Mart, 2006 No. 27


AMBASADOR COBEL SA PREDSTAVNICIMA ASOCIJACIJE MEDIJA

Ambasador Savezne Republike Nemačke, Andreas Cobel, priredio je ručak za više glavnih urednika i direktra medijskih kuća okupljenih u Asocijaciji novinskih izdavača i elektronskih medija.
U neformalnom razgovoru ambasador Cobel iskoristio je priliku da goste upozna sa stavovima svoje zemlje, ali i EU, u vezi sa saradnjom Srbije sa Tribunalom u Hagu, kao i pregovorima o Kosovu i referendumom u Crnoj Gori.
Deo razgovora bio je posvećen ekonomskim odnosima dve zemlje, a posebno političkim, zakonskim i administrativnim preprekama na koje investitori iz Nemačke nailaze pri pokušajima da započnu nove poslove u Srbiji.
Tokom susreta glavnih urednika i ambasadora Cobela razgovaralo se i o organizacionoj i finansijskoj pomoći SR Nemačke, odnosno Ministarstva inostranih poslova i ambasade u Beogradu, u realizaciji stručnih skupova, koje Asocijacija medija planira za ovu godinu.


JAPANCI U ASOCIJACIJI MEDIJA

Ambasador Japana u SCG, Tadashi Nagai, sa saradnicima, posetio je sedište Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija.
Domaćini, glavni urednici i direktori medijskih kuća, osnivača Asocijacije medija, informisali su goste o sveukupnom stanju na medijskom polju, kao i o aktivnostima Asocijacije medija na unapređenju kvaliteta poslovanja medijskih kuća i planiranim aktivnostima za ovu godinu.
Ambasador Tadashi Nagai upoznao je domaćine sa pogledima Japana na aktuelnu političku situaciju u zemlji, sa značajnim humanitarnim aktivnostima, kao i sa detaljima bilateralnih odnosa dve zemlje.
Zajednički je konstatovana potreba da se već tokom ove godine uspostavi  aktivnija saradnja sa japanskim medijskim organizacijama kao i pojedinim medijskim kućama u ovoj zemlji, koja je po mnogim karakteristikama vodeća u svetu kada je reč o medijima.


STRUČNI SKUP O ODITOVANJU TIRAŽA

Asocijacija medija organizovaće, uz pomoć Ministarstva inostranih poslova SR Nemačke, a u saradnji sa nemačkim IFA Institutom dvodnevni skup na temu verifikacije i realnog iskazivanja tiraža i čitanosti.
Ocenjujući da je trenutak da se stvara atmosfera i grade pozitivni stavovi među novinskim izdavačima SCG o potrebi realnog i verifikovanog prikazivanja tiraža i čitanosti, Asocijacija medija je pozvala u pomoć vodeće nemačke stručnjake za ovu oblast da na bazi iskustava u nemačkoj izdavačkoj delatnosti obrazlože neophodnost uvođenja sistema oditovanja tiraža.

Pored glavnih urednika i direktora medijskih kuća, osnivača Asocijacije medija, ovom  skupu će moći da prisustvuju i direktori prodajnih sektora novinskih kuća, zatim menadžment distributerskih kuća i marketinških agencija.
Kako se očekuje veliki broj učesnika zainteresovanih za ovu temu, mesto održavanja će biti određeno naknadno – u zavisnosti od ukupnog broja prijavljenih učesnika.
Kako bi stručni tim Asocijacije medija mogao blagovremeno da obavi sve organizacione poslove, molimo vas da nas o zainteresovanosti za učešće na skupu obavestite na e-mail: zoran.papic@asmedi.org  i to najkasnije do 20.marta 2006. godine.


VIDIMO SE NA SAJMU MEDIJA

Peti po redu novosadski Sajam medija biće održan od 16. do 18. marta 2006. godine. Sajam medija okupiće na jednom mestu štampane i elektronske medije, agencije za oglašavanje i marketing, proizvođače opreme za medijske kuće, distributere, provajdere...
Biće održane i dve tribine na kojima će stručnjaci raspravljati o temama: Uloga medija u procesu pristupanja SCG evropskoj uniji i Odgovorni mediji – odgovorno društvo. Hala «Master» u kojoj se održava Sajam medija biće otvorena od 10 do 18. časova.


300 BROJEVA EKONOMISTA

Magazin „Ekonomist“ (član Asocijacije medija) obeležio je izlazak 300. broja ovog časopisa promocijom knjige „Kolumna karikatura“ u kojoj je objavljena 101  odabrana  karikatura Predraga Koraksića i isto toliko  kolumni Vladimira Gligorova.


DODELJENA NAGRADA „MEŠA SELIMOVIĆ“

Roman „Semolj zemlja“ autora Mira Vuksanovića u izdanju izdavačke kuće „Filip Višnjić“ dobitnik je ovogodišnje, 18. po redu, nagrade „Meša Selimović“ koja se dodeljuje najboljoj knjizi.
O dobitniku tradicionalne nagrade „Večernjih novosti“ (član Asocijacije medija) i Udruženja izdavača i knjižara SCG odlučivao je Veliki žiri u čijem je sastavu 47 najuglednijih književnih kritičara i to između 85 kandidovanih naslova.


SAJAM BRENDOVA

Beogradski sajam je od 2. do 4. marta domaćin Internacionalnom sajmu brendova u organizaciji kompanije Mas Media International. Ova manifestacija posvećena je predstavljanju poznatih brendova, ali i onih koji doprinose njihovom stvaranju, a organizuje se pod pokroviteljstvom ministarstava za trgovinu i usluge i za ekonomske odnose sa inostranstvom, kao i Privredne komore Srbije.
Medijski pokrovitelji sajma brendova su RTS i «Politika»  (član Asocijacije medija), a pored ostalog biće predstavljen i jedan od najpoznatijih srpskih brendova „Galenika“ a.d. (pridruženi član Asocijacije medija). “Galenika” će i ovu priliku iskoristiti da promoviše novi brend koji je već stigao u apoteke: Floravita dražeje – biljni antiseptik za grlo.


TELEKOM SRBIJA PROMOVIŠE MOCARTA

Direkcija za usluge Telekoma Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) jedan je od pokrovitelja velike koncertne turneje naših renomiranim muzičkih umetnika, violiniste Jovana Kulundžije i pijanistkinje Nade Kulundžije.
Početak koncertne turneje povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta obeležen je koncertom, koji je održan 25. februara u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, a planirano je priređivanje koncerata u još 15 gradova u Srbiji. Pored ovog oblika ulaganja u kulturu, Direkcija za usluge Telekoma Srbija će ovim pokroviteljstvom promovisati i svoj internet portal www.nadlanu.com koji će na prigodnim stranicama pratiti i puterm ovog savremenog elektronskog medija promovisati koncertnu turneju Jovana i Nade Kulundžije.


UNS ŠKOLUJE

U toku je upis sedamnaeste generacije novinske škole Udruženja novinara Srbije. U Resavskoj ulici 28 u Beogradu. Polaznici kursa su uglavnom novinari-početnici, koji će posle teorijske nastave, praktičnu obuku obaviti u redakcijama novinskih agencija, novina, radio i televizija. Obuka u ovoj školi organizovana je tako da se prednost daje praktičnom radu.


JOŠ JEDAN NOVI MAGAZIN

Polovinom februara na kioscima se pojavio novi mesečnik koji pod naslovom „Magazin biznis“ nudi čitaocima informacije iz oblasti ekonomije i kompanijskog poslovanja. Tu su i biznis feljtoni i svetska biznis iskustva. Sudeći i po ovom izdavačkom projektu moglo bi se reći da se tržište magazina na području SCG gotovo dnevno uvećava.


IFRA KONFERENCIJA U RIJECI

Od 3. do 5. maja 2006. godine, Rijeka će biti domaćin IFRA Konferencije za Jugoistočnu Evropu čija će tema biti „Trendovi u novinskom izdavaštvu i štampi“. Na skupu će se
raspravljati o novim proizvodima i inovacijama, razvoju štamparske pripreme, štamparskim tehnologijama i standardizaciji, kao i o uređivačkim programima rada na bazi primene «Njuzpleks koncepta». Očekuje se učešće stručnjaka iz više evropskih zemalja.
Ukoliko se zainteresovani ranije prijave za učešće na ovom skupu cena kotizacije je 100 evra za saradnike kompanija, odnosno 150 evra za ostale interesente.
Stručni tim Asocijacije medija spreman je da formira kompletnu ponudu za potencijalne posetioce na bazi autobuskog prevoza i dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice ukoliko se prijavi najmanje 30 zainteresovanih.
Vaše preliminarne prijave primamo na e-mail: zoran.papic@asmedi.org najkasnije do 15. marta 2006. godine.


EKONOMIST O NEKRETNINAMA

Ekonomist media group (član Asocijacije medija) organizuje 29. i 30. marta 2006. godine regionalnu konferenciju na temu: «Tržište nekretnina u Jugoistočnoj Evropi – izazovi i budući razvoj». Na ovoj konferenciji biće reči o uticaju  tržišta nekretnina na ukupan ekonomski razvoj zemalja u regionu, zatim o tržištu stambenog prostora, o novim oblicima invrestiranja...
Opširnije informacije o temama i uslovima učešća na konferenciji možete naći na internet adresi: www.ekonomist.co.yu.

Velika Britanija: Najtiražniji «potrošački» magazini VII-XII 2005.

Rang

Naziv

Kategorija

Dinamika

VII – XII 2005.
Prosečan tiraž

Trend 2004/2005
1
What's on TV
TV vodič

Nedeljno

1,502,977
2
TV Choice TV vodič

Nedeljno

1,212,246
3
Take a Break
Ženski magazin

Nedeljno

1,155,886
4
Radio Times
Radio i TV vodič

Nedeljno

1,093,850
5
Reader's Digest
Opšti interes

Mesečno

735,138
6
OK! Magazine Ženski magazin

Nedeljno

649,777
7
Chat
Ženski magazin

Nedeljno

602,308
8
Glamour
Ženski magazin

Mesečno

585,984
9
Closer
Ženski magazin

Nedeljno

578,337
10
Now
Ženski magazin

kly

577,818
NAJBOLJE DIZAJNIRANE NOVINE

Britanski dnevni list «The Guardian» (tiraž: 395.000 primeraka) i poljski dnevnik «Rzeczpospolita» (tiraž: 180.000 primeraka) dobitnici su nagrade za najbolje dizajnirane novine tokom 2005. godine.
Odluku o najbolje dizajniranim dnevnim listovima doneo je stručni žiri Internacionalnog udruženja novinskih dizajnera koji je ovoga puta morao da pregleda primerke 389 dnevnih listova iz 44 zemlje.


SMRKLO SE POLJSKOM NOVOM DANU

Upravni odbor poljske novinsko-izdavečke kuće Agora SA doneo je odluku prema kojoj je 23. februara objavljen poslednji broj dnevnog lista „Novi dan“ koji je ova kuća pokrenula 14. novembra 2005. godine. Biznis planom bilo je predviđeno da je za opstanak ovog dnevnog lista na tržištu neophodna prosečna dnevna prodaja iznad 250.000 primeraka. Kako, međutim, prodaja nije dostigla ni cifru od 200.000 primeraka i kako je prosečno prodati tiraž bio u stalnom padu, doneta je odluka o ukidanju ovog dnevnog lista.


GRINER + JAR SA EMOCIJAMA

Nemački medijski gigant Griner + Jar polovinom februara lansirao je na tržište novi mesečnik EMOTION. Kako izdavači kažu, magazin je namenjen ženskoj čitalačkoj publici u starosnoj grupi od 28 do 59 godina. Prodajna cena iznosi 3,5 evra uz planirani početni tiraž od 375.000 primeraka.

 


AFTONPOSTEN LANSIRA NOVI SAJT

Aftonposten i VG lansiraće polovinom aprila novi web sajt namenjen poslovnim vestima - NO24.no. Za početak, ambicije su da NO24.no u kratkom periodu postane najveći i najčešće ažurirani sajt ove vrste a na duge staze ambicija osnivača je da sajt postane najozbiljniji i najveći izvor poslovnih informacija u Norveškoj. Aftonposten Multimedia u projektu učestvuje sa 60 procenata, a VG Multimedija poseduje 40 odsto vrednosti novog web sajta.


IFRA KOMBINUJE KVALITET I PRODUKTIVNOST

Kako što brže i što kvalitetnije proizvoditi novine osnovno je pitanje na koje će pokušati da daju odgovor stručnjaci koji će se okupiti na IFRA Internacionalnoj konferencijipod naslovom: «Industrijski kvalitet i performanse 2006».
Konferencija će biti organizovana u Lionu (Francuska) 6. i 7. aprila 2006. godine, a na skupu će učestvovati stručnjaci iz USA, Francuske, Španije, Nemačke i Švajcarske. 


DMGT ODUSTAO OD PRODAJE NORTKLIFA

Kompanija Daily Mail&General Trust odustala je od prodaje Northcliffe Newspapers firme, koja okuplja oko stotinak britanskih regionalnih i lokalnih listova. Upravni odbor kompanije ocenio je da su tri prispele ponude niske zahvaljujući uslovima koji trenutno vladaju na tržištu i da u potpunosti ne odražavaju veličinu ovog posla u dužem vremenskom periodu.
Podsećamo da je DMGT krajem prošle godine nagovestio spremnost da Northcliffe Newspapers eventualno proda po ceni od 1,3 milijarde funti i na taj način deoničarima obezbedi veću zaradu nego što je mogu očekivati po osnovu godišnjeg profita od oko 100 miliona funti. Upravni odbor je ocenio da je pod sadašnjim okolnostima uputnije odgovarajućim restruktuiranjima uvećavati godišnji profit nego prodavati firmu za koju veruje da će još dugo imati značajnu ulogu na lokalnim tržištima.


KO JE „IN“, A KO „OUT“

Američka kompanija Davie-Brown Talent koja već dvadaset godina posluje u svetu zabave odlučila je da marketinškim agencijama i kompanijama, koje pripremaju vlastite propagandne kampanje ponudi rang listu slavnih ličnosti, najprikladnijih za određene vrste oglašavanja.
Kompanija na „naučnoj bazi“ uz korišćenje podataka prikupljenih među populacijom od 1,5 miliona ljudi, a na bazi osam glavnih osobina (pojava, uverljivost, uticaj...) uz godišnju pretplatu od 20.000 dolara nudi rang listu 1.500 popularnih lica pogodnih za pojavljivanje u najrazličitijim propagandnim kampanjama.
Prvi na rang listi su holivudski star Tom Henks i mega tv zvezda Opra Vinfri. Glumac Šon Koneri, nekadašnji Džems Bond, je na devetoj poziciji iako po ovoj listi više nije u grupi trendsetera, ali je zato jedna od najprepoznatljivijih zvezda i ujedno osoba kojoj se veruje.


DA LI ŠEF Bi Bi Si-ja DOBRO ČUJE?

Generalni direktor BiBiSi-ja, Mark Tompson poručio je zaposlenima da su „dovoljno jasni i glasni“ nakon što su saopšteni rezultati godišnje ankete sprovedene među zaposlenima. U anonimnoj anketi je učestvovalo 44 odsto zaposlenih, a tek svaki osmi ispitanik (ili 13 odsto od ukupnog broja anketiranih) smatra da generalni direktor i vodeći menadžment slošaju šta im radnici predlažu i sugerišu.
Tempson je uzvratio da na putu ozdravljenja ovog medijskog džina neće biti kompromisa i da BiBiSi mora da bude inicijator promena, a ne neko koga će promene uništiti.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!