Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2016
Asocijacija Medija
No. 265
U OVOM BROJU
Novi UO Saveta za štampu
Predstavljanje Zakona o oglašavanju
Fokus nove medijske strategije
Rast tržišta oglašavanja u Hrvatskoj
Turske vlasti zauzele “Zaman”
Novi Facebook alati za oglašavanje
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

RADNA VEČERA PIRAEUS BANKE I PREDSTAVNIKA MEDIJA

Povodom imenovanja novog generalnog direktora Piraeus banke u Srbiji (pridruženi član Asocijacije medija), organizovana je radna večera za predstavnike medija. U prijatnom ambijentu restorana “Klub književnika”, večeri su prisustvovali: predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor Piraeus banke A.D. Beograd - gospodin Vojislav Lazarević, gospodin Steve Froustis, zamenik CEO koji je zadužen za velike korporativne klijente, gospodin Dimitrios Karotis, finansijski direktor Banke i gospođa Miroslava Nešic Bikić, direktor korporativnik komunikacija. U ime Asocijacije medija prisutne je pozdravio predsednik Upravnog odbora, gospodin Zoran Sekulić. Govorilo se o razvojnim planovima Piraeus banke za 2016. godinu, o ulozi bankarskog sektora tokom “godine preduzetništva”, kako je najavljeno na nedavno održanom Biznis forumu na Kopaoniku, ali i o stanju finansijske pismenosti građana Srbije.


NOVI UPRAVNI ODBOR I PREDSEDNIK SAVETA ZA ŠTAMPU

Savet za štampu je promenio Statut i sastav Upravnog odbora. Novi članovi UO su predsednici organizacija osnivača Saveta – Asocijacije medija, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Lokal presa: Zoran Sekulić, Ljiljana Smajlović, Vukašin Obradović i Mileva Malešić. Za petog člana UO Asocijacija medija je izabrala Stevana Ristića, direktora nedeljnika „Vreme“. Novi predsednik UO je Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koji će ovu funkciju obavljati naredne dve godine, a zamenjivaće ga Mileva Malešić, predsednica Upravnog odbora Lokal presa. Savet za štampu, jedino samoregulatorno telo u medijskoj sferi u Srbiji, prošle godine je primio 109 žalbi na sadržaje štampanih i onlajn medija, što je nešto više nego 2014. godine kada je primljeno 80 žalbi. U godišnjem izveštaju, koji je UO razmatrao na istoj sednici, navedeno je da je Komisija za žalbe prekršaj Kodeksa utvrdila u 60 slučajeva, od čega je izrečeno 36 javnih opomena medijima koji nisu prihvatili punu nadležnost Saveta za štampu. Broj slučajeva u kojima je utvrđeno kršenje Kodeksa znatno je veći nego prethodne godine.


PREDSTAVLJANJE ZAKONA O OGLAŠAVANJU

Novi Zakon o oglašavanju biće u primeni od početka maja 2016. godine. I za najvrednije koji su ga dobro pročitali ostalo je dosta otvorenih pitanja o tome kako će se neke odredbe primenjivati. Za potrebe svojih članova, nekoliko organizacija, među kojima su Asocijacija medija, UEPS, IAA Srpski ogranak i IAB Srbija, organizovaće Predstavljanje zakona u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Tim stručnjaka (pravnika, medijskih eksperata i članova radne grupe za izradu zakona), zajedno sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstaviće zakon i biti na raspolaganju da odgovore na pitanja. Kako bi diskusija bila što sadržajnija i konstruktivnija, organizatori (pomenuta udruženja) pozivaju svoje članove da unapred dostave pitanja na koja žele da ovom prilikom dobiju odgovor. Termin održavanja skupa je 8. april 2016. godine sa početkom u 11 časova, u velikoj sali Privredne komore Srbije, u Resavskoj ulici. Pitanja možete uputiti na mejl adresu Asocijacije medija: info@asmedi.org.


KAKO UNAPREDITI INFORMISANJE NA LOKALNOM NIVOU

Kako unaprediti informisanje na lokalnom nivou bila je tema drugog ovogodišnjeg seminara iz serije „Seminars for Media Profesionals“ koje kompanija Media News&Consulting organizuje u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade US u Beogradu. Seminar koji je održan 9. i 10. marta u sedištu Asocijacije medija okupio je kao polaznike novinare iz dvadeset medijskih kuća širom Srbije. O mogućnostima unapređenja informisanja na lokalnom nivo govorili su im: Saša Mirković – državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Zoran Sekulić, Vukašin Obradović, Milorad Tadić – predsednici UO Asocijacije medija i Nezavisnog udruženja novinara Srbije i ANEM-a. Među govornicima su bili i: Snežana Milošević generalna sekretarka Lokal presa, Vanda Kučera direktorka korporativnih poslova McCann Group, Dalila Ljubičić izvršna direktorka Asocijacije medija i Marta Varju glavna i odgovorna urednica Magyar Szo. U ime UNS-a i NDNV na skupu su o mogućnostima unapređenja na lokalnom i regionalnom nivou govorili Mihajlo Medenica, član uprave UNS-a i Nedim Sejdinović – predsednik IO NDNV. Među zanimljivijim izlaganjima bila je i priča Mirka Stamenkovića glavnog i odgovornog urednika „Večernjih novosti“ u periodu 1969 – 1973. godine. Gotovo svi govornici su apostrofirali potrebu hitnog umrežavanja rada lokalnih medija u cilju povećanja efikasnosti poslovanja ali i kvaliteta informisanja kako u lokalnim sredinama tako i na novou regiona.


INSAJDER.NET BEZ OGRANIČENJA

Od 7. marta sa radom je počeo novi informativni video portal Insajder.net, koji čini tim novinara okupljen oko ekipe koja je godinama pravila emisiju Insajder. Portal će svakodnevno pratiti najvažnije dnevne događaje iz Srbije i regiona, a pored ekskluzivnih intervjua i priloga biće dostupne i dosadašnje emisije Insajdera. „Na portalu Insajder.net promovisaćemo odgovorno novinarstvo. Razlika u odnosu na dosadašnji rad biće u tome što ćemo se sada baviti i dnevno aktuelnim temama, a ne samo velikim istraživačkim pričama. Naša redakcija ima više od 10 istraživačkih novinara, urednik portala je Brankica Stanković koja je i autor emisije Insajder, a princip rada ostao je isti: nikoga ne optužujemo bez dokaza i nikoga ne štedimo“, kažu u produkciji Insajder. U prvom intervjuu za portal Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je izjavio da su mediji bitan deo izgradnje pravne države i vladavine prava, da je potrebno menjati odnos prema medijima, ali da bi bilo dobro i da mediji budu odgovorniji nego što su danas. On se osvrnuo na svoj odnos prema medijima. Intervju za Insajder.net je dao i Ministar kulture Ivan Tasovac izjavivši: “Ako pogledamo količinu kritika koje je ovo ministarstvo istrpelo za vreme svog mandata, može se steći utisak, da su kulturna i medijska scena bile dva potpuno savršeno uređena sistema, koja su funkcionisala na opšte zadovoljstvo i struke i građana. Da je to bilo tako sve dok ja nisam napustio filharmoniju, a Saša Mirković postao državni sekretar za informisanje.”Ministar je ocenio da je za inplementaciju zakona odgovorno čitavo društvo, da je potrebno još više razgovora vlasti i novinarskih i medijskih udruženja, u kojima se neće izlaziti sa unapred pripremljenim stavovima, niti komunicirati saopštenjima, "već sesti i videti na koji način možemo upristojiti medijsku scenu".


FOKUS NOVE MEDIJSKE STRATEGIJE

Na skupu Mediji u Srbiji u digitalnom dobu, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković je istakao da će nova medijska strategija, koja će biti doneta u 2016. godini, u fokus staviti medije u digitalnom dobu. On je ocenio da se izrada nove strategije poklapa sa početkom otvaranja pregovora sa EU, kao i da će otvaranje poglavlja 10, koje se odnosi na medije i informaciono društvo, otvoriti put za još bolju primenu strategije i donošenje novih zakona. "Dosadašnja zakonska rešenja su neka vrsta hvatanja koraka sa onim što smo propustili, jer 11 godina nije bilo novih zakona iz oblasti medija, a sada treba da usavršimo ono što je doneto 2014. godine", zaključio je Mirković. Šefica odeljenja za medije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković rekla je da je zahvaljujući novim tehnologijama svet izmenjen do neprepoznatljivosti, kao i da tehnologija ima sve veći uticaj na društveni razvoj, obrazovanje i ekonomiju i u Srbiji. Istakla je i da zahtev za digitalno opismenjavanje mora da bude prioritet, ukoliko želimo da koristimo prednosti nove komunikacije.


EU I OEBS OBAVEŠTENI O REM-U

Pokrajinski sekretar za informisanje Slaviša Grujić, uputio je pismo šefu delegacije Evropske unije Majklu Devenportu i šefici Medijskog odeljenja Misije OEBS-a Gordani Janković, u kojem ih je obavestio da je prekršen zakon o elektronskim medijima. Grujić je u pismu naveo da je do kršenja zakona došlo jer nije izabran član Saveta Regulatornog za elektronske medije (REM) kojeg je predložila Skupština Vojvodine, koja je ovlašćeni predlagač. Predsednik odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev izjavo je da je bio neprijatno iznenađen kada je Skupština Srbije odbacila predlog pokrajinskog parlamenta. Odbor za informisanje je ocenio da je neophodno izmeniti Zakon o elektronskim medijima, čime bi trebalo obezbediti stvarnu nezavisnost REM-a od izvršne vlasti.


BLIC FONDACIJA NASTAVLJA SA USPEŠNIM AKCIJAMA

U Srbiji se svake godine rodi 60.000 beba, a oko 300 se rodi sa oštećenim sluhom. Zbog nedostatka tih uređaja, oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije i posledice budu znatno veće nego kada bi se gluvoća otkrila odmah po rođenju. "Blic fondacija" je 4. marta pokrenula akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod beba. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije. Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu, Odeljenju neonantologije, početkom marta, uručen je prvi aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pomoć u prikupljanju sredstava za kupovinu aparata obezbedila je avio-kompanija Er Serbija. Direktoru Kliničkog centra, prof. dr Zoranu Radovanoviću donaciju su uručili Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, generalni direktor Er Srbije Dane Kondić i upraviteljka Blic fondacije Jelena Drakulić Petrović. Sredstva za drugi aparat su sakupljena na Kopaoniku, u humanitarnoj trci koju su organizovali Skijališta Srbije, Blic Fondacija i MK Mountain Resort. U humanitarnoj ski-trci na stazi Karaman greben je učestvovalo 95 skijaša, najbolje vreme je ostvario Dejan Lemić (27,59), drugo mesto je osvojio Aca Đorđević (27,65) a treće Ivica Blagojević (28,52).


U SUSRET PRVOM BIZNIS AUTO FORUMU U SRBIJI

U organizaciji Color Press Grupe i Color Media Communications u saradnji sa Sat Media Group održaće se biznis forum čiji je fokus predstavljanje marketing, komunikacionih i prodajnih strategija i tehnika u svetu automobilizma. Prvi regionalni forum o trendovima u automobilskoj indrustriji održaće se u ponedeljak 21. marta u hotelu Radisson Blu Old Mill. Forum će otvoriti Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i Axel Dittmann, ambasador Nemačke. Kroz tri panel diskusije govoriće se o izazovima u automobilskoj industriji 21. veka, kako reagovati u globalnim mega-krizama i koje su to novine koje nam donose novi modeli automobila. Zanimljive studije slučaja obradiće aktuelne teme kao što su prodajne tehnike u automobilskoj industriji u digitalnom dobu, marketing i komunikacione strategije u auto-industriji, potencijali saradnje osiguravajućih kompanija i auto-kuća i izazovi saradnje bankarskih sistema i auto-industrije. AutoForum 2016 je mesto okupljanja svih relevantnih stručnjaka i brendova iz oblasti automobilizma. Cilj foruma je razmena znanja, povezivanje profesionalaca iz ove oblasti, a ujedno i unapređenje prodajnih i marketinških strategija, kao i da se podstakne saradnja i povezivanje kompanija iz oblasti automobilizma, osiguravajućih kompanija i banaka. Sve informacije i pijave za konferenciju vrše se preko maila: branko.vukovac@color.rs.


Vest sa Facebook-a, 16. mart 2016. god.
POSTANITE DEO FORMULE “PRODUŽI ŽIVOT”

“Svet pokreću velike ideje takozvanih velikih ljudi, ali svet opstaje na malim ljudima, spremnim da se žrtvuju. Kao društvo moramo shvatiti da je ključni element donorstva humanost, a ne predrasude i sujeverje”, rekao je Dragan Bjelogrlić, naš poznati glumac i režiser u okviru ovogodišnjeg FEST-a, u prepunoj u Jugoslovenskoj kinoteci povodom najave partnerstva produkcijske kuće Kobra film i Hemofarm Fondacije koje za cilj ima podršku i podizanje svesti o značaju transplantacije i zaveštanja organa. Kampanja PRODUŽI ŽIVOT ulazi u novu fazu podrškom filma Čuvari formule reditelja Dragan Bjelogrlić i scenariste Vuka Ršumovića, koji govori o prvom slučaju transplantacije koštane srži u svetu. Hemofarm Fondacija, već drugu godinu, aktivno je uključena u kampanju čiji je cilj podizanje svesti o značaju transplantacije i zaveštanja organa. Fondacija učešće u PRODUŽI ŽIVOT počela je od sebe, tako što je prvo inicirala potpisivanje donorskih kartica u samom Hemofarmu. Od nedavno, Hemofarm Fondacija je i zvanični partner Ministarstva zdravlja.


BETINA FOTOGRAFIJA GODINE

Novinska agencija Beta raspisuje konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine. To je trinaesti konkurs pod nazivom „Betina fotografija godine“. Pozvani su da učestvuju profesionalni fotoreporteri iz zemalja jugoistočne Evrope sa fotografijama snimljenim u jugoistočnoj Evropi u periodu april 2015. – mart 2016. Konkurs je otvoren do 20. aprila ove godine. Nagrade su novčane: Prva iznosi 1.000 evra, Druga 750 evra i Treća 500 evra. Propozicije i prijave za konkurs nalaze se na web sajtu Novinske agencije Beta: www.betafotokonkurs.com. Sve dodatne informacije o konkursu možete dobiti na adresi fotokonkursinfo@gmail.com. Konkurs za najbolju novinsku fotografiju Beta je ustanovila 2004. godine povodom 10. godišnjice početka rada Agencije.


KONKURS ZA NAGRADU EU ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Novosadska novinarska škola, kao članica partnerstva organizacija civilnog društva koje upravljaju procesom dodele Nagrade EU za istraživačko novinarstvo, upućuje poziv za nominacije za nagradu za: - Istraživačke priče objavljene u periodu između 1. januara i 31. decembra 2015. godine, koje izveštavaju o društvenim temama u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata. Na osnovu odluke Evropske komisije, ovaj konkurs uvodi novu kategoriju, nagradu za najbolju priču mladog istraživačkog novinara. Mladi istraživački novinar takođe se kvalifikuje i za opštu nagradu. Za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo mogu se nominovati priče koje su objavljene ili emitovane u bilo kom mediju u Srbiji: štampanom, radio, TV, onlajn mediju ili njihovoj kombinaciji. Nagradni fond u Srbiji za 2016-u godinu iznosi 15.000 evra. Nagrada za kategoriju Najbolja priča mladog istraživačkog novinara 3.000 evra.


“O RADIO” IDE U POLUFINALE TAKMIČENJA “RADIO BATTLE”

Omladinski radio O, član Javne medijske ustanove Radio-televizija Vojvodine, i ove godine jedini takmičar iz Srbije, se plasirao u polufinale takmičenja Radio Battle, pobedom protiv italijanskog radija Rai Radio 2. Glasanje je trajalo ukupno sat vremena, tokom kojih su evropski slušaoci uz haštag #radiobattleRS tvitnuli 60.000 tvitova i na taj način glasali za ekipu O radija. U dosadašnjem takmičenju, radio O je pobedio Nemačku i Italiju. “Naša je najveća želja da pobedimo ove godine, nakon što smo u prošlogodišnjem takmičenju osvojili drugo mesto. Ovo je prilika da cela Evropa sazna čime se mladi bave u Srbiji i da naš glas ode van granica zemlje”, rekla je voditeljka Sofija Balać. Polufinalna bitka će se odigrati 3. aprila, kada će se O radio boriti za prolazak u finale sa jednim od pobednika u daljem toku takmičenja – Australijom, Jermenijom, Estonijom, Letonijom, San Marinom ili Slovenijom. Ovo je druga godina kako Radio 2, Radio-televizijske stanice RAI, organizuje zajednički program evropskih radio stanica u kojem se vodi bitka za slušaoc. Ove godine u toj bitci učestvuje 16 radio stanica iz cele Evrope.


TRENING ISTRAŽIVAČKOG NOVINARSTVA

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) uputio je poziv lokalnim novinarima za prijavu na višemesečnu obuku iz istraživačkog novinarstva na teme iz oblasti vladavine prava. Obuka se održava u okviru projekta Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia koji finansira Delegacija EU u Srbiji. Planirane su dve radionice koje će u fokusu imati: praktična znanja, veštine, tehnike i alate istraživačkog novinastva koji su primenljivi u Srbiji, kao i specifičnosti izveštavanja o temama u vezi sa vladavinom prava. Za tri najbolje priče predviđene su i novčane nagrade.


EFIKASNOST ONLINE OGLASA

Merenje online oglašavanja je jedno od najčešćih pitanja sa kojima se suočavaju oglašivači koji svoje proizvode i usluge oglašavaju online. Pre svega kako biti siguran da oglas koji ste platili su i zapazili oni kojima su ti oglasi namenjeni. Više nije dovoljno da je oglas samo „vidljiv“. Novo istraživanje IPG Media Lab pokazuje da on line oglasi ako su i „vidljivi“ nisu nužno efikasni. Međutim, ovo istraživanje takođe pokazuje da kako se vidljivost oglasa povećava, tako se povećava i pažnja potrošača na isti. Agencija Drive koja posluje u okviru I&F McCann Grupe kao deo svetske agencijske mreže McCann Worldgroup ima mogućnost pristupa svim istraživanjima i alatkama IPG Media Lab-a i aktivno radi na primeni zaključaka u svakodnevnom radu kako bi klijentima obezbedili što bolju uslugu. ,,Današnji online korisnici su svakodnevno bombardovani različitim porukama i sadržajima. Usled povećanja broja sadržaja pažnja korisnika konstantno opada, te prosečan nivo pažnje korisnika danas je samo 8 sekundi! Uhvatiti korisnika u trenutku njihove pažnje predstavlja ključ uspeha.“ kaže Dragana Marković, Business Development Manager u agenciji Drive. Da bi se postigla veća efikasnost online oglasa, neophodno je da oglašivači plasiraju svoje oglase tamo gde je veća verovatnoća da će ih korisnik zapaziti u dužem vremenskom periodu. Takođe, postavljanjem brend logoa na vrhu oglasa, dodavanjem zvuka video oglasima, kao i postavljanjem oglasa na one web stranice koje su manje prenatrpane sa drugim oglasima postiže se veća efikasnost pokazalo je istraživanje IPG Media Lab.


EDUKACIJA KAO VID PODRŠKE MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA

mts je u saradnji sa European Consulting Group organizovao dvodnevnu konferenciju „Perspektive razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji“, namenjenu preduzetnicima i menadžerima koji posluju u tom segmentu. Predstavnici pedeset malih i srednjih preduzeća imali su priliku da se upoznaju sa najsavremenijim rešenjima na polju informacionih tehnologija, ERP i Cloud sistemima, kao i načinima na koje njihova implementacija može doprineti efikasnijem poslovanju. Prednosti implementacije ovog sistema više su nego značajne za preduzeća jer ne moraju da poseduju svoju infrastrukturu, već mogu jednostavno da je iznajme i na taj način značajno uštede novac, a samim tim povećaju produktivnost. Prednosti korišćenja ovih sistema ogledaju se i u tome što korisnici nemaju potrebe za zamenom hardvera, ažuriranjem softvera, niti moraju brinuti o bezbednosti, jer najsavremeniji sistemi IT zaštite koje Cloud poseduje, garantuju privatnost i sigurnost podataka. Pored predavanja koja su se odnosila na tehnološko - tehnološke teme, održana su i predavanja o mogućim izvorima kratkoročnog i dugoročnog finansiranja kroz programe međunarodnih donatora i investitora.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

RAST TRŽIŠTA OGLAŠAVANJA U HRVATSKOJ

Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA) još uvek nije objavila zvanične podatke za 2015. godinu, ali procenjuju da je tržište u blagom porastu od 1,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prema informacijama koje je iznela Ana Degoricia, rukovodilac odeljenja za analizu i istraživanje OMD agencije, na oglašavanje u 2015. godini je potrošeno 1,426 milijarde kuna. I direktor McCanna Zagreb, Mario Fraculj, smatra da će se ovaj blag rast nastaviti. “Sudeći prema početku 2016., budžeti trgovačkih lanaca i prehrambenih proizvoda namenjeni televizijskom oglašavanju i dalje će rasti. Takođe se može očekivati da će s rastom BDP-a rasti ukupna ulaganja u marketing i oglašavanje jer su te dve veličine, istorijski gledano, uvek imale pozitivnu korelaciju. Već najava o većem porastu BDP-a od predviđenog šalje pozitivne signale svim poslovnim ljudima i investitorima, pa tako i ulagačima u marketinški prostor, da malo popuste kočnice, nagaze na gas i počnu opuštenije da troše. Stoga je u interesu svih medija i njihovih marketinških odeljenja da se okane katastrofičnih predviđanja o budućnosti privrede, te da prihvate temu optimizma i boljitka koji nas očekuje. Atmosfera ostvarena takvim izveštavanjem moglo bi ih u sledećem periodu razveseliti porastom uloženih iznosa u zakup medijskog oglasnog prostora” upozorava i savetuje Guščić. S njom se slaže i Fraculj koji kaže da je industrija tržišne komunikacije uveliko zavisi od opštih ekonomskih kretanja. Prema podacima agencije IPSOS top pet oglašivača u 2015. godini su Ferrero, Hrvatski Telekom, Tele2, VIPnet i Henkel.


SMENJEN DIREKTOR HRT-A

Saborski Odbor za informisanje, informatizaciju i medije je prihvatio predlog za smenu generalnog direktor HRT-a Gorana Radmana. Za v.d. direktora predložen je Siniša Kovačić, novinar HRT-a i predsednik Hrvatskih novinara i publicista (HINP). Radman je izjavio da nema sumnje da je motiv, povod i razlog njegove smene isključivo političke prirode i da su građani Hrvatske svedocida se sa najviših političkih pozicija govorilo da njegov ostanak na ovom mestu nije moguć. O Radmanovoj smeni govori se još od dolaska na vlast vlade desnog centra Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta na čelu sa premijerom Tihomirom Oreškovićem, a prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko je optužio javni servis da radi u korist opozicione Socijaldemokratske partije.


KAMPUS ZA DIGITALNE MEDIJE NA AXEL SPRINGER AKADEMIJI

Kompanija Ringier Axel Springer Media (RASM) je u januaru 2016. pokrenula “Digital Media Campus” (DMC) - obuku za mlade novinare sa istočnoevropskog tržišta. Na čelu DMC je Aleksandra Delvenakiotis, koja uz svoj posao direktora Komunikacija i odnosa s javnošću za RASM takođe upravlja i Digital Media Campus-om na nivou Grupe. Veoma važan činilac u kreiranju kvalitetnih medija su kvalitetne obuke novinara. Nije tajna da je za kompaniju kao što je Ringier Axel Springer, čista konkurentska prednost to jer je u mogućnosti da angažuje najbolje novinare na istočnoevropskom tržištu, kao i mogućnost da ih zadrži u kompaniji. Posebno je među mladim novinarima karakteristična želja da posao otpočnu kao urednici u modernim redakcijama u Varšavi, Krakovu, Bratislavi, Budimpešti ili Beogradu. Međutim, standardi obuke razilkuju se u velikoj meri od tržišta do tržišta, a prepoznatljiva uređivačka praksa je poprilična nepoznanica u zemljama kao što su Srbija i Slovačka. Stoga se DMC Ringier Axel Springera fokusira na obuku mladih novinara unutar kompanije u svim oblastima modernog i digitalnog uređivačkog posla. Obuka će se održavati u malim grupama, od najviše 30 talentovanih mladih novinara po državi, a koji će tom prilikom proći intezivne kurseve renomiranih trenera i novinara. Nastavni plan i program uključuje istraživačke i metode pisanja, dizajn strane, društvene mreže, video-produkciju i mobilne usluge, kao i kurseve o zakonu u medijima i etici. U Srbiji su za DMC zaduženi Nenad Jaćimović, izvrsni urednik Blic.rs, i Anja Stanišić, izvršni urednik integrisane redakcije 24sata.rs.


TURSKE VLASTI ZAUZELE IZDAVAČKU KUĆU “ZAMAN”

Evropska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara traže reakciju EU nakon što su turske vlasti zauzele opozicioni list Zaman, koji je nakon toga promenio uređivačku politiku i priklonio se vladajućoj partiji. Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjergard izjavio je da EU nesme ostati nema na političku zaplenu novina Zaman, Today’s Zaman i novinske agencije Cihan, da se akcije namenjene spasavanju propadanja private kompanije ne mogu koristiti da bi se ućutkali mediji i ugrožavanju prava medijskih radnika. Smatra se da je medijska grupacija Zaman povezana sa pokretom Hizmet i imamom Fethullahom Guelenom, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, i kog turska vlada optužuje za pokušaj državnog udara. Odluka o preuzimanju grupacije donesena je na zahtev tužioca koji istražuje Guelenov verski pokret pod optužbom za terorizam. Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, nakon dešavanja u Zamanu, pozvala je Tursku da se suzdrži od zastrašivanja novinara.


FACEBOOK ALATI ZA OGLAŠAVANJE

Od kad je Facebook pre dve godine omogućio automatsko puštanje videa na vremenskoj liniji, video je postao sastavna karakteristika platform koja skoro da se može meriti sa sajtomYoutube. Početkom marta Facebook je objavio pokretanje video oglasa, kao i dva nova alata za oglašavanje. Video oglasi će olakšati predstavljanje brendova putem Atlas platforme, obzirom da se pokazalo da oglasi u video formatu najbolji na mobilnoj platform koja postaje sve značajnija za oglašivače. Pored toga najavljeno je i lansiranje alata za merenje pod nazivom Offline Actions, koje će pomoći oglašivačima koji koriste Atlas da povežu i razumeju kako njihovi oglasi na mreži utiču na kupovinu van mreže. Drugi alat za merenje je Path to Conversion koji će pružiti informacije da li je oglas na telefonu, tabletu ili kompjuteru doveo do prodaje.


NOVA MOSTARSKA TELEVIZIJA “NAŠA TV”

Naša TV je prva privatna televizijska kuća u vlasništvu 55 kompanija u Bosni i Hercegovini, koja će svoj program emitovati na hrvatskom jeziku. U početku će svoj program emitovati tri sata dnevno, a ostatak će biti pokriven programom DW TV-a i drugih partnerskih stanica, prenosi redakcija MCOnline. Informativnu emisiju Dnevnik vode poznata novinarska imena Damir Bliznac i Dijana Bošnjak. Bliznac je dugogodišnji novinar i voditelj HTV Oscar C i radija Oscar C, dok je Bošnjak bila voditeljka na radio stanici Studio 88. “Naša TV” može se pohvaliti i kvalitetnom snimateljskom i montažerskom ekipom koju čine nekadašnji kadrovi HRT-a, kao i bivši zaposleni lokalnih HTV Mostar i HTV Oscar C. Do sada je razvijeno nekoliko različitih formata TV emisija koje će se emitovati u popodnevnim terminima, a ekipa još uvek radi na konačnoj programskoj šemi. Glavna i odgovorna urednica Hloverka Novak Srzić je izjavila da je ovo ozbiljan i dugoročan projekat koji će za područije Hercegovine igrati ulogu javnog medijskog servisa. "Prostori Hercegovine su na javnom servisu medijski zanemareni. Mi mislimo da ovo područje nudi više" rekla je Novak Srzić.


NEW YORK TIMES NA ŠPANSKOM

New York Times je pokrenuo novi, mobilno optimizovani sajt na španskom jeziku koji pokriva vesti i teme od interesa za ljude sa španskog govornog područja, sa ciljem povećanja svoje čitalačke publike na internacionalnom tržištu. Tajms je prepoznao potencijal tržišta koje procenjuju na oko 80 miliona čitalaca, od preko 500 miliona ljudi koji govore španski, pre svega u Latinskoj Americi i Španiji. Na čelu španskog tima, sa sedištem u Meksiko Sitiju, nalaze se Lidija Polgrin i Pol Volborski. Osim originalnih tekstova na španskom, sajt dnevno objavljuje i 10 do 15 prevedenih tekstova sa NYTimes.com, a neki tekstovi se i prevode sa španskog na engleski jezik. Sav sadržaj na sajtu NYTimes.com/es je besplatan i ne računa se u 10 besplatnih tekstova za neregistrovane korisnike. Na ovaj način Tajms će dobiti novi broj pretplatnika sa tog tržišta za englesko izdanje svog sajta, dok će se španska verzija finansirati samo od oglasa. Mark Tompson, generalni direktor kompanije veruje da će do kraja 2016. godine dostići cifru od 1,25 miliona pretplatnika.


DC THOMSON IZDAJE MAGAZIN ZA DECU

U saradnji sa kompanijom DHX Brands, vodeća izdavačka kuća u Engleskoj DC Thomson&Co Ltd izdala je magazin za decu Twirlywoos. Twirlywoos je magazin na 28 strana i namenjen deci uzrasta od 2 do 4 godine. Nastao je prema novoj istoimenoj, popularnoj i animiranoj CBeebies emisiji za decu koja prati avanture glavnih junaka Great Big Hoo, Toodloo, Chickdy i Chick. Osmišljen je da prati ključne vrednosti koje promoviše emisija, luckast je, zabavan i pun iznenađenja. Svaki broj, osim što podstiče dečiju kreativnost i učenje, donosi i poklon za decu. Uz prvi broj magazine, čitaoci su dobili bojice, mastila, pečate i nalepnice.


TRIJUMF ŠTAMPE NAD DIGITALOM

Prema osnivaču bristolskog lokalnog magazine The Voice štampani mediji su najbolji način za objavljivanje lokalnih vesti. The Voice je magazin pokrenut pre četri godine od strane nekadašnjeg asistenta urednika Posta-a Ričarda Koltera i marketing menadžera Eme Kuper. Magazin se štampa u 90.000 primeraka mesečno i upravo lansiraju njegovo deseto izdanje. Četiri izdanja uređuju lično, dok su ostala izdanja franšize. Prema rečima izdavača, njihova misija je da isporuče visoko kvalitetne informativne novine, sa relevantnim informacijama za određene kvartove, koji broje prosečno 10.000-15.000 stanovnika. Magazin sadrži 50 procenata novinarskih tekstova i 50 procenata oglasa. Ključ za uspeh ovog magazine je to što se besplatno distribuiraju u svako domaćinstvo kvarta kome su namenjeni.


VRHOVNI SUD ODBACIO ŽALBU APPLE-A

Odlukom američkog Vrhovnog suda da odbaci žalbu Apple-a, potvrđeno je da je kompanija Apple prekršila zakone protiv monopola 2010. godine i da će morati da plati odštetu od 450 miliona dolara. Ovaj slučaj je iz 2010. godine, od dana kada je Apple počeo da posluje na tržištu E-knjiga, kojim je do tada dominirao Amazon, sa ukupnim učešćem od 90 odsto. Odlukom suda potvrđeno je da je Apple u nameri da što pre osvoji tržište napravio dogovor sa izdavačima da podignu cene. Navodno, izdavači, nezadovoljni Amazonovim niskim cenama, pozdravili su novog igrača koji je izrazio spremnost da im dozvoli da formiraju sopstvene cene, na način da Apple uzima proviziju od svake prodaje. U međuvremenu je Amazonov udeo na tržištu pao na 60 odsto. Odluka Vrhovnog suda znači da Apple mora da se povinuje sporazumu koji je 2014. godine postigao sa saveznim državama i prema kojem mora da plati 400 miliona dolara kupcima elektronskih knjiga, 20 miliona dolara državama i 30 miliona dolara za pravne troškove, preneo je Blumberg.


HRT UVODI RTV PRETPLATU ZA DRUMSKE PREVOZNIKE

Na adrese hrvatskih autoprevoznika ovih dana stigao je zvaničan zahtev od HRT-a da prijave sve radio prijemnike u svojim vozilima, kako bi za njih ubuduće plaćali pretplatu. Predsednik Udruženja hrvatskih drumskih prevoznika Dragutin Kranjčec, izjavio je da će od Vlade tražiti ukidanje takvih nerazumnih nameta. U udruženju smatraju das u drumski prevoznici 90 posto vremena van teritorije Hrvatske, kao i da vozači već plaćaju pretplatu za prijemnike koje poseduju kod svojih kuća, pa da samim tim nema nema potrebe za dodatnom naplatom. Prema podacima u Hrvatskoj je registrovano 54.000 vozila za međunarodni promet i za svako je potrebno platiti 80 kuna, time bi HRT uvećao svoj mesečni prihod za dodatnih 4.320.000 kuna.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde