Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2019
Asocijacija Medija
No. 332
PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

VLAST ODGOVORNA ZA PRETNJE

Učestale napade i pretnje na novinare i medije osudili su predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), Regionalne platforme Zapadnog Balkana za slobodne medije i NUNS, na konferenciji za štampu na kojoj su govorili novinari izloženi govoru mržnje proteklih dana. Oni su predstavnike vlasti označili kao najodgovornije za napade i apelovali da se prestane sa tim i obezbedi efikasna zaštita. Izražavajući osudu i protest zbog najnovijih učestalih napada i pritisaka na novinare i medije, predstavnik EFJ Memet Koksal je ukazao da je "dužnost države da štiti novinare".
"Tražićemo od srpskih vlasti na međunarodnom nivou da nas izveste šta su uradili u svakom od pojedinačnih slučajeva", naglasio je Koksal. On je najavio da će o najnovijim događajima izvestiti međunarodne institucije, Savet Evrope i Platformu za zaštitu novinara. Marijana Camović je ispred Regionalne platforme Zapadnog Balkana za slobodne medije i bezbednost novinara oštro je osudila napade na medije, ukazujući da je "neprihvatljivo da se pretnje novinarima ne gone po službenoj dužnosti." Camović smatra da bi to trebalo da bude prioritetna obavezatužilaštva i upozorila da izostanak intervencije pravosudnih organa relativizuje napade i pritiske na medije.
Glavni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić rekao je da su nedavne pretnje na njega i njegovu porodicu stigle sa istog portala kao i prošle godine, pa je zaključio da je reč o kontinuiranom pritisku grupe ljudi. Janjić je predočio da je dužnost države da sve slučajeve napada na novinare i medije rasvetli i procesuira. Pozvao je predstavnike vlasti "da prestanu sa napadima na medije koji kritički izveštavaju o stanju u društvu". Govoreći o stotinama poruka mržnje koje dobio u poslednje vreme preko društvenih mreža i sms-a, predsednik NDNV Nedim Sejdinović je precizirao da te poruke stižu sa portala "Srbija-Naša zemlja". On je podsetio da nijedan slučaj govora mržnje prema njemu nije sankcionisan i konstatovao da predsednik Poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ne govori istinu kada kaže da država rešava slučajeve takvih pretnji. Sejdinović je, takođe, uveren da je reč o organizovanoj kampanji, koja se pojačava u vreme velikih protesta građana. Novinarka Gordana Sušta je naglasila da "neprijatnost prema novinarima dolazi iz samog vrha." Podsećajući da je poslanik Atlagić u parlamentu čitao spisak nepodobnih novinara, Suša je napomenula da se onda ne bi trebalo čuditi "što će ta puška koja visi na zidu nekad okinuti i okine". Suša je rekla da će za uvrede upućene njenoj porodici, ocu i pokojnom suprugu, podneti tužbu protiv glavnog i odgovornog urednika TV Hepi Milomira Marića i te televizije. Urednik TV N1 Vojislav Stevanović ukazao je da se od samog državnog vrha čuje podela na medije koji su za i protiv vlasti.Po njegovom mišljenju, pogrešni su svi zaključci o delovanju medija koji iz toga proizlaze. (FoNet/fonet.rs)


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde