman godine
Nagradu, koja se sastoji od skulpture sa likom Meše Selimovića, plakete i 300.000 dinara, u prisustvu brojnih uglednih zvanica, među kojima su bili i prethodni dobitnici jednog od najznačajnijih književnih priznanja, Velikiću je uručio Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik svih izdanja Kompanije "Novosti". U velikom žiriju „Večernjih novosti“ za knjigu godine glasalo je 46 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. U konkurenciji su bile 84 knjige


POLITIKA NA KUĆNOM PRAGU

Politika novine i magazini (član Asocijacije medija) odlučila je da svojim čitaocima pruži mogućnost direktne dostave novina na kućnu adresu. Budućim pretplatnicima Politika će svakog jutra do 8 sati tim kolportera dostavljati primerak njihovog lista na kućni prag. Ovaj inovativni projekat će, od 1. aprila, biti realizovan samo za stanovnike opštine Stari grad, a planirano je da i druge beogradske opštine uskoro budu uključene u ovu akciju. Pored ove osnovne pogodnosti, pretplatnici će biti nagrađeni i gratis periodom pretplate, kao i interesantnim poklonima.
Sve detaljne informacije o ovoj ekskluzivnoj i finansijski isplativoj usluzi zainteresovani mogu dobiti besplatnim pozivom Politikinog kontakt centra na broj 0800 109 109, svakog radnog dana od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 15 sati. Pozivi sa fiksne mreže su besplatni.


«COLOR PRESS» NA FIPP KONFERENCIJI O DIGITALIZACIJI MAGAZINA

Predsednik “Color Press Group” (član Asocijacije medija) Robert Čoban i Miroslav Vajda, potpredsednik za razvoj učestvovali su početkom marta u Berlinu na konferenciji “Powering Digital Success” međunarodne asocijacije izdavača magazina FIPP.  Miroslav Vajda je bio i jedan od prezentera pa je sa stanovišta tržišta bivše Jugoslavije na kojem deluje CPG preneo iskustva u digitalizaciji štampanih medija, reklamiranju na on-lajn izdanjima magazina, popularnim blogovima, penetraciji sajtova  kao što su “Facebook”, “My Space” i “YouTube” u svakodnevni život. Na konferenciji koja se bavila onlajn budućnošću magazina bilo je reči i o tome da razvojem interneta klasični oglašivači postaju i “izdavači” pa je tako Ralf Maltzen direktor internet marketinga kompanije “Folksvagen” prezentovao atraktivnu kampanju koju je  VW imao na svom sajtu i koja je bila toliko kreativna i zabavna da su je preneli brojni dnevni listovi, nagazini i TV-stanice a na kraju im je donela novih 90.000 ugovora (prodatih automobila) bez ijednog evra uloženog u reklamiranje na tuđim sajtovima i u drugim medijima.


MT:S  U DRUŠTVU NAJBOLJIH

Na najznačajnijem svetskom skupu u oblasti mobilnih komunikacija – GSMA Mobile World kongresu, održanom u Barseloni, predstavila se Mobilna telefonija Srbije, kao prva kompanija iz Srbije koja je učestovovala na ovoj prestižnoj manifestaciji. MT:S je predstavio pet usluga koje je razvio sa partnerskim preduzećima iz Srbije, i aktivno učestvovao na Kongresu na kome je imao šta da ponudi svetskom tržištu. Vladimir Lučić, direktor Direkcije za mobilnu telefoniju Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) istakao je da su prvi put  ponuđeni projekti koji se mogu plasirati na svetsko tržište, pre svega Mondo Wap i Web portal, za koji u MT:S smatraju da je među tri najbolja na svetu, uz VodafoneLive i japanski i-mode. Na GSMA Kongresu, u okviru “Paviljona Srbija“, rešenja koja su razvijena u saradnji sa mt:s-om, predstavile su kompanije Certus, Wireless Media, LMG Mobile Business Solutions i Dedecom/Medicomark.
Posebnu pažnju je privukla je prezentacija Vladimira Lučića o izgradnji m:tel mreže u Crnoj Gori, budući da je tim projektom ostvaren svetski rekord u brzini izgradnje mreže - po najvišim svetskim standardima, kao i brzini dostizanja tržišnog učešća. On je istakao da je za samo 77 dana,  koliko je proteklo od dobijanja licence, podignuta najsavremenija mobilna mreža i m:tel je krenuo sa emitovanjem prenosivog signala sa svojih baznih stanica, uz početnih 53 odsto pokrivenosti stanovništva i 30 odsto pokrivenosti teritorije. Kao treći mobilni operator u Crnoj Gori, za samo šest meseci rada, m:tel je uspeo da osvoji više od četvrtine tržišta.

Kroz desetak izložbenih hala GSMA Mobile World kongresa, u kojima je svoju ponudu predstavilo oko 1.400 svetskih kompanija, prošlo je, prema procenama organizatora, više od 200.000 stručnjaka i drugih posetilaca.


POČELA SA RADOM TV AKADEMIJA

Majstorska škola televizijskog novinarstva – Televizijska Akademija, počela je sa radom u svom prvom semestru. Ova jedinstvena obrazovna institucija, koja kroz praktičan rad obrazuje biduće televizijske novinare, promovisana je na svečanosti u Asocijaciji Medija. Vladan Radosavljević, direktor TV Akademije i Lila Radonjić jedan od predavača istakli su, pozdravljajući prisutne, da je odavno došlo vreme da se televizijskim novinarstvom bave ljudi koji znaju svoj posao a da je zadatak TV Akademije da polaznike u 120 sati rada, sa kamerom i u televizijskoj montaži, nauče tajnama posla.
Televizijska Akademija je predstavila i prvu generaciju svojih polaznika, koju čini dvadsesetpetoro mladih ljudi, studenata novinarskih fakulteta ili drugih fakulteta društvenih nauka. U Asocijaciji Medija bili su i predavači TV Akademije: Lila Radonjić, glavni urednik PG Mreža, Nenad Lj. Stefanović, glavni urednik informativnog programa RTS, Olja Bećković, urednik i voditelj emisije Utisak nedelje, Dragan Bujošević, urednik i voditelj emisije “Nije srpski ćutati”, Nataša Jeremić, urednik i prezenter Dnevnika RTS, Antonela Riha, urednik emisije “Poligraf B92”, Igor Božić, urednik u B92, Velja Djurović, reporter Sky News, Goran Dimitrijević, prezenter Vesti B92, Dušan Gajić, dopisnik RTS iz Brisela, urednici PG Mreža Maja Divac, Snežana Stojadinović i Vlada Milić. Uz njih, svečanom otvaranju Akademije prisustvovali su i brojni gosti iz sveta medija.
Po završetku prvog semestra, krajem juna ove godine, TV Akademija će početi rad na upisu sledeće generacije svojih polaznika, kao i na stvaranju sistema specijalističkih studija TV novinarstva u drugim velikim centrima Srbije kao što su Novi Sad, Kragujevac, Niš, Subotica i drugi.


ISTRAŽIVANJA O POPULARNOSTI MEDIJA U 2007.

Najgledanija televizija u Srbiji tokom 2007. godine bio je Prvi program RTS sa udelom u gledanosti od 26,5 odsto pokazalo je istraživanje agencije AGB Nilsen media riserč. Na drugo mesto plasirala se TV Pink sa gledanošću od 23,5 procenata, a na trećem mestu je TV B92 sa gledanošću od 9,3 procenata. Na četvrto mesto po udelu u gledalačkom auditoriju plasirao se Drugi program RTS, TV Fox je peta, a TV Avala sa 3,6 procenata gledanosti je na šestom mestu.
Dnevni list „Blic“ (član Asocijacije medija) je najčitanija novina u prošloj godini. Prema istraživanju „Stratedžik marketinga“, „Blic“ je u 2007. čitalo 14,2 odsto populacije. Na drugom mestu su „Večernje novosti“ (član Asocijacije medija), koje su zabeležile 11,3 odsto dok „Kurir“, na trećem mestu, redovno čita 8,4 odsto populacije.
Prema  predstavljenom istraživanju agencije „Stratedžik marketing“, najslušanije radio stanice u 2007. godini u Srbiji bile su B92, Prvi program „Radio Beograda“ i „Radio S“, koje je dnevno u proseku slušalo sedam odsto populacije.


DELTA GENERALI SPONZOR IZLOŽBI AUTOMOBILA I MOTORA

Delta Generali Osiguranje biće generalni sponzor prodajnih izložbi automobila, motora i komercijalnih vozila koje će se u naredne četiri godine održati na Beogradskom sajmu. Dogovor o višegodišnjoj saradnji ozvaničen je na otvaranju ovogodišnje manifestacije Sajam automobila „BG CAR SHOW 02 i Motopassion“, a objavili su ga Nebojša Divljan, predsednik Upravnog odbora i generalni direktor Delta Generali Osiguranja i Anđelko Trpković, direktor Beogradskog sajma.
Delta Generali Osiguranje kao vodeća privatna osiguravajuća kompanija u Srbiji, koja u svojoj ponudi ima sve vrste osiguranja imovine i lica i koja poslednjih godina intezivno širi poslovanje i u oblasti autoosiguranja, od nedavno je postala i prva osiguravajuća kuća u Srbiji koja je građanima ponudila kupovinu polisa osiguranja motornih vozila putem interneta, sa dostavom polise na željenu adresu (www.deltagenerali.co.yu).
Delta Generali Osiguranje, članica je General Group (Đenerali grupe), koja je s tradicijom od 176 godina danas treća po veličini osiguravajuća kuća u Evropi i jedna od najvećih finansijskih grupacija na svetu. (www.generali.com)


PRVI ROĐENDAN «PRAVDE»

Dnevni list »Pravda« koji se pojavio na tržištu 05. marta 2007. godine proslavio je svoj prvi rođendan. List je uprkos žestokoj konkurenciji uspeo da pronađe svoje mesto na tržištu dnevnih listova u Srbiji. »Pravda« izlazi svakog dana osim nedelje, a subotom izlazi dvobroj. List se štampa na 32 strane u punom koloru, a dvobroj na 48 strana, takođe u punom koloru. Godišnjica je obeležena posle izlaska iz štampe tristotog broja, a koktelu u beogradskom »Aeroklubu« prisustvovao je veći broj gostiju iz javnog života.


VERICA RAKOCEVIC UREDNIK MAGAZINA "L'OFFICIEL"!

Jedna od najuspešnijih srpskih modnih kreatorki Verica Rakočević potpisala je ugovor sa kompanijom "Color Press Group" (član Asocijacije medija) i postala glavni urednik francuskog modnog magazina "L'Officiel" čije će se izdanje na srpskom jeziku pojaviti na tržištu krajem aprila. Modna urednica magazina je mlada beogradska dizajnerka Ana Ljubinković.
Predsednik Color Press Grupe Robert Čoban ističe da je angažovanje Verice Rakočević plod petnaestogodišnje uspešne saradnje novosadske izdavačke kuće i poznate modne kreatorke.


INFOSTUD I DAILY MAIL: STRATEŠKI PARTNERI

Northcliffe International, filijala međunarodne korporacije Daily Mail and General Trust, postao je strateški partner Infostuda, stekavši vlasništvo nad 25 odsto ove domaće Internet kompanije. Cilj povezivanja jeste zajednički razvoj i jačanje Internet tržišta u Srbiji, a Infostud će nastaviti da vodi tim njegovih osnivača, koji su zadržali vlasništvo nad 75 procenata kompanije.
Infostud vodi liderske sajtove o zapošljavanju, obuci i obrazovanju u Srbiji, koji su tokom prošle godine imali skoro 12 miliona poseta. Sajt www.infostud.com nalazi se među 10 najposećenijih sajtova u zemlji (prema servisu alexa.com), a poslovi.infostud.com je najposećeniji sajt za zapošljavanje, preko koga je do sada radnike tražilo više od tri i po hiljade firmi.
Daily Mail and General Trust u svom okrilju ima 150 kompanija, u Evropi, SAD i Australiji. Ulaganje u Infostud je u skladu sa strategijom Northcliffe International-a za širenje u oblasti Internet poslovanja, posebno u oglašavanju poslova, a partnerstvo je ostvareno kroz njihovu mađarsku ispostavu Lapcom kft .


„DANAS“ DOBITNIK NAGRADE KONKORDIA ZA SLOBODU ŠTAMPE

Dnevni list „Danas“ dobitnik je prestižne Nagrade za slobodu štampe austrijskog Pres kluba Konkordia za 2007. Danas je, prema obrazloženju žirija ovo značajno priznanje dobio zbog svoje stalne borbe za nezavisnost i slobodu štampe, koju vodi još od osnivanja 1997. godine. Nagrada Danasu biće uručena početkom maja ove godine, povodom 3. maja, svetskog Dana slobode štampe, u Pres klubu Konkordia u Beču. Nagrada se dodeljuje u dve kategorije - u oblasti ljudskih prava, koja se pre svega odnosi na Austriju, i za slobodu štampe, koja obuhvata širi region.


„VEČNI USLOV“ OLJE IVANJICKI

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) objavila je novu knjigu poema „Večni uslov“ poznate slikarke Olje Ivanjicki. Ova luksuzno opremljena i bogato ilustrovana knjiga, u kojoj Olja Ivanjicki lirskim i filozofskim porukama stihova traga za skrivenim istinama i na nov način vraća poeziju među čitaoce, štampana je u tiražu od 15.000 primeraka i po ceni od 500 dinara se može pronaći na svim bolje snabdevenim kioscima za prodaju štampe.


PRVI ŽENSKI MINDSTZLE MAGAZIN U SRBIJI

Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) je pod devizom “magazin za srećniji život” na tržište Srbije lansirala početkom marta mesečnik “Sensa”. Magazin „Sensa“ je prvi mindstyle magazin na tržištu Srbije. „Sensa“ je podeljena u pet segmenata: Ritam lepote, 100% stvarno, Život u harmoniji, Sva čula i Specijal, a svaki od segmenata ima svrhu da pre svega čitateljkama poboljša kvalitet života. „Sensa“ je štampana u subotičkoj Rotografici, a može se kupiti po ceni od 160 dinara.


ODRŽANA KONFERENCIJA „LOKAL PRESSA“

Polovinom marta u Novom Sadu je održana 14. Konferencija Poslovnog udruženja nezavisnih lokalnih medija „Lokal press“. Glavna tema skupa bila je posvećena aktuelnoj poziciji lokalnih medija, samoregulaciji medija i medijskim slobodama. Za vreme Konferencije održan je i okrugli sto na temu „Mehanizmi kontrole dodeljivanja finansijskih sredstava medijima iz opštinskih budžeta. Na skupu „Lokal pressa“ raspravljano je i o prerastanju lokalnih u regionalne novine u kontekstu potreba tržišta.


„SVADBA, SVADBA“ – NOVO IZDANJE „PHAROSA“

Izdavačka kuća "Pharos" (član Asocijacije medija) obogatila je asortiman svojih izdanja novim časopisom o venčanjima i svadbama. Mesečnik "Svadba, svadba" sastoji se od reportaža sa svadbenih veselja širom Srbije, narodnih običaja, intervjua sa poznatim ličnostima, saveta oko organizacije venčanja i drugih tema koje su vezane za ovaj svečani čin.
Magazin se štampa na 52 strane, na roto ofset papiru, u koloru, sa premaznim koricama. Cena časopisa je 89 dinara, a distribuira se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Nemačkoj, Belgiji, Italiji, Austriji, Luksemburgu i Švajcarskoj.


SRĐAN ILIĆ POBEDNIK NA KONKURSU „YU PRES FOTO”

Fotograf novinske agencije Associated Press Srđan Ilić dobitnik je ovogodišnje nagrade “Yu press foto” za najbolju novinarsku fotografiju, koju dodeljuje Asocijacija medijskih fotografa Srbije. Nagrada mu je dodeljena za fotografiju pod nazivom “Firer”, objavljenu 2007. godine Otvaranje izložbe najboljih fotografija najavljeno je za 28. mart u galeriji „Artget“. Realizaciju ovogodišnjeg konkursa pomogli su Skupština grada Beograda kao i kompanije Britishamerican Tobaco i Telenor.ŠVAJCARSKA: RINGIER REDIZAJNIRAO «BLIK»

Vodeća švajcarska izdavačka kuća Ringier, početkom marta je lansirala na tržište redizajniran i osvežen dnevni list “Blik” (Blick). Više od deset godina najbolje prodavani dnevni list u Švajcarskoj na tržištu se pojavljuje sa dve naslovne strane, štampan na jednom «logu» i na obimu od 56 strana. Izdavači tvrde da je «Blik» na najbolji način spojio karakteristike dnevnih novina i magazina. Zahvaljujući jednoj od naslovnih strana Blik izgleda i kao jedina sportska dnevna novina. «Blik» na tržište stiže kao jutarnja novina a pretplatnicima u najvećim švajcarskim gradovima svakodnevno se dostavlja između 05.00 i 06.30 časova. U nastojanju da što više obogati izdavčku paletu kompanija Ringier na tržište lansira i besplatni večernji list «Blick am Abend» koji će zameniti takođe besplatne novine «Hojte».


MARDOKOVA ŠTAMPARSKA GRDOSIJA

Kada krajem aprila treba da bude završeno montiranje štamparskog postrojenja u Broxborne (Hertfordshire) Rupert Murdoch i njegova kompanija News International postaće vlasnici najveće štamparske konfiguracije na svetu, vredne 350 miliona funti. Postrojenje u Broxbourne je samo deo štamparskog trougla na čija preostala dva kraja su pogoni u okolini Liverpula i Glazgova, a ukupna vrednost ove investicije je 650 miliona funti. Novo postrojenje omogućiće značajno unapređenje kako izgleda tako i kvaliteta štampe izdanja News International među kojima su: Sun,  The Times, News of the World, Sunday Times i TheLondonpaper. Štamparska konfiguracija se sastoji od 12 MAN Rolandovih mašina u čiju kupovinu je uloženo 189 miliona funti dok je za ostalu “prateću” opremu i “tehnološka čuda” potrošeno još 161 milion funti.
Kompletno postrojenje je u završnoj fazi montaže a kada bude pušteno u rad svake večeri će  izbacivati 1,5 milona primeraka dnevnog lista Sun, 550.000 The Times i 600.000 kopija Daily Telegraph, a moćiće da prihvati i sve ostale izavačke projekte News International ali i da pruža usluge spoljnim poručiocima.


GUGL PRVI MEĐU SUPERBRENDOVIMA BRITANIJE

Kompanija Google, najpoznatiji svetski pretraživač na prvom je mestu nedavno promovisane liste superbrendova u Velikoj Britaniji. U odnosu na prethodnu godinu, Google je preuzeo primat kompaniji Microsoft koja je na drugom mestu a za njima slede: BP, BBC Worldwide, GlaxoSmithKline, Rolls Royce Group, FT, British Airways, Fedex Express, Hertz... Na listi kompanije Superbrand je ukupno 500 super kompanija iz Velike Britanije.


STIRIJA INTERNACIONAL PREUZELA «POSLOVNI DNEVNIK»

Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je kompaniji Styria Media International AG (SIAG) preuzimanje većinskog udela u Izdavačkoj grupi Poslovni Dnevnik (dnevne novine), u business portalu poslovni.hr  kao i u Masmediji, izdavačkoj kući za izdavanje poslovnih knjiga.
Kompanija SIAG će ubuduće u svojim rukama imati 75 odsto Poslovnog dnevnika, prvih poslovnih novina u Hrvatskoj, 65 procenata vodećeg poslovnog portala www.poslovni.hr kao i 40 odsto izdavačke kuće za izdavanje poslovnih knjiga Masmedia.


KINA ISPRED  SAD PO BROJU KORISNIKA INTERNETA

Prema procenama pekinške kompanije za istraživanje tržišta BDA, Kina je premašila Sjedinjene Američke Države po broju korisnika Interneta i tako postala najveće svetsko Internet tržište. Procena  kompanije se temelji na podacima Kineskog informacionog centra za Internet prema kojima je na kraju 2007. u najmnogoljudnijoj zemlji sveta bilo ukupno 210 miliona korisnika Interneta. U saopštenju BDA se navode podaci američke firme "Nilsen/Net rejtings" o 216 miliona korisnika Interneta u SAD u isto vreme pa se na osnovu tih brojki i pretpostavke da su dva tržišta u 2008. nastavila da rastu istom brzinom kao lane, zaključuje da je Kina premašila SAD po broju korisnika Interneta. Kompanija je dodala kako su istraživanja pokazala da će Internet trgovanje uskoro postati  najperspektivniji segment trgovine u Kini, pošto su kompanije počele da koriste prednosti masovnog tržišta, koje čine korisnici svetske elektronske mreže.


OFCOM OPOMINJE MTV

OFCOM, britansko regulatorno telo za elektronske medije oštro je opomenulo MTV zbog kršenja pravila da u okviru jednog sata može biti emitovano samo 12 minuta reklamnog programa. OFCOM je nakon monitoringa programa MTV, MTV2, MTV Dance, MTV Base, MTV Hits i VH-1,  sprovedenog tokom dva meseca prethodne godine, ustanovio da je ovo pravilo prekršeno čak 15 puta. MTV je informisala OFCOM da je preduzet čitav niz mera kako ubuduće ne bi dolazilo do kršenja pravila.


ŠPANIJA: “PROGRESA” LANSIRALA “iSPORT”

Španska izdavačka kuća “Progresa” lansirala je početkom marta novi “lifestyile” magazin za muškarce “iSport”. Magazin je startovao kao  besplatni dodatak poznatom sportskom dnevnom listu “As”. Na naslovnoj strani prvog broja, koji je štampan na obimu od 128 stranica, je poznati fudbaler Dejvid Bekam, a menadžment tvrdi da je magazin namenjen svim čitaocima koji su u kategoriji inovativnih, inteligentnih i zainteresovanih za vlastiti izgled.


ČITAOCI U KANADI PAŽLJIVO PRATE OGLASE

Prema istraživanju koje je agencija Ipsos Reid uradila za Kanadsku novinsku asocijaciju (CAN) šest od ukupnio deset Kanađana (ili 61 odsto) više pažnje posvećuje oglasima objavljenim u štampanim medijima nego onima koji se emituju na televiziji. Među ispitanima čak 45 procenata ispitamika je izjavilo da pojedinim danima novine čita više zbog oglasnog nego informativnog sadržaja, a čak 66 procenata (ili dve trećine) je izjavilo da ih zanimaju najrazličitiji oglasni dodaci koji se ubacuju u novine. Čak 64 procenta ispitanika često čuva oglasne dodatke i kupone čak i po nekoliko dana.


“BURDA” LANSIRALA “TV TODAY DIGITAL”

Nemačka izdavačka kuća “Burda” lansirala je početkom marta novi tv vodič “TV Today Digital”. Reč je o dvonedeljniku koji je startovao sa početnim tiražom od 150.000 primeraka I cenom od dva evra. Sadržaj magazina namenjen je ljudima koji koriste digitalnu televiziju i za početak biće posvećen programima koji se mogu videti na 90, što besplatnih, što plaćenih digitalnih tv kanala.


NOVI ZELAND: PRIHODI OD OGLASA PREMAŠILI DVE MILIJARDE

Prema podacima koje je nedavno saopštila Advertising Standards Authority Novog Zelanda (ASA), ukupan prihod koji su glavni mediji ostvarili tokom 12 meseci prethodne godine veći je od 2,3 milijarde novozelandskih dolara. Ovo je za 5 procenata, ili čak 111 miliona dolara veći ukupan prihod od onog koji je ostvaren tokom 2006. godine. Podaci se odnose na prihode koji su ostvareni u novinama, na televiziji i radiju, magazinima, bioskopima, outdoor reklamama, direktnoj pošti i interaktivniom medijima.


BESPLATNE NOVINE NAJTIRAŽNIJE U ŠPANIJI

Besplatni dnevnik “20 Minuta” sa prosečno dnevno distribuiranim tiražom od 1.043.000 primeraka ponovo je najtiražnija dnevna novina u Španiji. Na drugom mestu je, takođe, besplatni dnevni list “Que” sa 957.000, dok su na trećim i četvrtom mestu takođe besplatni listovi AND (955.000) I Metro (840.000). Sve besplatne novine, osim dnevnika “Que”, zabeležile su rast tiraža u odnosu na 2006. godinu. Tek na petom mestu je El Pais kao najbolje plasirani dnevni list čije primerke čitaoci moraju da kupe na kiosku.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!