Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2015
Asocijacija Medija
No. 244
U OVOM BROJU
Finansiranje medija u Srbiji
NIN Fokus – Agrarna politika Srbije
Upotreba augmented reality tehnologije
Novo merenje čitanosti magazina
Novinski sadržaj može da se naplati
Online video podiže prihode
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ZA MEDIJE 20,5 MILIONA EVRA

Ukupna izdvajanja za finansiranje medija u 2015. godini predviđena budžetima gradova i opština, uključujući i sredstva predviđena konkursima Ministarstva kulture i informisanja i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i informisanje, iznose 2,46 milijarde dinara ili 20,5 miliona evra, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS). U tu sumu nije uračunato izdvajanje iz budžeta za javne servise RTS i RTV, Tanjug, Međunarodni Radio Srbija, Filmske novosti, JP Panorama i JP TV Most iz Zvečana. Ministarstvo kulture i informisanja kroz četiri konkursa izdvaja ukupno 164 miliona dinara za medijske projekte, a pokrajina Vojvodina izdvaja 441 milion dinara za šest konkursa. U taj iznos uračunato je i 72 miliona dinara finansijske podrške pokrajine RT Vojvodine, navodi UNS. Lokalne samouprave izdvajaju ukupno 1,85 milijardi dinara za sufinansiranje medija, i to za projektno finansiranje 931 miliona dinara i za subvencionisanje javnih informativnih preduzeća, koja treba da budu privatizovana do polovine ove godine, 923 miliona dinara. U proseku, gradovi i opštine izdvajaju 1,1 odsto budžeta za lokalne i regionalne medije. Najviše novca u odnosu na budžet izdvaja Opština Bujanovac - 3,9 odsto za subvencionisanje medija u svom vlasništvu, dok za projektno sufinansiranje najviše izdvaja Opština Novi Bečej 2,75 odsto. Ukupno 21 opština od ukupno 162 jedinice lokalne samouprave izdvaja više od dva odsto budžeta, kako je UNS apelovao, dok isto toliko opština ne izdvaja ni dinara za finansiranje medija.


PRIVATIZACIJA MEDIJA

Kako navodi FoNet, Agencija za privatizaciju pozvala je pre nedelju dana lokalne samouprave da joj do 1. aprila dostave odluke o modelu privatizacije medija u njihovom vlasništvu i upozorila da, u suprotnom, preti realna opasnost gašenja tih medija, jer 1. jula više neće biti finansirani iz budžeta lokalnih samouprava. Od ukupno 73 medijska preduzeća, za koje je Agencija za privatizaciju objavila javni poziv, njih 64 su u vlasništvu lokalnih samouprava, a do prošle nedelje stiglo je svega 7 ispravih odluka o modelu privatizacije, dok za njih 30 odluke nisu ni dostavljene, a 17 je neispravno. Na molbu Ministra kulture i informisanja, IvanaTasovca, Agencija za privatizaciju je za lokalne samouprave pripremila nacrt odluka i prosledila im kako bi lokalne samouprave mogle da dostave ispravne odluke u zadatom roku. Pored dostavljenih odluka, ova preduzeća su dužna da u istom roku dostave i odgovarajuću privatizacionu dokumentaciju.


"ZAŠTITA BEZBEDNOSTI I INTEGRITETA NOVINARA"

U Beogradu je 26. i 27. marta u Palati Srbije održana dvodnevna konferencija "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS", na kojoj su u uvodnom delu govorili predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović. Naši ministri kazali su da su slobodni mediji preduslov svake demokratije, pa je s toga neophodno organizovati bezbedan i neometan rad kako „oflajn” tako i „onlajn” medija, dok je Mijatovićeva javnosti poslala poruku da je zadovoljna saradnjom sa srpskim vlastima. Skup je obeležio i sukob predstavnika Ruske delegacije i novinara iz Ukrajine, upravo na temu medijskih sloboda i bezbednosti novinara. Stanje u medijima nakon napada na „Šarli ebdo” u Srbiji, prisutnima je predstavila i Snježana Milivojević, profesor Fakulteta političkih nauka, podsetivši da u Srbiji pod policijskom zaštitom žive četiri novinara, da se istražuju ubistva troje kolega i da je prošle godine zabeleženo više od 20 napada na predstavnike „sedme sile”.


NIN FOKUS - "AGRARNA POLITIKA SRBIJE"

Na konferenciji "Agrarna politika Srbije", održanoj 25. marta 2015., u organizaciji nedeljnika NIN, cilj je bio da se razmotre najveći izazovi i mogućnosti daljeg razvoja agrara u Srbiji. Učesnici konferencije, Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Dragan Glamočić, direktor akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera, Žarko Galetin, direktor Produktne berze iz Novog Sada su istakli da je merama štednje poljoprivreda manje pogođenja od ostalih sektora uprkos tome što je iznos subvencija smanjen. Ukupan iznos subvencija jeste smanjen, ali 95% poljoprivrednih gazdinstava, korisnika subvencija, merama štednje nije oštećeno. Preostalih 5% korisnika koji su dobili manja davanja iz budžeta na raspolaganju imaju druge mogućnosti, kao na primer, povoljne kredite čije kamate subvencioniše Ministarstvo, razne mere u stočarstvu, a uskoro se očekuju i sredstva iz Ifarda. Takođe je rečeno da su najznačajniji dometi u radu Ministarstva, koje će i dalje trasirati razvoj poljoprivrede, usvajanje strategije razvoja poljoprivrede za narednu deceniju, zatim pripremanje ključnih intstrumenata za realizaciji ciljeva navedenih u strategiji, kao i početak rada Nacionalne referentne laboratorije.


TELEKOM SRBIJA GENERALNI SPONZOR FK PARTIZAN

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) postala je generalni sponzor fudbalskog kluba „Partizan“ do kraja 2016. godine. Ugovor o sponzorstvu potpisali su generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i generalni direktor FK „Partizan“ Miloš Vazura. „Telekom Srbija, integracijom kroz društvenu zajednicu, stiče poverenje korisnika i nadam se da će fudbaleri Partizana sa ponosom nositi naš znak na dresu. U 2014. godini uspeli smo da povećamo prihode za 0,6 odsto, odnosno dobit za 10 procenata u odnosu na 2013. godinu“, izjavio je Predrag Ćulibrk na konferenciji za novinare u prostorijama FK „Partizan“. Milorad Vučelić, potpredsednik fudbalskog kluba, zahvalio je novom generalnom sponzoru na ukazanom poverenju i dodao će saradnja dva šampionska tima predstavljati veliki podsticaj kako upravi, tako i igračima, u ostvarivanju planova u domaćim i evropskim takmičenjima.


PIRAEUS BANKA - RADNI RUČAK SA NOVINARIMA

Poverenje klijenata, rast operativnih prihoda i stabilnost kreditnog portfolija, glavni su rezultati rada Piraeus banke 2014. godine, saopštili su predstavnici banke na radnom ručku sa novinarima i urednicima najvažnijih srpskih medija. Predsednik IO Piraeus banke (pridruženi član Asocijacije medija) Neoklis Neokleus je izjavio da je ukupan operativni prihod banke porastao za 34,8% u odnosu na 2013. pre svega zahvaljujući rastu neto kamatnog prihoda i prihoda od naknada. “Na kraju poslednjeg kvartala protekle godine, ukupna aktiva Piraeus Banke Beograd iznosila je 491 milion evra. Postignut je značajan rast ukupnog kapitala od preko 30% na godišnjem nivou, čime je dostignut iznos od 134 miliona evra” - naglasio je Neokleus. Zamenik generalnog direktora Piraeus banke Dejan Tešić istakao je prednosti najvažnije interne investicije – WINBANK, nove platforme za internet i mobilno bankarstvo: “Ovaj servis kreirali smo tako da u potpunosti može da zameni tradicionalno bankarstvo i omogući potpunu kontrolu korisnika nad svojim finansijama. Korak dalje u oblasti alternativnih kanala predstavlja i uvođenje kartica za beskontaktno plaćanje." Zaključujući radni ručak Tešić je rekao da Banka nastoji da u interakciji sa klijentima pronađe ideje za dalju strategiju i razvoj poslovanja u skladu sa njihovim zahtevima i potrebama.


"ENERGETSKE PERSPEKTIVE REGIONA"

Color Press Grupa, u saradnji sa kompanijama iz gasnog i naftnog sektora Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, organizovala je 26. marta konferenciju pod nazivom “The Economist forum: Energetske perspektive regiona” u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. O svojim pogledima na energetske perspektive Srbije i regiona govorili su predstavnici ministarstava, Evropske Unije, ambasada i energetskih kompanija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Grčke. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je konferenciju i istakao da je Srbija usvojila Zakon o energetici idući u susret evrointegracijama i na taj način sublimirala evropsko zakonodavstvo u toj oblasti i stvorila uslove za investicije. Konferenciji je prisustvovao i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović koji je istakao da će građani za april plaćati nižu cenu gasa. Svoje poglede na energetske perspektive Srbije i regiona izneli su i Frik Janmat, šef Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Beogradu, Loren Stokvist ambasador Kraljevine Holandije i Ana M. Bulos, ekonomski savetnik Ambasade SAD u Beogradu.


DIRECT MEDIA - UPOTREBA AUGMENTED REALITY TEHNOLOGIJE

U okviru tradicionalne godišnje konferencije sekcije Young Professionals, ogranka IAA u Srbiji, predstavnici agencije Direct media (pridruženi član Asocijacije medija) prezentovali su projekat „Virtuelni bankar“ sproveden u saradnji sa Telenor bankom, gde je upotrebljena upravo tehnologija Augmented reality. Korišćenjem savremene tehnologije u augmented reality okruženju kreirana je mobilna aplikacija Telenor banka Vodič, koja za cilj ima da objasni sve postojeće usluge Telenor banke i kontakt sa korisnicima učini zanimljivim. “Skenirali smo glumca u 3D tehnologiji koristeći markere koji su beležili njegove ekspresije i gestikulaciju, koje su potom bile prenete na virtuelnu osobu. Posebna inverse kinematics tehnologija nam je omogućila da virtuelni bankar sve vreme gleda u kameru, čime se stiče ubedljiv utisak obraćanja. U promociji same aplikacije je korišćen integrisan pristup, kroz različite medije. Jedan od najatraktivnijih kanala komunikacije je svakako bilo gostovanje virtuelnog bankara u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” , pristup koji je primenjen prvi put u regionu, a prema našim saznanjima i u Evropi. Uspeli smo da na interesantan način kreiramo 6 minuta promocije jednog bankarskog proizvoda, koji su sami po sebi nezanimljivi, u najgledanijem trenutku jedne od najpopularnijih emisija u Srbiji.” izjavila je Voljena Daničić, menadžer za Inovacije i nove medije u Dajrekt mediji. U toku same emisije, voditelj je postavio tweet sa download-om za aplikaciju na svoj profil koji ima preko 200.000 followers-a, a istovremeno se video pojavio na zvaničnom Youtube kanalu Telenor banke. Nakon emisije smo imali preko 5.000 download-a aplikacije, preko 1.000.000 gledalaca i preko 50 sati pozitivne izloženosti Brenda, zaključili su predstavnici Dajrekt medije.


KANDIDATI ZA GENERALNOG DIREKTORA RTS

Upravni Odbor Radiotelevizije Srbije (RTS) na sednici održanoj 23.marta, prihvatio je devet prijava koje su stigle na konkurs za generalnog direktora te medijske kuće, među kojima su i prijave Dragana Bujoševića i Aleksandra Crkvenjakova. U formalnom smislu uslove konkursa ispunili su i magistar Dragan Đukić, Sandra Keser, Emin Golubović, Vilibard Erić,Dragan Karadžić, Aleksandar Avramović i Aleksandar Milutnović, rekao je predsednik Upravnog odbora RTS Zoran Popović. Od 26 prijava, 12 je nepotpuno zbog čega ih je Upravni odbor RTS odbacio, dok će pet prijava biti naknadno provereno. Jedna od prijava koja treba da se proveri je i prijava Saše Mirkovića, iz Zaječara, poslanika SNS, a proveravaće se da li on ima 10 godina iskustva u rukovođenju. Proverene će biti i prijave Mladena Dražetina, Stanka Crnobrnje, Branislava Guzine i Milana Nikolića. Potom će devet kandidata, i eventualno još neko posle provere, biti pozvani na razgovore posle kojih će članovi Upravnog odbora RTS glasati. Postupak izbora generalnog direktora RTS mora da se završi u roku od 45 dana počevši od dana kada su prijave otvorene, što znači do sredine maja.


TITOV I PUTINOV KUVAR NA "JAMIE GASTRO DAY-U"

Kao izdavač magazina "Jamie", po licenci slavnog britanskog kuvara Džejmija Olivera, Color Press Grupa pokreće ciklus manifestacija "Jamie Gastro Day" u devet regionalnih centara širom Srbije, kao i u državama regiona (Skoplje, Banjaluka, Sarajevo, Zagreb, Hvar, Budva i Ljubljana), na kojima će svoje gastronomske specifičnosti predstaviti i Velika Britanija. Na prvom "Jamie Gastro Day"-u, koji se održao 31. marta u Zaječaru, pored brojnih poznatih ličnosti, tv-voditelja, gastro-blogera, kuvara i vinara - specijalni gost je bio legendarni Oliver Mlakar, voditelj emisije "Male tajne velikih majstora kuhinje", koju je '70. i '80. godina gledala cela bivša Jugoslavija. Još jedan specijalni gost je Sava Vukojev, legendarni kuvar Josipa Broza Tita. On je od 1965. do 1979. pripremao i aranžirao bankete za Josipa Broza Tita, Jovanku Broz i njihove goste - najuglednije ličnosti druge polovine 20. veka. Zanimljivo je i da je Sava Vukojev u proteklih 10 godina kuvao i za ruskog lidera Vladimira Putina.


"NATURAL LIVING" NOVI ŽENSKI MAGAZIN U SRBIJI

Od 25. februara je u prodaji novi časopis „Natural Living“, u izdanju Color Press Grupe. U pitanju je licenco izdanje, u kategoriji lifestyle, koje će izlaziti jednom mesečno, na 100 strana, namenjeno ženama od 18 do 65 godina. „Natural Living“ u svakom broju baviće se pretežno temama kao što su ishrana, zdravlje, moda, lepota, wellness i psihologija, uz nezaobilazne razgovore sa aktuelnim poznatim ličnostima. "Primarna želja nam je da čitateljke uživaju u svakom danu svog života, da nauče da uspore i, na kraju, budu srećne" – ističe Jasmina Ubiparip, glavna i odgovorna urednica.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

NOVO MERENJE ČITANOSTI MAGAZINA

Novi način istraživanja “Magazine Media 360°”, pokrenut u Americi pre osam meseci, meri “potražnju” za magazinskim sadržajem na način što beleži publiku na svim platformama i formatima (uključujući štampano + digitalno izdanje, websajt i video), kako bi se došlo do kumulativne i ažurne slike vitalnosti jednog časopisa. Za ovaj izveštaj koriste se podaci nezavisnih vodećih istraživača i trenutno pokrivaju oko 145 časopisa iz 30 izdavačkih kompanija, što predstavlja 95 posto ukupnog broja čitalaca. Podaci se objavljuju 20-tog u mesecu na sajtu www.magazine.org u okviru “The MPA Magazine Media 360° Brand Audience Report“. Poslednji izveštaj za mart mesec pokazuje rast broja čitalaca magazina od 12,6 posto u odnosu na prethodni mesečni izveštaj, što je najveći rast od kada je ovo merenje ustanovljeno.


NOVINSKI SADRŽAJ MOŽE DA SE NAPLATI

Dva izdanja “Times” i “Sunday Times” navode da imaju 172.000 digitalnih pretplatnika (od kojih većina uzima oba izdanja) i dodatnih 229.000 pretplatnika koji uzimaju ili štampano izdanje ili kombinovano štampano i digitalno. U saopštenju se kaže da je broj pretplatnika porastao za 22.000 od prošle godine. U februaru ove godine “Times” je imao 389.000 primeraka štampanog tiraža i 148.000 digitalnih pretplatnika, što je zajedno činilo 537.000 prodatih primeraka. “Times” ima takođe englesko najpopularnije plaćeno tablet izdanje sa 73.000 čitalaca dnevno. U isto vreme “Sunday Times” ima 787.091 štampanih primeraka i dodatnih 157.000 digitalnih pretplatnika. U nedavnom obraćanju publici konferencije Advertising Week Europe, CEO News UK (izdavač Times-a), Mike Darcey, istakao je da su ove brojke potvrdile tezu da novinski sadržaj može da se naplati i da će to obezbediti budućnost novinama.


ONLINE VIDEO PODIŽE PRIHODE IZDAVAČA

Prema navodima Asocijacije online izdavača u Velikoj Britaniji (AOP) i izveštaju Deloitte-a o indexu prihoda digitalnih izdavača u poslednjem kvartalu 2014. godine, online izdavači beleže rast prihoda 20 posto kao posledicu online video sadržaja. Ovo je značajan rast u odnosu na prethodni kvartal kada je rast online videa bio samo 3,4 posto. Po prvi put AOP je izvestio i o rastu prihoda od pametnih telefona i tableta ukupno 56 posto u poslednjih 12 meseci, a sam segment mobilnih telefona porastao je 78 posto. U zoni oglašavanja i dalje najviše donose desktop display oglasi, više od 55 posto generisanih prihoda. Istovremeno primećen je pad od 10 posto kod specijalizovanih sajtova za male oglase iako se u izveštaju konstatuje da su oni poželjniji nego ikada navodeći za primer sajtove za “dating” (druženje i upoznavanje). Članovi AOP-a očekuju u 2015.godini rast prihoda od oglašavanja oko 11,5 posto, a neki navode i poseban značaj “native advertisinga”.


REORGANIZOVANI ČASOPIS „VISIONEN“

Nemačka izdavačka kuća Sandila izvršila je redizajn i reorganizaciju časopisa „Visionen“ (Vizije), koji se u originalu zvao „Vizije – najlepše strane o duhovnosti“. Časopis je namenjen ženama koje zanimaju teme o duhovnosti, projekti za održivo življenje, kao i ekološka pitanja. Po rečima izdavača novo izdanje je relevantnije jer spaja više oblasti i dobilo je nove atribute savremenog, emocionalnog i imaginarnog. U smislu sadržaja novo izdanje „Vizije“ je podeljeno u šest rubrika: spiritualnost, welness, inspiracija, održivost, piće i zdravlje. Povremeno će se dodavati i dodatne rubrike kao što su: yoga, prirodna kozmetika, odevanje, zdrava ishrana i alternativne metode lečenja. Uporedo sa promenama štampanog izdanja izvršen je i redizajn websajta www.visionen.com. Časopis „Vizije“ izlaziće 11 puta godišnje, u tiražu od 75.000 primeraka i sa cenom 4,8 eura.


NOVI MESEČNI DODATAK „MONEY“

Besplatne londonske dnevne novine “City AM”, sa prosečnim tiražom od 108.052 primerka u februaru, pored dva postojeća dodatka: lifestyle magazin “Bespoke” i magazin o nekretninama “Bespoke Living”, lansirale su još jedan mesečni dodatak pod nazivom “Money”. Ovo izdanje uređuje biznis urednik Tom Welsh, a biće usmereno na “samonavođene investitore”. U saopštenju se kaže da će se izdanje fokusirati na finansijske proizvode i trendove, od osiguranja i penzija do fondacija i drugih alternativnih formi investiranja. Među partnerima oglašivačima nalaze se i kompanije kao što su Aberdeen Asset Management, Fidelity, Jupiter, Alliance Trust, HSBC and Crowd Cube. Izvršni urednik “City AM” pojašnjava da je lansiranje dodatka “Money” sasvim logičan potez budući da čitaoci “City AM” zarađuju tri puta više od nacionalnog proseka i pokazali su zdrav apetiti za dublje finansijske analize i savete. Izdavanje novog dodatka ocenjeno je kao deo strategije širenja u susret desetogodišnjici osnovnog izdanja.


ČASOPIS “LOADED” SE GASI POSLE 21 GODINE

Muški lifestyle magazin “Loaded” (pokrenut 1994. godine) ugasio je svoje štampano izdanje posle 21 godine izlaženja. Poslednje izdanje je izašlo 26. marta i donelo intervju sa muzičarem Noel Gallagher-om i škotskim novelistom Irvine Welsh-om. Zamenica urednika postavila je na twiteru naslovne strane prvog i poslednjeg broja uz poruku “Tužan dan. Volela sam svaki minut ovog izdanja”. U saopštenju se navode problemi sa kojim se izdavač (Simian Publishing) susreo poslednjih godina tokom kojih je izdanje promenilo četiri vlasnika. “Loaded” je dostigao najveću slavu 90-tih sa šestocifrenim tiražem, kada je postao sinonim za generaciju takozvanih “magičnih momamka” koji su osmislili sadržaj kao mešavinu loše odevenih žena, pića i fudbala. Časopis je u svoje vreme dobio više nagrada za izdavače.


JOŠ IMA PROSTORA ZA KONKURENCIJU

U Lajpcigu (Nemačka) se pre nedelju dana pojavio prvi broj novih lokalnih nedeljnih novina pod nazivom „Leipziger Zeitung“ (LZ) i to kao konkurencija etabliranom izdanju „Lajpciške narodne novine“ (LVZ) izdavačke kuće Madsack. Novo izdanje „LZ“ do kraja aprila očekuje 5.000 pretplatnika i planira tiraž od 30.000 primeraka. Ovaj startup počiva na združenim snagama tri postojeća medija: „Leipziger Internet Zeitung“, lokalne novine „3Viertel“ i blog „Svetsko gnezdo“. Direktor izdanja navodi da su se rukovodili željama čitaoca da dobiju alternativu postojećim vodećim novinama „LVZ“, kao i potrebom za čitanjem više novina subotom i nedeljom. Brojke pokazuju da su „LVZ“ imale pad prodaje od 8.000 primeraka u poslednjem kvartalu 2014. godine iako je broj stanovnika Lajpciga porastao za 13.000, tako da cilj novih „LZ“ novina uopšte ne deluje nerealan. Prvi broj je dodatno zaintrigirao građane spekulacijama o razlozima rasta cena na tržištu nekretnina.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde