Mart, 2007 No. 52


TELEKOM SRBIJA I ASOCIJACIJA MEDIJA NASTAVLJAJU USPEŠNU SARADNJU

Draško Petrović, generalni direktor Telekoma Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) sa saradnicima: Vladimirom Lučićem, direktorom Direkcije za mobilnu telefoniju, Igorom Jeclom, direktorom Direkcije za usluge i Ivanom Đurovićem, direktorom Direkcije za spoljne poslove, posetio je sedište Asocijacije medija.
Glavni i odgovorni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije detaljno su informisani o aktuelnim poslovnim potezima Telekoma Srbija a.d. usmerenim ka stalnom poboljšavanju korisničkih usluga kako u domenu fiksne tako i na ppolju mobilne telefonije. Petrović je posebno detaljno obrazložio poslovne poteze Telekoma Srbija vezane za nastup na tržištu Republike Srpske i Crne Gore, a nije izostala ni tema o razvojnim programima, koji će Telekomu Srbija a.d. omogućiti zadržavanje liderske pozicije u regionu.
Prvi tim Telekoma Srbija izrazio je izuzetno zadovoljstvo uspešnom saradnjom sa medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije kao i spremnost da se ta saradnja nastavi i stalno unapređuje na obostranu korist kako u svakodnevnim direktnim kontaktima sa medijima, tako i u okviru komunikacije sa Asocijacijom medija.


ODRŽAN SAJAM MEDIJA

Novosadski sajam (pridruženi član Asocijacije medija) ovogodišnju sezonu sajamskih manifestacija otvorio je Sajmom medija, koji je održan od 8. do 10. marta. Prvi put ove godine uz Sajam medija priređene  su i prateće manifestacije, Salon knjiga i Izložba umetnosti.
Na sajmu je učestvovao veći broj medijskih kuća, a posebno su zapaženi nastupi članova Asocijacije medija, kao što su Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress, Građanski list, Telekom Srbija a.d...
Ove godine je vidljiv napor organizatora Sajma medija, nakon razgovora održanih krajem prošle godine sa UO Asocijacije medija, da se pojavi što veći broj ponuđača roba i usluga namenjenih medijskim kućama, što bi po rečima generalnog direktora Aleksandra Andrejevića trebalo da bude glavna karakteristika narednog sajma.
Generalni direktor Novosadskog sajma i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija dogovorili su se da odmah počnu pripreme za Sajam medija 2008.


TRENING ZA BOLJU KOMUNIKACIJU

Marketinški timovi Eurobank EFG Štadionica a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) i Agencije New Moment, potpomognuti stručnjacima kompanije Mindscapes učestvovali su u sedištu Asocijacije medija u radu seminara posvećenog kreativnom komuniciranju sa komitentima i poslovnim partnerima na tržištu bankarskih i finansijskih usluga.
Stečena saznanja na ovom skupu biće implementirana u svakodnevni rad zaposlenih u Eurobank EFG Štadionica a.d. i na taj način doprineti uspešnijoj komunikaciji na svim nivoima bankarskog poslovanja.


NAGRAĐENA POŠTA SRBIJE

Javno preduzeće PTT saobraćaja «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je specijalne nagrade na nedavno završenom međunarodnom sajmu brendova «Brend Fair 03». Nagrada je dodeljena na bazi glasanja posetilaca i učesnika ove manifestacije.
Primajući nagradu, Milica Srećković, direktorka Sektora za marketinške komunikacije istakla je da nagrada rezultat ulaganje Pošte «Srbija» u osavremenjavanja i unapređenje imidža a ujedno i dokaz da je PTT pravi srpski korporativni brend.
Istaknuto je da nagrada na pravi način vrednuje sjajan nastup Pošte Srbije na sajmu, predstavljanje nove usluge – personalizovane poštanske marke, atraktivan sajamski štand i nastup KUD «Đoka Pavlović».


JOŠ JEDAN DNEVNI LIST NA SRPSKOM TRŽIŠTU ŠTAMPE

Početkom marta, na tržištu štampe u Srbiji pojavio se još jedan, osamnaesti po redu, dnevni list (računajući sportske i besplatne listove). Reč je o dnevnom listu «Pravda» čiji izdavač je firma Pravda press d.o.o. sa sedištem u Beogradu.
«Pravdu» na 24 strane štampa u offset roto tehnici Štamparija «Borba», prodajna cena je 20 dinara, a list se distribuira na nacionalnom nivou.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

NAGRADE ZA NOVINARE ISTRAŽIVAČE

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodeliće, u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu,  na Dan slobode štampe, 3. maja, šest nagrada za izuzetan uspeh u istraživačkom novinarstvu. Konkurs je otvoren do 2. aprila i prijave se šalju na adresu NUNS-a, Beograd, Resavska 28. Radovi moraju biti objavljeni, ili emitovani od 21. aprila 2006. do 2. aprila 2007. godine i u izbor dolaze sve novinarske forme - izveštaj, intervju, članak, reportaža. Tri najbolja novinara u prvoj kategoriji biće nagrađena sa po 1.200 dolara, dok će troje prvoplasiranih u kategoriji mladih novinara dobiti po 800 dolara.


RRA: KONKURS ZA LOKALNE RTV EMITERE

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) je doneo odluku o raspisivanju konkursa za lokalna područja emitovanja čime će biti završen proces izdavanja dozvola na svim nivoima. Strategijom razvoja radiodifuzije predviđeno je da u Srbiji bude više od 300 lokalnih RTV stanica. Godišnja naknada za emitovanje programa, za lokalne TV stanice, biće od 60 hiljada do 2,4 miliona dinara, u zavisnosti od broja stanovnika u području, koje pokrivaju signalom. Za radio stanice naknada će biti od tri do 121.000 dinara godišnje. U odluci RRA koja je ranije objavljena u novom Službenom glasniku pošto je vlada na nju dala saglasnost, navodi se da će naknada za TV stanice za područja sa manje od 10.000 stanovnika biti 60.734 dinara, a za radio stanice 3.037 dinara. Za područja između 10 i 20 hiljada stanovnika naknada je 182.201 dinara za TV i 9.110 dinara za radio, od 20 do 40 hiljada stanovnika 303.669 odnosno 15.183 dinara, a od 40 do 50 hiljada stanovnika 425.137 dinara za TV i 21.257 za radio. Za područja sa 50 do 100 hiljada stanovnika godišnja naknada je 789.540 odnosno 39.477 dinara, od 100 do 200 hiljada stanovnika 1.579.079 dinara za TV i 78.954 za radio i 200 do 300 hiljada stanovnika 2.429.352 odnosno 121.467 dinara.


COLOR PRESS GROUP LANSIRALA MAGAZIN “MOJA KOSA”

Novosadska novinsko izdavačka kuća Color Press Group (član Asocijacije medija) ponudila je tržištu još jedan specijalizovani magazine namenjen ženskoj čitalačkoj publici. Reč je o mesečniku “Moja kosa” štampanom po osnovu ugovora o licencnim pravima ustupljenim od Your Hair, Original Publishing Ltd. iz Bristola.
Magazin Moja Kosa koji je tržištu ponuđen po promotivnoj ceni od 89 dinara na obimu od 116 strana  u izuzetnom kvalitetu štampa subotička “Rotografika”. Moja kosa se na tržištu pojavila pod devizom Top magazine za frizuru sa stilom.


KONKURS RTS ZA TV DELA I SCENARIO TV DRAME

Radiodifuzna ustanova Radio-televizija Srbije raspisala je konkurs za televizijska dela i za scenario TV drame. Konkurs je otvoren  do 30. maja. Prva nagrada za televizijska dela i scenario TV drame iznosi 450.000 dinara, druga 350.000, a treća 250.000 dinara. Nagrade obuhvataju i otkup teksta, odnosno pravo snimanja i emitovanja dela. Nagrade će biti dodeljene i za tri najbolja sinopsisa sa scenarijem prve epizode za igranu TV seriju u trajanju od 30 do 45 minuta, koja može biti dramska, humoristička, ili namenjena deci i mladima. Prva nagrada iznosi 400.000 dinara, druga 300.000, a treća 200.000. Nagrade, takođe, obuhvataju i otkup, odnosno pravo snimanja i emitovanja dela.
Pravo učešća na konkursu imaju državljani Srbije. Autori su dužni da otkucana dela dostave u tri primerka, a radovi se potpisuju šifrom i autorstvo se dokazuje istovetnom kopijom teksta.
Za opširnije informacije treba se obratiti Redakciji za dramski i domaći serijski program RTS-a.


“SELIMOVIĆ” TADIĆU

Pesnik Novica Tadić, ovogodišnji je dobitnik književne nagrade “Meša Selimović”. Ovu prestižnu nagradu već 19 godina zaredom dodeljuju “Večernje novosti” (član Asocijacije medija) i Udruženje izdavača i knjižara Srbije.
Tadiću je nagrada pripala za pesničku knjigu “Neznan” u izdanju Zavoda za izdavanje udžbenika. Laureatu je nagradu uručio Manojlo Vukotić, glavni i odgovorni urednik i direktor Kompanije Novosti.


“MATROZ” BEZ KUPCA

Jedini srpski proizvođač roto papira i celuloze, fabrika “Matroz” iz Sremske Mitrovice ostala je bez kupca. U zadnji čas od kupovine je odustao jedini interesent, austrijska kompanija “Pulp Mil” GmbH.
Tim povodom Agencija za privatizaciju izdala je saopštenje u kome se navodi da je tender za kupovinu “Matroza” poništen, a dobro informisani tvrde da će fabrika, koja već dve godine ne proizvodi roto papir, najverovatnije otići u stečaj.


ODRŽAN BRAND FAIR 3

Od 8. do 10. marta na Beogradskom sajmu održana je treća po redu internacionalna manifestacija Brand Fair. Najomiljeniji domaći brend je “Voda – voda” a među internacionalnim brendovima priznanje “naj” ponela je kompanija Najki. Najboljim sajamskim nastupima proglašeni su nastupi kompanija Telefonija, Knjaz Miloš i Vranac a specijalnu nagradu dobilo je JP PTT saobraćaja “Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija). Poslednjeg dana sajma zapaženo izlaganje imao je Srđan Janićijević, generalni direktor Politika N&M (član Asocijacije medija) koji je informisao o porastu tiraža najstarijeg domaćeg lista uprkos smelim zahvatima u dizajnu i uređivačkoj politici,


LOLA – NOVI ŽENSKI MAGAZIN

Magazin Lola najnovije je izdanje beogradske Press Publishig Group. Mesečnik, domaćih ruku delo,  posvećen, pre svega, ženskoj čitalačkoj publici, pojavio se na kioscima početkom marta sa ambicijom da se ubuduće na tržištu pojavljuje svakog drugog utorka u mesecu.
Magazin “Lola” štampan je na 132 strane u šimanovačkoj štampariji “Modriani”, a kupcima je ponuđen po ceni od 189 dinara.
ŠVEDSKA: POSEČNI TIRAŽI VODEĆIH DNEVNIH LISTOVA 2006.

Vodeći dnevni listovi (jutarnji/večernji)
Trend
2006/
2005
2006
2006
Naziv
Katego-
rija
a.m/p.m
Region
poned.-subota
poned.-subota
nedelja
Aftonbladet
Opšti
interes 
Večernji
Nationalna
416'500
475'300
Dagens
Nyheter
Opšti
interes
Jutarnji
Nationalna
347'100
379'500
Expressen
/Total edition
Opšti
interes
Večernji
Nationalna
326'300
434'700
Göteborgs-Posten
Opšti
interes
Jutarnji
Göteborg/
West
242'700
263'000
Svenska Dagbladet
Opšti
interes
Jutarnji
Nationalna
193'500
203'400
Sydsvenskan Plus
Opšti
interes
Jutarnji
Malmö/Lund
123'200
139'100
Dagens
Industri
Opšti
interes
Jutarnji
Nationalna
117'800
Skanska Dagbladet
Biznis
Jutarnji
Malmö
39'200
39'700
Dagen
Opšti
interes
Jutarnji
Stockholm
18'400
 


BEČ BIO PRESTONICA NOVINSKOG DIZAJNA

Beč, glavni rad Austrije bio je od 4. do 6. marta domaćin Evropskog novinskog kongresa posvećenog novinskom dizajnu i različitim konceptualnim pristupima grafičkog oblikovanja novina i magazina.
Kongres je okupio više od 500 učesnika iz cele Evrope a aktivno učešće u njegovom radu uzeli su i predstavnici novinsko izdavačkih kuća iz Srbije među kojima su bili: Blic, Politika, NIN (svi članovi Asocijacije medija) kao i Press i Mađar so. U radu kongresa učestvovao je i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija, koji je u razgovorima sa organizatorima Kongresa iskoristio priliku da ih upozna sa zbivanjima u novinsko izdavačkoj delatnosti Srbije i ukaže na potrebu da i listovi iz Srbije budu ubuduće ravnopravni kandidati za nagrade za uspešan dizajn.
Ovogodišnje nagrade za najbolji dizajn pripale su belgijskom listu DeMorgen, norveškom dnevniku Bergens Tidende, finskom novinama HBL i portugalskom magazinu Expresso.
Opširnije informacije o Evropskom novinskom kongresu mogu se pronaći na internet adresi: www.newspaper-congress.eu


NORTHCLIFFE INTERNATIONAL KUPIO HRVATSKI SAJT

Britanski Northcliffe International,  jedna od divizija kompanije  Daily Mail & General Trust, kupio je većinski deo akcija hrvatskog internet portala MojPosao.
Ustvari, Northcliffe International je kupio  60 odsto akcija Tau On-line koncerna u čjem vlasništvu je internet pretraživač ponuda za zaposlenja MojPosao. 
Ovaj portal u Hrvatskoj ima čak 85 procenata tržišnog udela kada je reč o online pretraživanju ponuda za zaposlenje u Hrvatskoj.


PAPA KRITIKOVAO INTERNET I TV

Papa Benedikt XVI kritikovao je na preliminarnom sastanku Papskog veća za društvene komunikacije mnoge sadržaje interneta i televizije ocenivši ih kao destruktivne.
Benedikt XVI. ipak je pohvalio medije masovnog komuniciranja jer su u cijelom svijetu proširili znanja koja su prije mnogima bila nedostupna. U tom kontekstu posebno je istaknuo dokumentarne i informativne programe.


AXEL SPRINGER LANSIRAO “TV GUIDE”

Nemački medijski gigant, kompanija Axel Springer lansirala je početkom marta novi magazine.
TV Guide naziv je novog dvonedeljnika posvećenog tv programu i zanimljivostima vezanim za ovaj medij. Početni tiraž novog magazina je 2,5 miliona primeraka, a prodavaće se po ceni od 0,50 evra.


HOLIVOD OSTVARIO PRIHOD OD 25,8 MILIJARDI DOLARA

Holivudski proizvođači filmova ostvarili su 2006. godine rekordnih 25,8 milijardi dolara prihoda širom sveta, dok su američke bioskopske blagajne nakon loše 2005. godine, bile ponovno uspešno punjene, objavilo je Udruženje američkog filma (MPAA).
Iz MPAA, koje obuhvata velike holivudske studije (Warner, Disney, Paramount, Sony, Fox, Universal) i štiti njihove interese, objavili su da je svetski box-office dosegao rekord od 25,8 milijardi dolara, nasuprot 23,3 milijarde 2005., što predstavlja 11-postotno povećanje.
U SAD-u box-office se popeo na 9,49 milijardi dolara, nasuprot 8,99 milijardi 2005.", objavila je MPAA. Razlika se objašnjava povećanom cenom bioskopskih ulaznica, koje danas u proseku koštaju 6,55 dolara, za razliku od  5,81 dolara, koliko je iznosila u 2002. godini.


GARDIAN ZAPOČEO OGLASNU KAMPANJU

Britanski dnevnik The Guardian, posle pauze od skoro 10 godina lansirao je vlastitu oglasnu kampanju istovremeno posvećenu promociji sadržaja, kako štampanog tako i onlajn izdanja. Kampanja promoviše nezavisno mišljenje, različitost u stavovima, razdvojenost činjenica i komentara.
Kampanja je startovala serijom plakata na više od 2.200 autobusa širom Britanije, a nedelju dana kasnije preselila se na ekrane u podzemnim stanicama i postere u podzemnoj železnici.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!