Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2018
Asocijacija Medija
No. 314
U OVOM BROJU
Medijska strategija uskoro u raspravi
Novi pomoćnik ministra za medije
Prezentacija istraživanja o mladima
Telenor grupa napustila Centralnu i Istočnu Evropu
Google daje prioritet plaćenom sadržaju
Axel Springer širi digitalni portfolio u Velikoj Britaniji
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

MEDIJSKA STRATEGIJA USKORO U RASPRAVI

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je 29. marta da je završen rad na nacrtu Medijske strategije za narednih pet godina i da je Radna grupa potpisala taj tekst, koji će se za sedam do deset dana naći u javnoj raspravi. Vukosavljević je rekao da će se po usvajanju Medijske strategije razmatrati medijski zakoni, Zakon o javnom informisanju, medijima i javnim servisima i njihovo usklađivanje sa strategijom, a biće doneta i rešenja za stabilno finansiranje elektronskih i štampanih medija, rekao je Vukosavljević. Dan kasnije, na konferenciji o medijima i konkurenciji, u organizaciji Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, NALED i Građanskih inicijativa, medijski ekspert, advokat Miloš Stojković kazao je: Ne znamo kakav je trenutno nacrt nove medijske strategije pošto još nije objavljen, ali bi, po izjavama predstavnika resornog ministarstva, mogao da se očekuje povratak države na velika vrata u medijski sektor. Čujemo najave da ni privatizacija Tanjuga neće biti sprovedena, a verovatno će i za dnevni list Politika biti pronađen neki model javnog vlasništva. Postoje najave o formiranju javnih medijskih servisa na regionalnom nivou, tako da možemo očekivati umnožavanje medija u javnom vlasništvu", predvideo je Stojković. Ako takva rešenja budu prihvaćena, to će značiti potpuni zaokret politike u odnosu na Medijsku strategiju iz 2011. godine. To je negde i problem politike i zakonodavstva u našim medijima, konstatovao je Stojković, kome se čini da se na svakih pet godina kreće iz početka.


NOVI POMOĆNIK MINISTRA ZA MEDIJE

Vlada Srbije imenovala je na period od šest meseci Slavicu Trifunović za vršioca dužnosti pomoćnika ministra kulture i informisanja zaduženu za medije, objavljeno je na Internet sajtu Vlade. Trifunović je od 2012. do 2014. godine bila pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju, evropske integracije i međunarodne projekte. Pre toga se istakla na poziciji sekretara za kulturu u gradu Kragujevcu koji je bio prvi grad sa usvojenom strategijom kulturnog razvoja, za šta su dobili nagradu UNESKA. Vlada je na istoj sednici, 16. marta, ponovo postavila Željka Kovačevića za vršioca dužnosti pomoćnika ministra kulture i informisanja u Sektoru za ekonomsko-finansijske poslove, takođe ne period od šest meseci.


PREZENTACIJA ISTRAŽIVANJA O MLADIMA

U organizaciji Asocijacije medija i DW akademije u Beogradu je održana prezentacija četiri istraživanja o odnosu mladih i medija. Koncept kratke forme, po kome je svaki prezenter dobio samo po 15 minuta da predstavi inače obimne izveštaje, privukao je pažnju 25 medija iz cele Srbije. Tako je Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole predstavio nalaze istraživanja “Mladi u ogledalu medija” – o tome kako mejnstrim mediji izveštavaju o mladima, da bi u drugom delu govorio o “Stereotima o mladima”, koji su često prisutni u medijskim izveštajima. Alternativni izveštaj o položaju mladih u Srbiji, sa akcentom na konzumaciju medija, predstavio je Boban Stojanović iz KOMSA, uz objašnjenje da je ovaj izveštaj pokušaj organizacija mladih da “isprave” ono što smatraju da nije realna slika o njima u zvaničnom izveštaju koji radi Ministarstvo omladine i sporta. Veoma zanimljiva je bila i prezentacija Marije Matić iz Direkt medije, koja je predstavila karakteristike milenijalsa i generacije Z u Srbiji i šta ih to razlikuje od ovih genarcija na globalnom nivou. Na početku skupa, Lidija Tomić, koordinator DW akademije u Srbiji prisutnima je predstavila kojim medijima u Srbiji i regionu i na koji način je DW akademija pomogla da razviju i unaprede sadržaj o mladima i za mlade.


VLADIN SAVET ZA KREATIVNE INDUSTRIJE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je 23. marta u Mokrin kući, u mestu Mokrin, prvi sastanak sa Savetom za kreativne industrije, koji okuplja pojedince i organizacije sa bogatim iskustvom u kreativnim industrijama. Članovi Saveta pomoći će predsednici Vlade da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj, navodi se u saopštenju Vlade. Pojedinačni članovi Saveta su: Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković. U savetu premijerke su takođe i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u našoj zemlji: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i Mokrin kuća. Iako ovom sektoru pripadaju i mediji i to svi bez izuzetka, u Savetu oni nemaju svog predstavnika. U saopštenju Vlade se navodi da je jedna od ključnih aktivnosti Saveta identifikacija glavnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast ovog sektora, ali i predlaganje konkretnih rešenja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu. Situacija u medijskom podsektoru nije odavno bila teža, pa se nadamo da će neko Savet obavestiti o tome.


MILIJARDA DINARA ZA MEDIJSKE PROJEKTE

Prema NUNSovoj evidenciji podataka o projektnom sufinansiranju u prvom tromesečju 2018. godine u Srbiji su na republičkom, pokrajinskom i lokalnom niovu raspisana ukupno 87 javnih poziva (konkursa) za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Ukupna sredstva opredeljena po konkursima u naznačenom periodu su iznosila 1.039.133.838 dinara (približno 8,8 miliona evra). Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je osam konkursa za koje je ukupno opredeljen iznos od 262 miliona dinara. Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine objavio je četiri konkursa u ukupnoj vrednosti od 63,2 miliona dinara. Lokalne samouprave (gradovi i opštine) objavile su od 1. januara do kraja marta ukupno 75 konkursa u ukupnoj vrednosti od 713.933.838 dinara. Najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredeljen je konkursom grada Novog Sada - 65.224.000 dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Veliko Gradište – samo 800.000 dinara... pročitajte OVDE ceo tekst.


POVERENJE GRAĐANA U MANJINSKE MEDIJE

Posle tribine „Tabloidne aveti i žalbe građana zbog neistinitog izveštavanja” koja je održana u Kragujevcu, Savet za štampu nastavlja da organizuje tribine za građane i novinare van Beograda. U februaru je u saradnji sa internet sajtom “Komšijske novosti” organizovao tribinu u Nišu za novinare i urednike medija na jezicima nacionalnih manjina i članove nacionalnih saveta. Predstavnici medija na bugarskom, rumunskom i romskom jeziku kao i članovi nacionalnih saveta su razgovarali sa članovima Komisije za žalbe o stanju u manjinskim medijima, radu Saveta za štampu i etičkim pravilima izveštavanja. Ovom prilikom su promovisane brošure Saveta za štampu koje su prevedene na jezike nacionalnih manjina u Srbiji. Tribini „Etički standardi, profesionalizam i poverenje građana u manjinske medije” je organizovana u sadarnji sa Odborom za ljudska prava Niš i Fondacijom za otvoreno društvo.


KONKURS ZA BETINU FOTOGRAFIJU GODINE

Novinska agencija Beta raspisala je konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine. To je 15. konkurs pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere s fotografijama snimljenim na tlu jugoistočne Evrope u periodu april 2017 mart 2018. godine. Konkurs je otvoren do 27. aprila ove godine. Nagrade su novčane: prva iznosi 1.000 evra, druga 750 evra, a treća 500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Propozicije i prijave za konkurs nalaze se na veb sajtu www.betafotokonkurs.com.


VIRTUELNI SAJAM AUTOMOBILA

I ove godine kompanija Ringier Axel Springer predstavlja virtuelni sajam automobila, jedinstveni, inovativni, tehnološki napredni projekat. Nastavljajući dobru praksu i iskustvo od prošle godine, uz unapređeni sadržaj kompanija je razvila i pokrenula virtuelni sajam automobila na sajam.mojauto.rs. Virtuelni sajam sada je bogatiji jer nudi mogućnost da posetioci kupe kola na lizing, da se upoznaju sa sajamskim ponudama i akcijama različitih auto brendova. Svako vozilo moguće je pogledati kao 3D prikaz vozila, uz virtuelnu turu iznutra i spolja i iz više uglova. Rezultati posete za prvih par dana virtuelnog sajma premašuju prošlogodišnja: broj korisnika i broj sesija je za 12% veći uz istovremeno duže prosečno vreme koje korisnici provede na sajam.mojauto.rs . 60% posetilaca virteulnog sajama je van Beograda, što pokazuje još jedan uspeh da se jedna tradicionalno beogradska aktivnost približi zainteresovanima iz cele Srbije. Virtuelni sajam otvoren je svaki dan, 7/24, može se posetiti sa bilo kog mesta, udobno iz fotelje, sa radnog mesta, restorana, kafića, iz parka, gde god da se nalazite do 21. aprila.


IZMENE USTAVA I DONOŠENJE ZAKONA

Grupa za slobodu medija u saopštenju od 28. marta poziva Vladu Srbije i resorna ministarstva da uključe stručnu javnost u javne debate i donošenje odluka o najvažnijim društvenim pitanjima, kao što su izmene Ustava, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije. Prema stavu Grupe, mišljenja sve tri profesije vlast potpuno zanemaruje, njihovi konkretni predlozi i komentari se ignorišu, a najugledniji profesionalci na udaru su provladinih medija i državnih funkcionera. Na skupu u organizaciji Grupe za slobodu medija, sudija Apelacionog suda Dragana Boljević rekla je da se obično govori "dva pravnika - tri mišljenja", ali oko radnog teksta ustavnih amandmana postoji nepodeljeno mišljenje struke i svi traže njihovo povlačenje iz procedure. Takav stav iznele su pravosudne institucije, Vrhovni kasacioni sud, Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva, napomenula je ona i dodala da isto to zastupaju i sudovi koji su održali kolegijume i naveli da se radi o tekstu koji je "nepopravljiv i na nedopustivo niskom nivou". Boljević je rekla da je 20. februara sličan stav iznelo 15 profesora kojima je ustavno pravo struka, koji su različite životne dobi i ideoloških stavova, ali su jedinstveni u stavu da je radni tekst amandmana "pogubno opasan" za društvo, a ne samo pravosuđe.


DRUGI ROĐENDAN ČASOPISA "DIPLOMACY&COMMERCE”

Magazin "Diplomacy&Commerce” proslavio je drugi rođendan gala događajem u prostoru novog BitefArtCafea, sa više od 300 gostiju i odličnim muzičkim programom. Tom prilikom uručene su i nagrade pojedincima, kompanijama i organizacijama koje su se istakle svojim radom. Posebna nagrada za doprinos razvoju civilnog društva uručena je Beogradskoj otvorenoj školi, dok je Privredna komora nagrađena za unapređenje bilateralne saradnje i privrednog ambijenta, navodi se u saopštenju Color Press Grupe, koja izdaje magazin. Nagrada za unapređenje uslova za poslovanje pripala je Nacionalnoj lokalnoj alijansi za ekonoski razvoj, nagrada za biznis inovacije pripala je Eurobanci ad Beograd, dok je Hemofarm Fondacija dobila nagradu za fondaciju godine. Nagrada za humanitarnost pripala je kompanijama Telekom Srbija i Alumil Yu Industry, nagrada za doprinos razvoju umetničkog stvaralaštva i očuvanju kulturne baštine DDOR osiguranju, dok je nagrada za najbolju društveno odgovorna kampanju pripala kompaniji Coca-Cola - Rosa projekat "Škola roditeljstva". Nagrada za najbolju društveno odgovornu kompaniju pripala je Telenoru, navodi se u saopštenju.


NELT DOBITNIK VIRTUS NAGRADE ZA FILANTROPIJU "TRAG FONDACIJE”

Kompanija Nelt dobila je VIRTUS nagradu za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora za Nelt edukativni program koji već treću godinu realizuje u saradnji sa Galerijom 12 HUB i Novom iskrom. Nagrađeni program omogućava studentima da kroz predavanja i mentorstva steknu nova saznanja i iskustva radeći na inovativnim projektima. Program spaja formalno obrazovanje, start-up tendencije i veštine koje poslodavci traže i okuplja renomirane stručnjake iz zemlje i sveta. Od ekonomije i preduzetništva, preko kritičke teorije, aktivizma i kulturnog menadžmenta do dramskih umetnosti, dizajna i novih tehnologija, polaznici prolaze kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja. Ovogodišnji ciklus odvija se pod sloganom „Misli budućnost!“... pročitajte OVDE ceo tekst.


ZAHVALNICA BEOGRADSKOM SAJMU

Zbog organizovanja i promocije „Zelene zone“ – zone posvećene isključivo ekološkim vozilima, MOTOGRINI GRUPPO dodelila je zahvalnicu Beogradskom sajmu i Međunarodnom sajmu motocikala. Dodeljujući povelju Zoranu Lupšiću, šefu projekta Sajma automobila, Sveta Simić je rekao da je Motogrini još 2015. godine na Sajmu izložio električna vozila zbog čega su od Sajma dobili „Specijalno priznanje“, kao i da je Zelena zona pravi način da se skrene pažnja na nešto što je naša budućnost. Na dodeli ove zahvalnice rečeno je i da je, pored brige o zagađenju životne sredine, jedan od važnih parametara za vožnju električnih vozila i ekonomičnost. Sveta Simić je rekao i da je subvencija „čarobna reč“ kada se želi razvoj i implementacija neke novine. Subvencija se očekuje od države, a kao pozitivan primer naveo je Hrvatsku, koja sa hiljadu evra subvencioniše kupovinu električnih motocikala, dok subvencija za automobile iznosi 9.500 evra.


ZAVRŠEN TREĆI DIGITAL MEDIA CAMPUS!

Treći Digital Media Campus, program obuke mladih novinara za digitalno novinarstvo i digitalne medije uspešno je završen. Trinaest polaznika DMC, diplomaca i studenata završnih godina novinarstva nakon gotovo četiri meseca intenzivnog rada završilo je jedinstveni program kompanije Riniger Axel Springer (RAS) kroz koji su naučili najvažnije i najnovije trendove u oblasti digitalnih medija, onlajn novinarstva, analitike, video i multimedijalnog onlajn sadržaja, etike, intervjua, digitalnih komunikacija.... Najbolji studenti na DMC uskoro će moći da pokažu šta su naučili jer će im se ukazati mogućnost da u budućnosti dobiju zaposlenje u RAS-u. - Želim da pohvalim naše studente, koji su pokazali kreativnost, marljivost i sposobnost, a posebno bih istakla njihovo interesovanje za online video brzo rastući trend u onlajn medijima. Mnogo su naučili tokom perioda održavanja Digital Media Campusa, ali to je dvostruki proces, i mi predavači smo istovremeno učili od njih, o trendovima i interesovanjima mladih - rekla je Vesna Dobrosavljević, koja vodi Digital Media Campus u Beogradu.


IGRICA O NAMEŠTANJU JAVNIH NABAVKI

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije predstavio je nalaze svojih tekstova i prvu online igru na temu javnih nabavki u Srbiji - „Dobar, loš, korumpiran”. Igrica za cilj ima da javnosti prikaže tok različitih javnih nabavki i ukaže na koji način se nabavke nameštaju nauštrb budžeta i o trošku građana. Na zabavan i edukativan način ona vodi igrače kroz najčešće koruptivne prakse, načine nameštanja tendera i druge vidove nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama. Igrači u ulozi gradskog menadžera u svakom od 13 koraka dobijaju novi zadatak inspirisan stvarnim događajima i primerima različitih milionskih nabavki, dok su likovi korišteni u igri plod mašte. Na izbore igrača utiče više faktora, a o raspisivanju i sprovođenju nabavki odlučuju suočavajući se sa korupcijom, političkim i ekonomskim pritiscima i rizicima, od čega i zavisi konačan ishod igre. Tokom igre, igrači mogu da koriste ilustrativna objašnjenja na osnovu kojih uče o ključnim temama iz oblasti nabavki. Milica Šarić, novinarka CINS-a koja je radila na izradi igre, rekla je da je ideja da se građanima na zabavan i edukativan način prikaže na koji način državni organi manipulišu njihovim novcem. Igra je dostupna na adresi: namestinabavku.cins.rs.


KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U RTS-U

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednici tri reprezentativna sindikata potpisali su, posle šest meseci pregovaranja, novi kolektivni ugovor. "Za sada uspevamo da odolimo svim napadima i poslujemo sasvim dobro. Ostajemo lideri ne samo u gledanosti nego i u promovisanju programa na svim našim kanalima i uspevamo da radimo ono što je trebalo da se radi pre deset ili pet godina", kaže Bujošević. Novi kolektivni ugovor važna je karika u očuvanju stabilnosti naše kuće, rekao je generalni direktor, a ugovorom su zadovoljna i tri reprezentativna sindikata. Radi se i dalje na tehničkim inovacijama u RTS-u, na leto ćemo uvesti 'plej-aut' sistem, a do kraja godine svaki naš studio imaće HD kamere. "RTS Planeta" je jedan od najvećih poduhvata i predstavlja muzej nacionalnog blaga koje se čuva u ovoj kući, rekao je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.


DECA IZ VRTIĆA "TREŠNJOBER" U POSETI BLIC-U

Redakciju BLIC-a posetila su deca iz predškolske ustanove "Trešnjober" povodom projekta "Kako nastaju novine?". Ovakvom saradnjom BLIC i kompanija "Ringier Axel Springer" aktivno i odgovorno učestvuju u najmodernijem modelu učenja na predškolskom nivou. Petnaestak mališana je oduševljeno šetalo redakcijom, družeći se s fotoreporterima, urednicima, mameći osmehe svih zaposlenih. Virili su iza leđa novinara koji su kucali tekstove, ali i nabrajali svoje omiljene pevače koje bi voleli da vide u novinama. Kažu da njihovi roditelji, ali i bake i deke redovno čitaju BLIC. Posetu su zasladili sokićima, igrali se balonima, a pali su i zagrljaji sa zaposlenima, s kojima su brzo sklopili prijateljstva kako samo deca umeju.


POČEO RAD BBC NA SRPSKOM

BBC News na srpskom jeziku počeo je od 26. marta i zvanično rad kao digitalna platforma, objaviljuju Kominikacije Svetske službe BBC, a prenosi FoNet. Digitalna platforma BBC News na srpskom dostupna je na adresi bbc.com/serbian, kao i na Tviteru i Fejsbuku. Redakcija BBC News na srpskom u Beogradu nudi ekskluzivan sadržaj, od svetski važnih događaja i njihovog značenja za region, do priča iz okruženja predstavljenih u globalnoj perspektivi. Ovaj digitalni servis ima podršku BBC globalne mreže. BBC News na srpskom je poslednji od 12 novih servisa na stranim jezicima koji su pokrenuti u okviru proširenja Svetskog servisa BBC-ja, najvećeg od 1940. godine. Ovo proširenje, kao i poboljšanje već postojećih jezičkih redakcija, finansijski je podržala vlada Velike Britanije. Urednica BBC News na srpskom je Aleksandra Nikšić koja je radila na vodećim pozicijama u međunarodnim i srpskim medijima. Sadržaj BBC News na srpskom dostupan je i preko partnera, sajtova: B92, Danas i Naslovi u Srbiji; Kameleon u Bosni i Hercegovini; i Vijesti u Crnoj Gori.


"POMOR" LOKALNIH MEDIJA ZBOG MANJKA NOVCA

Mediji u Srbiji, prvenstveno lokalni, posle usvajanja seta medijskih zakona, dobijaju između 25 i 30 odsto novca koji je ranije bio dostupan iz budžeta, što je dovelo do "pomora" lokalnih medijskih kuća, izjavio je na tribini "Javnost, mediji i lokalna samouprava" u Nišu, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, koji je do nedavno bio i državni sekretar za informisanje u ministarstvu kulture i informisanja. "Stav UNS je da lokalne samouprave treba da izdvajaju oko dva odsto realizovanog budžeta za prethodnu godinu da bi se vratile na nivo koji su izdvajale za medije pre donošenja seta medijskih zakona", rekao je Brajović i dodao da taj procenat ne bi morao da važi za velike gradove - Niš, Novi Sad, Beograd, koji imaju velike budžete. Brajović je dodao da je problem u projektnom finansiranju i loš odabir komisija za ocenu medijskih projekata, koje često postavljaju "onako kako odgovara lokalnim vlastima", dok je predsednik Izvršnog odbora UNS Petar Jeremić kazao je da je potrebno da se nađe rešenje kako da i informativni sadržaj bude deo projektnog sufinansiranja. On je dodao da novac namenjen sufinansiranju medijskih sadržaja dobijaju mediji "koji su bliski vlasti".


RTS PLANETA

Od početka rada, RTS-ova OTT platforma – RTS Planeta, registrovala je više od 50.000 korisnika. Njima RTS Planeta pruža priliku da prate programe RTS-a i Radio Beograda uživo ili 72 sata odloženo, ali i da pristupe programskom arhivu kako televizije tako i radija. Na multimedijskoj internet platformi RTS-a omogućeno je uživo praćenje 11 televizijskih – RTS 1, RTS 2, RTS 3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac, i četiri radijska kanala – Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202. Korisnicima su na raspolaganju i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Takođe, na multimedijskoj platformi RTS Planeta dostupna su i muzička izdanja PGP RTS-a, među kojima je i fonogram koji je Radio Beogradu ustupljen na čuvanje, iz 1904. godine. Postoji i mogućnost istovremenog praćenja četiri TV i radijska kanala. RTS Planeta je dostupna svim korisnicima interneta širom sveta. Pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona. Za RTS Planetu na mobilnim uređajima korisnik mora preuzeti RTS Planeta aplikaciju (za Android ili IOS), osigurati pristup internetu i ispravan rad prijemnog uređaja.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

TELENOR GRUPA NAPUSTILA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU

Telenor grupa je potpisala ugovor o prodaji poslovanja u regionu Centralne i Istočne Evrope PPF grupi za 2,8 milijardi evra, uključujući i poslovanje u Srbiji. „Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe„ saopšteno je iz norveške telekomunikacione kompanije. Telenor operacije u regionu Centralne i Istočne Evrope imaju udeo od 11,8 milijardi norveških kruna (1,24 milijarde evra), odnosno 9,0 odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe, i 4,1 milijardi kruna (432,2 miliona evra) ili oko 8,0 odsto udela u dobiti pre poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u 2017. godini, sa više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.


GOOGLE DAJE PRIORITET PLAĆENOM SADRŽAJU

U vrhu ekrana prilikom pretraživanja Google će prikazivati vesti sa stranica na koje korisnici plaćaju preplatu, a ova će kompanija s izdavačima deliti informacije o istoriji pretraživanja, piše sajt Advertiser-serbia. Veliki izdavači poput Wall Street Journal-a, New York Times-a, Washington Post-a i drugi sve teže mogu da finansiraju svoje poslovanje prihodima od oglašavanje te se fokusiraju na povećanje broja pretplatnika kako bi povećali prihode. Prema nekim procenama New York Times-a pred štampanim novinarstvom ostalo je još samo desetak godina, nakon čega će sav sadržaj biti dostupan samo u digitalnom obliku te (velike) izdavačke kompanije već sada moraju da rade na tome da s vremenom broj digitalnih pretplata bude veći od prodaje štampanih primeraka. Deo izdavača već neko vreme vrši pritisak na Google i Facebook i od njih traži razvoj alata koji će im pomoći u privlačenju novih pretplatnika te bi tako ove platforme na kojima su se tokom godina proširile lažne vesti, dale svoj doprinos "novinarstvu kojem se može verovati".


AXEL SPRINGER ŠIRI DIGITALNI PORTFOLIO U VELIKOJ BRITANIJI

Axel Springer je najavio kupovinu manjinskog udela u kompaniji Purplebicks, vodećeg inovatora na tržištu digitalne trgovine nekretninama u Velikoj Britaniji. Axel Springer će svoj udeo steći povećanjem kapitala i kupovinom sekundarnih akcija postojećih vlasnika. Na ovaj način steći će 11,5 posto vlasništva u vrednosti 125 miliona funti (143,3 miliona evra, a vrednost akcije je 3,6 funti ili 4,12 evra). Dr. Andreas Wiele, predsednik kompanije “Classifieds Media Axel Springer SE”, zauzeće mesto u bordu direktora ove kompanije. Purplebricks je lansiran u UK aprila 2014. i ima sajt purplebricks.co.uk koji je poslednjih godina postao mnogo vidljiviji. Kompanija je aktivna i u Australiji i Americi. Purplebricks pruža svojim klijentima tehnološku platformu za prodaju nekretnina. Zatvaranje ove transakcije je uslovno i zavisi od konačne odluke generalne skupštine akcionara koja će biti održana sredinom aprila.


FACEBOOK U PROBLEMU

Facebook je očigledno u prilično nezgodnoj situaciji, jer detalji o skandalu sa korišćenjem podataka o korisnicima od strane kompanije Cambridge Analytica nastavljaju da potresaju društvenu mrežu. Pored sve uzburkanijih reakcija korisnika, kao i sve većeg broja pitanja koje postavljaju zakonodavni organi, Facebook počinje da pravi gubitke i na polju reklamiranja. Mozilla je povukla svoje oglase sa Facebook-a, istakavši da su vesti o Cambridge Analytici naveli Mozillu da razmotri trenutna podrazumevana podešavanja privatnosti na Facebook-u, s obzirom na to da Mozilla koristi svoj novac kako bi podržavala ovu platformu. Zbog ovoga je Mozilla odlučila da, za sada, prekine sa oglašavanjem na platformi. Iako je Mozilla izgleda prva velika kompanija koja je povukla ovakav potez, mnogi drugi trenutno razmišljaju da urade istu stvar. Kako The Times izveštava, Incorporated Society of British Advertisers (ISBA) je zatražio da Facebook da više odgovora o novonastaloj situaciji i sastaće se sa rukovodiocima kompanije. Ovo trgovinsko telo predstavlja preko 3000 brendova, uključujući Unilever i P&G, koji bi mogli odlučiti o povlačenju stotina miliona dolara reklamnog novca sa Facebooka, zavisno od odgovora rukovodilaca kompanije. Pored toga, Nordea, najveća banka u nordijskom regionu, tokom nedelje je istakla da za sada neće kupovati više Facebook akcija.


RAŠA TUDEJ ISKLJUČENA U AMERICI

Kompanija koja je emitovala program Raša tudej u Vašingtona isključila je tu rusku televiziju iz mreže, izjavila je glavna i odgovorna urednica Raša tudej Margarita Simonjan, a prenosi FoNet. Prema njenim rečima, razlog za isključenje najverovatnije je to što je televizija Raša tudej u Americi dobila status stranog agenta. Uprkos tome, Simonjan je istakla da će Raša tudej nastaviti da emituje program u Vašingtonu putem drugih platformi. Kao što je rekao bivši portparol Stejt departmenta, dobrodošli na vežbe transparentnosti i demokratije, rekla je Simonjan, prenosi Sputnik. Američke vlasti donele su zakon prema kojem je televizija Raša tudej dobila status stranog agenta i ima obavezu da svakih šest meseci podnosi izveštaj o emitovanom programu.


MEDIJSKA I DIGITALNA PISMENOST BY DW

Drugo izdanje priručnika za učenje digitalne i medijske pismenosti u izdanju Deutsche Welle-a donosi praktične ideje za organizaciju treninga, metode učenja i materijale koje je moguće koristiti u formalnoj i neformalnoj nastavi medijske pismenosti, kao i vremenski određene lekcije koje predavačima omogućavaju da procene količinu vremena potrebnog za predavanja i vežbe iz pojedinih oblasti. Priručnik mogu koristiti nastavnici u formalnom obrazovanju, kao i treneri koji rade pri neformalnim inicijativama za podsticanje medijske pismenosti. Priručnik sadrži šest poglavlja: uvod u medijsku i digitalnu pismenost, informacije i teme, moć slika (vizualna pismenost), audio, video i društvene mreže. Priručnik je (na engleskom jeziku) besplatno dostupan OVDE.


PORASLO OGLAŠAVANJE U SLOVENIJI

Oglašavanje u slovenačkim medijima poraslo je prošle godine za 9 posto, na više od milijardu evra, pri čemu najveći deo i dalje pripada televiziji, čak 80 posto, pokazuju podaci slovenačke agencije za istraživanje tržišta, Mediana. Televiziju prate štampani mediji sa udelom ispod 10 posto, slede reklame na otvorenom i digitalni mediji sa po 3 posto, radio sa 2 posto, dok su drugi mediji zastupljeni sa manje od 0,5 posto, prenosi agencija STA. Podaci o oglašavanju u digitalnim medijima su ograničeni, jer istraživanje obuhvata samo slovenačke veb sajtove. Na 27 televizijskih kanala, koje je pratila Mediana, emitovano je ukupno 3.146.490 reklama, ili u proseku 8.621 oglas dnevno, piše sajt seebiz.eu. Kompanije su se uglavnom reklamirale na POP Televiziji, kojoj je pripalo 33,5 posto, a slede Planet TV i Kanal A sa 23,4 posto i 17,4 posto, respektivno. Ukupna bruto vrednost oglašavanja u štampanim medijima iznosila je skoro 96 miliona evra, što je porast za nešto više od 5,0 posto u odnosu na prethodnu godinu.


KONAČNO PREUZIMANJE NOVE TV

Vijeće za elektronske medije (VEM) u Hrvatskoj donelo je na poslednjoj sednici jednoglasnu odluku da su stečeni zakonski uslovi da Slovenia Broadband, firma u sklopu američkog fonda KKR, preuzme sto posto akcija društva Nova TV d.d., jer se sada koncentracija ne smatra nedopuštenom u smislu Zakona o elektroniskim medijima. Slovenia Broadband S.a.r.l., koja je podnela novu prijavu 24. februara, nakon prethodne odluke Agencije za elektronske medije kojom je bilo odlučeno da se koncentracija smatra nedopuštenom zbog povezanosti podnosioca prijave i privrednog društva Totalna televizija d.o.o. u smislu odredbi Zakona o elektronskim medijima i činjenice da je Totalna televizija d.o.o. operator, u svojoj novoj prijavi je naveo kako je društvo United Group B.V. prenelo sve poslovne udele u društvu TOTAL TV B.V. sa sedištem u Amsterdamu na treću nepovezanu osobu, trgovačko društvo V-Investement Holdings B.V., takođe sa sedištem u Amsterdamu. "S obzirom da privredno društvo Totalna televizija d.o.o. više nije povezano lice podnosioca prijave, Vijeće je nakon sprovedenog postupka donelo odluku da se predmetna koncentracija ne smatra nedopuštenom u smislu Zakona o elektroniskim medijima", kaže se u saopštenju.


NETFLIX SNIMA DOKUMENTARCE O FORMULI 1

Velikom nagradom Australije započinje ovogodišnja sezona Formule 1. Povodom toga iz F1 su njihovi američki vlasnici objavili kako pokreću saradnju s najvećim streaming servisom, Netflixom. Ali ne radi se o tome da će trke ili snimci trka biti dostupni na ovom servisu već je Netflix dobio ekskluzivan pristup do F1 događanja ove sezone, kako na stazi tako i iza kulisa, u prostoru vozača, njihovih vlasnika, pa sve do uprave Formule 1. Netflixova će ekipa pratiti dešavanja tokom sezone i tako snimljeni materijal pretočiti u 10-delnu dokumentarnu seriju koju će početi da prikazuje početkom sledeće godine. Cilj serije je da ljubiteljima formule dočaraju šta se sve dešava za vreme jedne sezone ovog uzbudljivog sporta, i tako da povećaju gledanost kako starih tako i novih gledalaca. S druge strane, Formula 1 još je početkom marta najavila sopstvenu OTT streaming uslugu F1 TV koja bi funkcionisala po principu Netflixa – za mesečnu pretplatu u iznosu od 8 do 12 dolara mesečno gledaocima bi bilo omogućeno praćenje svih prenosa trka uživo, uz inovativne načine snimanja, praćenja statistike i biranja ugla gledanja, kao i velika arhiva trka iz prošlih sezona. No, iako je sezona već počela, u Formuli 1 još uvek nisu pokrenuli ovu uslugu niti objavili dodatne detalje i cene, jer kažu da je sistem još na testiranju.


APPLE PREUZEO TEXTURE

Apple želi da stane na kraj lažnim vestima i zbog toga su preuzeli Texture, servis koji nudi neograničen pristup časopisima. Ovaj servis, poput Netflixa koji stvara bazu filmova i serija, nudi čitaocima izbor od preko 200 svetskih časopisa. Svaki je broj dostupan u potpunosti i u originalnom formatu, a pomoću aplikacije je moguće skinuti celo izdanje. Posle probnog perioda od sedam dana, za pristup bazi potrebno je da se izdvoji 9,99 američkih dolara mesečno, a do sada je servis nudio pretplatu za 14,99 dolara. Neki od časopisa su Time, Vogue, National Geografic i Forbes, ali Texture nudi i mnoge druge za široku publiku. Iz Appela kažu kako im je glavni motiv da učine kvalitetno novinarstvo dostupnije korisnicima i zbog toga su se odlučili na saradnju sa firmom Next Issue Media LLC koja je vlasnik aplikacije. Još uvek nije jasno kako će se Texture uklopiti u ostale Appleove proizvode, ali čini se da je ovo logična nadogradnja na postojeću aplikaciju za vesti News. Za sada novo proširenje ostaje posebna aplikacija dostupna u App i Google Play trgovinama.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde