Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2017
Asocijacija Medija
No. 290
U OVOM BROJU
Vraćanje medija lokalnim samoupravama
Oduzimanje imovine Kompanije novosti
Izabran predsednik Nuns-a
Hrvatske produkcije u Srbiji
Adria medija distribuira srpsku štampu u Makedoniji
Noizz u Rumuniji
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SUSRET MEDIJSKIH ASOCIJACIJA

Konferencija “Tržište štampanih i elektronskih masovnih medija Rusije” održava se od 2. do 8. aprila u Aranđelovcu. Kako prenosi sajt glasmoskve.rs, mediji iz Moskve, Sankt Peterburga, Branaula, Krasnodara, Novosibirska gostuju u Srbiji šest dana. Dvadeseta po redu konferencija okuplja predstavnike najeminentnijih ruskih medija na jednom mestu, a na okruglim stolovima bilo je reči o krizi štampanih medija, troškovima razvoja, proizvodnje i štampanja, ali i razvoju elektronskih medija. Organizator konferencije je Udruženje distributera štampe Rusije. Tim povodom došlo je i do susreta predsednika Upravnog odbora Asocijacije distributera štampanih medija Rusije, gospodina Aleksandra Oskina i predsednika Nacionalne asocijacije izdavača Rusije, gospodina Valeria Avdonina sa predstavnicima Asocijacija medija Srbije, predsednikom UO gospodinom Zoranom Sekulićem i izvršnom direktorkom Dalilom Ljubičić. Na sastanku su sagledane sličnosti i različitosti poslovnog ambijenta u kojem posluju štampani mediji u Rusiji i Srbiji, razmenjena iskustva i stvoreni preduslovi za dalju saradnju asocijacija.


VRAĆANJE MEDIJA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

Kako prenosi FoNet, Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija, kojima je omogućila da se lokalnim samoupravama prenesu akcije i udeli medija čija je privatizacija poništena. "Ministarstvo privrede, na zahtev jedinice lokalne samouprave, uz saglasnost Vlade, može izuzetno odlučiti da akcije, odnosno udeo iz Registra akcija i udela prenese bez naknade jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji je sedište izdavača medija", navodi se u novoj uredbi Vlade. Ako u roku od šest meseci od dana prenosa akcija, odnosno udela u medijima, na jedinicu lokalne samouprave ne bude pokrenut novi postupak privatizacije izdavača medija njegov osnivač donosi odluku o prestanku postojanja medija i o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača. Ministarstvo privrede je početkom marta pokrenulo nove postupke prodaje nekoliko lokalnih medija, jer je poništena njihova privatizacija zato što novi vlasnici nisu ispunjavali ugovorene obaveze.


ODUZIMANJE IMOVINE KOMPANIJE NOVOSTI

Informacije o oduzimanju imovine Kompanije Novosti A.D., vredne više od 19,5 milionaevra, presudom Privrednog apelacionog suda u Beogradu, korisne su za EU u daljem praćenju prakse i u proceni napretka u oblasti vladavine prava i poštovanja ljudskih prava u Srbiji, navodi se u pismu Delegacije EU Klubu veterana Večernjih novosti. Odgovarajući na molbu Kluba da o "slučaju praktične nacionalizacije 7.819,54 m2 poslovnog prostora Večernjihnovosti u zgradi u Kosovskoj br. 22-26, u Beogradu, obavesti organe EU", zamenik šefa Delegacije Oskar Benedikt zahvaljuje na dostavljenim informacijama koje je pročitao sa posebnom pažnjom. Klub veterana je tražio reviziju sporne presude, jer smatra da je njom Republika Srbija "grubo prekršila zagarantovano svojinsko pravo zaposlenih, novinara, urednika i akcionara Kompanije Novosti A.D.". "Imovinu nacionalizovanu Večernjim novostima, vrednu više od 19,5 miliona evra, poklonila je samoj sebi kroz virtuelno novinsko izdavačko preduzeće 'Borba'", tvrdi Klub veterana. Prema statistici vlasništva akcionarskih društava, objavljenoj na portalu Centralnog registra hartija od vrednosti (HOV), "Borba" zvanično ne postoji, zaključuje Klub veterana Večernjih novosti.


DANAS PLAĆA KAZNU PO TUŽBI TASOVCA

Prekršajni sud u Beogradu kaznio je dnevni list Danas sa 59.000 dinara, po tužbi bivšeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, zbog toga što naslovna strana od 12. februara 2015. godine nije u potpunosti bila crno-bela, javlja Danas onlajn. Tada je zbog pogibije srpskih radnika u Sibiru proglašen dan žalosti u Srbiji, a dnevni listovi su, po zakonu, dužnida naslovnicu štampaju u crnoj boji. Iako je logo Danasa bio crn, po sredini naslovne stranejasno naznačeno da je dan žalosti, navodi Danas, tadašnjem ministru Tasovcu nije promaklo da su dve fotografije, tehničkom greškom, osvanule u boji. Odmah sutradan pokrenuo je postupak protiv Dan Grafa, izdavača lista Danas, i direktora Dušana Mitrovića. Po presudi Prekršajnog suda, Dan Graf mora da isplati 50.000 dinara, Mitrović 5.000 dinara i dodatnih 4.000 dinara na ime sudskih troškova. "Iako nisam bio glavni urednik u to vreme, drago mi je da se iz ove presude vidi kako je Ivan Tasovac, kao ministar, bio vrlo aktivan kada je trebalo prijaviti neki medij sudu", izjavio je tim povodom glavni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović.


LOKALNI MEDIJSKI STRUČNJACI

Novinarska i medijska udruženja su izrazila protest zbog loše implementacije Zakona o javnom informisanju i medijima od strane pojedinih lokalnih samouprava koje zloupotrebljavaju pravo da imenuju svoje kandidate u komisije za ocenjivanje projekata na konkursima za sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja. U saopštenju koje su potpisale Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Poslovno udruženje Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) navodi se: „da se iza termina medijski stručnjak često kriju osobe koje nemaju nikakvog iskustva u radu sa medijima, niti saznanje o osnovnim stručnim i profesionalnim vrednostima, te da se u komisije imenuju opštinski činovnici, šefovi kabineta predsednika opština, načelnici službi koji se nikako ne mogu svrstati u medijske stručnjake„. Udruženja upozoravaju da ovakva praksa može dovesti do daljeg urušavanja kvaliteta informisanosti građana i apeluju na lokalne uprave da poštuju Zakon o javnom informisanju i Pravilnik o sufinansiranju projekata. U suprotnom rizikuju da zbog nepoštovanja propisane procedure protiv njih budu pokrenuti sporovi.


TRI NOVA FORMATA BLIC TV

BlicTV nedavno je lansirao tri nova video formata: "Tajne Belog dvora", "Zvezde Instagrama" i "Narod protiv". Dokumentarni veb serijal "Tajne Belog dvora" je prvi takav serijal u Srbiji, i u pet nastavaka obrađuje tajne Belog dvora. Sniman je na autentičnim lokacijama i koristi se bogatom arhivskom građom. Pored dokumentarnog serijala, plasirana su i dva zabavna formata koji su našli svoj put do velikog broja gledalaca. "Zvezde Instagrama" je emisija koja se emituje jednom nedeljno, a bavi se ljudima koji su popularni na društvenoj mreži Instagram, na kojoj imaju stotine hiljada pratilaca. Na retko šaljiv način, emisija "Narod protiv" obradila je teme o poznatim ličnostima na osnovu toga šta ljudi pretražuju na Guglu. Tako su pred kamere stali Ivan Ivanović, Jelena Tomašević, Ognjen Amidžić i drugi.


ODNOS PRAVOSUĐA I MEDIJA

Prvi iz ovogodišnjeg serijala “Seminars for Media Profesionals” posvećen je boljem razumevanju odnosa pravosuđa i medija. Seminar koji je namenjen dopunskoj edukaciji novinara za bolje razumevanje tema od posebnog interesa za širu javnos biće održan 19. i 20. aprila u Beogradu. Seminar, kao i do sada, organizuje Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom Medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. U radu seminara učestvovaće predstavnici Ministarstva pravde, advokatskih komora, asocijacija za pružanje pravne zaštite, glavni urednici medija, predstavnici tužilaštva… i ostali stručnjaci za pojedine teme iz ove oblasti. Broj polaznika je ograničen na 20, učešće je besplatno a za polaznike koji u Beograd dolaze iz drugih gradova obezbeđeni su troškovi puta i smeštaja. Prijave slati na: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.


IZABRAN PREDSEDNIK NUNS-A

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) izrabrala je novinara Slavišu Lekića za predsednika Udruženja. Novi predsednik NUNS-a će tu funkciju obavljati do Izborne Skupštine NUNS-a koja će se održati u maju 2018. godine. Slaviša Lekić je postao predsednik NUNS-a posle Vukašina Obradovića, koji je posle sedam godina rukovođenja NUNS-om nedavno podneo ostavku, godinu dana pre zvaničnog isteka njegovog drugog mandata.Za Slavišu Lekića je glasalo 126 redovnih članova Udruženja, dok je drugi kandidat Željko Bodrožić dobio je 68 glasova. U obraćanju Skupštini, novi predsednik Slaviša Lekić je ocenio da je više od časti, ali u isto vreme i obaveza i odgovornost biti na čelu NUNS-a. Zahvaljujući dosadašnjem predsedniku Vukašinu Obradoviću na uspešnom vođenju Uruženja, Lekić je najavio da će nastaviti sve što je NUNS sa Obradovićem radio poslednjih godina. Članovima Skupštine Lekić je poručio: “Želim da sa vama nastavim njegovu misiju. Neće biti brže, jače, bolje, kao što slušamo ovih dana, ali će biti bučnije i žešće".


ČASOPIS “TERMINAL”

Krajem marta izašao je prvi broj časopisa Aerodroma Nikola Tesla "Terminal" koji je besplatan i sadrži informacije namenjene putnicima. Magazin izlazi kvartalno, a sadrži raznovrsne informacije o beogradskom aerodromu, o turističkim potencijalima i kapacitetima Srbije, kao i o kulturnim i drugim manifestacijima koje se održavaju u Srbiji. Magazin je dvojezičan, na srpskom i engleskom jeziku inalazi se na 15 lokacija na terminalima 1 i 2 beogradskog aerodroma, navodi se u saopštenju.


VELIKA NOIZZ ŽURKA

Velika NOIZZ AWAKENING žurka, prava prolećna eksplozija namenjena ljubiteljima elektronskog zvuka, održana je u petak, 24. marta u klubu “Plastic”. Preko 700 posetilaca je skoro do jutra uživalo u zvucima tehno i haus muzike, koju su sa DJ pultom servirala tri virtuoza domaće scene - Dejan Milićević, Marko Nastić i Andrew Meller. NOIZZ.rs je digitalna platforma, lansirana u Srbiji 16. novembra 2016. i predstavlja deo panevropskog koncepta NOIZZ koji pored Srbije posluje i u Poljskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Rumuniji, a od sredine aprila i u Mađarskoj i Švajcarskoj. Noizz publiku čini mlada generacija koja živi digitalni život, generacija koja kreira sadržaje na internetu, šeruje svoje fotografije, povezuje se sa drugim ljudima preko društvenih mreža i doživljava internet kao dominantni izvor informacija. Sajt noizz.rs je uspeo da za samo nekoliko meseci, pod palicom glavnog i odgovornog urednika Borisa Trivana, pridobije preko 800.000 jedinstvenih korisnika.


NOVA PREDSEDNICA IAB-A

Na šestoj sednici udruženja IAB Serbia, Skupština članova izabrala je Sanju Lalević-Cvetković, Digital Media managera Direct Medie, za novu predsednicu. Tom prilikom je izvršni direktor IAB Serbia Aleksandar Petković predstavio planove organizacije za 2017. godinu. Ovo je godina edukacije u kojoj IAB Serbia planira da pokrene DIMAQ – licencni program obrazovanja, standardizacije i sertifikacije nivoa poznavanja digitalnog marketinga. Pored lansiranja unapređene verzije IAB akademije, u planu je i organizacija dve velike konferencije – Digital Day 2017, kao i IAB MIXX Conference 2017, a planirane su i druge inicijative koje će dodatno regulisati i unaprediti tržište digitalnog oglašavanja i marketinga u Srbiji, poput istraživanja adblocking-a i vidljivosti (viewability) display formata. Interactive Advertising Bureau Serbia je udruženje koje se bavi pružanjem aktivne podrške rastu i razvoju tržišta digitalnog i interaktivnog marketinga u Srbiji, kao deo globalne IAB mreže i član IAB Europe; kroz svoja tela i 80 korporativnih članova danas predstavlja svojevrsni i najveći samoregulativni, edukativni i ekspertski centar industrije oglašavanja na internetu u Srbiji.


PROFEMINA 2017

Peta po redu konferencija Pro-Femina u organizaciji kompanije Color Press Grupa i časopisa Lepota i zdravlje održaće se 11. aprila u Mikseru. Konferenciju će i ove godine otvoriri Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina Lepota i zdravlje. U okviru šest panela i dva studije slučaja učesnici će razgovarati o ličnim izborima, zdravoj ishrani, savremenoj medicini, motivaciji dece… Specijalni gost ove konferencije je Dr I. Kalyan Chakravarthy, M.D. vrhunski ajurvedski lekar i specijalista za tretman Pančakarma, iz porodice uglednih tradicionalnih ajurvedskih lekara – vaidya. Na kraju konferencije biće dodeljena nagrada Pro-Femina Award. Za više informacija posetite sajt.


GMINFO ZA SLABOVIDE

Portal iz Gornjeg Milanovca GMinfo je odlučio da izađe iz okvira deljenja slike i teksta, pa je ozvučio sadržaje na portalu tako da slabovide osobe mogu preslušavati ponuđene informacije.Ova funkcija pomaže i osobama sa drugim tipovima invaliditeta, pa tako i osobe koje boluju od multiple skleroze, i osobe sa dečjom i cerebralnom paralizom često nisu u mogućnosti da same čitaju jer im to predstavlja izuzetan napor. Takođe, osobe sa disleksijom imaju teškoća u čitanju, kako u pogledu brzine čitanja tako i tačnosti, što utiče i na nivo razumevanja pročitanog.Ozvučenim sadržajem tekstova na portalu unapređuje se kvalitet života slabovidih osoba i poboljšavaju se uslovi za potpunim i blagovremenim informisanjem, samim tim portal doprinosi unapređenju i značaju položaja osoba sa posebnim potrebama, i zalaže se za njihovu društvenu uključenost u lokalnoj sredini.


REDIZAJN DNEVNIKA

Zbog želje da svoje čitaoce kvalitetnije informiše elektronskim putem, novosadski Dnevnik je redizajnirao svoje internet izdanje. Od petka 31. marta na staroj adresi dnevnik.rs čitaoci će moći da vide novo ruho Dnevnika. Slogan novog Dnevnika je „Stara škola novi dizajn“ kojim naglašavaju tradiciju i 75ogodišnje prisustvo na tržištu.


DIGITAL MEDIA CAMPUS

Digital Media Campus Ringier Axel Springer Srbija predstavio se na Sajmu praksi i zapošljavanja „Korak 2017“, koji je drugu godinu zaredom organizovao Univerzitet Singidunum u Beogradu. Posetioci Sajma zapošljavanja, studenti Univerziteta Singidunum u okviru kojeg je i Fakultet za medije i komunikaciju pokazali su veliko interesovanje za program DMC-a i želju da se uključe u svet digitalnih medija, steknu nove veštine i iskustva. Osim Digital Media Campus, kompanija Ringier Axel Springer na Sajmu praksi i zapošljavanja “Korak 2017” predstavila je i ostale brendov a zainteresovani studenti su imali priliku da o svemu tome razgovaraju sa Anastasijom Čanović, polaznicom prošlogodišnjeg DMC programa, Bojanom Radulović, zamenicom direktorke ljudskih resursa i Vesnom Dobrosavljević, koordinatorkom DMC. Ujedno, studenti su na video prezentaciji mogli da pogledaju i ostale sadržaje o DMCu i tako dobiju još bolju sliku o Digital Media Campusu i kompaniji Ringier Axel Springer Srbija.


ZELENO SVETLO ZA SBB

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je da je odobrila da kompanija Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže (SBB) preuzme Interaktivne kablovske objedinjene mreže – IKOM. Ovo preuzimanje započeto je u septembru 2016. godine potpisivanjem ugovora i podnošenjem Zahteva za odobrenje transakcije je Komisiji za zaštitu konkurencije, prema uobičajenim regulatornim propisima. Komisija je ocenila da će tim preuzimanjem ojačati dominantni položaj SBB-a na maloprodajnom tržištu pružanja usluga distribucije medijskog sadržaja, zbog čega je i dato uslovno odobrenje. Rešenjem su određeni uslovi koji se odnose na obavezno redovno izveštavanje o eventualnim promenama maloprodajne cene osnovnog paketa usluge medijskog sadržaja SBB-a, kao i o uzrocima i intezitetu tih promena, tokom dve godine od dana pravosnažnosti rešenja.


BANKA INTESA SPECIJALNO ZA SAJAM AUTOMOBILA

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) i Intesa Leasing pripremile su specijalnu ponudu za kupovinu vozila povodom 53. Međunarodnog salona automobila u Beogradu, uz godišnju kamatnu stopu za auto kredite već od 4 odsto, još povoljniji lizing u dinarima, kao i atraktivne poklone za klijente u saradnji sa kompanijama Visa i LUKOIL. U okviru specijalne ponude banke građanima je na raspolaganju kredit za kupovinu novih vozila od pravnih lica indeksiran u evrima sa fiksnom kamatnom stopom od 4 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 18 do 36 meseci, u iznosu od 3.000 do 30.000 evra. U ponudi je i kredit za kupovinu novih i polovnih vozila od pravnih i fizičkih lica indeksiran u evrima, koji odobrava uz fiksnu kamatnu stopu od 4,50 odsto na godišnjem nivou, period otplate od 18 do 84 meseca i učešće od najmanje 30 odsto od bruto vrednosti zajma. U sklopu specijalne ponude Intesa Leasing, građani i privreda mogu da iskoriste povoljnu kamatnu stopu na lizing u dinarima za finansiranje kupovine putničkih vozila, kao i niže troškove obrade zahteva podnetih u periodu trajanja ponude.


NELT OD BALKANA DO AFRIKE

U okviru strateške saradnje kompanije Nelt (pridruženi član Asocijacije medija) i Ekonomskog fakulteta u Beogradu, studenti ovog fakulteta su 22. marta imali priliku da prisustvuju predavanju pod nazivom “Od Balkana do Afrike” koje su održali Miloš Jelić, izvršni direktor Nelt Grupe i Robert Jenovai, izvršni direktor Nelt Co. Oni su pred punim amfiteatrom predstavili poslovanje kompanije Nelt, poslovne operacije i tehnološke inovacije, stavljajući poseban naglasak na razvoj Nelta na afričkom tržištu. Studenti su na ovaj način mogli da sagledaju aspekte modernog poslovanja, koje Nelt primenjuje u svim zemljama u kojima posluje- Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, kao i državama podsaharske Afrike - Angoli, Zambiji i Mozambiku. Godinama unazad, Nelt radi na povezivanju sa visokoobrazovnim institucijama u zemljama u kojima posluje, kako bi pripremio studente za ulazak u poslovni svet i početak karijere. Nelt u Srbiji ima potpisane strateške sporazume o saradnji sa Ekonomskim, Saobraćajnim, Elektrotehničkim, Fakultetom organizacionih nauka, Fakultetom za finansije i administraciju u Beogradu i Mašinskim fakultetom u Kraljevu.


MTS STARTUP

Kompanija Telekom Srbija dala je prve investicije mladim preduzetnicima, osnivačima start up-ova Balloonera, AddTag i Cactomain. Ovim programom podrške start up-ovima za razvoj tehnološkog preduzetništva nepovratnom investicijom u proizvode ova tri talentovana tima, predviđen je ukupan iznos od 20.000€. Balloonera tim je razvio kompletno rešenje koje znatno pojeftinjuje letove balonom pre svega u meteorološke svrhe, ali se upotrebna vrednost njihovog rešenja time ne iscrpljuje. Servis tima Cactomain ima prve korisnike koji su veoma pozitivno odreagovali na njihov servis za pojednostavljeno registrovanje i upravljanje internet domenima. Dok startap AddTag nudi kompletno rešenje za lakšu komunikaciju brendova i posetilaca na festivalima i drugim događajima. Tročlani žiri mts startap ubrzanja ocenio je da ova tri tima imaju najviše izgleda da u narednom periodu razviju održive proizvode i ostvare uspeh na globalnom tržištu. U proteklih šest meseci, mladi preduzetnici su pohađali Startap Akademiju, najuspešniji domaći program edukacije tehnoloških preduzetnika. U prethodnih pet generacija Akademiju je pohađalo više od 100 preduzetnika koji su za svoja poslovna rešenja dobili investicije u vrednosti od preko 2 miliona evra.


ULAGANJE U BUDUĆNOST

Drugi ciklus NELT edukativnog programa, koji kompanija Nelt realizuje u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12Hub, svečano je zatvoren ceremonijom uručenja diploma ovogodišnjim polaznicima. Specijalni gost programa bio je istaknuti medijski umetnik Niklas Roy iz Berlina. On je polaznicima NELT edukativnog programa održao četvorodnevnu radionicu iz domena dizajna interakcije u galeriji „Kolektiv“ u Beogradu. Radovi polaznika, kao rezultat ove radionice, predstavljeni su u okviru izložbe. NELT edukativni program je još jednom na delu pokazao da partnerstva biznisa i kulture funkcionišu. Tokom programa je održano osam radionica, sedam javnih predavanja i niz studijskih poseta i mentorskih sesija koje je pohađao 21 student sa 12 fakulteta u Beogradu i Novom Sadu a učesnicima ovogodišnjeg ciklusa se pridružilo i dvoje zaposlenih u kompaniji NELT, koji su izabrani na osnovu internog konkursa. U skladu sa strategijom svog društveno odgovornog poslovanja NELT podržava talentovane studente i pomaže onima koji će u budućnosti biti nosioci napretka celog društva.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

HRVATSKE PRODUKCIJE U SRBIJI

Od početka godine RTL je preselio produkciju svoja tri zabavna šoa u Beograd. Jedan od tri preseljena šoa je namenjen regionalnom tržištu, dok su druga dva isključivo za htvatsko tržište. Razlog za ova preseljenja je finansijske prirode, prema dobijenim informacijama za snimanje jedne sezone napravi se ušteda od 240 do 300 hiljada eura. Velika ušteda je i to što zaposleni u Srbiji imaju nižu prosečnu platu, pa se tako za potrebe snimanja u Srbiji isplaćuju duplo manje dnevnice. Pored toga, zbog velikog broja reklama koje su u poslednje vreme snimane investirano je u kvalitetne kamere i drugu televizijsku tehniku. Najveći studio je u vlasništvu Pink Media Grupa i ima 1.820 kvadratnih metara studijskog prostora, dok studio Jadran filma broj 2 ima 1.200 kvadratnih metara.


ADRIA MEDIJA DISTRIBUIRA SRPSKU ŠTAMPU U MAKEDONIJI

Izdavač najtiražnijeg makedonskog dnevnog lista Sloboden Pečat, kompanija Adria medija Balkan, koja posluje u sastavu Adria medija grupe iz Beograda, od početka aprila preuzela je kompletan uvoz i distribuciju srpske štampe na teritoriji Makedonije. Ovim preuzimanjem biće zaustavljen najveći prekid u distribuciji štampanih medija iz Srbije u Makedoniji. Do prekida isporuke novina iz Srbije je dolazilo zbog velikih dugovanja koja je distributerska kompanija Media print Makedonija imala prema srpskom Beokolpu. Prekid isporuke je bio u više navrata, u oktobru 2016. godine u trajanju od 10 dana i februaru 2017. godine u trajanju od skoro dva meseca. „Za sada ništa još ne znamo, kada budemo imali informaciju da je neko preuzeo taj posao, odlučićemo. Media print Makedonija nam još uvek duguje, ništa od zaostalih dugova nisu izmirili i mi smo ih utužili pred makedonskim sudovima. Nadamo se da će se uskoro problem sa distribucijom rešiti i da će čitaoci u Makedoniji, posle skoro dva meseca, uskoro moći da kupe štampu na srpskom jeziku“, izjavio je komercijalni direktor firme Beokolp Draško Đurić.


NOIZZ U RUMUNIJI

Ringier Rumunija i Ringier Axel Springer Media AG lansirali su novi digitalni medijski servis za urbanu i digitalno umreženu ciljnu grupu (generaciju C) na tržištu Rumunije. Noizz.ro izveštava na savremen i neočekivani način o svemu što pokreće generaciju C. Noizz.ro će izveštavati o najnovijim trendovima, od mode i životnog stila preko ulične umetnosti i underground muzike, sve do politike i društva. Noizz.ro pružaće novinarske sadržaje svojoj publici na mestu gde provode najviše vremena online: na pametnim telefonima i društvenim medijima. Glavna razlika koja će Noizz izdvojiti na tržištu Rumunije će biti pripovedački pristup. Od novembra 2015. brend NOIZZ uspešno posluje u Poljskoj, a tokom 2016. godine pridružile su se Srbija i Slovačka, u međuvremenu ostvarivši rezultat od ukupno 7,5 miliona korisnika mesečno. U januaru 2017. NOIZZ je lansiran i na tržištu Nemačke u saradnji sa najvećim dnevnim listom u Evropi – BILD.


GOOGLE IZVINJENJE

Velike svetske kompanije povukle su svoje oglase sa YouTube platforme i drugih platformi u vlasništvu kompanije Google, zbog plasiranja oglasa uz neprikladan ekstremistički sadržaj. Među prvima to su uradili američki telekomunikacioni džinovi AT&T i „Verajzon”, lanac konfekcije „Marks end Spenser”, televizija Sky, telekomunikacioni džin „Vodafon”, Guardian, Channel 4, HSBC, Lloyds i RBS a povlačenje su najavili McDonalds, Loreal, Audi, BBC i mnogi drugi. Pojedine marketinške agencije počele su da preispituju svoju saradnju sa Googlom, a neke su uputile pisma svojim klijentima sa pitanjem kako žele da postupe. Kompanije koje su povukle svoje reklame ne žele da rizikuju da se njihovo ime pojavi uz video-snimke čiji autori promovišu ekstremizam i po poslovnom modelu „Jutjuba” uzimaju deo oglasnog kolača. Na svakih hiljadu klikova na oglas, autor snimka uz koji se oglas pojavljuje zaradi oko šest funti, što je po proceni stručnjaka ekstremistima moglo da donese 250.000 funti (288.000 evra). Iz Googla je stiglo izvinjenje i informacija da sistem ne radi uvek kako treba i da će ga popraviti, a naknadno je saopštio da će uvesti nove alatke kojima će se kompanijama koje žele da se oglašavaju dati veća kontrola nad oglasima.


NOVA PREUZIMANJA

Krajem marta kompanija Ringier Axel Springer Media AG stekla je 100 postotno vlasništva u CV Keskus OU, kompaniji koja rukovodi vodećim sajtovima za oglase za posao cvkeskus.ee u Estoniji, cvmarket.lv u Letoniji i cvmarket.lt u Litvaniji. Kompanija CV Keskus OU osnovana je u Estoniji 2000. godine. Proširila je svoje poslovanje na Letoniju i Litvaniju 2004 godine. Kompanija CV Keskus OU je bila u vlasništvu grupe HeadHunter od 2007. godine. Povilas Kytra, koji je radio za ovu grupu u poslednjih 10 godina, ostaće njen generalni direktor. Mark Dekan, generalni direktor Axel Springer Media AG kazao je: „Sa proširenjem našeg poslovanja na Baltik preuzimanjem servisa za oglašavanje posla, strateški ulazimo u region koji beleži veliki privredni rast. Baltičke zemlje spadaju među one čija privreda ima najveći stepen digitalizacije u EU. Jak rast BDP-a će takođe pokrenuti rast industrije usluga ljudskih resursa. To će povećati potražnju za uslugama regrutovanja i imati pozitivan uticaj na segment oglasa za posao. Time ćemo ojačati postojeću stručnost u oglasima za posao koju poseduju naša Grupa i akcionari.“


UDAR NA PRIVATNOST NA MREŽI

Američki senat izglasao je povlačenje pravila o privatnosti na internetu, koje je prošle godine donela Federalna komisija za komunikacije. Povlačenjem ovog pravila internet provajderi će moći da dele lične, zdravstvene, geografske podatke, uključujući istoriju pretraživanja, bez dozvole korisnika. Ovakva odluka može da dovede do prodaje korisničkih podataka kompanijama za oglašavanje. Pravila koja su štitila potrošačka prava, donesena su dok su demokrate bile na čelu Federalne komisije za komunikacije, i trebalo je da krenu sa primenom u martu. Da bi nova odluka stupila na snagu potrebna je potvrda i iz američkog zastupničkog doma, iako predsednik Donald Tramp ima moć da uloži veto na bilo kakvu odluku koja bude donesena.


LILY - NOVA PLATFORMA WASHINGTON POSTA

The Lily je eksperimentalna platforma, fokusirana na visual, namenjena ženama milenialsima, koja će hrabro izmeniti izgled nagrađivanog novinarstva Washington Post-a. Za početak će se pojaviti na Medium-u, Facebook-u i Instagram-u. Ime Lily platforma je dobila po prvim američkim novinama za žene koje su uređivale žene, a koje su izlazile od 1849. do 1853. godine. Lily će imati posebnu redakciju, uključujući video i dizajn resurse, koja će posvećivati pažnju pričama i kolumnama koje se bave pitanjima kao što su ravnopravnost polova, žensko zdravlje, i još mnogo toga. Pored razmene Postovih priča, video zapisa i fotografija, Lily će imati i originalan sadržaj kao doprinos najuticajnijih ličnosti. Ova inicijativa ima potencijal da bude model za distribuciju Post-ovog sadržaja u budućnosti. “Lily misija je unapređenje, prosvetljenje i zabava sadržajem relevantnim za sve aspekte života žene – od velikih priča koje se tiču svih pa do onih koje utiču na pojedince“, kađe se u saopštenju Washington Post-a.


ŠIRENJE AMAZONA

Američki gigant za online kupovinu Amazon, postigao je sporazum o kupovini Souq.com, najveće online prodavnice na Bliskom istoku. Preuzimanje će biti obavljeno u toku 2017. Amazon je prvobitno ponudio 650 miliona dolara, drugom ponudom je očigledno uspeo da nadmaši ponudu Emaar Malls, kompanije koja se bavi nekretninama, koja je objavila da je dala ponudu od 800 miliona dolara za kupovinu Souq.com. Amazon je intenzivirao svoje širenje u inostranstvu, i nakon što je u velikoj meri ustupio Kinu kompaniji Alibaba Group Holding Ltd., vodi rat sa Flipkart Online Services Pvt u Indiji gde je obećao da će potrošiti 5 milijardi $ u narednih nekoliko godina. Kupovinom Souq.com, Amazon je dobio dobro uspostavljenog igrača sa 23 miliona onlajn poseta, koji zapošljava više od 3.000 ljudi, prodaje više od 400.000 proizvoda, od televizije do parfema.


NOVINARSKA GRAMATIKA

Američka agencija Associated Press (AP) je, nakon više godina rasprava unutar struke o pravilnoj upotrebi jezika kada se piše o ljudima koji su rodno nebinarni i ne koriste zamenice koje određuju rod, donela odluku da dopusti novinarima da koriste "they" (oni) kao zamenicu u jednini, u pojedinim slučajevima kada druga odgovarajuća zamena ne postoji. "Iskoristite ime osobe umesto zamenice, ili na drugi način formulišite rečenicu, kad god je to moguće. Ukoliko je they/them/their neophodno, objasnite u tekstu da osoba preferira rodno neutralnu zamenicu." stoji u pojašnjenju ove odluke. Takva odluka AP-a donesena je iz dva razloga - kao priznanje da se i u govornoj formi "they" koristi kao jednina, ali i kao priznanje potrebe za zamenicom za ljude koji se ne identifikuju određenjem "on" ili "ona", objasnila je glavna urednica stila AP-a, Paula Froke. "Potrebno je da kontekst jasno ukazuje na to da se they odnosi samo na jednu osobu", naglasila je Froke. AP nije prvi američki medij koji je uveo ovu promenu. Baltimore Sun počeo je s korištenjem zamenice "they" u jednini 2012. godine, a zatim i Washington Post, 2015. godine.


BLOKADA NA TWITTERU

Kompanija Twitter krenula je sa masovnim blokiranjem korisničkih naloga u cilju borbe protiv terorizma. U poslednje dve godine blokirano je više od 600.000 korisničkih naloga ove društvene mreže koji su bili dovedeni u vezu sa terorizmom. Blokade su usledile nakon poziva upućenih internet kompanijama da zaustave online širenje govora mržnje. Zabeleženo je i povećanje zahteva vlada za ustupanje korisničkih podataka, kao i zahteva za uklanjanje sadržaja koji su postavili novinari i proverene medijske kuće, objavili su iz Twittera i dodali da na većinu tih zahteva nisu odgovorili. Zanimljivo je da je najviše zahteva za uklanjanje medijskog sadržaja došlo iz Nemačke i Turske. Twitter je prvi put objavio i saradnju s grupom za istraživanje Lumen s ciljem arhiviranja svih informacija uklonjenih sa mreže. Ova saradnja je počela još 2010. godine. "Osim ako budemo sprečeni da to činimo, kada budemo uklanjali sadržaj u nekoj zemlji, Twitter će nastaviti da dostavlja kopiju zahteva Lumenu, tako da svi mogu da vide kakav tip sadržaja je uklonjen i ko je to zahtevao", saopštili su iz Twittera.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde