Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2019
Asocijacija Medija
No. 332
PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SLOBODA MEDIJA NEOPHODNA ZA ZDRAVO DRUŠTVO

Donošenje medijske strategije jedna je od najvažnijih stvari, ne samo u oblasti vladavine prava već i za održivi razvoj Srbije - poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić na završnom okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu medijske strategije. Premijerka je naglasila da ne učestvuje u javnim raspravama kada su u pitanju zakoni i strategije, ali da je napravila izuzetak u dva slučaja - u raspravi o ustavnim amandmanima i Nacrtu medijske strategije.
- Želim ličnim prisustvom da pokažem koliko je za Vladu Srbije ovo važna tema - naglasila je Brnabić. Takođe je rekla je da je sloboda medija neophodna za zdravo društvo i da je to jedan od ključnih stubova vladavine prava. Predsednica vlade je rekla da kroz izradu medijske strategije treba da počne da se gradi poverenje između medija i vlade, jer je to poverenje neohodno za budućnost. U okviru javna rasprave o Nacrtu medijske strategije koja je trajala od 1. februara do 1. marta, organizovana su četiri okrugla stola, a sugestije i predlozi biće uključeni u finalnu verziju Nacrta strategije koju treba da usvoji Vlada Srbije. Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Žozef Melot kaže da je izradu nacrta strategije karakterisala "transparentnost i inkluzivnost".
- Prešli smo dug put od 2018. godine kada je sa najvišeg nivoa države zatraženo od Misije da pruži pomoć u izradi Nacrta medijske strategije - rekao je Melot i dodao da je Misija pružila savet u usklađivanju sa međunarodnim pravima i slobodnom informisanju. Ovo je primer kako se preuzima odgovornost, kazao je on i pojasnio da nakon usvajanja medijske strategije predstoji izmena zakonodavnog okvira, a da će Misija nastaviti da prati sprovođenje strategije i promenu neophodnih zakona. Zamenik šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar istakla je da je sloboda medija stub demokratije i da Evropska unija slobodu medija prati kroz Poglavlje 23 u pristupanju.Ona je naglasila da će EU nastaviti da prati završetak rada medijske strategije i Akcionog plana koji ide iza toga, kao i njeno sprovođenje.
- Evropska komisija još nije dobila Nacrt strategije. Dobiće je nakon konsultativnih procesa i tada će dati svoje mišljenje - naglasila je ona. Norčič Štamcar je navela i da EU očekuje bolje i bezbednije okruženje za novinare.Podsetila je da je prošle godine zapaljenja kuća novinara u Grockoj, da je vlast brzo reagovala, a da se sada prati kako će pravosuđe reagovati. (Telegraf/Telegraf.rs)


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde