Mart, 2006 No. 28


MEDIJSKE KUĆE NA OKUPU U NOVOM SADU

Uz uvodnu reč Ljubivoja Ršumovića na Novosadskom sajmu je svečano otvoren 5. Sajam medija koji će trajati do 18. marta. Na sajmu je prisutan veći broj novinsko izdavačkih kuća, elektronskih medija, marketinških i oglasnih agencija, ponuđača opreme namenjene medijskim kućama.
Osim domaćih medijskih kuća na sajmu su prisutni i mediji iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske.
Posebno zapažene i posećene izložbene prostore imaju Color Press Grupa, Građanski list, Dnevnik Vojvodinapress, Global press – svi odreda članovi Asocijacije medija.
Predstavnici Novosadskog sajma i Asocijacije medija dogovorili su se da što pre otpočnu razgovore na temu daljeg unapređenja ove jedinstvene sajamske manifestacije


RTS OD 30. APRILA JAVNI SERVIS

Ministar kulture u vladi Republike Srbije, Dragan Kojadinović, potvrdio je da će Radio-televizija Srbije (RTS) 30. aprila početi da radi kao javni servis. Kojadinović je saopštio da dug RTS-a iznosi ukupno 55 miliona dinara, a da će država, po ugledu na zemlje u okruženju, otpisati 27 miliona dinara.


PRODAT YU INFO

TV YU INFO (Savezna javna ustanova „Jugoslavija“) prodata je na aukciji održanoj 9. marta za 6,6 miliona dinara. Aukcijsku dokumentaciju ove medijske kuće, koja je u stečaju tri godine, otkupila su tri zaintersovana kupca od kojih su se na aukciji pojavili samo predstavnici beogradske firme «Dinter» koja je i postala novi vlasnik. Zastupnici nisu odgovorili na pitanje ko je vlasnik «Dintera» i šta ova firma planira da uradi sa kupljenom imovinom YU INFO televizije.


PODELILI SE RTV BEOGRAD I RTV NOVI SAD

Komisija RTS-a za deobni bilans sastavljena od po tri predstavnika iz te medijske kuće, zatim Vlade Srbije i Pokrajinskog izvršnog veća okončala je posao podele imovine. Razgraničenje vlasništva nad imovinom između RTV Beograd i RTV Novi Sad je izvršeno prema ranije utvrđenim kriterijumima, što je bio preduslov za transformaciju ove dve kuće u republički, odnosno pokrajinski javni servis.


NADEŽDA GAĆE PREDSEDNICA NUNSA

Skupština nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) izabrala je 11. marta za novog predsednika te organizacije Nadeždu Gaće. Kandidati sa predsednika NUNSa pored Nadežde Gaće bili su i Marijana Milosavljević, Vera Ranković, Filip Mladenović i Petar Lazic. Skupština je izabrala Etički savet, Nadzorni i Izvršni odbor i Sud časti.


BLIC PROMOVIŠE BLIC PULS

Izdavačka kuća Blic Press d.o.o. (član Asocijacije medija) promovisala je svoj novi izdavački poduhvat, magazin Blic PULS.
Magazin je, kao besplatan dodatak dnevnom listu Blic predstavljen 16. marta a prvi broj Blic Pulsa pojaviće se u prodaji već 23. marta i to po ceni od samo 29 dinara.
Magazin na obimu od 64 strane štampa štamparija Modrijani iz Šimanovaca.


STARTUJE CRKVENI RADIO

Srpska pravoslavna crkva startovaće za Uskrs sa svojim radio programom. Radio stanica u osnivanju zvaće se Radio Srpske patrijaršije i emitovaće program na talasnoj dužini 104,9 megaherca. Sadržaj programa posvećen je pitanjima vere i vestima iz života i rada SPC. Prema saopštenju SPC, pri kraju je postupak za dobijanje neophodnih dozvola za redovan rad ove radio stanice, koji se inače već emituje na lokalnom – beogradskom području.


MARDOK KONKURIŠE ZA NACIONALNU FREKVENCIJU

Evropski ogranak američke korporacije «News Corporation» učestvovaće na konkursu za nacionalnu televizijsku frekvenciju u Srbiji. Predstavnik ove kompanije izrazio je očekivanje da će globalno i regionalno iskustvo «News Corporation»  na srpskom tržištu doneti konkurenciju i kredibilitet i da će imati važnu ulogu u razvoju produkcijskih kuća u Srbiji jer će veliki deo programa biti proizveden u Srbiji.
«News Corporation», čije je sedište u Njujorku prisutan je inače na svim kontinentima. Saopšteno je da je bilansna suma te kompanije, 30. septembra 2005. godine iznosila 55 milijardi dolara, a godišnji prihod je oko 24 milijarde. Predsednik kompanije je Rupert Mardok, a u njenom sastavu posluju: SKZ, The Times, FOX...


ĐENERALI DELTA OSIGURANJE

Predstavnici Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) i Generali Group (Đenerali Grupa) potpisali su u Beogradu ugovor o kupoprodaji 50 procenata + 1 akcije Delta Osiguranja.
Sporazum Delta Holdinga sa Đeneralijem predstavlja dolazak jedne od vodećih internacionalnih osiguravajućih kompanija na srpsko tržište. Đenerali je treća po veličini osiguravajuća kompanija u Evropi, a posluje u 40 zemalja sveta ostvarujući godišnju premiju osiguranja od 62,6 milijardi dinara.
Delta osiguranje je najveća privatna osiguravajuća kuća u zemlji. Strateško partnerstvo sa Đenerali Grupom i primena evropske prakse i standarda omogućiće dugoročno snažnu poziciju na srpskom tržištu osiguranja, penzionih fondova i drugim oblicima finansijskih usluga


LJUBAV ZA ŽIVOTINJE

Novosadska Color Press Grupa  (član Asocijacije medija) ne miruje. Tržištu je predstavljen novi mesečvnik ove izdavačke kuće koji se na kioscima pojavio pod naslovom Ljubav za životinje. Magazin je naravno namenjenom ljubiteljima životinja i prirode.
Reč je o licencnom izdanju  koje se priprema po osnovu  prava dobijenih od nemačke izdavačke kuće Gong Verlag GmbH.
Magazin štampa subotička Rotografika a distribuira kompanija Distri Color. 


CRNOGORCI DELE PARE

Crnogorska Agencija za radiodifuziju podelila je 45.000 evra prikupljenih od naplate televizijske pretplate, opštinskim radio stanicama i televizijama, koje imaju status javnog servisa. Najviše novca u ovoj raspodeli u iznosu od 7.000 evra, dobila je RTV Nikšić, a zatim slede Radio Bijelo Polje sa 5.000 evra i Radio Bar sa 4.000 evra. Agencija je saopštila da Radio Ulcinj nije dobio novac jer nije transformisan u javni servis.


RADIO JAT NA PRODAJU

Agencija za privatizaciju Srbije, raspisala je u ime kompanije JatErvejs (pridruženi član Asocijacije medija) licitaciju za prodaju Radio Jat-a.
Javno nadmetanje za kupovinu ove radio stanice biće održano 20. marta, a početna cena iznosi 25.424 evra


BETINA FOTOGRAFIJA 2006.

Novinska agencija Beta raspisala je konkurs pod nazivom «Betina fotografija 2006. godine». Na konkursu mogu učestvovati stalno zaposleni, ali i honorarni fotoreporteri koji rade za štampane medije i novinske agencije. Krajnji rok za prijem fotografija na konkurs je 15. april 2006. godine
Prva nagrada pobedniku donosi 1.000 evra, druga 500 a treća 250 evra. Nagrade će biti uručene na izložbi koja će biti organizovana krajem aprila. Opširnije o konkursu i uslovima učešća možete naći na internet adresi: www.beta.co.yu/fotokonkurs.


RADIO SCG PROSLAVIO 70. ROĐENDAN

Radio Srbije i Crne Gore (mnogi ga i dalje pamte kao Radio Jugoslavija) proslavio je 70. godišnjicu. Tom prilikom, direktorka tog programa, Milena Jokić, izjavila je da bi Radio SCG trebalo da postane deo javnog servisa namenjen informisanju svetske javnosti i dijaspore i da bi ga kao takvog trebalo finansirati iz budžeta. Ona je iznela uverenje da sporazum vlada Srbije i Crne Gore o privatizaciji saveznih medija u ovom slučaju nije primenljiv i da to nigde u svetu, Evropi i okruženju nije praksa.


GALENIKA NA SAJMU BRENDOVA

Na Beogradskom sajmu održan je od 2. do 4. marta Sajam brendova. Izuzetno uspešan nastup među mnogobrojnim učesnicima sajma imala je Galenika a.d. (pridruženi član Asocijacije medija).
Osim korporativnog brenda «Galenika» je prikazala i šest brendova iz svoja tri proizvodna programa: kućne medicine, dentala i veterine.
Na centralnoj sajamskoj bini o Galenikinim vitaminima govorili su članovi AK «Crvena zvezda», o čistoći su pevali Mlađa i Pužići, a o dosadašnjim uspesima i budućim projektima govorili su Aleksandar Pravdić, generalni direktor i vodeći menadžeri  «Galenike».


TV AVALA KONKURIŠE ZA NACIONALNU LICENCU

Grupa domaćih kompanija među kojima su Ekonomski institut iz Beograda, ITM grupa, Deksin film, Tak vižn, Media plus, Tehno progres, Hemofarm i Metalac formirale su TV Avalu kao društvo sa ograničenom odgovornošću.
TV Avala će učestvovati na konkursu za nacionalnu tv licencu. Programska šema TV Avale, ukoliko otpočne sa radom, biće posvećena emitovanju poslovnog, zabavnog i sportskog programa, kao i emitovanju informativnog programa u skraćenom obliku.


ZELBER MAHEN - URADI SAM

Od polovine marta tržište SCG bogatije je za još jedan mesečnik. Časopis «Zelber mahen» (Selber machen) namenjen svima kojima su hobi kućne i ne samo kućne majstorije. Reč je o magazinu koji je pripremljen po licenci nemačkog magazina «Selber Machen», a izdavač je kompanija Finest Press d.o.o. iz Beograda. Licencni časopis u  standardnom sadržajnom i grafičkom kvalitetu i na obimu od 80 strana štampa Politika a.d. a distribucija je poverena kompanji «Global Press» (pridruženi član Asocijacije medija). Prodajna cena je 150 dinara.


TELEKOM SRBIJA NA YU INFO

Od 6. do 10. marta 2006. godine na Kopaoniku je održana XII konferencija YU Info u organizaciji Informacionog društva SCG. Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) tradicionalno učestvuje na ovoj konferenciji prezentacijom dostignuća i poslovnih rezultata.
Učešće Direkcije za usluge Telekoma Srbija na ovogodišnjoj konferenciji YU Info obeležilo je predstavljanje novog koncepta poslovanja i pristupa tržištu, ostvarenih poslovnih rezultata u 2005. godini, kao i doprinosa Telekoma Srbija širenju informacionog društva i informatičke kulture uz prezentaciju web portala www.nadlanu.com. Na konferenciji je predstavljena i „studija slučaja“ na primeru saradnje sa kompanijom Telegroup na projektu Lukoil.


BEZ PRODUŽENJA ROKA ZA PRIVATIZACIJU

Ministar za kulturu Srbije, Dragan Kojadinović, izjavio je da rok za privatizaciju novinskih kuća neće biti produžen i da će morati da prestanu sa radom svi mediji i firme iz ove oblasti koji proces privatizacije ne završe do 23. aprila. On je istakao da je bilo dovoljno vremena da se proces privatizacije blagovremeno završi.


STIGAO MARTOVSKI BROJ LINKA

U izdanju medijske kuće «Media Art Service International» pojavio se martovski broj «Linka», časopisa specijalizovanog za unapređenje elektronskih medija. U posebno dodatku ovom broju pod nazivom Radio revolucija, obrađene su teme vezane za konkurs o dodeli licenci za emitovanje tv i radio programa na nacionalnim i ragionalnim frekvencijama.

 


BROADBAND KONFERENCIJA U BEOGRADU

«Broadband 2006» naziv je prve konferencije i izložbe koja će u Beogradu od 10. do 12. aprila 2006. godine okupiti učesnike iz Jugoistočne Evrope zainteresovane da čuju i vide najnovija rešenja i tehnička dostignuća u oblasti širokopojasnih servisa.
Konferenciju će otvoriti Boris Tadić, predsednik Srbije.
Podršku organizatorima pružio je i Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) a opširnije informacije o sadržaju i mogućnostima učešća na konferenciji očekuju vas na internet adresi: www.seebb2006.org.

NORVEŠKA: TIRAŽI U PERIODU I – XII 2005
ABC oditing biro Norveške, saopštio je početkom marta podatke o prodatim tiražima dnevnih i nedeljnih novina kao i magazina tokom 2005. godine u Evropi. Predstavljamo prvoplasirane zemlje u Evropi po broju prodatih primeraka novina na 1.000 stanovnika:

Dnevne novine

Prosečan tiraž
2005

Prosečan tiraž
2004

Prosečan tiraž
2003

Trend
2004/2005

VG-Verdens Gang

343'703

365'266

380'190

Aftenposten, Morning edition

252'716

249'831

256'639

Dagbladet

162'069

183'092

256'639

Aftenposten, Evening edition

141'612

148'067

155'366

Bergens Tidende

88'054

88'867

90'087

Adresseavisen

79'070

84'922

85'570

Dagens Naringsliv

72'248

70'515

69'262

Stavanger Aftenblad

68'186

69'499

70'101

Fadrelandsvennen

43'263

44'141

45'125

Drammens Tidende

43'244

44'426

45'271

Nedeljne novine

Prosečan tiraž
2005

Prosečan tiraž
2004

Prosečan tiraž
2003

Trend
2004/2005
VG sond.
298'736
315'103
314'730
Aftenposten sond.
223'228
220'149
232'857
Dagbladet sond.
150'846
169'516
162'409
Bergens Tidende sond.
83'933
83'815
82'746
Drammens Tidende
41'050
40'155
42'609
Romerikes Blad sond.
39'134
38'916
38'373
Dagsavisen Sondag
32'091
31'560
31'527
Bergensavisen Sondags
31'446
32'057
31'057
Fredriksstad Blad sond.
24'305
25'190
25'337
Moss Avis
15'471
15'711
15'971

Magazini

Prosečan tiraž
2005

Prosečan tiraž
2004

Trend
2004/2005
Se og Hor (Tuesday)
269'521
288.510
 
Hjemmet
220'735
228.313
 
Her og Na
184'780
196.748
 
Se og Hor weekend (Friday)
183'100
175'443
 
Familien
138'539
142.580
 
Norsk Ukeblad
131'361
 
144.728
 
Donald Duck & Co
122'326
130.099
 
Allers
101.206
108.398
 
Vi Menn
93.803
 
100.330
 
Illustrert Vitenskap
75.229
 
71.280
 
RINGIER U UKRAINI

Švajcarska izdavačka kuća «Ringier» nastavlja svoj poslovni prodor u istočnu Evropu. Na redu je Ukraina, a Ringier će biti prva zapadnoevropska izdavačka kuća koja će pokrenuti svoj dnevni list u ovoj zemlji.
U novom listu će biti zaposleno 125 saradnika, a ime i datum izlaska iz štampe prvog broja biće saopšteni tokom aprila 2006. godine.
«Ringier» je sa svojim dnevnim listovima i magazinima prisutan u 11 zemalja, a u šest njegovi dnevni listovi su najtiražniji.


SANOMA PLASIRA MAGAZINE NA INTERNET

Finski, ali i Evropski izdavački gigant «Sanoma Magazines» odlučila je da pet svojih magazina posvećenih tehnici i video igrama ponudi kao «onlajn verzije» na internetu.
Ove elektronske verzije časopisa pojaviće se istog dana kada na tržište stižu i štampana izdanja.
Novi, onlajn naslovi na početku će biti prodavani kao individualne kopije sa mogućnošću plaćanja putem SMS-a ili putem «onlajn kartica».


USA: U NOVINAMA PORASTAO PRIHOD OD OGLASA

Asocijacija američkih novinskih izdavača (NAA) saopštila je da su prihodi od oglašavanja u novinama i na njihovim web sajtovima tokom četvrtog kvartala 2005. godine dostigli cifru od 14,3 milijardi dolara i da su za 1,4 odsto veći u odnosu na isti period prethodne godine.
Naglašava se da su prihodi od oglašavanja tokom četvrtog kvartala, u novinama porasli za 0,4 procenta, ali prihod od oglašavanja na novinskim web stranicama beleži porast od 32,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Za oglašavanje u novinama i njihovim web stranicama tokom cele 2005. godine oglašivači su potrošili 49,4 milijardi dolara što je 2,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.


DOGOVORILI SE FIFA I WAN

Svetska fudbalska organizacija FIFA i Svetska asocijacija novinskih izdavača (WAN) saopštili su 13. marta da je postignut dogovor da se uklone sve zabrane koje su se odnosile na upotrebu fotografija načinjenih na utakmicama Svetskog fudbalskog prvenstva u okviru novinskih web sajtova.
Pre postizanja dogovora FIFA je ograničila broj fotografija koje se mogu plasirati na web sajtovima, a takvu odluku dodatno je iskomplikovala insistiranjem da fotografije mogu biti objavljene tek dva sata po završetku utakmice.


JAPAN: OPAO PRIHOD OD OGLAŠAVANJA U NOVINAMA

Najveća japanska oglasna agencija «Deutsu Inc.» objavila je nedavno godišnji izveštaj na bazi koga se mogu izvlačiti opšti zaključci o strukturi trošenja novca za oglašavanje po pojedinim medijima.
Po ovom izveštaju, za oglašavanje u japanskim medijima tokom 2005. godine izdvojeno je ukupno 59,625 biliona jena.
Najviše novca je utrošeno za televizijsko oglašavanje - 20,411 bilion, na drugom mestu su novine sa 10,377 biliona, a zatim slede magazini sa 3,945 biliona i radio programi sa 1,778 biliona jena.
Na godišnjem nivou novine su zabelezile pad prihoda od oglasa od 1,7 odsto u  poređenju sa prethodnom godinom, dok prihodi od oglašavanja na internetu beleže porast od 55 procenata u istom vremenskom periodu.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!