Mart, 2008 No. 75


POŠTA I ASOCIJACIJA NASTAVLJAJU USPEŠNU SARADNJU

Glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih u Asocijaciju medija bili su domaćini susreta sa najvišim predstavnicima JP PTT saobraćaja Srbija (pridruženi član Asocijacije medija). Sa vodećim predstavnicima medija razgovarali su Goran Ćirić, generalni direktor najstarije kompanije u zemlji, Dragoslav Šumarac predsednik UO i Milica Srećković direktorka sektora za marketinše komunikacije Pošte Srbija.
Osim što je u razgovoru potvrđeno opredeljenje da se nastavi i dalje unapređuje višegodišnja uspešna saradnja Pošte Srbija sa Asocijacijom medija i medijskim kućama, ovaj susret je bio i prilika da Goran Ćirić detaljno informiše urednike i direktore medijskih kuća o trenutnim aktivnostima Pošte, njenim razvojnim i investicionim planovima, osavremenjavanju svih oblika poslovanja i posebnim poslovnim ponudama koje će u narednom periodu biti predstavljene biznis korisnicima.
U okviru nastavka i proširenja saradnje Pošte Srbija i Asocijacije medija dogovoreno je da zajednički izvršni tim što pre pripremi za razmatranje posebne projekte kućne dostave novina i magazina, zatim distribucije štampe, kao i da se razmotri mogućnost za organizovanje punktova za prijem oglasnih sadržaja u okviru već postojećih poštanskih jedinica na području Srbije. Rad na ovim projektima otpočeće već sa prvim danima marta.


ASOCIJACIJA MEDIJA: ZAŠTITITI NOVINARE – KAZNITI NASILNIKE

Povodom sve učestalijih napada na novinare, fotoreportere i tv ekipe medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija ali i onih koje nisu njeni članovi, Upravni odbor Asocijacije medija, najoštrije osuđuje ovakvo nasilničko ponašanje.
Asocijacija medija smatra da se ovakvim ponašanjem neodgovornih pojedinaca uskraćuje pravo građanima na pravovremene i kvalitetne informacije o aktuelnim zbivanjima i temama, da se novinarima, fotoreporterima i tv ekipama uskraćuje pravo na rad a da se pre svega ugrožavaju njihovi životi.
Asocijacija medija zahteva oštro i hitno reagovanje svih organa vlasti na ovakvo nasilničko ponašanje, privodjenje pravdi nasilnika i izgrednika i stvaranje uslova da novinari svih štampanih i elektronskih medija mogu neometano, blagovremeno i kvalitetno da izveštavaju o svim zbivanjima u zemlji.


RRA: DODELJENO 235 DOZVOLA RADIO STANICAMA

Republička radiodifuzna agencija saopštila je da je dodeljeno 235 dozvola radio stanicama za emitovanje programa na lokalnim područjima. Ovom odlukom okončane su sve raspodele dozvola RTV stanicama i u periodu od narednih osam godina, koliko dozcvole važe, više nema mesta u etru za izdavanje novih. Ova odluka će postati izvršna nakon petnaest dana za podnošenje prigovora.
Kako je saopšteno, Savet RRA je nakon tromesečne pravne analize konstatovao da nema zakonskih prepreka da Željko Mitrović inače vlasnik TV Pink, kao fizičko lice dokapitalizuje TV Avala sa 4,95 posto. Obe kuće inače imaju dozvole za emitovanje tv programa na nacionalnom nivou.


MEDIJI U KRIZNIM STUACIJAMA

U beogradskom Medija centru (član Asocijacije medija) održan je okrugli sto na temu „Mediji u kriznim situacijama“. Sa skupa je upućen zahtev predsedniku i premijeru Srbije da zaustave nasilje nad novinarima koje u poslednje vreme dobija sve veće razmere. Tekst zahteva podržali su: NUNS, UNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kao i predstavnici većeg broja agencija, novinskih i rtv redakcija. Napade kojima su predstavnici medija bili izloženi u proteklom periodu osudio je i Sindikat novinara Srbije na skupu organizovanom na temu „Novinarstvo bez zaštite“.


BRANKO RADUJKO NA ČELU „TELEKOMA“

Upravni odbor „Telekoma Srbija” a.d. (pridruženi član Asocijacije medija), na predlog Upravnog odbora PTT-a, a uz saglasnost Vlade Republike Srbije, doneo je jednoglasnu odluku o imenovanju Branka Radujka na mesto generalnog direktora Telekoma.
Radujko je po zanimanju diplomirani pravnik. Karijeru je započeo kao advokatski pripravnik a zatim je dve godine radio u međunarodnom humanitarnom sektoru, u okviru programa UNHCR-a, na regionalnim projektima povratka izbeglica u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odnosno interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju. Početkom 2002. godine, postavljen je za savetnika predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića. Bio je zadužen za sprovođenje „Nacionalne strategije za rešavanje problema izbeglica i interno raseljenih lica“, kao i za politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom. Posle ubistva dr Zorana Đinđića, odlukom Vlade, postavljen je za šefa Kabineta predsednika Vlade, Zorana Živkovića. Bio je zamenik predsednika Upravnog odbora preduzeća Jugoimport SDPR, član Upravnog odbora preduzeća HIP Petrohemija a.d., odnosno Fonda PIO. Takođe, bio je predsednik Nadzornog odbora Garancijskog fonda Srbije.
Predsednik Republike Srbije Boris Tadić, postavio ga je za specijalnog savetnika zaduženog za regionalnu politiku. Od juna 2006. godine, pa do imenovanja za generalnog direktora „Telekoma Srbija“, bio je generalni sekretar Predsednika Republike.


VIDEO IZVEŠTAJI SA DOGAĐAJA U MEDIJA CENTRU

Medija centar, u saradnji sa agencijom FoNET, (obe kompanije su članice Asocijacije medija)  omogućava posetiocima svoje internet prezentacije da  pogledaju video izveštaje sa događaja održanih u Medija centru.
Na internet prezentaciji Medija centra postavljani su video klipovi sa odabranim izjavama učesnika događaja koje su pratili izveštači FoNET-a. Video klipovi su u flash formatu, a broadcast kvalitet snimaka (MPEG2 format) dostupan je pretplatnicima agencije FoNET, putem njihove internet prezentacije www.fonet.co.yu. Snimke agencije FoNET preuzima četrdesetak nacionalnih, regionalnih i lokalnih televizija.


“NOVOSTI” PROMOVISALE KNJIGU O FIŠERU


Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) promovisala je u Međunarodnom press centru knjigu “Fišer – Kralj šaha” autora Vladana Dinića. Dinićevu knjigu “Novosti” su objavile u okviru edicije “Sedma sila”. Knjiga je inače posvećena danima koje je Fišer u izuzetno dramatičnom vremenu za Srbiju, ali i za sebe, proveo na ovim prostorima igrajući meč za titulu prvaka sveta protiv ruskog velemajstora Borisa Spaskog. Knjiga se može kupiti na svim bolje snabdevenim kioscima za prodaju štampe po ceni od 200 dinara.


HEMOFARM ORGANIZUJE SIMPOZIJUM CARDIOLOGICA 2008

Kompanija Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija), organizovaće  14. i 15. marta u Kongresnoj dvorani SPC Millennium u Vršcu do sada najveći međunarodni simpozijum kardiologa u Srbiji – “CardioLogica 2008”. Kako je istakao Dragomir Marisavljević, potpredsednik “Hemofarma”, seminar  će okupiti više od 500 učesnika i 30 predavača. Specifičnost kongresa je povezivanje kardiovaskularnih i metaboličkih oboljenja i razmenjivanje znanja i iskustva tri velike škole metaboličkog sindroma: Sjedinjenih američkih država, Rusije i Evrope. U skladu sa značajem teme simpozijuma oranizatorima je unapred najavljeno izuzetno veliko prisustvo novinara specijalizovanih za praćenje zbivanja u medicini i zdravstvu, a za obezbeđenje maksimalnih uslova za izveštavanje kao i uvek zadužen je Homofarmov Centar za PR.


“COLOR PRESS GRUPA” PREUZELA “E-MAGAZIN”

Potpisivanjem ugovora sa kompanijom “GSM Public”, dosadašnjim izdavačem “E-magazina” novinska kuća “Color Press Group” (član Asocijacije medija) postala je novi vlasnik ovog srpskog business-to-business magazina. Prvi broj u produkciji “Color Press Group” pojaviće se na kioscima 15. aprila. Magazin će imati 100 strana i prodavaće se po ceni od 80 dinara.
Stalni saradnici magazina ostaju brojne ličnosti iz sveta ekonomske nauke i uspešni privrednici iz Srbije i regiona: Milka Forcan, Toplica Spasojević, dr Danilo Goljanin, prof. dr. Milan Kukrika, dr Marina Svetel, Marina Lazarević, Veselin Jevrosimović, Ana B. Bovan, Dragan Berger, mr Milena Božović… Pored tekstova ovih autora i istaknutih ličnosti “E-magazin” će u produkciji “Color Press Group” ubuduće objavljivati i članke i komentare jednog od najuglednijih svetskih business-to-business magazina – američkog lista “Fortune” sa čijim izdavačem (“Time Inc”) je potpisan ugovor o sindikaciji.


TELEKOM EXPRESS

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) priprema novu uslugu za svoje klijente – prodaju telefonskih aparata sa dostavom putem Post ekspresa. Korisnicima se nudi mogućnost da na najkomforniji mogući način, bez izlaska iz kuće ili kancelarije, kupe analogni telefonski aparat sa dostavom na željenu adresu.
Uslugu mogu koristiti svi registrovani korisnici Telekoma, kao i oni koji se registruju u nekom od Telekomovih korisničkih centara.
Telekom ekspres će biti dostupan preko svih postojećih kanala prodaje nacionalnog operatera: korisničkih centara, Kontakt centra 9813 i web sajta www.telekomcentar.com.


SUNOKO ISPUNJAVA NAJVIŠE STANDARDE

Kompanija Sunoko (Pridruženi član Asocijacije medija) najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera dobila je sertifikat ISO 22000:2005, ustanovljen od Svetske organizacije za standardizaciju, koji se odnosi na sisteme upravljanja bezbednosti hrane.
Većinski vlasnik kompanije je nemački Nordzucker AG, drugi proizvođač šećera u Nemačkoj i EU. U svom sastavu „Sunoko“ ima četiri šećerane: u Pećincima, Kovačici, Baču i Vrbasu i sve četiri su dobile sertifikat ISO 22000:2005. Udeo kompanije „Sunoko“ u ukupnoj proizvodnji šećera u Srbiji je 49 odsto. Investicije kompanije „Sunoko“ u šećerane u 2006. iznosile su osam miliona evra, a investicije u 2007. godini iznosile su  trinaest miliona evra.
Dobijeni sertifikat ISO 22000 potvrđuje da je u okviru kompanije Sunoko uspostavljen integrisan sistem bezbednosti hrane koji obuhvata celokupan proces proizvodnje od proizvodnje šećerne repe, prerade, transporta, pa sve do prodaje. Ispunjavanjem standarda koje ISO 22000 zahteva, uspostavljena je kontrola i komunikacija na svim nivoima u okviru kompanije „Sunoko“ i dalje do krajnjeg potrošača, istaknuto je na konferenciji za štampu organizovanoj ovim povodom.


PROLEĆE U «GLORIJI IN»

Izdavačka kuća «Europapress» (član Asocijacije medija) obogatila je poslednji februarski broj popularnog magazina «Glorija» sada već tradicionalnim specijalnim izdanjem «Glorija IN». Izdanje je posvećeno prolećnim temama koje su osnovni sadržaj svih 86 strana ovog «dodatka» magazina «Glorija». «Glorija IN» je štampana u štampariji Politika a.d a upakovana u celofansku foliju zajedno sa «Glorijom» i distribuirana besplatno na sva prodajna mesta.


HUMANITARNE AKCIJE DELTE

Kompanija Delta Maxi koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) potpisala je ugovore o trajnoj saradnji sa dvema humanitarnim organizacijama: Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju Stari grad i Udruženje Banka hrane.
Ovim ugovorima Delta Maxi obavezuje se da će pomenutom Društvu obezbediti 1,200.000 dinara godišnje (mesečno 100.000 dinara), a Udruženju Banka hrane 3,6 tona hrane godišnje (300 kg hrane svakog meseca).
Ugovore su potpisali Dragan Filipović generalni direktor Delta Maxi i predstavnici oba udruženja, Dejan Kozić predsednik Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju Stari grad i Radmila Ivetić predsednica Udruženja Banka hrane.
Ove aktivnosti realizovane su u skladu sa principom društveno-odgovornog poslovanja i u želji da se unapredi rad institucija koje brinu o društveno ugroženim grupama.PROGLAŠENE NAJBOLJE DIZAJNIRANE NOVINE U 2007

Društvo za novinski dizajn  (Society for News Design)  dodelilo je nagrade za najbolje dizajnirane novine u 2007. godini. Za najbolje dizajnirane novine tokom 2007. godine proglašene su: moskovski dvonedeljnik «Akzia» (tiraž 200.000); portugalski nedeljnik Expresso (140.000 primeraka), nemački Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (320.000 primeraka) i briotanski dnevnik The Guardian (prosečan tiraž 355.750 primeraka). Dve posebne nagrade za ukupno pokrivanje teme globalnog zagrevanja planete dodeljene su madridskom Publico i stokholmskom Dagens Industri.


SVE MANJE ZAPOSLENIH U AMERIČKIM MEDIJIMA

Broj zaposlenih u američkim medijima u decembru 2007. godine dospeo je do najniže tačke u proteklih 15 godina. Saopšteno je da je ukupan broj zaposlenih na medijskim poslovima dospeo do cifre od 886.900 i da se može očekivati dalji pad. Istovremeno broj zaposlenih u oglasnim i marketinškim agencijama beleži stalni porast i u novembru prošle godine je dostigao cifru od 769.000 zaposlenih.
Ilustracije radi broj zaposlenih u marketinškoj sferi povećan je za 14.500 (10,8 odsto), dok je broj zaposlenih u novinama manji za 16.900 (4,7 procenta).


NOVINSKI POKRET OTPORA

Suočene sa narastajućom konkurencijom internet pretraživača poput Google, Yahoo i drugih četiri velika novinska izdavača odlučila su da pruže otpor. Kompanije Herst Corp. The New York Times Co. Tribune Co. i Gannett Co. Inc. odlučile su da formiraju nezavisnu kompaniju QuadrantONE koja će na nacionalnom nivou servisirati prodaju oglasnog prostora za onlajn izdanja pomenutih kompanija. Novinske sajtove pomenutih kompanija mesečno posećuje oko 50 miliona posetilaca. Dogovor četiri kompanije nije ekskluzivan, što znači da se mogu pridružiti i ostali novinski izdavači.


OTPUŠTAJU “NEW YOR TIMES” I  “CHICAGO TRIBUNE” 

Menadžment The New York Times saopštio je da će tokom ove godine broj zaposlenih u redakciji biti smanjen za najmanje 100 izvršilaca ističući činjenicu da redakcija u ovom trenutku zapošljava najveći broj ljudi u svojoj istoriji - 1.332, a da broj angažovanih u ostalim američkim vodećim listovima ne prelazi 900 zaposlenih. Saopštenje je dato samo dan nakon što je drugi novinski gigant, čikaška Tribune Company saopštila da će ukupan broj zaposlenih samanjiti za 500 izvršilaca i to tako što će u redakciji Cicago Tribune odmah dati 100 otkaza a ista sudbina će pogoditi i 100 do 150 zaposlenih u Loa Angeles Times.


UN PREDSTAVILE  SVOJU PRVU GLOBALNU TV KAMPANJU

Ujedinjene Nacije su kreirale svoju prvu globalnu tv kampanju. Kampanja je posvećena borbi protiv svih oblika zagađenja čovekove sredine koji dovode do klimatskih promena, a bazira se na promovisanju upotrebe javnog transporta. TV spot, koji je rađen u formi animiranog dečjeg crteža traje 30 sekundi a za početak će biti emitovan na tv kanalima poput: BBC World, CNN, Sky News, Bloomberg, Eurosport, TV5… Kampanju će besplatno realizovati McCann Erickson World Group.


“TELEGRAPH” FORMIRAO TEHNOLOŠKU LABORATORIJU

Britanska Telegraph Media Group odlučila je da u borbu za brži i što inovativniji tehnički razvoj uvede  novo oružje – vlastitu tehnološku laboratoriju posvećenu razvoju kreativnih redakcijskih projekata. Menadžment je saopštio da su troškovi formiranja laboratorije minimalni jer će u početku uz šefa raditi još samo četvoro zaposlenih da bi se ukupan broj zaposlenih u narednih godinu dana popeo do nivoa od 10 stručnjaka sa zadatkom da servisiraju sve potrebe Telegrapg Media Grupe na planu primene novih komunikacionih tehnologija u medijskoj sferi.


RASTE YAHOO NOVINSKI KONZORCIJUM

Predstavici Yahoo Inc, jednog od najvećih svetskih internet pretraživača pohvačili su se polovinom februara, da njihova partnerska mreža sa novinama sada obuhvata čak 634 naslova od čega 425 pripada dnevnim novinama. Saopšteno je da je u ovoj mreži sada čak 30 odsto svih američkih dnevnih novina odnosno 37 procenata tiraža koji se na američkom tržištu pojavljuje – nedeljom. Istaknuto je da se broj novina koje su uključene u Yahoo mrežu utrostručio u odnosu na početni broj novina u novembru 2006. godine.


U JAPANU RASTE PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Prihodi od onlajn oglašavanja u Japanu su tokom 2007. godine povećani za 25 odsto i po prvi put su pretekli prihode od oglašavanja u magazinima. Prihodi od web oglašavanja su zauzeli treće mesto iza televizije i novina i u permanentnom su porastu. U poređenju sa stalnim rastom koji beleži web oglašavanje prihodi od oglašavanja u novinama su zabeleđili pad od 5,2 procenta u odosu na prethodnu godinu, na radiju je pad 4,2 odsto, a u agazinima četiri odsto. Jedan od glavnih razloga za ovakav porast prihoda od onlajn  oglašavanja je sve veća prisutnost širokopojasnog interneta, koji omogućava prijem kvalitetnog signala preko kompjutera ili mobilnih telefona.


VELIKA BRITANIJA: PRVI ZAJEDNIČKI PODACI O PRINT I ONLAJN ČITANOSTI

Po prvi put od kako postoji britanska oditorska kuća Audit Bureau of Circulation ponudila je svojim članovima zbirne, mesečne, podatke o čitanosti novina ali i njihovih onlajn izdanja. Reč je o podacima za januar, a prema njima na prvom mestu po zbirnoj čitanosti je Daily Mail, perjanica izdavačke kuće Assocated Newspapers. On je zajedno sa Sunday Mail, kada se zbroje čitaoci štampane verzije i posetioci onlajn izdanja imao 22.5 miliona čitalaca, dok je drugoplasirani Guardian sa The Observers imao 20,5 miliona čitalaca. Trećeplasirani je The Sun sa ukupno 16,6 miliona čitalaca. Problem je u tome što je ovaj Multi-Platform Monthly Raport obuhvatio sam pet novinskih kuća pa se britanski ABC nada da će se u budućnosti mnogo veći broj izdavačkih kuća opredeliti za ovakav način prezentacije podataka o čitanosti


GETI FOTOTEKA VREDNA 2,4 MILIJARDE DOLARA

Fotodokumentaciju Geti Imidžis (Getty Images) kupila je američka kompanija Hellman & Friedman za čak 2,4 milijarde dolara. U proteklih desetak godina Getty Images je agresivno kupovala, kako onlajn tako i oflajn  rivale pa je,  kupivši čak 50 manjih kompanija, uspela  da postane dominantna na tržištu fotografija. Ipak zbog velikih nepoznanica vezanih za budućnost tržišta forografijama vredbnost akcija ove kompanije je u proteklih nekoliko godina pala za čak 53 osato pa je tako i dospela u ruke novih vlasnika.


EVROPSKA KOMISIJA ODOBRILA PREUZIMANJE ROJTERSA

U prethodnim brojevima Newslettera informisali smo da je preuzimanje kompanije Rojters od strane kanadske korporacije za finansijske informacije Thompson zaustavljeno dok kompletan posao detaljno ne prouče stručnjaci Evropske komisije. Najzad, saglasnost je data, ali ne bez zahteva da se ispune posebni uslovi. Evropska komisija je zahtevala da kompanije Thompson proda jedan svoj deo kako preuzimanjem Reutersa ne bi ugrozila konkurenciju u sektoru prodaje izveštaja o finansijskom tržištu i ostalih finansijskih vesti i informacija. Kada Thompson bude realizovao ovu kupovinu vrednu 13 milijardi evra biće stvorena najveća svetska kompanija za pružanje finansijskih informacija
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!