Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2014
Asocijacija Medija
No. 219
U OVOM BROJU
Novo izdanje Kompanije Novosti
Futura plus izašla iz stečaja
Konkursi za novinare
Peticija novinskih izdavača u Evropi
Rast tržišta oglašavanja u Rusiji
Axel Springer godišnji rezultati
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PostaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVOSTI PLUS - NOVO IZDANJE KOMPANIJE NOVOSTI

Od 7. marta svakog petka na kiosocima širom Nemačke, Austrije, Švajcarske, Belgije, Italije i Luksemburga pojavio se novi nedeljnik, „Novosti PLUS” za dijasporu, u izdanju Kompanije Novosti (član Asocijacije medija). Ovo su savremene nedeljne novine iz jedne od najvećih izdavačkih kuća na Balkanu. Koncept je prilagođen najširoj čitalačkoj populaciji u dijaspori, onima koji, pored svakodnevnih informacija dostupnih na Internetu, na sajtu www.novosti.rs, žele da pročitaju nešto vredno posebne pažnje. Novinari svih redakcija Kompanije Novosti davaće za „Novosti PLUS” svoje najbolje priloge u oblastima aktuelnih društvenih, estradnih, sportskih i političkih događaja na prostorima bivše Jugoslavije. Objavljivaće aktivnosti klubova, udruženja i organizacija koje drže ljudi iz dijaspore. Ono što nigde ne možete da pročitate, moći ćete u novom nedeljniku za Evropu „Novosti PLUS”, na 48 strana, u boji, latinicom.


FUTURA PLUS IZAŠLA IZ STEČAJA

Futura plus, članica “Centro štampa Holdinga”, posle više od četiri godine izašla je iz stečaja. To je prva firma u Srbiji koja je u proteklih 20 godina izašla iz stečaja. Kompanija “Centro štampa Holding” je 2011. od nemačke kompanije Waz Medien Gruppe kupila „Štampu“ koja je tada bila u blokadi sa višemilionskim gubicima. Potom sledi kupovina firme u stečaju “Futura plus” opterećene dugovima koji su se merili desetinama miliona evra. Praćeni nagomilanim problemima, što se odražavalo na odnose sa bankama i poslovnim partnerima, najveća odgovornost bila je obezbeđivanje izvesne budućnosti za zaposlene, za koje je, osim redovnih plata, uplaćivano oko osam miliona evra na ime poreza i doprinosa na godišnjem nivou. Kompanija je upored izgradila novi brend Moj Kiosk, sa ciljem da se sačuva tradicija kioska duža od 60 godina, uz dostupnost, inovativnost i pre svega prijateljsku komunikaciju.


SEMINAR O KONTROLI BORBE PROTIV KORUPCIJE

U organizaciji Asocijacija medija, OEBS i Media News&Consulting (MNC) 26. i 27. marta biće održan seminar posvećen unapređenju izveštavanja o parlamentarnoj kontroli borbe protiv korupcije. Seminar je već bio najavljen za iste dane prošlog meseca, ali zbog predizborne kampanje odložen za mart. Seminar okuplja kao predavače vodeće stručnjake za ovu oblast. Kao govornici će se pojaviti i predstavnici parlamentarne većine, opozicije, istaknuti novinari, predstavnici nevladinih organizacija. Biće reči i o inostranim iskustvima. Seminar je besplatan i prvenstveno je namenjen novinarima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija ali se ovog puta, zbog značaja teme, mogu prijavljivati i novinari drugih redakcija. Kontakt: info@asmedi.org i zoranpapic@mncbgd.com


MASOVNO KOPIRANJE TEKSTOVA

Komisija za žalbe Saveta za štampu, razmatrajući dopis novinske agencije Tanjug, koji se odnosio na objavljivanje tekstova agencije u drugim medijima bez navođenja izvora, zaključila je da je zabrinjavajuća masovnost ove pojave, naročito kada je reč o internet portalima. Tanjug je Komisiji dostavio desetak tekstova koji su u potpunosti preuzeti sa servisa te agencije i potpisani kao tekstovi novinara medija koji su ih objavili, uz naznaku da je reč samo o manjem broju slučajno izabranih primera. Ovakvim preuzimanjem tekstova, ne samo da se krše autorska prava novinara novinskih agencija, nego se najčešće izbegavaju i finansijske obaveze i narušava položaj agencija, ocenila je Komisija za žalbe. Članovi Komisije upozoravaju sve novinare i medije da ih i zakom i Kodeks novinara Srbije obavezuju na navođenje izvora informacija koje preuzimaju iz drugih medija i zabranjuju im da kao svoje potpisuju tekstove i fotografije drugih autora.


NORVEŠKA AMBASADA RASPISALA KONKURS ZA NOVINARE

Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji, raspisala je konkurs za novinare. U osnovnim informacijama o konkursu se navodi: da je u pitanju Konkurs za individualnu novčanu pomoć novinarima koji rade u Srbiji, Crnoj gori i Makedoniji. Tema je Promocija vladavine prava, za šta je neposredni povod 200. godisnjica Ustava Norveske. Iznos pojedinačnih grantova je od 3.000 do 10.000 evra. Ukupno će biti dodeljeno oko 30 stipendija. Konkurs se odnosi na aktivne i već afirmisane novinare, sa najmanje tri godine radnog iskustva. Prijava treba da sadrži i potvrdu od relevantne redakcije da će priča biti objavljena. Rok za konkurisanje je 31.mart 2014.


NOVI LOGO KOMPANIJE ADRIA MEDIA SERBIA

Nakon stvaranja najveće izdavačke kompanije na Zapadnom Balkanu, Adria Media Serbia predstavila je novi korporativni logo, koji će u narednom periodu postati simbol prepoznavanja. U kreiranju logoa, učestvovao je stručni-kreativni tim kompanije, sastavljen od najboljih i najiskusnih grafičkih dizajnera u Srbiji. Novi logo, rađen je prema najsavremenijim svetskim trendovima, odise minimalizmom i atraktivnim koloritom. Adria Media Serbia logo u skladu je sa vizijom i modernim poslovanjem najveće medijske kuće na Zapadnom Balkanu, koja u svom sastavu ima 18 štampanih i 14 digitalnih izdanja.


ISTRAŽIVANJE "NOVINAR - VAŠ PRIJATELJ"

Agencija za odnose s javnošću, marketing, konsalting i istraživanje PRAGMA, na kraju svake kalendarske godine, realizuje istraživanje stavova novinara najrelevantnijih beogradskih glasila o kvalitetu odnosa s medijima i odnosa s novinarima privrednih i neprivrednih organizacija i javnih ličnosti u Srbiji. U istraživanju je učestvovalo više od 300 novinara srpskih medija. Najkomunikativnije ličnosti su bile Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Rasim Ljajić. Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imaju Poreska uprava Srbije, Poverenik za informacije od javnog značaja i Narodna banka Srbije, a od javnih preduzeća JP „Skijališta Srbije“. U kategoriji profitnih (privrednih) organizacija najbolje su komunicirali s medijima izdavačka kuća „Laguna“ i „MK Mauntin rizort“ (pridruženi član Asocijacije medija), a među neprofitnim Rukometni savez Srbije, Vaterpolo klub „Crvena zvezda“ i „Transparentnost Srbija“.


TELEKOM SRBIJA PRUŽA USLUGE I NA ZNAKOVNOM JEZIKU

Kompanija Telekom Srbija pokrenula je pre godinu dana, projekat obuke znakovnog jezika sa ciljem da izađe u susret potrebama svih svojih korisnika. Usluge na znakovnom jeziku već pružaju zaposleni u poslovnicama u Beogradu i Vojvodini, a sada će takvu mogućnost imati i njihove kolege u poslovnicama na području centralne Srbije. Završetkom obuke i dodelom sertifikata za uspešno savladane osnove znakovnog jezika, zaposleni u poslovnicama Telekoma Srbija u Kragujevcu, Kruševcu, Jagodini, Paraćinu, Čačku, Užicu, Kraljevu i Novom Pazaru, počinju sa pružanjem usluga na znakovnom jeziku. Osobe sa oštećenim sluhom, kojih u Srbiji ima više od 50.000 i koje u svakodnevnoj komunikaciji koriste znakovni jezik, od sada će samostalno i bez posrednika, moći da dođu do potrebnih informacija u poslovnicama Telekoma Srbija. Projekat obuke znakovnog jezika za zaposlene u poslovnicama, Telekom Srbija je pokrenuo u saradnji sa Udruženjem tumača za lica oštećenog sluha Srbije (UTLOSS).


URUČENA NAGRADA "MEŠA SELIMOVIĆ"

Na svečanosti u Narodnom pozorištu, Večernje novosti (član Asocijacije medija) su po 26. put uručile nagradu Meša Selimović. Nagradu su dobila istovremeno dva autora: Ivan Negrišorac, za knjigu pesama „Kamena čtenija (izdavač „Orfeus“) i Slobodan Vladušić, koji je nagrađen za roman „Mi, izbrisani“ (izdavač „Laguna“). Ovo je treći put kako nagradu dele dve knjige, ali prvi put da je ravnopravno zaslužuju pesnička zbirka i roman. Salu nacionalnog teatra, već tradicinalno mesto za uručenje prestižne književne nagrade, ispunili su znameniti srpski pisci, raniji dobitnici „Meše“ - Rajko Petrov Nogo, Petar Sarić, Goran Petrović, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Kecmanović, mnogobrojni poštovaoci i poznavaoci kvalitetne književnosti , studenti... Jednu Negrišorčevu pesmu i odlomak iz Vladušićevog romana čitao je glumac Marko Baćović.


UNS: PONIŠTITI KONKURS ZA DIREKTORA TANJUGA

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od Vlade Srbije da poništi konkurs za direktora novinske agencije Tanjug, jer je vladina Komisija za imenovanja po kratkom postupku i bez pravog obrazloženja eliminisala većinu kandidata, sa apsurdnim objašnjenjem da nisu dostavili dokaze koji konkursom nisu ni traženi. Udruženju novinara Srbije za pomoć su se obratili novinari Tanjuga koji su na ovaj način eliminisani. Oni optužuju Vladu Srbije za nameštanje konkursa. Nekoliko novinara Tanjuga zatražilo je status uzbunjivača od Agencije za borbu protiv korupcije. Konkurs za izbor direktora Tanjuga objavljen je u Službenom glasniku 12.jula 2013.godine, a ni posle osam meseci još uvek niko nije izabran. Udruženje od Vlade traži da raspiše novi konkurs i odgovori na pitanje - zašto se ovaj konkurs razlikuje od svih ostalih koje je raspisala Vlada Srbije za direktore javnih preduzeća, uključujući medijske kuće?


YU MAMA - NAJBOLJI PORODIČNI SAJT

Već 17 godina za redom, PC Press magazin organizuje izbor WEB TOP 50 i bira 50 najuspešnijih sajtova u Srbiji. Ove godine sajt www.yumama.com proglašen je najboljim u kategoriji Porodica i zdravlje. Tim povodom, na svečanoj ceremoniji održanoj u Skupštini grada Beograda, uručeno je priznanje urednici sajta Nataši Đorđević-Misić. Prva verzija Yumame nastala je još 2000. godine, kao promotivni deo najčitanijeg roditeljskog magazina Mama, i to je prvi sajt posvećen trudnicama i majkama u našem regionu. Vremenom se javila potreba da se na pitanja zabrinutih roditelja što brže i konkretnije odgovori, te je sajt 2008.godine, nakon što je modernizovan i obogaćen aktuelnim sadržajima i novim funkcionalnostima, postao prava riznica dragocenih roditeljskih saveta.


KONKURS ZA MEDIJSKE PRILOGE "DRUGAČIJE OD DRUGIH"

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO), u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, i ove godine raspisala je konkurs za najbolje medijske priloge o praksi u lokalnoj samoupravi "Drugačije od drugih" koji je za novinare lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija otvoren od 1. marta do 31. avgusta 2014. godine. Teme konkursa su: evrointegracije, zaštita životne sredine, rodna ravnopravnost i unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou. U okviru konkursa biće dodeljeno ukupno osam nagrada. Autori najboljih priloga biće nagrađeni tablet računarima. Ocenu o najboljim medijskim prilozima doneće nezavisni žiri, koji čine iskusni urednici vodećih redakcija: Nada Gogić (RTS), Suzana Trninić (TV B92), Zoran Baranac (TV Prva), Zoran Panović (Danas), Veselin Simonović (Blic), Ivan Cvejić (Beta) i Zoran Sekulić (FoNet). Blic, Beta i FoNet su članice Asocijacije medija.


DELEZ SRBIJA - NOVI KLIJENT AGENCIJE McCANN BEOGRAD

Kreativna agencija McCann Beograd (pridruženi član Asocijacije medija) pobedom na tenderu, održanom u decembru prošle godine, stekla je novog značajnog klijenta, kompaniju Delhaize Serbia (Delez Srbija). Pred kreativnim timom agencije McCann Beograd veliki je izazov, jer se radi o najvećem lokalnom maloprodajnom lancu, koji je deo jedne od najznačajnijih međunarodnih trgovinskih kompanija. Delhaize Serbia članica je međunarodnog trgovinskog lanca Delhaize Group čije je sedište u Belgiji i koji posluje u Evropi, Americi i Aziji. Delhaize Serbia posluje kroz formate Maxi, Mini Maxi, Tempo, Tempo Express i Shop&Go. U Srbiji ovaj trgovinski lanac ima više od 380 maloprodajnih objekata i oko 11.000 zaposlenih.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

ENPA - PETICIJA NOVINSKIH IZDAVAČA

EFJ (Evropska federacija novinara), ENPA (Evropska asocijacija novinskih izdavača), EMMA (Evropska asocijacija magazinskih medija) i EPC (Evropski savet izdavača) ekstremno su zabrinuti zbog stavova Komiteta Evropskog parlamenta za građanske slobode (LIBE) i zbog teksta Saveta Evrope u okviru člana 80 nacrta Zakona o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation), koji će značajno ugroziti slobodu štampe i novinarstva. Tim povodom, medju svim relevantnim novinarskim i medijskim udruženjim širom Evrope u toku je on-line potpisivanje peticije "Odbranite naše pravo da informišemo javnost". Peticijom se želi izvršiti pritisak na odgovorne u institucijama EU kako bi se obezbedilo da novinari budu izuzeti u najnovijim izmenama Zakona o zaštiti podataka.


RAST TRŽIŠTA OGLAŠAVANJA U RUSIJI

Obim reklamnog tržišta u Rusiji prošle godine je dostigao 328 milijardi rubalja (6,7 milijardi evra) i 10 odsto je veći nego 2012. godine. Kako je saopštila Asocijacija agencija za komunikacije Rusije, svi segmenti, osim štampanih medija, pokazali su pozitivnu dinamiku. Obim tržišta reklame na televiziji povećan je devet odsto, na 156,2 milijarde rubalja, na radiju 13 odsto, na 16,5 milijardi rubalja, a na internetu za čak 27 odsto, na 71,7 milijardi rubalja.
Segment spoljne reklame, kao što su bilbordi, plakati, reklame na zgradama i autobusima, povećan je osam odsto na 40,7 milijardi rubalja. Reklamiranje u štampanim medijima smanjeno je 10 odsto, na 37 milijardi rubalja.


AXELL SPRINGER GODIŠNJI REZULTATI

Axel Springer je nastavio snažnu transformaciju svog biznisa tokom 2013.godine sa ciljem da postane vodeći digitalni izdavač. Kompanija je značajno investirala u širenje svoje ponude plaćenog sadržaja na internetu i ojačala online portfolio sa komplementarnim akvizicijama. Akvizicija TV news stanice N24, je uspešno završena u februaru 2014.godine. Plan je da se spoje DIE WELT sa N24, kako bi se stvorila vodeća multimedijska news kompanija za nemačko govorno područje. Dodatno, N24 će biti postavljen kao glavni provajder video sadržaja za sve Axel Springer brendove. Axel Springer je potpuno ostvario svoje ekonomske ciljeve za prošlu godinu, tako da će na sledećem godišnjem sastanku, izvršni i nadzorni odbor predložiti rast dividende za 1,8 evra po deonici.


NEWSWEEK PONOVO IZLAZI U ŠTAMPANOM IZDANJU

Prvo izdanje Newsweek je štampano 1933.godine. Na vrhuncu slave imao je tri miliona primeraka, ali je, kao i mnogi, doživeo pad tiraža, čitanosti i prihoda od oglašavanja, što je vodilo sve većim gubicima iz godine u godinu. Bivši vlasnik Washington Post 2010.godine prodao je magazin za 1 dolar američkom biznismenu Sidniju Harmanu. Newsweek je ugašen kao štampano izdanje u decembru 2012.godine, posle 80 godina izlaženja. Spojen je sa Harmanovim web magazinom Daily Beast, a potom prodat kompaniji iz oblasti digitalnih vesti IBT Media. Samo mesec dana od preuzimanja, IBT Media je najavila ponovno lansiranje štampanog izdanja, uz objašnjenje da su vredno radili na pronalaženju novog modela koji se ne oslanja na prihode od oglašavanja već na pretplatu iz koje će generisati 90% prihoda za štampano izdanje. Postavili su premijum cenu od 8 dolara (5 funti) po primerku, kakao bi osigurali profitabilnost.


TIMES NUDI ČITAOCIMA DA INVESTIRAJU

Ove nedelje su The Times i Sunday Times lansirali uslugu "upravljanja investicijama" kojom se čitaocima pruža mogućnost da investiraju u različite proizvode kao što su ISA, SIPP, investicioni fondovi , zajedno sa pristupom ekspertskom savetovalištu i sve to po konkurentnoj ceni. "Times Wealth Management" nudi jasnu, kredibilnu i personalizovanu uslugu bez obzira da li se čitalac sprema za penziju, štedi za školarinu, gradi prvo gnezdo za buduće investiranje ili ako su aktivni investitori koji žele da unaprede upravljanje svojim portfolijom. Usluga je svrstana u četiri tipa: Transakcije, Savetovanje, Full upravljanje i Planiranje budžeta. Partner u ovom poslu je vodeća investiciona kompanija Bestinvest.


NAJBOLJE DIZAJNIRANE NOVINE

Na 35. godišnjem kreativnom takmičenju The Best of News Designe (Najbolji dizajn novina), petoro članova žirija Društva za novinski dizajn proglasili su pet najbolje dizajniranih dnevnih novina u svetu: Dagens Nyheter (Stockholm, Švedska), Die Zeit (Hamburg, Nemačka), The Grid (Toronto, Kanada), The Gardian (London, Engleska) i Welt am Sonntag (Berlin, Nemačka). Žiri je zasedao tri dana i pregledao više od 200 dnevnih novina. Žiri se, pri ocenjivanju dizajna, rukovodio sledećim kriterijumima: bezvremenski dizajn, snažan odjek, upečatljivost, jasna hijerarhija, dizajn koji služi čitaocima, vizuali koji se ističu, dobra ideja, konzistentnost i hrabrost. Žiri je iznenađen što su se među onima koji su zadovoljili ove kriterijume ponovo našli neki od ranijih dobitnika ovog prestižnog zvanja, jer priželjkuje više novih izdanja koja bi dobila priznanje za najbolji dizajn.


POVERENJE U NOVINE PRENOSI SE I NA OGLASE

Nedavno sprovedeno Nielsen istraživanje pokazuje da ljudi veruju oglasima u novinama i magazinima (i na njihovim sajtovima) više nego u drugim medijima. Studija je pokazala da 63% potrošača u Severnoj Americi smatra oglase u novinama kredibilnim, ažurnim i od poverenja. Magazini su na drugom mestu sa 62%. Znatno manje poverenje je u oglase na društvenim mrežama (39%), mobilnim uređajima (35%) i online banerima (33%). Istraživanje je donelo i pet važnih činjenica o kredibilitetu i medijskom sadržaju: 1) poverenje u sadržinu nekog medijskog brenda stvara halo efekat, jer se prenosi na oglašavanje u tom mediju; 2) kontekstualno oglašavanje ima pozitivan efekat na kredibilitet; 3) više se veruje oglasima na stranama sa lakšom medijskom sadržinom, kao što su sport, zabava, putovanja, život, nego na stranama sa teškim pričama; 4) format oglasa, oznaka i pozicija utiču i na poverenje; 5) ljudi posećuju news sajtove da provere kredibilitet informacija koje su dobili preko pretraživača ili društvenih mreža.


POSEBNA VEZA KORISNIKA TWITTERA I DNEVNIH NOVINA

Studija koju je sproveo Newsworks (telo koje su formirali glavni novinski izdavači u Velikoj Britaniji) pokazalo je da 59% od 15 miliona korisnika twitera u UK prati dnevne novine. Skoro polovina njih prati najmanje jednog određenog novinara. Još jedna studija bazirana na YouGov bazi korisnika twitera bavila se pitanjem kakvu ulogu imaju novine kod korisnika društvenih mreža. Pokazalo se da ljudi odlaze na twiter, jer je on živ, javni i omogućava konverzaciju. Kada pronađu vest na twiteru oni, ipak, odlaze na novinski sajt da bi dobili više sadržaja, sto još jednom potvrđuje simbiozu ova dva medija.


FT: KONFERENCIJA O DIGITALNIM MEDIJIMA

Financial Times (FT) konferencija o digitalnim medijima pod nazivom "Iza ćaskanja - unovčiti medije" održava se 26-27.marta u Londonu. Za tradicionalne medijske kuće, digitalni zemljotres je bio izazov za promene i reinvenciju i otuda stalna potreba za preispitivanje modela i traženje novih rešenja za generisanje prihoda od digitalnog biznisa. Konferencija će spojiti lidere vodećih globalnih medijskih grupa i najinteresantnije aktere digitalnog tržišta i sa ciljem da se istraži koje nove digitalne forme će odrediti budućnost medija i nacine zarade od tako brzo rastućih industrija. Partner konferencije je Evropska asocijacija novinskih izdavača, čiji je Asocijacija medija pridruženi član.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde