Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2014
Asocijacija Medija
No. 220
U OVOM BROJU
Blic.rs oborio rekorde
Networking Day u Asocijaciji
Novosti blokirane pa odblokirane
Veliko lansiranje muškog časopisa
Huffington Post otkazao sajt za Rusiju
Apple i Manchester United u istom problemu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PostaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

BLIC.RS OBORIO SVE REKORDE POSETA

Blic.rs oborio je sve rekorde sa 3.494.000 poseta u izbornom danu! U noći kada su se brojali glasovi (16/17.mart), do ranih jutarnjih sati bilo je živo i u redakciji "Blica", koja je uspela da ostvari istorijski rezultat. Zahvaljujući poverenju građana Srbije, portal Blic.rs oborio je tog dana sve rekorde posećenosti: 3.494.000 poseta i 17.650.000 pregledanih stranica, što je dokaz da se ova kuća učvrstila na vrhu medijske piramide u Srbiji (izvor: GoogleAnalytics i Gemius Audience).

Brzinom i profesionalnošću u izveštavanju, Blic.rs je postavio nove standarde u onlajn novinarstvu u Srbiji. Najbolji dokaz je upravo praćenje izbora koje je potvrdilo da ova redakcija kvalitetom parira najboljim medijskim kućama u ovom delu Evrope. Sa više od 20 reportera na terenu, isto toliko dopisnika iz gradova širom Srbije, od Blica.rs ste imali priliku da prvi dobijete proverene informacije i rezultate sa birališta, ali i da se iz prve ruke uverite kakva je atmosfera vladala u izbornim štabovima stranaka.


NETWORKING DAY U ASOCIJACIJI MEDIJA

Asocijacija medija pored medijskih članova ima i značajan broj pridruženih članica, kompanija koje pomažu rad Asocijacije. Sa ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i započinjanja zajedničkih projekata, održan je prvi Networking Day – kvartalni susret svih članova Asocijacije medija.

U prelepom ambijentu kuće na Senjaku, gde je sedište Asocijacije već 10 godina, razgovaralo se o podršci globalnom projektu "Oglašavanje - vaše pravo na izbor", o formiranju komiteta za on-line medije, kao i za pravne i regulatorne poslove, o organizaciji seminara za unapređenje izveštavanja o CSR-u i o drugim pitanjima od interesa i za medije i za kompanije. Događaju su prisustvovali predstavnici većine medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, i dobro se snašli u ulozi domaćina predstavnicima Nelta, Victorija grupe, MK grupe, Hemofarma, Pireus banke, Elektroprivrede Srbije, CentroŠtampaHoldinga, IF McCann grupe, Nina medije i drugih.


TELEKOM DONACIJA KOSOVSKOJ MITROVICI

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) donirala je novčana sredstva za nabavku specijalizovanog kombi vozila Centru za baznu rehabilitaciju u Kosovskoj Mitrovici. Kombi vozilo, koje je prilagođeno osobama u invalidskim kolicima, omogućiće prevoz kako korisnika Centra, tako i roditelja koji su u teškoj materijalnoj situaciji i nisu u mogućnosti da decu svakodnevno dovode na terapije u Kosovsku Mitrovicu. Uručivanju specijalizovanog kombi vozila za prevoz osoba sa posebnim potrebama prisustvovao je i Aleksandar Vulin, ministar za Kosovo i Metohiju, koji je izrazio zadovoljstvo što se Telekom Srbija odazvao pozivu za pomoć i istakao da će donirano vozilo značajno doprineti radu Centra za baznu rehabilitaciju i olakšati prevoz dece sa posebnim potrebama na fizikalnu rehabilitaciju i psiho-socijalni tretman.


PERCEPCIJA POGLAVLJA 23 I 24

U okviru projekta novinske agencije Beta (član Asocijacije medija) " Argus - Percepcija sadržaja poglavlja 23 i 24 pregovora za pristup Srbije EU", koji finansira Evropska unija kroz program "Jačanja medijske slobode u Srbiji", Ipsos Strategic Marketing sproveo je istraživanje na teme: Stavovi, mišljenja i poverenje građana u članstvo u EU, stavovi o uslovima koje Srbija treba da ispuni u procesu pregovaranja za članstvo kao i o efektima članstva na svakodnevni život građana, zatim Stavovi građana o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i poverenju u institucije i Percepcija građana o diskriminaciji, stanju ljudskih prava i sloboda sa posebnim fokusom na azilante, trgovinu ljudima i narkoticima i opštu bezbednost građana Srbije. Na konferenciji su govorili Ivan Cvejić, glavni odgovorni urednik novinske agencije Beta, Predrag Kurčubić (Ipsos Strategic) i Sonja Tošković (Beogradski centar za ljudska prava). Specijalizovana medijska produkcija posvećena poglavljima 23 i 24 pregovora sa EU, realizuje se preko svih servisa novinske agencije Beta (beta.rs), uključujući portal EurActiv (euractiv.rs)i radio StoPlus u Novom Pazaru (radiostoplus.com).


OTVOREN POGON ZA ODRŽAVANJE I PROIZVODNJU KIOSKA

Kompanija Centro Štampa Holding (pridruženi član Asocijacije), u čijem se sastavu nalaze retail kompanija Moj Kiosk (Štampa i Futura plus), Centrosinergija i Centrologistika, sredinom marta otvorila je pogon za održavanje, servisiranje i reparaciju kioska postojeće mreže, kao i proizvodnju kioska. Za ovu namenu uređen je i obnovljen objekat nekadašnje fabrike “Kerub” na Ubu. Posle 27 godina, u hali “Energoprojekta”, koja je bila napuštena do sada, na površini od 6.500 kvadratnih metara, ponovo je započela proizvodnja koja će oživeti ovaj prostor i obezbediti radna mesta za tridesetak radnika različitih profila. Novi pogon je otvorio predsednik opštine Ub gospodin Darko Glišić, a svečanosti je prisustvovao i gospodin Milorad Grčić, Generalni direktor Rudarskog basena Kolubara i brojni privrednici iz tog kraja. Za rukovodioca pogona imenovan je Dragan Đurđević, diplomirani mašinski inženjer sa tridesetogodišnjim iskustvom i nekadašnji generalni direktor ubske “Zimpe”.


ASOCIJACIJA MEDIJA IZABRALA PREDSTAVNIKE ZA SAVET ZA ŠTAMPU

Osnivači Saveta za štampu su: Asocijacija medija, NUNS, UNS i Lokal Press. Svaki osnivač ima svoje predstavnike u Upravnom odboru Saveta za štampu, kao i u Komisiji za žalbe. Na nedavno održanoj sednici Upravnog odbora Asocijacije medija izabrani su novi članovi koji će predstavljati Asocijaciju medija u ova dva tela. Za članove UO Saveta za štampu izabrani su: Milenko Vasović (Ringier Axell Springer), Zlata Kureš (Beta) i Pavle Savović (Telegraf.rs), dok su predstavnici Asocijacije u Komisiji za žalbe: Zlatko Čobović (FoNet), Ivan Ćuzović (Kurir) i Tihomir Trišić (Akter).


NOVOSTI BLOKIRANE PA ODBLOKIRANE

Kolegijum Večernjih novosti obavestio je Vladu Srbije da je Štamparija Borba puštanjem menice od 187 miliona dinara blokirala račun kompaniji Novosti i zatražio da Vlada Srbije što pre okonča proces revizije privatizacije i da se konačno utvrdi ko je u punom pravnom kapacitetu vlasnik te kompanije. U otvorenom pismu Vladi Srbije, koja ima upravljačka prava i u Novostima i u Štampariji Borba, Kolegijum traži da se hitno, bez odlaganja, ovaj slučaj postavi na nivo realne zaštite interesa jedne i druge firme, jer će, u protivnom Novosti sigurno prestati da izlaze. Izostanak brzog i jasnog rešenja problema preti da ostavi bez sredstava za život najmanje četiri hiljade ljudi, koliko je egzistencijalno vezano za Kompaniju Novosti, Štampariju Borba i njihove spoljne saradnike, navedeno je u otvorenom pismu objavljenom na veb sajtu Novosti. Uprkos činjenici da su Večernje Novosti u samom vrhu po tiražu, prodaji, čitanosti, uticaju, postoji realna mogućnost da list do kraja meseca prestane da izlazi, navedeno je u pismu. Posle ovog pisma usledili su hitni sastanci svih učesnika i Novosti su odblokirane. Nadamo se ne samo privremeno.


WALL STREET U DOBANOVCIMA

Renomirani umetnici iz regiona oslikali su murale dimenzija 10 sa 12 metara na fasadama skladišta kompanije Nelt u Dobanovcima. Autori murala su Nina Radenković, EmaEmaEma, Maša Milanković, TKV, Bratislav Milenković, Marko Prokić, Nebojša Cvetković, Braća Burazeri, Nemanja Jehlička, Željko Lončar. Veliki deo projekta su izneli i zaposleni u kompaniji Braća Stajić iz Beograda, koji su bili pomoć umetnicima u farbanju velikih površina. Projekat je pokrenut na inicijativu jednog od vlasnika kompanije NELT, Nebojše Šaponjića, koji je imao priliku da poseti „Wynwood Walls“ u Majamiju, nekadašnju lokaciju sa starim skladištima. Ovaj prostor preuređen je u park visoko-umetničkog karaktera, a najpoznatiji zidni slikari i graffiti umetnici iz celog sveta angažovani su da oslikaju ova do tada neugledna skladišta. Kako kompanija Nelt u okviru svog kompleksa poseduje jedno od najvećih skladišta u regionu, ovakav projekat se učinio prilagodljivim i u Srbiji. O ovom projektu je snimljen i mini film „Wall Street“ by Nelt, u produkciji Propaganda filma. Film govori o procesu oslikavanja murala na fasadama skladišta kompanije Nelt u Dobanovcima.


NA DELU TABLOIDIZACIJA DRŽAVE

U Srbiji se ozbiljno krši pravo građana da budu istinito obavešteni o pitanjima od javnog značaja, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković u godišnjem izveštaju koji je dostavio Skupštini Srbije. U trci za tiražima i gledanošću, ali i pod uticajem različitih centara moći, građanima se, uporedo sa istinitim informacijama, plasiraju selektivne, nepotpune, poluinformacije pa i potpune laži, činjenično netačne (dez)informacije, naveo je zaštitnik. Janković je kao probleme istakao i pritisak na medije, te curenje poverljivih informacije u privilegovane tabloidne medije. Glasno najavljivana broba protiv korupcije još nije dala rezultate u vidu pravosnažnih sudskih presuda, naveo je Janković i rekao da drugi krug reforme pravosuđa nije doveo do poboljšanja i veće nezavisnosti sudstva.


PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U susret ukršnjim praznicima i novim putovanjima, AMS Osiguranje poklanja 20 odsto popusta na polisu Putnog zdravstvenog osiguranja. Polisa ove vrste osiguranja je garancija da ćete tokom putovanja dobiti hitnu medicinsku pomoć, prevoz do bolnice ili mesta boravka, bolničko lečenje, lekove i medicinska pomagala, stomatološke i druge medicinske usluge u skladu sa uslovima osiguranja – a AMS Osiguranje će vam refundirati te troškove. Kako biste zaključili putno zdravstveno osiguranje potrebno je da ponesete važeći pasoš i da navedete vremenski period u kome ćete biti na putu u inostranstvu. Zbog velikog interesovanja, AMS osiguranje će produžiti mogućnost da zaključite kasko osiguranje sa popustom od 10 odsto, kao i da dođete do dva specijalna putna paketa koja su, AMSS i AMSO kao dve društveno odgovorne kompanije, pripremile za putovanje u inostranstvo po promotivnim cenama. Prvi paket uključuje kasko lajt polisu, na sumu od 100.000 dinara koja važi 10 dana, individualno putno zdravstveno osiguranje i super člansku karticu AMSS i to sve za 3.545 dinara, dok drugi sadrži kasko lajt polisu, na sumu od 100.000 dinara koja važi 10 dana, porodično putno zdravstveno osiguranje i super člansku karticu AMSS za 4.985 dinara. Kupovinom nekog od ponuđenih paketa, obezbeđujete sebi i članovima vaše porodice bezbrižan odlazak na putovanje.


INTERCONTINENTAL ADVERTISING CUP U BEOGRADU

Jedan od najznačajnijih svetskih advertising festivala - Intercontinental Advertising Cup, održaće se u Beogradu (Crowne Plaza) od 13. do 17. aprila. Nakon trogodišnjeg održavanja u Istanbulu, Beograd je izabran kao mesto okupljanja velikog broja svetskih i regionalnih predstavnika struke.The Cup je po mnogo čemu specifičan festival. Biraju se najbolji radovi sa četiri velika regionalna festivala: AdFest (Azija i Pacifik), FIAP (Južna Amerika), Art Directors Club of Europe i Golden Drum (Nova Evropa). Predsednik žirija ove godine je Michael Conrad, donedavno kreativni direktor agencije Leo Burnett Worldwide, a danas osnivač i predsednik Berlin School of Creative Leadership. Ostali članovi žirija, koji će ujedno biti i gosti Beograda tokom trajanja festivala su: Santosh Padhi (izvršni kreativni direktor i suosnivač, Taproot Indija, Mumbai), Sophie Schoenburg (kopirajter, Almap BBDO, Brazil), Martin Spillmann (izvršni kreativni direktor, Leo Burnett Zapadna Evropa), Adrian Botan (potpredsednik za kreativnu odličnost, McCann Erickson CEE), Naoki Ito ( izvršni kreativni direktor i osnivač, Party Tokyo), Juan Sánchez (izvršni kreativni direktor, TBWA/Spain) i dušan Drakalski (regionalni kreativni direktor, New Moment New Ideas Company Y & R, Macedonia). Premijera nagrađenih radova biće 17. aprila u hotelu Crowne Plaza.


NE DAJ DA TE SPINUJU

Medijska koalicija (neformalno partnerstvo pet medijskih organizacija: NUNS, UNS, NDNV, Lokal pres i ANEM) najavila je početak multimedijalne kampanje za medijsku pismenost. Osnovni cilj kampanje je da se kod onih koji prate medije, pre svega srednjoškolaca, razvije kritičko mišljenje i analitički odnos prema informacijama koje primaju iz medija i podignu profesionalni standardi novinara i poštovanje Etičkog kodeksa novinara. Osim predstavnika Medijske koalicije, konferenciji za medije pridružila se i redakcija Njuz.neta. Zajedno sa kolegama, oni su na licu mesta demonstrirali različite načine na koje informacije iznesene tokom izlaganja mogu biti spinovane. Za sada je u kampanju, koja će trajati do juna, uključeno po osam tv i radio stanica, a poseban je akcenat je stavljen na internet i društvene mreže budući da ih mladi sve više koriste. Govoreći o važnosti takve kampanje i medijske pismenosti, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da je u medijima sve više propagande, a sve manje objektivnog izveštavanja zbog čega je važno da oni koji konzumiraju medijske sadržaje budu svesni toga. Medijska koalicija i Kampanja za medijsku pismenost podržane su bespovratnim sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj.


BRANKO GLIGORIĆ NOVI DIREKTOR MEDIJA CENTRA

Izvršni odbor NUNS-a imenovao je Branka Gligorića za novog direktora Medija centra Beograd. Branko Gligorić je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu. Bio je direktor Doma omladine od 1984. do 1993. godine. U tom periodu, pod krovom te institucije nastala je prva nezavisna omladinska televizija - OK kanal, a zatim i Radio B92. Pre uvođenja višestranačja u Srbiji, u Domu omladine je osnovana Demokratska stranka. U istoj kući osnovani su Sindikat „Nezavisnost“ i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Od 2000. do 2004. bio je direktor Beogradskog sajma, a od 2004. do 2008. direktor „Službenog glasnika“, sa kojim je, u dva navrata, 2007. i 2008. dobio priznanje „izdavač godine“.


NOVINARSTVO U SRBIJI DANAS

Povodom 20 godina Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održana je tribina o stanju novinarstva u Srbiji. Teme koje su izložene i o kojima se diskutovalo su bile: Tabloidizacija medija i javni interes (Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a), Mediji i ljudska prava: Kršenje pretpostavke nevinosti, nepoštovanje privatnosti i zloupotreba podataka o ličnosti (Saša Janković, zaštitnik građana i Rodoljub Šabić, poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ), Etički kodeks i mediji: iskustvo Saveta za štampu (članovi Komisije za žalbe), Elektronski mediji: Regulativna praksa RRA (Gordana Suša, članica Saveta RRA), Polažaj lokalnih medija (Stojan Marković, član UO Lokal presa), Istraživačko novinarstvo: iskustva Centra za itraživačko novinartsvo (Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a) i Novo medijsko zakonodavstvo (Saša Gajin, Centar za unapređivanje pravnih studija).


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

VELIKO LANSIRANJE MUŠKOG ČASOPISA

Najveći engleski sportski ritejler, Sports Direct, lansirao je novi mesečni sportski časopis za muškarce sa nazivom Forever Sports. Časopis se štampa po ugovoru sa Haymarket Networkom i ima cenu od 2 funte, sa početnim tiražom od 160.000 primeraka. Prodavaće se uglavnom na kioscima, u 400 radnji Sports Direct-a i 100 prodavnica lanca “USC, Flanels and Cruise”. Časopis je namenjen muškarcima od 18 do 30 godina i postavljen je kao premijum proizvod, koji će imati ekskluzivne intervjue sa sportskim zvezdama i najbolje savete stilista i stručnjaka za fitnes. Izdavanje ovog časopisa najavljeno je kao najveće od 2004.godine. Budući da se pojavljuje samo mesec dana posle lansiranja časopisa Porter (dvomesečnik sa podrškom websajta Net A Porte), to je na neki način pokazatelj da su štampani mediji ipak značajni i moćni u multimedijskom svetu.


HUFFINGTON POST OTKAZUJE LANSIRANJE RUSKOG SAJTA

Usled aktuelnih događaja u Ukrajini, The Huffington Post (američki news agregator pokrenut od strane 4 poznata kolumnista) odlučio je da ne lansira svoj sajt za Rusiju. Planirani sajt je bio deo veće ekspanzije širom sveta koja je počela 2011.godine sa izdanjima za Kanadu i veliku Britaniju, dok je Rusija trebalo da bude poslednja posle Brazilske verzije, koja je lansirana u januaru ove godine. Od ukupno 15 tržišta, lansiranje je završeno na 11, a u toku su pregovori za Indiju, a postoji i želja da se pojave u Meksiku i Kini. Međutim, The Huffington Post nije jedino Evropsko izdanje koje je zauzelo stav prema Rusiji, već je i izdavač Suddeutsche Zeitung odlučio da ovog meseca ne objavi svoj redovni advertising dodatak "Russia Today", koji sponzoriše Ruska vlada.


USPEŠAN LOYALTI PROGRAM U MEDIJSKOJ KOMPANIJI

Potrošači su odavno shvatili da članstvo donosi privilegije. Vreme je da to iskoriste i medijske kompanije tako što će kreirati ekskluzivno iskustvo samo za svoje lojalne čitaoce. Naziv novog modela, koji se savetuje medijskim kućama, je „crveni konopac“, asocirajući na granicu između običnih i VIP učesnika u događajima, i uverenjem da će lojalni čitaoci rado platiti za "prelazak crvenog konopca". Do sada su novine uvodile plaćanje samo u trenutku pokretanja digitalnih izdanja kada su mogli da ograniče pristup sadržaju. Novi model „crvenog konopca“ predviđa članstvo sličnije elitnim klubovima. Ovaj model ne deluje kao „uplata za ekstra sadržaj“ već kao „serija benefita i premijum iskustvo samo za članove“. Ključno je da potrošač dođe do zaključka da se „njegove novine same isplaćuju“ kroz benefite koje dobija, ali i da ima osećaj pripadnosti nečem posebnom (mogućnost upoznavanja ličnosti, posebno mesto na događajima). Samo učlanjivanje mora da bude jednostavno (bez mnogo koraka i lozinki), a kasnija komunikacija takva da članove podseća na benefite, jer ih oni obično zaborave. Ovi modeli su uglavnom namenjeni potrošačima koji do izdanja dolaze putem pretplate.


APPLE I MANCHESTER UNITED U ISTOM PROBLEMU

Dva svetska najpoznatija i najuspešnija brenda, koja preko dvadeset godina definišu sebe kao svetski lideri u svojim kategorijama, sada su se susreli sa istim problemom. Možda izgleda neverovatno, s obzirom da je jedan od njih fudbalski tim, a drugi tehnološka kompanija, ali oba brenda su ostala bez svojih izvanrednih i nezamenjivih lidera sa čijim likom i delom se identifikuje i sam brend. Sada obe kompanije imaju veliku prazninu na samom vrhu. Kako se kompanije nose sa odlaskom tako dominantnih pojedinaca, možda čak i diktatora, koji su personifikacija samog brenda i koji su jednostavno nezamenjivi?

Ukratko, kako voditi kompaniju posle Steva Jobsa i Sir Alexa Fergusona? Ko će sada vrištati na nekoga zbog pogrešnog tona na promociji u Egiptu ili ko će šutnuti Davida Beckhama? Stručnjaci kažu da njihovi “naslednici” jednostavno ne treba ni da pokušavaju da ih zamene, već da prihvate da će vrednost akcija pasti ili da će proći jedna ili dve loše sportske sezone. Novi lideri treba da pronađu nove vizije i da pokušaju da ih ostvare.


ČASOPIS ZA MUŠKARCE PREKO 50 GODINA

Izdavačka kuća Hurst Media najavila je za 1.maj ove godine lansiranje lifestyle magazina namenjenog “vitalnim i inteligentnim muškarcima preko 50 godina, koji se neće stideti da ih drugi vide da čitaju ovaj časopis”. Magazin se zove Calibre i biće prvi časopis u Velikoj Britaniji koji je namenjen isključivo sredovečnim muškarcima. Izlaziće kvartalno, sa cenom 4.95 funti, a uređivaće ga Barnaby Dracup, bivši urednik Financial Times-a i IPC Media. Budući čitaoci su opisani kao: ciljna grupa koja ima dobro razvijen smisao za humor, avanture i intelektualne novine, koja želi da bude u toku sa relevantnim trendovima, uzbudljivim mogućnostima za investiranje, kao i ponudom automobila, dobrih restorana i putovanja. Početni tiraž će biti 60.000 primeraka, distribuiranih preko newsagenata, ali i kroz luksuzne hotele, golf i druge privatne klubove, a od svakog prodatog primerka ići će deo kao donacija Centru za istraživanje raka prostate. Interesanto je da podaci pokazuju da ova ciljna grupa drži u svojim rukama kapital od 175 milijardi funti i upravljaju sa preko 80% privatnog kapitala.


READER DIGEST – MOGUĆ OPORAVAK POD NOVOM UPRAVOM

Novi vlasnik magazina Reader’s Digest izjavio je da veruje da može ovaj časopis da učini profitabilnim u roku od 10 nedelja i da mu vrati staru slavu koju je imao u Velikoj Britaniji. Nedavno je objavljeno da je doskorašnji izdavač Better Capital prodao časopis Mike Luckwell-u za minimalan iznos. Oni su prethodno otkupili izdanje koje je 2010.godine otišlo u “administrativni stečaj” usled deficita od 125 miliona funti. U poslednjih šest meseci 2013.godine tiraž je pao za 23.7 procenata, na prosečan broj od 186.802 primerka, što je mnogo niže od industrijskog proseka (pad 6 procenta). Better Capital je 2010.godine za Redarer’s Digest platio oko 14 miliona funti i dodatno investirao 9 miliona funti. Sdruge strane, Mike Luckwell, koji je bogatstvo stekao u poslu sa televizijama i telekomunikacijama, za sebe kaže da nije izdavač već biznismen, te će otuda promene ići u pravcu poboljšanja prodaje, upravljanja finansijama, razvoju digitalnog izdanja itd, više nego bilo kakve uredničke promene.


PRINTING SAMIT 2014 – ŠTAMPA JE JOŠ UVEK MOĆNA

Ove godine se WAN-IFRA Printing Summit, jedina prava globalna konferencija o proizvodnji novina, održao u Minhenu 19. i 20. marta. Sa šezdeset učesnika i predavačima iz cele Evrope, bili su i predavači iz Amerike, ali i iz Brazila i Šri Lanke. Pored brojnih izlaganja o tehničkim aspektima produkcije, bilo je reči i o inovacijama, novim biznis modelima i načinima da se zadrže čitaoci. Mnogo više vremena nego ranije ostavljeno je za međusobno upoznavanje i razmenu iskustava samih učesnika. Zaključak konferencije je da su štampani mediji, i pored velike ekonomske krize i pada tiraža, još uvek moćni i da upravljanje izdavačkim kućama nije nikada bilo veći izazov nego sada.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde