Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2016
Asocijacija Medija
No. 266
U OVOM BROJU
Promena urednika “Danasa”
Kršenje medijskih zakona javnim nabavkama
Burna scena istraživačkog novinarstva u Srbiji
Javna rasprava o pravima izdavača u EU
Rast cena novina u Velikoj Britaniji
Usvojena međunarodna deklaracija o zaštiti novinara
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVI DATUM ZA PREZENTACIJU ZAKONA O OGLAŠAVANJU
PROMENA UREDNIKA U “DANASU”

Skupština firme Dan Graf, izdavača dnevnog lista Danas, razrešila je dosadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Zorana Panovića i na tu funkciju imenovala Dragoljuba Petrovića, saopštio je danas sekretarijat tog lista, a prenosi FoNet. Skupština je odluku donela 26. marta, a novi glavni i odgovorni urednik će operativno stupiti na dužnost 4. aprila. Panović nastavlja profesionalni angažman u Danasu, započet prvog dana osnivanja lista 1997. godine, sada na mestu samostalnog komentatora, navodi se u saopštenju. Petrović je novinarsku karijeru započeo 1994. godine u Borbi, zatim je radio u Našoj Borbi i Glasu javnosti, a u Danasu je od 2009., gde je do sada bio urednik reportaže. Skupština Dan Grafa je odala priznanje Panoviću na uspešnom rukovođenju listom u proteklih sedam godina, koliko je obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika. Novinar političke rubrike Danasa Bojan Cvejić je, odlukom Skupštine, imenovan na mesto urednika Internet izdanja lista Danas. Skupština je, takođe, razmotrila analizu poslovanja preduzeća u 2015. godini i utvrdila da je firma, uprkos brojnim teškoćama, uspešno poslovala.


POŠTOVATI KODEKS NOVINARA I ZAKONE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa članovima Upravnog odbora Saveta za štampu i Komisije za žalbe. Kako je saopšteno iz službe Poverenika, Janković je podržala rad ovog samoregulatornog tela, istakavši neophodnost poštovanja Kodeksa novinara Srbije, ali i antidiskriminacionih propisa u izgradnji modernog i tolerantnog demokratskog društva. Članovi Upravnog odbora Saveta za štampu Vukašin Obradović i Zoran Sekulić predstavili su nov način rada tela, obavestili poverenicu o promeni Statuta i procedura prilikom donošenja odluka. Janković i predstavnici Saveta za štampu saglasili su se da je, s obzirom na to da Kodeks novinara Srbije sadrži nekoliko tačaka koje se direktno odnose na zabranu diskriminacije, veoma važno bolje razumevanje i saradnja, pre svega na polju razmene informacija i iskustava.


KRŠENJE MEDIJSKOG ZAKONA JAVNIM NABAVKAMA

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Press je izdala saopštenje kako bi ponovo skrenula pažnjuna na kršenje zakona dodelom sredstava za javno informisanje putem javnih nabavki. Pojedine opštine suprotno medijskim zakonima uz zloupotrebu sistema javnih nabavki, raspisuju javne nabavke u sferi informisanja. Na ovaj način opštine plaćaju reklamiranje svog rada, obesmišljavajući suštinu medijskih reformi, koja se sastoji u drugačijem, nediskriminatornom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, putem javnog konkursa i kroz rad nezavisnih stručnih komisija. Koalicija je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da upotrebe sve zakonske mehanizme, kako bi se sprečile ovakve zloupotrebe, kao i da u najkraćem roku precizno definišu šta može, a šta ne može biti predmet javnih nabavki u sferi informisanja.


NOVA UREDNICA MEDIJA CENTRA ZA ŽENSKE SADRŽAJE

Jelena Isaković, od marta 2016. godine je glavna urednica Medija centra za ženske sadržaje Ringier Axel Springer kompanije i to za portal zena.rs, forum ana.rs, magazin "Blic žena", dnevne listove "Blic" i "Alo!", kao i "Blic magazin" i "Kujna". Svoje veliko desetogodišnje iskustvo na mestu zamenice glavne i odgovorne urednice „Blic žene“, od sada će kroz svoj profesionalni autoritet i odličnu komunikaciju sa timom u redakciji preneti i na novu ulogu glavne urednice Medija centra za ženske sadržajeu okviru iste kompanije. Vrednovanje kvaliteta, marljivog rada i neprekidno učenje rezurtiralo je time da portal zena.rs, zahvaljujući svojoj sadržajnosti i kvalitetu, godinama nosi titulu najposećenijeg ženskog portala u Srbiji.


15 GODINA “LEPOTE I ZDRAVLJA”

Magazin Lepota&Zdravlje ove godine slavi 15-ti rođendan, povodom toga tokom godine biće organizovne različite aktivnosti, a prva od njih je konkurs za mlade talente pod nazivom “Rođene 2001.” Na konkurs mogu da se prijave sve talentovane devojčice rođene 2001. godine koje smatraju da zaslužuju da se nađu na stranicama narednog broja magazina i budu predstavljene javnosti na regionalnoj konferenciji “Pro-femina” koja se održava 4. aprila u hotelu Metropol Palace u Beogradu. Osim toga, magazin će i narednih godina pratiti njihov razvojni put i baviti se njihovim planovima, snovima i ostvarenim ciljevima. Inatersantno je podsetiti da je časopis “Lepota i zdravlje” jedno od retkih domaćih izdanja koje ima svoje regionalne verzije u još pet zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Crna gora, gde je uređuju lokalne redakcije u saradnji sa matičnom u Novom sadu.


BLIC NAJPOSEĆENIJI SAJT U FEBRUARU

Portal Blic.rs i u februaru je bio najposećeniji srpski sajt, što potvrđuju najnoviji podaci Gemiusa, sistema za praćenje posećenosti sajtova. Prema podacima Gemiusa, portal "Blic.rs" u februaru je imao 1,98 miliona posetilaca. „Blicov“ sajt je u februaru imao više od 165 miliona otvorenih stranica. Trebalo bi znati da podaci Gemiusa ne pokrivaju posete ostvarene preko "Blicovih" aplikacija za android i ajfon uređaje, gde je "Blic" još dominantniji u odnosu na konkurenciju. Inače, sajt "Blica" preko aplikacija otvaraju vlasnici više od 750.000 android i ajfon uređaja.


SRPSKI TELEGRAF NA KIOSCIMA

Prvi broj dnevnih novina Srpski Telegraf na 40 strana, podeljen je besplatno u tiražu od 250.000 primeraka. Osim na tržištu Srbije, planirano je da se novine distribuiraju u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Glavni i odgovorni urednik Milan Lađević je izjavio da je Srpski Telegraf prava narodna novina, ni režimska, ni opoziciona, koja neće naginjati ni istoku ni zapadu, već će se truditi da bude u službi građana i javnosti, kao jedan nacionalni, prosrpski servis. "U „Srpskom telegrafu“ će raditi oko 70 ljudi, računajući novinare i administraciju. Preko konkursa za novinare smo zaposlili oko 10 kolega. Neki od njih su zaposleni, neki honorarci, dok su neki za sada volonteri", objasnio je Lađević. “Prema prvim izveštajima distributera prvog dana prodaje Srpski telegraf preskočio je granicu od 35.000 prodatih primeraka što je najbolje lansiranje jednih dnevnih novina u poslednjih 20 godina!!!...” podelio je na svom Facebook nalogu Saša Milovanović, direktor i suvlasnik.


JELENA KOSANIĆ PODUNAVAC NAPUSTILA B92

Posle 17 godina uspešne saradnje Jelena Kosanić Podunavac, urednica informativnog programa i jedan od osnivača televizije B92, odlazi i neće više biti deo tima. Do prestanka saradnje došlo je sporazumno, zbog razmimoilaženja u odlukama oko ukidanja ponoćnih vesti i preusmeravanja resursa informative na druge formate unutar kuće. “Zajedno sa timom novinara i urednika Jelena Kosanić Podunavac je proteklih godina, kao urednica informativnog programa učinila mnogo da vesti B92 istraju u objektivnom informisanju javnosti, slobodno i hrabro istražujući tamo gde se drugi ne usuđuju. To će i nadalje ostati uređivačka politika informativnog programa B92, jer je to naše trajno opredeljenje i ono što gledaoci od nas očekuju.“ saopštili su iz B92.


KARIĆI KUPILI TV NOVU

Porodica Karić, nekadašnji vlasnici BK televizije, koja se sada emituje na internetu, kupili su TV Novu. BK televizija počeće za mesec dana da emituje "probni" program, da bi već od prvog septembra startovao celodnevni program. Opremu TV Nove će koristiti za rad, a program će u početku emitovati iz prostora BK na Terazijama. “Nećemo emitovati rijaliti programe, nećemo trčati komercijalnu trku. Obaveza porodice Karić je da finansira jednu ozbiljnu, edukativnu televiziju, koja će emitovati kvalitetan političko-ekonomski informativni program, snimaćemo filmove i serije o istoriji, geografiji i kulturi Srbije. U početku ne očekujemo veliku gledanost, ali razmišljamo dugoročno i znamo da kvalitet mora da se isplati. BK televizija nas je koštala deset miliona evra godišnje, i opet smo spremni da finansiramo dobar program.” Izjavio je Dragomir Karić. Bogoljub Karić je izjavio da je razlog za kupovinu TV Nova to što ona poseduje najsavremeniju opremu u Srbiji. On je kazao da će BK televizija početi sa radom od septembra obzirom da je dobila rešenje od suda kojim je poništeno sve ono što se desilo pre deset godina, a u vezi sa oduzimanjem televizije. Televizija će biti ista kao što je bila, imaće svoje autorske emisije političke i ekonomske, kakve imaju Blumberg ili ruski RBK.


PRODUŽEN MANDAT PREDSTAVNICE OSCE-A ZA SLOBODU MEDIJA

Predsedavajući OSCE-a i nemački ministar spoljinh poslova Frank Valter Steinmeir pozdravio je odluku Ministarskog veća da predstavnici te organizacije za slobodu medija produži mandate na godinu dana. Dunja Mijatović je već šest godina i dva uzastopna mandata Predstavnik za slobodu medija OSCE-a. Za to vreme, kontinuirano je radila na rešavanju problema s kojima se nose novinari u regionu koji pokriva OSCE, od sigurnosti i radnih uslova novinara, do uloge novih tehnologija i procesa digitalizacije, a poslednjih godina posebnu pažnju posvetila je problemu online zlostavljanja novinarki i promovisanju njihove sigurnosti. Za svoj rad nagrađena je Charlemagne medaljom za evropske medije, koja se dodeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.


BLIC FONDACIJA URUČILA NOVE APARATE

Skijališta Srbije u saradnji sa Blic fondacijom, a u okviru akcije Srce za decu, obezbedila su dva skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba, i to za odeljenja neonantologije Opšte bolnice u Valjevu i Opšte bolnice u Vršcu. Donaciju su uručili vd direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić i upravitelj "Blic fondacije" Jelena Drakulić Petrović. Dejan Ljevnaić je tim povodom rekao: "Veoma sam ponosan na to što su Skijališta Srbije bila u mogućnosti da daju svoj doprinos u prikupljanju sredstava za nabavku još jednog aparata za skrining sluha kod novorođenčadi. Skijališta Srbije smatraju svojom dužnošću i obavezom da se uvek u okviru svojih mogućnosti priključe svim društveno odgovornim i humanitarnim akcijama. Smatram da kao odgovorno preduzeće moramo da pružimo doprinos zajednici i zato učestvujemo u svim društveno odgovornim i humanitarnim akcijama. Želimo da budemo primer da ne treba okretati glavu pred problemima i da svaka pomoć, ma koliko ona bila mala ili velika ima svoju vrednost za onoga kome je pružena. Nastavićemo i dalje da se odazivamo ovakvim akcijama jer nam je cilj da pomognemo da se prikupe sredstva za nabavku aprata za još 52 porodilišta u Srbiji".


MTS TURNEJA ŠAMPIONA

U okviru „mts turneje šampiona“, vaterpolo reprezentativci Srbije boravili su na Kosovu i Metohiji i tom prilikom su posetili mts poslovnicu u Kosovskoj Mitrovici. Svi posetioci poslovnice mogli su da se upoznaju i druže sa Andrijom Prlainovićem, Stefanom Mitrovićem i Milanom Aleksićem koji su, na radost najmlađih navijača, delili majice i kalendare sa svojim autogramima. Zlatni momci su privukli veliku pažnju brojnih posetilaca u Kosovskoj Mitrovici koji su mogli da razgovaraju sa aktuelnim evropskim i svetskim šampionima. Pored Kosovske Mitrovice, vaterpolisti su obišli i Leposavić, kao i srednjovekovni manastir Gračanicu. „Pored sportskog, ’mts turneja šampiona’ ima i humanitarni karakter jer će sav novac od prodaje ulaznica za utakmice odigrane u okviru turneje biti doniran narodnim kuhinjama upravo na Kosovu i Metohiji.“, izjavio je Miljan Mandić iz Telekoma Srbija. Nakon Kosova i Metohije, „mts turneja šampiona“ se nastavlja u Nišu i Kragujevcu gde će se odigrati još dve revijalne utakmice.


BURNA SCENA ISTRAŽIVAČKOG NOVINARSTVA U SRBIJI

Portal KRIK, glavni odgovorni urednik Stevan Dojčinović kao i novinari portala se nalaze na udaru zbog svojih istraživačkih tekstova, a posebno zbog istraživanja imovine političara i njihovih članova porodice, uključujući i premijera. Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan Vučićević, optužio je Dojčinovića da radi za kriminalce i druge nedefinisane centre moći koji žele da izazovu haos u Srbiji i uruše premijera. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da nema ništa protiv istraživanja portala KRIK, čiji je urednik Stevan Dojčinović, ali kako ima protiv laži koje se u medijima svakodnevno plasiraju protiv Vlade Srbije. Ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac, je izjavio da će Ministarstvo kulture i informisanja reagovati kad stručne službe daju procenu da li je narušen Zakon o javnom informisanju. Zakonom o javnom informisanju zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito na osnovu njihovog političkog opredeljenja i uverenja ili drugog ličnog svojstva...(pročitaj nastavak teksta)


IZBORI BEZ ZAKUPLJENIH TV TERMINA

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je da je doneto novo pravilo, prema kom stranke neće moći da zakupljuju termine na televizijama u toku predizborne kampanje, kako bi se izbeglo da stranke koje imaju velike budžete zakupe veliki broj sati na televizijama. REM je objavio Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje, u kom je između ostalog navedeno da predizborni program mora biti odvojen zvukom i slikom od ostatka programa, da tokom trajanja mora da bude jasno označen tekstualnim obaveštenjem. Osim toga predizborni program nije dozvoljeno emitovati u toku i najmanje deset minuta pre i posle emitovanja emisije za maloletnike. Stručne službe REM-a rade pojačano, kako bi mogle da reaguju na sve nepravilnosti i da bi bilo što manje kršenja pravila u kampanji. Zabranjeno je prikriveno emitovati predizborni program, predstavljajući ga kao informativni ili neki drugi program. Sve liste moraju da budu zastupljene bez diskriminacije, televizije imaju obavezu da emituju političke oglase svih izbornih lista, ukoliko je zainteresovanost veća od slobodnih reklamnih minuta, oni moraju da budu raspoređeni srazmerno zainteresovanosti. Zabranjeno je u udarnim terminima objavljivanje istraživanja javnog mnjenja koja se odnose na procene kotiranja stranaka, kao i gostovanje političara u emisijama zabavnog sadržaja.


NELT DOBITNIK NAGRADE "LIDER PROMENA“

Kompanija Nelt proglašena je pobednikom u kategoriji „Lider promena“ na svečanosti održanoj u Skupštini grada Beograda. Nagradu u sedam kategorija tradicionalno dodeljuje Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) u cilju promovisanja dobrih primera poslovanja na tržištu. Priznanje ,,Lider promena“ dodeljuje se za izuzetan doprinos privredi i to kroz dobre rezultate poslovanja, godišnji rast i investicije, zapošljavanje, inovacije, etičnost i odnos prema zajednici. U prošloj godini Nelt je zabeležio rast prometa od 39 odsto u odnosu na 2014. godinu i povećao broj zaposlenih za 220 na teritoriji Srbije. Započeta je saradnja sa kompanijom Philip Morris u oblasti distribucije, kao i saradnja sa kompanijom Actavis u sektoru logističkih usluga. Kao pionir u regionu kompanija je implementirala savremeniji i bezbedniji sistem komisioniranja robe u skladištu putem glasovnih komandi "Pick to Voice". Sa ciljem približavanja svetskim standardima u društveno odgovornom poslovanju, Nelt se pridružio Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija, kako bi svoje poslovanje usaglasio sa deset ciljeva održivog razvoja. Nagradu je u ime Nelta primio Marko Milanković, menadžer za komunikacije.


MK GROUP OMOGUĆIO ZIMOVANJE ZA DECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA

Nakon Kopaonik Biznis Foruma MK Group-a je ugostila štićenike SOS Dečijeg sela iz Kraljeva, na Kopaoniku. Pored besplatnog skijanja uz nadzor instruktora i škole skijanja, organizovane su dodatne aktivnosti kao što su čas kulinarstva u kuhinji hotela Angella, kuglanje, stoni tenis i plivanje u bazenu Hotela Grand. Imajući u vidu da osamostaljivanje, postizanje ekonomske nezavisnosti i socijalna integracija predstavljaju ključan izazov za ove mlade ljude, organizovana im je i edukativna radionica na temu pisanja radne biografije, priprema za intervju, pronalazak budućeg posla i poslovna korespondencija. ”Veoma mi je drago što smo nakon Beograda ugostili mlade iz SOS Dečijeg sela i na Kopaoniku. Puno mi je srce kada vidim dečije osmehe i ponosan sam što im period odrastanja možemo učiniti lepšim, lakšim i srećnijim. Odgovornost koju osećamo prema ovoj deci nije se završila izgradnjom i donacijom kuće SOS Dečijem selu”, izjavio je Miodrag Kostić, predsednik MK Group. Krajem 2012. godine kompanija MK Group finansirala je izgradnju Kuće za mlade pri SOS Dečijem selu u Kraljevu, gde borave deca iz SOS Dečijeg sela nakon 15. godine života i gde se uz podršku edukatora, pripremaju za samostalan život.


MEDIJI I DALJE POD UTICAJEM POLITIKE I NOVCA

U godišnjem izveštaju, Zaštitnik građana, Saša Janković je ocenio da primena tri reformska zakona u medijskoj sferi nije ojačala slobodu medija i pravo građana na potpuno, objektivno i pravovremeno informisanje. Mediji su i dalje pod uticajem sprege politike i novca, koji je samo zaodenut u zakonsku formu finansiranja programa i oglašavanja. Povlačenje države iz vlasništva nad medijima i konkursno finansiranje sadržaja od javnog interesa iz opštinskih, gradskih, pokrajinskog i republičkih budžeta, definisano novim medijskim zakonima nije bitno uticalo na zaštitu javnog interesa u sferi informisanja. i dalje nema transparentnosti vlasništva, Srbija je umesto državnih, dobila stranačke medije, navodi se u izveštaju. Janković je takođe pomenuo slučajeve državne agencije Tanjug, Politike AD i kompanije Novosti. Ocenjeno je da su dva medijska konkursa Ministarstva kulture i informisanja sprovedena u 2015. godini uspešno sprovedena, za razliku od konkursa lokalnih samouprava. Javnost očekuje da REM jače reaguje i aktivnije koristi nadležnosti povodom očiglednih kršenja Zakona o elektronskim medijima, novinarskih kodeksa i pravila oglašavanja, umesto toga ono je poprište sukoba medijskih, komercijalnih i političkih interesa, a njegovo rukovodeće telo Savet nije kompletno. Procenjeno je da više slobode postoji u pisanim medijima nego na televizijskim stanicama.


SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARD ODLAZI U RUMU

Dobitnik Nacionalne nagrade za Srbiju u okviru najvećeg svetskog takmičenja u oblasti fotografije je Đani Bardoti iz Rume. Pobednička fotografija “Put za Klenak” izabrana je za najbolju fotografiju u konkurenciji svih pristiglih prijava iz Srbije u deset otvorenih kategorija. Drugo i treće mesto osvojili su Milan Ljubisavljević i Dejan Kovačević. "Prijatno sam iznenađen i veoma srećan", izjavio je Bardoti, mašinovođa po zanimanju i član Šabačke fotografske zadruge i Udruženja fotografa Srbije. Njegova fotografija "Put za Klenak" je dirljivi prikaz dečaka koji putuje vozom kako bi posetio svoju baku na selu. Uz prestižno priznanje, Bardoti je nagrađen i Sony ILCE-7M2K fotoaparatom, dok će njegova fotografija biti izložena u galeriji Somerset House u Londonu od 22. aprila do 8. maja, ali i objavljena u godišnjoj publikaciji takmičenja.


NASTAVAK PREDAVANJA U I&F MCCANN ĆOŠKU

Posle uspešnog predavanja o upravljanju kanalima na društvenim mrežama, digitalni stručnjaci iz agencije Drive, poslednje srede u martu mesecu, polaznicima će u okviru I&F McCann Ćoška praktično objasniti proces osmišljavanja i realizacije kampanje na digitalnim medijima. Tom prilikom će biti održane radionice na kojima će polaznci moći praktično da primene stečeno znanje. I&F McCann Ćošak predstavlja seriju predavanja nastalu u saradnji Američkog kutka Beograd (American Corner Belgrade) i I&F McCann Grupe. Predavanja, prezentacije i radionice koja drže profesionalci iz I&F McCann Grupe i agencija u njenom sastavu održavaju se poslednje srede u mesecu i imaju za cilj da srednjoškolce, studente, mlade preduzetnike, kao i sve zainteresovane upoznaju sa veštinama koje će im pomoći u profesionalnom usavršavanju i razvoju karijere.


OTVOREN KONKURS ZA DRUGI CIKLUS NELT EDUKATIVNOG PROGRAMA

Kompanija NELT objavila je konkurs za učešće u drugom ciklusu jednogodišnjeg „NELT edukativnog programa“ namenjenom studentima, koji se realizuje u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12Hub. U okviru programa, dvadeset izabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da rade sa istaknutim predavačima iz Srbije, regiona i Evrope. Prijave se mogu obaviti popunjavanjem online formulara koji se nalazi na stranici www.nelt.rs. Konkurs je otvoren do 10. aprila 2016. godine. Cilj jednogodišnjeg „NELT edukativnog programa“ je da se studenti kroz timski rad upoznaju sa veštinama i tehnikama povezivanja umetnosti, novih tehnologija i komunikacionih sistema, razmene iskustva i steknu praktična znanja, kako bi se pripremili za svoje buduće profesionalne karijere. Program se realizuje kroz saradnju sa sedam fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti (Elektrotehničkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta likovnih umetnosti, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti) a za učešće se mogu prijaviti i studenti svih drugih srodnih privatnih i državnih fakulteta sa teritorije Srbije koji su stariji od 19 godina. Program će biti sastavljen iz devet višednevnih radionica iz različitih oblasti – od ekonomije i preduzetništva, preko kritičke teorije i kulturnog menadžmenta, do dramskih umetnosti, dizajna i novih tehnologija.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

JAVNA RASPRAVA O ULOZI IZDAVAČA

EU komisija je 23. marta otvorila javnu raspravu o ulozi izdavača u lancu autorskih prava, uključujući i mogućnost proširenja na srodna prva. Izdavači trenutno nemaju korist od srodnih prava koja su slična autorskim ali se ne odnose na autorski originalni rad. Komisija je pozvala sve zainteresovane da do 15. juna, dostave informacije i predloge koji bi mogli da utiču na poboljšanje i modernizaciju EU zakona o autorskim pravima u okviru Digitalne strategije jedinstvenog tržišta. Udruženja vodećih evropskih izdavača novina i magazina EMMA, ENPA, EPC i NME su pozdravila otvaranje ove rasprave, zbog toga što to predstavlja značajan korak u momentu kad je potrebno da uloga i vrednost štampe budu priznate u globalnom digitalnom i medijskom okruženju. “Evropske novine i magazini su svetski lideri u omogućavanju, finansiranju, kreiranju i distribuciji velikog broja kvalitetnih sadržaja u svim štampanim i digitalnim formatima. Kako bi se ispunili važni preduslovi za svako demokratsko i slobodno društvo u digitalnom dobu, potrebno je da se izdavači konačno uključe u postojeću listu nosioca autorskih prava u okviru EU zakona o autorskim pravima.” poručile su organizacije iz Brisela. Ova prava ne predstavljaju ništa novo, već samo proširenje postojećih koja su već data emiterima, filmskim i muzičkim producentima. Ona uključuju klasična prava reprodukcije, distribucije i plasiranje sadržaja javnosti.


PR AGENCIJE ĆE PONOVO RADITI ZA DRŽAVNI SEKTOR U HRVATSKOJ?

Hrvatska vlada intenzivno radi na novim smernicama i ukidanju odredbe o zabrani angažovanja agencije za odnose sa javnošću u javnom sektoru, koju je pre četiri godine doneo bivši premijer Zoran Milanović. Ovu vest su posebno pozdravile hrvatske PR agencije koje su tom odlukom bile diskriminisane i dovedene u nepovoljan tržišni položaj. Predsednica Hrvatske udruge za odnose sa javnošću Aleksandra Kolarić izjavila je „Sporna je odluka takođe u suprotnosti sa pravnom tekovinom Evropske unije o slobodnom protoku robe, usluga i kapitala, a osim toga kršila je Zakon o trgovačkim društvima te je njome naneta ogromna materijalna šteta svim kompanijama koje se bave odnosima s javnošću i svim zaposlenima u njima, a kojima Ustav, kao i drugim građanima, garantuje pravo na rad“.


100 GODINA MAGAZINA VOGUE

Povodom stotog rođendana magazina, u Londonu je organizovana izložba „Vogue 100: A Century of Style“ na kojoj će biti predstavljeno 280 modnih fotografija, koje su obeležile ovu modnu bibliju. Pored izložbe, proslavu ove stogodišnjice prate izdavanje knjige na 304 strane pod istim imenom i kolekcije od 40 razglednica čije slike predstavljaju svaku deceniju istorije magazina. Britanski Vogue je za ovih sto godina objavio preko 2000 brojeva. Iako je percipiran kao modni magazin, postao je i više od toga, zauzevši centralnu i vitalnu ulogu na kulturnoj sceni, sa istorijom koja obuhvata najiventivnije decenije u modi, umetnosti i društvu. Od 1892. godine američki magazine Vogue je beležio živote lepih ljudi, njihovu odeću, zabave, kuće i navike. Američko izdanje je izvoženo na britansko tržište sve do 1916. godine, kad je zbog Prvog svetskog rata to postalo nemoguće, pa je Kond Nast autorizovao britansko izdanje. Britanski Vogue je odmah postigao uspeh, a tokom sledećih deset decenija nastavio je da predstavlja sliku svog vremena, jednostavnost i optimizam nakon dva svetska rata, svingersku scenu Londona šezdesetih, radikalne sedamdesete, slike osamdesetih i u svom drugom veku idalje je u vrhu fotografije i dizajna.


PRVA VIRTUELNA DRUŠTVENA MREŽA

Virtuelna stvarnost je nova platforma koja bi značajno mogla da promeni naše živote, odnosno način na koji komuniciramo sa ljudima. Sve više novca se ulaže u razvoj ove tehnologije i već su se pojavili prvi VR uređaji na tržištu kao što su Oculus Rift, HTC Vive, Sony VR za PlayStation i Galaxy Gear. Prva mobilna virtuelna mreža je vTime kompanije Starship, koja svojim korisnicima omogućava stvaranje avatara s kojima se mogu kretati po dvanaest ‘detaljnih virtuelnih destinacija’ u kojima mogu da komuniciraju sa prijateljima. Martin Kenwright, izvršni director kompanije Starship, kaže kako je njihova društvena mreža dokaz kako nas virtuelna stvarnost neće izolovati od drugih ljudi, već će nas na zanimljive i atraktivne nove načine povezati s prijateljima. Kako tehnologija i virtuelna stvarnost budu napredovale, ne treba da se iznenadimo ako se jednom sa prijateljima nađemo na piću na Havjima, Baliju ili nekog drugom atraktivnom mestu za koje nećemo morati potrošiti ni dinara jer ćemo, zahvaljujući vTimeu ili nekoj drugoj budućoj VR aplikaciji, u njihovim lepotama moći da uživamo u virtuelnom svetu.


RAST CENA NOVINA U VELIKOJ BRITANIJI

Cena Sun-a je porasla sa 40p na 50p, Daily Miror-a sa 60p na 65p, dok je Star ostao sa cenom od 20p. Porast cena će smanjiti marže koje odlaze distributerima. Trgovci su osudili odluku Trinity Mirror-a da zadrži cenu novine The New Day na iznosuz 25p po isteku dvonedeljnog probnog perioda. Nacionalni izvršni odbor pozvao je na sastanak rukovodioce Trinity Mirror-a i News UK-a kako bi mogli da objasne svoje postupke. Predsednik Nacionalnog izvršnog odbora, Ralf Patel je izjavio: ”Mail, Sun i Mirror su najveći prodavci novina na tržištu i dobar deo njihovog uspeha je došao iz velike podrške koju imaju od distributera. U vremenu kad nezavisni prodavci apsorbuju porast troškova dostave novina, zajedno sa povećanjem troškova za plate, usled povećanja minimalne zarade i penzija, ovaj najnoviji rez će dovesti do smanjenja broja zaposlenih.”


USVOJENA MEĐUNARODNA DEKLARACIJA O ZAŠTITI NOVINARA

Svetski kongres Međunarodnog instituta za štampu usvojio je Međunarodnu deklaraciju o zaštiti novinara, 20. marta u Dohi, prenela je redakcija MCOnline. Najbitniji sadržaj deklaracije su međunarodni principi zaštite novinara koji rade u opasnim uslovima, sa naglaskom na odgovornost država u garantovanju sigurnih uslova rada i borbe protiv nekažnjavanja napada na novinare. “Obraćamo se trima ključnim grupama: novinarima, koji moraju znati da nijedna priča nije vredna njihovih života; medijskim organizacijama, koje nikada ne bi trebale slati novinare na zadatke ukoliko nisu sigurni da su za njih spremni; i državnim institucijama, koje bi trebale stati na kraj nekažnjavanju zločina protiv novinara", rekao je novinar Daoud Kutab, član Izvršnog odbora Međunarodnog instituta za štampu.


MASHABL I FRANCE 24 UDRUŽUJU SNAGE

Mashabl i televizija France 24 su uz podršku Google fonda za inovacije lansirale sajt na fransuskom jeziku. Novi sajt pod nazivom “Mashable avec” će biti jednako finansijski podržan od obe kompanije. Novi tim će stvarati nove i originalne tekstove na francuskom, ali će prevoditi i neke postojeće sa engleske verzije sajta. Ovo je treće Mashabl partnerstvo sa internacionalnom kompanijom, kako bi stupili na novo tržište. Prethodno je sa kompanijom Telemundo sa kojom pokreću ElPulso za latinoameričku zajednicu, kao i sa kompanijom m Thai koja će obezbediti sadržaj na Tajlandskom jeziku. Kompanija Mashabl nastavlja trend širenja na svetskom tržištu koji je započela 2014. godine kada je otvorila svoju prvu međunarodnu kancelarije u Engleskoj.


VICE MEDIA ZA TRŽIŠTE RUSIJE I ŠEST ISTOČNOEVROPSKIH ZEMALJA

Mladalački brend Vice, partner grčke Antena grupe se proširio na tržište Rusije, Češke, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Za početak su pokrenuti digitalna izdanja, a sa planom da se uskoro prošire na televiziju, samostalno ili u saradnji sa lokalnim emiterima. Vice je pronašao tržišni potencijal u istočnoj Evropi gde mladi ljudi žele drugačiju vrstu sadržaja koja im je bitna, a koju im nudi mali broj medija, rekao je Šejn Smit, ko-osnivač i izvršni direktor. Ovo proširenje je samo nastavak saradnje započete 2014. godine, kad je Vice program počeo da se prikazuje na Tv stanicama u vlasništvu Antena grupe u Grčkoj, Srbiji i Rumuniji. Teodor Kirijaku, vlasnik i generalni direktor Antena grupe, internacionalne medijske grupacije napominje: „Naše partnerstvo sa medijskom platformom VICE predstavlja pravi uspeh jer ova medijska kompanija ima jedinstven nastup i poput magneta privlači mladu publiku. Mi u ovo partnerstvo unosimo snagu i široku mrežu gledalaca koja se proširila velikom brzinom. Kroz mrežu objedinjenih aktivnosti, predstavljamo idealnog partnera za sve digitalne kompanije koje žele da prošire svoje poslovanje na teritoriji Istočne Evrope, kao i da ostvare brz razvoj i postignu uspeh“. U narednih 18 meseci Vice planira da lansira novih 12 TV stanica širom Evrope.


THE GUARDIAN OTPUŠTA 250 ZAPOSLENIH

Guardian Media Group planira da u naredne tri godine otpusti 250 zaposlenih i restruktuira manje profitabilne delove kompanije, kako bi smanjila operativne gubitke. U zajedničkom emailu upućenom osoblju, glavni i odgovorni urednik Ketrin Viner i generalni direktor David Pemsel rekli su da je ovakvo medijsko okruženje dovelo do hitne potrebe za radikalnim akcijama. Njihov plan akcije ima jedan cilj: da osigura novinarski integritet i finansijsku nezavisnost Guardiana u budućnosti. Ovo saopštenje je stiglo nakon teške finansijske godine za novinsku industriju, zbog toga što su velike digitalne firme kao što su Google i Facebook uzeli lavovski deo reklamnih budžeta, pa je reklamiranje u novinama je opalo za oko 25%.


FIAT CHRYSLER AUTOMOBILES IZLAZI IZ MEDIJSKOG BIZNISA

Proizvođač automobile Fiat Chrysler Automobiles (FCA), a time posredno i porodica Agnelli, nameravaju da se povuku iz medijskog biznisa u Italiji koji je dugo vremena smatran prestižnim političkim instrumentom. Prema izjavi FCA će preneti svoj udeo od 77% u Itediju, izdavačkoj kući koja izdaje dnevne novine La Stampa i Il Secolo XIX na kompaniju L'Espresso, čime će ona postati vodeća izdavačka kuća. Kompanija L'Espresso iza koje stoji porodica De Benedeti, izdaje najtiražnije novine La Repubblica. FCA će zatim 16% udela prepustiti deoničarima, među kojima je i Exor, holding kompanija osnivača Fiata, porodice Agnelli. Time će znatno opasti medijski uticaj Agnellija u Italiji. Fiat Chrysler Automobiles izlazi iz medija jer se, prema rečima izvršnog direktora Serđa Marčionea, želi fokusirati na primarnu delatnost.


GUSTO LOLA NOVI MAGAZIN NA AUSTRIJSKOM TRŽIŠTU

Austrijska izdavačka kuća Verlagsgruppe News Gesellschaft (VGN) koja izdaje News, Woman, Trend, Profil i druge magazine, pokrenula je novi magazine o hrani Gusto Lola. Gusto Lola je buntovna ćerka već postojećeg magazine Gusto, vodećeg austijskog magazina o hrani. Glavna i odgovorna urednica magazina Gusto Lola, Ana Vagner je izjavila da joj je posebno drago što mogu da podrže mlade i kreativne. Časopis sadrži brze, sezonske i jednostavne recepte, savete, dekoraciju, kao i informacije oživotnom stilu. Planirano je da izlazi četri puta godišnje u tiražu od 50.000 primeraka, a prodajna cena je 3.9€ za 164 strane na mat papiru.


U AMERICI PLAĆANJE PO PROČITANOM TEKSTU

Neki od najvećih američkih izdavača, uključujući The Wall Street Journal, The New York Times, The Financial Times i Washington Post potpisali su sa kompanijom Blendle ugovor koji će im omogućiti da naplaćuju čitaocima čitanje po tekstu. Blendle već ima 650.000 korisnika širom Nemačke i Holandije, gde sarađuje sa većinom glavnih lokalnih izdavača. Na američkom tržištu kompanija će za početak otvoriti test grupu od 10.000 korisnika. Servis je dizajniran kao neka vrsta digitalnog kioska koji korisniku nudi tekstove koji bi mogli biti predmet njegovog interesovanja, aktuelne priče, priče prijatelja, poznatih ličnosti ili urednika. Svakim klikom na naslov vrši se naplata od 0.09 do 0.49$, od čega se prihod deli u razmeri 30/70 između kompanije Blendle i izdavača. Posebno zanimljivo je to što aplikacija nudi povraćaj novca od pročitanog teksta, ukoliko čitalac da povratnu informaciju o tome čime nije zadovoljan. Blendle je osnovan 2014. godine. Osnivači ove kompanije su 29-ogodišnji novinari Marten Blankestejn i Aleksadar Kloping, dok su The New York Times i Axel Springer Digital Ventures investirali u nju 3 miliona €.


INDEPENDENT GASI ŠTAMPANO IZDANJE

ESI Media je odlučila da ugasi štampano izdanje Independent-a i time će postati prvi nacionalni medij koji je prihvatio digitalnu budućnost. Ovaj potez će učvrstiti njegovu poziciju najbrže rastućeg informativnog portal Velike Britanije i osigurati održivu i profitabilnu budućnost. Independent trenutno ima zaposlenih 160 novinara, od kojih će 100 ostati bez posla, a one koji pređu da rade u digital očekuje znatno smanjenje plata. Osim smanjenja plata, preostale novinare takođe brine to što je urednik digitalnog izdanja Kristijan Broughton, fokusiran na kvantitet tekstova, što će svakako uticati na kvalitet. Evgeni Lebedev, vlasnik Independent-a je izjavio da se novinska industrija menja i da su čitaoci ti koji utiču na promene. Pokazali su nam da je budućnost u digitalu. Ovakva odluka će sačuvati brend i omogućiti nam da nastavimo da investiramo visoko kvalitetan sadržaj koji privlači sve više čitalaca na našu platform.


PLAYBOY NA PRODAJU

Playboy Enterprises, vlasnik magazina Playboy, razmatra mogućnost prodaje kompanije, koja bi na tržištu mogla vredeti oko 500 miliona dolara. Komapnija je u januaru već stavila na prodaju čuvenu Playboy rezidenciju po ceni od 200 miliona dolara, čime je postavila najveću prodajnu cenu za privatnu rezidenciju u Americi. Magazin prepoznatljiv po svom znaku i zečicama, već neko vreme se bori sa povećanom online konurencijom. Početkom godine kompanija je objavila, posle 63 godine, svoj prvi broj bez golotinje, koji je privukao mnogo oglašivača. Izvršni direktor kompanije, Skot Flanders izjavio je za BBC, da je nekoliko kompanija već izrazilo svoje interesovanje.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde