Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2015
Asocijacija Medija
No. 243
U OVOM BROJU
Održan seminar "IT i telekomunikacije"
Mera upozorenja za TV Happy
Portal o društvenoj odgovornosti
Alijansa vodećih evropskih novina
Mobilna aplikacija protiv govora mržnje
Economist brzorastuće digitalno izdanje
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

WWW.ASMEDI.ORG

Asocijacija medija pokrenula je svoj unapređeni javni websajt na istoj adresi www.asmedi.org. Websajt je kreiran pomoću paketa Office 365 licence, na sharepoint platformi, koja je deo donacije kompanije Microsoft. Za implementaciju i razvoj funkcionalnosti bio je zadužen Exreme d.o.o. - Microsoft Gold partner u Srbiji. Zainteresovani na sajtu mogu naći osnovne podatke o nastanku Asocijacije medija, informacije o članstvu, osnovna akta našeg udruženja, materijal o novijim projektima i drugo. Websajt sada ulazi u sledeću fazu dodavanja novih funkcionalnosti, među kojima je i ponovno pokretanje "medijskog adresara" u kome će biti sadržani osnovni podaci o svim medijima registrovanim u Registru medija koje vodi APR. Putem sajta i dalje se možete prijaviti da primate naš Newsletter, kao i pogledati arhivu izdanja od 2005. godine do danas.


POČEO SEMINAR "IT I TELEKOMUNIKACIJE - RAZVOJNA ŠANSA SRBIJE"

U organizaciji MediaNews&Consulting i Asocijacije medija, a uz podršku Američke ambasade u Srbiji, 18. marta počeo je još jedan dvodnevni seminar za dodatnu edukaciju novinara na temu "IT i telekomunikacije kao razvojna šansa Srbije". Seminara je otvorila gospođa Tatjana Matić, državni sekretar u ministartsvu trgovine, turizma i telekomunikacija, poručivši učesnicima da su aktivnosti i naše države, a i stranih kompanija, koje u ovoj oblasti posluju u Srbiji, na tom nivou da svi pokazatelji ukazuju da Srbija ima visoke potencijale u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija. Sledili su vrsni poznavaoci ove teme iz kompanija Comtrade, Mikroelektronika i Biznis inkubatora Tehnološkog fakulteta, kao i urednici Novog magazina i Blica. Drugi dan će početi sa izlaganjem Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, kome će se pridružiti predstavnici Vojvodina ICT Clustera, Fakulteta tehničkih nauka, RTV Vojvodine i kompanije Extreme d.o.o. (Microsoft Gold partner u Srbiji), dok će završnu reč i pogled u budućnost ove teme u Srbiji, učesnicima u svom predavanju izneti Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija - zadužen za sektor informaciono društvo.


BRISEL ZABRINUT ZBOG "REPORTERA"

Brisel sa zabrinutošću gleda na odluku TV B92 da iz bezbednosnih razloga ne emituje emisiju “Reporter“, posvećenu korupciji u srpskom fudbalu, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana. "Komisija žali zbog odlaganja emitovanja ovog istraživačkog programa", rekla je Kocijančič. Ona je dodala da pretnje i nasilje novinarima podrivaju slobodu medija, koja je fundamentalna evropska vrednost i važan uslov za napredovanje Srbije na evropskom putu."Komisija podseća da vlasti imaju važnu odgovornost da obezbede atmosferu koja pogoduje slobodnom izražavanju u medijima i da podstiču kulturu tolerancije i podizanja svesti", izjavila je Kocijančič.


MERA UPOZORENJA ZA TV HEPI

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izrekao je televiziji Hepi meru javnog upozorenja zbog neprikladnih sadržaja rijaliti programa "Parovi". Savet je odlučio da se taj program, ako se u njemu prikazuje nepristojno ponašanje, mora obeležiti oznakom 16, što znači da ni program, kao ni najave za njega ne mogu biti emitovane pre 22 sata, piše u saopštenju. Kako je navedeno, u želji da obeshrabri svako emitovanje štetnih sadržaja, Savet će s posebnom pažnjom pratiti emitovanje ovog programa na TV Hepi sa nacionalnom frekvencijom. Po istoj temi oglasio se i Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, ocenivši da je ova emisija "dno, dna domaće produkcije". Ministar je ujedno poručio roditeljima da je daljinski upravljač najbolji način zaštite dece od skandaloznog sadržaja.


ENESU HALILOVIĆU URUČENA NAGRADA "MEŠA SELIMOVIĆ"

Književniku Enesu Haliloviću, 11. marta na Velikoj sceni „Narodnog pozorišta“ u Beogradu, generalni direktor i glavni urednik kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović uručio je prestižnu nagradu za knjigu godine "Meša Selimović". Priznanje koje 27. put dodeljuju „Večernje novosti“, Haliloviću je pripalo za pesničku knjigu „Zidovi“, za koju je glasalo 22 od 49 članova jedinstvenog, velikog žirija kritičara. Ova knjiga, koju je objavio beogradski „Albatros plus“, proglašena je najboljom u konkurenciji 85 naslova. O značaju nagrađenog dela govorilo je dvoje članove Velikog žirija koji su dali svoje glasove Halilovićevom delu Jasmina Tonić i Zoran Bognar, a odabrene stihove govorio je glumac Nebojša Kundačina.


PORTAL O DRUŠTVENOJ ODGOVORNOSTI

Prema navodima agencije FoNet, kompanija Color Press Group i kreativna agencija Plain&Hill pokrenuli su ovog meseca zajednički projekat, portal www.drustvenaodgovornost.rs, u nameri da promovišu aktivnosti koje kompanije, organizacije i pojedinci sprovode u domenu društvene odgovornosti. "Želimo da iskoristimo svoje resurse kako bismo obezbedili veću vidljivost postojećim projektima, da motivišemo kompanije i pojedince da se više posvete ovoj oblasti, kao i da kroz praktične primere inspirišemo pokretanje novih projekata", kazali suosnivači portala. Danas najveći broj informacija o društveno korisnim akcijama završavaju samo na internet prezentacijama kompanija i samo pojedine aktivnosti nađu svoje mesto u medijima. "Pored portala, jednom godišnje organizovaćemo i konferenciju CSR Srbija na kojoj ćemo dati odgovore na pitanja i dileme vezane za aktivnosti na tome da zajedno ovo društvo učinimo boljim mestom za život", ističe se u saopštenju. Kako je najavljeno, konferencija CSR Srbija 2015 biće održana u hotelu Crowne Plaza u Beogradu u četvrtak 21. maja 2015. godine.


FINALE TAKMIČENJA "POSLOVNI IZAZOV"

„Poslovni izazov“ je jedan od programa koje sprovodi organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, sa ciljem da doprinese razvoju preduzetničkog razmišljanja među mladima. Posle četiri regionalna, održano je i nacionalno finale takmičenja „Poslovni izazov“, koje je okupilo 60 učenika iz 50 srednjih škola iz cele Srbije. Telekom Srbija, kao partner na ovom projektu, pred učenike je postavila zadatak da, uzimajući u obzir savremene tehnologije, osmisle inovativno rešenje koje bi stanovnicima Beograda olakšalo snalaženje u velikom gradu. Odlukom žirija pobedu je odnela ideja izrade aplikacije za lakše pronalaženje parkinga uz pomoć senzora koji bi detektovali prazna mesta. Pobednički tim činilo je četvoro učenika iz različitih škola - iz Gimnazije u Prokuplju, Elektrotehničke škole u Gornjem Milanovcu, Ekonomske škole u Leskovcu i Druge ekonomske škole u Beogradu. Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) već nekoliko godina uspešno sarađuje sa organizacijom Dostignuća mladih koja za deset godina rada u Srbiji svoje programe sprovodi u 264 srednje škole. Saradnja sa Dostignućima mladih donela je Telekomu Srbija i „Virtus nagradu“ u kategoriji za dugoročno partnerstvo poslovnog i neprofitnog sektora za 2013. godinu.


NAGRADNI KONKURS ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu po deseti put ove godine dodeljuje Nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. Nagrada se dodeljuje u tri kategorije: Elektronski mediji (radio i televizija), Štampani mediji i Onlajn mediji. Za nagradu mogu da konkurišu autori radova objavljenih u medijima Srbije od 1. aprila 2014. do 1. aprila 2015. godine. Krajnji rok za prijavu na konkurs je 4. april 2015. godine. Radove može prijaviti sam autor, njegov urednik ili kolega. Nagrade se dodeljuju za istraživačke novinarske radove, koji se bave temama od velike važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom. Pobednici u sve tri kategorije biće nagrađeni sa po 100.000,00 dinara. NUNS će objaviti koji radovi su nominovani najmanje nedelju dana pre svečane dodele nagrada koja će se organizovati povodom Dana slobode medija 3. maja.


BANCA INTESA POMAŽE POZORIŠTU BOŠKO BUHA

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) je u okviru programa korporativne filantropije uputila donaciju u vrednosti od milion dinara Pozorištu Boško Buha kako bi pomogla sanaciju pozorišne zgrade i omogućila nesmetani rad ove kulturne institucije u narednom periodu. Pored obnove pozorišnih prostorija, sredstva će biti upotrebljena i za angažovanje stručnog osoblja, kao i nabavku materijala i odgovarajuće audio vizuelne opreme. Korporativna filantropija predstavlja važan segment društveno odgovornog delovanja Banca Intesa te je Banka tokom 2014. godine usmerila više od 61,33 miliona dinara u pravcu podrške zajednici kroz pomoć brojnim kulturnim, obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim, kao i organizacijama civilnog društva. Pozorište Boško Buha osnovano je 1950. godine a tokom šezdesetpet godina postojanja na njegovoj sceni je odigrano više od dvestopedeset naslova u kojima je uživalo preko četiri i po miliona dece i njihovih roditelja.


POBEDNICI ČETVRTOG MTS ANDROID KONKURSA

Talentovani učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Filip Vesović, Vladimir Milenković i Vuk Vuković, članovi tima koji je pobedio na četvrtom mt:s Android konkursu Telekoma Srbija, posetili su Svetski kongres mobilne telefonije u Berseloni, najprestižniju svetsku manifestaciju u oblasti mobilnih telekomunikacija. Posetu kongresu u Barseloni osvojili su kao nagradu za izradu edukativne Android aplikacije sa ekološkom porukom, pod nazivom “EcoEarth”. Pobednici četvrtog mt:s Android konkursa bili su u prilici da vide i probaju nove uređaje renomiranih proizvođača, da posete štandove i prezentacije velikih kompanija, a u paviljonu sa posebnom namenom, da se upoznaju sa inovacijama na polju mobilnih aplikacijama koje bi trebalo u budućnosti da nam pomognu i olakšaju svakodnevni život. Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni okupio je oko 800 operatora i više od 250 kompanija proizvođača opereme i softvera, i kao takav predstavlja najveći kongres na polju mobilnih telekomunikacija u svetu. Kompanija Telekom Srbija svake godine, počev od prvog mts Android konkursa, nagrađuje pobednike posetom ovoj prestižnoj svetskoj manifestaciji.


SKUP MARKETINNŠKIH PROFESIONALACA

U organizaciji ABC Srbija, u drugoj polovini juna ove godine, biće realizovan jednodnevni skup najviših marketinških profesionalaca. Teme će biti usmerene ka povećanju efikasnosti oglašavanja, transparentnom poslovanju i primeni međunarodno priznatih standarda i procedura u dnevnoj praksi, pre svega iz pozicije oglašivača ali i agencija i medija. Do sada su svoj dolazak potvrdili Nigel Gwilliam, predsednik Media Futures Group, koju čine najviši predstavnici (CEO/MD) 15 vodećih agencija u Velikoj Britaniji. Nigel je i predstavnik oglasnih agencija UK u okviru Međunarodne asocijacije izdavača (IPA) i član Joint Industry Committee za web (JICWEBS). Svoje prisustvo je takođe potvrdio i Richard Foan, izvršni direktor za komunikacije i inovacije u ABC UK i Irske, CEO svetske federacije ABC za web standarde i Group CEO JICWEBS. Richard je svakako jedan od najvećih svetskih autoriteta u postavljanju „multiplatform“ standarda i procedura. Broj prisutnih će biti ograničen, a ulaz - sa pozivnicom.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

ALIJANSA VODEĆIH EVROPSKIH NOVINA

Sedam vodećih novina iz šest zemalja pokrenuli su Alijansu pod nazivom LENA, kako bi kombinovali svoje novinarske veštine i promovisali kvalitetno novinarstvo u Evropi. Članovi osnivači su "Die Velt" iz Nemačke , "El Pais" iz Španije , "La Repubblica" iz Italije, "Figaro" iz Francuske, "Le Soir" iz Belgije, kao i "Tages-Anzeiger" i "Tribune de Geneve" iz Švajcarske. Prvi direktor Alijanse je Javier Moreno, urednik "El Pais" između 2006. i 2014. godine. Jedan od glavnih fokusa saradnje biće kreiranje i razmena uredničkog sadržaja. Svaki list će obezbediti odabrani tekst na zajedničkoj platformi, koje će članovi Alijanse moći da iskoriste u skladu sa svojim potrebama. Pored toga, intervjui, karakteristike i komentari biće posebno naručeni za istovremeno objavljivanje u svim LENA partnerima. Alijansa će takođe raditi na zajedničkom razvoju digitalnih platformi. Program za razmenu kadrova će omogućiti novinarima i ostalim zaposlenima da provode vreme u drugim novinama Alijanse i na taj način prošire svoje oblasti ekspertize.


MOBILNA APLIKACIJA PROTIV GOVORA MRŽNJE

Makedonska fondacija Metamorphosis razvila je jednu od prvih aplikacija za mobilne uređaje čija je namena borba protiv govora mržnje na internetu, navodi se u biltenu redakcije MCOnline. Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje za Android i iOS uređaje i razvijena je s ciljem efikasnije borbe protiv govora mržnje na internetu, omogućavajući pristup najnovijim informacijama iz ove oblasti, kao i pristup edukativnim resursima, poput biblioteka koje sadrže knjige u elektronskom formatu i interaktivne tutorijale o mnogobrojnim načinima prijavljivanja i izveštavanja o govoru mržnje. Aplikacija ima i ugrađeni kalendar koji prikazuje informacije o najavljenim događajima u vezi sa ovom problematikom. Jednostavnog naziva “Ne Mrzi”, aplikacija je trenutno dostupna na albanskom i makedonskom jeziku, a njeni kreatori najavljuju podršku i za druge jezike i platforme.


WALL STREET JOURNAL

Američki poslovni časopis Wall Street Journal je za lice svoje nove globalne oglasne kampanje izabrao američkog muzičara i muzičkog producenta Will.i.ama, koji podstiče ljude da čitaju časopis. Kako izveštava The Drum, Will.i.am će, zajedno s američkom modnom dizajnerkom Tory Burch, širiti poruku da su pretplatnici Wall Street Journala „ambiciozni ljudi“. Kampanja će početi u štampanim i digitalnim medijima, a nešto kasnije slede još i TV oglasi i autdor oglašavanje. Ova kampanja šalje još jednu poruku, a to je da su pretplatnici na WSJ u vrlo dobrom društvu.“


"ECONOMIST" RASTUĆE DIGITALNO IZDANJE

Ekonomist je magazin sa najvećom prodajom digitalnog izdanja u Velikoj Britaniji, koja po poslednjim podacima iznosi 50.000 digitalnih primeraka. Economist je povećao prodaju digitalnog izdanja za 300 posto na godišnjem nivou. Pretplata na digitalno izdanje se aktivira kada pretplatnik uplati kombinovanu pretplatu na štampano i digitalno izdanje uz šta dobija i online pristup. Do sada je Tajmsov edukativni dodatak bilo digitalno izdanje sa najbržim rastom prodaje od 17 puta u odnosu na prošlu godinu. BBC Histori Magazine je takođe doživeo posebno snažan rast digitalnog izdanja, sa prodajom koja je porasla 36 odsto na nivou godine i 16.000 mesečno. ABC UK (oditorska kuća) klasifikuje digitalna izdanja kao digitalne verzije koje su gotovo identične štampanim (ali ne uključuje Kindle prodaju i plaćene aplikacije). U proseku, digitalni časopisi porasli su za 33,1 odsto na godišnjem nivou. Print izdanja magazina imala su ukupan prosečni tiraž 45.795.836 primeraka u drugoj polovini 2014. godine, dok je digitalni tiraž iznosio 714.655, prema navodima ABC-a.


NOVI ČASOPIS "MOJ PAPA"

Izdavač Panini Comics iz Štutgarta, donosi na kioske novi časopis "Moj papa" u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, koji je u potpunosti posvećen Svetom ocu. "Moj papa" je nemačka adaptacija nedeljnika "Il mio Papa", objavljenog u Italiji u izdanju Mondadori. Na 72 strane, svakog meseca, sa čitaocima će se deliti najvažniji trenuci i poruke poglavara Katoličke crkve Tiraž će biti 250.000 primeraka, a želja izdavača je da se obrati ženama preko 40 godina. Po ceni od 1,80 eura, časopis će biti distribuiran u odabranim regijama sa pretežno kataoličkim stanovništvom. "Mi poštujemo papu, priče o njemu su dobro istražene, pripremili su ih renomirani novinari i ilustrovane su uglavnom ekskluzivnim dizajnom", kazala je Karin Grassl, glavni urednik novog časopisa.


"MUZIKA EKSPRES" SA NOVIM IZDANJEM "ME.URBAN"

Muzički časopis "Muzika Ekspres" planira da dodatno proširi svoj asortiman specijalnih pitanja. Posle pokretanja izdanja "Me.Movies" i "Me.Stile", u Aksel Springer Media House u Berlinu, useliće se i "Me.Urban". Pod sloganom "Mi smo grad", uredništvo donosi na 132 strane mnogo različitih aspekata urbanog života. U prvom broju, objašnjen je fenomen "urbanih nomada" u Bangkoku, Berlinu i San Francisku, a pogled je bačen i na Australiju, gde građani Sidneja i drugih gradova učestvuju u urbanom planiranju. Pored toga postoje i vesti i saveti o tehničkim inovacijama i enterijeru. Me.Urban se obraća pre svega ljudima koji vole da imaju svoj grad. Časopis košta 5,90 Eura. Datum lansiranja je 23. mart 2015. godine.


PRVA PAMETNA FLAŠA

Johnnie Walker Blue Label uskoro će postati prva pametna flaša žestokog pića. Kompanija Diageo koja proizvodi popularni viski dogovorila je saradnju sa norveškom kompanijom Thin Film Electronics ASA koja poseduje potrebnu tehnologiju za izradu pametnih nalepnica. Dovoljno će biti da se prisloni smartphone na flašu ovog viskija i na ekranu će se automatski pojaviti materijal koji nam je proizvođač viskija priredio. Dok je nalepnica neoštećena sistem prepoznaje da flaša još uvek nije otvarana, te nakon povezivanja s našim smartphonom na ekranu se mogu pojaviti reklamne poruke proizvođača, kao i pogodnosti u vidu posebnih kupona. Nakon otvaranja, ovim putem se mogu prikazati drugačije vrste informacije poput recepata koji uključuju ovo piće. Takođe, proizvođaču Johnnie Walkera se otvara i mogućnost slanja personalizovanih poruka onim kupcima koji odluče da svoj uređaj povežu s pametnom flašom.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde